PDA

View Full Version : Icr

alin
30-03-2009, 17:44
Dragă Ambasadă,

Am īnteles cu regret de pe forum că ICR la Dublin nu se poate datorită nivelului cultural scăzut al oamenilor de pe aici.

Pentru noi, pentru cei care totuși ar vrea să consume ceva cultură romānească, crezi că se poate măcar materiale editate de Editura ICR să poată fi cumpărate īn Dublin?

regards,

Alin

roadrunner
30-03-2009, 18:35
"Am īnteles cu regret de pe forum că ICR la Dublin nu se poate datorită nivelului cultural scăzut al oamenilor de pe aici."

eh, cu asta ti-ai facut sute de prieteni dintr-un foc...
RR

alin
30-03-2009, 18:40
"Am īnteles cu regret de pe forum că ICR la Dublin nu se poate datorită nivelului cultural scăzut al oamenilor de pe aici."

eh, cu asta ti-ai facut sute de prieteni dintr-un foc...
RR

era ironica formularea. preluata dintr-o postare la del de ironica a cuiva de pe forum.

Alin

roadrunner
30-03-2009, 18:42
ah era ironica? nu ne-am dat seama...
imi cer scuze.
RR

Carmensita
30-03-2009, 19:30
Roadrunner,
nu e ironica, cam asta a reiesit din ce a spus dl. Tudor. Si nu s-a referit la cei de pe forum sau cunoscutii lor, ci la comunitatea romaneasca, in genere. (astia 35.000 sau cati suntem)

Dan Tudor
30-03-2009, 19:33
Dragă Ambasadă,

Am īnteles cu regret de pe forum că ICR la Dublin nu se poate datorită nivelului cultural scăzut al oamenilor de pe aici.

Pentru noi, pentru cei care totuși ar vrea să consume ceva cultură romānească, crezi că se poate măcar materiale editate de Editura ICR să poată fi cumpărate īn Dublin?

regards,

Alin
1. Nu "Ambasada" a postat, ci eu
2. Am exprimat doar parerea mea, bazata pe raportul estimat de mine, nu de "Ambasada" sau de ICR, intre cheltuieli si beneficii
3. Intrebati ICR daca vrea sa deschida centru la Dublin. Si daca nu, de ce
4. ICR este o institutie independenta de MAE. Nu vad cum am putea noi vinde publicatiile ei. Ambasadele nu pot vinde absolut nimic, nici macar "bunuri culturale" (carti, reviste, CD-uri, DVD-uri etc.)

roadrunner
30-03-2009, 19:34
ah acum am inteles, ce prost sunt,
era ironica dar nu era ironica, acum e clar.
RR

Dan Tudor
30-03-2009, 19:50
Dracula’s Myth: from facts to tourism marketing
When Mon, April 27, 7pm – 8pm
WhereNational Library of Ireland, Kildare St., Dublin 2
DescriptionDracula’s Myth: from facts to tourism marketing - Mitul lui Dracula: de la fapte reale la marketing turistic – a talk by Dr. Bogdan Florin Popovici, PhD in History and Archivist with the National Archives of Romania Admission free. Booking not necessary

http://www.dublinonecityonebook.ie/calendar

Ia sa vedem cate sute de romani, fomisti de cultura si dornici de centru ICR la Dublin, vor fi prezenti.....

roadrunner
30-03-2009, 19:52
a wild guess:
Carmensita & Alin.
RR

Carmensita
30-03-2009, 19:56
era ironica dar nu era ironica, acum e clar.
RR

Off....pai dl. Tudor nu cred ca fost ironic, fiecare vorbeste din experienta lui, si-apoi noi chiar nu avem cum sa stim socotelile de la Ministerul Culturii...

roadrunner
30-03-2009, 19:59
va mai las, poate va puneti de acord...
RR

Carmensita
30-03-2009, 20:00
a wild guess:
Carmensita & Alin.
RR
S-ar putea sa nu ma intereseze tema.
Eu nu inteleg, Rdr, tie nu ti-ar placea sa existe un ICR aici? Sa nu mai dai explicatii la toti irlandezii ca ce-o fi cu romanii/tiganii astia sau nu? Sincer, acum.
Si parca, si Ovimat s-a aratat interesat de existenta unui ICR aici. De el de ce nu ai amintit? Ma rog, daca iti fac o placere, ma retrag din discutiile de aici, se pare ca deranjez....

