PDA

View Full Version : penalty points

santiago
13-04-2009, 11:52
http://www.independent.ie/national-news/motorists-face-fresh-penalty-point-blitz-on-car-test-1706940.html

cateva schimbari cu efect de la 1 Mai.
se pare ca pt NCT nu mai esti anuntat automat ca esti due..asa ca fiecare pe cont propriu.

asorin
13-04-2009, 12:01
bine ca mi-am vandut masina :D

sfinx
13-04-2009, 15:58
punctele ca punctele
dar € 1,500 amenda e gaura mare in bujet

mva
28-04-2009, 11:51
intreb si eu aici - nu am urmarit unde s-a mai discutat recent.
din cate stiti voi trebuie sau nu schimbat permisul romanesc cu unul irlandez ? sunt rezidenta pt tax purposes, dar am si cartea de identitate de acasa (si vrem sa mergem acasa candva la anu).

un coleg de la lucru are permis de UK si zicea ca nu demult la un checkpoint i-au zis guarzii ca daca esti rezident trebuie sa iti schimbi permisul cu unul irlandez. asta nu stiu de o fi una din noile reguli.

roadrunner
28-04-2009, 11:56
Mva,
regulile astea nu sunt noi, exista cam in toate statele. Daca esti platitor de taxe intr-o tara (inregistrat ca platitor) atunci platesti in tara respectiva. (legea exista in RO chiar si pe vremea lui Ceausescu, daca tineti minte toti studentii straini erau obligati sa-si imatriculeze masinile local cu numere 12-B-xxx sau 12-CJ-xxxx etc)
Chiar si Irishii cand merg in US (cu transfer pe perioada mai mare de 6 luni) nu-si pot folosii carnetele de conducere acolo.
Deci concluzia e: trebuie sa-ti preschimbi permisul de conducere asa era si inainte nu s-a schimbat nimic recent.
RR

bend
28-04-2009, 11:57
http://www.independent.ie/national-news/motorists-face-fresh-penalty-point-blitz-on-car-test-1706940.html

cateva schimbari cu efect de la 1 Mai.
se pare ca pt NCT nu mai esti anuntat automat ca esti due..asa ca fiecare pe cont propriu.

Atata timp cat ai o rezervare pentru testul NCT poti circula fara grija.

bend
28-04-2009, 12:01
Atunci companiile de asigurari din Irlanda ar trebui sa nu accepte incheirea de politie, care sunt pentru minim un an, pentru cei cu permise non-Irish (de ex Full EU).

mva
28-04-2009, 13:29
si stie cineva cat dureaza preschimbarea ? plus ca nu inteleg cum se face ...il dau pe al meu si mi-l primesc inapoi la plecare ? daca am carnet valabil 10 ani, trebuie sa imi fac un irish pt cat timp (care sunt avantaje/dezavantaje intre 1/3/10 ani)?

santiago
28-04-2009, 13:34
dureaza 2 saptamani.
2 poze,25 euro si formularul il gasesti acolo.(poti lua si un bill in caz ca ti se cere dovada adresei..mie nu mi-au cerut dar unui amic i-a fost cerut)
cand te intorci definitiv acasa il schimbi acolo,probabil asa cum ai facut-o si aici.
automat o sa fie de 10 ani.
varianta cu 1 sau 3 e cred pt batrani.

roadrunner
28-04-2009, 14:31
bend,
companiile de asigurari nu-ti refuza banii, si nici nu sunt responsabile in locul tau daca te opreste politia. Daca te opreste politia ce o sa-i zici ? ca nu are dreptate ca tu ai asigurare si nimeni nu ti-a spus ca trebuia sa-l schimbi?
RR

santiago
28-04-2009, 14:36
acum Doamne fereste sa nu ai un mic incident si sa ti se spuna ca polita e nula intrucat permisul nu corespunde.
sincer nu am auzit ca atat timp cat ai full EU licence sa fi nevoit sa-l schimbi.

bend
28-04-2009, 14:57
bend,
companiile de asigurari nu-ti refuza banii, si nici nu sunt responsabile in locul tau daca te opreste politia. Daca te opreste politia ce o sa-i zici ? ca nu are dreptate ca tu ai asigurare si nimeni nu ti-a spus ca trebuia sa-l schimbi?
RR

Asta asa e. Fiecare fura cum poate..

alin
28-04-2009, 18:00
totul despre permise pe aici
http://www.citizensinformation.ie/categories/travel-and-recreation/motoring-1/driver-licensing/full_driving_licence
(http://www.citizensinformation.ie/categories/travel-and-recreation/motoring-1/driver-licensing/full_driving_licence)

undeva unde imi scapa acum mi se povestea ca e sanatos (pentru asigurarea) ca adresa de pe permis sa fie aceeasi cu cea unde stai. (regula care exista de fapt si un UK si in Romania)

