View Full Version : Noul mini buget!
nicole19
07-04-2009, 08:19
Buna dimineata! Dupa amiaza avem noul mini buget...Tare sunt curioasa :tinysmile_fatgrin_t Ca pina acum ne-au cam stors...Vorbea" lumea" ca o sa mai "umble" la tax bands si la income levy.....nasol moment...si inca cevaM-AM MUTAT..YHAAAA...am scapat de Fingla, de cosmaruri.Inca mai tresarim la zgomotele strazii , dr ne revenim noi!!!:smile:.
mihaimilk
07-04-2009, 10:43
Arata mai mult a maxi - buget, la cate schimbari vor sa faca, modificarea taxarii, alte levy-uri, bank bailout...
Cade guvernul. Mama lor de incompetenti!
santiago
07-04-2009, 10:56
nu cade nici un guvern..nu ca nu ar fi bine dar noul mini buget a fost intocmit luand in calcul si propunerile opozitiei..saracii incearca si ei dar cam greu...au reusit mari reduceri..au concediat 5 junior ministers
programul rabla adoptat de guvernul actual (nu sunt sigur ca a si demarat) e un joke..tu dai 2mii euro si un VRT redus cand cea mai ieftina masina in Irlanda e sa zicem 15mii..habar nu am poate sunt si mai ieftine ..ce industrie sustine guvernul prin acest program?..pe dealerii locali deja acuzati de fixari de preturi,etc
mihaimilk
07-04-2009, 12:31
Cred ca sunt si matizuri noi cu 9990.
Sper sa scoata VRT-ul, poate as cumpara si eu o masina noua... 'wishful thinking' (Nastase Adrian).
Daca nu, trebuie sa ma multumesc cu inchiriatul de masini - Golf cu 10 euro pe zi :o(
au ajuns la concluzia ca emigrantii nu au masini noi si vor sa innoiasca parcul auto
ce e rau in asta?
mihaimilk
07-04-2009, 12:50
Aici o sa fie bugetul pe net Live:
http://asx.heanet.ie/oireachtas/dail_broadband.asx
mihaimilk
07-04-2009, 14:52
On now...
Varianta Flash:
http://www.oireachtas.ie/viewdoc.asp?fn=/documents/livewebcast/DailFlash512KB.htm
God help us! :icon12:
mihaimilk
07-04-2009, 15:04
pauza pana la 3:45 pm.
Sa manance Cowen o ciorba de burta.
santiago
07-04-2009, 15:19
se pare ca ai dreptate pana la urma,in urma cu cateva zeci de minute Enda Kenny liderul Fine Gael le-a cerut guvernantilor sa plece si sa lase pe altcineva(in speta ei) sa scoata tara din gunoiul in care au bagat-o.Mai precis for alegeri anticipate iar noul guvern format sa isi asume bugetul.
santiago
07-04-2009, 15:20
[QUOTE=mihaimilk;16801]Cred ca sunt si matizuri noi cu 9990.
vorbeam de masini nu de cutii de conserva :)
santiago
07-04-2009, 16:42
child benefit tax de la anu,income levy 2% ,life insurance levy 1%,health insurance levy 3% de la 1 mai.
tigarile si motorina se scumpesc incepand de la miezul noptii.
iar in momentul cand ministrul de finante recomanda sectorului privat reducerea salariilor pentru a fi mai competitiv la export motivand ca living cost in Ireland a scazut considerabil am crezut ca traiesc in alta tara :)
Adevarul e ca Irlanda a devenit o tara foarte scumpa, inclusiv dpdv al salariilor, asta incurajat de guvern bineinteles. In special in sectorul public, ca si exemplu (de care stiu concret) un salariul unui asistent social aici pleaca de la 42k/an (pt incepatori fara experienta), pe cand in UK ca sa ai venitul asta in as sociala iti trebuie ceva ani buni experienta, plus extra calificari (terapie de exemplu). Ca sa nu mai zic de consultanti cu salar de 270-300k.
Un venit corelat la productivitate nu poate aduce decat eficienta.
Mie personal noul buget nu mi se pare asa scary cum a fost prezentat (de presa). Daca cu cresterea taxelor (inclusiv health) ar creste si calitatea si eficienta serviciilor ar fi excelent.