Dan Tudor
30-03-2009, 20:01
fiecare vorbeste din experienta lui
Cand 80% dintre solicitantii de servicii consulare te intreaba "io ce scriu la subsemnatu' ?", uiti rapid de ICR....
Da', in fine, poate ma insel eu si HRP are de gand sa deschida o filiala ICR aici, mai ales in conjunctura asta de crestere economica fulminanta. Intrebati-l. Ambasada nu e la curent cu o astfel de initiativa.

roadrunner
30-03-2009, 20:06
Carmesita,

"Eu nu inteleg, Rdr, tie nu ti-ar placea sa existe un ICR aici? Sa nu mai dai explicatii la toti irlandezii ca ce-o fi cu romanii/tiganii astia sau nu? Sincer, acum."

si eu care credeam ca nevoia de cultura izvoraste din adancul sufletului vostru ca o dorinta de implinire spirituala, ...("si insasi stelele care vegheza la devenirea ta ... omule" - Ghuri Pascu, Divertis)
nu sa le ziceti la irlandezi: bey fraiere eu nu-s tzigan,...r'ati ai dracului de irlandezi prosti.

sincer.
RR

Carmensita
30-03-2009, 20:08
Dl. Tudor, eu v-am si spus, nu dvs. sunteti "de vina"...observand atitudinea generala, va dau dreptate, chiar nu isi are rostul.

Dan Tudor
30-03-2009, 20:12
Centre culturale straine in Irlanda - Alianta Franceza, Institutul Goethe si Institutul Cervantes. Nici macar italienii nu au centru cultural aici.... Nici polonezii, nici balticii.

Carmensita
30-03-2009, 20:13
Carmesita,

si eu care credeam ca nevoia de cultura izvoraste din adancul sufletului vostru ca o dorinta de implinire spirituala, ...("si insasi stelele care vegheza la devenirea ta ... omule" - Ghuri Pascu, Divertis)
nu sa le ziceti la irlandezi: bey fraiere eu nu-s tzigan,...r'ati ai dracului de prosti.
RR

Ma rog, prefacandu-ma ca nu observ ironia, e si dorinta de cultura, dar si imaginea cu care "ni se da in cap" uneori si pe care, ca simplu cetatean, as dori-o schimbata....In afara de asta, eu ma cultiv si fara ajutorul ICR-ului...............dar ti-am mai spus, iti fac o placere si ma retrag din discutie.

roadrunner
30-03-2009, 20:14
n-ai cu cine, ... niste tarani.
RR

Carmensita
30-03-2009, 20:18
Centre culturale straine in Irlanda - Alianta Franceza, Institutul Goethe si Institutul Cervantes. Nici macar italienii nu au centru cultural aici.... Nici polonezii, nici balticii.

De ce oare? Aveti vreo explicatie? (personala, nu din partea ambasadei)

santiago
30-03-2009, 20:22
unul din motive probabil..Irlanda e o tara mica iar numarul de italieni,etc e redus in comparatie cu UK(un exemplu)

Dan Tudor
30-03-2009, 20:23
Calcul aproximativ (euro pe an):

Chirie: 150.000
Salarii (4 persoane): 100.000
Curent, apa, gaz, benzina, asigurare pentru macar 1 masina, etc.: 15.000
Telefon, internet, TV: 5.000
Total: cam 270.000

Asta fara cheltuielile propriu-zise pentru actiunile culturale.

Dan Tudor
30-03-2009, 20:25
unul din motive probabil..Irlanda e o tara mica iar numarul de italieni,etc e redus in comparatie cu UK(un exemplu)
Explicatia e aceeasi si aceeasi - cea financiara. Alianta Franceza traieste practic din cursurile de limba franceza, nu din activitatile culturale. Nemtii, spaniolii, la fel.
Centrele culturale se instaleaza in orase puternic culturale, unde interesul pentru cultura tarii de origine este mare, unde ai comunitate bine integrata in tara de rezidenta si apta sa recepteze actul cultural. Altfel, organizezi actiuni culturale punctuale, nu tii degeaba un centru cultural propriu-zis.

alin
30-03-2009, 20:52
Draga Dane,

Nu-s nebun sa cred ca s-ar justifica existenta unui ICR la Dublin, de altfel nu ii vad justificare la Londra, caci oricum acolo marea majoritate a activitatilor de promovare a Romaniei se fac prin Fundatia Ratiu.

