View Full Version : Travel Document
nicole19
10-07-2009, 09:12
Salut tututror, Uite vin iar cu o poveste "abracadabranta" posibila numai datorita autoritatilor Irlandeze. Cetatean roman cu pasaportul expirat,cu document de calatorie elivberat de ambasada nu a fost lasat sa urce in avion ( ruta Dublin Bucuresti cu escala la Amsterdam) pe motivul ca pe travel document scria"one way only from Dublin Bucharest " si nu era specificat ca ruta avea escala la Amsterdam. Mi-am facut un milion de nervi in aeroport, imi venea sa o iau de git pe supervisera de la Aer Lingus( caci despre ei e vorba)care chiar se bucura ca a facut asa o "fapta buna" ( vazindu-mi si frustrarea era chiar vizibil triumful pe fata ei).Ieri am fost la Ambasada sa intreb daca s-a mai intimplat asa ceva, si:.....mi sa spus ca DA..Aer Lingus si Ryan Air au refuzat imbarcarea cetatenilor romani cu document de calatorie eliberat de Ambasada sau cu Buletin de Identitate.
Acum, vreau sa ii dau in judecata pe cei de la Aer Lingus( am uitat sa completez , in aceeasi zi in aeroport am fost la ticketing service la Air France si Lufthansa si le-am explicat ce am patit si am intrebat daca pot calatori cu linia lor aeriana avind acel travel document: Raspunsul a fost afirmativ, si persoana in cauza a plecat in aceeasi zi cu Lufthansansa).
Ce rugaminte am:
Tinind cont ca vreau sa ajung in curte pt. ce sa intimplat, am nevoie de orice informatie aveti( ce ar trebui sa fac prima data,ce infoo ar trebui sa culeg pina sa ajung in curte,etc)Orice info este absolut folositoare pt. mine. Va multumesc in avans!
NIcoleta
roadrunner
10-07-2009, 09:45
Nicole,
iti inteleg supararea, probabil ca daca mi se intampla mie se lasa si cateva plame (glumesc) citeste un pic la "terms and conditions" pe website la Aer Lingus (sau KLM citeste mai jos), daca nu cumva se specifica ca trebuie sa ai pasaport sau alt document de calatorie valabil la data cumpararii biletului (imi amintesc ceva de genul asta) si verifica daca documetul tau de calatorie era valabil la data respectiva (la KLM daca de la ei ai luat biletul, avad in vedere ca mergeai via Amsterdam)
Daca ai luat biletul de la KLM atunci disputa ta e cu KLM nu cu Aerlingus (cu totate ca ruta Dub-Ams e servita de Aer lingus) dar biletul e "contractul" tau pe care ei nu l-au onorat si e cu KLM.
E bine sa discuti cu un avocat pentru ca e posibil sa nu primesti mai mult decat banii inapoi, oricum un avocat te va lamurii.
RR
pot sa-ti recomand un avocat
santiago
10-07-2009, 13:27
mie mi-a dat eroare in trecut cand incercam sa cumpar direct de la KLM si pe segmentul servit de Aer Lingus si a trebuit sa caut separat.
daca ai luat biletul de la booking company(ebookers,etc) Klm nu are nici o vina pt segmentul Dub-Amsterdam.
atat timp cat scrie negru pe alb ce documente accepta cam greu sa-i dai in judecata.
eu am calatorit cu KLM din UK ,deci cu escala in Amsterdam desi titlu de calatorie emis de ambasada era pt zbor direct.La check in nu au spus nimic insa la Otopeni un 'tovaras' a descoperit 'infractiunea comisa' si mi-au trebuit 3 min sa-i explic ce si cum.
am zburat din Irlanda spre Romania in 2005 cu escala la Milano, cu un astfel de document eliberat de ambasada si nu a fost nici o problema.
din cate imi amintesc astfel de documente nu sunt valabile daca, calatoresti terestru, dar daca mergi cu avionul nu ar trebui sa fie probleme, doar daca la Amsterdam trebuie sa faci acel control (un mini checkin) la intrarea spre avion (am intalnit asa ceva la Praga)
santiago
10-07-2009, 14:04
adevarul ca si ambasadele ar putea fi mai flexibile iar daca cetateanul in cauza cam stie pe ce traseu urmeaza sa ajunga acasa se poate adauga si respectivul itinerariu nu doar cel direct.
