View Full Version : Aducerea masinii din Romania
Se pare ca afacerea cu masinile din Romania si asigurare de Romania nu mai tine, conform noii legi, la a doua zi de la intrarea in Irlanda orice masina este obligata sa fie taxata la Tax Motoring Office, detaliile inca nu au fost publicate in intregime, deci, vor urma si alte noutati ...
cristishor
12-03-2007, 18:24
am sie u o intrebare ..cu o masina care nu e omologata EURO3 pot veni cu ea in Irlanda?
vasiletina
12-03-2007, 20:19
poti veni fara probleme, insa la inregistrare aici, te taxeaza mai rau decat cei din RO
chestia asta ii valabila si pt masinile importate din UK ?
vasiletina
13-03-2007, 00:09
Da,
orice masina adusa in IRL (noua sau veche) indiferent de unde este adusa (chiar si din Irlanda de Nord) se taxeaza Taxa de Inregistrare a Masinii (VRT) care merge de la 13 la 40% din valoarea de catalog a masinii
https://www.ros.ie/VRTEnquiryServlet/showVRT
accesati si veti gasi aproximativ cat trebuie sa platiti inainte de a putea obtine adeverinta care va da voie sa circulati cu masina in IRL
si apoi cand plecati cu ea in RO faceti alta coada si plata la statul lui Papura Voda.
daca ai fost rezident in UK si ai masina de cel putin 6 luni poti sa o inmatriculezi in Irl fara sa platesti acel VRT, nu poti sa o vinzi timp de un an
vasiletina
13-03-2007, 09:30
in conditiile in care esti cetatean IRL si ai locuit legal in fara IRL pentru cel putin 6 luni, si poti dovedi cu permis de sedere, facturi curent, gas, chirie, carte de credit, fluturas de salar, etc si sa fie acceptate de Revenue, atunci poti sa aduci masina asa cum a spus Sfinx-ul.
daca esti alt cetatean UE si nu IRL, cele de mai sus nu se aplica.
Valentin
10-10-2007, 12:57
Stim bine ca se cere inmatricularea aici si plata VRT-ului ( taxei de import) de 30% din Valoarea calculata in vama.
Ok, acum intrebarea e cat de stricti sunt cu asta.
Eu am in Celbridge o multime de letonieni si lituanieni care au masini din tara lor, si Rexton-uri de 35000 eur, pe care le plimba pe aici si nimeni nu zice nimic.
Banuiam ca nu s-ar lua de polonezi care urca pana la Skoda Octavia, mai vedeai si un Lexus 230, dar Letonienii umbla cu masini scumpe, si nu platesc VRT-ul.
Se pare ca Garda nu le zice nimic, dar mai degraba se iau de masinile inregistrate in GB si NI.
Se pare ca "intelegerea" este ca daca vii la munca, din tari est europene, si-ti vezi de munca, adica nu vii sa faci specula cu masinile de import, te lasa sa-ti vezi de treaba "noastra".
Acum nu stiu daca strategia asta nu se poate schimba neasteptat si poti fi pus in situatia in care un Garda iti cere sa o inmatriculezi.
Nu-mi dau seama daca ti-o poate confisca daca n-ai face-o.
Aveti exemple in aceasta directie?
Puneti-ma si pe mine la curent!
V
santiago
10-10-2007, 13:36
eu am vorbit acum o luna cu un baiat care are un service prin Rathoat si are o masina cu nr de ro .El spunea ca mereu il opreste garda si il intreaba ce face aici..el spune ca turist :) la care garda i-au spus ca nu are voie sa stea mai mult de 3 luni cu masina in Irl...asa ca trebuie sa faca o plimbare la Hollyhead (UK) la fiecare 3 luni.Deci daca dai 150-200 euro la ferry la 3 luni..depinde de sezon te ajunge 1k pe an doar ferrybotul.
Apropo de civilizatia in trafic..zilele trecute era un vw break..NT75 ALO.. care in fata mea incalca cel putin 4-5 reguli de circulatie(viteza excesiva,linie continua,fara semnalizare,etc)...poate se grabea omu :)
daca citeste aceste randuri...las-o frate mai usor ca au si irlandezii vw..fie ele break.
dar nu e inregistrat cu NT 75 ALO
si nu e singurul
mai am vazut inregistrata si cu SM care avea cam aceeasi problema
roadrunner
11-10-2007, 07:58
La intrebarea daca controleaza pe cei cu numere altele decat irlandeze raspunsul e DA
acum o saptamana erau doi tipi cu geci verzi pe care scria CUSTOMS (vama) si trageau pe dreapta toate masinile cu numere ne irlandeze (erau oprite cam 5 masini cu numere de UK) - l-am intrebat pe un garda local ce facea si mi-a zis ca verificau VRT.