Sugestia mea era ca Ambasada/Consulatul, nu imi aduc aminte exact acum care din ele are contact cu publicul larg sa faciliteze accesul la cartile/revistele publicate/editate de ei. O alianta cu o librarie locala, Trinity, nu stiu zic si eu nu dau cu paru.

Imi aduc aminte ca acum cu vreo doua luni am avut o discutie cu unul din translatorii de romana-engleza care lucra pentru ICR. El imi spunea la fel. Traduc pentru ICR dar e imposibil sa gasesti sa cumperi cartile.

Alin

Carmensita
30-03-2009, 21:05
Calcul aproximativ (euro pe an):

Chirie: 150.000
Salarii (4 persoane): 100.000
Curent, apa, gaz, benzina, asigurare pentru macar 1 masina, etc.: 15.000
Telefon, internet, TV: 5.000
Total: cam 270.000

Asta fara cheltuielile propriu-zise pentru actiunile culturale.

Banii astia intra cu usurinta in buzunarele unora (prin diverse "metode"), deci nici criza si nici banii n-ar fi problema...insa, ajung la concluzia dvs....Pentru cine si pentru ce?
Ziceati ca trebuie sa ne pese, apropos de afirmatia judecatorului....hmmmm. Da' de unde.

Dan Tudor
30-03-2009, 21:26
Sugestia mea era ca Ambasada/Consulatul, nu imi aduc aminte exact acum care din ele are contact cu publicul larg sa faciliteze accesul la cartile/revistele publicate/editate de ei. O alianta cu o librarie locala, Trinity, nu stiu zic si eu nu dau cu paru.

Mda, asta e o idee. O sa vorbesc cu d-na. Ionescu, consilierul nostru pe parte de cultura.

Am uitat sa precizez ceva important - de obicei ICR-urile sunt gazduite intr-o cladire care apartine statului roman. Eu stiu doar un singur exemplu unde e un local inchiriat, la Tel Aviv. Dar acolo chiria e sub 5000 USD pe luna.

sfinx
31-03-2009, 03:17
Dle Dan Tudor

stricati orzu` pe gaste

aura
31-03-2009, 08:55
Alin

Do you have a library or resource centre?
No, but during 2007 we shall put together a lending resource of Romanian documentary and feature film videos; photographs and reference books.

Where do you get your funding from?
Cultural programme-funding from our headquarters, the Romanian Cultural Institute in Bucharest. Running costs-funding from the Ministry of Foreign Affairs, who own the 1 Belgrave Square building.

Institutul Cultural Roman (ICR - the Romanian Cultural Institute) is Romania's official organisation which promotes Romanian culture and civilisation worldwide. Its Patron is the President of Romania and its Chairman is H.-R. Patapievici. ICR is a non-profit, non-political organisation, open to engage in any form of collaboration and partnership project-work: from government agencies to NGOs and individual artists or cultural promoters.

sfinx
31-03-2009, 10:05
e ca la ofiterul de stare civila:

Statul ocroteste familia, bla,bla,bla

in Romania este Institutul Cultural Irlandez??

Carmensita
31-03-2009, 10:09

Super tare !!!
Nu. :) E British Council, ca de-asta ei o duc mai bine, s-au dat cu aia mai tari.

santiago
31-03-2009, 10:14
ganditiva la cati bani au facut in Romania cei de la BC numai din taxele pt testele TEFL

