PDA

View Full Version : despre casatorie

romerge2000
20-06-2009, 15:37
As dori sa fac actele de stare civila aici.Banuiesc ca se poate si nu este o problema ...Intrebarea ar fi alta.Dupa obtinerea unui certificat de casatorie urmeaza ca sotia sa isi schimbe numele si implicit toate actele...Se pot obtine de aici cu imputernicire sau altceva tote documentele necesare(buletin,pasaport...)?

vasiletina
20-06-2009, 16:28
casatoria - se poate aici dar dureaza minim 4 luni de zile

http://www.groireland.ie/getting_married.htm

schimbarea actelor - drumuri la Consulat si o gramda de hartii, iar unele nu le obtii imediat ci dupa luni de asteptare (preschimbarea certificatului de casatorie, apoi sotia sa obtina carte identitate si pasaport)

Carmensita
20-06-2009, 17:24
O fi greu sa gugalesti?
http://www.evidentapersoanelor.ro/index.php?pag=carte_de_identitate
Cazuri in care se elibereaza o noua carte de identitate:
- la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmeaza a fi preschimbat;
- daca s-au modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii (exemple: schimbarea numelui/prenumelui pe cale administrativa; adoptie; constatarea unor greseli de scriere la intocmirea actului de stare civila; inregistrarea unei persoane in pozitia de "copil gasit" si identificarea ulterioara a actului de nastere intocmit initial, intre acestea existand neconcordanta la data nasterii; inregistrarea tardiva a nasterii unei persoane, cu inscrierea numai a anului de nastere s.a.);
- in cazul schimbarii domiciliului, a denumirii sau a rangului localitatilor si strazilor, al renumerotarii imobilelor sau rearondarii acestora, al infiintarii localitatilor sau strazilor;
- in cazul deteriorarii actului de identitate;
- in cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
- la expirarea sau revocarea interdictiei titularului de a se afla in anumite localitati sau de a parasi localitatea;
- cand fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului ;
- in cazul schimbarii sexului ;
- in cazul anularii;
- in cazul atribuirii unui nou CNP;
- pentru preschimbarea buletinelor de identitate.

In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin intermediul altei personae, pe baza de procura speciala (potrivit modelului postat la "Formulare de completat"), autentificata la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva.

vasiletina
20-06-2009, 19:07
In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin intermediul altei personae, pe baza de procura speciala (potrivit modelului postat la "Formulare de completat"), autentificata la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva.

Adevarat - insa pentru cei care se casatoresc in strainatate, transcrierea certificatului de casatorie strain dureaza intre 6-12 luni in RO, si abia in baza celui obtinut apoi in RO, poti aplica si face cartea de identitate, si apoi pasaportul.

Carmensita
21-06-2009, 00:21
@vasiletina, eu aveam impresia ca aceasta carte de identitate nici nu poti sa o faci prin intermediul consulatului, dar se pare ca logica mea nu a fost conforma cu logica lor.
Anyway, pe site-ul de mai jos gaseste toate informatiile dorite despre CI, pasaport, transcrierea certificatelor etc.
http://www.politiaromana.ro/acte_necesare.htm
acuma ca dureaza asta e, sunt numere de telefoane, se pot cere informatii.

santiago
21-06-2009, 09:45
dar poate omul vrea sa faca casatoria la Ambasada Romaniei ,situatie in care lucrurile sunt mai simple.
si daca e asa mai bine dai o fuga 2-3 zile acasa si le rezolvi pe loc .
presupun ca trebuie procura pt fiecare act..deci 35 euro de procura..mai bine mergi acasa.
oricum pozele trebuiesc facute acolo presupun.

Alexandra
23-06-2009, 15:21
Poti face procura pentru schimbarea actelor. Asta daca are cine sa umble pentru tine in tara. Eu am facut casatoria civila la Ambasada si la 2 saptamani dupa ce au ajuns procurile am primit toate actele inapoi. Cred ca nu s-au schimbat prea multe in 2 ani. Sau poate s-a schimbat in mai bine...

vasiletina
23-06-2009, 18:27
carmensita,

prezumtia mea a fost pentru casatoria la Oficiul de Stare Civila, nu la Ambasada Romaniei.

pentru asta, Domnul Consul poate preciza detalii.

in rest multe sunt valabile.

erikaaa
18-01-2010, 12:50
Salut
ce acte sunt necesare pr casatoria la ambasada romaniei in irlanda si cu cat timp inainte trebuie facuta programarea?

Dan Tudor
18-01-2010, 13:48
1. "Salut" ?! "Voios de pionier" ?! Sau "salut" asa, ca la un spritz cu dom' consul ?!

2. Actele necesare sunt:
- pasapoarte sau carti de identitate valabile
- certificate de nastere
- certificat de la GP sau alt cabinet medical din care sa reiasa ca viitorii soti au luat la cunostinta unul de starea sanatatii celuilalt. Sunt valabile si certificatele medicale prenuptiale eliberate in Romania. Atentie, valabilitatea acestora este de doar 2 saptamani
- sentinta de divort ramasa definitiva si irevocabila (pentru cei divortati)
- certificat casatorie+certificat de deces al sotului (pentru vaduvi)
- dovada rezidentei in Irlanda pentru cel putin unul dintre viitorii soti

Taxa pentru legalizari este de 90 euro si timpul minim de asteptare este de 10 zile (termenul de publicitate prevazut de lege)

3. O problema noua, din octombrie 2009, Registrar Office a hotarat sa nu mai recunoasca oficierile de casatorii efectuate de ambasadele/consulatele straine din Irlanda !!! Chiar astazi voi avea o reuniune cu ceilalti consuli pentru a evalua situatia (cei mai afectati sunt polonezii, care se casatoresc in mare numar la ambasada, peste 1000 pe an) si caile de atac.
Deocamdata, NU recomand sa va casatoriti la noi.

erikaaa
18-01-2010, 14:23
multumesc Domnule Dan . salut de care vreti domnule Consul . nu ma asteptam sa raspundeti dumneavoastra. bineinteles pt dumneavoastra este un altfel de salut :)). buna ziua ,sa traiti....