Alin

aura
29-04-2009, 08:56
http://www.citizensinformation.ie/categories/travel-and-recreation/motoring-1/driver-licensing/exchanging_foreign_driving_permit

If you are not from any of the following countries/States but you do hold a national driving licence or an international driving permit from your own country, you can drive in Ireland for the duration of your temporary visit. (A temporary visit is regarded as a period not exceeding 12 months). If you will be resident in Ireland for more than 12 months (and again, are not from any of the following countries/States) , you will need to go through the full driving licencing procedures (see 'How to apply). Since 1 January 2003, you are required to carry your driving licence with you at all times when motoring in Ireland.

mva
29-04-2009, 13:56
pai io ma uitam ieri pe pagina asta, si inteleg ca daca esti cu carnet EU (care e recunoscut aici) poti sa ti-l schimbi fara sa treci prin procedurile de a obtine carnetul, da nu am gasit ca trebuie sa il schimbi obligatoriu daca stai mai mult de 12 luni si esti cetatean UE , o fi informatia asta in alta parte ...inca nu am citit rules of the road.

in fine ce nu imi place ca irlandezii nu se aliniaza la recomandarile UE despre cum tre sa fie carnetul...iar carnetul meu de RO e tip nou, fiindca mi l-am luat in martie ...ca sa nu zic ca am inteles ca e complicat de reobtinut carnetul si in RO, ca e multa hartogaraie ...asa ca nu mi l-as schimba in primul an daca nu e obligatoriu. in continuare mai intreb.

si btw, despre punctele de penalizare am gasit scris asta pe o pagina mai incolo

<<
Do penalty points apply to all Irish driving licences?

Yes. Penalty points apply to both provisional and full Irish driving licences. Penalty points also apply to drivers with foreign driving licences driving in Ireland. If someone is driving in Ireland on a foreign licence, the driver's details are held on a separate database for the purpose of recording penalty points. If that driver applies for and obtains an Irish driving licence, the penalty points are then activated on that licence. >>

Carmensita
29-04-2009, 13:59
Mva, nu stiu daca pot sa dau un sfat...dar, noi avem permise EU si nu le-am schimbat. Ba sotul meu a avut si un mic "incident" si n-a avut probleme cu asigurarea. Acuma fiecare face cum crede el.

bend
29-04-2009, 16:27
Eu am trecut printr-un accident, scriam in alt post, s-a lasat cu masina "write off", avocati, recuperare daune, etc. Nici o clipa, nimeni, nu mi-au cerut sa prezint permisul de conducere. Puteam sa nici nu fi avut asa ceva!

Apoi oprit de filtre de politie de cateva ori... M-au intrebat de sanatate dar nu mi-au cerut niciodata actele!

La incheierea politei de asigurare la fel, nimeni nu-ti cere o copie a permisului.

Conduc de doi ani in Irlanda, si nici nu ma gandesc sa-mi schimb permisul cu unul Irish.

sfinx
29-04-2009, 17:13
bend
probabil tu ai 3 *oaie si ai avut noroc

sunt cazuri in Blanch.... unde garda a luat permisele de conducere romanesti sa le verifice daca sunt reale sau false si nu le-au mai recuperat nici acum de la garda.

eu am fost oprit de garda si am prezentat permisul romanesc "de control- sa vad reactia blondei in uniforma de garda"

am fost intrebat de cand sunt in Irl si de ce nu am Irish license.
i-am spus ca nu am stiut ce trebuie sa-l schimb si o sa merg chiar maine (era duminica)

asa ca daca ai avut noroc sa nu fi intrebat de permis nu inseamna ca nu trebuie sa-l si schimbi

bend
29-04-2009, 17:18
bend
probabil tu ai 3 *oaie si ai avut noroc

sunt cazuri in Blanch.... unde garda a luat permisele de conducere romanesti sa le verifice daca sunt reale sau false si nu le-au mai recuperat nici acum de la garda.

eu am fost oprit de garda si am prezentat permisul romanesc "de control- sa vad reactia blondei in uniforma de garda"

am fost intrebat de cand sunt in Irl si de ce nu am Irish license.
i-am spus ca nu am stiut ce trebuie sa-l schimb si o sa merg chiar maine (era duminica)

asa ca daca ai avut noroc sa nu fi intrebat de permis nu inseamna ca nu trebuie sa-l si schimbi

ok, raman cu cele 3 "oi" :)