In rest, ce sa zic.... free gigi :D
santiago
07-04-2009, 17:32
pai probabil pe asta o sa insiste..stimularea exportului deci reducerea salariilor mai ales ca sunt ajutati si de fostul guvernator al Bank of England acum
chiar ce mesaj o fi asta pt privati, nu vreau sa ma gandesc. o fi scazut living costu mai ales cu mersul la cumparaturi in nord; de chirie nu ma plang ca mi-o scazut insa.
acu pe cand trebuia sa aplicam si noi pt child benefit astia injumatatesc/taie de tot suplimentu ...bine macar ca nu ne-am obisnuit cu el. mi se pare important si ce am citit pe independent ca *The Minister also announced extra resources to aid a clampdown on child benefit fraud by non-residents *
roadrunner
07-04-2009, 18:12
s-au laudat ca in bugetul asta o sa dea tax breaks la "Irish owned company" care fac export, da se pare ca au uitat ca nu am vazut nicaieri pomenit nimic, pai cum au ei de gand sa incurajeze crearea de locuri de munca daca cresc taxele ca eu unul nu m-am prins, eventual o sa ajute la crearea de someri.
RR
au crescut taxele, dar numai pentru angajati
santiago
07-04-2009, 19:23
carne de porc in Romania..ar fi un exemplu..de preferat fara dioxina :)
daniel_D
07-04-2009, 19:41
carne de porc in Romania..ar fi un exemplu..de preferat fara dioxina :)
Incorect, o exporta la belgieni. Iar noi ca suntem mai destepti(stim sa facem import) o cumparam de la belgieni.
mihaimilk
07-04-2009, 20:16
Calculul noului salariu dupa noile levi-uri:
http://www.hookhead.com/Tools/tax2009b.jsp
(la 2009a vedeti cat ati luat inainte de buget)
mie-mi scade cam cu 104 euro/luna.
Se pare ca s-au axat pe cresteri de taxe si mai putin taieri din cheltuieli. Benchmarking pt PS cu raport in iulie, pensionari la 50 de ani fara inlocuire... cam putin, putin.
Ne intoarcem aici prin Octombrie-Decembrie cu urmatorul buget in care or sa introduca alte taxe (pe carbune ;) )
santiago
07-04-2009, 20:43
tot ce se poate..am ascultat discursul pe sarite dar am retinut faza ca in caz de nevoie or sa caute si alte taxe .
nicole19
08-04-2009, 08:58
Buna dimineata!, Scum doamna!Scump! Da' halatu'?Cit e halatu'? Ne obisnuim noi si cu noul buget...suntem romani, nu? Si eu am crezut ca va fi mai rau( se zvone ca vor sa faca Income Levy 5%, si tax bands sa sara sus,suuuus!!!,Dar, e ok, deocamdata.Sa vedem ce taxe or sa mai inventeze( poate ii mai ajuta Guv nostru ca sunt buni la asa ceva:p). Toti de la mine de la munca sunt scandalizati" wow, almoste 10 euros for fags", dar se consoleaza ca "buzz-ul" a ramas neschimbat, deci, dragii mei lasati fumatul , apucativa de baut! O zi buna!!!
Foarte scump, intr-adevar, pentru cei din sectorul public... Combinat cu precedentul "pension levy", e de-a dreptul deprimant. La salariu voi pierde in total 240 net la fiecare doua saptamini, comparat cu luna februarie. Nu mai vorbesc de impozitele pe asigurari, eliminarea scutirii de impozit pe dobinda la ipoteca, cresterea pretului la motorina... plus amenintarea cu Carbon Tax si ajustarea lui "pension levy"... plus ce vor mai inventa pina la iarna... Cred ca la anul voi avea in buzunar mai putini bani decit in primul an dupa angajare (2001).
santiago
08-04-2009, 11:46
de mortgage relief nu se ating momentan..ma rog din cate am inteles ieri asa in fuga vor sa plateasca doar in primii 7-8 ani de mortgage deoarece spun ei dupa 7 ani intra in calcul altele..poti face un remortgege..intre timp valoarea casei creste..zic ei ..daca acum ai luat mortgage 85% peste 7 ani la un eventual remortgage o sa ceri doar 60%(un exemplu)..asta considerand ca se invata lectia si cum bine spune RoadR nu folosim casa drept ATM.