lac
31-03-2009, 10:17
Dragii mei,

Sunt in concordanta cu Dl. Tudor in ceea ce priveste deschiderea unui Centru Cultural Roman in Irlanda. Este o idee minunata dar in primul rand, ne trebuie o persoana (cel putin una!!!) care sa initieze acest proiect (aplicatia pt finantare, colaborare cu RO, etc), apoi presupunand ca primim finantarea, ne trebuie o persoana care sa conduca acest centru (cel putin part-time!!!) si care sa organizeze evenimente, publicitate, contacte si in afara Dublinului. Apoi ai nevoie de fonduri de sustinere a acestui centru (cheltuieli admin) care pot sa nu fie incluse in finantarea initiala si trebuie sa fugi dupa finantari constant...
Acest centru pt romani, in general, a fost subiectul nu doar a unei sedinte la CRI ci a catorva sedinte CRI.... Rezultatul se vede.... :(. Idei au fost si vor fi intotdeauna! si sfaturi cum si ce sa faci! dar cand vine vorba de munca propriu-zisa (scrierea aplicatiei, legatura cu posibilii finantatori, telefoane, spatiu, etc...) toti avem job-uri, familie, alte prioritati.... Toata aceasta munca presupune voluntariat (cel putin la inceput); voluntariat pe care nu toti sunt dispusi sa-l faca (si e perfect normal sa nu iti doresti sa-l faci, caci el nu te hraneste!!!)
Nu incerc sa dau vina pe nimeni dar cu o experienta de 5 ani de voluntariat credeti-ma ca sunt pesimista cand aud ca de ce nu se face asta, asta sau asta?!
Avem nevoie de oameni care sunt gata sa-si sacrifice din timpul petrecut cu familia, sa fie pe drumuri tot timpul, sa fie deschisi oricarei colaborari si pe o durata mai lunga de timp....

Scuzati-mi pesimismul de azi, dar sunt sceptica atunci cand vine vorba de a organiza orice pentru romani (in timp mi s-a rodat avantul!!! :)).

Anca

alin
31-03-2009, 10:18

da taica se numeste edgar's pub

Alin

Carmensita
31-03-2009, 10:18
...si altii, francezii, nemtii, spaniolii...sunt scumpe cursurile lor de limba si/sau civilizatie, dar au clienti, peste tot...

alin
31-03-2009, 10:23
...si altii, francezii, nemtii, spaniolii...sunt scumpe cursurile lor de limba si/sau civilizatie, dar au clienti, peste tot...

pai normal ca de tot studentu' vrea sa se duca sa studieze prin uk, germania, franta, italia, spania chiar.

In romania ce sa studieze darea de mita pentru promovarea examenului?

Alin

aura
31-03-2009, 10:30

Cati irlandezi ai auzit tu ca doresc sa se duca in vacanta in Romania si vor sa invete limba? Si vor sa invete limba...nu ca doresc sa mearga in vacanta sa vada cum e!

Eu am intalnit o singura persoana care facea voluntariat la o organizatie irlandeza care ajuta un orfelinat din Constanta de ani de zile...Fiecare concediu al ei este impartit in 3 saptamani in Romania la orfelinat si inca o saptamana care si-o petrece unde vrea.

santiago
31-03-2009, 10:39
sunt destui irlandezi care merg vara in Romania sa predea engleza .
chiar citeam luna trecuta un articol despre un Paddy si o Siobhan care s-au cunoscut in Romania ,ma rog au facut nunta si le parea rau ca nu au facut nunta in Romania cu prietenii irlandezi si romani.

aura
31-03-2009, 10:49
Da, santiago acesti irlandezi care vor sa invete limba romana ii numeri pe degete eu asta vroiam sa spun. Iar un Centru Cultural nu poate sa functionze un an de zile cu banii de la 10 - 20 persoane care ar frecventa acest curs.

Plus asa cum spunea si lac la inceput este nevoie de multa munca voluntara...

santiago
31-03-2009, 10:54
da un curs de alba-neagra nu se poate tine? sau cum sa canti la acordeon in metrou,etc
glumesc
de acord cu tine si daca se gaseste o mana de oameni care ar face voluntariatul tot s-ar gasi cineva sa le dea in cap ca asa e romanul .

alin
31-03-2009, 11:01
Da, santiago acesti irlandezi care vor sa invete limba romana ii numeri pe degete eu asta vroiam sa spun. Iar un Centru Cultural nu poate sa functionze un an de zile cu banii de la 10 - 20 persoane care ar frecventa acest curs.

Plus asa cum spunea si lac la inceput este nevoie de multa munca voluntara...

Aura draga,

nu vrem centru ce sa facem cu el, o sa fie sala prea mica pentru concertele lui guta si salam. Vrem si noi numai un loc de unde sa poti cumpara ce mai editeaza/publica ICR. Personal mie nu imi place ICR-ul e o gasca de prieteni unii naivi altii pupincuristi care isi promoveaza cultura lor dar la editura au mai publicat si lucuri bune, multe traduceri din romaneste in englezeste. Si ar fi util sa poti sa le cumperi caci ma gandeam eu ca pe langa albumul lui salam sa ii fac cadou prietenei mele si un volum de sorescu.

