View Full Version : Sclavie in security industry
De la inceput ne dorim multa seriozitate din partea celor care vor sa-mi raspunda.
Acesta e cazul meu si al colegilor mei.
Si acum va spun in mare, despre ceea ce ne face s-a ajungem sa cerem sfaturi in
legatura cu cazul nostru.
Lucram de mai bine de 3 ani la o firma de security (nu dam numele firmei si al nostru
din anumite motive )
aceasta firma, a angajat la inceput doar romani deoarece stiau ca ,noi muncim cit
mai multe ore si ne multumim cu putinele conditii pe care ni-le ofera .
La inceput am fost c-am 120 de angajati .dintre care vreo zece irlandezi,citiva polonezi
restul romani,cu acte s-au fara acte,dar au acceptat sa lucram pe p.p.s.
Programul de munca era 15 ore de noapte si 9 ore de zi .
Nu primea-m pauze in timpul munci ,nici spor de noapte,s-au alte drepturi prevazute de
legea irlandeza cum ar fii :
Simbetele si duminicile
sarbatorile legale
craciunul platit de trei ori
orele peste 39 sa se plateasca (overtime)
insa de muncit s-a muncit pina la 75 de ore pe saptamina.
Sa muncit si peste insa cu banii in plic 50 la zi si 70 pe noapte.pe care nu avem nici o dovada.
Anul trecut compania sa vindut ,i-ar cel ce a cumparato nu a schimbat cu nimic proastele
obiceiuri de tratare ale noastre si a mers in continuare cu plata minima pe economie(9.48).
In momentul de fata mai sintem vreo 7 romanii in companie .multi au plecat acasa ,iar restul
dati afara pe anumite motive.
Ce credeti ca am putea face in cazul acesta ?
Oare ambasada romaniei se poate inplica in acest proces?
Massmedia romaneasca s-au irlandeza sa se implice .
Sint foarte multe de spus, insa astept sfaturi si din partea voastra
va multumesc foarte mult pentru timpul acordat
Dan Tudor
29-01-2009, 10:30
Nu ati precizat un lucru esential - ati semnat sau nu vreun contract ? Din text deduc ca nu, dar vreau sa fiu sigur.
Sclavie in security a existat inca de acum 7 ani. Si eu am lucrat pentru o firma de security, fara concediu platit, overtime si asa mai departe. Ce am facut am mers la SIPTU ( sindicat ) , fara rezultat si asa ca urmatorul pas a fost Labour Court - problema s-a rezolvat.
http://www.labourcourt.ie/labour/labour.nsf/LookupPageLink/HomeFormsDownload
Pentru probleme in legatura cu incalcarea drepturilor celor care lucreaza, poti contacta si Migrants Rights Centre, ei au castigat foarte multe cazuri din acestea.
Migrant Rights Centre Ireland
55 Parnell Square West, Dublin 1
Tel: (01) 889 7570
Fax: (01) 889 7579
Email: info@mrci.ie
Anca
roadrunner
29-01-2009, 11:31
din pacate Dany voi (angajatii) ati acceptat un compromis lucrand numai cu PPS (deci ilegal) si prin urmare angajatorul a profitat de voi. Cea mai buna rezolvare a problemei e sa incercati sa intrati in legalitate, plecand la alta firma si incercand sa obtineti permis de munca (stiu ca e mai dificil decat suna)
Daca aveti un contract semnat cu firma asta de mare anvergura si complexitate, atunci ar fi doua solutii, ori compania nu a respectat contractul, ori contractul incalca legea muncii.
In ambele cazuri va puteti adresa la "labor court", in caz ca nu aveti un contract semnat va fi destul de greu sa va sustineti cauza (dar nu imposibil)
R
PS - daca astepti raspunsuri serioase atunci fa bine si raspunde la intrebarea: ati semnat contracte individuale cu firma asta?
Dan Tudor
29-01-2009, 11:32
Mi-e clara situatia lor, tocmai m-au vizitat la ghiseu. Principala lor problema este ca nu au contract de munca. Si patronul refuza orice mediere. :(
roadrunner
29-01-2009, 11:34
deja vu...
R
Probabil ar fi ceva solutii si MRCI ar trebui consultat. E greu de dovedit ca angajatorul stia ca nu au drept de munca dar cu declaratii si eventuale payslipuri poate se poate face ceva.
platit in plic cu € 50/zi, € 70/noapte
cine pune payslip in astfel de plicuri?
trebuie luat in calcul si aspectul ca atunci cand au inceput sa lucreze ptr firma respectiva au acceptat conditiile asa cum au fost ele atunci si acum cand nu le mai convine ( nu iau aparare firmei irl)
cei angajati au avut contract de munca si s-a incalcat acel contract?
am lucrat fara drept de munca in UK in 1998 cu £ 28/zi -exploatat, neexploatat au fost conditii pe care le-am acceptat atunci
cand am invatat sa merg in picioare si sa vad luminita de la capatul tunelului am renuntat la acea firma si am cautat altceva
daca aveai un contract, erai adus cu forta la munca in firma respectiva as fi de acord sa-i dai in judecata sa-ti obtii cele pierdute
sa punem problema si ca angajator
cand am angajat un muncitor am discutat salariul si conditiile de munca, odata acceptate conditiile, no comment
cand nu-ti mai convine pleci.
nu stai 7 ani sa fii exploatat
Stiu sigur ca nu trebuie neaparat sa existe un contract semnat de angajator si angajat - in caz de neintelegere intre parti se aplica legea generala de munca (cea cu mimin de ore lucrate, overtime, etc).
Problema lor e dau au cum sa faca dovada ca au muncit pentru acea firma. (payslipuri, sau pur si simplu prezenta la locurile de munca).
Ideea e ca nu e imposibil dar trebuie sa fiti pregatiti sa luptati...
Aura
santiago
29-01-2009, 13:31
licente ceva pe numele vostru sunt?..si daca da eu am vazut cateva astfel de licente si se specifica si compania de security pt care prestati pe acele licente.
acum depinde ce fel de security..paza cladiri,intrari night clubs..depinde
Dupa cum zicea aura "trebuie sa fiti pregatiti sa luptati", contactati totusi Migrants Rights Centre Ireland, sunt sigura ca au mai avut cazuri asemanatoare si va pot sfatui care va sunt drepturile si ce cale sa urmati, fie labour court, fie equality authority, fie presiuni asupra angajatorului... fie nimic din toate acestea....
numai ca exista posibilitatea sa ramaneti fara munca oricand... si ca sa va gasiti alt job, avand in vedere climatul economic actual... e greu (dar nu imposibil!)! dar cine stie?! incercarea moarte n-are!!!
Anca
Multumesc tuturor pentru interesul acordat ,multumim domnului consul,cu care am vorbit astazi la consulat ,pentru inplicarea sa in solutionarea acestui caz.
Doresc sa nu ma intelegeti gresit dar cei ce am ramas in firma sintem cu totii drepturii de munca.
Avem payslipuri insa in payslip nu se poate face dovada orelor muncite si nici cu cit sa platit la ora.
Pina si azi dupa 29 de zile de la 01/01/2009 sintem platitii cu minimul pe ora de anul trecut.
Iar cu banii la negru cu care platea (50/70) erau pentru cei care doreau extra .nu avem un contract de munca ,insa aceasta nu inseamna ca poate sa ne expluateze.
