View Full Version : Romanii- cetateni EU de mana a 2-a?
As vrea sa stiu daca si alti romani de aici imi impartasesc parerea. Suntem sau nu cetateni EU de mana a 2-a. Ati trecut prin situatii care sa va dovedeasca ca suntem.
Eu recent am avut neplacerea sa trec prin o astfel de situatie.
Doar acum cateva zile , pe cand am venit in Irlanda dupa vacanta de iarna petrecuta in Franta, am fost oprita de ofiterul de la iesire din aeroport - verificari pasapoarte. Cand a vazut ca sunt romanca a inceput sa imi puna tot felul de intrebari gen: de ce vin in Irlanda, cat stau, daca am bilet de intoarcere, daca am bani la mine sau mai rau cati bani am. Dar astea sunt intrebari pe care le pun unor cetateni din afara EU?! sau nu... Clar celor din afara EU si celor ca noi - romani.
Am ramas dezgustata... am calatorit destul de mult prin Europa si chiar si in Irlanda am venit de multe ori; dar pana acum in nici o alta tara nu am trecut prin o astfel de situatie jenanta.
Dan Tudor
07-01-2009, 19:38
Nu vreau sa iau apararea irlandezilor, dar....
Omul nu si-a facut decat datoria si nu a incalcat cu nimic dreptul dvs. la libera circulatie in UE !
Politia de frontiera irlandeza are obligatia sa "verify the right to enter of EEA nationals and their dependants, as well as citizens of other States on whom such rights have been conferred by an agreement by which Ireland is bound". Pentru ceilalti insa -"determining whether to grant permission of other persons".
Nu il acuzati degeaba - sunt o gramada de cetateni din state terte, de obicei din Republica Moldova, care incearca sa intre in Irlanda cu pasapoarte romanesti false !
Nicaieri in legislatia UE nu scrie ca politia de frontiera nu are dreptul sa puna astfel de intrebari cetatenilor din statele membre...
Ganditi-va un pic - politistii de frontiera/inspectorii de vama din orice stat UE, inclusiv Romania, au tot dreptul sa-i intrebe pe proprii cetateni despre bilet de avion, asigurare, destinatie, sume de bani posedate etc. etc. etc. De ce n-ar avea acest drept politia de frontiera a unui alt stat, fie el UE ?!
Aaaaa, daca vorbeati de restrictiile pe piata muncii, atunci intelegeam sa lansati "conceptul" de romani-cetateni UE de "mana a 2-a". Dar asa....
santiago
07-01-2009, 20:20
dar asa ...noi singuri prin comportamentul nostru ne etichetam in prima mana sau a 2-a.
sincer dupa ce vad prin magazine sau pe strada,mai nou si in trafic unde Fordurile din 96-97 au fost dotate cu manele se pare,deci dupa ce vad in jur..mana a 2-a e cam indulgent spus
daniel_D
07-01-2009, 20:34
Eu arat numai bolentinul, pasaportul niciodata, dar nu ma intrebat nimeni de sanatate pana acum...si trec foarte des p'acolo.
Dan Tudor
07-01-2009, 21:03
Pe mine m-a intrebat Paddy, de vreo 2 ori (si asta avand pasaport diplomatic ;) ). So what ?! Am glumit impreuna cu el un pic si asta a fost tot.
Carmensita
07-01-2009, 21:41
In Irlanda abia daca am aratat pasaportul si am trecut fara nicio problema intotdeauna...Doamne si ce jena imi era ca nu stiu cum se face, da' eu mereu am "norocul" sa vin intr-un avion macar pe sfert plin cu tigani (din aia imbracati ca la satra). Dar n-am observat ca ei ar fi fost "rau" tratati...
In schimb, in alte parti, e drept ca acum mai multi ani in urma, m-am tot lovit de intrebari de genul mentionat de Nicol...sotului meu, la intrarea in SUA, aproape ca i-a fost rupta o pagina din pasaport...