Carmensita
29-04-2009, 17:25
Sfinx, si care ar fi sansa ca Mva, o doamna tanara cu un baby on board sa aiba permisul saltat de niste gardai? C'mon, se mai uita si la om...

mva
29-04-2009, 20:00
-hm hm ...inca nu am luat masina - si spun asta nu cu nepasare, deja ma streseaza situatia.

e bine de stiut de faza cu permisele luate la purecat ...da nu e ciudat ca in tara permiselor "de hartie" sa ia politistii la verificat permise din plastic ? sau ...le-or fi obtinut romanasii respectivi la Pitesti in seriile cu pricina - asta e o gluma si sper sa fie luata ca atare ;).

despre permisele UE din 2012 voi ce stiti ? ca o sa le avem toti la fel, indiferent de tara, sau ca fiecare tara isi genereaza permise dupa acelasi model "unic"?

alin
29-04-2009, 22:00
in tara permiselor "de hartie"
franta si germania tot de hartie au.

Alin

alin
29-04-2009, 22:07
pai io ma uitam ieri pe pagina asta, si inteleg ca daca esti cu carnet EU (care e recunoscut aici) poti sa ti-l schimbi fara sa treci prin procedurile de a obtine carnetul, da nu am gasit ca trebuie sa il schimbi obligatoriu daca stai mai mult de 12 luni si esti cetatean UE , o fi informatia asta in alta parte ...inca nu am citit rules of the road.

nu e obligatoriu dar e util.
se schimba fara nici o treaba daca ai numai B. 25 de euro si ti-l trimit pe ala nou in vreo cateva zile. Eu l-am schimbat in Blackhall Walk, dublin 7 la sediul lor central a durat vreo 10 minute. Doamna draguta si decoltata.

Alin

Carmensita
29-04-2009, 22:20
Am mai intrebat si pe altii. Daca ai permis EU (si Mva are) nu e obligatoriu sa-l schimbi. Asta ca sa nu impartasesc numai din experienta familiei mele excentrice. N-are nici o treaba cu asigurarea, daca de asta era vorba.

Innrain
30-04-2009, 07:06
Cred ca discutia asta am avut-o de zeci de ori.

"Just because everyone does it doesn't mean it's correct"

Exchange a Foreign Driving Licence for an Irish Licence

You can exchange a foreign driving licence for an Irish Driving Licence, if your licence was issued by an approved country (see below).
You should exchange you licence if you have been living in Ireland for more than 12 months and plan to stay here for several years.
Exchange your Licence for an Irish Driving Licence

To exchange your licence, follow these steps:
Step 1: Check the licence you want to exchange

You can only exchange your licence if it was issued by one of the following:

European Union (EU):
European Economic Area (EEA):

If you have a driving licence from your own country (or an international driving permit) but are not from any of the countries list, you are allowed to drive in Ireland for 1 year only.

If you intend to stay here for longer than 1 year, you need to apply for a full Irish driving licence.

O regula asemanatoare exista si in Romania.

roadrunner
30-04-2009, 08:07
Carmensita,
deci daca Ghita nu si la schimbat si el e prieten cu Vasile atunci Costel (varu lu' Vasile) nu trebuie sa si-l schimbe nici el. Nu e mai simplu sa citesti legea, decat sa intrebi in stanga si-n dreapta?
nici politia (Garda) nu stie clar, dupa ce am intrebat vro 5 politisti care au venit cu 5 variante diferite am citit legea si e clara din punctul meu de vedere. (chiar daca au folosit "should" in loc de "must" asta nu inseamna ca e facultativ)
RR

santiago
30-04-2009, 08:17
http://www.irishtimes.com/newspaper/motors/2009/0429/1224245586911.html

si ca sa confirme ce spunea RoadR...
Garda sources expressed dissatisfaction with the arrangement, saying that the subjective interpretation of the law by individual gardaí was neither fair to them nor to motorists. The situation has been described as outrageous by Fine Gael’s transport spokesman Fergus O’Dowd.

mva
30-04-2009, 11:29
ma mai gandesc oricum ce sa fac, fiindca inca nu sunt convinsa ca pana la anu are rost sa ma complic sa schimb permisul de 2 ori (o data aici si o data in RO). abia l-am obtinut in martie anu asta, fiind in tara - si indraznesc sa sper ca am la dispozitie 1 an de zile sa ma hotarasc ce sa fac, in caz ca se mai schimba una alta.

dar chiar, daca iti faci asigurare pe un permis, si schimbi permisul, ce ar trebui sa se intample ?

si a propos de programarile pt NCT, un proprietar de la care ma gandeam sa iau masina incerca ieri sa obtina programare, si prima data dispo de care i s-a zis a fost in iulie (???). asa am hotarat sa nu o iau ...sper sa nu regret mai tarziu

santiago
30-04-2009, 11:48
la cate masini sunt pe piata ar fi mai indicat sa iei una care a trecut NCT-ul recent si asa esti sigura macar ca e cat de cat ok masina

Mihaela
30-04-2009, 13:16
@mva
Din cite stiu eu, asigurarea e mai ieftina daca ai permis full Irish. Dar cred ca in primul an de condus (cazul tau) e oricum foarte scumpa.

