PDA

View Full Version : New work permit changes begin

admin
01-06-2009, 22:22
New work permit changes begin

CHARLIE TAYLORNew rules which make it more difficult for non-EEA workers to obtain Irish work permits have come into force today.
The changes apply primarily to first-time entrants to the labour market.
Under the new arrangements, permits will not be granted for jobs paying under €30,000 per annum. Permits will also not be given for a number of professions including domestic workers and HGV drivers.
In addition, the length of time that employers have to advertise jobs will be increased and tougher conditions for the renewal of permits - including higher fees - will also apply.
Tougher conditions on renewals mean that before a non-EU permit can be reissued, the job will have to be re-advertised to ensure there is still no suitable EEA candidate for the post. This will only apply to permits issued from today.
Under the new regulations an employer must also double the length of time for which a vacancy is advertised before hiring a non-EEA candidate (the EEA includes the EU as well as Norway, Liechtenstein and Iceland, but excludes Romania and Bulgaria).
A further change will see spouses and dependants of future work permit holders having to apply for permits in their own right.
Non-EEA permit holders comprise 1.5 per cent of the labour force (some 30,000 people).
There has been a sharp fall in the number of permits issued in recent years. They fell by 40 per cent last year (to just over 13,000) and look set to fall further this year, with just 2,000 permits issued in the first quarter of 2009.
A demonstration was held last week by the Migrant Rights Centre of Ireland (MRCI) in Dublin against the new arrangements.
http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2009/0601/breaking7.html

Ceva comentarii?

ovimat
01-06-2009, 23:25
Asta inseamna ca Romania e in Africa?:tinysmile_cry_t3: Alo Sfinx se aude si la tine?

Dan Tudor
01-06-2009, 23:49
Schimbarile care intra in vigoare astazi NU, repet NU afecteaza muncitorii romani (si bulgari). Avem confirmare oficiala de la DETE.

ovimat
02-06-2009, 00:06
Schimbarile care intra in vigoare astazi NU, repet NU afecteaza muncitorii romani (si bulgari). Avem confirmare oficiala de la DETE.

Deci romanii au drept de munca fara permis? Sau primesc permisul "altfel" decit cei din afara EEA? Postul lui admin se cam contrazice cu cel al D-lui Dan Tudor.
Care-i varianta DETE pentru romani??:tinysmile_eyebrow_t

Dan Tudor
02-06-2009, 00:10
Incerc sa scanez maine si sa postez nota de la DETE.
Bref, spune cam asa: "desi initial era altfel planificat, toate schimbarile astea de la 1 iunie nu se aplica romanilor si bulgarilor"..... Pentru noi, ramane "cum am stabilit". Nu se schimba nimic. Nici in bine, nici in rau. For the time being.

Comentariu relativ la EEA: Bineinteles ca Romania face parte din EEA (care e practic un instrument intre UE si EFTA). E a treia oara cand vad ca pentru Paddy Romania si Bulgaria nu fac parte din EEA. Este doar un mijloc de manipulare, de "justificare" a faptului ca ne aplica restrictii pe piata muncii. (Bah' boilor ar spune RR)

santiago
02-06-2009, 07:37
Bref, spune cam asa: "desi initial era altfel planificat, toate schimbarile astea de la 1 iunie nu se aplica romanilor si bulgarilor"..... Pentru noi, ramane "cum am stabilit". Nu se schimba nimic. Nici in bine, nici in rau. For the time being.)

adica trebuie sa le fim pe veci recunoscatori ca de uite ,initial era altfel planificat,eram in galeata cu toti ceilalti.Si uite ca totusi ne-au facut un favor...si ma mai intreba cineva aici de ce m-am enervat privind acea emisiune la RTE.
Sigur ca afecteaza in mica masura pe aplicantul roman/bulgar caci in conceptia a jumatate din angajatori romanii/bulgarii sunt in aceasi galeata cu toti care au nevoie de permit work .

Dan Tudor
02-06-2009, 10:41
adica trebuie sa le fim pe veci recunoscatori ca de uite ,initial era altfel planificat,eram in galeata cu toti ceilalti. Cine a zis asa ceva ??!!

asorin
02-06-2009, 11:28
Comentariu relativ la EEA: Bineinteles ca Romania face parte din EEA (care e practic un instrument intre UE si EFTA). E a treia oara cand vad ca pentru Paddy, Romania (si Bulgaria) nu fac parte din EEA. Este doar un mijloc de manipulare, de "justificare" a faptului ca ne aplica restrictii pe piata muncii.
cred ca e "doar" o greseala a Mr journalist, pe site-ul DETE nu "reiese" cum ca Ro (si Bg) n-ar face parte din EEA.

mihaimilk
02-06-2009, 11:45
EEA include EU, si cum Romania e in EU...

n-ai cu cine...

admin
02-06-2009, 12:34
nu ar trebui sa trimitem un mail macar la irish times?

de genul "ba boilor" (copyright RR) wake up?

asorin
02-06-2009, 12:53
eu i-am trimis un mail la Charlie, n-a raspuns inca, dar n-ar fi rau sa trimitem mai multi.