folosind casa drept ATM, incepe pavajul spre faliment
se scurteaza plapuma
roadrunner
08-04-2009, 14:01
depinde ce faci cu banii
RR
santiago
08-04-2009, 14:08
aiurea..ce sunt cu intrebarile astea RoadR..cum ce faci cu banii?..in mare parte..masina 09..vacante,etc ..ca de o sa creasca iar valoarea casei peste 4 ani si ne scoatem ..deci free cars,free holidays,:)
mihaimilk
08-04-2009, 15:19
Eu sunt cel mai ingrijorat de setarea bancii 'bad', pt asseturi de 80-90 de miliarde de euro? Zice Lenihan ca o sa le cumpere la pret redus, dar poti sa-l crezi? Asta inseamna 20000 de euro (+ dobanda) pt fiecare om/femeie/copil de pe insula asta.
Om trai si om vedea, dar nu-mi arata bine.
roadrunner
08-04-2009, 15:24
Santiago,
cu toata criza asta sunt si companii care merg, si fac profit deci nu vad care e problema sa foloseti banii respectivi in a investii in afacerea proprie, care poate sa-ti aduca profit (sau pierdere totdeauna e un risc) - exista si investitii bune chiar si in momentele de criza.
RR
santiago
08-04-2009, 15:29
stiu RoadR..doar ca eram ironic..eu stiu pe un Paddy care a facut ce spuneam..masina ,etc ..si acum e ingrijorat ca a scazut valoarea casei.
roadrunner
08-04-2009, 15:35
eu stiu o suta de mii de Paddy si cel putin un Valentin...
RR
santiago
08-04-2009, 15:41
ei si tu acum..invidiosule :)
mihaimilk
08-04-2009, 15:44
Valentin era mai Canny-Savvy decat property-snappershii irlandezi :icon7:
Radem noi, dar cine stie cum o mai duce saracul...
eh, ce mai conteaza... e fruntas in satul lui
depinde ce faci cu banii
RR
investesti in actiuni in Romania
http://www.zf.ro/zf-24/bursa-a-revenit-pe-plus-miercuri-cu-sif-urile-in-crestere-cu-6-4180911/
Main Highlights
· Income levy doubled and thresholds reduced. See below for details
· Significant changes to PRSI. See below for details
· No changes to headline income tax rates, cut-off points or tax credits
· CGT increased from 22% to 25%
· CAT increased from 22% to 25%.
· CAT Tax-exempt thresholds down by 20%. For example Class 1 (parent to child) threshold reduced from €542,544 to €434,000
· Mortgage Interest Relief abolished other than for first seven years after purchasing first home
· New Stamp Duty ‘trade-in’ scheme. Trade in your existing property in exchange for buying a new one – the purchaser won’t pay Stamp Duty. This may be an attractive scheme for those trading up/down.
· Deductibility of mortgage interest against rental income restricted to 75% of interest
· DIRT increased from 23% to 25%
· Levy on ‘Non-life Insurance Policies’ increased from 2% to 3%. New 1% Levy on Life Assurance Policies
· Residential Development Land: Current special 20% income/corporation tax rate abolished. Income Tax now payable at 41%, corporation tax at 25%. Also some restrictions on use of losses in this area
· New VAT treatment of sales of second hand cars by dealers post-1 July 2009. VAT will only apply on the margin as opposed to resale price
· New Capital Allowances scheme for acquisition of intellectual property. Details to be announced in Finance Bill
· Abolition of certain ‘capital allowances schemes’ in the healthcare sector
· Potential change to tax treatment of pension lumpsums in 2010 following report of Review Group
· Cigarettes up 25c for a pack of 20
· Auto-diesel up 5c per litre
· No increase in excise on alcohol or petrol
· Abolition of Early Childcare Supplement with effect from 31 December 2009. Payment halved with effect from May 2009
· From 1 January 2010 one free year of pre-school education to be introduced instead
· Halving of Jobseeker’s Allowance for U-20s with savings redirected at retraining instead
· Changes to rent supplement and ‘Christmas bonus’ but otherwise Social Welfare rates unchanged
· Early Retirement scheme for certain public servants in order to reduce public sector pay bill
· New National Asset Management Agency created to buy ‘bad loans’ from banks. Estimated loan totals of €80-90bn to be transferred but at a lower cost. Further details to be announced
Income Levy
Current Proposed
Threshold Rate Threshold Rate
€0-€18,304 0% €0-€15,028 0%
€18,304-€100,100 1% €15,028-€75,036 2%
€100,100-€250,120 2% €75,036-€174,980 4%
€250,120+ 3% €174,980+ 6%
PRSI Changes
Current Proposed
PRSI (4%)
€6,604-€52,000 4% €6,604-€75,036 4%
Health Levy
€0-€100,100 2% €0-€75,036 4%
€100,100+ 2.5% €75,036+ 5%
mihaimilk
10-04-2009, 11:00
Am auzit azi un cuvant nou cand se refera la bugetul asta: "the bloodget" :icon7:
roadrunner
10-04-2009, 11:02
sa fim seriosi, pe saraci nu-i afecteaza pe bogati nu-i intereseaza, deci "oficial ne este bine.."