Roadrunner
santiago
11-10-2007, 16:13
ma rog dar parca asa era..un vw bora break albastru NT 75 ALO.. daca gresesc..mea culpa..nu ca ar conta numarul.
Valentin
12-10-2007, 09:08
Ramane sa-i intrebi pe vecinii mei cum de reusesc performanta asta, de luni bune sa nu plateasca VRT.
V
santiago
12-10-2007, 10:48
Recent am sunat la garda sa reclam ca parcarea din estate-ul unde locuiesc e plina de masini abandonate..sunt cred ca 6-7..care ocupa locuri de parcare de care avem nevoie.
cineva la munca imi spusese ca a sunat si a doua zi acele masini abandonate au fost ridicate.
Eu cand am sunat am fost intrebat reg number..anyway am dat vre-o 2 care erau in fata geamului meu si cica ..wow sunt foreign cars(lt,pl,etc) nu putem face nimic..
asa ca in 2-3 ani irlanda se umple de masini estice abandonate.
sa vezi cum scapa Romania de daciile alea de o varsta cu mine
si sa vezi skoda 100l, trabant si oltcit-uri prin toate parcarile
masinile trebuie sa fie imatriculate pe firma si nu pe o persoana fizica..........
Carmensita
27-02-2008, 19:06
nu am inteles eu bine sau trebuie sa platesti VRT-ul chiar daca masina ta a mai fost inregistrata tot intr-o tara UE si practic ai platit aceeasi taxa...?cum ramane cu dubla impozitare..[br]Postet at: February 27, 2008, 05:50:34 PM________________________________________________ _trebuie sa precizez ca noua ni s-a spus ca nu, daca putem dovedi cu acte, dar mai stii poate se razgandesc la cat de birocrati sunt ;D am observat ca in institutiile astea ale lor nu prea stie stanga ce face dreapta, spre ex. am fost sunati sa venim sa mai aducem ceva pt. ca tanti respectiva "n-a stiut prea bine si apoi a informat-o seful"...
"Există diferite reduceri şi scutiri de VRT, iar informaţii suplimentare vă sunt disponibile la VRO-ul local. Reducerea este, de asemenea, disponibilă pentru:
-vizitatorii în Irlanda care au deţinut vehiculele în străinătate mai mult de 6 luni şi care vor fi aici numai rezidenţi temporari
-persoanele care au deţinut vehiculele în străinătate mai mult de 6 luni şi care se mută permanent în Irlanda"
( http://www.citizensinformation.ie/categories/travel-and-recreation/motoring-1/buying-or-selling-a-vehicle/achizitionarea-unei-masini-in-irlanda )
Poate sa-mi spuna cineva ce documente se cer ca dovada a detinerea masinii in alta tara mai mult de 6 luni?E de ajuns certificatul de inmatriculare? E vorba de reducere sau de scutire?A realizat cineva inmatricularea unei masini detinute in Romania pentru cel putin 6 luni?
Carmensita
28-02-2008, 12:12
de fapt ai un dosarel acolo la ei, cu o aplicatie si certificatul de inmatriculare al masinii (in original! iti elibereaza ei o foaie ca ai lasat acolo originalul), noua ne-au mai cerut si factura de cumparare (cerere cam abuziva, pt. ca in principiu n-ar trebui). parca astea erau...si apropos e pt. scutire de VRT nu reducere, dar cred ca vorbim de cazuri diferite, pt. ca masina noastra a mai fost deja importata in alt stat u.e...
Poti sa-mi spui ce reducere ai avut?Ai primit o hartie in care era precizat cat ai fi platit fara reducere si cat este reducerea de care beneficiezi?
Merci pentru raspuns
Carmensita
28-02-2008, 19:28
nu, nici o hartie nimic, ne-au spus ca vom plati doar placutele, adica vreo 50 sau 60 euro, iar noi am tras concluzia (poate prematura? ;D) ca nu mai avem nimic de platit...[br]Postet at: February 28, 2008, 03:11:40 PM________________________________________________ _poate iti pare ciudat, insa noi am platit acest VRT (mai bine zis echivalentul acestei taxe)....in alta tara...masina o avem de cativa ani. din ce scrie pe site-ul de la revenue nu conteaza nene, tu tot tre' sa platesti ceva...insa la fata locului, ni s-a spus ca suntem O.K.
daca ti s-au dat numerele atunci esti in regula...toata plata asta a VRT-ului se invarte in jurul acestor numere...
Asa ca daca ti-au dat numerele, astepti pana iti vine acasa certificatul masinii si apoi mergi la Halfords de exemplu si cu 20-30 Euro ai numere noi :)
Ce mi s-a parut mie ciudat e ca nimeni nu cere de fapt sa vada daca tu esti intr-adevar proprietarul masinii, iti emit numerele pur si simplu (ma refer la Halfords)....
santiago
29-02-2008, 17:40
Se pare ca isi aduce lumea masinile din Romania,doar azi am vazut 5 cu numere romanesti...2 de HD,una de SV si 2 de B..pe cand un poll cu ce numere ati vazut pe strada :) ?