Dan Tudor
02-06-2009, 13:29
Noi i-am trimis o scrisoare.

alin
02-06-2009, 13:42
http://www.entemp.ie/labour/workpermits/revisedworkpermitarrangements.htm

santiago
02-06-2009, 15:04
Cine a zis asa ceva ??!!

pai daca spuneau simplu ca aceste schimbari nu-l afecteaza pe aplicantul roman/bulgar era ok dar din ce am inteles e ca au spus ca initial lucrurile stateau altfel ..eu unul am inteles ca initial schimbarile erau adresate si lui Vasile si Iordan.

sfinx
02-06-2009, 23:07
Asta inseamna ca Romania e in Africa?:tinysmile_cry_t3: Alo Sfinx se aude si la tine?

nu e in Africa, dar e tratata ca atare din nefericire ptr cei care au nevoie de permis de munca

tot e amestecata cu africanii in diferite organizatii, de ce nu ar fi tratata astfel

raspuns a la ovimat: din solidaritate

vasiletina
03-06-2009, 16:37
@sfinx
din respect pentru fiecare dintre cei de pe forum, te rog sa incetezi cu "atacurile" la persoana.

nu Sorin, Ovidiu, Anca, eu sau TU, suntem cei care nu isi fac datoria.

cred ca trebuie sa terminam odata jocul de-a plata politelor.

sfinx
04-06-2009, 00:55
@vasiletina

din respect ptr statutul de supermoderator nu fi partinitor

nu eu am inceput

"Duty is what one expects from others, it is not what one does oneself" -Oscar Wilde

Marius
15-06-2009, 19:00
Buna,
Am si eu o intrebare. Stie careva cum se procedeaza pt obtinerea permisului nelimitat, dupa expirarea unui green card de 1 an?
Multumesc,
Marius

vasiletina
15-06-2009, 20:07
nu se elibereaza un permis nelimitat doar dupa 1 an. Ai nevoie de minim 5 ani pentru a obtine long-term residency sau permanent residency.

cel mai bine cere o scrisoare de la DETE sa confirme ca ai drept de munca nelimitat.

florin1s
15-06-2009, 20:24
nu se elibereaza un permis nelimitat doar dupa 1 an. Ai nevoie de minim 5 ani pentru a obtine long-term residency sau permanent residency.

cel mai bine cere o scrisoare de la DETE sa confirme ca ai drept de munca nelimitat.

Ceva mai multe detalii despre scrisoare ne dai?

asorin
15-06-2009, 21:09
daca te referi la permis de munca, dupa un an de zile pe work permit/green card ai automat drept de munca, nu-ti mai trebuie nici un (alt) permis. ca sa dovedesti asta e de ajung permisul vechi (care arata ca lucrezi de un an legal) si un print de pe pagina DETE in care se specifica asta.

daniel_D
15-06-2009, 21:25
Imi explica si mie cineva, care este diferenta intre Work permit-ul care l-am avut eu, valid pentru 12 luni si un Green card.
Am inteles ca Green card-ul se elibereaza celor cu peste 60K pe an, iar in anumite conditii si celor cu salarii intre 30K si 60K.

Acum intreb. Eu unul care am avut WP pentru o perioada de 12 luni(expirat nu demult) voi putea sa aplic pentru "long-term residency sau permanent residency" dupa 5 ani petrecuti in Irlanda?

Inca ceva, din cate stiu odata cu expirarea celor 12 luni petrecute sub incidenta WP-ului nu mai este necesara emiterea altuia si ai accesul pe piata muncii in orice domeniu si pe orice perioada. In acest caz ravasul de la DETE este absolut necesar ?

Incep sa devin confuz.....varsta e de vina.

daniel_D
15-06-2009, 21:31
daca te referi la permis de munca, dupa un an de zile pe work permit/green card ai automat drept de munca, nu-ti mai trebuie nici un (alt) permis. ca sa dovedesti asta e de ajung permisul vechi (care arata ca lucrezi de un an legal) si un print de pe pagina DETE in care se specifica asta.

Corect. Asta stiam si eu, numai ca postarea lui Vasiletina ma bagat in ceata. De aia nici nu am sa-mi sterg postarea anterioara.