Asa ca: au dreptul sa intrebe anumite lucruri, chiar si cetateni UE, dar unii, dupa cum ii duce capul, fac exces de zel, sunt intr-o pasa proasta (si ei sunt oameni) sau sunt pur si simplu idioti....drept urmare, am face bine sa nu punem prea multa "energie" in treaba asta, sa fim mai relaxati si mai detasati, intr-o buna zi nu va mai fi absolut nicio problema sa ai pasaport romanesc.
santiago
07-01-2009, 21:46
de acord cu tine Carmensita..si pe mine m-au intrebat de vre-o 5 ori..first time in ireland?..si spun no i live here si zambesti si treci mai departe.
daniel_D
07-01-2009, 21:53
In Irlanda abia daca am aratat pasaportul si am trecut fara nicio problema intotdeauna...Doamne si ce jena imi era ca nu stiu cum se face, da' eu mereu am "norocul" sa vin intr-un avion macar pe sfert plin cu tigani (din aia imbracati ca la satra).
Schimba si tu straiele, te imbraci ca la satra..asa n-o sa-ti mai fie rusine:icon10:
santiago
07-01-2009, 22:12
hai ca o dam in povesti :) asa ca spun si eu doua.
acum vre-o 6 ani am plecat din UK in Spania cu Thomas Cook..avion plin ,scotieni zgomotosi ,etc ma rog 7 zile toti un zambet pe la piscina,restaurant,etc
la intoarcere eram eu la jumatatea randului la checkin..ajung..vede senorita pasaportul,se uita 5 min la viza de UK..se uita pe 3 liste si cheama supervisor(presupun) care vine ,imi ia pasaportul si revine dupa 30minute .Anyway bineinteles am urcat ultimul in avion,de fapt m-au asteptat pe mine..sa vezi ce priviri imi trageau de parca le furasem butelia
alta faza la Paris,ajungem noi tot din UK in acelasi timp cu BlueAir-ul de Bucuresti..lowcost airport..doua ghisee..eu normal in randul destinat avionului cu care venisem..fratii nostri umar la umar cu noi dar despartiti de un cordon.Ajung la ghiseu francezul ma intreaba ca ce caut acolo ca dincolo e pentru romani.Incerc sa explic ca nu vin din Bucuresti ..fara succes.Au trecut 100 de britanici in 5 min ..iar romani treceau 3 la 5 minute.Vre-o 15 am numarat i-au trimis inapoi in avion refuzandu-le intrarea in tara.
bineinteles incerc iar sa le explic..ei nu..acolo e randul la care trebuie sa stau.
bineinteles ca s-au invartit bagajele noastre vre-o 10 minute (era un plastic intre coada unde asteptam si unde veneau bagajele) si odata vad 15 mascati cu tot felul de dispozitive..au oprit banda,etc..eu ma amuzam la greu..dar nu prea mult si am strigat efectiv la unul din jandarmii respectivi care a fost mai deschis la cap decat vamesii si ne-au trecut imediat dupa ce le-am explicat si lor ce si cum.
Carmensita
07-01-2009, 22:32
Daniel, lupu'-si schimba parul, dar naravul, ba...;)
Desi accept veridicitatea zicalei "Haina face pe om"...rareori tin cont de ea. Bref, fara sa fiu rasista, nu ma identific absolut deloc cu ei, cultura lor. Nu zic ca e bine sau rau.
Obiectiv privind lucrurile, ei sunt priviti intr-un anumit fel. In mica mea vanitate, n-as vrea sa fiu asimilata acestui grup.
