PDA

View Full Version : Nobel

Dan Tudor
08-10-2009, 12:50
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-6257191-herta-muller-scriitoare-germana-origine-romana-cistigat-premiul-nobel-pentru-literatura.htm

asorin
08-10-2009, 13:26
Un om extraordinar si un scriitor pe masura, pe de o parte. Pe de alta parte, una din miile de victime ale statul roman (de ieri si de azi).
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/799363/Herta-Mller-Daca-as-trai-in-Romania-de-acum-as-innebuni-a-doua-oara/

daniel_D
08-10-2009, 14:03
Romani cand ne place. Faptul ca s-a nascut in RRomania a fost pura intamplare. Premiul este al Germaniei. Felicitari!!!

Herta Muller - despre Romania.
"N-aş fi putut să rezist să văd zilnic că, īn toate locurile importante, sunt aceiaşi oameni ca īnainte, sau care au aceeaşi mentalitate. Practic nu s-a schimbat nimic. A fost săptămāna trecută aici summitul NATO, or NATO este pactul lumii libere, nu ar avea ce să caute aici. Peste tot sunt steguleţele NATO şi UE, dar Romānia nu este o ţară liberă, nu are nici o legătură cu aceste lucruri"

Dan Tudor
08-10-2009, 15:26
Romani cand ne place. Faptul ca s-a nascut in RRomania a fost pura intamplare. Premiul este al Germaniei. Felicitari!!!

A trait in Romania 34 de ani, a facut scoala acolo. Nu cred ca, daca se nastea si traia in Germania, lua vreun Nobel. Acei 34 de ani imbacsiti au facut-o sa scrie cum scrie (mie unuia nu pot sa spun ca-mi place, dar e chestie de gust).

Dar, daca maine-poimaine daniel_D ia vreun mare premiu, cu siguranta o sa fie meritul Irlandei.... :tinysmile_fatgrin_t

Pe de alta parte, nu pot fi de acord cu sabloane simpliste gen "Practic nu s-a schimbat nimic" sau "... dar Romānia nu este o ţară liberă, nu are nici o legătură cu aceste lucruri"....
Ce sa se schimbe ?! Mentalitatile ?! Oameni buni, lucrurile sunt imuabile in Carpati de cateva sute bune de ani, de cand boierii isi taiau unul altuia capetele, cand peschesul era politica de stat in relatia tarile romane-Fanar etc. etc. etc...
Eroii lui Caragiale nu au fost comunisti....
Asa ca "nu o sa se schimbe nimic" nici in urmatoarele cateva sute de ani....

vasiletina
08-10-2009, 16:02
Pe de alta parte, nu pot fi de acord cu sabloane simpliste gen "Practic nu s-a schimbat nimic" sau "... dar Romānia nu este o ţară liberă, nu are nici o legătură cu aceste lucruri"....
Ce sa se schimbe ?! Mentalitatile ?! Oameni buni, lucrurile sunt imuabile in Carpati de cateva sute bune de ani, de cand boierii isi taiau unul altuia capetele, cand peschesul era politica de stat in relatia tarile romane-Fanar etc. etc. etc...

Mare adevar ati spus Domnule Consul!

Imi doresc ca acest lucru sa fie recunoscut oficial si de la politrucii cartierului general pe apa Dambovitei.

Carmensita
08-10-2009, 17:46
A trait in Romania 34 de ani, a facut scoala acolo. Nu cred ca, daca se nastea si traia in Germania, lua vreun Nobel. Acei 34 de ani imbacsiti au facut-o sa scrie cum scrie (mie unuia nu pot sa spun ca-mi place, dar e chestie de gust).

A vorbit cu atata caldura despre frumusetea si expresivitatea limbii romane (desi nu in romaneste isi scrie cartile) incat ii trecem cu vederea sabloanele simpliste...:-)
As fi vrut sa pot spune ca am citit ceva scris de aceasta autoare inainte de a fi premiata cu Nobel, dar asta e....las' ca recuperez.
Mai "ciudata" decat Elfriede Jelinek nu poate sa fie..

sfinx
08-10-2009, 18:46
Mare adevar ati spus Domnule Consul!

Imi doresc ca acest lucru sa fie recunoscut oficial si de la politrucii cartierului general pe apa Dambovitei.

cred ca daca ar intelege cei multi acest lucru, ar fi sanse de reabilitare

politicienii sunt vreo 500 acolo la capitala;
de ce toata lumea asteapta sa inteleaga altii (adica cei 500), si nu ei

vasiletina
08-10-2009, 20:00
sfinx, eu am inteles de aceea am plecat de acolo (mai la deal un pic de Dambovita) de 13 ani.

daniel_D
08-10-2009, 22:41

Dar, daca maine-poimaine daniel_D ia vreun mare premiu, cu siguranta o sa fie meritul Irlandei.... :tinysmile_fatgrin_t

Ce sa se schimbe?
Eu unul, sunt total de acord cu aceste fraze simpliste. Simpliste dar edificatoare decupate de pe buzele a catorva milioane de romani, toti plecati peste hotare. Pe cei de acasa nu-i pun la socoteala. “Ei traiesc bine!”
Din cate se pare lucurile sunt imuabile doar prin Carpatii nostri. Au mai fost tari sub ocupatie turceasca si nu stau chiar asa de rau, vezi Grecia. Eu unul m-am cam saturat sa dau vina pe istorie, boierii au existat acum sute de ani(cei care isi taiau unul altuia capul) iar peschesul era politica de stat pe vremea lui Mihai Viteazul si a lui Vlad Tepes.
Suntem in 2009, nu credeti ca ar trebui sa incetam a mai trai in trecut si a da vina pe istorie. Din 89’ incoace refuz sa cred ca mentalitatea romanilor nu s-a schimbat, ca nu au avut sansa…etc. Schimbarea nu poate sa vina de la turma. O schimbare a mentalitatii trebuie si poate veni doar de la varf!

Din pacate in ultimii 20 de ani nu a existat o clasa politica, nu a existat putere si opozitie ci doar o perfecta rotatie a cadrelor promovata de regimul comunist. “Practic nu s-a schimbat nimic”
Cocosati, pungasi, plante medicinale , niste cacati, eu unul nu am vazut altceva. Luati toti pe rand, in ordinea varstei. Ce vei descoperi!? Cei batrani spagarii de ieri, iar cei tineri spagarii de maine! Cu mici exceptii, majoritatea fiind niste porci, semianalfabeti, a caror ocupatie politica se limiteaza la promisiuni din 4 in 4 ani. Discutii in contradictoriu si atacuri la persoana, dand vina unii pe altii datorita incompetentei generale. Un circ de papusari ieftini la care o tara intreaga pune botul “si traiesc bine”.
O Romanie cu realizari sociale zero, lipsita de profesionalitate, corupta, dar un grup de privileagiati, “mereu aceiasi” sau “alesi pe spranceana”, in functie de culoarea banului sau apartenenta politica, care isi freaca mainile de bucurie in mijlocul unei hoarde de fraieri neinformati, intoxicati cu manele, minciuni, promisiuni zilnice…mai pe scurt si ma repet, ”sa traiti bine”.
Sa vorbim de senat, parlament!? Incompetenta, durere in cur de legile tarii, somn, voie buna si o mare frecare de Penis! Sa trecem si pe la guvern, acolo unde numai pestii cei mari isi fac veacul, unde spaga si comisioanele pentru super/extra/megacontractele cu statul sunt semnate numai in dezavantajul Romaniei si a 22 milioane de frustrati! Un exemplu veridic este proiectul autostrazii fantoma, Bechtel, inceputa in 2004 inaugurati pana azi…cati!? 45km de autostrada, comparativ cu autostrada Soarelui din Italia, lunga de 761km! Atentie!!! Inceputa in 1956 si terminata in 1964, cu aproape 800 de poduri si viaducte, peste 21km de galerii!.
Nu mai vorbim de mici gainarii gen, Ritzi Piti, deturnari mici de fonduri publice. Averi facute peste noapte din banii platitorilor de taxe adica "Io bag ului frustrat roman". Costul vietii aliniat la cel din UE, salariile in schimb fix “Penis”! O crestere economica bazata pe consum si constructii. O tara bananiera condusa de catre un carmaci betiv in care interesul clasei politice este mai presus decat interesul poporului! O tara in care coruptia este raspandita in societate la orice nivel si acceptata ca atare! O tara ale carei interese sunt reprezentate in parlamentul European de catre IDIOATA lui tata si un cioban.

O tara in care(iar acum o citez pe madam Muller) "văd zilnic că, īn toate locurile importante, sunt aceiaşi oameni ca īnainte, sau care au aceeaşi mentalitate. Practic nu s-a schimbat nimic. A fost săptămāna trecută aici summitul NATO, or NATO este pactul lumii libere, nu ar avea ce să caute aici. Peste tot sunt steguleţele NATO şi UE, dar Romānia nu este o ţară liberă, nu are nici o legătură cu aceste lucruri"

alin
08-10-2009, 23:03
Herta Muller nu era chiar asa straina pe cat se zice a mai fost propusa pentru Nobel in 2001. Uite ca acum a fost sa fie.
uite aici un eseu mai vechi de al ei
http://rapidshare.com/files/290452316/li41-42_19___n_fiecare_limbae__sunt_al__i_ochi.pdf.html

Alin

asorin
08-10-2009, 23:43
Am citit doar "Regele se īnchină şi ucide" si mi-a placut foarte mult.

roadrunner
09-10-2009, 09:31
Eu (mai modest in gandire) l-am citit pe Garfield (Daniel D) si m-am felicitat (din nou) in oglinda ca am plecat din Ro.
RR

Dan Tudor
09-10-2009, 10:56
Suntem in 2009, nu credeti ca ar trebui sa incetam a mai trai in trecut si a da vina pe istorie.

Pardon, eu nu am dat vina pe istorie, ci pe ethos.... Nici macar nu sunt original, au facut-o altii mult mai bine inaintea mea :tinysmile_hmm_t:

asorin
09-10-2009, 13:53
l-am citit pe Garfield (Daniel D) si m-am felicitat (din nou) in oglinda ca am plecat din Ro.
corect :icon10:

Carmensita
10-10-2009, 09:31
[QUOTE=daniel_D;20729]Ce sa se schimbe?
Din 89’ incoace refuz sa cred ca mentalitatea romanilor nu s-a schimbat, ca nu au avut sansa…etc. Schimbarea nu poate sa vina de la turma. O schimbare a mentalitatii trebuie si poate veni doar de la varf!

Mentalitatea turmei s-a mai schimbat un pic (dovada noi si multi altii ca noi) si se va mai schimba, aia de la varf taica, aia e imuabila....Cand ma uit la TV si le vad fetele pline de sine si gestica de Voda (nu mai sunt boieri, dar ethosul a ramas, vorba dl. consul) ma cuprinde deznadejdea. Apoi imi amintesc cu "duiosie" cum asta (Voda) era un model de comportament cam la orice nivel al societatii unde indivizii aveau o relativa putere asupra celorlalti (administratie publica, scoli, spitale etc.) Nu pot zice ca nu s-au mai schimbat lucrurile, dar ce sa faca turma cand ii vede pe aia de sus.....va amintiti cum Boc o astepta supus si umil pe don'soara EBA sa-i inmaneze carnetul de membru de partid? Gasesc episodul asta emblematic pt. societatea romaneasca.
Si uite cum o discutie despre castigatoarea unui premiu asa important e inca un prilej de amaraciune.

alin
10-10-2009, 20:12
uite si controversa cu patapievici

http://victor-roncea.blogspot.com/2008/07/hertha-muller-despre-cazul-patapievici.html

Alin

Carmensita
11-10-2009, 17:49
uite si controversa cu patapievici

http://victor-roncea.blogspot.com/2008/07/hertha-muller-despre-cazul-patapievici.html

Alin

Vorbind de intelectualii din articol, Sorin Antohi s-a facut si de toata jena la Universitatea Central-Europeana din Budapesta, unde a fost profesor. Nu avea doctorat, desi declarase asta, si practic a functionat acolo fara a avea calificarile necesare. (nimeni n-a inteles de ce nu a finalizat doctoratul asta, ar fi fost floare la ureche pt. el)...era chiar o figura populara si a dezamagit multa lume.