Dar cu long-term residency sau permanent residency cum ramane?

vasiletina
15-06-2009, 22:02
Daniel_D,

a)
1. Green Card = GNIB Registration Card

sau

2. Green Card = Drept de munca pentru cei avand calificari superioare si salar pe masura (peste 60k)

intre cele doua sunt diferente tehnice :

primul eliberat de Justitie /GNIB in baza rezidentei legale;
al doilea de DETE si apoi mergi la Justitie / GNIB sa obtii pe priumul daca esti non-UE

b)
pentru a iesi din ceata, scrie la DETE si cere sa confirme in scris, faptul ca ai avut 12 luni de permis de munca si ca in baza legislatiei actuale nu mai ai nevoie de alte permise sau autorizatii.

asta te va scutii de multe batai de cap, pentru ca unii irishi nu stie multe almanahe, si nu stie sa citeasca, decat daca vede numele tau scris pe acel document.

c)
long term si permanent residency - alta mancare de peste, doar daca ai minim 5 ani de rezidenta recunoscuta si ai muncit efectiv cei 5 ani, poti aplica pentru aceastea inn limita conditiilor legii.

info pe http://www.inis.gov.ie/ sau citizens information centre.

florin1s
15-06-2009, 22:41
Referitor la punctul B.

Am un prieten care a facut asta.....si cu greu a obtinut scrisoarea de confirmare (asta dupa ce i-a promis angajatului respectiv ca nu va mai spune nici unui roman). Explicatia a fost ca (reproduc cuvant cu cuvant):" cum ar fi daca cele cateva mii de roamani care sunt legal in Irl. ar cere la randul lor cate o scrisoare de confirmare". Deci ei sunt cei care ne tin in ceata si nu au nici o tragere de inima sa limpezesca lucrurile.(si lenesi pe deasupra)

sfinx
15-06-2009, 23:18
si uite asa gaseste dna ministresa hanafin sa le dea de lucru celor de la NERA

ptr justificarea salariului

Marius
15-06-2009, 23:25
Bun, deci dupa 1 an de Green card, nu mai e nevoie de aplicare, iar dovada dreptului de munca e permisul expirat, OK.

Inca ceva, dupa acel 1 an de green card, pur si simplu scap de restrictia de a lucra cu un singur angajator, fara a face nimic?

M

eric75
16-06-2009, 00:39
Imi explica si mie cineva, care este diferenta intre Work permit-ul care l-am avut eu, valid pentru 12 luni si un Green card.
Am inteles ca Green card-ul se elibereaza celor cu peste 60K pe an, iar in anumite conditii si celor cu salarii intre 30K si 60K.

Acum intreb. Eu unul care am avut WP pentru o perioada de 12 luni(expirat nu demult) voi putea sa aplic pentru "long-term residency sau permanent residency" dupa 5 ani petrecuti in Irlanda?

Inca ceva, din cate stiu odata cu expirarea celor 12 luni petrecute sub incidenta WP-ului nu mai este necesara emiterea altuia si ai accesul pe piata muncii in orice domeniu si pe orice perioada. In acest caz ravasul de la DETE este absolut necesar ?

Incep sa devin confuz.....varsta e de vina.

Cu ocazia asta am reverificat si eu informatiile de pe site-ul DETE. Nu-mi vine sa cred ce aberatii scriu. Mentioneaza ca nu au intervenit schimbari pentru romani si bulgari dar sunt schimbari clare.(http://www.entemp.ie/labour/workpermits/employment_permit_information_romanian_version.pdf ).
Eu personal am salvata aceeasi pagina legata de work permit-ul pentru romani , varianta de prin 2007, in care sunt diferente clare:
1. in varianta precedenta se mentioneaza citez"carte verde- Cetăţenii români pot depune
cereri pentru carte de muncă cu o valabilitate de doar 12 luni. Cărţile verzi sunt valabile
pentru 2 ani, deci nu pot fi obţinute de români."-varianta noua total diferita
2.a aparut conditia salariului minim de 30.000 si test al pietii de munca pentru soţul/soţia
cetăţeanului român care nu are nevoie de un permis de muncă şi care a intrat pe teritoriul
Irlandei la data de 1 ianuarie 2007 sau după această dată).
Cum adica nu sunt modificari?!!!!!!!!
Nu inteleg de ce carte verde e vorba daca dupa 1 ianuarie 2007 romanii nu au putut aplica pentru carte verde.Daca e vorba de work permit dupa un an de zile nu mai ai nevoie iar in cazul schimbarii locului de munca sau daca actualul angajator vrea sa se convinga ca nu mai ai nevoie de work permit, trebuie ca angajatorul sa sune la DETE unde poate verifica ca ai avut permis de munca pt 1 an.(in cazul meu a sunat si i s-a confirmat= pentru marius,- da dupa 1 an de munca cu work permit poti lucra oriunde).Cine poate obtine hartie cu atat mai bine, mie mi s-a spus ca nu se elibereaza nimic si nici nu am insistat.
Legat de long-term residency sau permanent residency nu inteleg ce aduc ele in plus unui cetatean UE.Atat timp cat exista libertatea de miscare pentru cetatenii statelor membre UE nu vad rostul acestora.(legat de permanent residency -tocmai am fost selectat la loteria vizelor- green card- pentru USA - si asta chiar imi da dureri de cap :biggrin:).

