View Full Version : Si Jurnalul National Propune
si jurnalul national propune : "Tigan" in loc de "rom"
http://www.radioromania.net/tigan.htm
mihaimilk
11-03-2009, 15:49
De acord. De cate ori povestesc cu colegii despre ce au mai facut unii altii, cand vorbesc despre infractiunile din Italia le zic "Romanian Gypsies" infractorilor. Ca o fi politically correct sau nu, nu-mi pasa. Is tigani, si romani, eu asa le zic.
Macar cativa sa educ in problema asta si-s multumit.
nickydobreanu
11-03-2009, 16:36
Si mie imi e mai la indemana sa ii numesc tigani decat rromi. Nu vad nicio rautate in a folosi oricare dintre cei doi termeni (am observat ca la un moment dat, in presa, tendinta era de a renunta la folosirea notiunii de tigan, ea fiind considerata denigratoare). Trecand peste acestea, ca mai peste tot in lume, se poate spune ca sunt tigani si tigani, romani si romani, oameni si oameni.
E foarte important si norocul pe care il ai la nastere, depinde foarte mult si atmosfera in care te dezvolti si ce deprinderi (apucaturi) mostenesti. Poate multi dintre tiganii cinstiti au de suferit de pe urma confratilor mai putin seriosi, asa cum si multi romani sufera de pe urma publicitatii negative in Italia, Spania etc.
Era o vorba, parafraza la legea lui Ohm: "Esti om cu mine, sunt om cu tine!" (indiferent de rasa / nationalitate / religie etc.)
Carmensita
11-03-2009, 17:15
"Tigan" e denigrator, orice ati zice voi. (Te dau la tigani, Te ia tiganul cu sacul, Te-ai inecat ca tiganul la mal, Ce tiganie...s.a.m.d.). Rom, rrom, romany, roma.....nici mie nu-mi plac, da' ce pot face? (rom=om in limba lor sau limbile lor, cred ca sunt mai multe).
Mai bine le-ar zice "travellers"...da' se supara irishii :))
Dan Tudor
11-03-2009, 18:38
"Tigan" e denigrator, orice ati zice voi.
Eeeeee, alta acuma.... Pai asa si "taran" e "denigrator".
Am avut o discutie pe tema asta cu un coleg de munca care e italian, da, emigrant in Irlanda la fel ca altii. Se plangea de problemele pe care le creeaza tiganii din Italia proveniti din Romania. Imi explica ca tiganii veniti din Romania se numesc "Romań sau Roma people", nume care, tinea sa sublinieze, vine de la Romania. Nu mi-am batut capul sa-i explic ca nu are nici o legatura, doar i-am pus doua intrebari simple:
- Cum se numesc ancestorii poporului italian _ _ _ _ _ _ ?
- Care e capitala Italiei _ _ _ _ ?
A ras, usor crispat si a schimbat subiectul. :eek:
Carmensita
11-03-2009, 18:46
Eeeeee, alta acuma.... Pai asa si "taran" e "denigrator".
Imi pastrez opinia. In momentul de fata e denigrator. Banuiesc ca si "ruman" era intr-o vreme, "denigrator" ;)...
Daca ei isi zic "romi", nu vad cum am putea schimba noi asta.
cat despre "taran"...da, ar trebui mai multa prudenta cand il folosim (nu de alta, dar unii chiar sunt de la tara, un lucru foarte bun).
Schimbam parul lupului, da naravul cine-l schimba?
Putem sa-i re-denumim si .. ingeri. Faptele vor fi aceleasi. Si atunci vor fi consemnati ca infractori ingeri de cetatenie romana sau mai scurt infractori cetateni romani.
Problema este tot sus, educatie lipsa si legislatie de carton.
Dan Tudor
11-03-2009, 18:56
Daca ei isi zic "romi", nu vad cum am putea schimba noi asta.
Isi zic ?!? De cele mai multe ori nu, isi zic tot....."tigani"
Carmensita
11-03-2009, 19:03
hmm
Nu va contrazic, sunt convinsa ca dumneavoastra aveti de-a face cu ei...
Imi amintesc de o faza simpatica, la Torino...am urmarit cum doi romi instrumentisti s-au intalnit..bucurie, imbratisare, am auzit clar "tu rom?" "si eu rom" (de fapt, am auzit clar cuvantul "rom" si am inteles contextul).
Ei asa se numesc si in celelalte tari. Si eu as vrea sa isi schimbe denumirea, dar...
