View Full Version : Casatoria in Irlanda - cum e mai usor?
mihaimilk
21-01-2009, 14:56
Sa zicem ca 2 cetateni romani rezidenti in irlanda vor sa se casatoreasca. 2 optiuni:
1 - la ambasada romana in Dublin, certificatul este automat valabil in Romania, dar trebuie legalizat pt autoritatile irlandeze, corect? cat dureaza tot procesul?
2 - La starea civila irlandeza - trebuie acte suplimentare fata de optiunea 1? cred ca este valabila in Irlanda, dar apoi trebuie legalizata in Romania. cat dureaza in cazul asta?
Avand in vedere ca se doreste in principal recunoasterea de catre autoritatile irlandeze a casatoriei, apoi intr-un viitor mai indepartat (la intoarcerea in tara) legalizarea romana, ar fi optiunea 2 de preferat?
Daca aveti linkuri cu actele necesare in cele 2 cazuri si estimari de durata, much appreciated.
1. nu stiu
2. vezi registrar of marriages sau cam asa ceva. tre sa stai 3 luni din momentul aplicarii pina se intimpla (poate te razgindesti). poti sa te casatoresti si la o biserica catolica cu aceleasi 3 luni de asteptare.
Asa era acum citiva ani acum nu stiu daca e la fel.
Good luck.
daniel_D
21-01-2009, 15:18
Din cate imi zic colegii aici la munca despre casatoria in Irlanda, cica ai nevoie de un "marrige license" si dupa te poti casatori.
Tot colegii mi-au zis sa intru aici http://irishbarrister.com/marriage.html
Dan Tudor
21-01-2009, 16:39
Eu as merge pe varianta casatoriei oficiate de autoritatile irlandeze, urmata de transcrierea in registrul de stare civila roman.
Carmensita
21-01-2009, 20:11
@Mihaimilk> cum adica sa recunoasca autoritatile irlandeze casatoria romanilor?
Te asigur ca am avut nevoie aici in cateva situatii de certificatul de casatorie emis in Romania (a propos, e si in engleza si in franceza) si nu a fost ABSOLUT NICIO PROBLEMA. Ei "nu e" asa incuiati ca noi.
Parerea mea de om din popor (nu din topor!): de ce nu fac tinerii aspiranti la statutul de familisti o scurta calatorie in Romanica, se bucura si familionul, si prietenii, basca nu mai au nicio problema cu indelungata procedura a "transcrierii certificatelor in registrele romanesti"?
Sau poate sunt persoane extrem de ocupate, fara nici macar o scurta vacanta pe an.
Dupa umila mea parere.
daniel_D
21-01-2009, 20:26
Mai e o solutie, rapid si sigur - Las Vegas..:)
Nici eu n-am avut absolut nici o problema cu "recunoasterea" certificatului de casatorie din Romania. De fapt nu exista o procedura de recunoastere, se accepta ca atare. Plus ca fiind si in engleza si franceza, nu am avut nevoie de traducere.
mihaimilk
22-01-2009, 03:20
Bun, deci se recunoaste aproximativ automat in cealalta jurisdictie.
Cat despre excursia acasa, Carmensita, problema e un pic mai complicata, tinerii in chestiune nu doresc o casatorie la biserica, ceea ce multe rude nu inteleg, asa ca daca ar fi puse in fata faptului implinit... ;)