Carmensita
01-03-2008, 09:56
pai da, chiar ieri, ura!!! ne-a venit "hartia" cu numerele de la local VRO, si prin care cu satisfactie (cica) ne anunta ca nu vom plati "residual VRT si VTA" (hai, am inteles ca VRT nu face obiectul dublei impuneri, dar VTA ar trebui sa platesti o singura data, ma rog..), cu conditia sa nu o vindem sau inchiriem 12 luni, altfel vom plati ce am enuntat mai devreme...deci nu platim nimic pt. ca, aplicatia noastra de scutire de VRT cade sub incidenta "transfer of residence"...
Eric75, nu te-am informat cum trebuie pt. ca eu personal am fost o singura data la ei, pe vremea cand dosarul era subtire, sotul meu s-a tot parlamentat cu ei si la un moment dat am pierdut firul...procesarea a durat aproape 4 luni, asa ca sper ca intelegi. ideea e ca trebuie ca proprietarul masinii sa dovedeasca rezidenta in alt stat cu cel putin 1 an inaintea venirii in IRL prin tot ce poate: contract de inchiriere, contract de munca, etc. precum si faptul ca a avut masina in proprietate, evident tot in locul unde a rezidat, cel putin 6 luni. Aici pe sot l-au apucat nervii si a adus tot, absolut tot, copii dupa taxa ca a mai platit VRT, asigurarea masinii, pana si chitante de la service auto..totul ca sa demonstrezi nu numai ca masina e a ta, dar ca efectiv ai folosit-o ca pe o masina proprietate personala. apropos astea trebuie traduse si parafate. ;D
Ok merci mult Carmensita. Bine ca nu suntem noi romanii chiar singurii "adepti" ai birocratiei. Ajuta-ma cu o alta informatie te rog: Cat timp poti circula fara sa ai masina inmatriculata?In acest timp esti acoperit de asigurarea facuta in Romania?Nu e de ajuns traducerea legalizata?E necesara si legalizarea? ???
Carmensita
02-03-2008, 00:59
parca teoretic 3 luni, fara sa incepi procedura de inmatriculare...practic? no idea...pana iti ridica masina ;D
am vrut sa spun traduceri legalizate (e plin in Ro de traducatori autorizati care colaboreaza cu notari), de asemenea era vorba de VAT (value added tax) si nu VTA, scuze, dar ma grabesc uneori si mai scot si eu perle :)
despre asigurare, apoi asiguratul ar trebui sa stie cel mai bine daca asigurarea e valabila si aici,nu? in vederea unei asigurari pe-aici incearca sa obtii un "driving history" (no accidents) de la asiguratorul tau din Ro, asta ca sa nu platesti sume nesimtite la inceput..
in sfarsit, chiar nu suntem experti in inmatriculare...fiecare isi stie mai bine situatia. totusi principiul general trebuie sa funtioneze pt. toti, daca te muti din alta tara (inclusiv Ro), unde ai locuit cel putin 1 an inaintea venirii (legal zic eu) in Irl, masina a fost a ta, cel putin 6 luni, atunci Application for relief from VRT e ce tre' sa faci, sa o iei in serios si sa aduci actele care se cer acolo. vezi si ce-i cu Transfer of Residence Regulations. Dureaza, dar totusi sunt amabili, poti cere informatii telefonic, daca mergi la oficiul lor e civilizat, nu stai la cozi, etc....
P.S. chiar nu credeam ca o sa ajung sa scriu despre inmatriculari de masini!!! (eram un pic alarmata ca nu mai primim odata hartia cu numerele de la ei, si dintre cei cu care am vorbit despre subiect unu' nu ne-a dat sorti de izbanda..ce mai, eram ca si buni de plata) :D
Numai bine!
dar oare e valabil si invers?
adica daca te duci cu masina ta cumparata in Irlanda si vrei sa o inmatriculezi in Ro, aia de acolo iti mai cer sa platesti taxa de inmatriculare??
Carmensita
02-03-2008, 21:37
cred ca, logic, nu ar face obiectul mult contestatei "taxei de prima inmatriculare".....ci mai degraba e undeva la "conditii de repatriere"......asta e de unde as "ataca" eu problema.
dar oare e valabil si invers?
adica daca te duci cu masina ta cumparata in Irlanda si vrei sa o inmatriculezi in Ro, aia de acolo iti mai cer sa platesti taxa de inmatriculare??
Întrebarea e: în România ţi-o înmatriculează cu volanul pe partea aialaltă ?
Întrebarea e: în România ţi-o înmatriculează cu volanul pe partea aialaltă ?
Da.