PDA

View Full Version : intrebari despre cetatenie

Oliviu
04-02-2006, 02:05
in curind se fac 5 ani de cind is irlanda. vreau sa aplic pentru cetanie. am citeva nelamuriri:

anu trecut am trecut pe rosu cu masina, am fost in district court, gasis vinovat si am primit 150lei amenda.

- trebuie trecut asta in formular la sectiunea: do you have any criminal, etc ?
- in lege scrie ca o sa ceara certificat de good character de la garda, probabil ca asta o sa apara. Poate sa imi refuze aplicatia din cauza asta
- merita consultat avocat ?
- nevasta-mea nu a lucrat in ultimul an, dar a lucrat 2 ani inainte. are vre-un rost sa aplice ? o sa conteze decisiv acest fapt ?
- si in final a luat cineva cetatenie dupa 5 ani de working visa/permis de munca/IBC ? eu stiu numai persoane care au luat pe politic.

vasiletina
05-02-2006, 16:56
Oliviu,

incercarea moarte nu are.

sincer, merita sa aplici, este dreptul tau si al sotiei tale, de a plica pentru cetatenia irlandeza daca intruniti conditiile fiecare individual.

am tradus intreg documentul referitor la cetatenia irlandeza de pe oasis.ie, si va fi publicat in curand pe site-ul Comunitatii (pe aici pe undeva).

fapta ta de a trece pe rosu, desi grava, nu este totusi ceva care l-ar impiedica pe Ministrul de Justitie sa decida impotriva ta, desi va trebui sa specifici in formular de aplicatie ca ai fost condamnat/ gasit vinovat de acest lucru si amenda a fost de 150 lei.

consultarea cu avocatul este la libera ta alegere, pentru ca nu are puterea de a sterge cu buretele orice inregistrare la adresa ta, desi ar fi de dorit in unele cazuri.

din momentul aplicarii trebuie sa astepti vreo 24 de luni pana vei afla daca ai primit cetatenia irlandeza sau ai fost refuzat.

sotia ta poate aplica doar daca si ea indeplineste toate criteriile (cel putin 5 ani de rezidenta, etc, etc).

Partea cu munca, cati ani sau luni, cand si cum este subiectiva, pentru ca exista familii cu copii, si atunci unul poate fi acasa cu copii, sau anumite situatii sociale speciale.

Oricum, indiferent cate fapte mari ai avea (muncit, platit taxe, ai respectat legea, ai muncit legal sau voluntariat) sau bube in cap (dosare penale si civile, amenzi, n-ai muncit toat viata ta, n-ai platit taxe, etc), Ministrul de Justitie are toata discretia legala de a acorda sau refuza cetatenia irlandeza oricarei persoane, sau de a nu cere aplicarea unei sau mai multor conditii din cerintele pentru eligibilitate.

Eu cunosc persoane care au primit cetatenia irlandea in ultimii 3 ani pana in prezent si au unii pe baza statutului de refugiat (cei mai multi) dar si cu IBC, mai putin cu work permit ca abia incep sa faca primii 5 ani, anul acesta dintre romanii.

Mult succes la naturalizare ta si a familiei.

Vasile Ros

Oliviu
05-02-2006, 17:14
Stie cineva solicitori care se ocupa de emigrare si sint ok ? (daca exist asa ceva)

romania
06-02-2006, 00:03
Eu zic ca n-are rost sa cheltui banii cu avocati.
Parerea mea.
Si de asemenea, nu te complica sa mai pui mentiunea ca ai trecut pe rosu, nu e ceva atat de grav incat sa fie mentionat.
Da, s-a luat cetatenie asa cum spunea si Vasile si de alte categorii, nu doar politic.
Poate si sotia aplica daca are cei cinci ani chiar daca nu a lucrat in ultimul an.

Liviu.Onofrei
06-02-2006, 01:28
Eu unu' cand am aplicat,am pus o pagina separata,cu referire din aplicatie,unde am explicat cu referinte si acte de ce am fost si de ce am facut,cu rezolutii,chiar daca cazu a fost "dismissed" !

Parerea mea,mai bine fii deschis si sincer.Lipsa lui poate fi interpretat ca o intentie...si poate fi judecat ca atare ? ? ?

Bafta...

vasiletina
06-02-2006, 22:35
Oliviu,

nu vei avea nimic de pierdut daca esti sincer, desi ai putea regreta daca ai omis sa mentionezi acest mic incident, care poate costa.

asa cum am mentionat, este discretie totala la Ministrul de Justitie sa acorde sau nu sau sa faca un gest de bunavointa.

avocati cunosc multi, insa orice demers se opreste la telefon, fax, si eventual o scrisoare, care costa foarte mult, iar rezultatele nu sunt garantate.

daca vrei iti stau la dispozitie sa discutam cu unii sau altii.