RR
"the bloodget"
mult prea exagerata reactia in presa. 100 euro mai putin nu saraceste pe nimeni.
ce am aflat recent... nu stiam ca cei intre 18-20 ani care nu lucreaza primesc (adica primeau ca s-a redus) 200 euro/sapt. convenabil... termin liceul si 2 ani primesc mia de euro pe luna daca stau acasa. nice
santiago
10-04-2009, 12:17
sa nu mai spunem ca le plateste si chiria in multe din cazuri.
[quote=asorin;17085]mult prea exagerata reactia in presa. 100 euro mai putin nu saraceste pe nimeni.
Dar cum e o pierdere de 1000 si ceva de euro NET mai putin pe luna (doua salarii, ambele pierzind cam 500)? Nu crezi ca taie in carne vie? Cazul nostru, si eu si sotul lucrind in sectorul public.
Cresterile salariale au fost mici si treptate, de-a lungul a zece ani (sau mai mult?), pe cind reducerea e brusca, in decurs de o singura luna. Imi vine sa dau cu ei de pamint - vorbesc de Fianna Fail. Oricum, nu i-am votat niciodata.
roadrunner
10-04-2009, 15:37
Mihaela,
macar ai servici, in sectorul privat poti sa ramai fara job de pe o zi pe alta, iar la altii le scad salariile (si nu comenteaza) fiecare job (bugetar/privat) cu avantaje si dezavantaje.
te bucuri de stabilitate dar asta vine cu un pret, nu ti se pare normal?
RR
nu spui si ce salariu ai ca bugetar?
roadrunner
10-04-2009, 16:58
Sfinx-ule,
salariile sunt dupa pregatire ca nu-ti baga nimeni bani in traista...
RR
ce sustii tu se intampla in privat
la bugetari lucruriile stau altfel, sti bine
un bugetar care plimba hartiile si raspunde la tel incaseaza 35k/an
roadrunner
10-04-2009, 18:29
probabil, nu cunosc prea multi care lucreaza la stat, iar ce-i pe care-i cunosc sunt cu facultate si catiga 35K - 37K, deci habar n-am pe unde ar fi media.
RR
Mihaela,
macar ai servici, in sectorul privat poti sa ramai fara job de pe o zi pe alta, iar la altii le scad salariile (si nu comenteaza) fiecare job (bugetar/privat) cu avantaje si dezavantaje.
te bucuri de stabilitate dar asta vine cu un pret, nu ti se pare normal?
RR
@ Roadrunner
Sint perfect de acord, stabilitatea e un avantaj care se plateste, si pentru care am optat deliberat. Unii isi pierd slujbele. Si altora le scad salariile, nu doar noua, iar de comentat... am comentat aici pentru ca Nicole a deschis un thread pe tema asta.
Nu am vrut decit sa mentionez ca gaura din buzunar, in cazul familiei mele, este de zece ori mai mare decit suta de euro care "nu saraceste pe nimeni", cum corect zice asorin. Si ca noi sint foarte multi, dar probabil ca nu sint inscrisi pe acest forum.
nu spui si ce salariu ai ca bugetar?