Fara sa ne ofere drepturii pe care le au irlandezii chiar si polonezii.
Oare noi nu facem parte din e.u.
Da .am mers la 4 avocatii diferiti insa foarte greu se misca .vom face toate demersurile necesare legale pentru acest caz de rasism .
A ziso chiar el ca "vrea sa vada singe de roman"in mai multe ocazii.
Unbla cu amenintarii .si multe altele crezind ca ne va intimida
floarealbastra
29-01-2009, 17:26
Daca doriti, ziarul "Informatia" din Dublin va poate face cunoscuta povestea. Duminica, daca aveti timp, ne putem intalni in centru.
daca doriti, ziarul "informatia" din dublin va poate face cunoscuta povestea. Duminica, daca aveti timp, ne putem intalni in centru.
multumesc pentru timpul acordat.ne-am dorii foarte mult ca acest caz sa fie cunoscut caci doar asa se poate rezolva ceva.am unblat pe la toate organele competente insa doar vorbe .cum sa luam legatura cu dumneavoastra ?
daca aveti drept de munca si sunteti exploatati este alta poveste
atunci trebuie contactat " the labour court"
Dan Tudor
29-01-2009, 20:33
Oamenii nu au nici drept de munca, nici contracte.
Asa cum v-am promis, voi face o interventie oficiala la Departamentul Muncii. In cazul dvs. (fara contracte, fara sa se poate vorbi de exploatare pentru ca ati achiesat la conditiile de lucru ani de zile, fara sa fie trafic de persoane) nu am mai multe resurse legale la indemana. Nu va faceti sperante, dupa cum ii stiu pe irlandezi, nu imi vor raspunde mai devreme de 6 luni. Sau deloc.
Un avocat bun ar trebui sa insiste pe settlement-ul amiabil, avand drept argumente delictele comise de angajator, inclusiv faptul ca v-a angajat fara ca dvs. sa aveti work permit si fara contract.
@floarealbastra - atentie ! Imi aduc aminte de reportajul cu baiatul handicapat. Mi-a stors lacrimi. Finalul ?! Il stiti prea bine. Spuneam in alta parte ca nemasurata este puterea presei. Depinde cum e folosita.... Nu incerc sa va dau lectii, doar sa atrag atentia. BTW, welcome back.
da contracte nu avem insa drepturi de munca avem din 2000 pe baza IBC 2 DINTRE NOI IAR CEILALTI CU CONTRACT DE MUNCA PENTRU ALTA COMPANIE INAINTE DE 2006 INCLUSIV 2006.DACA DORITI PUTETI VERIFICA LA DEPARTAMENTUL DE JUSTITIE DOMNULE CONSUL DAN TUDOR.
ACELASI LUCRU GINDESTE SI PATRONUL FIRMEI CU PROBLEMA IN CAUZA .NICI O PROBLEMA CIND VOM VENI LUNI CU ACEEA SCRISOARE VOI ADUCE SI GRIN CARDUL CU STAMP 4 VALABIL PINA 04/09/2011 GNIB NR 80682
Dan Tudor
29-01-2009, 22:00
Nu va ambalati asa de tare impotriva lui "dom' consul". Incearca sa va ajute, in limita legii. Cu putine sanse de succes. Cazul dvs., asa cum v-am spus astazi, se numeste diferend de drept privat, de munca. Cand ati acceptat munca asta, nu ati venit la Ambasada sa intrebati "ce trebuie sa facem ?". Nu ati consultat http://www.anofm.ro/146_munca-in-strainatate Ati acceptat sa munciti in conditiile pe care le descrieti. Inteleg. V-a oprit cineva sa incetati raporturile de munca ?? V-a obligat cineva sa munciti, contra vointei dvs. ? V-a sechestrat cineva pasapoartele/CI astfel incat sa nu puteti pleca din Irlanda ? V-a obligat cineva sa munciti in aceste conditii ?
Atunci.... Ce credeti ca ar putea sa faca Ambasada ?
Repet ce am spus:
Asa cum v-am promis, voi face o interventie oficiala la Departamentul Muncii
Ati intitulat topicul "Sclavie in security". Dvs. nu sunteti "scavi". Sclavii erau legati de situatia lor. Dvs. puteati sa o schimbati cand doreati ! Au incercat, mai sus, Sfinx si altii, sa va explice cum stau lucrurile. Aparent, "dom' consul" e de vina, nu face ce ar trebui...
Sunt cazuri de "sclavaj". In Israel, Cipru, etc. etc. etc. Dar situatia dvs. nu este nici macar asemanatoare.
insa drepturi de munca avem din 2000 pe baza IBC ??? Imi traduceti va rog....
Bun. Pun problema altfel. Gigel lucreaza, fara "acte", la o firma din Bucuresti. De 6 ani. Primeste salariul in plic, nu are contract de munca. Dar lucreaza. E multumit. Nu are asigurari medicale, nici cele pentru pensie. Dar e multumit. Deodata, Gigel e "concediat" (un fel de a spune, din moment ce raporturile de munca nu aveau nicio baza legala). Ce face Gigel ?!
UNBLAM DIN USA IN USA,SI DIN AVOCAT ,IN AVOCAT. IAR DACA AI NOSTRI NU POT FACE NIMIC PENTRU NOI ATUNCI CE SA MAI ZICEM DE IRLANDEZI.AM CREZUT CACI TOTUSI AVEM SI NOI UN SPRIJIN DE LA AUTORITATILE ROMANE PE CARE LE-AM VOTAT. ACELASI LUCRU SE POATE INTIMPLA TUTUROR .ORICUM IMI PARE RAU CA NE-ATI INTELES GRESIT ,INSA NOI NU NE VOM LASA IN CONTINUARE SA FIM BATAIA LUI DE JOC,CACI ASA SINTEM NOI ROMANI RABDAM PINA LA O LIMITA ...IAR ACUM AM AMAJUNS LA CAPATUL RABDARILOR.
NU AM FACUT O CRIMA SA NE ARATATII CU DEGETUL,AM MUNCIT SA TRAIM ,IAR EL(PATRONUL )NE-A FURAT SI NE FURA IN CONTINUARE .CITI DE AICI SINTEM ANGAJATI CU CONTRACTE DE MUNCA.NU VORBIM DE EXPLUATARE,
MUNCIM CU MINIMUL PE ECONOMIE From 1.1.2009
Start of employment €10.01
After 3 year's verifiable service
in the industry €10.75
SI EL MA PLATESTE SI ACUM CU 9.48.
From 1.1.2009
Hours in excess of an average 39 hours in the roster cycle will be paid at a rate of time and half. IAR EL PLATESTE TOATE ORELE LA FEL.
CA MUNCESC 75 DE ORE PE SAPTAMINA. ACUM INTELEG DE CE POLONEZI SINT MAI BINE VAZUTI CA NOI ORI UNDE AR FI PENTRU CA SINT UNITI NU CA SI NOI.
VA MULTUMESC PENTRU SFATURILE DATE SI BAFTA IN CONTINUARE
Dan Tudor
29-01-2009, 22:26
Repet (a cata oara ?) - voi interveni, oficial, la Departamentul Muncii, (in urma sesizarii dvs. scrise, pe care o astept luni).