Carmensita
11-03-2009, 19:18
Schimbam parul lupului, da naravul cine-l schimba?
Putem sa-i re-denumim si .. ingeri. Faptele vor fi aceleasi. Si atunci vor fi consemnati ca infractori ingeri de cetatenie romana sau mai scurt infractori cetateni romani.
Problema este tot sus, educatie lipsa si legislatie de carton.
Corect.
In iubita patrie, lumea ii considera o cauza pierduta. Cu alte cuvinte, "naravul" lor nu il va schimba nimeni, in afara de ei. Se vor emancipa si ei, intr-un final (sunt optimista :))
Exista o fundatie "Ovidiu Rom", condusa de Leslie Hawk, care se ocupa cu actele pentru copiii romi, pt. ca multi nu au certificate de nastere, nu pot fi inscrisi la scoala (logica romaneasca: nu ai actul, nu existi) si ulterior, cu inscrierea lor la scoala. Au rezultate bune, dar trebuie sa vina americanii bogati sa ne faca treaba.
eu cunosc destui tzigani care nu-si spun "romi"
Madalin Voicu in emisiuni televizate isi spune tzigan
cuvantul "rom" a fost introdus in dictionarul roman de prin 90-92 de catre gasca de comunisti Iliescu, Nastase, Roman, Severin etc, etc
in cartile de istorie erau numiti tzigani pana la lovitura de stat din "89
Cuvintul RROM sau rom are o influenta nefasta in viata romanilor din strainatate. Guvernul Romaniei sau "forurile competente" ar trebui sa-l inlocuiasca cu ŢIGAN si atunci lucrurile ar fi un pic mai clare. Oricum, printre altele, pe plan international ar trebui sa expicam in urmatorii X ani care-i treaba cu rromii, tiganii si romanii, si ei (strainii) o sa fie intr-o ceata si mai deasa.:tinysmile_fever_t:
dupa ceata , vine soarele
sa-i bagam in ceata totala - ca oricum nu-i afecteaza si dupa aceea macr copii nostrii sa scape de acest cuvant "RROM"
spunele simplu Tzigani.
roadrunner
12-03-2009, 08:51
la cati tigani sunt acum prin cam toate zoborurile, ar trebui sa-i numim TARROMI
R
ei adevaratii "ambasadori"
fara ei nu ar sti Europa de Romania
nickydobreanu
12-03-2009, 11:06
Madalin Voicu in emisiuni televizate isi spune tzigan
Medelin asta nu e prea pe craca lui, eu il gasesc amuzant. Tin minte ca intr-o emisiune a zis ceva de genul "Ce, domne, tiganii sunt de mai multe feluri. Uite, avem un Madalin Voicu, un Stefan Banica Jr., o Andra...si mai sunt..." Ma gandesc cum s-or fi simtit Banica si Andra daca erau la TV in momentele respective. Sau poate au revazut scena la Carcotasi.
Cele mai simpatice reclame cu rromi sunt cele de la Guerrilla, cu vestitul Tamango (cu sau fara Dna Maria), care e obisnuit sa vorbeasca pe "rroaming" :tinysmile_fatgrin_t
santiago
12-03-2009, 11:48
pai chiar Madalin Voicu preconizeaza ca peste 20 de ani tara se va numi RROMANIA
nickydobreanu
12-03-2009, 12:05
Si eu cred asta, dar numai in cazul in care numele tarii e pronuntat de un francez get-beget :tinysmile_twink_t2:
Sau pronuntat de preferatii mei, oamenii cu rotacism. I love them! :tinysmile_hmm_t:
Carmensita
12-03-2009, 17:23
Madalin Voicu e o figura antipatica si a incercat sa fure o vioara Stradivarius.
Ma enerveaza moaca lui atoatestiutoare pe la tv, nu pentru ca e rrom/tigan sau ce-o mai fi.
Pacat de tatal...
am vazut o emisiune in care Madalin Voicu a explicat cum tov Iorgulescu, fost ministru al inculturii in regimul Tariceanu incerca sa preia vioara de la Fundatia Ion Voicu si sa o puna la loc sigur, asa cum a facut si cu bratarile dacice.
vioara a fost primita de maestru Voicu de la regimul Ceausesc si a intrat in patrimoniul Fundatie Ion Voicu unde este foarte bine pastrata si mai are si o asigurare la o firma de profil
personal nu cred ca Madalin ar vrea sa vanda vioara
unde ai mai vazut tigan fara vioara?
prin "86 am intalnit niste tzigani in Bucuresti care au zis ca steagul lor (al tziganilor) are doua insemne
1 cioara reprezinta natiunea
2 vioara reprezinta pasiunea
de ce e pacat de tatal?
a fost ponegrit?
sau nu mai trebuia sa moara?
nickydobreanu
12-03-2009, 19:18
Foarte tare! Nu numai vioara, unii au si voce (Andra, Banica Jr.). Fara manelisti, ca aia nu au nici voce, nici cultura generala, nici vioara (traiasca PC-urile si ecoul:tinysmile_cry_t4:) si nu au nici ce cauta in peisajul muzical.
