PDA

View Full Version : Viza pentru Cet. Republicii Moldova

zdragon
27-02-2009, 13:39
Niste prieteni m-au rugat sa aflu care sunt cerintele pentru a obtine o viza in Romania.

http://dublin.mae.ro/index.php?lang=ro&id=13033

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de viză pentru şederea sau intrarea īn Romānia.

Pentru obţinerea acestei vize solicitantul trebuie să se prezinte la Secţia Consulară a Ambasadei cu 2 fotografii şi cu paşaportul moldovenesc, care trebuie să aibă o valabilitate minimă de īncă şase luni de la data expirării vizei romāne. In plus, solicitantul trebuie sa prezinte Green-Card-ul irlandez (Stamp IV), rezervarea biletului de avion, rezervarea de hotel si asigurare medicala valabila pe teritoriul Romaniei. In functie de tipul vizei solicitate, vor trebui produse si alte documente.

Vizele vor fi eliberate īn regim de gratuitate, cu plata colantului de viza.

Vizele acordate cetăţenilor moldoveni vor avea o valabilitate de pana la un an.

Termenul de eliberare a vizelor nu va depăşi 5 zile de la data formulării solicitării.

am fost putin surprins cind am gasit ca aplicantul trebuie neaparat sa aiba Green-Card si doar stamp 4.

mi-am pus intrebarea, ce fac ceilalti care au permis de munca, sunt in Irlanda ca dependenti sau studenti si vor sa viziteze Romania sau sa treaca prin transit?
Cum explicati astfel de cerinte?

Va multumesc.

Dan Tudor
27-02-2009, 13:41
Am rectificat (multumesc pentru sesizare): Stamp 1 si 4.
Cei cu 1A, 2, 2A, 3 nu pot cere viza decat la Ambasada Romaniei la Chisinau, pentru ca nu sunt rezidenti permanenti in Irlanda.

zdragon
27-02-2009, 13:48
Mi se pare putin straniu.
pentru-ca alte tari nu cer resedinta permanenta
altfel pentru orice viza ar trebui de plecat spre Chisinau, ceia ce nu se intimpla.

stamp 1 e la fel temporar , pe 12 luni

Dan Tudor
27-02-2009, 13:52
1. Care "alte tari" ?
2. Romania nu este inca in Schengen, asa incat are propria legislatie nationala in ceea ce priveste acordarea vizelor.
3.

stamp 1 e la fel temporar , pe 12 luni
Faceti confuzie intre valabilitatea documentului propriu-zis si tipul de rezidenta.

zdragon
27-02-2009, 13:55
1. Care "alte tari" ?
tarile Shengen, UK, Canada, USA

Dan Tudor
27-02-2009, 13:59
tarile Shengen, UK, Canada, USA
USA, Canada - absolut nerelevant pentru Romania, tara UE
UK - regim special cu Irl
Schengen - e relativa treaba. Din pacate, colegii mei din statele Schengen nu aplica unitar, cum ar trebui, normele consulare comune.

Zindur2
27-02-2009, 14:00
Am rectificat (multumesc pentru sesizare): Stamp 1 si 4.
Cei cu 2, 3, 5 nu pot cere viza decat la Ambasada Romaniei la Chisinau, pentru ca nu sunt rezidenti permanenti in Irlanda.

Caz N1
Sotul -> Stamp N4, Sotia -> Stamp N3 (Join Visa). In acest caz Sotia treb sa ceara visa la Chisinau ?! :mad:
Da daca ei vor impreuna sa plece (Totusi sunt o familie) de exemplu cu mashina pina acasa ?

Caz N2
detinatorii de Stamp 2,3,5 - vor sa plece cu totul acasa si anume cu masina (motive pot fi multe) - ei ce fac?
daca Visa tranzit (pusa in IRL) - atuncea cred ca e OK, Altfel - ce la fel la Chisinau :mad:

zdragon
27-02-2009, 14:02
Caz N1
Sotul -> Stamp N4, Sotia -> Stamp N3 (Join Visa). In acest caz Sotia treb sa ceara visa la Chisinau ?! :mad:
Da daca ei vor impreuna sa plece (Totusi sunt o familie) de exemplu cu mashina pina acasa ?

Caz N2
detinatorii de Stamp 2,3,5 - vor sa plece cu totul acasa si anume cu masina (motive pot fi multe) - ei ce fac?
daca Visa tranzit (pusa in IRL) - atuncea cred ca e OK, Altfel - ce la fel la Chisinau :mad:

pleaca la chisinau cu avionul, ia viza si se intoarce cu avionul la Dublin.
apoi ia masina si savureaza calatoria prin UE;)
sau alegi alta ruta

Dan Tudor
27-02-2009, 14:06
Caz N1 (de ce N1 si nu K8 ?)

Situatie este speciala. In masura in care si sotul, cu Stamp 4, solicita viza la noi, atunci va putea cere si sotia sa.

Caz N2

Simplu, nu trec prin Romania.

Oricum, pentru a calatori cu masina, va trebuie intai viza de tranzit Schengen. Pe baza unei vize Schengen valabile, inclusiv tip B (de tranzit), se poate tranzita Romania fara viza romana.

Mentiune - cei care au card 4EUFam nu au nevoie de viza pentru Romania, cu conditia sa calatoreasca impreuna cu sotii lor, cetateni UE. Facilitatea asta nu va mai fi valabila multa vreme, atata timp cat Irlanda nu recunoaste permisele UE omoloage.

Zindur2
27-02-2009, 14:06
1. Care "alte tari" ?
2. Romania nu este inca in Schengen, asa incat are propria legislatie nationala in ceea ce priveste acordarea vizelor.
3.