Sfinx, iti spun cu cea mai mare placere, daca spui si tu cit cistigi. :icon10:
Salariile angajatilor statului nu sint secrete. Daca te duci la www.environ.ie (http://www.environ.ie) (ministerul care ma plateste), faci un search cu "salary scale" iar apoi faci clic pe primul document rezultat, vei vedea cit cistiga si cel mai amarit contzopist, si inginerul sef al unui judet. Pe mine ma gasesti la Executive Engineer (urbanistii sint asimilati inginerilor), punctul 6 pe scara de salarizare. In plus, mai primesc - temporar - o alocatie de conducere deoarece tin locul sefei de sectie, care si-a luat un an de pauza sa ingrijeasca de parinti.
Iar sotul meu e profesor de liceu cu 31 de ani vechime. Salariul lui cauta-l pe website la Teacher's Union of Ireland (TUI).
Sfinx-ule,
salariile sunt dupa pregatire ca nu-ti baga nimeni bani in traista...
RR
Absolut corect, salariile sint dupa pregatire si grad, iar angajarile si promovarile se fac prin concurs deschis si celor cu pregatire similara din sectorul privat. Cel putin acesta este cazul personalului tehnic - ingineri, arhitecti, urbanisti si tehnicieni.
ce sustii tu se intampla in privat
la bugetari lucruriile stau altfel, sti bine
un bugetar care plimba hartiile si raspunde la tel incaseaza 35k/an
Sfinx, categoria "bugetari" include si pe pierde-vara care plimba hirtii si nici macar nu se deranjeaza sa raspunda la telefon, dar si pe chirurgul sef al sectiei de oncologie de la spitalul din Sligo, sectie pe care idiotii din HSE vor s-o desfiinteze.
Intre aceste doua extreme exista o majoritate de oameni onesti, care muncesc din greu si se straduiesc sa faca o treaba buna cu resurse din ce in ce mai putine.
Carmensita
11-04-2009, 11:18
Sfinx, categoria "bugetari" include si pe pierde-vara care plimba hirtii si nici macar nu se deranjeaza sa raspunda la telefon, dar si pe chirurgul sef al sectiei de oncologie de la spitalul din Sligo, sectie pe care idiotii din HSE vor s-o desfiinteze.
Intre aceste doua extreme exista o majoritate de oameni onesti, care muncesc din greu si se straduiesc sa faca o treaba buna cu resurse din ce in ce mai putine.
Si dup'aia ne plangem ca sistemul sanitar lasa de dorit....
Deci nici macar de 'stabilitate' nu mai poate fi vorba, caci locul nimanui nu mai este batut in cuie...
nu ma intereseaza cat e salariul tau, doar ca stau si eu ca badea gheo si cujet
ce salariu tre sa ai ca sa ai o pierdere de 10 ori mai mare (adica € 1k/luna), daca ai asa un salariu nu-mi ramane decat sa te felicit ptr pregatirea ta
dar o pierdere de 1k/ luna...........................
sau ai luat in calcul si devalorizarea casei, cumparata nu cu mult inainte de recesiune?
sau ai luat in calcul si devalorizarea casei, cumparata nu cu mult inainte de recesiune?
Sfinx, nu am luat in calcul valoarea casei, deoarece locuim in ea, nu e de vinzare, si mai avem inca 11 ani de platit. Oricum, casele aici la noi la tara valoreaza foarte putin, ca nu mai cumpara nimeni de citiva ani si 27% din toate casele sint neocupate in judetul nostru.
Mai explic o data si cu asta am terminat: nu e un singur salariu, sint doua - al meu si al sotului. Amindoua salariile sint afectate de pension levy (specific sectorului public) si de noile levies aplicate de bugetul revizuit. Pierdem cam 5oo pe luna fiecare, in total o mie.
Daca vorbeam numai de mine, si daca as fi fost in sectorul privat, la acelasi salariu pierdeam doar vreo 280 pe luna - neplacut, dar suportabil - si as fi fost fericita ca nu pierd slujba cu totul.
Pur si simplu nu cunosc multa lume (de fapt, nu cunosc pe nimeni) care sa fie in stare sa ajusteze finantele familiei cu o mie in minus de la o luna la alta, fara sa simta efectele foarte acut (adio economii, AVC etc).
In orice caz, nu e mai rau decit double-whammy-ul suferit de familii - mai ales tinere - in care ambii soti sint arhitecti sau constructori, si care in unele cazuri au pierdut amindoua slujbele.