Cat despre munca de voluntariat si de a face proiecte cu ambasada mai bine stai in banca ta, e mai sanatos. Acum ceva timp am vorbit cu cineva dintr-o ambasada romaneasca de prin Europa. Mi-a spus omul franc, greu se poate face ceva daca proiectul nu vine din interior. A zis, esti norocos si gasesti pe cineva caruia ii place de proiectul tau. Pana se face toata hartogaraia vine timpul de rotatie (prin amabasada se sta cam cate doi ani) si vine altul/alta caruia nu ii pasa.
Omul mi-a zis ca de obicei prin ambasada lucrurile se misca la nivel de imiplicare personala nu institutionala.

Alin

lac
31-03-2009, 12:46
@carmensita
foarte mare adevar in tot ce zici.... ai facut munca voluntara vreodata?! :)

Anca

alin
31-03-2009, 12:54
cum sa canti la acordeon in metrou,etc

santiago asta e off topic, dar merita zisa.
Acum vreo ceva timp am intalnit o doamna evreica britanica. Dupa cum stii acordeonul e un instrument folosit in muzica traditionala evreiasca (klezmer) ei fiind chiar inventatorii lui. Ea mi-a povestit ca fiul ei lua lectii de acordeon de la un tigan ce canta pe strada.

Alin

Carmensita
31-03-2009, 12:59
@carmensita
foarte mare adevar in tot ce zici.... ai facut munca voluntara vreodata?! :)

Anca

Anca, daca tot ce faci gratis, spre binele altora, se poate numi munca voluntara? Atunci, da. De la 14 ani, cand aveam grija de o batrana singura si ratacita, pe care pana la urma a luat-o in ingrijire nepoata, la presiunea vecinilor. (si ca sa nu ii ia altii casa, banuiesc, dar nu bag mana in foc)

:)

alin
31-03-2009, 14:01
@lac si @carmensita e zona speciala pentru chestii de astea acide.

Alin

sfinx
31-03-2009, 14:23
10-20 irlandezi/an care sa invele limba romana??

dle Dan Tudor cate telefoane ati primit cu aceasta cerere?

lac tu cate telefoane ai primit ?

eu in 4 ani de cand am nr de tel lasat la SICCDA (unde a fost si inca mai este adresa RSI) am primit 0 (zero) cereri

@ carmensita

varianta cu oferta genereaza-regleaza cererea e super

dupa ce m-am chinuit vreo 2-3 sapt sa fac un proiect ptr Ziua NAtionala in 2007 am primit raspuns de la MAE :
proiectul a trecut de prima comisie
dpdv tehnic este perfect, dar din "cauza birocratiei din bucataria MAE" ( a fost raspunsul tovarasei care se ocupa de Irl si UK dra Anca Popa) nu poate fi finantat

ovimat a facut un proiect care a fost aprobat si a primit cam jumatate din suma (intre timp poate a primit si restul)

motivul: din cauza evenimentelor din Italia fondurile au fost redirectionate

asa ca cu un centru cultural roman la Dublin e riscant, chiar foarte riscant

se aproba infiintarea, faci contractul de inchiriere si te trezesti ca nu mai primesti finantare ca la Bucuresti se schimba partidul, implicit si tovarasii care nu are o persoana agreeata de ei la conducerea CCR la Dublin

lac
31-03-2009, 14:30
@alin
Multumesc pt sugestie! :) Avem un admin care se ocupa de asta!

Anca

lac
31-03-2009, 14:33
@sfinx
Am primit vreo 2 telefoane in toti acesti 5 ani! :)

Ovimat nu a primit nici acum a doua transa de bani pt proiectul sustinut de el cu echipa de futsal din motive ca nu mai sunt fonduri suficiente pt asta (dupa ce banii erau scosi din buzunarul lui deja!!!) si dupa ce i se confirmase ca va primi si a doua parte din bani!!

Anca

sfinx
31-03-2009, 18:36
@sfinx
Am primit vreo 2 telefoane in toti acesti 5 ani! :)

Ovimat nu a primit nici acum a doua transa de bani pt proiectul sustinut de el cu echipa de futsal din motive ca nu mai sunt fonduri suficiente pt asta (dupa ce banii erau scosi din buzunarul lui deja!!!) si dupa ce i se confirmase ca va primi si a doua parte din bani!!