Ii admir totusi, printre altele, pt. urmatorul lucru: nu dau 2 bani pe ce cred altii despre ei. E o atitudine inteleapta...(cel putin uneori)
ei sunt singurii care nu se plang ca sunt discriminati
am vazut pe unu la televizor care de una zi a afirmat asta
daniel_D
08-01-2009, 09:10
de prin presa adunate
http://www.adevarul.ro/articole/campanie-impotriva-romanilor-in-elvetia.html
Dan Tudor
08-01-2009, 09:24
Daca referendum-ul e "invers", elvetienii vor lua tone de suturi in fund :biggrin:
Carmensita
08-01-2009, 13:08
Deja sunt destui cersetori cu cetatenie romaneasca in Elvetia. Vestile proaste circula repede, s-or fi speriat si ei de ce au auzit de la vecinii italieni...nu putem sa negam, ca pe langa motivul asta al protectiei pietii muncii, mai e si altul, deloc neglijabil: criminalitatea exportata de Ro...bine ca macar la ei politia isi face treaba....chiar se plangea un american cu ten mai masliniu ca a fost oprit pe o strada in Zurich si l-au perchezitionat chiar acolo, in mijlocul unei multimi de curiosi, asta doar pt. ca semana cu altcineva dat in urmarire. Lui i s-a parut- firesc, umilitor si abuziv....eu insa nu vad decat ca politzaii si-au facut treaba..In alta ordine de idei ma si enerveaza tehnocratii astia de la Bruxelles...desi s-a recunoscut ca exista o problema "tiganeasca" in Europa, s-a anuntat chiar si deceniul integrarii rrome, tot nu au ajuns la vreo concluzie la ultima reuniune pe tema asta: sa se aprobe un fond european pt. rezolvarea problemei (asa zisesera initial), cica asta ar fi deocamdata treaba fiecarei tari in parte...intre timp ei circula nestingheriti si toata lumea e "oripilata" cand ii vede cersind pe strazi. Si se gasesc politicieni "de dreapta" sa speculeze abil...
roadrunner
08-01-2009, 13:48
Poveste proaspata de 30 min,
Dublin Airport azi cu 30 min in urma, la check-in Aerlingus, cursa de Bucuresti. Un grup masiv de tzigani (15 persoabe) iau cu asalt desk-urile (vro 3 la numar) sa faca check-in, li se explica frumos sa mai astepte 10 min (era 11:50) ca nu e deschis check-in ul pentru zborul respectiv, ei fac galagie, gesticuleaza, au bagajele si la 20 de metri de ei peste tot, pana la urma cei de la Aerlingus ca sa evite o incaierare si scandalul le fac check-in (de fapt se faceau ca fac, ca nu puteau din motive tehnice) incepe alta vociferare, bagajele erau mai grele, nu se putea vorbii cu tiganii ca nu stiau limba, pana la urma dupa 20 min (12:10) reusesc sai rezolve lasandu-i cu bagaj peste limita numa' sa-i vada dracu' plecati, ne vine randul facem o glumita doua, check-in gata in 30s cu zambetul pe buze.
Acum puneti-va in situatia celui de la check-in care tocmai a trecut prin calvarul de 20 min cu tiganii aia care aveu pasapoarte pe care scria mare ROMANIA, cu ce greseste el cand ne considera cetateni de cat II-a?
R
santiago
08-01-2009, 14:03
si presupun ca nu e prima data cand se intampla asa ceva.
Carmensita
08-01-2009, 14:11
:)) Pai intr-un fel nu greseste, ca toti judecam lucrurile prin prisma experientelor personale....n-ai cum altfel..
Da' nu tot ei, ei adica occidentalii, nu ma refer neaparat la irlandezi, le-au dat nas? Nu va amintiti ca dupa revolutie vai ce i-au mai luat in brate ca sunt discriminati, informandu-se, cel putin despre cazul Ro, superficial de tot, apareau in presa internationala articole cum ca le este refuzat accesul la educatie, le sunt parjolite satele (ma rog, chiar a existat cazul Hadareni sau parca asa s-a numit satul ala, nu? dar stim cu totii ca nu este un fapt obisnuit) etc. Mancau si jurnalistii o paine usoara cu tiganii din Romania. In fapt n-au facut nici europenii nimic, ca tiganii nostri, ca si ai altora, tot o masa saraca, needucata dar invatata ca au drepturi insa nu si obligatii au ramas....Naiba stie care o fi solutia la problema asta.