nicole19
10-07-2009, 15:21
Salut din nou! Biletul a fost cumparat de pe ebookers ruta Dublin Bucuresti via Amsterdam. In small print scria ca flight operator dublin Amsterdam e Aer Lingus ,care de altfel ia si refuzat dreptul de a urca la bordul avionului. Din Amsterdam urma sa zboare cu KLM. Mi sa spus la aeroport ( Air France-ul mi-a spus) ca din cauza faptului ca in Amsterdam statea doar o ora si jumata nici nu i s-ar fi permis sa treaca din zona de tranzit asa ca .....chiar nu era oo problema. Ce ma gindeam eu( in mintea capului din gindul meu :tinysmile_hmm_t:), sa scriu o scrisoare Aer Lingusului in care sa spun ca vreau sa merg In Ro cu document de calatorie eliberat de ambasada si sa atasez o copie a documentului ,si calatoria va fi cu tranzit in Amsteredam , sa vad ce spun ei, daca e OK sau nu,si acelas lucru sa il fac si cu KLM -ul...Ce ziceti?
Nicoleta
nicole19
10-07-2009, 15:22
adevarul ca si ambasadele ar putea fi mai flexibile iar daca cetateanul in cauza cam stie pe ce traseu urmeaza sa ajunga acasa se poate adauga si respectivul itinerariu nu doar cel direct.
Sincer, nici o secunda nu m-am gindit ca va fi o problema!!!! As fi solicitat asta la ambsada daca as fi stiut....
Asa cum a spus nicole pe travel document scria "one way Dublin - Bucharest". La cata engleza stiu inseamna Document calatorie dus pe ruta Dublin - Bucuresti. Daca scria no stop allowed sau ceva de genul da, dar asa ...
De dat in judecata nu cred ca merita cel mult trimisa o hartie la aerlingus cu copii dupa documente si cerut banii inapoi de avion si eventual diferenta dintre biletul aerlingus si cel de la Lufthansa.
"one way Dublin - Bucharest" e echivalentul -unica folosinta,
nu cred ca e travel document
mai degraba e foaie consulara - un document eliberat de consulat , cu poza, timbru sec eliberat ptr a calatori in tara de origine in situatia cand ai ramas fara un act valabil de calatorie (pasaport sau carte de identitate) sau in cazul copilului nascut aici si nu are pasaport
Si daca e unica folosinta cum zici tu nu aveau dreptul sa o opreasca - motivul opririi a fost escala. Nu are sens ce spui domnu Sfinx...
Si dupa cata engleza stiu eu unica folosinta se spune dispossable.
Poate domnul consul ne poate lamuri care e diferenta dintre travel document si acea hartie consulara eliberata pentru a putea calatori in tara de origine, pentru ca eu nu vad nici o diferenta.
Carmensita
11-07-2009, 08:22
nu cred ca e travel document
mai degraba e foaie consulara - un document eliberat de consulat , cu poza, timbru sec eliberat ptr a calatori in tara de origine in situatia cand ai ramas fara un act valabil de calatorie (pasaport sau carte de identitate) sau in cazul copilului nascut aici si nu are pasaport
??
cum sa nu fie travel document, eu din cate imi amintesc asta si scria pe el - document/certificat de calatorie - nu foaie consulara. Este valabil o singura calatorie, asta da, dar pe durata acestei calatorii este echivalentul unui pasaport...
Copilul meu a avut asa ceva acum cativa ani si nu a fost nici o problema, eu cred ca a fost o mare magarie irlandeza (bine ca nu m-ar mira ca respectiva vigilenta sa fi fost o poloneza).
@Nicole
uite un site util www.courts.ie si vezi la small claims ca daca iti mai angajezi si avocat ce iei pe mere dai pe pere.