alin
16-06-2009, 08:11
Draga eric75

pe site nu se spune ca pentru romani sunt acelasi reguli ca in 2007 se spune simplu ca schimbarile astea noi nu se aplica pentru romani si se aplica in continuare "previous arrangements".

Alin

roadrunner
16-06-2009, 08:15
Alin,
eu cred ca astia de la DETE sunt asa de idioti ca au zis "previous arrangements" din cauza ca nu-si mai aduc aminte exact cum era. Au modificat regulile atat de des si au creat atatea exceptii ca au devenit o mare colectie de exceptii. Inainte de 2007 daca aveai 5 permise de munca consecutive, al saselea ti se elibera pe perioada nelimitata si puteai sa-ti schimbi anagajatorul, atunci se pare ca nu era o problema sa emita al saselea permis (fara sa-l ceri) acum e o problema mare sa emita o scrisoare.
RR

Marius
16-06-2009, 08:25
OK, mersi, vroiam sa stiu un caz concret (pt ca in UK e nevoie de aplicare, trimitere de payslip-uri, etc.... la fel e in IRL pt cei non-EEA).

Eric75, green card-uri inca se elibereaza pentru toata lumea, cat timp indeplinesti conditiile de la green card(domeniul, studii superioare). Iti spun din propriul caz, care am obtinut la sfarsitul anului 2008.
Si acum in perioada de criza, inca mai elibereaza green carduri, pt sectoare cheie.

Marius

asorin
16-06-2009, 10:17
Inca ceva, dupa acel 1 an de green card, pur si simplu scap de restrictia de a lucra cu un singur angajator, fara a face nimic?
M

Yep, you're free like a bird in the sky ;)

asorin
16-06-2009, 10:25
Din cate stiu vechiul green card, precum si long term / permanent residency, se aplica doar cetatenilor non-EU.
La noi chestiile astea sunt mult mai simple dupa Ian 2007: ai lucrat un an legal, ai drept de munca nelimitat si residency (permanent sau cat "vrea" muschii tai).
Nu-ti trebuie nici o scrisoare sau adeverinta sa dovedesti asta, nu trebuie sa aplici nicaieri. Sa contactezi DETE doar pentru asta e pierdere de timp si nervi, cum am zis e de ajuns vechiul green card si un print de pe pagina DETE.

vasiletina
16-06-2009, 11:20
asorin,

asa ar trebui sa fie, insa vezi cum s-a discutat regulile se schimba in timpul jocului si atunci ramai cu muschii tai umflati, ca el (angajatorul) nu mai gaseste pagina web cu subiectul in care tie iti era acordat dreptul liber la munca.

ei elibereaza scrisori, ca altfel te duci la TD si il rogi frumos sa scrie madam cucuveanca sa respecte legea si sa raspunda in timp legal (14 zile) la cererea ta.

o fi ei imprastiati rau, dar de regula raspund la scrisori.

asorin
16-06-2009, 11:44
regulile nu s-au schimbat din 2007 cu nimic, doar s-au corectat unele greseli in brosura aia de la DETE.

daniel_D
16-06-2009, 14:06
Din toate discutiile astea, inteleg ca cel mai bine e ca atunci cand aplici pentru un job, sa mentionezi cu "capital letters" undeva pe CV-ul tau, ca nu ai nevoie de permis de munca.

vasiletina
16-06-2009, 15:29
primesc aproape saptamanal telefoane de la cei care sunt purtati de la x la y pentru ca nu au aceasta scrisoare cu numele lor, care sa certifice ca au drept de munca.

sfatul meu este scrieti si veti primi scrisoare, pentru ca CV-ul ajunge direct la cos (in cele mai multe cazuri)

Marius
16-06-2009, 16:01
perfect si asa!
abia astept sa vina vremea sa pot cere scrisoarea...

asorin
16-06-2009, 16:40
abia astept sa vina vremea sa pot cere scrisoarea...
it's a great feeling ;)

daniel_D
16-06-2009, 19:05
sfatul meu este scrieti si veti primi scrisoare

Cred ca am sa-ti urmez sfatul.;)

eric75
16-06-2009, 23:52
Draga eric75

pe site nu se spune ca pentru romani sunt acelasi reguli ca in 2007 se spune simplu ca schimbarile astea noi nu se aplica pentru romani si se aplica in continuare "previous arrangements".