De unde ar rezulta si un sfat pentru forumistii necasatoriti: nu va maritati/insurati cu cineva care lucreaza in acelasi sector! :tinysmile_cry_t:
Decit daca sinteti doctori, desigur! :icon10:
Noroc si sanatate, si Happy Easter pentru cine sarbatoreste azi!
hmm, la 280 pierdere inseamna un salar in jur de 80k, adica inainte buget cam 4500 net pe luna, adica 9000 cumulat. in pricipiu nu-mi ramane decat sa te felicit pt pregatirea ta (si a sotului), dar da-mi voie sa raman la parerea ca 1000 din 9000 nu saraceste, chiar daca e "neplacut, dar suportabil" :)
Carmensita
12-04-2009, 16:16
Fiecare cu norocul lui.
Mi se pare ca s-au pus intrebari romanesti aici, cat castigi, pregatire etc., no offense pt. nimeni.
Pe de alta parte, as vrea sa stiu si eu, si nimeni nu-mi poate raspunde, cat ajuta sa ai un Irish surname ca sa te incadrezi in cea mai buna grila de salarizare......asta e alta poveste si-mi cer scuze ca tocmai am zis-o, nu din rautate, din "realism".
In rest, eu personal sunt fericita cu ceea ce am, nu ma uit in curtea vecinului, tocmai am descoperit ca de fapt, eu nu sunt balcanica. :)
Happy Easter to everyone! :)
daniel_D
12-04-2009, 16:40
Fiecare cu norocul lui.
Eu am castigat Vineri la loto - EuroMillions.
Mi-a iesit 5 +1 am luat € 1.077.923
Cred ca ma intorc in Italia. Bine ca nu stie nimeni unde locuiesc:tinysmile_fatgrin_t
Toate cele bune.
Carmensita
12-04-2009, 16:49
Buna gluma :))
daca nu e, Danielule, sa vezi ce te "iubeste" femeile si "e moarte" dupa tine....:)) (Mihai Margineanu, zis Gore din Chitila)
La buna auzire...:)
daniel_D
12-04-2009, 17:06
daca nu e, Danielule, sa vezi ce te "iubeste" femeile si "e moarte" dupa tine....:)) (Mihai Margineanu, zis Gore din Chitila)
Femei, femei e plina lumea da' nebune. Cine v-a adus pe lume, cine oare v-a facut. (Mihai Margineanu, zis tot el ala din Chitila)
vasiletina
12-04-2009, 22:23
Daniel_D,
locuieste in Swords si doreste sa se mute in Blanchardstown.
restul il gasim noi (info prin pm).
Fiecare cu norocul lui.
tocmai am descoperit ca de fapt, eu nu sunt balcanica. :)
http://www.eurovision.tv/event/artistdetail?song=24689&event=1480
hmm, la 280 pierdere inseamna un salar in jur de 80k, adica inainte buget cam 4500 net pe luna, adica 9000 cumulat. in pricipiu nu-mi ramane decat sa te felicit pt pregatirea ta (si a sotului), dar da-mi voie sa raman la parerea ca 1000 din 9000 nu saraceste, chiar daca e "neplacut, dar suportabil" :)
asorin, permite-mi sa spun ca noi nu cistigam cit ai calculat tu, ci mai putin. poate am gresit eu cu aprecierea mea de 280 pierdere, ori poate ai calculat tu cumva mai altfel. o sa vad la chenzina urmatoare cit e in realitate. iar tinind cont de toate cheltuielile fixe (ipoteca, transport, utilitati, servicii, asigurari, rate, AVC-uri etc.), reducerea neta nu va fi 1 din 9 ci in jur de 1 din 4.5.
Scria Sunday Tribune ieri ca in "middle Ireland" lumea inca nu s-a trezit, nu si-a dat seama de urmarile bugetului, dar "just wait until May and people will realise what has happened to their take-home pay".
La tzanc pentru alegerile din iunie. Daca iar iese FF, va fi clar ca irlandezii sint batuti in cap.
santiago
13-04-2009, 10:00
alegerile din iunie sunt pentru europarlamentare asa ca rezutatele pot fi folosite in cel mai bun caz ca un sondaj,etc
Carmensita
13-04-2009, 10:01
Mihaela,
nu ne ramane decat sa speram ca se vor trezi si altii si mai scad si preturile, altfel e jale. Dar n-ar mai fi recesiune, dup'aia :)
Fiecare cu norocul lui.