Ai putea merge si pe varianta urmatoare: dupa ce te obisnuiesti sa conduci (cu permisul romanesc) pe drumurile de aici timp de un an, iti iei si permis irlandez. Astfel il pastrezi pe cel romanesc, nu e nevoie sa-l preschimbi.

Inca o chestie: cred ca poti programa masina pentru NCT la orice centru de testare. Daca acel proprietar vrea sa vinda masina mai repede, se duce si-i face testul in jud. Monaghan (de exemplu).

Carmensita
30-04-2009, 13:17
Carmensita,
deci daca Ghita nu si la schimbat si el e prieten cu Vasile atunci Costel (varu lu' Vasile) nu trebuie sa si-l schimbe nici el. Nu e mai simplu sa citesti legea, decat sa intrebi in stanga si-n dreapta?
nici politia (Garda) nu stie clar, dupa ce am intrebat vro 5 politisti care au venit cu 5 variante diferite am citit legea si e clara din punctul meu de vedere. (chiar daca au folosit "should" in loc de "must" asta nu inseamna ca e facultativ)
RR
Ai dreptate, nu ca e mai simplu, trebuie sa citesti legea. Probabil am citit-o selectiv.
Sunt mai multi Ghita decat s-ar crede. Si nu neaparat romani. Bine-nteles, asta nu face ca lucrurile sa fie altfel (sau "corecte"), legal. Dar cred ca suntem cu totii majori si stim ce facem, iar daca nu esti sigur ca te legi de glia irlandeza, eu chiar nu vad rostul. Nu fac nici o smecherie, respect regulile, am un singur permis (eu in mintea mea sunt O.K., acuma daca garda decide altfel, asta e)...Altii isi schimba permisul si conduc ca niste inconstienti.

sfinx
30-04-2009, 19:12
@mva
Din cite stiu eu, asigurarea e mai ieftina daca ai permis full Irish. Dar cred ca in primul an de condus (cazul tau) e oricum foarte scumpa.

Ai putea merge si pe varianta urmatoare: dupa ce te obisnuiesti sa conduci (cu permisul romanesc) pe drumurile de aici timp de un an, iti iei si permis irlandez. Astfel il pastrezi pe cel romanesc, nu e nevoie sa-l preschimbi.

Inca o chestie: cred ca poti programa masina pentru NCT la orice centru de testare. Daca acel proprietar vrea sa vinda masina mai repede, se duce si-i face testul in jud. Monaghan (de exemplu).

masina poate fi testata doar la centrul NCT din zona in care e inregistrata masina

daca schimbi permisul romanesc in unul irlandez nu te si legi de glia irlandeza ci doar esti in conformitate cu legea irlandeza

doar ca esti mai cool -cum zice fiul meu de 4 ani (a invatat la gradinita)

Innrain
30-04-2009, 19:23
Nu sunt legist dar am inteles de la pedagogie car ar fi doua metode de a formula o regula:
"Nu calcati iarba" vs "Va rugam sa mergeti doar pe alee"

In cazul de fata s-a folosit a doua

If you intend to stay here for longer than 1 year, you need to apply for a full Irish driving licence.

Cum trebuie sa aplici e de la caz la caz: preschimbare "recognized countries"
examen restul

Ca legile sunt facultative in Irlanda o inveti in timp dar pe barba ta.

Carmensita
30-04-2009, 19:26
Sfinx, e permis EU, nu ar trebui sa fie valabil in EU? Macar asa, in principiu.
La asigurare nu-ti foloseste la nimic permisul irlandez, ar fi discriminare, iti foloseste istoricul ca asigurat.
Fiecare face cum crede el ca e mai bine.

