PDA

View Full Version : Au parintii de Irish Born Children dreptate sau nu ?

Valentin
24-06-2004, 15:09
Este D-nul Mc. Dowell prost sau se face,

Nu stiu ce parere aveti voi, "Stimati Co-nationali", dar eu cred ca ne cam ia peste picior.
Mi-aduc aminte, parca alaltaieri, se da stirea aia sugubeata, :shock: ca Chinezoiaca Lavette Chen, dupa ce si-a tras o fiica "traditionala Irish" prin partile Belfastului, s-a gandit sa se mute in UK si sa aplice de rezidenta acolo.
Bine gandit, :twisted: dar se pare ca conform deciziei preliminare a avocatului general care se stie mai mult decat sigur ca e si decizie finala, Tanti Lavette va lua rezidenta UK.
Acum intrebarea logica! Daca cazul lui Chen seamana cam ca doua picaturele cu celelalte 11000 de cazuri de copii Irish, ei ... bine exceptand ochisorii mici asiatici, ce sanse au cei 11000 de parinti sau 22000, aici nu am inteles niciodata,ca sa rezide in Irlanda.
Pai, va spun eu desi nu am facut Dreptul ci numai Academia de Studii Economice de la Bucuresti(La stat).
Cum se spune la noi "Tot aia!" :lol:
Adica cam tot atatea sanse ca si ea, restul sunt detalii! Asa ca Mr Mc. Dowell, o sa trebuiasca sa se cam osteneasca sa semneze cele 11000 de rezidente, basca sa le mai si reinnoiasca din an in an.
Salutari la Seterul irlandez care sta langa Stephen Green si musca toti copiii de roman care au pasapoarte Irish.
Mai interesant este ca de cand susnumitul a prins aripi in rezultatele lor electorale cu ProgresiviiDemocrati pe care ii conduce i s-a cam urcat la cap. Cica nu a mai dat vize de vizitare pentru nici un parinte de doctor Pakistanez care lucreaza aici, si doctorii astia se intampla ca ei au luat si cetatenie Irish.
Deci vedeti ca setterul musca cam in toate partile.
Ce bun ar fi un retevei de-al nostru, sa ardem setterului asta cateva peste botic!
Daca ma aprobati mai scrieti-mi! :D

MoD
24-06-2004, 16:09
Sincer,
Chiar nu credeti ca sistemul a fost abuzat? Ati fost duminica la biserica romaneasca din Dublin.....sint mai multi bebelusi decit parinti.
Chiar fiecare familie si-a dorit cu ardoare un bebe si s-a decis sa faca unul acum, sau a avut ceva influenta si permisul de rezidenta pe care l-au obtinut?
De ce nu s-a intimplat acelasi lucru cu sutele de emigranti romani din Spania sau Franta?
Sa nu ma intelegeti gresit, inteleg ca fiecare lupta pentru o viata mai buna si incearca orice sa o obtina, dar oare a avea copii cind abia reusesc sa se intretina pe ei sau sa gasesca de lucru, vi se pare corect fata de copii?
Am vazut familii la 45-50 ani cu bebelusi.......ceva imi spune ca nu a fost o intimplare.....

Dar intra-adevar...guvernul irlandez se insala daca crede ca noua lege va schimba ceva...cred ca ar fi mai eficient sa ofere drept de munca si deci rezidenta celor care vor sa cinstige un ban cistit...si atunci nu vor mai fii obligati sa recurga la alte metode.....
Atunci vor avea libertatea de a face un copil atunci cind il doresc cu adevarat, si mai ales cind isi permit sa-l intretina.Sa ma ierte D-zeu, dar io nu stiu cum se descurca familiile astea la cit de scumpa e viata in Irlanda.
......sau poate am eu o imagine eronata a ce se intimpla cu adevarat, ce credeti?

Numai bine,
M

Claudia
12-11-2004, 22:19
Asa ne este dat noua sa ne purtam crucea. Ma refer la toti romanii. Sa fim nevoiti sa abuzam, pardon, nu-mi place cuvintul asta, sa ne descurcam cind avem atitea usi inchise in fata noastra. Irish born a fost singura cale prin care s-au obtinut drepturile pe care un cetatean EU le are. Cum s-a ajuns ca noi sa raminem atit de marginalizati si privati de atitea? De ce un EU cetatean are mai multe drepturi ca si mine? Eu ma consider cel putin egala (ca sa nu spun mai mult si sa dau dovada de lipsa de modestie) cu oamenii din jurul meu.