Vasile Ros

costelino
23-03-2006, 03:00
Sunt in Irlanda din iulie 99, lucrez legal din August 00.Am primit rezidenta (umanitar) in februarie 2003.Pot aplica pentru cetatenie?Am consultat un avocat si mi-a spus ca trebuie sa am legal 5 ani de rezidenta.Este adevarat?Va multumesc

vasiletina
23-03-2006, 22:14
Cinci ani integrali (adica fara intreruperi sau aduni perioadele de intrerupere daca nu a fost continuitate in cazul celor pe umanitar).

mai asteapta, ca altfel astepti din nou dupa ce iti refuza pe motiv ca nu ai indeplini o conditie - 5 ani de rezidenta!

Alex
24-03-2006, 16:37
Re: A propos de cetatenie si de infractiunile comise in Irlanda.
Sursa: de la un avocat specializat in emigrari.
In cei doi ani cit dureaza procesarea aplicatiei, cei de la DOJ vor cauta orice informatie cu privire la infractiunile comise (in Irlanda), si din cite imi amintesc, cind a fost initiat forumul a existat un post care specifica asta. Vreau sa mentionez ca oficialii de-abia asteapta sa gaseasca chiar si o amenda ca sa te eticheteze ca "non reliable" si sa respinga aplicatia. Ideea e ca daca se merge pe sinceritate mai exista sanse. Avantajul care il ofera aplicatia de cetatenie prin avocat este ca cei de la DOJ sunt obligati sa-i dea un raspuns cu privire la cauzele unui eventual refuz.
Daca cei 5 ani de munca in Irlanda s-au scurs fara incidente atunci puteti aplica singuri fara nici o problema.
Oricum, merita sa va analizati sansele consultind macar un avocat (exista o taxa de consultatie). Pentru mai multe informatii vizitati http://www.watterssolicitors.ie La biroul acestui avocat exista o romanca cu experienta de peste 5 ani in emigrare (luati-o ca o informatie si nu ca o reclama ascunsa).

Oliviu
24-03-2006, 16:50
Hmm, deci parerea ta este ca ar trebui sa mentionez de amenda in application form ?

Cred ca o sa incerc sa contactez un avocat.

Interesant cum pui problema - infractiuni comise in Irlanda. Ai dreptate este o infractiune, dar suna ca dracu.

Tot ce am facut am trecut pe rosu si am avut ghinionu ca politista care m-a vazut sa ma cheme direct in curte(vreau sa cred ca faptul ca is roman nu a avut nimic de a face cu decizia ei)

Am gresit si recunosc, dar ma gandesc ca ar fi prea exagerat sa refuze cererea pentru asta, cu toate ca nu as fi surprins.

karo
26-03-2006, 06:26
Finlanda intoarce cereri ptr cetatenie si daca ai un ticket ptr ca ai depasit viteza legala cu 10 km/h.

Oliviu
26-03-2006, 15:28
Pai chiar asta e ideea, ca aici nu sintem in Finlanda:

Aici s-a dat rezidenta si cetatenie la ciorditori si oameni care au lucrat pe acte false(si au fost prinsi).

sfinx
01-04-2006, 01:57
Trecerea pe ros nu este criminal ofence, este doar o incalcare a regulamentului circulatiei. Ca ai ajuns la curte a fost ghinionul tau ca ai dat peste o militianca care dorea sa se afirme in fata sefilor ei.Era cumva si blonda?
Varianta cu Watters solicitor e buna daca ai niste bani care stau invers in buzunar, -poti sa-i contactezi. Eu pe care-i stiu ca au contatctat un avocat nu a prea iesit nesifonat financiar.

Oliviu
01-04-2006, 02:08
ma duc luni dimineata la firma aia pentru o consultatie.

ii rog sa imi zic daca trebuie sa mentionez aia pe application form, daca nu imi zic in prima sedinta(care costa 50lei) le zic sa fie sanatosi si intreb pe altcineva.

romania
01-04-2006, 23:00
M-am tot gandit sa zic sau sa tac..
Dar ce ma costa sa zic?
Am lucrat cu watters solicitors, nu e ala de venea cu bicicleta si cu casca de biciclist la intalniri?
Daca e el (si am eu o presimtire ca despre el e vorba), nu-mi lasa o amintire placuta.
Am lucrat cu diferiti avocati dar acesta tare era plictisit de fiecare data si numai ca nu te lua somnul in sala vazandu-l cat de dezinteresat trata fiecare caz in parte.
Si mai presus de orice, mi s-a parut ca venea total nepregatit...ca si cum ai merge la un examen fara sa fi citit un rand....prietenii stiu de ce!
Poate s-o mai fi schimbat intre timp, cine stie...