"Parerea mea..." - N. Vacaroiu
Carmensita
12-03-2009, 19:57
am vazut o emisiune in care Madalin Voicu a explicat cum tov Iorgulescu, fost ministru al inculturii in regimul Tariceanu incerca sa preia vioara de la Fundatia Ion Voicu si sa o puna la loc sigur, asa cum a facut si cu bratarile dacice.
vioara a fost primita de maestru Voicu de la regimul Ceausesc si a intrat in patrimoniul Fundatie Ion Voicu unde este foarte bine pastrata si mai are si o asigurare la o firma de profil
personal nu cred ca Madalin ar vrea sa vanda vioara
prin "86 am intalnit niste tzigani in Bucuresti care au zis ca steagul lor (al tziganilor) are doua insemne
de ce e pacat de tatal?
a fost ponegrit?
sau nu mai trebuia sa moara?
Ion Voicu nu a fost posesorul viorii, ci statul roman. Sunt prea rare si prea valoroase (atat pentru proprietatile acustice, cat! si pentru faptul ca sunt evaluate la cateva milioane de euro) sa ramana in posesia unui individ. Dupa moartea maestrului, si am zis pacat de el pentru ca fiul nu se ridica la valoarea lui, in schimb se baga in politica, vioara trebuia restituita statului, insa Medelin, baiat de curte, a mai tinut-o...(amintire, pentru valoare etc., nu stiu si nu ma intereseaza, da' pe mine m-a invatat mama sa nu iau ce nu e al meu). Vioara nu o dorea tov. Iorgulescu, ci a fost data in folosinta, prin concurs, unui tanar violonist al carui nume imi scapa acum, dar pot sa caut si sa il scriu.
Alexandru Tomescu este tanarul violonist, laureat al multor concursuri, si o va avea in folosinta timp de 5 ani.
Carmensita
12-03-2009, 20:20
Ion Voicu nu a fost posesorul viorii, ci statul roman. Sunt prea rare si prea valoroase (atat pentru proprietatile acustice, dar si pentru faptul ca sunt evaluate la cateva milioane de euro) sa ramana in posesia unui individ. Dupa moartea maestrului, si am zis pacat de el pentru ca fiul nu se ridica la valoarea lui, in schimb se baga in politica, vioara trebuia restituita statului, insa Medelin, baiat de curte, a mai tinut-o...(amintire, pentru valoare etc., nu stiu si nu ma intereseaza, da' pe mine m-a invatat mama sa nu iau ce nu e al meu). Vioara nu o dorea tov. Iorgulescu, ci a fost data in folosinta, prin concurs, unui tanar violonist al carui nume imi scapa acum, dar pot sa caut si sa il scriu.
Alexandru Tomescu este tanarul violonist, laureat al multor concursuri, si o va avea in folosinta timp de 5 ani.
Intamplator, unii dintre noi am crescut in case unde existau si cateva instrumente muzicale, fara sa fim tigani.
am vazut emisiunea cand Medelin l-a chemat pt tov Iorgulescu sa-i dea vioara daca este pentru tanarul cu pricina.
nu reiesea ca vrea sa o pastreze ptr familie,
si asta cu talentul,nu se potriveste, daca tatal a fost un talentat nu e obligatoriu sa fie si fiul
e asemanator cu ce zicea roadrunner in alt topic, cu inventatorii
am crescut si eu cu o chitara in casa .........................
roadrunner
12-03-2009, 23:16
asta era un banc, cica tiganii au mers la Ceausescu sa-i ceara permisiunea sa-si faca drapel si nea Nicu, le-a zis sa vina cu o propunere, o schita, ceva
dupa o saptamana au venit cu o schita cu trei simboluri
o cioara
o vioara
un cacat
si nea nicu i-a intrebat: ce reprezinta simbolurile?
cioara = natia
vioara = vocatia
cacatul = situatia
R