Anca

din ce se sustine CCR la Dublin?

la ce criza financiara se apropie, numai centre culturale o sa infiinteze MAE

lac
01-04-2009, 09:32
@sfinx

Ce e CCR-ul? Comitetul Central Roman la Dublin?! :))

sfinx
01-04-2009, 09:40
parca vrei sa apara la Dublin

Centrul Cultural Roman

ala era Comitetul Central, dar probabil nu l-ai prins sau erai prea tanara in anii lui de glorie

lac
01-04-2009, 12:05
:0) ok, mersi pt lamurire!

Carmensita
01-04-2009, 12:12
din ce se sustine CCR la Dublin?
la ce criza financiara se apropie, numai centre culturale o sa infiinteze MAE

Poate se gasesc suficienti doritori de cursuri de lb. romana din randul irlandezilor/irlandezelor casatoriti/cuplati cu romance/romani??? :)

Dan Tudor
01-04-2009, 12:18
Vad ca e o oarecare confuzie aici....

O filiala ICR nu se infiinteaza neaparat la cererea diasporei, nu se vireaza niste bani in acest sens catre un ONG al diasporei. Nu se pune problema de voluntariat, de gasirea unor persoane care sa fie active s.a.m.d. Deci nu are acelasi regim cu un proiect cultural ordinar (ex. organizarea unei expozitii, a unui festival de film etc.). Se ia decizia de catre Guvern, se emite HG, se aloca bani de la buget, ICR-ul central, de la Bucuresti, demareaza procedurile de deschidere a centrului. Cu alte cuvinte, nu se pune problema sa se aloce fonduri care, ulterior, se pot stopa.

Organizarea unui CCR de catre comunitatea insasi, asta e alta mancare de peste.

alin
01-04-2009, 12:18
Poate se gasesc suficienti doritori de cursuri de lb. romana din randul irlandezilor/irlandezelor casatoriti/cuplati cu romance/romani??? :)

pai de ce mi-as tortura iubita sa invete romana?

Anyhow, vad ca Dan nu a revenit cu nici un raspuns de la doamna responsabila de cultura la ambasada.

Alin

Dan Tudor
01-04-2009, 12:25
Anyhow, vad ca Dan nu a revenit cu nici un raspuns de la doamna responsabila de cultura la ambasada.

D-na. Ionescu nu se ocupa doar de problematica culturala. In momentul acesta sunt alte probleme, cu adevarat urgente. O sa vina si raspunsul dupa ce se va discuta la ICR si, apoi, va fi cautata "filiera" irlandeza. Lucrurile astea nu se fac in 2 zile.

Carmensita
01-04-2009, 12:34
Dl. Tudor,
nu cred ca e nimeni confuz, pricepem si noi, in mare, cum stau lucrurile, numai ca discutand, dintr-una dai in alta si tot asa....Evident ca infiintarea unei filiale a ICR se face prin hotarare de guvern si nu la cererea diasporei, si nu prin voluntariat etc.

Pai de ce nu ???? Eu m-as tortura sa invat si japoneza daca asta ar fi limba sotului/iubitului meu....in fine...am vazut si la altii, ca de dragul lui/ei invata cate o limba din asta "inutila", dar asta e....

alin
01-04-2009, 12:34
D-na. Ionescu nu se ocupa doar de problematica culturala. In momentul acesta sunt alte probleme, cu adevarat urgente. O sa vina si raspunsul dupa ce se va discuta la ICR si, apoi, va fi cautata "filiera" irlandeza. Lucrurile astea nu se fac in 2 zile.

Draga Dane,

N-am zis-o cu rautate, incercam sa mentin discutia concentrata pe propunerea care a castigat suportul si promisiunea de ajutor a ta, in loc sa tot vorbim despre fata morgana care e ICR la Dublin.