Alin

Din cate stiu eu conditia impusa pentru spouse, ca salariul minim sa fie 30k si test pe piatza muncii, este cat se poate de noua si a intrat in vigoare din iunie. Se poate sa ma insel, daca stie cineva altceva va rog sa ma lamuriti si pe mine.

asorin
17-06-2009, 09:51
Testul pe piata muncii pentru spouse al unui cetatean roman care nu are nevoie de permis de munca, care spouse a venit in Irlanda dupa ian 2007, era si inainte obligatoriu. De salariul minim nu-mi amintesc.
Oricum, e cam aberanta chestia asta, spouse la un cetatean roman cu permis de munca nu are nevoie de test, pe cand in cazul cetatenilor romani care nu au nevoie de permis, spouse are nevoie de test.
Adica dupa 12 luni cand nu o sa-mi mai trebuiasca permisul de munca, sotia/sotul va avea mai putine drepturi decat inainte, cand aveam permisul :confused:
Problema se rezolva dupa inca 6 luni (18 de la inceput) cand spouse va avea drept de munca nelimitat.

eric75
17-06-2009, 15:10
Testul pe piata muncii pentru spouse al unui cetatean roman care nu are nevoie de permis de munca, care spouse a venit in Irlanda dupa ian 2007, era si inainte obligatoriu. De salariul minim nu-mi amintesc.

Sorin eu am salvat documentul anterior si nu era nevoie de test . Daca vrei iti pot trimite documentul sa te convingi.Astia de la DETE sunt niste incompetenti, parerea mea.

asorin
17-06-2009, 15:54
Ultimul pe care l-am citit includea testul, poate de atunci a fost scos si bagat iar.
De acord ca sunt incompetenti.

keos
13-10-2009, 15:20
Bref, spune cam asa: "desi initial era altfel planificat, toate schimbarile astea de la 1 iunie nu se aplica romanilor si bulgarilor"..... Pentru noi, ramane "cum am stabilit". Nu se schimba nimic. Nici in bine, nici in rau. For the time being.

Comentariu relativ la EEA: Bineinteles ca Romania face parte din EEA (care e practic un instrument intre UE si EFTA). E a treia oara cand vad ca pentru Paddy Romania si Bulgaria nu fac parte din EEA. Este doar un mijloc de manipulare, de "justificare" a faptului ca ne aplica restrictii pe piata muncii. (Bah' boilor ar spune RR)

"rasfoiam" prin postarile referitoare la dreptul romanilor la munca si am gasit fragmentul de mai sus...
acum sa va spun si povestea din spate.
prietena mea tocmai a absolvit un program de master la o univ din dublin si, in baza unui articol din legea muncii (http://www.citizensinformation.ie/categories/employment/migrant-workers/employment-permits/green_card_permits), a fost la Immigration Service cu hartia de la facultate pt a obtine o alta hartie care sa-i dea drept de munca pt 6 luni.
Fragmentul despre care ziceam:
"Graduate scheme

Since 10 April 2007 non-EEA students who have graduated on or after 1 January 2007 with a primary, master's or doctorate degree may be permitted to remain in Ireland for 6 months. The Third Level Graduate Scheme will allow them to find employment and apply for a work permit or Green Card permit. During this 6-month period they may work full time. They must be legally resident in Ireland and should apply for this extension of their student permission (stamp 2) to their local immigration registration office - see 'Registration and permission to remain' above."

Raspunsul celor de la Imm. Service a fost ca, intrucat Romania face parte din UE (deci implicit din EEA) nu poate beneficia de prevederea asta.
Ceea ce inseamna ca avem mai putine drepturi decat imigrantii din afara EEA. cred ca am mai citit despre asta pe aici...

cam cinic... :|

Innrain
14-10-2009, 10:31
Raspunsul se refera la faptul ca nu-ti pot da green card. Cei de la immigration nu decid daca ai drept de munca sau nu. De asta se ocupa departamentul muncii. Daca te duci sa ii intrebi pe cei de la imigration despre dreptul de munca ei vor spune nu (by default). Acum sa obtii o scrisoare de la departamentul muncii poate dura mai mult de 6 luni. Cel mai simplu este sa convingi angajatorul sa sune el sa verifice ca nu ai neoie de wp.

