View Full Version : Ultimele noutati privind pasapoartele
Dan Tudor
05-11-2009, 11:03
Vesti proaste..... Am primit urmatoarea instructiune de la MAE:
"Potrivit art.III din Legea nr.264/2009 privind aprobarea OUG nr.207/2008 pentru modificare şi completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor romāni īn străinătate, instituţiile prefectului īn subordinea cărora funcţionează serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, pe măsura dotării cu echipamentele tehnice necesare eliberării paşapoartelor simple electronice, vor primi şi soluţiona numai cereri privind eliberarea unor asemenea documente şi a paşapoartelor simple temporare pentru cetăţenii romāni cu domiciliul īn Romānia.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a comunicat faptul că, īncepānd cu luna octombrie 2009, serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple din judeţele Arad, Argeş, Bihor, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa şi Satu-Mare primesc şi soluţionează numai cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice şi a paşapoartelor simple temporare.
Acestora li se vor alătura, după următorul calendar, serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple din judeţele:
- 02.11.2009 – Dāmboviţa şi Vālcea;
- 04.11.2009 – Prahova;
- 09.11.2009 – Bistriţa-Năsăud şi Sălaj;
- 11.11.2009 – Alba;
- 16.11.2009 – Vaslui şi Botoşani;
- 19.11.2009 – Mureş;
- 23.11.2009 – Maramureş şi Suceava;
- 25.11.2009 – Neamţ;
- 30.11.2009 – Iaşi şi Mehedinţi;
- 02.12.2009 – Constanţa;
- 03.12.2009 – Tulcea;
- 07.12.2009 – Bacău şi Olt;
- 10.12.2009 – Sibiu;
- 14.12.2009 – Timiş şi Teleorman;
- 17.12.2009 – Vrancea;
- 21.12.2009 – Braşov şi Hunedoara;
- 31.12.2009 – Municipiul Bucureşti.
Totodată, Ministerul Administraţiei şi Internelor a informat că, pānă la data de 31 decembrie 2009, va finaliza implementarea sistemului de gestionare a datelor şi de eliberare a paşaportului simplu electronic, la nivel naţional. Ulterior acestei date, cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple, pe actualul sistem (model 2001), nu vor mai putea fi soluţionate, indiferent de judeţul de domiciliu al solicitantului.
Īn condiţiile date, īn funcţie de calendarul care rezultă din calculul intervalului de timp necesar soluţionării cererilor, avānd īn vedere atāt marja de timp necesară pentru transmiterea actelor īn ţară, cāt şi calendarul curierului diplomatic sau TAROM, se va sista primirea cererilor de pentru eliberarea paşapoartelor simple pe actualul sistem (model 2001) pentru cetăţenii romāni cu domiciliul īn Romānia, solicitanţii urmānd a fi īndrumaţi să facă personal demersurile necesare īn judeţele de domiciliu, unde li se vor prelua datele biometrice.
Īn ceea ce priveşte procedura de soluţionare a cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice pentru cetăţenii romāni cu domiciliul īn străinătate, DGAC va transmite, īn timp util, instrucţiuni către toate misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Romāniei."
Cu alte cuvinte, avand in vedere ca urmatorul curier este abia in ianuarie 2010, pana la noi dispozitii nu mai putem primi niciun fel de cerere de pasaport la Ambasada, nici cu domiciliul in Romania, nici cu domiciliul in Irlanda. Sorry, nu e vina mea.... :icon9:
Dan Tudor
19-11-2009, 17:30
UPDATE
In 2-3 luni vom fi dotati cu aparatura de preluare a datelor biometrice (amprente si fotografii). Datele vor fi transmise online la Bucuresti, unde se vor emite pasapoartele, care vor sosi la noi pe calea obisnuita, curier diplomatic. Cu alte cuvinte, nu se scurteaza semnificativ timpul de asteptare pentru un nou pasaport. Singura treaba buna este ca noile pasapoarte sunt valabile 10 ani.
Aceasta procedura se va aplica exclusiv celor care au domiciliul in Irlanda, cei cu domiciliul in Romania fiind nevoiti sa se deplaseze in tara.
Pentru moment, pana primim aparatura si o punem in functiune, suntem nevoiti sa sistam preluarea de cereri de pasapoarte.
cu ce se poate demonstra domiciliul in Irlanda?
garda nu pune viza de flotant
permisul irlandez, care are dresa pe el , nu este considerta act de identitate in fata autoritatilor romane........
Dan Tudor
19-11-2009, 19:06
cu ce se poate demonstra domiciliul in Irlanda?
S-a mai discutat chestiunea asta. Cei care au deja mentiunea de domiciliu in Irlanda isi reinnoiesc practic statutul si pasapoartele. Ceilalti insa... Nu mai pot face nimic. Pastreaza domiciliul in Romania. Cu exceptia celor cu dubla cetatenie, care prezinta pasaportul irlandez si obtin fara probleme pasaport CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate).
Nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste actele care trebuie prezentate la Consulat, ci doar procedura de preluare si transmitere a datelor biometrice.
cu vreun pasaport cu domiciliul in strainatate si o adeverinta de la servici :)
Daca e vorba de rezidenta este o greseala la mijloc(odata ce pot aduce dovezi ca traiesc aici legal sunt rezident aici), daca este vorba de rezidenta permanenta atunci vorbim de o perioada mai mare de 5 ani pe teritoriul tarii respective.(nu vad necesara obtinerea cetateniei irlandeze- asta conform legilor UE.
acum ca se pare toata tara e biometrica, ca sa calatorim in US ne trebuie pasaport biometric?
Alin
Eu imi amintesc acum cinci ani cand domnu de la Ambasada face catre tata....da domnu ceva act de identitate ai.....stiti d-voastra acel plasticut.... pot sa spun ca tata s-a distrat atunci de el de numa numa.....si cerede-ma nu-ti trebuie nici un pasaport biometric pt a calatori in SUA...
si cerede-ma nu-ti trebuie nici un pasaport biometric pt a calatori in SUA...
again era ceva adevar pe undeva printre urechile mele.
http://www.usembassy.org.uk/cons_new/visa/niv/mrp_bio.html
biometric numai daca tara e in vwp si pasaportul e dupa 2006. deci noi cei cu pasapoarte romanesti stam linistiti.
Alin
crissangel2007
21-11-2009, 20:05
UPDATE
In 2-3 luni vom fi dotati cu aparatura de preluare a datelor biometrice (amprente si fotografii). Datele vor fi transmise online la Bucuresti, unde se vor emite pasapoartele, care vor sosi la noi pe calea obisnuita, curier diplomatic. Cu alte cuvinte, nu se scurteaza semnificativ timpul de asteptare pentru un nou pasaport. Singura treaba buna este ca noile pasapoarte sunt valabile 10 ani.
Aceasta procedura se va aplica exclusiv celor care au domiciliul in Irlanda, cei cu domiciliul in Romania fiind nevoiti sa se deplaseze in tara.
Pentru moment, pana primim aparatura si o punem in functiune, suntem nevoiti sa sistam preluarea de cereri de pasapoarte.
Multumesc din suflet;acum sunt perfect lamurita.Nu pot sa nu observ ca,din pacate,situatia mea ea iar....contra naturii:biggrin: .Va spuneam la un moment dat ca eu nu mai am decat o carte proviz de indentitate si aia expirata.Aceasta a fost eliberata la mom respectiv,numai ptr a putea sa mi se elibereze pasaport.De ce carte proviz si nu buletin?Ptr ca,dupa divort,a trebuit sa imi schimb docum de identitate(trecand la numele anterior),doar ca locuiam in apartamentul parintilor,acestia deja decedati,deci cine sa ma ia pe mine in spatiu?Nici apartamentul nu era pe numele meu,dupa cum nici acum nu e....Concluzia?La momentul acesta sunt exact in aceeasi situatie ca si acum 2 ani si ceva,respectiv martie 2007,adica fara posibilitatea de a obtine un buletin :tinysmile_cry_t4:.......In aceste conditii eu chiar habar n-am ce tre' sa fac:tinysmile_cry_t:.......Ok,am inteles ca eu nu trebuie sa imi schimb pasaportul.....dar,probabil,la solicitarea de pasapoarte ptr caticii mei,ar trebui sa fac dovada adresei lor in Romania....cum,naiba,sa fac eu asta?....Multumesc celor ce ma pot lamuri!
P.S. - As fi extrem de recunoscatoare persoanei care s-ar abtine sa ma intrebe ce caut cu trei copii dupa mine....si daca as fi avut cu cine sa ii las,nu as fi facut-o.Multumesc.
Carmensita
21-11-2009, 20:37
acum ca se pare toata tara e biometrica, ca sa calatorim in US ne trebuie pasaport biometric?
Alin
Nu. Chiar nu ne trebuie pasaport biometric, doar viza. Care e relativ usor de obtinut, daca aplici din Dublin.
Totusi, cu ce se poate demonstra domiciliul in Irlanda? Daca sunt aici de 4 ani, platesc taxe, chirie, utilitatile (ESB, Eircom, Annual Waste Charge, TV Licence) inseamna totusi ca am domiciliul aici, in Irlanda. Si eu sunt in aceiasi postura in care pasaportul meu expira la sf lunii februarie si, se pare, ca va trebui sa ma deplasez in tara pt schimbarea acestuia. Si sincer, nu e una din cele mai intelepte decizii are autoritatilor romane. Ma gindesc cu groaza ce s-ar fi intimplat daca nu locuiam in Irlanda ci in Statele Unite? Sau Australia?
Dan Tudor
24-11-2009, 18:23
Ma gindesc cu groaza ce s-ar fi intimplat daca nu locuiam in Irlanda ci in Statele Unite? Sau Australia?
Era foarte simplu - USA si Australia, ca si majoritatea statelor "normale", elibereaza carti de rezident strainilor. Pana si UK face asta. Stau sa ma intreb daca nu cumva Irlanda e singura exceptie...