Valentin
13-11-2004, 11:21
Degeaba te consideri tu cel putin egala cu ei Clau', daca ei te considera din lumea a treia.
Cat despre faptul ca am ales sa "abuzez" sistemul irlandez de justitie, that was my choice and I'm not going to apologize myself for doing that.
Cat despre abuz, care abuz? Constitutia era acolo, si in aceeasi structura atunci in 2001 ca si in 2005. Se pare ca McDowell vrea sa ne lasa sa credem ca ne uitam la aceeasi costitutie amandoi.
Se pare ca el are o alta constitutie, sau poate alt sistem de valori, ceea ce oricum nu e constitutie, si deci nu e litera de lege.
Cat despre parerile lui ca cetatean, ca si in disputa pe care o are cu judecatorul ref. cazurile de drink-drive, personal nu dau doi lei pe ele.
Cine vrea sa stea cu gura cascata sa-l asculte nu are decat!
Eu unul am altceva mai bun de facut.
Atat timp cat am platit bani sa ajung aici, nu o sa plec, indiferent ce parere ar avea un irish despre mine!
Cat despre pareri, ele se creeaza atat de usor!
Toate bune!

catalin
14-11-2004, 09:49
Chestia cu egalitatea este buna,si ori de cate ori am ocazia incerc sa le arat ca suntem egalii lor sau poate peste.Niste prapadite de hartii nu fac sub nici o formape unii mai egali decat altii.Si este surprinzator pentru irlandezi sa ne trateze asa pentru ca ei sunt cei care cu ani in urma au trecut prin situatia noastra,NO DOGS-NO BLACKS-NO IRISH,este numai unul din exemple.Dar se vede treaba ca odata ajunsi la bine,se uita trecutul.Asta este MERGEM INAINTE,poate om reusii sa schimbam ceva.

Catalin.

ak
04-01-2005, 11:08
ei ce sa faci asa e viata, intotdeauna vom fii priviti de jos chiar daca avem cu 10 diplome mai mult ca ei.... 8)

Valentin
05-01-2005, 02:25
Draga Yanna,
Fiecare se simte privit de sus sau de jos, in functie de ce caracter are. Irlandezii cu care lucrez se simt inferiori mie, fara saa le fi facut ceva!
Este ref. atitudine fata de viata. Unii se simt invinsi, altii invingatori, altii doar plutesc, fara a se gandi unde se incadreaza macar.
Personal nu ma simt deloc privit de sus, si nici chiar daca cineva ar incerca asa ceva nu as da doi bani.
Adevaratele caractere nu se simt intimidate nici macar de viata propriu-zisa, nu de niste simple priviri sui ale unor irlandezi.
Sunt oameni si ei, unii sunt mult mai jos decat mine, asta nu inseamna ca am sa-i scuip in cap, iar altii ma considera mai nimeni decat ei!
Se inseala,sunt cu mult deasupra acestora, cu sau fara Green Book sau Irish pass. Pass-ul irish e doar o bucata de hartie.
In viata de zi cu zi pass-ul inseamna ceva dar doar intr-o mica proportie.
All the best!

root
05-01-2005, 23:50
Sa scriu si eu cateva randuri. In general citesc si sunt lucruri si opinii interesante. Cred ca avem de-aface cu un buchet de oameni inteligenti pe acest forum.
Eu sunt unul dintre acei care s-au folosit de sistem. Deci am copii nascuti aici. Ca s-a intamplat sa am copilul nascut aici fara a sti macar ca pot primi niste drepturi pe urma, asta este alta poveste, putin o cred oricum.
Dar idea e ca lumea a exploatat aceasta portita lasata deschisa (din greseala?) de guvernul irlandez. Si s-a ajuns rau, sau mai bine zis le-a deschis ochii irlandezilor.
Apoi s-a mai discutat si de cum suntem perceputi noi romanii in mediul in care traim, lucram,etc.
Am auzit destui romani plangandu-se ca nu inteleg de ce sefii ori colegii se uita urat la ei din pricina ca ar fi romani si ca ar avea ceva cu noi.
Asa cum Valentin (sper ca nu gresesc) spunea anterior, nimeni nu are nimic cu tine doar pentru ca esti roman.
Eu oriunde am fost mi-am facut destui prieteni irlandezi si multe prietenii le voi lua cu mine in Romania cand in cele din urma o sa ma intorc acolo.
Dar mie nu mi-a fost niciodata jena sa spun cine sunt si de unde ma trag. Ca sunt roman, ce-i rau in asta?
Eu zic ca multi dintre romanii de aici ar trebui sa invete sa aiba curajul sa o spuna. Am lucrat intr-o companie unde un roman era stiut de italian, altul de argentinian, o familie era din Ungaria s.a.m.d. dar de fapt toti erau conationalii nostri.
Si daca celor care lucrau cu acte false le-am gasit circumstante atenuante, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu cei care se aflau cu acte in regula in tara asta.
De ce ne e rusine de noi?
Eu zic ca ar trebui ca macar cei care se stiu de buna credinta ar trebui sa lupte in a le schimba imaginea putin sifonata, de tigani sau tara cu orfelinate pe care o au unii irlandezi despre noi.
Sa ma mai si opresc nu-i asa? Plecasem doar de la copiii nascuti aici...
Toate bune.