Apoi tine cont si de urmatoarea:

Bulgarian and Romanian nationals who have graduated from an Irish third level institution, and have obtained a qualification at level 7 or higher (primary degree or above) in the National Framework of Qualifications - http://www.nfq.ie/nfq/en/, and who have worked for 12 months or more post 2007 on the basis of being a student, will not require an Employment Permit after graduation. Prospective employers post-graduation of the Bulgarian or Romanian student may require the student to show evidence of their degree and P60s and/or P45s from previous employment to demonstrate that they satisfy the above requirements for exemption from employment permit requirements.

Nivelul 7 este echivalentul diplomei de licenta. Succes

Dan Tudor
14-10-2009, 16:46

Am vazut astazi o scrisoare a NQAI: licenta ROU = level 8 IRL si master ROU = level 9 IRL

keos
14-10-2009, 23:23
Raspunsul se refera la faptul ca nu-ti pot da green card. Cei de la immigration nu decid daca ai drept de munca sau nu. De asta se ocupa departamentul muncii. Daca te duci sa ii intrebi pe cei de la imigration despre dreptul de munca ei vor spune nu (by default). Acum sa obtii o scrisoare de la departamentul muncii poate dura mai mult de 6 luni. Cel mai simplu este sa convingi angajatorul sa sune el sa verifice ca nu ai neoie de wp.

Apoi tine cont si de urmatoarea:

Bulgarian and Romanian nationals who have graduated from an Irish third level institution, and have obtained a qualification at level 7 or higher (primary degree or above) in the National Framework of Qualifications - http://www.nfq.ie/nfq/en/, and who have worked for 12 months or more post 2007 on the basis of being a student, will not require an Employment Permit after graduation. Prospective employers post-graduation of the Bulgarian or Romanian student may require the student to show evidence of their degree and P60s and/or P45s from previous employment to demonstrate that they satisfy the above requirements for exemption from employment permit requirements.

cred ca ai dreptate, intrucat, ca sa dovedesti ca esti in cele 6 luni de la absolvirea cursurilor, ar trebui sa fie suficienta adeverinta eliberata de universitate.

multzam!

daniel_D
15-10-2009, 07:55
Am vazut astazi o scrisoare a NQAI: licenta ROU = level 8 IRL si master ROU = level 9 IRL

Specializarea? Pura curiozitate, nimic mai mult.

Dan Tudor
15-10-2009, 10:18
Nu era precizata. Se spunea doar ca diploma de licenta prezentata de x echivaleaza cu lvl 8 si cea de master cu lvl 9

roadrunner
15-10-2009, 10:57
conteaza anii de studii facuti la facultatile din ro, care de regula sunt mai multi decat universitatile din IRL (sau cel putin asa era mai demult)
de exemplu la o facultate tehnica in Ro (inginerie) se faceau 5 ani la zi / 6 ani la seral pe cand aici se fac 3-4 ani la facultatile tehnice. La inginerie facuta in Ro in 5 ani se echivaleaza master degree aici, nu ma pot pronunta la alte profiluri pentru ca nu sunt in cunostinta de cauza.
RR

Innrain
15-10-2009, 11:21
s-a mai schimbat de atunci
http://www.edu.ro/index.php/pressrel/1520

Studiile universitare dureaza 3 "stiinta pura" ani resp 4 "aplicata"

Ca fapt divers ma-ntreb cat o dura un credit in ani pamanteni? O fi vreo unitate de masura a timpului reversibil?
Studii universitare de masterat, cu o durată de 120-60 de credite de studiu ECTS

Irlanda are doua tipuri de licenta
ordinary bachelor nivel 7
higher bachelor nivel 8
Ele sunt acordate in functie de specializare.