Si cand romanii vor fi tratati ca niste cetateni EU, ma fac si eu mai catolica decat papa, deocamdata sunt ortodoxa si balcanica.....

mva
30-04-2009, 20:45
mai io am citit ca si prin alte tari vest europene se practica chestia asta cu schimbarea de permis. cred ca nu m-ar deranja sa il schimb daca mi-ar da permisul inapoi la plecarea definitiva din IRL ;)

in materie de legislatie ...care ar fi referinta in domeniu ? fiindca am mai citit si pe boards.ie parca si e discutabil si in functie de ce sursa accesezi (parca acolo erau destui irlandezi cu permise de UK). acu am gasit chestia asta, cautand altceva, evident.

http://www.donegalcoco.ie/services/informationpoints/roadusers/driverlicenceinfo.htm

"Exchange Driving Licence

The Department of Transport has advised those who have a valid licence issued by a member state need not exchange, as in accordance with EU Directive 91/439/EEC there is mutual recognition of national driving licences issued by member states without any obligation to exchange licences."

cineva
30-04-2009, 21:44
http://www.attorneygeneral.ie/esi/2008/B26296.pdf

printat si tinut in bord .Cand e nevoie ...'pac cu ea la Razboiu' .Carnetul de conducere Ro este valid ptr ca este emis de o tara membra UE este recunoscut in Ir si deci nu trebuie schimbat .

cineva
30-04-2009, 21:45
Si poti sa iei si penalty points( din pacate) gratie sistemului informatizat in ambele tari RO si Ir

mva
30-04-2009, 23:26
chiar dupa legea asta ma uitam mai devreme ... da aveam history-ul pe celalalt laptop.
poate ca e o idee buna sa ai la purtator si asa ceva. numai presupun ca trebuie discutat destul de delicat cu guarzii daca ajungi sa le arati printul asta ;)

in caz ca nu ati citit articolul asta ...despre ce mai fac ai nostri ;)
http://www.gandul.info/societatea/ce-nu-trebuie-sa-faci-cand-ti-se-retine-carnetul-de-sofer-in-ue.html?3932;4263334

sfinx
30-04-2009, 23:59
cum se traduce acest paragraf?

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Instrument and does not purport to be a legal
interpretation)
These Regulations provide for the recognition of drivers with driving licences
issued in other EU Member States driving in Ireland.

ovimat
01-05-2009, 00:49
cum se traduce acest paragraf?

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Instrument and does not purport to be a legal
interpretation)
These Regulations provide for the recognition of drivers with driving licences
issued in other EU Member States driving in Ireland.

Nu dati dulciuri copiilor.:tinysmile_hmm_t:

sfinx
01-05-2009, 07:49
asa ca "cineva" nu mai irosi hartia si cerneala

ca se strica dintii copiilor

mva
01-05-2009, 10:00
pai ... acu va luati si voi de marunteli din astea. e o sugestie sa imprimi vreun document oficial sa ai la tine, insa trebuie sa ai si tupeu sa le arati guarzilor asa ceva ...poate ca in alte cazuri se poate rezolva cu o explicatie rezonabila si un zambet :))

intrebarea mea ramane: care e referinta legala in IRL pt faza cu permisele ? ceea ce zice ministerul transporturilor nu e OK, conform cu directiva europeana ?

- stiti io oricum inca nu conduc,asa ca sa nu aruncati cu pietre in mine ;)

roadrunner
01-05-2009, 12:08
permisele RO sunt recunoscute asta e clar, poti sa conduci cu ele si nu se intampla nimic.
- dar daca alegi sa stai in IRL pe pe o perioada mai mare de 12 luni atunci trebuie preschimbat.(la fel e si in Germania, Italia, Spania)

Carmensita, Mva,
eu am avut un coleg italian care a mers pe ideea, "acum am aterizat in tara" si a fost oprit de 2 ori consecutiv la mai mult de 6 luni diferenta, a doua oara i-a zis politaiul "stiu acum ai aterizat in tara...nu tine" si culmea nu i-a facut nimic dar i-a zis, ai grija ca o sa te opresc si a treia oara peste 6 luni si atunci mergem in court, ca toate opririle astea s-au consemnat. Acum eu ca omu corect stau si ma gandesc, pentru ce sa ma pun in situatia asta? pentru 25 de euro si completat un formular? merita?
RR

santiago
01-05-2009, 12:27
e ca si cum te-ai lega la cap dar nu te doare.
plus ca e si proof of address.
vrei sa inchiriezi un film..poc permisul...de ce sa merg cu pasaportul si cu un bill de uitilitati?

mva
01-05-2009, 13:32
-pai nu e de 25 EUR RR, ci in cazul meu e de birocratia care ma asteapta cand o sa merg acasa si o sa trebuiasca sa mi-l schimb la loc.

-despre alea 12 luni am inteles ca printr-un update la directiva aia europeana, in 1996, s-a renuntat la ele. dar asta citind directive europene.

-parca am citit undeva si ca un permis european se poate inregistra la guarda ...sau ceva oficial, ca sa te poata trackui mai usor. uite asta nu m-ar deranja.

-ma intreb daca se supara vreun politist care tocma te-o oprit sa te intrebe de ce inca ai permis european daca il rogi sa iti trimita acasa o scrisoare oficiala in care se precizeaza motivele pentru care trebuie schimbat permisul (???).