Ascultati-mi insa sfatul autorizat - aceasta este o speta de drept privat, Ambasada nu are baza legala sa se implice. Discutati cu avocatii. Sigur cei de pe Forum (cum ar fi dl. Vasile Ros, Santiago si altii) va pot ajuta cu sfaturi bune. Nu uitati ca Ambasada nu are niciun fel de competenta in ceea ce priveste dreptul muncii. Asta trebuia sa cititi inainte de a accepta conditiile de lucru http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/accesul-cetatenilor-romani-pe-piata-fortei-de-munca-din-irlanda Dar asta ati vazut vreodata ?! http://www.entemp.ie/search/index.htm?q=romania&type=divisions&submit=Quick+Search Nu ?! Nu-mi spuneti ca tot Ambasada e de vina.....
Va spuneam mai sus ca avocatii ar trebui sa pluseze pe delictele angajatorului pentru un settlement. Iata:
Sancţiunile prevăzute de Legea Permiselor de muncă din anul 2006 pentru angajarea ilegală a lucrătorilor sunt: amenzi între 3.000 şi 250.000 euro şi/sau închisoare între 1 şi 10 ani.
Sa incerc sa explic in alte cuvint e- dvs. ati fi acceptat sa lucrati "la negru" la Vaslui (sau Ploiesti, sau Cluj...). Ar fi mers o vreme, dupa care patronul ar fi facut exact ce face irlandezul dvs. acum. Dupa 5 ani, cui va plangeati ?! Cine trebuia sa va ajute ?! Cine era raspunzator de situatie ?!
vasiletina
29-01-2009, 23:03
IBC - Irish Born Child (Copil avand cetatenia irlandeza automat la nastere) in baza prevederilor Constitutiei Irlandeze modificate ca urmare a semnarii tratatului "Good Friday Agreement" in 23 Mai 1998.
Aceasta modificare a fost abograta prin referendum in 2004 si intrata in vigoare la 01.01.2005 prin care se reduce aceasta acordare automat a cetateniei irlandeze doar la copii:
- ai caror parinti sunt cetateni IRL
- cel putin un parinte este cetatean IRL
- cel putin un parinte are rezidenta legala recunoascuta* (cel il indreptateste sa aplice pentru cetatenia IRL) de minim 3 ani la conceperea copilului
*acest trebuie verificat de catre An Garda Siochana in sistemul de inregistrari GNIB si fara acest lucru copilul desi primeste certificat IRL nu inseamna ca este cetatean IRL automat.
in trecut pe certificat era trecuta cetatenia IRL a copilului.
toate schemele de rezidenta pentru parintii copiilor cetateni IRL au fost in jurul acestui IBC (1998, 1999-2003, 2005).
@ Danny71 - noi am discutat parca la telefon pe aceasta tema si te-am rugat sa aduci detalile cerute pentru a demara procedurile necesare in vederea reglementarii situatiei.
suna-ma la 0857306357 si rezolvam legal.
santiago
29-01-2009, 23:36
Danny..ai fost la vot?
Da am vost si-mi pare rau acum
santiago
29-01-2009, 23:52
ma rog..parerea ta.
Compania de security cu care eu lucrez la munca are o groaza de romani .Care unii dintre ei mi-au spus ca au tot schimbat companiile pana au ajuns sa castige cat doresc..de ex de la 11 seara la 3 dimineata castiga 160 euro..toata lumea multumita.Ca le zboara sticlele si scaunele pe langa cap ..riscul meseriei.
Tot de la ei am auzit ca majoritatea acestor companii sunt controlate de gangsteri (exact asa spun si irishii..gangsters)
nu stiu daca min wage a si intrat in place yet..inca se mai discuta deci nu lua de bune tot ce auzi pe la garduri.
DE LA 01/01/2009 IN Security Industry 1st January 2007 ACT SE PLATESTE MARIT LA ALTE COMPANI (DOAR AICI NU)NOI MUNCIM STATIC GUARD SI DA AVEM LICEENTA DE SECURITY CARE AR TREBUI SA INTERVINA IN ASFEL DE CAZURI ,INSA LA FEL CA PESTE TOT BIROCRATIA ESTE MARE.INSA SORTI DE IZBINDA AVEM PINA LA URMA CACI SINTEM PLATITORI DE TAXE
Dan Tudor
30-01-2009, 00:09
"Avem drept de munca pe baza IBC" = "avem drept de munca pe baza PPSN".... :tinysmile_cry_t:
floarealbastra
30-01-2009, 00:21
multumesc pentru timpul acordat.ne-am dorii foarte mult ca acest caz sa fie cunoscut caci doar asa se poate rezolva ceva.am unblat pe la toate organele competente insa doar vorbe .cum sa luam legatura cu dumneavoastra ?
Ramane pe duminica asta, in city center, in fata la Jervis, orele 14.00?
Domnule consul, bine v-am regasit.
Ok domnule consul "cedez" doar sa va vad happy
Va multumesc, vom veni duminica la ora stabilita
"Avem drept de munca pe baza IBC" = drept de a munci legal in Irlanda
UNBLAM DIN USA IN USA,SI DIN AVOCAT ,IN AVOCAT. IAR DACA AI NOSTRI NU POT FACE NIMIC PENTRU NOI ATUNCI CE SA MAI ZICEM DE IRLANDEZI.AM CREZUT CACI TOTUSI AVEM SI NOI UN SPRIJIN DE LA AUTORITATILE ROMANE PE CARE LE-AM VOTAT. ACELASI LUCRU SE POATE INTIMPLA TUTUROR .ORICUM IMI PARE RAU CA NE-ATI INTELES GRESIT ,INSA NOI NU NE VOM LASA IN CONTINUARE SA FIM BATAIA LUI DE JOC,CACI ASA SINTEM NOI ROMANI RABDAM PINA LA O LIMITA ...IAR ACUM AM AMAJUNS LA CAPATUL RABDARILOR.
NU AM FACUT O CRIMA SA NE ARATATII CU DEGETUL,AM MUNCIT SA TRAIM ,IAR EL(PATRONUL )NE-A FURAT SI NE FURA IN CONTINUARE .CITI DE AICI SINTEM ANGAJATI CU CONTRACTE DE MUNCA.NU VORBIM DE EXPLUATARE,
in the industry €10.75
From 1.1.2009
Hours in excess of an average 39 hours in the roster cycle will be paid at a rate of time and half. IAR EL PLATESTE TOATE ORELE LA FEL.
CA MUNCESC 75 DE ORE PE SAPTAMINA. ACUM INTELEG DE CE POLONEZI SINT MAI BINE VAZUTI CA NOI ORI UNDE AR FI PENTRU CA SINT UNITI NU CA SI NOI.