@aura
acel document eliberat de consulatul roman din Irlanda poate fi folosit ca si pasaport pe o perioada de 30-90 de zile dar intr-un singur sens (de aceea e de unica folosinta -si nu e dispossable scris pe el) ; asta inseamna ca daca e valabil inca 30 de zile dupa ce ajungi in Ro , nu te mai poti intoarce cu el la Dublin
@carmensita
travel documentul este eliberat de autoritatile irlandeze (si nu numai) unui cetatean al altei tari care a cerut azil in Irlanda si nu indeplineste conditiile obtinerii pasaportului irlandez dar are drept de calatorie in alte tari cu exceptie tara lui de origine, era la fel in UK
- in 2005 cand s-a nascut fiul meu aici nu a mai primit cetatenie irlandeza si recomandarea ministrului de justitie de atunci a fost : "he is entitled to apply for travel document" ; aplicatia se face la directia de pasapoarte din Irlanda
de aceea are sens doamnelor
Carmensita
11-07-2009, 10:28
Sfinx,
eu am inteles ca e vorba de un documentat eliberat de autoritatile romanesti (ambasada) si nu de cele irlandeze. Habar n-am ce fac irlandezii la capitolul asta, am bine merci pasaport romanesc si sunt foarte mandra de el.:tinysmile_twink_t:
Acum ca ce a facut duduia respectiva nici macar nu are sens, asta-i alta treaba si vad ca nu intereseaza pe nimeni. Pai ce o freca pe ea grija ce face cetateanul respectiv cu documentul lui one way, ca daca dorea sa intre in Olanda tot trebuia sa aiba travel document (pasaport, buletin) etc. valabil, pe care sa-l arate la granita...si din cate stiu eu, da' ea nu ca e irlandeza/poloneza e ca romanii, ca cetateni UE au dreptul sa intre unde vrea muschiul lor pe teritoriul UE fara viza.
Era rolul ei sa supravegheze granitele Netherlands? Nu. Cred ca Nicole trebuia sa-i deseneze ca acel document nu poate fi folosit pt. a se intoarce inapoi in Irlanda, asta inseamna one way.
santiago
11-07-2009, 11:17
da carte de identitatea nu avea?..si se rezolvau toate problemele
cand spui ca au refuzat buletinul te refer la buletinul de tip vechi?
pentru ca stiu cateva persoane care au venit cu Aer Lingus cu noile carti de identitate.
la CSA au strambat din nas dar i-au acceptat totusi.
Nu autoritatiile irlandeze au refuzat imbarcarea ci staful Aer Lingus care ca orice alt staff poate fi neinformat.
parerea mea..sa-l rogi de domnul consul (in masura timpului pe care il are dansul) sa solicite un raspuns direct de la Aer lingus tinand cont ca nu e prima data cand se refuza check in cu astfel de documente.
Pana la urma acel document nu era facut la Lehliu in gara ci era un document oficial care avea ceva acorduri in spate.
daniel_D
11-07-2009, 12:42
pentru ca stiu cateva persoane care au venit cu Aer Lingus cu noile carti de identitate.
For travel within the EU - Eu folosesc mereu buletinul si nu am avut niciodata probleme. Bulentinul e unul din documentele acceptate de cei de la Aer Lingus.
Dupa integrarea conditionata a Romaniei la 1 Ianuarie 2007 in UE, a urmat o perioada de tranzitie(nu stiu exact cat) in care romanii si bulgarii aveau nevoie de pasaport pentru formalitatile de check-in si imbarcare. Imi amintesc ca in acea perioada, Ryan air si Aer Lingus erau unele din companii care nu acceptau buletinul romanesc.
Acum e divers. In plus scrie mare si la ei pe site.
Dan Tudor
11-07-2009, 13:00
Cazul doamnei imi este cunoscut. AerLingus ar merita sa "intre in curte" pentru asta, cu atat mai mult cu cat am avut, de-a lungul timpului, o gramada de probleme cu ei.
Titlul de calatorie ("Travel document" sau "Titre de voyage") este un document emis de ambasade/consulate pentru calatoria spre Romania. Este notificat statelor UE si poate fi folosit pe ruta directa sau tranzitand orice alt stat UE, inclusiv cu auto. Ceea ce a facut AerLingus e pur si simplu abuz. Dovada cea mai buna este ca, cu acelasi document, s-a putut calatori via Germania fara probleme.
In alta ordine de idei, atata vreme cat exista niste directive europene foarte clare, nicio companie aeriana nu poate (da' vad ca AerLingus poate) sa impuna calatoria intra-UE exclusiv cu pasaportul.