Alin

aura
01-04-2009, 17:24

Alin

Pai ce pretentii ai de la o persoana sa invete limba romana de dragul alteia, cand multe, multe familii nu vorbesc cu copii lor in limba romana...(parinti romani)

Carmensita
01-04-2009, 18:28
Aura: atat ne respectam noi limba, atat respect avem noi pt. limba noastra si mai vrem de la....irlandezi, sa zicem. Mai fir'ar sa fie cum reusesc unii (nu dau nume)....
daca e o familie mixta romano-nu stiu ce, din ce stiu de la altii, e clara treaba romaneste nu se invata deloc (e rusine mare, probabil). mai sunt si exceptii, nu vreau sa generalizez si nici sa jignesc pe cineva...

sfinx
01-04-2009, 20:52
Aura: atat ne respectam noi limba, atat respect avem noi pt. limba noastra si mai vrem de la....irlandezi, sa zicem. Mai fir'ar sa fie cum reusesc unii (nu dau nume)....
daca e o familie mixta romano-nu stiu ce, din ce stiu de la altii, e clara treaba romaneste nu se invata deloc (e rusine mare, probabil). mai sunt si exceptii, nu vreau sa generalizez si nici sa jignesc pe cineva...

eu cunosc o familie mixta (ea-romanca, el-irlandez) care are vrea sa-si invete fiica lb romana

da ce te faci in familii (ea-romanca el-roman) in care copii vorbesc inglish
sau mama vorbiesti cu Pady (fiul) in romaneste, iar Pady raspunde in inglish
mama e asa de bucuroasa ca Pady-ta vorbiesti in iengleza

Carmensita
02-04-2009, 09:05
eu cunosc o familie mixta (ea-romanca, el-irlandez) care are vrea sa-si invete fiica lb romana

ce o impiedica pe romanca sa isi invete copila lb. romana, sau are nevoie de profesori, cadru organizat?

eu cunosc familie ea-belgianca el-spaniol, ea invata spaniola pt. ca sotul vorbeste in spaniola cu copiii si ea nu vrea sa fie lasata pe dinafara :)
alta el- lituanian ea-irlandeza, el vorbeste in lituaniana cu baietelul, nevasta-sa e foarte de acord...
Mda.
Nu imi mai amintesc exact cand, am mers intr-un avion plin de romani emigrati in Italia...nu mai e nevoie sa iti povestesc ca auzeam numai "vieni cuoa, guarda la mama" si altele...am intrebat-o pe o doamna de ce nu vorbeste romaneste cu fii'sa (cam 2-3 anisori) si mi-a raspuns foarte incantata ca fetita nu intelege romaneste :)) Cand ridicolul e atat de mare renunti sa mai pui intrebari....

aura
02-04-2009, 09:43

Da, am cunoscut familii care vorbeau cu copii in familie in engleza (incercati la biserica sa vedeti cum se vorbeste)...nu vreau sa dau nume...
Fiecare parinte isi educa copilul cu vrea si vorbeste cu el cum crede el ca este mai bine. Fiecare are propriile valori in viata.. Eu nu vorbesc despre mine aici!

Tocmai alin a spus ca nu vrea sa-si "torutureze" iubita cu limba romana...

santiago
02-04-2009, 10:10
apropo de biserica,acum 2-3 saptamani asteptau copii la impartasit si erau un baietel si o fetita in rand si baietelul o intreaba pe fetita..can we speak in english please..la care fetita..why?..suntem in biserica romaneasca..iar baiatul..true but we are in Ireland...acum ca asa l-au invatat parintii sau la gradinita nu mai stiu .

sfinx
02-04-2009, 10:23
scoala nu pune piedici si nici nu cred ca impune ca in afara scolii copii sa vorbeasca in english, "because we are in Ireland"

la o biserica din Romania rurala, doua doamne care au fost plecate in italia purtau o conversatie in italiana..............

ce sa ne mai miram cand la Dublin copii prefera in english

santiago
02-04-2009, 10:29
de alde 'com mai stai si tuti bini' se aud peste tot in tara...cu predilectie in locurile aglomerate ca sa vada lumea ca stie limbi straine.

Liliana
22-04-2009, 21:49
Am eu cativa. ;)
Parintii si fratii prietenului meu sunt incantati sa mai invete cate un cuvant in romaneste din cand in cand. Cu prietenul meu merg pe formula "2 cuvinte/zi".