santiago
08-01-2009, 14:22
lor nu le mai cere nimeni sa arate la iesirea din romania asigurari medicale si cate 100 euro pe zi ...si daca declara sa-i ia fiscul..de unde ai nene atatia bani cand tu te dai somer si primesti alocatie pentru copii.
daniel_D
08-01-2009, 14:37
:)) Naiba stie care o fi solutia la problema asta.
Solutia: Insula serpilor sau plumb, foarte mult plumb..ma propun voluntar.
Dan Tudor
08-01-2009, 14:42
Pardon, da' >80% din actele infractionale comise de cetatenii romani in strainatate sunt faptuite de romani-sadea, nu de tigani ! Tot plumb ?!? :tinysmile_aha_t:
Carmensita
08-01-2009, 14:48
Ei, nu vorbeste nimeni serios la modul asta...si oricum Daniel e mai tanar, tinerii par uneori mai intransigenti ;)
Insula Serpilor...o sa zica ca-i expulzam... si mai e si uscat pe acolo! Mai bine pe insula Ada Kaleh, ca-i pe Dunare (sau mai bine zis SUB Dunare) e un pic cam umed pe acolo dar ei sunt caliti... n-or sa se inbolnaveasca :-)
daniel_D
08-01-2009, 14:48
Pardon, da' >80% din actele infractionale comise de cetatenii romani in strainatate sunt faptuite de romani-sadea, nu de tigani ! Tot plumb ?!? :tinysmile_aha_t:
Gaz.
Ps: iar chestia cu 10 caractere ce ma enerveaza...
Dan Tudor
08-01-2009, 14:54
cu ce greseste el cand ne considera cetateni de cat II-a?
R
Pai greseste. Intr-a II-a sunt balticii. Noi in a III-a sau a IV-a.
daniel_D
08-01-2009, 14:54
Ei, nu vorbeste nimeni serios la modul asta...si oricum Daniel e mai tanar, tinerii par uneori mai intransigenti ;)
Tanar......la 28 care-i fac anul asta m'apasa ca pe unul la 50.
Tiganii romani sunt problema Romaniei si prin extensie si a noastra a celor de afara. Despre criminalitate e greu de apreciat deoarece cind sunt prinsi tiganii sunt romani sadea, asta nu inseamna ca ceilalti romani sunt sfinti.
Dan Tudor
08-01-2009, 15:02
Despre criminalitate e greu de apreciat Nu e chiar asa greu. Insa cand ai acces la anumite date si informatii, stii sigur ca nu etnicii romi sunt cei care comit de obicei fapte penale in strainatate. Acuma, ganditi-va un pic, il vedeti cumva pe amaratul ala care cerseste pe O'Connell piratand carduri bancare ? Saracul nici nu stie sa se iscaleasca... Tiganii sunt responsabili doar de infractionalitatea "de vitrina". Cea "serioasa" este insa apanajul romanilor get-beget. Credeti-ma, vorbesc in cunostinta de cauza.
roadrunner
08-01-2009, 15:12
Domnul consul,
eu zic ca e irelevant ca 80% din infractiuni nu sunt comise de tigani, in statistici sunt prinse infractiuni mari, nu gainariile. Daca ar fi contorizate si gainariile probabil s-ar schimba raportul. Din pacate omul de rand (irlandezul) e mai probabil sa fie expus la o gainarie decat la o crima a unui roman, deci gradul de expunere e foarte mare.
Nu sunt rasist dar in experienta mea de viata am fost furat de mult mai multi tigani decat ne-tigani. Iar proportia de oameni cinstiti printre ei e foarte mica, indiferent ce spun statisticile, totusi sunt de acord ca majoritatea infractiunilor serioase nu sunt comise de tigani ci de romani sadea.
R
Carmensita
08-01-2009, 15:12
Nu imi permit sa va contrazic, domnule Tudor.
Dar pe la tv romanesti am vazut destule cazuri cu tigani implicati in trafic de persoane, aduc minori la cersit in strainatate, sunt si ei bagati in retelele de prostitutie....furturile usoare rareori se lasa cu arestari, dar si astea sunt infractiuni.
Nu sunt chiar convinsa ca infractionalitatea lor este numai de "vitrina", fireste asta nu inseamna ca ar trebui mai aspru sanctionati pt. ca sunt tigani.
santiago
08-01-2009, 15:13
mi-ati luat vorba din gura ca sa zic asa.
intradevar rromii 'presteaza' meseriile vechi..o prostitutie pe bani putini,un portofel,un cersit,etc..ca sunt ff multi asta e altceva
pe cand' baietii de baieti' lucreaza in pas cu tehnologia,un card ,etc
luna trecuta am vazut la tv cum 2 patroni de magazine ce vand pc-uri,etc si-au luat teapa de la alto romani care pretindeau ca sunt dealeri IBM sau Dell in uk si le pot trimite marfa la super preturi..romanul strangator a si trimis banii pt nu stiu cate sute de calculatoare care sigur nu au mai ajuns.Anyway astea sunt la ordinea zilei si nu sunt facute de tigani.
roadrunner
08-01-2009, 15:17
Domnule consul,
daca puteti sa ne dati si noua muritorilor niste cifre statistice sa ne lamurim n-ar fi rau.
R
santiago
08-01-2009, 15:19
o imagine mai exacta se poate vedea cand moare nu stiu ce membru al lumii interlope .
se strang mii de astfel de indivizi care nu au muncit cinstit macar o zi in viata lor iar televiziuniile se bat in reportaje in direct ..ca sa ce?..sa vada amaratul care probabil a rezistat tentatiei sa intre in astfel de clanuri,deci sa vada ce inmormantare poate sa aiba si el daca o sa inceapa sa dea si el cu pumnu prin strainatate si sa cotizeze la baieti.
Carmensita
08-01-2009, 15:25
Lasa Santiago ca marile furturi nu sunt facute numai de romani...pai numai in Bucuresti sunt nu stiu cate "clanuri" de familii tiganesti care se ocupa cu diverse...pai de unde mertzane si gipane si viloace cu turnulete...din aurul confiscat de comunisti si retrocedat? hai sa fim seriosi.
Dan Tudor
08-01-2009, 15:28
Domnule consul,
daca puteti sa ne dati si noua muritorilor niste cifre statistice sa ne lamurim n-ar fi rau.
R
Nu pot. Daca as putea, v-as da. Trebuie sa ma credeti pe cuvant.
Nu incerc sa iau apararea etniei rome, dar lucrurile stau asa cum stau - mult mai multi romani decat tigani comit infractiuni. In strainatate sau in Romania. Acum, e vorba de cifre, nu de procente. Nu stiu daca a stat cineva (probabil ca nimeni) sa faca raportul cat la suta din populatia romana, respectiv minoritari romi, au fost condamnati penal. Deci e foarte probabil ca un procent mai mare de tigani decat de romani sa fie infractori. Dar asta e alta poveste.
Oricum, in Irlanda, din 115 cetateni romani aflati in inchisori la un moment dat anul trecut, mai putin de 10 erau romi.
Corect - infractionalitatea "de vitrina" are impact maxim in randurile poporului "gazda", dar la fel de adevarat e ca bataile de cap sunt date politiilor locale de romani, nu de tigani. Pentru Gardai, mai importanta e o retea care falsifica si utilizeaza carduri bancare, cu pagube de jdemii de euroi, decat cativa Rostasi care cersesc pe malul raului si mai fura un portofel o data pe saptamana.....
