PDA

View Full Version : chestionar Jurnalul National

admin
18-02-2006, 02:08
Buna ziua,

Echipa redactionala a publicatiei Jurnalul National realizeaza o editie de colectie despre "Identitatea la romani". Pentru a putea acoperi o gama cat mai larga de subiecte si pentru a ne lamuri ce cred de fapt romanii despre tara lor, va trimitem atasat, dumneavoastra, celor plecati in afara granitelor, un chestionar.
Mentionam ca respectivele intrebari le puteti posta pe forumurile site-ului al carui reprezentant sunteti, in vederea obtinerii mai multor pareri.
Nu ne deranjeaza daca aveti si alte lucuri de spus! Orice parere conteaza!

*Raspunsurile le asteptam in decurs de o saptamana. Anca Alexe <anca.alexe@jurnalul.ro>

1. Cum sunteti priviti ca romani in tara unde lucrati/studiati ?
2. Cum sunteti caracterizati de catre localnici si care este imaginea pe care ei o au despre Romania ?
3. Exista niste apelative ale localnicilor la adresa romanilor ?
4. Care este primul cuvant/primele cuvinte pe care il/le rostesc oamenii cand afla ca sunteti din Romania ?
5.Ati observat o evolutie a atitudinii fata de romani a localnicilor de-a lungul anilor ?
6.Va este rusine ca sunteti romani sau va mandriti cu lucrul acesta ?
7. Incercati intr-un fel sau altul sa pastrati traditiile romanesti in tara in care lucrati/studiati acum ? In ce fel si pe care ?
8. Doriti sa ramaneti acolo sau doriti dimpotriva sa deveniti cetateni ai tarii unde lucrati ? Daca doriti sa va intoarceti, de ce ati face-o ?
9. Ce anume va leaga de Romania ?
10. Ce v-a determinat sa plecati din tara in afara de motivatia materiala ?

romania
18-02-2006, 15:04
1. Nu sunt probleme, la fel ca si ceilalti-fara deosebire.
2. Depinde mult de nivelul celor din zona. Nu cred sa aiba o imagine prea buna. Toti stiu de saracie si orfelinatele romanesti. Guvernul Romaniei nu a facut NIMIC -prin reprezentantii aflati la Dublin sa imbunatateasca imaginea Romaniei, ci s-au dezis in permanenta de faptele unor conationali-
3. Nu
4. HAGI-POPESCU-DUMITRESCU-NADIA
5. Da, cred ca este o evolutie pozitiva. La inceput presa a fost ostila imigrantilor romani, dar apoi lucrurile s-au calmat si romanii s-au integrat aici si si-au facut treaba fiecare in domeniul lui.
6. Nu o sa-mi fie niciodata rusine ca sunt roman. Mi se mai intampla sa gandesc asa dar nu aici ci cand vizitez Romania si vad birocratia si coruptia de acolo...
7.Da. Copiii vorbesc limba romana foarte bine, gatim si vorbim romaneste in familie-stim ce se intampla in viata romanilor din tara /presa/Internet/televiziune prin satelit/telefonie.
8. Cred ca va fi dificil sa ne mai intoarcem, desi ne-o dorim.
9. Un anume fel de-a fi, specific romanesc. Frumusetile tarii - prieteni/rude.
10. Birocratia - coruptia - mentalitatea

Cei de aici percep Romania asa cum li se prezinta, in general la posturi tv sau in brosurile din agentiile de turism.
-Toti merg in concedii si toti au auzit de ski in Bulgaria sau litoralul bulgaresc. Dar nimeni nu vorbeste si nu stie de Romania.
Turismul romanesc ar putea ajuta enorm la consolidarea imaginii romanesti in aceasta tara.
-Multi investesc deja de cativa ani in zona centrala si de est a Europei. Nimeni insa nu investeste in Romania pentru ca nu a fost nici o campanie de promovare a acestui fenomen.
Reprezentantii tarii nu se implica suficient in a promova imaginei si potentialul tarii noastre!