sfinx
02-04-2006, 00:31
Probabil s-a schimbat de atunci.
Doar adresa e posibil sa se fi schimbat de atunci. La un birou mai mare , cu geamuri termopan biroul secretarei mai luminos, etc, etc,etc.
S-a schimbat numarul de zerouri din cont, etc, etc, etc
[br]Postet at: April 02, 2006, 02:15:20 AM________________________________________________ _Cand am ajuns in Irlanda , prin 2002 am mers la avocat sa-mi pregatesc terenul sa nu dau gres, cheltuisem ceva bani. Un amic mi-a recomandat Con P. ca un avocat bun, cu relatii, etc, etc.
Ma intalnesc cu el ,stam de vorba vreo 2 ore poate mai mult, discutam cum, ce in ce fel sa-mi prezint la biroul de emigrari povestea. Excelent am zis in gand. La final surpriza.....Intreb cat costa consultatia, la care omul sec zice € 250 cash. Raman masca, platesc si ies. Dupa vreo trei luni ma decid sa ma prezint la emigrari, spun povestea, primesc formularele si zic sa-l intreb pe avocat ce si cum e de facut. Imi zice ca sa scriu povestea in engleza(aceea pe care o stiam atunci--era multumit omul) si el o sa o scrie in engleza, eu o trimit prin posta si el incaseaza banii, cash, colaborarea noastra este confidentiala. Si imi completeaza si aplicatia pentru rezidenta in baza copilului. Zic: cat? Acelasi raspuns sec dar alta suma € 1000 de persoana, in total € 2000, pentru nimic practic.
Scrisoarea am trimis-o in limba romana, aplicatia am facut-o singur ca erau 5 randuri si am salvat banii.
Atunci el avea birou intr-un apart amarat si inghesuit de nu incapeau in biroul lui 3 pers.
Acum s-a mutat in centru ,birou mare, luminos ,geamuri termopan, etc, etc, etc.

RIDICOL. Astia sunt unii din avocatii din Irlanda
Atentie marita cand intrati in relatii cu sacalii.

romania
02-04-2006, 10:48
Eu am mai scris asta si repet.
Daca aveti probleme care v-ar putea afecta cazul atunci probabil un avocat este solutia cea mai buna.
Dar daca va stiti curati, nu are rost sa lasati un avocat sa-si puna antetul pe scrisoarea care ajunge la Departament.
Nu este nici o diferenta.
Eu am aplicat singur,nu e mare filozofie sa completezi un formular. Daca am completat ceva gresit, mi l-au returnat si dupa corectura necesara l-am trimis din nou.
Am sunat la ei sa vad in ce stadiu este aplicatia mea si in mai putin de 2 ani mi-au aprobat.
Toata crespondenta am purtat-o direct cu ei si au cooperat de fiecare data.
De ce sa mai fi dat cateva mii € la un avocat plictisit care nu vede nimic altceva decat multe zerouri??

Alex
05-04-2006, 15:46
Vreau doar sa clarific situatia cu avocatii – daca stiti ca nu aveti probleme puteti aplica singuri pentru cetatenie. Daca nu stiti cum se completeaza formularele (si stiu romani care inca nu sunt in stare sa completeze o aplicatie, oricit de simpla ar fi ea) atunci putei cere ajutorul unui roman de bine (ceea ce este putin probabil sa gasiti fiindca nu exista cazuri identice) sau sa intrebati de cineva care lucreaza in domeniu. Eu am mentionat http://www.watterssolicitors.ie pentru singurul fapt ca au o romanca care dupa o ‘initial consultation’ va va putea spune daca aveti nevoie de avocat sau nu, iar afirmatia ei va fi cit se poate de onesta (a nu se confunda cu aplicatia de azil, IBC, etc, pentru ca cei care au tradus in curte (vezi userul Romania) si au avut ocazia sa vada prestatia multor avocati (insa nu a tuturor), le inteleg gustul amar lasat de dezinteresul acestora)
In concluzie – preferati sa asteptati doi ani si sa primiti un eventual refuz sau sa va evaluati sansele inainte de a aplica, asta doar pentru suma echivalenta unei ‘initial consultation’ care e in jur de 50 de euro, din cite am inteles. Decizia apartine fiecaruia.

vasiletina
05-04-2006, 20:14
apelati la serviciile personale (MediaRos) si va ajutam sa completati formularele respective, binenteles contra unei sume modeste care sa acopere timpul necesar acestui proces € 50.00 / aplicatie. Info la 085 730 6357.
Muncesc direct cu o firma de avocati specializata in Immigrari.

Oliviu
05-04-2006, 23:56
intr-un final nu am mai mers la nici un avocat. ideea era sa intreb de problema cu amenda - dar o sa scriu pe formular si cu asta basta.

referitor la completat sint destul de alfabetizat sa ma descurc singur, dar poate serviciile tale ar putea fi interesante pentru alta categorie de clienti - cu toate ca probabil nu o sa-i gasesti pe forum: cei care stiu sa foloseasca net-ul probabil ca se descurca si la completatul formularelor, etc ...

merci tutoror care mi-au raspuns la intrebarea initiala.