miruna
27-10-2009, 18:33
Sint in acesta tara de aproape 8 ani de zile am avut trei WP consecutive,iar acum dupa 8 ani de chin am ramas la jumatate de norma cu lucru. Moment in care am aflat cu stupoare ca de fapt din decembrie 2008 eu lucrez ilegal.Am fost la serviciul social si mi s-a spus ca nu am dreptul la ajutor de somaj, tocmai din acest motiv.
Deci,cine a avut un permis de munca pe o perioada de 12 luni care s-a terminat in 31 decembrie sau dupa acele persoane nu mai au nevoie de permis de munca.La fel se intimpla si cu sotul/sotia celor care au avut un permis de munca.
Legea data in februarie 2007 pentru cei care au avut un permis de munca indiferent de perioada nu stiu daca s-a abrogat sau nu.Daca nu s-a abrogat atunci din punct de vedere al justitiei se contrazice cu ceea ce s-a votat in decembrie 2008.
Vad pe forum ca anumite persoane nu stiu ca Romania este in EEA. Da sintem. Am lista cu tarile EEA. Si nu este un secret.
Intreb pe cei care sint la conducerea Comunitatii Romane din Irlanda ce face ambasadorul sau ambasadoarea Romaniei aici?
Misiunea unui ambasador este aceea de a proteja interesele Romaniei si a cetatenilor romani.
Ce face Comunitatea Romana din Irlanda pentru diaspora romaneasca?
Va-ti gindit la o petitie semnata de toti care sintem in aceasta tara,pentru a putea schimba ceva? Daca noi nu luptam pentru a ni se acorda drepturi, cine vreti s-o faca?
Ginditi-va la faptul ca taxe platim, dar daca ne imbolnavim nu avem dreptul la spitalizare gratuita. Ca multi dintre romanii care au copii aici nu au dreptul la indemnizatia pentru cei mici, dar in schimb au obligatia sa-i trimita la scoala sau daca ajung in sistemul medical trebuie sa plateasca.
Credeti-ma ca stiu ce vorbesc.
Astept replicile din partea Comunitatii.

sfinx
27-10-2009, 19:26
-cand ai avut cele 3 WP consecutive, la inceputul celor 8 ani de chin?
-ca sa nu mai ai nevoie acum de WP, trebuia ca in Ianuarie 2007 sa ai 12 luni consecutive de WP sau ca WP putea sa expire in 2007.
- daca tu ai avut cele 3 WP consecutive, in 2001-2003 si la 1 Ian 2007 nu aveai WP acum nu ai drept de munca
- ambasada se ocupa de problemele de politica externa a Ro
- consulatul, ambasada nu pot face nimic, deoarece tratatul de preaderare a Ro la UE are stipulat si embargo-ul romanilor pe piata de munca in unele state din UE

catalin
27-10-2009, 20:02
"Ce face Comunitatea Romana din Irlanda pentru diaspora romaneasca?"

Ce face fiecare membru al diasporei pentru Comunitatea Romana din Irlanda? Sau pentru ceilalti membri ai diasporei?
Cand cauta un roman pe alt roman? CAND ARE NEVOIE !
Nu am auzit de tine cand iti era bine!
Petitie s-a facut inca din Octombrie 2006 (studiaza forumul) la fel cum trebuie sa studiezi si legislatia in vigoare ca se pare ca habar nu ai.
Nu mai sunt in Comunitate, dar cred ca pot sa iti raspund ca un fost membru activ.
Cat despre situatia ta... Life is not fair!

Innrain
27-10-2009, 21:09
miruna, cand a expirat ultimul tau permis de munca?

ovimat
27-10-2009, 21:47
Astept replicile din partea Comunitatii.

Ai platit cotizatia?:tinysmile_angry2_t:

slacker
28-10-2009, 16:42
citesc, tot ce se srie in ultimul an in presa despre stare economica in Eire, si ma intreb cat oare va dura EU in general, ca dupa cum se vede, tarile de tip Eire, Port, Spania etc... care au supt bani in ultimii zeci de ani ca niste mieluti din toate partile ale lumei, au dat faliment asa de spectaculos si in timp asa de scurt.

asorin
28-10-2009, 16:48
Nu cred ca "falimentul" are vreo legatura cu faptul ca au supt bani de la EU in ultimii ani si nici cu EU in general. Bravo lor ca au supt bani de la EU, si Romania ar putea sa suga bani, din pacate suge altceva de la altii.

miruna
28-10-2009, 18:22
Catalin, Nu ti-as dori sa-ti fie tie bine asa cum mi-a fost mie de cind sint in Irlanda. Cit despre petitia de care se aminteste am semnat-o cu numele real, iar legislatia o stiu destul de bine.
Va doresc la toti ca viata sa fie fair cu voi.

asorin
28-10-2009, 19:27
pai daca ti-a fost asa de rau de ce n-ai plecat?

catalin
29-10-2009, 09:01
Catalin, Nu ti-as dori sa-ti fie tie bine asa cum mi-a fost mie de cind sint in Irlanda. Cit despre petitia de care se aminteste am semnat-o cu numele real, iar legislatia o stiu destul de bine.
Va doresc la toti ca viata sa fie fair cu voi.