PS: in cazul meu cred ca retinerea in a-mi preschimba permisul e din aceeasi categorie cu ...pastrarea cartii de identitate de RO din cauza ca io simt ca legaturile mele personale sunt in RO nu IRL, aici am legaturi profesionale doar ;).

roadrunner
01-05-2009, 14:48
pai nu trebuie sa-l schimbi acasa. Aici il predai pe cel romanesc la motortax, si ei ti-l restituie cand il predai pe cel irlandez. (daca o sa-l mai gaseasca e alta problema)
RR

Carmensita
01-05-2009, 19:38
Roadrunner, si eu sunt un om corect, poate "mai corect" decat majoritatea pe care i-am cunoscut eu.*Uite ca aici am si eu o slabiciune.

sfinx
01-05-2009, 20:31
Roadrunner, si eu sunt un om corect, poate "mai corect" decat majoritatea pe care i-am cunoscut eu.*Uite ca aici am si eu o slabiciune.

nu vrei sa iei puncte de penalizare?

in asa consta slabiciunea?

Carmensita
02-05-2009, 23:25
Pai asa bine functioneaza "sistemul" irlandez?
Imi place cum am iesit in poza din actualul permis ;)
M-am saturat de birocratie, formulare de completat si toate porcariile astea, mai ales daca le pot evita..acum na, cat mi-o tine figura ;)
As vrea si eu sa stiu, tu dupa cat timp ti-ai preschimbat permisul (asa, pt. cultura mea generala)

nickydobreanu
03-05-2009, 16:55
Eu nu am condus deloc pe aici, stiam ca o sa stau numai 6 luni, de-aia nici nu am vrut sa fac schimbarea. Tind sa cred ca, in cazul in care as fi venit aici pe perioada nedeterminata, as fi recurs la preschimbarea permisului romanesc cu unul irlandez. E proof of address - cum se spunea mai sus - si asta e cel mai important aspect pentru nou-veniti, apoi si evitarea durerilor de cap cu politistii de aici.
In rest, stie toata lumea (banuiesc), cand e vorba de misunderstandings si de giumbuslucuri, sunt primul :icon10: Atat doar, sa fie 100% legale (si max. 99.99% etice/morale).

roadrunner
03-05-2009, 19:35
Carmensita,
tu ai petrecut mai mult timp scriind despre subiectul asta decat ti-ar fi luat sa-ti preschimbi carnetul. Din partea mea poti sa conduci si cu permisul de intrare la biblioteca.
RR

Carmensita
03-05-2009, 21:07
Merci, ei acu' chiar ca mi-am linistit constiinta! O sa incerc si cu cardul de fidelitate de la Tesco..:))

mva
03-05-2009, 21:20
haideti ma': ??? -> nu! nu! nu! ...
cheer up : http://www.dailymotion.com/video/x3i4kv_miss-platnum-mercedes-benz_news
- a propos de masina ce inca nu am cumparat-o :))

santiago
04-05-2009, 16:30
http://www.independent.ie/national-news/dangerous-drivers-oneinfour-gets-off-1727863.html

If motorists believe they can get away with bad driving, many of them will," he said.

"It appears that part of the difficulty is that foreign national motorists do not have an Irish driving licence. It should be a precondition that anyone resident in Ireland must get an Irish licence to make it easier to trace them and apply the full range of penalties."

Carmensita
04-05-2009, 17:57
@Mva, poate te intereseaza asta:
daca nici Road Safety Authority n-are atributiunile necesare, mai ales ca publica Rules of the Road pe care o avem cu totii acasa, gratis...
http://www.rsa.ie/SERVICES/RSA_Services/Driver_Licensing.html#Exchange_Driving_Licence

Exchange of Driving Licence
Mutual Recognition
The holder of a driving licence issued by the competent authority of another member state of the European Union or of the European Economic Area (i.e. EU + Norway, Liechenstein and Iceland) may drive in Ireland on that licence for the duration of its validity. However, if you wish, you may apply for exchange to an equivalent Irish licence. Application for exchange must be made within ten years of expiry of the licence.