VA MULTUMESC PENTRU SFATURILE DATE SI BAFTA IN CONTINUARE
asta cu polonezii sunt bine vazuti ca sunt uniti e cea mai tare care am auzit-o de la tine
realitatea cu polonezii (unii dintre ei de altfel sunt si romani) e ca nu stateau 3, 5, 7 ani cu € 50/zi respectiv € 70/noapte si dupa aceea sa se rascoale
stiu cazuri in care polonezii au stat intre 6 -12 luni (poate e chiar mult 12 luni) pana au aflat cu ce se mananca slanina si au ripostat ( SIPTU, avocati, tribunalul muncii, asociatii sau organizatii poloneze, etc, etc)
cand ai inceput munca la acea firma ai fost cu GRIN CARDUL la angajator? sau doar acum ai aflat ca ai drept de munca?
domnu consul , de ce nu rezolvati problema, dle? de ce nu mobilizati personalul ambasadei si sa rezolvati problema ca concetateanul nostru a votat.
roadrunner
30-01-2009, 08:33
pai ma oameni buni, daca aveti acte IBC ce v-ati mai legat la cap cu compania asta?
sau daca v-ati legat pentru o perioda de ce nu ati plecat dupa ce ati descoperit ca nu va plateste corect?
jaba' scrii cu litere de tipar ca nu impresionezi pe nimeni, ati stat cu curu pe camasa atata timp fara sa faceti nimic si acum strgati ca nimeni nu face nimic pentru voi, dar voi ce faceti pentru voi? (si culmea e ca lumea chiar e dispusa sa va ajute, dar e mai simplu sa fiti victime)
R
PS - pana la urma daca "totii avet drepturii de munca" (ma refer la IBC) de ce nu plecati la alta companie, mai ales ca avand IBC nu sunteti legati de nici un domeniu anume, puteti sa va practicati meseriile anterioare venirii in IRL (eu vad asta ca pe un avantaj enorm)
santiago
30-01-2009, 10:35
Nimeni nu arata pe nimeni cu degetul...dar asa cum a spus si RoadRunner voi ar fi trebuit sa faceti ceva pentru voi si apoi sa cautati alt ajutor.
Presupun ca faceati security la building sites..o ghereta,o cafea,un calorifer,etc..bella vitae..ma rog presupun si eu.
nu va convenea strangeri de mana cu patronul si gaseati in alta parte.
dupa cum a spus si domnul consul se pare ca aveti un civil matter deci curtea e singurul vostru ajutor si nu vad de ce va consumati energiile TIPAND prin alte locuri.
si poate chiar dati numele acestei companii sa se mai fereasca si altii(desi presupun ca fff multi in cautare de job ar spune..9 euro pe ora..tare frate..sa mergem acolo)
supposition
IBC living remaining, money from social welfare weekly, and something extra from a security company cash in hand
and now. de ce nu fac autoritatile romane, nimic ptr noi ca i-am votat
din anumite motive nu dam numele companiei, amice asta e b**l s**t
santiago
30-01-2009, 11:05
si nu stiu cat va incalzeste dar nu sunteti singurii patiti..ma rog nu in security dar banuiesc ca situatii similare se gasesc aproape peste tot
http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2008/1217/1229035813353.html
Vorba lui Roadrunner, daca aveati acte si doar acum v-ati trezit exploatati e doar vina voastra, interesant ca v-au trebuit citiva ani sa va dati de seama de asta.
niciodata nu e prea tarziu
sau mai bine mai tarziu decat niciodata
vasiletina
30-01-2009, 13:13
"Avem drept de munca pe baza IBC" = "avem drept de munca pe baza PPSN".... :tinysmile_cry_t:
cele doua nu sunt egale, cu tot respectul pentru Dvs.
drept de munca pe baza IBC = rezidenta legala + drept de munca nelimitat* = GNIB Stamp 4
nelimitat* = fara restrictii in ce priveste angajatorul, meseria, profesia, conditii de incadrare, etc
Dan Tudor
30-01-2009, 13:50
M-am inselat.
pentru toti ce au scris in legatura cu cazul acesta ....nu e vorba de <sclavie >in sensul pe care il cunosatem din timpuri vechi <legat, batut , etc> Intreb ...<ioptetic> Cand cineva iti da sa ii realizezi un sant si nu iti cere sa o faci intr-o zi .....ci intr-o luna si te plateste normal la inceput dupa care tu observi ca salarul tau in loc sa creasca scade si pe de alta parte esti si conditionat de a-l face intr-o zi si esti si verificat ora de ora stresat practic incat nu mai poti sa te lucrezi....revin si intreb ....ce faci ? taci si mergi mai departe ? sau schimbi si tu pozitia si incepi si iti ceri drepturile ??? de ce doar el <patronul>are dreptul sa ceara iar noi nu avem dreptul sa rispostam ??/terbuim acuzati ca am acceptat pana acum si de asta .....Vremurile si conditiile au fost altele iar situatia de fata s-a schimbat ....acesta e motivul pt care noi am ajuns la concluzia ca e randul nostru sa cerem ......nu ca ne-am trezit dupa "7 ani" cu au afirmat altii!
roadrunner
30-01-2009, 20:33
bai baieti,
noi am inteles ca astia nu va platesc asa cum vreti voi, si nu cred ca duc lipsa de forta munca daca plecati voi de acolo (asta apropos de vremurile care s-au schimbat, ca nu s-au schimbat numai pentru voi) - deci aveti de ales intre a pleca la alta firma, sau in a sta pe curul vostru. Daca faceti scandal oricum va da afara, ca din cate am inteles nu aveti nimic semnat, deci de maine pot sa va spuna frumos ca nu mai au "ore" pentru voi.
Treaba cu salariul minim nu e deloc ilegala, indiferent cat platesc alte firme de security, firma la care lucrati voi nu e obligata sa plateasca mai mult.
Cu overtime-ul e alta poveste, in loc sa va plateasca pe voi cu 1.5 tariful normal, angajeaza inca un security la care-i da orele alea si-l plateste normal. Si tu cu ce te-ai ales cu nimic, adica cu exact 39 ore /week platite la tarif normal, dar inainte sa vociferezi aveai 70 de ore paltite la tarif normal. - fa tu calculul vezi cum e mai bine.
Daca cumva credeti ca meseria de security cere special skills va inselati, sunt o gramada care si-au pierdut job-urile si ar fi fericiti sa lucreze pe mai putin decat sunteti voi platiti, incepand de maine.
Ca o concluzie, voi decideti ce vreti, stati si inghititi, sau plecati si incercati cu alta firma mai serioasa.
R
inca ceva mai vreau sa adaug ...am expus povestea noatsra aici dar sa nu credeti ca am stat cu mainile in san pana acum asa cum ati afirmat voi am umblat si ne-am facut singuri cale dreapta in primul rand la un avocat cu care am pornit la drum ...daca am expus povetseta si aici era pt a vedea si altii ce ince se poate iontampla si ca e bine uneori ca cineva din afara sa isi dea cu parerea ....De multe ori intelegem gresit lucrurile si nu stim decat sa acuzam marea majoritate au facut asta cu noi....acuzandu-me ca "ne ne-am trezit tarziu " sau ca "stam cu mainile in san si nu facem nimc"...insa nu e asa ....mutumim inca o data celor ce care s-au dat cu parerea ....insa cand se va termina procesul va vom scrie sa vedeti si voi rezultatele atunci veti judeca din nou.o singura intrebare mai am ....cati dintre voi s-au pus pentru o secunda in locul nostru si au incercat sa vada oare nu ar fi reactionat la fel ??? sincer cred ca niciunul...poate data viitoare ...mult noroc tuturor
roadrunner
30-01-2009, 20:45
nevasta-mea, a fost intr-o situatie similara cu o firma de security acum 5 ani, firma condusa de niste romani, deci stiu exact despre cine si despre ce vorbesti. Ganditi-va bine numai sa nu regretati, ca banii din urma nu pre sunt sanse sa vi dea cineva inapoi, daca o faceti in numele dreptatii (ceea ce ma indoiesc, din motiv ca nu ati spus nici un nume) va dorim success.