Dan Tudor
11-07-2009, 13:05
Am tot solicitat raspunsuri de la AerLingus. Dupa 2 luni vine o scrisoare in care se angajeaza ca nu o sa mai repete. Asa ca, eu unul i-as da in judecata, poate asa le vine mintea la cap.
santiago
11-07-2009, 13:34
Am tot solicitat raspunsuri de la AerLingus. Dupa 2 luni vine o scrisoare in care se angajeaza ca nu o sa mai repete. Asa ca, eu unul i-as da in judecata, poate asa le vine mintea la cap.
super daca o puteti ajuta pe Nicole cu un astfel de raspuns.Cu siguranta a costat ceva acel bilet luat la Lufthansa si cum nu cred ca Nicole a gasit banii pe jos ar trebui macar ca Aerlingus sa-i plateasca acel bilet.
Cum spunea si Carmensita pt small claims trebuie sa iti platesti singur legal fees asa ca sa bage un emotional distress :))..cauzat de refuzul Aerlingus de a-i face check in si in speta sa ceara un 50 K.
santiago
11-07-2009, 13:45
Santiago,
Daca toti cei refuzati la check-in ar fi solicitat raspunsuri, poate nu ar mai fi cazul acum...iti lasa un gust amar sa vezi cum inca ne mai trateaza partenerii UE (probabil ne cred disperati gen pakistanezi indieni etc sa ajungem in 'vest')si by the way staff-ul ala ar trebui sa fie informat ca doar lucreaza intr-un aeroport nu la ferma...
.
de acord dar eroarea umana o sa fie prezenta mereu atat timp cat omul e implicat.
in 2007 am calatorit destul de des ,chiar si 2 ori pe luna si cred ca prin septembrie am intalnit primul staff de check in care nu a mai scos lista sa verifice daca eu cu pasaportul romanesc am nevoie de viza de UK sau Spania,etc ma rog unde mergeam.Odata prin Aprilie era un polonez care chiar si-a chemat supervisorul sa verifice.Slava Domnului ca au bagat apoi chek in online sau la automate si nu am mai avut treaba cu ei.
Dan Tudor
22-07-2009, 16:19
Azi, un nou caz. Tot AerLingus, de data asta a refuzat imbarcarea catre Ungaria.
Doamna H, imi puteti da pe PM nr. dvs. de telefon pentru a-l pune in contact pe noul pagubit cu dvs. ? (un demers comun ar avea mai mari sanse de reusita).
funkyfresh
22-07-2009, 19:27
Dar cartea de identitate eu stiam ca e ok daca vrei sa circuli in EU. Un preten de-al meu a facut o vizita si a venit din Milano cu cartea de identitate. Ce stiti despre asta ? Ca si mie i-mi expira pasaportul
roadrunner
22-07-2009, 19:28
e OK, multa lume circula cu asa ceva.
RR
nicole19
23-07-2009, 13:06
Nu autoritatiile irlandeze au refuzat imbarcarea ci staful Aer Lingus care ca orice alt staff poate fi neinformat.
parerea mea..sa-l rogi de domnul consul (in masura timpului pe care il are dansul) sa solicite un raspuns direct de la Aer lingus tinand cont ca nu e prima data cand se refuza check in cu astfel de documente.
Pana la urma acel document nu era facut la Lehliu in gara ci era un document oficial care avea ceva acorduri in spate.
BUna Santiago. Nu a avut niciodata BI pt ca e aici de cind avea 9 ani, iar cind a implinit 14 ,sincer , am zis sa nu ne mai batem capul si cu procurarea Buletinului....deh...cine a stiut...nici noi, ca parinti nu avem BI....am zis intodeauna ca "paspaportul" ajunge :tinysmile_classes_t
Nicoleta
roadrunner
23-07-2009, 13:28
..am zis intodeauna ca "paspaportul" ajunge
ajunge pana expira.
RR
nicole19
11-08-2009, 14:37
Buna ziua , As putea sa intreb daca imi puteti da o copie a scrisorii de la Aer Lingus in care mentionau ca nu o se mai intimple ca persoane cu Travel Document nu li se va mai refuza imbarcarea? Multumesc mult. Nicoleta