@Santiago,
fireste, nu irishii conduc ca niste cizme, foreign nationals....

roadrunner
04-05-2009, 23:47
Carmensita,
habar n-am cat conduci tu zilnic, si cat de bine, dar eu nu am vazut asa multi soferi irlandezi care conduc ca niste cizme, in schimb am vazut sute de mii de soferi inconstienti in RO. Probabil ca "cizmele" ma evita pe mine, ca alta explicatie nu am. In schimb pot sa-ti spun de la 1 km distanta daca cel ce se angajeaza intr-o depasire e est european sau nu.
RR

Daisy
05-05-2009, 09:43
Roadrunner, mergi pe N3 intre Navan si Dublin la orice ora din zi si ai sa vezi depasiri acolo de-ti sta inima in loc. eu conduc zilnic pe drumul ala si acum m-am obisnuit insa inainte mi-era frica. sa vezi depasiri spectaculoase de tiruri, vanuri, samd. Nu cred ca toti astia sunt est europeni cu toate ca nici cu ei nu mi-e rusine.

santiago
05-05-2009, 09:54
din pacate N3 e super aglomerat si asa o sa ramana chiar si dupa deschiderea M3-ului.
faza ca chiar edilii locali stiu asta anticipand ca nimanui nu o sa-i convina sa plateasca 18 euro pe zi(9 euro each way)ca sa foloseasca M3 si ca atare or sa inceapa sa construiasca un imens roundabout chiar la iesire din Navan incercand sa redirectioneze o parte din trafic pe N2 deci sa intri in Dublin prin Finglas.

Daisy
05-05-2009, 10:02
deja au inceput sa-l construiasca. nu stiam ca era ca sa redirectioneze traficul pe N2. oricum mie mi se pare mai convenabil sa circuli pe N3 si nici asa aglomerat nu mai este cred eu, cu exceptia drumului spre Kells si Cavan. Din Dublin spre Navan circuli destul de acceptabil.

santiago
05-05-2009, 10:16
deci nu e doar pt N2 din cate am inteles eu pe planul prezentat de cei de la Meath County Council ,o sa fie o legatura directa si cu noul Trim Road ,care undeva pe langa Dunboyne o sa te scoata inapoi pe M3..chiar la Toll Plaza...
faza ca M3 o sa fie construit doar pana in Kells in prima instanta desi destul trafic vine din Cavan.

Daisy
05-05-2009, 11:40
daca or sa puna 18 euro pe zi toll o sa merg pe M3 la sfintu asteapta ca nu-mi convine. stiu deja si unde o sa fie toll plaza ca au pus deja afis. :)

adrianab
05-05-2009, 19:56
pai nu trebuie sa-l schimbi acasa. Aici il predai pe cel romanesc la motortax, si ei ti-l restituie cand il predai pe cel irlandez. (daca o sa-l mai gaseasca e alta problema)
RR

Am sunat azi la Motor Tax si mi-au spus ca nu mi-l dau inapoi daca vreau peste ceva timp sa restitui permisul irlandez. Trebuie sa ne adresam autritatilor la noi in tara pentru a-l preschimba pe cel irladez intr-unul romanesc. Din cate stiu eu in tara trebuie sa dai din nou examen. Este adevarat?

mva
06-05-2009, 09:49
mai io am o prietena ce si-o schimbat permisul de US in RO, si mi-o zis ca o avut de umblat mult dupa tot felul de adeverinte. ce se "vorbeste" ca daca acu noile permise sunt 50RONi, o sa mareasca taxa asta (am auzit zvonuri despre valori intre 100 - 300 EUR).

bine ca de re-dat examen nu cred ca ar trebui dat, fiindca asta ar fi incalcarea legislatiei europene. in legatura cu altceva se reda examenul insa, daca pici orasul trebuie sa dai sala inca o data (am patit-o pe pielea mea, noroc ca stiam teoria, fiind invatata recent)

adrianab
06-05-2009, 10:35
Multumesc. Voi mai cauta pe internet informatii. Imi amintesc conditiile in care am dat examenul acum vreo 4 ani si nu as vrea sa le retraiesc.

mva
11-05-2009, 13:29
nu stiu unde sa trec asta, o fi si vreun thread despre how to cand cumperi masina second hand - daca nu poate sa deschida admin-u unu, sau sa imi copie postu asta ...cum vrea sefu' oricum ;)

am vrut sa va sharui ce am patit cu alta masina de private sale. vectra 2001 la mine in orasel, vazut/placut/testat (cu un prieten, ca io nu ma simt in stare). 2.3K initial, din care ne-am inteles la 2.1. totu in regula. adica o trecut NCT-ul luna trecuta, masina arata foarte bine blabla. auzisem de la colegi de cartell.ie, si hai sa imi cer si io un review - inainte de a mere la banca (costa 35EUR). si aflu ca e o problema la financial status. proprietarul habar nu avea (daca e sa il cred pe cuvant, da e est-european de prin din baltice ???). suna el inapoi la cartell si i se zice ca bank of scotland sustine asta. suna la banca unde i se zice ca de fapt nu e nici un outstanding pt masina cu numaru asta bla bla. ma iau si io pe urmele lui, sun la cartell in prima faza, si imi zice un domn dragut ca banca raportase la numaru asta de masina ca e outstanding situation la un mercedes ( ha ha ha, ca tot postasem io videoclipu de la miss platnum). in fine, astia zic ca proprietarul tre sa pushuie banca sa ii stearga history-ul asta, fiindca la fel o sa ii apara in orice raport din tara asta. asta in cazul in care vrea sa vanda masina. fiindca io oricum is 3rd party si nu am ce sa fac in situatia asta.