R
te-as intreba un lucru <roadrunner>...tu unde lucrezi momentan? esti platit cum trebuie adica cu minimum ? sau esti platit mai prost?nu am cerut sa fim patiti ca la alte firme ci macar cu minimum cuvenit...ti se pare nedret? tu nu ai fi facut la fell?? dar ai parte de overtime sau nu ? tu din cate imi dau seama nu ai inteles sau contiunuui sa ne scoti vinovati .Iti mai repet o data nu am fost platiti nici macar cu minim si de overtime nici nu se punea problema iar daca tu ai impresia ca statul irlandez gandeste ca tine te inseli ...legea e lege pt toti si atat timp cat triesti si muncesti cu forme legale in statul irlandez ai drepturi egale ....avocatul vorbeste pt tine si ar fi bine sa mai citesi si tu legile ai intelege mai multe...acum ca ne da afara nu e probleme e rsicul care ni le-ama asumat de cand am pornit acest demers unii au si fost datio afara deja...dar ce crezi ca ar trebuii sa taci si sa muncesti ca nebunul ???tu ai face asta ??? sincer nu cred/ plus ca nu cred ca ai suporta sa fi amenintat ca esti data afara ...nu intelege iar gresit ....nu ne plangem ca ne pierdem munca noi dorim sa ne recupram banii pe care <patronul> i-a bagat in buzunarul lui ....pe noptile noastre nedormite...si dreptul asta nu ti-l ia nimeni credema o sa vezi ...
Succes baieti, avocatul va reprezinta, noi v-am spus ce era de spus.
roadrunner
31-01-2009, 00:10
baieti va dorim succes, dar sa stit ca puteti sa faceti plangere la "labour court" si fara avocat, adica s-o faceti voi, formularele sunt pe net, le printati le completati si le trimiteti cu registred post.
nu am zis nicaieri ca e drept (sau corect) ca va plateste sub salariul minim pe economie, dar ganditi practic, daca aveti unde pleca e OK (adica alt job) altfel o sa recuperati fiecare o suma ( sa zicem 5K), dar nu o sa va tina de foame mult timp, si sa nu regretati salariul ala cu 1 euro mai mic pe ora (pana la urma la 156 de ore pe luna -156 euro) dar se scad din salariul cuvenit, asta comparat cu 0 (zero) cum suna?
Ideal cum am mai spus e sa plecati la alta firma si dupa aceea sa incercati sa va recuperati gaura, daca inca nu aveti un alt job, atunci mai bine va folosti-va resursele sa rezolvati problema jobului mai intai si pe urma banii de recuperat.
Unde lucrez eu si cat castig nu are nici o relevanta in discutia de mai sus.
R
PS - eu zic sa va puneti povestea asta la punct ca e cusuta cu ata alba:
Danny zice:
"MUNCA.NU VORBIM DE EXPLUATARE,
in the industry €10.75
pai asta e peste salariul minim pe economie, pana la urma care-i adevarul sunteti sau nu platiti sub salariul pe economie? (ca 9.48 e peste) hotarati-va, sau poveste e diferita de la persoana la persoana?
R
pai ce este asa de greu de inteles,minimul pe "security industry" pe anul in curs este 10.01 iar la 3 ani de munca ar fi trebuit sa ma plateasca €10.75 pe cind sint platit la ora mai putin (9.48)
roadrunner
31-01-2009, 00:56
document in romaneste
http://www.employmentrights.ie/en/aboutnera/publicationsdownloads/languages/romanian/09936-At%20a%20Glance-Romanian%20%20FINAL.pdf
ratele pentru industria de security
http://www.labourcourt.ie/labour/labour.nsf/LookupPageLink/HomeRatesOfPay
acum am priceput si eu.
succese maxime.
R
cica sa ne dea bani la fel ca la alta companie
mai omule nu ai inteles ca economia de piata se regleza singura? cerere si oferta
eu te angajez si iti dau € 10.01/ora tu accepti sau refuzi
asta cu ne exploateaza nu ne da banii la fel cum ii da lu` Rumburak din cehia , sau lui Paul din Polonia ( sunt irlandezi care ii confunda pe polonezi cu PAUL),
eu personal cred ca asta e pretul vostru
acu vreo 7 ani cand am venit in Irlanda am gasit o lucrare privata am convenit un pret pe lucrare ( € 2000), am terminat in mai putin de 2 sapt, la care pady nu a vrut sa-mi plateasca toata suma pe motiv ca fata aceea de la ghiseul bancii nu castiga €1000/ sapt, eu cum pot sa castig 1000/sapt, unde mai pui ca sunt si imigrant si ilegal, am primit doar € 1300 din 2k
m-am luat de gat cu el in sediul bancii(BOI) din Phisborough , m-a amenintat ca el e de la IRA, are cunostinte , bla, bla, bla
l-am ajuta sa plateasca despagubiri la o alta lucrare de cateva mii pe sapt ca lucrarea nu e terminata la timp.
razbunarea nu e cea mai buna arma, dar nu trebuie lasate neplatite datoriile
daca voi ati reusit sa va treziti dupa 7 ani , eu va zic
Buna Dimineata
roadrunner
31-01-2009, 02:42
Acum ca sa fim corecti legea zice 10.01/10.70 (in functie de vechime) iar ei sunt platiti cu 9.45, pentru cei fara vechime e vorba de 56c iar pentru cei cu vechime 1.25E pe ora.
astia sunt brut (before tax) daca firma asta intra in legalitate probabil ca o sa castige mai putin ca nu mai merge faza cu plicul, dar asta conteaza mai putin, ce e important e ca se face dreptate.
R
"sfinx " nu am spuns niciunde, ca lucrez de 7 ani la aceea companie,si nu este nici cerere si oferta,cum iei tu o "lucrare " si te intelegi la ce suma ii faci aceea lucrare sa fie rezonabil si pentru tine si pentru el.SI ESTE CU TOTUL ALTA POVESTE,care se lasa cu aproximativ 250 de euro in buzunarul lui, in fiecare saptamina,pentru munca prestrata de mine la orele lucrate .Fa si tu un calcul pe an si vei vedea despre ce suma este vorba.Nu mai spun caci la concediu legal de 4saptamini pe care il iau de 2 ori pe an ma plateste la 10 zile(2 sapt) cu 500 de euro .spune-mi te rog cum calculeaza de ajunge la aceasta suma? cum adica acesta este pretul nostru?ce vrei sa insinuezi .ok ne-am trezit tirziu dar niciodata nu e prea tirziu.Aceasta eu si colegi mei nu o consideram o razbunare ci doar rezolvarea pe cale "pasnica" fara violenta, cu legea de partea noastra
roadrunner
31-01-2009, 17:01
"nu am spuns niciunde, ca lucrez de 7 ani la aceea companie"
dar de cel putin 3 ani se pare ca lucrezi in security, conform celor spuse de tine.(10.70 Eur/ora) in 3 ani ai primit ceva salarii ca sa-ti dai seama ca nu esti platit corect, sau asta e o problema recenta?