Mi se pare ca s-au pus intrebari romanesti aici, cat castigi, pregatire etc., no offense pt. nimeni.
Pe de alta parte, as vrea sa stiu si eu, si nimeni nu-mi poate raspunde, cat ajuta sa ai un Irish surname ca sa te incadrezi in cea mai buna grila de salarizare......asta e alta poveste si-mi cer scuze ca tocmai am zis-o, nu din rautate, din "realism".
In rest, eu personal sunt fericita cu ceea ce am, nu ma uit in curtea vecinului, tocmai am descoperit ca de fapt, eu nu sunt balcanica. :)
Happy Easter to everyone! :)
Carmen, eu cu siguranta nu iti pot raspunde, deoarece am un nume romanesc, terminat in "escu". Nu-mi dau seama daca mi-a daunat cu ceva, dar de folosit n-avea cum. La interviuri nu cred ca numele conteaza, dar accentul si constructiile gramaticale mai "neortodoxe" s-ar putea sa dea impresia ca stii mai putin decit stii in realitate sau decit contracandidatii neaosi.
Exista in spatiul public nume ne-irlandeze cunoscute, iau citeva la intimplare: Constantin Gurdgiev (TCD - rus?), Henk van der Kamp (Irish Planning Institute - olandez?), Ferdinand von Prondzynski (DCU - german?), Edgar Morgenroth (ESRI - german)... Nu stiu insa nici un nume de femeie...
alegerile din iunie sunt pentru europarlamentare asa ca rezutatele pot fi folosite in cel mai bun caz ca un sondaj,etc
sint si alegerile locale in aceeasi zi, foarte important!!
oare ce s-ar intimpla daca FF ar pierde controlul in absolut fiecare judet/oras/circumscriptie electorala? oare n-ar fi cazul de anticipate?
santiago
13-04-2009, 10:44
da scuze ai dreptate..am uitat de cele locale
nu ma intereseaza cat castiga, dna
am ramas surprins ca dna pierde € 1000/luna cumulat.
la un salariu de €2-3k/luna sa pierzi 1k mi se pare o gaura foarte mare
daca un bugetar are € 80-90k/an, daca se reduce salariul cu 10-12k, ca mare parte din bani se duc la stat, pensie, sanatate;
indirect, mai mult sau mai putin, mai devreme sau mai tarziu bugetarii beneficiaza de aceste sume (medical card, pensie asigurata, )
@carmensita
intrebarea e perfect romaneasca, ptr ca sunt roman si nu sunt balcanic
aici e un calculator cu care poate verifica fiecare cat a pierdut (l-am folosit cand am facut estimarea):
http://www.pwc.com/ie/budget2009/budget_calculator.html
la 280 pierdere/pers inseamna in jur de 80k (doar income si health levy sunt procent din gross), daca nu-i asa atunci sigur ai mai putina pierdere.
Carmensita
14-04-2009, 10:30
@carmensita
intrebarea e perfect romaneasca, ptr ca sunt roman si nu sunt balcanic
Sfinx, apropos de Balcani, asta asa, ca sa ne linistim odata...la Viena, in buricul targului, pe o straduta mai neumblata, e o cladire care are o placa pe care scrie "Aici incep Balcanii...." Nu-mi amintesc nici numele strazii si nici la ce data a fost pusa placa...
aici e un calculator cu care poate verifica fiecare cat a pierdut (l-am folosit cand am facut estimarea):
http://www.pwc.com/ie/budget2009/budget_calculator.html
la 280 pierdere/pers inseamna in jur de 80k (doar income si health levy sunt procent din gross), daca nu-i asa atunci sigur ai mai putina pierdere.
@sorin, a fost o eroare neintentionata. Mi-am bazat aprecierea pe un calculator care a circulat pe e-mail la serviciu miercurea trecuta, si pe inca unul care era pe website-ul Dept. of Finance, dar acum a disparut. Se pare ca amindoua erau gresite.
Ieri am mai cautat si am gasit o droaie de calculatoare, dar nu-mi ies doua rezultate la fel!!! Cele mai multe nu iau in seama particularitatile sectorului public.