toti colegii imi zic sa fug de situatie ...mie din pacate mi-o cazut cu tronc masina, de asta imi pare rau dupa ea. insa nici io nu am curaj sa cumpar asa ceva ...

-ce complicata treaba mi se pare ca e cu masinile SH de numa :(

santiago
11-05-2009, 13:58
din pacate situatia e intalnita din ce in ce mai des si e chiar rau cand dai 9k pe o Vectra si dupa 3 luni afli ca Paddy de la care ai cumparat tu masina si care acum e la soare in Australia ,deci Paddy a 'uitat' sa iti spuna ca masina e pe finance.
s-a intamplat unui coleg caruia i-a fost totusi sugerat sa vina la auction si sa cumpere masina cu 3-4k...bineinteles ca de nervi colegul a 'avut inspiratia' sa isi cumpere ceva mai vechi si prost decat sa isi rescumpere Vectra lui cu aceasi bani.

asorin
11-05-2009, 14:14
si eu am fost recent in situatia sa caut masina SH, am vazut multe jafuri, chiar daca destul de scumpe, la dealeri dar si la private. Unul se dadea drept pers fizica care vroia sa vanda masina personala (almera 2004 destul de ieftin), dar cand am cautat mai bine pe carzone am mai gasit vreo 3 masini cu nr lui de telefon. pana la urma am ales un dealer toyota cu 1 an garantie, chiar daca am platit ceva mai mult decat la ceilalti.
anyway, daca ai cel mai mic dubiu legat de masina/propietar, mai bine treci mai departe. si pentru private, cartell.ie e obligatoriu.
masini sunt destule, mai ales acum.

mva
11-05-2009, 17:13
da una din intrebarile pe care ti le pui in cazul asta e cum se dau aici imprumuturile pt masini ?
fiindca in situatia data ori o banca a dat un imprumut unei persoane fizice fara sa verifice masina, ori un functionar de banca o gresit numarul la updatarea bazei de date ...nu stiu care din astea doua. sau poate mai sunt si alte situatii ...cine stie.

santiago
09-06-2009, 12:46
am sunat sa fac booking pt NCT..online nu gaseam nimic available iar la telefon mi-a facut booking pt 22 octombrie :)) si cica atat timp cat am scrisoarea cu booking ref/date o sa fie ok on the road.Sper sa nu dau peste vre-un Garcea batut in cap ca au si ei o gramada.

mihaimilk
09-06-2009, 14:25
O idee ar fi sa suni dimineata pe la 8:05, atunci de obicei intra "in sistem" cancelarile anuntate din ziua precedenta, si s-ar putea sa ai noroc... daca vrei NCT mai rapid.

romania
09-06-2009, 14:46
cu garcea s-ar putea sa nu ai probleme daca arati scrisoarea cu programarea.
In schimb am inteles ca daca esti implicat in vreun accident acesta e de obicei unul din lucrurile de care se agata cei de la asigurare ca sa nu-ti onoreze polita... Fingers crossed cum se zice aici!

santiago
09-06-2009, 15:07
O idee ar fi sa suni dimineata pe la 8:05, atunci de obicei intra "in sistem" cancelarile anuntate din ziua precedenta, si s-ar putea sa ai noroc... daca vrei NCT mai rapid.

cred ca o sa le fac o vizita dimineata direct fara telefon luna viitoare ca nu e chiar departe de mine centrul NCT..la noroc.

sfinx
09-06-2009, 15:45
cunosc pe cineva care a sunat dimineata si a reusit sa rezolve problema

in caz de accident , daca nu ai NCT polita de asigurare nu mai este valida

santiago
12-06-2009, 09:59
http://www.independent.ie/national-news/changes-in-penalty-point-rules-cause-nct-backlogs-1770929.html

They also said that it was up to a "garda's discretion" whether or not to prosecute.
A garda spokesman confirmed that although motorists are "technically breaking the law" by driving without an NCT, the gardai would use their discretion with anyone who has documentation to prove they are awaiting a test

deci sunt totusi sanse sa dai peste vre-un Garcea si daca aluia nu-i place de tine din varii motive te poti alege cu ceva puncte 'cadou'