"250 de euro in buzunarul lui, in fiecare saptamina"
cum asa? parca diferenta era de 1.25 Euro /ora, voi lucrati 200 de ore pe saptamana sau am inteles eu gresit?
sumele astea sunt halucinante 250 euro /saptamana = 13K /an su el va plateste cu salariul minim care e ~ 20K/an (mai precis 9.45 * 40 ore /sapt 8 * 52) deci voi ar trebui sa fiti platiti cu 33K pe an? ma gandesc serios sa ma las de meseria mea ...
R
R
"nu am spuns niciunde, ca lucrez de 7 ani la aceea companie"
dar de cel putin 3 ani se pare ca lucrezi in security, conform celor spuse de tine.(10.70 Eur/ora) in 3 ani ai primit ceva salarii ca sa-ti dai seama ca nu esti platit corect, sau asta e o problema recenta?
"250 de euro in buzunarul lui, in fiecare saptamina"
cum asa? parca diferenta era de 1.25 Euro /ora, voi lucrati 200 de ore pe saptamana sau am inteles eu gresit?
sumele astea sunt halucinante 250 euro /saptamana = 13K /an su el va plateste cu salariul minim care e ~ 20K/an (mai precis 9.45 * 40 ore /sapt 8 * 52) deci voi ar trebui sa fiti platiti cu 33K pe an? ma gandesc serios sa ma las de meseria mea ...
R
R
la 40 de ore pierde 1.25 euro/ora, la overtime ( cum spune , in jur de 30 de ore) mai pierde in jur de 6 euro/ ora
roadrunner
31-01-2009, 17:27
aha acum e clar.
multam
R
PS - raman la meseria mea, 8 ore in fiecare zi + 15/zi ore in weekend, e mult prea mult pentru mine.
Oricum o intorci legal mai mult de 48 de ore (inclusiv cu overtime) n-ai voie sa lucrezi , de aia va platea cash overtime-ul ( vezi linkul de la Ovimat http://www.employmentrights.ie/en/aboutnera/publicationsdownloads/languages/english/english.pdf)
un nou link despre industria de securitate, poate ajuta, http://www.employmentrights.ie/en/aboutnera/publicationsdownloads/languages/romanian/Security%20Industry%20ERO_RO.pdf
€ 250 in buzunarul lui in fiecare sapt
pai de aceea e proprietarul afacerii sa faca bani
vechea problema a unora, important e cat baga sefu-n buzunar nu cat este el in stare sa castige.
Dan Tudor
31-01-2009, 22:16
PS - raman la meseria mea, 8 ore in fiecare zi + 15/zi ore in weekend, e mult prea mult pentru mine.
Plus ce mai luati de la noi, vorba lui Florin1s sau altii :biggrin:
dupa cum se vede toti va dati cu parerea despre lucruri care nici nu au fost spuse de noi sau faceti din tantar armasar ...inca o data sa inteleaga toti ce citesc si se simt bine dandu-si cu parerea .....nu am cerut sa fim platiti ca la alta companie sau ca <Gigel, ghita ori PAul din orice tara ar fi fost ei > ceea ce am cerut noi a fost sa fim platiti conform legii adica minim pe economie in domeniul Security si nici mai mult nici mai putin, am cerut sa fim platiti overtime care inseamna de multe ori pana la 30 de ore ....care nici macar nu era calculat ....Conform legii Security (caci e dif de celelelte categori) bassic ore este de 39 dupa care tot ce depaseste se numeste overtime ....Vin si intreb cui dintre voi care va dati cu parerea in nestiinta de cauza va convine sa lucrati 75 de ore saptamanal si sa sa nu fiti platiti nici macar cu minimul cuvenit nu se mai pune vorba de overtime....este vreunul cariua iar convenii si ar tacea in continuare doar pt ca zicese "ne-am trezit tarziu"??? Nu cred ca e vorbe de a ne trezi sau altceva ci e vorba de ignoranta , teama si necunoastere<asa cu se intampla si in cazul vostru nu stii legea dar vorbiti > ....ei bine asa eram si noi la inceput iar dupa ce ne-am "trezit"ne-am documentat , am aflat care ne sunt drepturile normal ca am reactionat ....plus ca revin la povestea cu santul care trebuia facut intr-o zi si nu intr-o luna ....stres mare , controale peste controale , nimic in site si nici macar nu ii intresesa daca mai traiesti sau nu din moment ce de multe ori nici un semn de viata nu dadeau ...prin unele situri.....
Oricum oricat de multe ar incerca cineva dintre cei care traim situatia de fata voi tot nu ati intelege ce ar trebuii caci asa suntem toti ne place sa ne dam cu parerea chiar daca nu avem habar de legi intamplari ...preferam sa aruncam vorbe pana ne plictisim apoi sa cautam alt subiect ...ei bine nu incercati sa gasiti in noi vinovatii ci incercati sa dati sfaturi in momentul cand stii exact cu ce se mananca <problema asta >.... a si inca ceva <Buna dimineata celor care cred ca noi ne-am trezit tarziu ...poate si ei s-au trezit la fel de tarziu din moment ce nu stiu despre ce e vorba si isi dau doar cu parerea ...voua va adresesz o intrebare ....voi ce ati fi facut in situatia asta ati fi tacut??? sincer nu prea cred ...ei dar cum Bunatatea unora depaseste si banii poate se poate sa fie si Sfinti printre noi si sa nu stim ...Realitatea doare ?>
@adita
Hai s-o clarificam:
Mai intai voi cei care suferiti ati postat pe net informatii incomplete, noi astialalti ne-am dat cu parerea. Daca nu ne -o dadeam probabileram acuzati ca nu ne intereseaza romanii in sclavie. Care sclavie cind ai contract de munca cu DREPTURI SI OBLIGATII?
Faza ca voi NU stiati legile etc nu e din vina noastra. Overtime-ul care l-ati lucrat de la un moment dat a fost contrar legii (dar voi nu stiati?), cash in hand = ilegal.
Eu consider ca si voi si angajatorul v-ati complacut in ilegalitati pentru bani. Nimeni nu te obliga sa muncesti 70 ore/sapt, ai acceptat ai si tu parte de vina. Labor Court era o solutie simpla si la indemina, probabil nu stiati de ea, nici de MRCI nici Immigrant Council, nici Unions, nici Romanian Community nici de alte organizatii care va puteau ajuta cu informatii. Ati postat aici sperind ca ce? Credeti ca angajatorul vostru citeste forumul si intelege ce scrieti, se sperie si va da banii?
Te rog sa nu vii cu acuze ca nu stiu ce vorbesc, stiu bine si am lucrat un pic ca security ilegal acceptind conditiile LOR. Cind am devenit legal le-am pus conditiile mele, nu au vrut si ne-am despartit urgent. Probabil acelasi lucru trebuia sa faceti si voi. Oricum acum aveti avocat etc, asa ca lasati plingerile pe forum si documentati-va individual ca sa va rezolvati problema.