Faceti confuzie intre valabilitatea documentului propriu-zis si tipul de rezidenta.

De exemplu alte tari din Europa care chear si nu fac parte din shenghen (UK,Ungurii, s.a.) - nu le intereseaza Green Cardul, ce numai Visa valabila pt. Irlanda, de cel putin 3 luni + in caz de necesitate alte Documente Minore ;)

Sau au aparut ceva schimbari ? si la ei :)

Dan Tudor
27-02-2009, 14:12
De exemplu alte tari din Europa care chear si nu fac parte din shenghen
Poate nu am fost clar. Non-Schengen = legislatie nationala in privinta vizelor (cu mici exceptii, legate de aplicarea unor directive europene). Adica normele Romaniei nu trebuie sa fie aceleasi cu cele ale UK sau Bulgariei.

Sorry, dar "ungurii" sunt membri Schengen.

Zindur2
27-02-2009, 14:20
Poate nu am fost clar. Non-Schengen = legislatie nationala in privinta vizelor (cu mici exceptii, legate de aplicarea unor directive europene). Adica normele Romaniei nu trebuie sa fie aceleasi cu cele ale UK sau Bulgariei.

Din toate celea spuse mai sus (+ si restul comentariilor) : fac concluzie ca Romania a facut lege speciala si anume de eliberare a viselor pt. Non-EU aflati in Irlanda?
Adica si pt. Canadieni, Australieni, Americani, s.a.m.d ... ei doar la fel au nevoie de Green Carduri adica sunt purtatori aicea in IRL?

Dan Tudor
27-02-2009, 14:26
fac concluzie ca Romania a facut lege speciala si anume de eliberare a viselor pt. Non-EU aflati in Irlanda?
Adica si pt. Canadieni, Australieni, Americani, s.a.m.d ...
Felicitari ! Ati "facut" o concluzie (aproape) corecta !
Da, legislatia Romaniei in materia vizelor nu este identica cu cea americana, nici cu cea australiana si nici canadiana. Si nici nu ne-am propus vreodata sa avem acelasi timp de prevederi.
Daca intrebarea se referea la conditia vizei Romane pentru cetatenii din SUA, AUS, CAN, atunci e altceva. Potrivit listei pozitive UE, acestia nu au nevoie de vize pentru Romania.

Zindur2
27-02-2009, 14:57
Felicitari ! Ati "facut" o concluzie (aproape) corecta !
Da, legislatia Romaniei in materia vizelor nu este identica cu cea americana, nici cu cea australiana si nici canadiana. Si nici nu ne-am propus vreodata sa avem acelasi timp de prevederi.
Daca intrebarea se referea la conditia vizei Romane pentru cetatenii din SUA, AUS, CAN, atunci e altceva. Potrivit listei pozitive UE, acestia nu au nevoie de vize pentru Romania.

Mersi pt. felicitari ;)

Adica:
Cubanezul are Shtamp N2 - si lui se poate pe loc. Sau el la fel pleaca in Cuba ? (daca este, sau Consulatul/... apropiat)
Moldoveanul are Shtamp N2 - larevere.... si dute dupa viza .... incolo....

Acuma cam pricep undei mita ingropata :)
Moldovenii is ceva deosebiti :)
Si se face selectie (metoda de emitere a Vizelor) dinte cetatenii Moldoveni care se afla legal in Irlanda ?

In orice caz, multumesc pt discutie, mea fost f.interesant.
Si in caz de ceva pt orice eventualitate imi cer scuze ;)

Totul ce se face se face pt binele omului :)

ovimat
27-02-2009, 15:18
Frati moldoveni, supararea vostra trebuie indreptata spre MAE si nu spre Consulul de aici:tinysmile_angry_t:. Pina la urma e normal ca orice tara sa aiba o legislatie proprie atita timp cit nu contravine legislatiei europene (cazul Romaniei pina la un punct). In rest numai bine:smile:.

zdragon
27-02-2009, 15:21
Frati moldoveni, supararea vostra trebuie indreptata spre MAE si nu spre Consulul de aici:tinysmile_angry_t:. Pina la urma e normal ca orice tara sa aiba o legislatie proprie atita timp cit nu contravine legislatiei europene (cazul Romaniei pina la un punct). In rest numai bine:smile:.
+1, eu nu sunt suparat pe Dan Tudor :)

Dan Tudor
27-02-2009, 15:29
Frati moldoveni, supararea vostra trebuie indreptata spre MAE si nu spre Consulul de aici De ce MAE ? In legislatia romana privind vizele nu e nimic "aiurea". Inca este (prea) usor de obtinut viza romana. Dar se va schimba si asta....

Si se face selectie (metoda de emitere a Vizelor) dinte cetatenii Moldoveni care se afla legal in Irlanda ? Evident ca cei care se afla ilegal in Irlanda nu pot solicita viza.

Cubanezul are Shtamp N2 - si lui se poate pe loc Nu se poate, trebuie sa depuna cererea la Ambasada Romaniei la Havana.

Precizare - sa nu cumva sa va inchipuiti ca doar simplul fapt de a fi in posesia unui card GNIB Stamp 4 da dreptul automat la viza romana.... E o conditie necesara. Nu si suficienta. Consulul are posibilitatea de a refuza viza chiar daca toate actele par "in regula". Inca nu suntem ca in Border Security, Australia's Front Line, dar nici la polul opus. De ex. au fost refuzate vize la Dublin + interdictie pentru fals in declaratii (respectivii au mintit spunand ca nu au fost anterior in Romania).