Alin

ovimat
23-04-2009, 00:51
Cred ca problema comunicarii cu copiii sau a copiilor este destul de complexa. In special copiii care merg la gardinita/scoala comunica mai usor in engleza ca acesta limba o folosesc exclusiv citeva ore pe zi. Acasa parintii o mai dau si (sau numai) pe engleza sa se faca mai usor intelesi. Apoi Tv, internet etc in engleza si uite asa ne miram de ce nu se mai vorbeste romaneste. Eu ma straduiesc sa vorbesc romaneste acasa si de multe ori ajung la rominglish deoarece unele cuvinte/expresii vin sau suna mai bine in engleza.
Revenind la ICR in Dublin eu zic: not yet, motivele s-au expus deja, in plus decizia oricum o iau altii.

nicole19
23-04-2009, 08:47
:icon11:
Eu am 3 copii( doi mari 24.25 si unul de 10 ani), suntem aici de prin 97... In casa vorbim romaneste, dar am "preluat" si cuvinte ,sau mai bine zis expresii ( nu de alea de f...o... :icon13:) in " inglish"( ce ma distreaza:icon11:) pt. ca pur si simplu ne vine mai usor in exprimare( stati! nu incepeti sa dati cu pietre!!!!! ).Cit despre copii cei mari,bineinteles ca au urmat exemplul parintilor :tinysmile_cry_t3: si le amesteca, iar cel mic, mixeaza frateee de numa-numa...,cu noi vorbeste romaneste si bineinteles ca "baga" si engleza. Cind are verisori in vizita ( care sunt tot romani dar nascuti aici),vorbeste si se "joaca" in engleza..Sincer, nu m-a deranjat niciodata lucrul acesta,si chiar l-am incurajat.Alt lucru amuzant e ca se mai uita la "desene" la romani si vine sa ma intrebe " ce inseamna cutare sau cutare cuvint" dar mi le poceste de mama-mamaaa.Eu cred ca trebuie incurajati sa vorbeasca amundoua limbile, nu au nimic de pierdut, dimpotriva...motorasul ( creierul) e pus la treaba mai mult....Expresii amuzante ale lui cind era mai mic " lasa drumul, pt let go,me sunt sete....."

santiago
29-04-2009, 14:53
de curiozitate a fost cineva la conf Dracula de acum 2 zile?

Dan Tudor
29-04-2009, 15:46
Da, au fost cativa romani (romance de fapt :icon10: ). Sala a fost plina (irlandezi).

vasiletina
29-04-2009, 15:51
din motive de sanatate (in familie) nu am putut onora invitatia primita.

in principal cred ca ea se adresa totusi cetatenilor IRL.

santiago
05-05-2009, 10:18
din irish times de azi

Gemma Hussey has a degree in economics and political science. She was a senator, TD, minister for education and member of the Council of State. She wrote two books (Cabinet Diaries and Ireland Today: Anatomy of a Changing State) and directed democracy training in eastern Europe after leaving politics in 1990. She currently chairs the Ireland Romania Cultural Foundation

functioneaza aceasta fundatie sau e doar un motiv de a mai cheltui niste bani din bugetul si asa sarac al Irlandei?
presupunand ca primeste fonduri.

lac
05-05-2009, 11:19
@santiago
Da, am fost la seminarul "Dracula, as a travel agent" impreuna cu alte cateva romance... :).
A fost foarte interesant, o prezentare a "Contelui Dracula" de la concept pana in ziua de azi, incarcata cu multe povesti interesante, unele reale, altele de fictiune, :), care a starnit reactii de admiratie si respect, sper, fata de Romania si de cetatenii acesteia.
Felicitari si domnului profesor, cred (daca nu ma insel?!) pentru o prezentare deosebita!

Anca

ovimat
05-05-2009, 23:47
din irish times de azi

Gemma Hussey has a degree in economics and political science. She was a senator, TD, minister for education and member of the Council of State. She wrote two books (Cabinet Diaries and Ireland Today: Anatomy of a Changing State) and directed democracy training in eastern Europe after leaving politics in 1990. She currently chairs the Ireland Romania Cultural Foundation

functioneaza aceasta fundatie sau e doar un motiv de a mai cheltui niste bani din bugetul si asa sarac al Irlandei?
presupunand ca primeste fonduri.

Fundatia e veche de citiva ani iar Caramitru parca e unul dintre directori si fondatori. le-am trimis un email acum citiva ani dar nu au avut timp sa raspunda la el. se pare ca se cheltuie bani cu excursii in abele directii si ceva masterate doctorate cu dedicatie.:tinysmile_cry_t4: