PDA

View Full Version : Certificat casatorie

tibiti
21-04-2009, 11:27
Buna ziua.
Am si eu o nelamurire...sau mai multe mai bine zis cu privire la posibilitatea de a traduce si legaliza certificatul de casatorie irlandez in Romania.M-am casatorit anul trecut cu o cetateanca din Rep.Moldova si speram ca intr-o zi si ea sa aiba parte de pasaport romanesc.
Se poate traduce si legaliza la un notar din Romania,sau trebuie sa fie facut in tara unde casatoria a avut loc?
Ce beneficii ar putea sotia sa aiba in urma transcrierii in registrele romanesti?Va putea calatori prin Europa pe baza pasaportului meu?

Multumesc Anticipat

vasiletina
21-04-2009, 13:48
1. Certificatul de casatorie (sau orice document) se poate traduce oriunde, cu conditia sa aiba apostila de la Haga aplicata pe verso.

Daca vrei il pot traduce aici in IRL si aplica atat apostila cat si legalizarea (prin amabilitatea Dlui Consul)

Certificatul de casatorie IRL trebuie transcris in RO - dureaza 6-9 luni - pentru a primi certificat de casatorie RO. Cu cel original apostilat + traducerea legalizata mergi la Primaria unde ai domiciliul si ceri sa fie transcris. in rest rabdare, multa rabdare.

2. Aplicarea pentru cetatenia RO se face in baza legislatiei in vigoare in momentul respectiv.

3. Sotia ta, NU va putea intra in RO fara viza de intrare care se obtine :

- daca este deja rezidenta cu acte in regula in IRL - de la Consulatul RO din Dublin

- daca este ilegala in IRL - de la Consulatul RO din Chisinau, Moldova

4. In RO va avea nevoie sa aplice pe baza casatoriei cu cetatean RO pentru rezidenta de sedere. Timpul de procesare depinde de la caz la caz.

5. Sotia ta, NU va putea calatori prin Europa pe baza cetateniei tale, RO, ci doar pe baza cetateniei ei, MD. Adica va avea nevoie de vize oriunde este nevoie de vize pentru cetatenii MD.

6. Singura tara unde poate calatori sotia ta libera, este MD, daca nu cumva dupa ultimele miscari din MD, si acolo va avea probleme.

Dan Tudor
21-04-2009, 13:59
Corect.

Daca sotia insa obtine aici cardul 4EuFam (casatorita cu cetatean UE), atunci va putea tranzita Romania fara viza (max. 5 zile de sedere).

tibiti
21-04-2009, 14:45
va multumesc foarte mult pt utilele raspunsuri.Apostilarea se poate face la Ambasada, solicitors, notari?Si cam in jur la ce cifra sa incadreaza(pret)?

vasiletina
21-04-2009, 20:28
1. EU4FAM se obtine aprocimativ in 1 an de zile si in conditiile legii.

mai multe detalii la http://www.inis.gov.ie

si citesti tot ce vrei.

Treaba este ca ai nevoie sa fii muncitor legal ca sa ai vreo sansa sa aplici si sa primesti raspuns pozitiv.

2. Apostila se aplica si primeste in 30 de minute la Department of Foreign Affairs, Consular Services, 67-71 Hainault House, Dublin 2, jos parter in dreapta. Fiecare apostila costa €20.00

Programul este Luni - Vineri 9.30 -1.00 si 2.30 - 4.00.