Dan Tudor
18-01-2010, 19:52
multumesc Domnule Dan . salut de care vreti domnule Consul . nu ma asteptam sa raspundeti dumneavoastra. bineinteles pt dumneavoastra este un altfel de salut :)). buna ziua ,sa traiti....
Si cam cine credeati ca o sa raspunda la capitolul "Ambasada Romaniei - Intrebari" ?!?
Multumesc, dar pentru "sa traiti......" va rog sa va adresati la Cotroceni.
On-topic - daca insistati, oficiez casatoria; daca insa doriti sa va prevalati de statutul de casatorit in fata autoritatilor irlandeze, atunci va recomand:
1. Sa mai asteptati sau
2. Sa oficiati casatoria in Romania sau
3. Sa oficiati casatoria la irlandezi

Posibile implicatii ale aberantei decizii irlandeze:

- la momentul nasterii copiilor, parintii sunt inregistrati ca "single", nu cuplu casatorit
- cand unul dintre soti are drept de munca, nerecunoasterea casatoriei il afecteaza pe celalalt (nu se poate prevala de drepturile care decurg din casatorie)
- alte aspecte administrative, juridice si judiciare legate de nerecunoasterea casatoriei (de ex., in dreptul irlandez tatal unui copil din afara casatoriei are drepturi care tind catre 0)

Am discutat cu ceilalti consuli UE afectati de decizie (Polonia, Spania, Portugalia, Italia, Lituania, Letonia, Franta s.a.). Urmeaza sa adoptam o cale de actiune comuna. Stiindu-i insa pe irlandezi, solutionarea pozitiva (if ever) va consuma o luuuuunga perioada...

Alexandra
19-01-2010, 08:51
Presupun ca decizia nu-i afecteaza pe cei casatoriti deja..

erikaaa
19-01-2010, 20:34
pretentios mai esti domnule Consul la saluturi. cum vrei sa fi salutat pe forum ? te crezi si tu vreun cal si cei din jurul tau niste furnici.

Dan Tudor
19-01-2010, 21:19
Sunteti absolut off-topic, in fine....
Sunt de moda veche, desi nu sunt batran (varsta e o stare de spirit). Consider ca respectul este foarte important si eu insumi nu imi permit sa tutuiesc pe nimeni, cu exceptia celor pe care ii cunosc, care imi permit si care, de obicei, ma tutuiesc ei insisi/ele insele (de aici, doar Paul, Anca, Tia si Cibo se bucura de acest "privilegiu").
"Salut" mi s-a parut (si mi se pare in continuare) nepotrivit pentru un inceput de mesaj postat la "Ambasada Romaniei-Intrebari" .
Nu sunt "cal", dar nici nu ne tragem de bracinari, asa aiurea.... Ne despart multi ani de educatie (cel putin).

On-topic - v-am lamurit relativ la casatorie ? Daca doriti informatii suplimentare, telefonati-mi maine dimineata la 01 6681085.

@Alexandra - se pare ca ii afecteaza... :mad: Nu e lamurit inca (tipic irlandeza treaba)

admin
19-01-2010, 22:01
erikaaa - 6 posts (majoritatea intrebari si acuzatii aiurea)
Dan Tutor - 878 (majoritatea raspunsuri "provocate" de intrebari)

@erikaaa
ai un avertisment pentru insulte aduse unui membru de pe forum.

@Dan Tudor
aveti unelte de "super moderare", folositi-le ;)

sfinx
20-01-2010, 01:17
pretentios mai esti domnule Consul la saluturi. cum vrei sa fi salutat pe forum ? te crezi si tu vreun cal si cei din jurul tau niste furnici.

mare "taran/a" esti erikaaa

pe ce deal ai pascut gastele?
sau ai ventilatorul stricat?!

sfinx
20-01-2010, 01:20
Sunteti absolut off-topic, in fine....
Sunt de moda veche, desi nu sunt batran (varsta e o stare de spirit). Consider ca respectul este foarte important si eu insumi nu imi permit sa tutuiesc pe nimeni, cu exceptia celor pe care ii cunosc, care imi permit si care, de obicei, ma tutuiesc ei insisi/ele insele (de aici, doar Paul, Anca, Tia si Cibo se bucura de acest "privilegiu").
"Salut" mi s-a parut (si mi se pare in continuare) nepotrivit pentru un inceput de mesaj postat la "Ambasada Romaniei-Intrebari" .
Nu sunt "cal", dar nici nu ne tragem de bracinari, asa aiurea.... Ne despart multi ani de educatie (cel putin).

On-topic - v-am lamurit relativ la casatorie ? Daca doriti informatii suplimentare, telefonati-mi maine dimineata la 01 6681085.

@Alexandra - se pare ca ii afecteaza... :mad: Nu e lamurit inca (tipic irlandeza treaba)

si cum se face Dle Tudor Dan, ca cei care au privilegiul nu folosesc acest privilegiu (pe forum, ca ce este in privat e altceva)