Good luck.
multumiri pt safturi si noroc tuturor cand va fi cazul ca cineva sa acuze va fi si cazul ca cineva sa fie vinovat ....complacuti in situatie sau nu toti am facut si facem compromisuri la un moment dat ...nimeni nu poate insa sa iti ia dreptul la nimic cand iti ceri acel drept ....indiferent de situatie de timp sau altceva....nu ne-am plans si nici nu am asteptat ca patronul sa citeasca ce scriem noi <nici nu ar fi avut cum devreme ce e irl> ma rog fiecare crede si vede lucrurile cum doreste ....poate ideea in sine de a posta aici o poveste nu a fost atat de buna dar poate cineva sa ne acuze pt asta ? fiecare are nevoie la un moment dat de sprijun si de informare ...am gasit ce cautam si nu cred ca mai e cazul sa contiunam sa ne acuzam si sa gasim vinovati ...fiecare are parte de vina dar inca o data dreptul de a cere nu il poate lua nimeni ori cat de tarziu ar fi el ....Multumim pt sfaturi si idee ....si mai putin pt acuzatii si inculpari ....o seara buna si mult noroc tuturor
floarealbastra
01-02-2009, 22:38
Bafta multa si Doamne ajuta!
disilvio
01-02-2009, 23:07
Multa bafta va doresc! Dar am si eu o intrebare... Cu patronul ati vorbit 'face to face''?
?
dupa cum se vede toti va dati cu parerea despre lucruri care nici nu au fost spuse de noi sau faceti din tantar armasar ...inca o data sa inteleaga toti ce citesc si se simt bine dandu-si cu parerea .....nu am cerut sa fim platiti ca la alta companie sau ca <Gigel, ghita ori PAul din orice tara ar fi fost ei > ceea ce am cerut noi a fost sa fim platiti conform legii adica minim pe economie in domeniul Security si nici mai mult nici mai putin, am cerut sa fim platiti overtime care inseamna de multe ori pana la 30 de ore ....care nici macar nu era calculat ....Conform legii Security (caci e dif de celelelte categori) bassic ore este de 39 dupa care tot ce depaseste se numeste overtime ....Vin si intreb cui dintre voi care va dati cu parerea in nestiinta de cauza va convine sa lucrati 75 de ore saptamanal si sa sa nu fiti platiti nici macar cu minimul cuvenit nu se mai pune vorba de overtime....este vreunul cariua iar convenii si ar tacea in continuare doar pt ca zicese "ne-am trezit tarziu"??? Nu cred ca e vorbe de a ne trezi sau altceva ci e vorba de ignoranta , teama si necunoastere<asa cu se intampla si in cazul vostru nu stii legea dar vorbiti > ....ei bine asa eram si noi la inceput iar dupa ce ne-am "trezit"ne-am documentat , am aflat care ne sunt drepturile normal ca am reactionat ....plus ca revin la povestea cu santul care trebuia facut intr-o zi si nu intr-o luna ....stres mare , controale peste controale , nimic in site si nici macar nu ii intresesa daca mai traiesti sau nu din moment ce de multe ori nici un semn de viata nu dadeau ...prin unele situri.....
Oricum oricat de multe ar incerca cineva dintre cei care traim situatia de fata voi tot nu ati intelege ce ar trebuii caci asa suntem toti ne place sa ne dam cu parerea chiar daca nu avem habar de legi intamplari ...preferam sa aruncam vorbe pana ne plictisim apoi sa cautam alt subiect ...ei bine nu incercati sa gasiti in noi vinovatii ci incercati sa dati sfaturi in momentul cand stii exact cu ce se mananca <problema asta >.... a si inca ceva <Buna dimineata celor care cred ca noi ne-am trezit tarziu ...poate si ei s-au trezit la fel de tarziu din moment ce nu stiu despre ce e vorba si isi dau doar cu parerea ...voua va adresesz o intrebare ....voi ce ati fi facut in situatia asta ati fi tacut??? sincer nu prea cred ...ei dar cum Bunatatea unora depaseste si banii poate se poate sa fie si Sfinti printre noi si sa nu stim ...Realitatea doare ?>
daca ai vrut sa fii platit ptr ceea ce ai facut, overtime, etc, etc, ai discutat acest aspect cu angajatorul?
eu stiu ca atunci cand nu esti tinut cu forta ( un contract, adus cu japca la munca = sclavie, etc, etc) iti ceri drepturile
daca stai 2 sau 3 ani sa fii exploatat asta inseamna din punctul meu de vedere, ori nu stii ce vrei ori nu stii legile, ori iti place
in cei 9 ani de stat in Irlanda ai trecut vreo data sau macar ai auzit de organizatiile care reprezentau romanii in Irlanda? sau atunci nu te interesa sau nu ai vrut sa fii reprezentat de aia
exemplele pot continua dar..........................
n-ai cu cine
am primit urmatorul mesaj si am gasit de cuviinta sa-l fac public:
citind despre sclavie in industrie am vazut cum unii romani sunt balacariti de alti . romani, atunci cand doar vorbesc si intreaba despre problemele lor.am vazut si solidaritate,am vazut si dispret dar si bataie de joc.multi dintre voi nu stiti legea(nu ca eu asi cunoasteo) dar nu sunt vehement.apropo "domnul consul "trebuia sa sa cunoasca ce inseamna IBC,deci sunteti nepregatit in problema asta,pus de asta nu am vazut nicaieri sa va fi acuzat cineva intr-un fel ca ca nu va imlicati.Ba din potriva dumnevoastra sunteti un factor de dezbinare atragand atentia la neimplicarea celorlalti in acesta poveste(macar cu sfaturi).ATENTIE FLOARE ALBASTRA,etc,etc.Cred ca pe SFINX in inteleg;el singur a spus ca a luat lucrari si a muncit in pret,deci a avut oameni la munca.-corp la corp nu-si scoate ochii,deci aceleasi practici le foloseste si el ca si irlandezi cu pricina.Ce a fost de vazut sa vazut,comentarii,discuti in contradictoriu....noaptea e lunga pentru toti romanii si o sa devina si mai lunga daca continuam asa.Sa speram la o dimineata ....
m-a distrat partea precum ca eu as fi factor de dezbinare... nu prea inteleg de ce.
trageti voi concluziile
roadrunner
02-02-2009, 01:45
Un singur lucru nu am inteles eu din toata povestea asta:
daca sunteti asa destepti si noi astia care v-am dau sfaturi asa idioti, cum se face ca voi ati intrat pe forum si ati pus intebarile?
Ati intrat pe forum si v-ati dat raniti (sclavie) ca sa ziceti mai apoi ca castigati jdemii de euro, si va asteptati la ce din partea noastra la compasiune? vai ce muriti voi de foame, pai plecati oameni buni, faceti altceva ca sunt atatea meserii, sau ati auzit pe vreunul sa se fi imbogatit din meseria de paznic? voi nu va dati seama ca nu se poate trai muncind ca robotul (sau dormind ma rog) fara weekend-uri si in schimburi de 10 ore pe zi. Merge un an doi da cat poti in ritmul asta? Altii in 2-3 ani au facut o scoala sau si-au echivalat studiile, muncesc civilizat, merg in vacante prin toata lumea, isi cresc copii, voi ce faceti stati 7 ani in security? ce gandire progresista. Hai sa zicem ca va recuperati banii (si va dorim sa reusiti) si cu ce o sa v-ajute pe termen lung? credeti ca banii aia o sa va rezolve toate problemele?
Noi astia idiotii care ne-am rupt din timpul liber sa scriem, suntem bine mersi, ganditi-va la voi ce faceti pe termen lung.