Root

Valentin
06-01-2005, 01:27
Suntem o natiune de "jenati"!
Ne e jena, rusine, sa spunem ce suntem, apoi ne e jena sa muncim cu tot sufletul cand e de munca, iar apoi dupa ce am muncit ca vai de noi, ne e jena din nou sa ne cerem drepturile salariale, bonusuri,, etc.
Dupa atata jena, ne e "oarecum" sa reclamam patronului abuzurile care se fac fata de rasa-RO, sau fata de statutul angajatului RO.
Vreau sa zic un singur lucru!
Acolo unde muncesc, cu acte mai putin originale,sunt mai corect tratat decat polonezii, desi acestia sunt perfect legal. Dimpotriva, acestora nu le da extra de Bank holidays.
Haideti sa le aratam ca stim sa fim romani acolo unde suntem, si isi vor schimba parerea negativa!
Toate bune!

bogdanutu
02-02-2006, 09:23
Nu tin sa-l contrazic pe Mc asta. Dar sunt de 4 ani in irlanda cu un permis de munca valabil si sotia mea o sa nasca un copil ROMAN FRUMOS si SANATOS undeva prin martie. Care va fii situatia legala a noastra dupa aceasta? Tin sa preciez ca si sotia este pe aceste tarimuri tot pe permis de munca !

ovimat
02-02-2006, 13:23
@bogdanutu
Copilul tau va fi cetatean irlandez si in acelasi timp si cetatean roman. Pentru cetatenia romana va trebui sa aplici la consiliul local din lacalitatea in care ai domiciliul in Ro. Daca copilul depaseste virsta de 1 an si nu ai aplicat, cetatenia romana se obtine prin hatarire judecatoreasca. Cred ca asta e procedura, oricum suna la ambasada si intreaba-i.
@parerea mea
Nu cred ca e nimic rau in a folosi sistemul, daca se mai si abuzeza asta se intimpla peste tot in lume. Oricum nu cred ca trebuie blamati cei care au exploatat Constitutia irlandeza.
Faptul ca suntem mai "jenati" ca altii are radacini destul de adinci si numai de noi depinde sa ne schimbam. Daca vrem. Daca putem. Daca nu...nu.

orla
04-09-2006, 21:46
[quote=ovimat ]
@bogdanutu
Copilul tau va fi cetatean irlandez si in acelasi timp si cetatean roman. Pentru cetatenia romana va trebui sa aplici la consiliul local din lacalitatea in care ai domiciliul in Ro. Daca copilul depaseste virsta de 1 an si nu ai aplicat, cetatenia romana se obtine prin hatarire judecatoreasca. Cred ca asta e procedura, oricum suna la ambasada si intreaba-i.

da,asa e.
nici noi nu am vrut sa profitam de portitele lasate deschise.atunci cand ne-am simtit pregatiti pt un copil,l-am avut.si am fost apostrofati de majoritatea cunostintelor noaste:"mai,fraierilor ce nu l-ati facut inainte de 2005"raspuns pt k ni l-am dorit f mult doar pe bb nu si avantajele care decurgeau din mulgerea statului irlandez.
cine a profitat de sistem sa traiasca sa fie sanatos/i alaturi de copiii lor,noi nu am putut face asta.

sfinx
05-09-2006, 00:18
Portitele au fost lasate cu intentie.
Nu au luat in calcul ca de aceasta portitat o sa abuzeze si nigerieni, sau alte etnii.
Cand au dat ei legea aveau probleme uriase cu imigratia, a ajuns ca populatia Irlandei de la 8 mil de locuitori sa ajung pe la 2mil.. Forta de munca tanara mentine economia si sistemul de pensii. Emigratia in masa in aceasta tara a facut ca Irlanda sa aiba cea mai tanara forta de munca din Europa.

De portite profita toti, inclusiv irlandezii.