Era foarte simplu - USA si Australia, ca si majoritatea statelor "normale", elibereaza carti de rezident strainilor. Pana si UK face asta. Stau sa ma intreb daca nu cumva Irlanda e singura exceptie...
Daca Irlanda nu incalca legea problema e a Romaniei ca nu s-a adaptat situatiei in cauza.
Personal cred ca Ambasada ar trebui sa faca o adresa catre Ministerul de Interne in care sa expuna situatia.
Sunt curios daca ceilalti cetateni ai statelor membre UE, aflati in Irlanda, intampina aceeasi problema si daca nu cum au rezolvat problema.
daniel_D
25-11-2009, 09:14
Daca Irlanda nu incalca legea problema e a Romaniei ca nu s-a adaptat situatiei in cauza.
Inca nu ai inteles, Romania e miezul din dodoasca.
Personal cred ca Ambasada ar trebui sa faca o adresa catre Ministerul de Interne in care sa expuna situatia.
Sunt curios daca ceilalti cetateni ai statelor membre UE, aflati in Irlanda, intampina aceeasi problema si daca nu cum au rezolvat problema.
Francezii se pot inregistra la ambasada.
Italienii au un sistem mai bizar decat al nostru. Daca traiesti in afara sa votezi te inregistrezi la ambasada cu cateva luni inainte si dupa te duci frumos si votezi. Daca nu te-ai inregistrat nu mai poti vota.
Alin
If you are an Irish citizen living abroad you cannot be entered on the register of electors. This means that you cannot vote in an election or referendum here in Ireland. (The only exception to this is in the case of Irish officials on duty abroad (and their spouses) who may register on the postal voters list).
Francezii se pot inregistra la ambasada.
Italienii au un sistem mai bizar decat al nostru. Daca traiesti in afara sa votezi te inregistrezi la ambasada cu cateva luni inainte si dupa te duci frumos si votezi. Daca nu te-ai inregistrat nu mai poti vota.
Alin
Partea cu votatul Aline se pare ca e rezolvata pentru cine detine CI/BI romanesc(te pun ei sa minti ca domiciliezi in Romania la adresa din CI dar merge).Problema mi se pare insa absurda cand pentru un pasaport trebuie sa pleci in tara pentru ca noi romanii nu suntem in stare sa gasim o solutie la o problema banala.
nu te pune nimeni sa minti in CI
daca nu ai domiciliu in Ro, nu poti avea CI
nu te pune nimeni sa minti in CI
daca nu ai domiciliu in Ro, nu poti avea CI
La asta ma refeream sfinx
eu unul nu am nici un fel de proprietate in ro, nu am lucrat niciodata in sistem acolo, nu am cont bancar, nimic... cum naiba sa declar ca stau la o adresa care nici macar nu mai e valabila. intre timp ai mei au vandut si s-au mutat de acolo... dar ca sa citam din clasici, somnul ratiunii naste juristi la mae...
Alin
daniel_D
25-11-2009, 16:04
eu unul nu am nici un fel de proprietate in ro, nu am lucrat niciodata in sistem acolo, nu am cont bancar, nimic... cum naiba sa declar ca stau la o adresa care nici macar nu mai e valabila. intre timp ai mei au vandut si s-au mutat de acolo... dar ca sa citam din clasici, somnul ratiunii naste juristi la mae...
Alin
La mine e un film.
Roman cu rezidenta in Italia muncesc legal in Irlanda. In Romania nu mai am nimic, nu am lucrat niciodata, mi-a placut scoala.
Cand va trebui sa-mi schimb pasaportul unde ma duc?
Raspuns: Ma duc in Italia.
Paradoxul - Muncesc legal in Irlanda, practic am rezidenta aici, platesc taxe, imi fac o mie de draci cu vremea asta pacatoasa etc...iar pentru schimbarea pasaportului ma pot duce in Romania sau eventual la consulatul Italian de la Roma unde pot demonstra ca am rezidenta (de fapt aici am sa ma si duc cand imi expira pasaportul)
Dan Tudor
25-11-2009, 16:17
consulatul Italian de la Roma
??? :tinysmile_angry_t:
daniel_D
25-11-2009, 17:42
??? :tinysmile_angry_t:
Am carte de identitate italiana, rezidenta Roma.
Dan Tudor
25-11-2009, 18:01
Altu' era pointu' - consulat italian la Roma ?! Asa ceva nu se exista :biggrin:
Sau era vorba de Roma, Texas ?! :biggrin: http://www.cityofroma.net/
daniel_D
25-11-2009, 19:36
Altu' era pointu' - consulat italian la Roma ?! Asa ceva nu se exista :biggrin:
Sau era vorba de Roma, Texas ?! :biggrin: http://www.cityofroma.net/
Pardoanele mele. Pointu' cu giointu', am inteles. Din cauza temperaturii ridicate de afara si a aerului conditionat deschis non-stop mai scriu si tampenii.
Rectific, consulatul Romaniei la Roma.
Dan Tudor
21-12-2009, 21:42
Topic inchis