R
Dan Tudor
02-02-2009, 07:59
m-a distrat partea precum ca eu as fi factor de dezbinare... nu prea inteleg de ce.
Cred ca autorul mesajului a confundat adminul cu consulul. Cat despre IBC, schema e in principiu destinata celor din alte state decat cele membre UE, atata vreme cat e vorba de "permission to remain" (pe care cetatenii UE il au oricum). Dreptul de a munci e subsidiar (poti ramane, deci trebuie sa te intretii). Faptul ca Irlanda il aplica si in cazul romanilor e alt exemplu de haos in legislatie (similar cu cazul celor care muncesc ilegal, dar platesc impozitele legal).
O sa fac interventia la DETE. Restul (99,9 %) vor face avocatii grupului.
cata dreptate in gandirea profunda a celui expluatat (sau sclavul)
eu am oameni la munca si a dedus el ca au fost expluatati de aici si ideea ca corp la corp nu-si scoate ochi
pai mai rumanule nu ai inteles ca cererea si oferta face pretul?
eu ofer un pret si sclavia el (sclavul) accepta sau refuza nici ca se poate mai simplu
dac eu ofeream un pret si nu-l plateam la final, atunci eram exploatatorul de sclavi
dar din gandirea ta de paznic care ai stat "n ani" in cusca fara caldura oferita de exploatatorul tau nu are cum sa iasa pui ganditori
cunosc si romani care muncesc in aceasta industrie si am inteles ca au un castig intre € 24/h -€ 40/h in functie de orele si locatiile executarii serviciului
roadrunner
02-02-2009, 10:48
Domnul consul,
cred ca scopul statutului IBC a fost unul de reparare (probabil nereusita) a unor anomalii legislative, de ex erau parinti ai unor copii nascuti in IRL care erau considerati cetateni IRL (copii) iar parintii nu puteau lucra legal (le era interzis) din cauza statutului lor de refugiati, ilegali etc. Cei cu statut declarat unii primeau ajutor de la stat altii lucrau la negru, altii ambele, si au incercat sa omogenizeze statulul acestor oameni oferindu-le dreptul de a muncii legal. Nu prea puteau sa-i trimita acasa in tarile de origine pentru ca aveau deja copii Irlandezi si au preferat sa le dea ocazia sa intre in randul lumii. Printre ei au mai profitat (in sensul bun al cuvatului) si romani care aveau drept de munca (working visa, sau work permit) care se incadrau in criteriile de mai sus (adica aveau un copil cetatean IRL) si au vrut sa scape de birocratia renoirii work permit-ului anual, sau de limitarea workpermit-ului care-l lega de angajator, obtinand mai multa mobilitate pe piata muncii si mai putin stres cu cozile la GNIB.
R
tataru.ciprian
05-02-2009, 14:05
In security e reglementata plata orelor efectuate, la nivel de ramura, ca sa zic as...(jlc rates). chestia e ca unii angajatori nu aplica sistemul jlc, ci un nivel/structura proprie de plata a orelor..dar acestea trebuie stipulate in contract.
Chiar daca de la 1 ian e 10.01/h el poate sa te plateasca 9.48, ( ca asa scrie in contractul de munca, pana la <further notice>) sau poate sa te plateasca 15euro/h daca isi permite, ceea ce ti-ar da, daca ar fi vorba de 4-8 ore pe saptamana, tocmai ca sa-ti recuperezi si tu cheltuielile cu transportul, etc , fiind vorba de 2-3 ore , 2-3 zile pe saptamana.
Revenind la cazul in discutie: nu te lega de problema banilor, ci cauta sa-ti reglementezi situatia legala la locul de munca. Cauta sa obtii dovezi ca tu lucrai, plateai taxe, si acum nu-ti sunt respectate drepturile-concedii odihna, pauze in munca( la 6 ore lucrate continuu ai dreptul la 30 min cred, nu mai stiu exact)
Du-te la revenue, vezi daca angajatorul ti-a platit taxele -prsi , etc-
Cat despre partea cu <sclavii> , no ofence, dar nu te obliga nimeni sa te duci la munca, iar in atatia ani trebuia sa te autosesisezi ca ceva nu e in regula, si sa te muti la alta companie ( daca ai licenta, mai ai o sansa, sunt companii care angajeaza si romani, 'for the right person')
Mi-a placut modul cum ai pus problema: ai postat doleantele pe forum, ca noi, cei de o natie cu tine, sa fim uniti si sa te ajutam....hmmmm , ciudat...toti imi zic sa ma feresc de romani prin strainatate...
Anyway, ca in orice rezolvare exista easy way and the hard way....Daca de exemplu cineva face o reclamatie la psa ( http://www.psa.gov.ie/) si vin inspectorii in control si gasesc oameni la munca fara licente, stii cat e amenda? btw: e pt amandoi: si pt tine si pt firma
Carmensita
05-02-2009, 14:36
Eu remarc ca si tu ai spus cam ce au spus si ceilalti.
Mi se pare un alt stereotip asta cu sa te feresti de romani in strainatate, de parca altii te-ar lua in brate si nu ar trebui sa faci o selectie dupa criteriile tale si in cazul lor...
Iar asta cu sfaturile...am vazut de atatea ori pe acest forum: cineva se plange sau cere un sfat, tu iti dai cu parerea si apoi daca sunt nemultumiti de ce au auzit sau pur si simplu nu aud ce vor ei...incepe balacareala :))
Mda. Nu stiu cine zicea: nu oferi un sfat decat daca esti absolut fortat sa o faci :))
florin1s
05-02-2009, 16:38
nevasta-mea, a fost intr-o situatie similara cu o firma de security acum 5 ani, firma condusa de niste romani, deci stiu exact despre cine si despre ce vorbesti. Ganditi-va bine numai sa nu regretati, ca banii din urma nu pre sunt sanse sa vi dea cineva inapoi, daca o faceti in numele dreptatii (ceea ce ma indoiesc, din motiv ca nu ati spus nici un nume) va dorim success.
R
Era cumva 'Clearwater' ???? Aea da capcana....ce relateaza baitul asta, e copilarie pe langa ce s-a intamplat acolo.....firma condusa in final de clanul Dinca (Tom din Bv dicta din umbra)
roadrunner
05-02-2009, 16:51
corect .
R
florin1s
07-02-2009, 22:55
Un sfat.......cautati altceva de munca !
cea mai cautata meserie este cea de paznic
in meseria asta gasesti , pe termen lung doar lenesi sau puturosi si negri
In momentul cind v-ati hotarit sa cereti sfaturi, trebuia sa fiti pregatiti si sa"fiti luati in suturi" si sa primiti sfaturi care nu va ajuta la nimic sau sunt chiar proate. Mi-ati lasat impresia ca vroiati doar compasiunea nostra a cititorilor: "vai saracii nostri compatrioti sunt persecutati! hai dragi romani din toata Irlanda sa mergem sa le facem dreptate!" Nu stiu ce vroiati de fapt. Sfaturile date nu v-au convenit de loc se pare .Ideea este ca nu prea v-au convenit sfaturile si v-ati ratoit cam pentru fiecare sfat ca nu sunteti intelesi de noi.
asa e romanii astia
este invidiosi si nepasatori fata de cei care este oropsiti de irlandezi cu ore multe de munca si bani putini