PDA

View Full Version : tax back

brumbar
27-03-2009, 23:37
Salutare,
Sunt in Irlanda de aproape 2 ani (impliniti in aprilie). Acum ma bate gandul (destul de serios) sa ma intorc acasa si ma gandesc ca poate exista vreo sansa sa recuperez ceva din banii pe care i-am dat pe taxe in astia doi ani. Nu ma refer la "rent tax credits" sau alte chestii din categoria "tax credits" ci ma refer de exemplu la toti banii platit pt PRSI, bani pe care i-am impins intr-un sistem de care nu voi beneficia niciodata in cazul in care parasesc tara definitiv (ceea ce intentionez; impreuna cu ploaia ei cu tot).

In alta ordine de idei ma gandesc sa ii folosesc pe baietii astia ca sa recuperez cat de mult pot (ma gandesc totusi ca ei ar avea mai multa experienta si ar putea pune problema in alt fel cu taxman-ul, obtinand mai mult decat as obtine eu, chiar luand in considerare comisionul pe care l-as plati):

http://google.lnk.taxback.com/ie-tax-refund.asp

As vrea sa stiu daca i-a mai folosit cineva dintre voi si daca au avut experiente bune/rele cu ei. Sau daca aveti alte sugestii, spuneti-le.

Numai bine,
Cristi

Innrain
28-03-2009, 09:10
Cristi,
Poti sa ne spui si cum ai lucrat self-employed/PAYE si daca PAYE ai avut permis de lucru?

brumbar
28-03-2009, 12:51
Am lucrat in mod obisnuit ca angajat, nu ca self employed. Am platit la greu si PAYE si PRSI. Si am avut nu work permit ci green card valabil 2 ani (expira acum la sf lui aprilie, dar din cate am inteles nu mai trebuie sa il reinnoiesc).

Cristi

Innrain
28-03-2009, 21:47
In cazul asta citeste pagina urmatoare.

http://www.welfare.ie/EN/OperationalGuidelines/Pages/prsi_refunds.aspx

sunt sigur ca vei gasi raspunsul

gaby25
28-03-2009, 21:51
scuza-ma dar sutn intr-o sit ff dificila am nevoei de un loc de munca am lucrat la spalat de vase si curatenie imi caut un job pls daca poti ajutama te rog din suflet

Lorenti
29-03-2009, 00:06
Salut! Legat de subiect, am si eu o nelamurire.Lucrez din octombrie 2008 in Irl. In a doua saptamina din decembrie, cand am deschis payslip-ul ..... Surpriza! Mi-au returnat tot ceea ce-mi oprisera la rubrica P.A.Y.E., fara sa fac nici un demers .Urmatoarele payslip-uri din decembrie au venit cu 0 la aceasta rubrica. Din ianuarie insa au inceput sa-mi opreasca din nou. Poate sa-mi spuna cineva daca e normal fenomenul asta? Au facut ei vreo greseala? O sa mai vina Mos Cracin si anul acesta? :)
Multumesc!

romania
29-03-2009, 06:38
@ lorenti

Asta a fost pentru ca nu ai lucrat tot anul ci doar cateva saptamani si atunci nu ai avut de dat taxe.
Anul asta ma tem ca nu se repeta decat daca te lasi de lucru inainte de sfarsitul anului si nu mai lucrezi pana la sfarsitul lui 2009.

...parerea mea.

asorin
29-03-2009, 10:28
e vorba de tax credits, care se dau pe tot anul calendaristic, indiferent cand ai inceput sa lucrezi. cu cat incepi mai tarziu in an, cu atat esti mai castigat ;)

eric75
29-03-2009, 14:53
Eu cred ca ai fost taxat in regim de urgenta in prima faza iar in decembrie ti s-a returnat ce ai platit pentru ca ai primit tax creditul.Lucrand numai 3 luni in 2008 , asa cum a spus si Sorin,tax credit-ul lunar pentru cele 3 luni este calculat ca si tax credit anual/4. Pentru 2009 daca nu ai adaugat ceva nou la tax credit-ul tau acesta este de 4 ori mai mic(tax credit anual/12).Daca nu ai variatii ale salariului sau ale tax credit-ului sau, asa cum a spus@romania,nu inchei contractul de munca inainte de finalul anului, nu cred ca exista motive pentru a mai primi ceva bani.

brumbar
29-03-2009, 18:42
In cazul asta citeste pagina urmatoare.

http://www.welfare.ie/EN/Operational...i_refunds.aspx

sunt sigur ca vei gasi raspunsul

Mersi Innrain
Din pacate, la adresa respectiva sunt explicatii destul de complete insa nu ma gasesc printre ccategoriile mentionate.

Mai caut.

Numai bine,
Cristi