Dan Tudor
08-01-2009, 15:36
Lasa Santiago ca marile furturi nu sunt facute numai de romani....
Diferenta de perceptie.....
Ex. Gigel (roman) da "teapa" fiscului (din Irlanda, din Romania, din Grecia, nu conteaza) de 100.000 euro. Gigel e considerat "istetz".
Pardaian (rom) da o "teapa" si el, fura un portofel cu 1.000 euro. Pardaian e considerat "borfas"
Care-i mai "infractor" ?! :confused:
Sa va spun cati romani au contractat credite in strainatate, leasing-uri de masini de zeci de mii de euro, etc. etc. etc. si apoi s-au facut nevazuti prin alte zari ??!! Nu va spun. ;)
Carmensita
08-01-2009, 15:50
In cea mai mare parte sunt de acord cu dvs. Totusi, eu cred ca ii desconsiderati putin. Nu toti abia stiu sa se iscaleasca. Dar in fine, o sa para ca o tin pe-a mea, ceea ce nu e cazul pt. ca eu chiar n-am nicio problema cu tiganii, ma rog, nu vreuna gen Vadim.
Ex. Gigel (roman) da "teapa" fiscului (din Irlanda, din Romania, din Grecia, nu conteaza) de 100.000 euro. Gigel e considerat "istetz".
aici as mentiona si "hackerii" romani ce dau tzepe pe ebay si sunt considerati "profesionisti". de parca daca furi cu calculatorul nu tot furt e si nu tot borfas esti.
apropo, am incercat sa cumpar online din Romania acum 2 saptamani un antivirus folosind cartea de credit. N-am putut nicicum, am incercat de x ori, eroare de validare...
M-am conectat la un server din Irlanda de la servici de unde am rulat browser-ul, tranzactia s-a facut din prima fara probleme. Cetateni de mana a doua?
Sa va spun cati romani au contractat credite in strainatate, leasing-uri de masini de zeci de mii de euro, etc. etc. etc. si apoi s-au facut nevazuti prin alte zari ??!! Nu va spun. ;)
...ca nu stiti. Sunt prea multi. Si pe langa asta va e greu sa-i numarati pe cei categoria romanilor cu "alte acte" care comis acelasi fapte enumerate mai sus.
Carmensita
08-01-2009, 16:14
aici as mentiona si "hackerii" romani ce dau tzepe pe ebay si sunt considerati "profesionisti". de parca daca furi cu calculatorul nu tot furt e si nu tot borfas esti.
apropo, am incercat sa cumpar online din Romania acum 2 saptamani un antivirus folosind cartea de credit. N-am putut nicicum, am incercat de x ori, eroare de validare...
M-am conectat la un server din Irlanda de la servici de unde am rulat browser-ul, tranzactia s-a facut din prima fara probleme. Cetateni de mana a doua?
Pai nu stiu cine ii considera "istetzi"...
Apropos de hackeri cred ca in Romania, chiar si persoane respectabile, au o imagine falsa, romantzioasa...Imi amintesc de interviul luat lui Bill Gates cand a vizitat Ro, de catre una din persoanele grele de la TVR, Rodica Culcer...la un mom. dat tipa ii spune, cu mandrie in glas, "stiti ca si noi avem atatia hackeri".....ma rog, Bill a zambit ingaduitor si a schimbat abil subiectul..
Mi-a fost mie rusine de rusinea ei...
Dan Tudor
08-01-2009, 16:15
...ca nu stiti. Cam tot ce stie Garda stiu si eu ;)
Acuma daca tot stim cine fura mai mult sau cine ne face de cacao hai sa vedem si DE CE O FAC?
Carmensita
08-01-2009, 16:40
:))
Mda...propun sa incepem eliminand din start ipoteza existentei unei gene a hotiei (prezenta atat la romani cat si la tigani)...
daniel_D
08-01-2009, 17:22
off topic:
La Bucuresti ninge. De pe 23 Decembrie pana pe 3 Ianuarie cat am fost p'acolo am tot asteptat sa ninga dar ioc. Acum si-a gasit sa cada
on topic:
De ce fura romanul? Pentru ca poate, pentru ca i se permite, pentru ca daca fura ala de sus el de ce n-ar fura, ce...el e mai prost.
Cum e vorba aia romaneasca - "da ce ba io's mai prost"
:))
Mda...propun sa incepem eliminand din start ipoteza existentei unei gene a hotiei (prezenta atat la romani cat si la tigani)...
ai auzit cumva ca in Irlanda nu se fura???
sau ca irlandejii nu au aceasta gena???
diferenta sta in cat de dezvoltata este aceasta gena , de la individ la individ
Dan Tudor
08-01-2009, 18:20
off topic:
De ce fura romanul?
Dar nu e vorba doar de hotie, Codul Penal nu se limiteaza la asta ! Intrebarea buna e "de ce se incalca legea" (prin "lege" intelegand "norma", in sensurile sale, diferite, juridic, etic, cateodata moral si religios). Explicatie nu e simpla. Si raspunsul isi are originea intr-o cauzalitate multipla. Enumar, cu titlu de exemplu, fara sa epuizez:
a) cauzalitate proto-sociala - in grupurile mari de oameni, sunt mai numerosi cei care au tendinta de a incalca norma. Uitati-va la finlandezi. Pai acolo, daca unul din cei 10 locuitori ai satului incalca legea, cei care il sanctionau nu erau reprezentantii autoritatii, ci vecinii.
b) cauzalitate istorico-juridica - lipsa unor reglementari juridice de substanta, pe care occidentalii le au de sute bune de ani, lipsa unei traditii a institutiei judiciare (tribunalele, judecatorii). Cine studiaza istoria dreptului romanesc vede cat de "subtire" stam la capitolul asta.
c) cauzalitate istorico-geografica - influenta mentalitatilor din sud-estul nostru, unde nerespectarea normei nu e sanctionata decat in mica masura
d) cauzalitate politica, cea mai importanta - cei 50 de ani de comunism, care au distrus spiritul civic, proprietatea privata (si au minimalizat importanta proprietatii comune), prestigiul autoritatii etc. etc. etc. Anii astia au distrus tot.... Banc de acum 30 ani: "La CAP, la sfarsit de luna - tov. presedinte, luna asta ne dati ceva sau ramanem doar cu ce am furat ?"
e) cauzalitate recenta - degringolada societatii romanesti post-89, impactul subculturii in mase (promovata de mass-media si nedezavuata de un sistem educational in prag de colaps), inversarea valorilor s.a.m.d.
Las deoparte o ultima cauza - sanctiunea selectiva. Orice norma, pentru a fi eficace, trebuie sa prevada o sanctiune pentru situatia in care e incalcata. Legi exista in Romania. Majoritatea sunt chiar foarte bune. Problema principala este ca sanctiunea e selectiva. Pentru asta e de vina intreg sistemul socio-politic romanesc, in primul rand Justitia. Ionel ia 5 luni pentru o frauda de 5 milioane RON, Georgel ia 5 ani pentru un furt de bicicleta de 50 RON... Dom' presedinte bea cateva pahare la Golden Bliz si se urca la volan. Da' nu se intampla nimic. E dom' presedinte.
Carmensita
08-01-2009, 18:51
ai auzit cumva ca in Irlanda nu se fura???
sau ca irlandejii nu au aceasta gena???
diferenta sta in cat de dezvoltata este aceasta gena , de la individ la individ
:)
Sfinx
tocmai asta incercam sa spun...sa nu ne lansam in din astea, cu gena hotiei si alte aberatii...(sau te pomenesti ca o fi fost identificata recent :)))))
ma rog, s-a inteles invers. Nu-i bai.