Cel mai aproape de adevar - si care include si "pension levy", dar nu include alte doua deduceri specifice sectorului public (superannuation si spouses&children) - pare sa fie al lui Karl Grabe, care se gaseste la http://taxcalc.eu/monthlyss/
Cu citeva ajustari manuale (inclusiv mutarea VHI "before tax"), mi-au iesit niste rezultate foarte apropiate de cifrele din payslip-urile dinainte si de dupa aplicarea lui "pension levy", deci ar trebui sa fie corecte si rezultatele pentru lunile mai si urmatoarele.
A iesit ca nu ne va afecta cu 1000 pe luna, ci "doar" cu 700 (inclusiv "pension levy", pe care sectorul privat nu-l plateste). Om trai si om vedea.
De curiozitate, m-am uitat si la http://www.askaboutmoney.com/showthread.php?t=109793 si se vede clar de acolo ca pierderile variaza enorm de la individ/familie la individ/familie, fiecare cu situatia lui.
@sfinx, nu e nevoie sa "ghicesti" cit cistiga bugetarii ca mine, informatiile sint publice. intr-o postare anterioara am dat toate indicatiile necesare gasirii lor. 80-90,000??? nici pe departe...
Indirect, mai devreme sau mai tirziu, mai mult sau mai putin, cu totii vom beneficia cumva, SPER, de efectele acestor cresteri din impozite si alte dari, cu conditia ca guvernul sa nu arunce banii in gaura neagra a bancilor si, mai nou, a NAMA.
P.S. medical card n-are a face cu sectorul in care lucrezi, ci doar cu venitul. Iar in chestia cu pensia asigurata deja nu mai cred. Singura chestie sigura este ca cei angajati dupa 1995 vor primi pensia de stat, aia care acum e 230 pe saptamina, deoarece platesc PRSI class A, ca toata lumea. In plus, platesc "superannuation" si mai nou "pension levy" pentru care vor primi pentru fiecare an lucrat cite 1/160 (o o-suta-saizecime) din ultimul salariu. Nici un lux la faza asta. "Lump sum" probabil se va reduce prin taxare si probabil ca va disparea pina ajung eu la pensie. Daca mi s-ar permite, as "opta afara" din sistem si mi-as investi banutzii unde cred eu de cuviintza. Dar nu ne lasa guvernul, fiindca n-ar mai avea cu ce sa plateasca pensionarii actuali si nici pe cei pe care vor sa-i dea afara anul asta sub forma de pensionare anticipata sau career break cu plata.
Reducerea salariilor in sistemul public ar fi o idee de bun simt, dar nu le convine, fiindca ar obtine mai putini bani din levies si impozite, deci tin salariile ridicate si mai pun niste levies pe "gross".
Sfinx, apropos de Balcani, asta asa, ca sa ne linistim odata...la Viena, in buricul targului, pe o straduta mai neumblata, e o cladire care are o placa pe care scrie "Aici incep Balcanii...." Nu-mi amintesc nici numele strazii si nici la ce data a fost pusa placa...
ma duc la pub diseara, ma intalnesc cu doi irishi (vecini) ma fac "muci" , vin acasa si pun o placa pe peretele casei "aici incep balcanii", si ??????????.......
Carmensita
14-04-2009, 23:10
Hmm, daca stii sa te tratezi de mahmureala de a doua zi si nu o superi prea rau pe sotie...n-ai decat..:))
Mai stii, poate ai dreptate, nistre austrieci beti manga au pus placa acu' ..mai bine de 100 de ani, cum de nu m-am gandit la asta ?? neah, erau unguri, ca era deja dubla monarhie la vremea aia :))
da o sa castigam, atunci cand vom avea roman premiat Nobel pt matematica
nicole19
16-04-2009, 09:18
Neata!, Ei, si ca sa fie treaba buna cu bugetul, s-au gindit iei sa il puna retroactiv de pe 01.01.2009 , dar spre norocul nostru e doar pentru lumpsums, bonusuri..asa ca nu se aplica si pe "regular" paye payers...asa spuneau cel putin cei de la 98 fm....Spunea cineva mai devreme de salarii bugetare de 80-90.000, sincer nu cred ca sunt f. multi cu salariile astea..Anyway, mult noroc noua!!!!! O zi buna .