View Full Version : Intrebare
Care e salarul min cu care te poti descurca in Irlanda ? Normal, nu supravietuire...
Am o oferta de job si nu stiu cum sa pun problema, mai ales ca salariul e fix si habar nu am daca e suficient sa traiesc acolo.
Multumesc
Raluca
roadrunner
13-02-2006, 10:37
Ralu,
"Normal" are multe nuante, vezi ca mai e un post unde am explicat cu exemple (personale ce-i drept) cam care sunt cheltuielile.
pe primul loc e chiria, pe locul 2 cresa/gradinita, pe locul 3 mancarea + facturile (incalzire/curent/telefon), iar pe locul 4 masina. Un alt factor important este daca esti familista sau nu (1 salariu sau 2 salarii)
totusi m-as hazarda sa dau o cifra sa zicem pentru 1 pesoana single fara copii, care sta cu altii intr-o casa/apatament (sharing) 20K, 25K pentru primul an.
Atentie cand negociezi ca se vorbeste de salariul anual (de cele mai multe ori) si e vorba de salariu brut (inainte de taxare) deci nu imparti suma care ti-o zic ei la 12 ca nu o sa se potriveasca. In functie de statutul tau (casatorie, copii) si bine inteles de marimea salariului se calculeaza si impozitul.
Oricum ca un sfat personal, nu tintii din prima la un salariu f. mare ca se mai pot schumba job-urile ca nu sunt batute in cuie.
Bafta multa,
Roadrunner.
Stii problema e ca jobul meu e cam special si nu prea poti schimba directia&locul de munca prea usor... Iar acolo salariile sunt batute in cuie...
Eu sunt controlor detrafic aerian.
Cam cat la suta din brut inseamna taxele ? Pt o persoana singura, iar salar brut cam 30k
Multumesc,
Raluca
Salut Raluca!
Dupa ceea ce povestesti, s-ar parea ca jobul tau e in sectorul de stat sau la o companie "semi-state", unde salariile sint intr-adevar batute in cuie si nu poti negocia decit, cel mult, treapta de intrare. Salariul de 30k este la cam la acelasi nivel cu cel de "graduate engineer/architect/planner" etc, deci personal tehnic cu studii superioare, angajat pe treapta de "intrare" (fiindca n-ai "similar work experience" in Irlanda). Pentru o persoana singura, fara obligatii, este un salariu decent - cel putin pentru inceput. La 30k, impozitul e 20%. Se mai iau contributia la asigurarile sociale si probabil o contributie pentru pensie (se scad din salariul brut, inainte de aplicarea impozitului), dar tot iti ramin suficienti bani si te vei descurca fara probleme.
Succes!
Mihaela
O sa primesti lunar, in mina, aprox. € 2400
roadrunner
13-02-2006, 14:55
Ralu,
Sun de acord cu Mihaela, 30K eu un salariu entry level, si destul de bun, (sa zicem in intervalul mic-mediu) totusi daca ai experienta de cel putin trei ani ca, controlor de trafic aerian (adica nu esti tanara absolventa) mie personal salariul de 30K mi se pare mic, din perspectiva specializarii. In cazul cand esti specializat, esti oarecum dezavantajat de faptul ca numarul angajatorilior pe domeniul tau este restrans, dar pe de alta parte si pentru ei e foarte greu sa recruteze pe cineva. Deci in cazul tau experinta Irlandeza nu are nici o relevanta (aici nu sunt de acord cu Mihaela) si daca stii sa faci ce vor ei, ar trebuii sa mergi pe o cifra mult mai mare (din motivele mentionate mai sus)
In cazul meu am venit pe un job foarte ingust specializat, le-am demostrat ca stiu sa fac ce vor ei, si mi-au considerat toata activitatea mea din Ro ca vechime (ca si cand as fi lucrat orinde in lume) deci tinteste sus.
Bafta multa!
Roadrunner
multumesc pt raspunsuri.... o sa procesez
raluca