PDA

View Full Version : Cetatenie irlandeza pt copil nascut in Irlanda anul acesta

katt
07-01-2010, 13:21
Salutare la toata lumea si un an nou fericit!

Am si eu o intrebare: soria mea va naste in martie anul acesta. Suntem aici de 4 ani mai precis eu din martie 2006 (Working Visa) si sotia mea din noiembrie 2006. Se poate ca dupa nastere copilul ca capete cetatenie irlandeza? (avind in vedere ca eu voi avea aproape 4 ani - mai precis 3 ani 11 luni si citeva zile si sotia mea 3 ani si 6 luni de cind suntem rezidenti in Irlanda la data nasterii copilului). Unde ar trebuie sa mergem si ce acte ne sunt necesare? Intreb asta pt ca e mult mai simplu sa facem un certificat/pasaport irlandez (apropos: cit dureaza?) decit sa aplicam pt unul romanesc care ar dura in medie 6 luni (corespondenta consulara este o data la 3 luni).

Multumesc anticipat!

Dan Tudor
07-01-2010, 15:13
decit sa aplicam pt unul romanesc care ar dura in medie 6 luni (corespondenta consulara este o data la 3 luni).

Multumesc anticipat!
Daca faceti transcrierea la Ambasada, timpul de asteptare este de cca. 4 luni. Motivul este numarul foarte mare de cereri in curs de rezolvare (peste 130). Nu are nicio legatura cu programarea curierului diplomatic.

ovimat
07-01-2010, 16:46
Certificatul de nastere irlandez se rezolva destul de repede si cred ca demersurile le face chiar spitalul. Oricum e un oficiu pe o strada aproape de Pearse St, daca gugalesti un pic ai toate detaliile. Ai si drept la cetatenie/pasaport irlandez pentru copil.

Carla
07-01-2010, 19:46
In Cork certificatul de nastere al copilului meu a fost eliberat in spital. Am primit un formular pe care trebuia sa aleg ce tip de certificat solicit (full, short etc) si cite exemplare. Nu mai stiu exact, dar un exemplar era gratuit iar pentru restul era o taxa. Mi s-a comunicat ora la care trebuie sa ma prezint la camera X (care era pe acelasi palier cu salonul unde eram), m-am prezentat cu copilul si tatal copilui la "biroul" indicat si in 5 minute mi s-a elibarat certificatul de nastere.
Cind copilul avea 6 saptamini m-am dus la servciciul pasapoarte cu tot ce am cerzut eu de cuviinta ca dovedeste de cit timp sint in Irlanda. S-au uitat la toate hirtoagele si peste 10 minute mi-au comunicat ca cererea a fost aprobata si ca in 10 zile e gata pasaportul.
Banuiesc ca si in Dublin la fel ar trebui sa decurga procesul, desi nu m-ar mira sa fie diferit :-)

sfinx
08-01-2010, 00:11
http://www.groireland.ie/registering_a_birth.htm#top

Flori
08-06-2010, 17:05
am si eu o intrebare:se mai poate trece un copil pe pasaportul unuia dintre parinti? si ce acte sunt necesare daca e posibil? este necesar sa aibe certificat de nastere romanesc sau e de ajuns cel irlandez?
au fost mai multe intrebari:D

Flori
08-06-2010, 17:06
si cam cat ar dura?

vasiletina
08-06-2010, 17:54
nu se poate.

NU: fiecare persoana (copil, adult) trebuie sa aiba pasaport individual: romanesc sau irlandez (daca este cazul)

pentru cel romanesc - contacteaza pe Dl Consul

pentru cel irlandez, daca sunt indeplinite conditiile legale, dureaza 1 luna de zile cu passport express

Flori
14-06-2010, 20:28
pentru cel irlandez, daca sunt indeplinite conditiile legale, dureaza 1 luna de zile cu passport express[/QUOTE]

poti sa-mi dai vreun link unde gasesc toate informatiile?sau ai idee ce conditii trebuiesc indeplinite si ce acte trebuiesc?

multumesc pt raspuns

ovimat
14-06-2010, 22:19
http://www.dfa.ie/home/index.aspx?id=254