Miruna, nu ai dece sa te superi acum. Tot respectul pentru tine si greutatile pe care le-ai intampinat pana acum, dar atitudinea ta din primul post a fost una agresiva si aroganta la adresa Comunitatii. La fel a fost si raspunsul meu. Cand aveam nevoie de oameni care sa se implice in actiunile Comunitatii, foarte putini si-au oferit sprijinul, timpul lor liber sau suportul material/fizic.Asa ca, eu unul nu accept o astfel de atitudine de la cei care apeleaza la suport numai atunci cand au ei nevoie sa fie ajutati.
What you give is what you get!

roadrunner
29-10-2009, 09:32
Miruna,
daca tu crezi ca acuzand comunitatea ca nu face nimic pentru tine, sau autoritatile romane o sa-ti fie mai bine, atunci ai de la mine permisiunea sa-i acuzi. Totusi nimeni din cei de mai sus nu e vinovat ca asa sunt regulile in IRL, nu le-a facut comunitatea si nici ambasadorul. Daca te crezi nedreptatita in vre-un fel (fata de restul romanilor) poti sa te adresezi justitiei.
Nu inteleg cum ai aflat tu asa cu stupoare ca nu mai muncest legal din 2008, ca legislatia nu s-a schimbat semnificativ din 2007 pana acum. Poti sa ne explici si noua muritorilor ?
poate reusim sa te ajutam cu un sfat daca intelegem mai bine situatia ta, si poate cazul tau o sa-i ajute pe altii in aceeasi situatie.
RR

santiago
29-10-2009, 09:59
Eu stiu pe cineva care avea dreptul sa primeasca somaj si a mers acolo si o 'tiitoare de Pady 'fara sa se uite pe hartii..a roman..nu ai dreptul.
Omul incepe sa spuna ca e legal din 2006,etc..cucoana una si buna ,romanii nu au dreptul la somaj.Omul stiind ca are a cerut sa vorbeasca cu sefa cucoanei care a fost mai deschisa si dupa ce i-a luat actele,a revenit dupa 10 minute si i-a acceptat dosarul.
Asa ca mai depinde si de peste cine dai la ghiseu.
Inrain te-a intrebat ceva dar tu Miruna in loc sa-i raspunzi te-ai apucat sa te certi.

daniel_D
29-10-2009, 10:07
Inrain te-a intrebat ceva dar tu Miruna in loc sa-i raspunzi te-ai apucat sa te certi.

Probabil s-a gandit ca a intrebat-o la misto:)

Innrain
29-10-2009, 10:55
nu mi-a raspuns pentru ca nu are nevoie de sfaturi. Miruna, din pacate numai sfaturi putem sa oferim pe acest forum. Acest forum reprezinta o mana de oameni care isi dau si ei cu parerea, mai mult sau mai putin avizata, in cazul in care cineva le-o cere. Atat si nimic mai mult. (sau poate si mai mult dar nu vreau sa ii laud).
Faptul ca esti o cunoscatoare a legii este foarte bine venit pentru noi. Asa ca daca poti da-ne tu niste sfaturi despre cum am putea aborda anumite subiecte.

adrianab
29-10-2009, 13:04
Si pe mine poate ma lamureste cineva de ce se incapanateaza lumea sa ramana in Irlanda daca viata e asa de grea aici si intampina atatea greutati.
Am auzit asta de foarte multe ori, si nu inteleg de ce un roman ar ramane in Irlanda unde viata e atat de grea pentru el/ea.

sfinx
29-10-2009, 14:25
Si pe mine poate ma lamureste cineva de ce se incapanateaza lumea sa ramana in Irlanda daca viata e asa de grea aici si intampina atatea greutati.
Am auzit asta de foarte multe ori, si nu inteleg de ce un roman ar ramane in Irlanda unde viata e atat de grea pentru el/ea.

unii e masochisti, probabil

Innrain
29-10-2009, 15:06

Pentru ca aici mai spera. Acasa nu mai au nici o speranta. Am auzit de oameni care au plecat acasa anul trecut si s-au intors anul asta in speranta ca daca nu gasesc de munca poate prind social. Acasa nici nici
Nu zic ca sunt de acord cu ideea dar incerc sa gasesc explicatia.

adrianab
29-10-2009, 15:32
Eu nu ziceam ca ar trebui sa incerce sa se intoarca acasa. Doar ca nu inteleg daa ti-e rau intr-un loc de ce nu te muti in alta parte. Ideea cu intoarcerea acasa iar nu e buna ca ai plecat de acolo ca nu iti era bine, deci nu vad de ce te-ai intoarce (asta chiar ar fi masochist).

asorin
29-10-2009, 15:50
Ideea cu intoarcerea acasa iar nu e buna
Cum sa nu fie buna, doar o sa primeasca 20k euro de la Geoana :icon10: