View Full Version : Control NERA
Buna tuturor,
Am avut si eu azi " norocul " :tinysmile_cry_t3:ca firma la care lucrez ca si vanzator sa aiba control de la Nera. Au avut pregatit o lista cu personanele care lucreaza ilegal fara permis de munca in firma printre care si eu.
Mentionez ca lucrez in Irlanda de cca 3 ani. Am lucrat pentru firma "A" aproape 1 an si 2 luni (14 luni) firma care mi-a aplicat pentru un permis de munca (valabil 1 an ) la 6 luni dupa inceperea job-ului insa nu au mai avut nevoie de mine pina la expirarea permisului de munca si mi-au dat P45, deci practic am lucrat cu permis de munca doar 6 luni.
La 2 luni dupa plecare am gasit firma B in care in prezent lucrez si care nu au aplicat nici un fel de permis de munca pentru mine (lucrand practic ilegal).
Stiu ca pare o situatie complicata insa nu stiu ce varianta sa aleg?
Sa-mi conving angajatorul sa-mi aplice pentru un permis ? sanse 1%
Sau sa ma gandesc la o eventuala intoarcere acasa?
Daca aveti si alte variante sau opinii va rog sa-mi raspundeti.
Va multumesc anicipat pentru raspunsuri.
In prezent fac un curs de Engleza (10 sapt) reprezinta acesta un avantaj? Imi da dreptul sa lucrez part time? Voi ce stiti?.
Va multumesc
Buna Andy,
Ca sa poti lucra part-time, fiind student, trebuie sa faci cursuri full/time si pe o perioada mai lunga de 10 saptamani.
In ceea ce priveste permisul de munca stiu ca meseria de vanzator nu este trecuta in lista "eligible" pentru permise de munca, asa ca nu cred ca iti vor/vei putea aplica pentru permis.
Anca
Buna Anca,
Multumesc pentru raspuns.
Daca incep un curs pe o durata mai mare de 10 sapt ( pentru 2 ani academici) dar care este part-time doar 3 ore pe saptamana, as avea dreptul sa lucrez part time?
Potrivit celor de pe sitte-ul http://www.entemp.ie/labour/workpermits/bulgariaromania.htm " Romanian Student studying in Ireland - A Romanian national who is a student in the State and is enrolled on an academic course of
more than one year’s duration at a college listed on the Internationalisation Register on the Department of Education and Science
Website (www.education.gov.ie) is permitted to take up casual employment defined as up to 20 hours part-time work per week and
fulltime during normal college vacation periods. The Romanian student should provide evidence to their employer in relation to this i.e.
evidence of nationality and letter of confirmation from college." nu e mentionat sa fie cursul full time, ci doar sa fie pe o perioada mai mare de 1 an. Este obligatoriu sa fie cursul full time?
Multumesc
Andy
roadrunner
06-10-2009, 11:40
Andy
ma indoiesc ca o sa gasesti un curs "academic course of more than one year’s duration at a college listed on the Internationalisation Register on the Department of Education and Science"
care e 3 ore pe saptamana.
RR
Andy,
Din cate stiu eu, nu se poate! Eventual sa faci 3 ore pe zi, nu pe saptamana!
Anca
tataru.ciprian
06-10-2009, 16:06
In limbaj de lemn:
- te inscrii la o scoala (de engleza, calculatoare , bussiness, make-up, etc) cu duratastudiilor de minim sau egala cu 1 an, platesti taxa intreaga de la inceput, ei iti dau o hartie in care explica ca tu esti student si ai dreptul la part-time in perioada de scoala, si full time in perioada vacantelor.
Or sa-ti spuna ca trebuie sa vii la cursuri, altfel trimit garda la tine acasa, sa te deporteze ( dar asta e pt cei veniti in irlanda cu viza de studiu)
Ia hartia de la scoala, fa o copie pt tine, una pt angajator, originalul pune-l in rama si agata-l deasupra patului in care dormi, ca sa visezi frumos..
... eu am pus hartia aia de la scoala sub cearceaful de pat, ca sa stau mereu cu c*** / burta pe carte...
In felul asta dai cu flit celor de la NERA, poti sta la servici part time.
Problema e alta: e eficient sa dai bani pe scoala si sa lucrezi doar part time, sau ti-e mai bine in romania ?
In limbaj educat:
Bine ai venit in Irlanda, o tara minunata , cu oameni primitori, peisaje minunate si economie infloritoare.
daca doresti sa cunosti oameni noi , sa interactionezi cu un mozaic de culturi, sa-ti perfectionezi engleza, atunci inscrie-te la una din scolile noastre cu taxe de mii de euro.
Ca sa exersezi engleza, si sa ajungi sa cunosti din interior modul nostru de viata, poti sa te angajezi part-time la unul din multiplele job-uri existente
@offtopic: cei care s-au luptat si se mai lupta cu birocratia acestei tari dpdv al dreptului de a munci , vor fi bucurosi sa te asiste in demersul tau ; cu o conditie: nu intreba cum au procedat ei!
santiago
06-10-2009, 16:25
dar de ce sa lucrezi part time?
sunt mii de studenti care lucreaza 40 ore(20 xpe acte plus 20 cash) sau 20 orex€17.30(2x8.65)
intradevar la 17.30 pe ora dai si ceva taxe dar depinde de tax creditul fiecaruia.
Multumesc foarte mult pentru informatii si sfaturi mi-au prins mai mult decat bine. Am gasit un curs la DKIT pe perioada de doi ani ( cursul are 3 ore pe zi ) si decat acasa in Romania mai bine asa. Vorba lui Ciprian " In felul asta dai cu flit celor de la NERA ". Evident ca part-time va fi doar pe hartie ca in rest va fi cash asa cum afirma si santiango.
Va multumesc inca odata tuturor.
Andy
tzucupnt
05-11-2009, 19:01
de curiozitate intreb...cat ai dat pt 2 ani cursuri la DKIT?
daniel_D
05-11-2009, 23:52
Nu cred ca va mai intra pe forum. Eu zic sa postezi peste 2 ani cand va termina cursurile. Pana atunci se schimba iar legislatia, iar vine NERA, si istoria se repeta:)
Cursul costa 1500 Euro/an.