@Dl. Tudor: cuprinzatoare explicatie!
Dan Tudor
08-01-2009, 19:02
:)
...sa nu ne lansam in din astea, cu gena hotiei si alte aberatii
E o problema aici....
Nimeni nu poate contesta faptul ca respectarea legii, a normei, este mult mai frecventa in Nord decat in Sud (si nu e vorba doar de Europa).
Te duci la Oslo, miezul noptii, trafic zero, semaforul pentru pietoni e pe rosu. Pietonul norvegian asteapta sa se faca verde....
Te duci la Napoli. Inveti repede sa-ti pui ceasul pe mana dreapta - esti in masina, la stop, in miezul zilei; vin bastinasii si te usureaza de ceas cu un cutit la gat si cu viteza luminii.
Explicatia nu e de natura genetica (desi unii "experti" asta au incercat sa demonstreze si au dat in rasism de 2 bani si xenofobie de 3 lei). Ci institutionala, sociala si istorica.
Nordul nu e mai "civilizat", dar e cu certitudine mai "civic"....
As putea avea o explicatie "stiintifica" bazata pe clima locurilor cu pricina. Dar trebuie sa mergem la fata locului.
Oricum la faza cu "hackerii" balanta inclina in favoarea nordului. In cifrre absolute si nu procentuale la nr de utilizatori.
offtopic
Pt carmensita
http://www.hackersarepeopletoo.com/main.html
/offtopic
Carmensita
08-01-2009, 19:55
Innrain, da...si uite un articol
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9B03E5DA1F3EF931A25751C0A9669C8B 63
santiago
08-01-2009, 20:31
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/834989/Italia-Hot-roman-decedat-dupa-ce-a-sarit-dintr-un-tren/
interesant ca din cele 2 comentarii la acest articol romii au fost aratati cu degetul desi in articol scrie 'romani'
daniel_D
08-01-2009, 21:26
interesant ca din cele 2 comentarii la acest articol romii au fost aratati cu degetul desi in articol scrie 'romani'
Si uite asa, dintr-o prostie a plecat pe lumea cealalta...dar fara bani.
Mai frumos ar fi fost ca banii din geanta sa fi fost falsi.
Dan Tudor
08-01-2009, 22:24
Dar trebuie sa mergem la fata locului.
Fost-am. Patru anisori. Suomi. Ii cunosc (si ii apreciez) ca pe propriile-mi degete.
Oricum la faza cu "hackerii" balanta inclina in favoarea nordului. Puteti fi mai explicit va rog ? Adica sunt mai multi hackeri din Nord decat din Sud ? (scuze, folosesc niste sabloane destul de raspandite in geopolitica actuala, "Nord" si Sud", asta nu inseamna ca le si impartasesc complet).
@florin1s - ROFL, si eu care ma pregateam sa va raspund "la mai multe (dati)" ! Dar ati sters rapid mesajul. Sa nu vada lumea ca "va dati cu dusmanul", LMAO
-eu cred ca atat timp cat legea este aplicata in egala masura si indiferent de pozitia sociala si statut fara intarziere genereaza disciplina si civilizatia.
- la 3 case de mine am avut pana in decembrie vecini germani (masina inmatriculata cu nr de germania)
in vara era iarba din fata casei aproape de jumatate de m si m-am intrebat pe mine insumi: daca era in germania natala ii crestea iarba de jumatate de m in fata casei?
sau daca situatia permite de ce sa nu se adapteze
- si ce repede se adapteaza nemtii, britanicii, olandezii si tot neamul lor la sistemul de spagi din Ro.....................
asa ca parerea mea e ca democratia si civilizatia se face si prin metode specifice nu numai constiinta civica
Carmensita
09-01-2009, 09:45
Fost-am. Patru anisori. Suomi. Ii cunosc (si ii apreciez) ca pe propriile-mi degete.
Puteti fi mai explicit va rog ? Adica sunt mai multi hackeri din Nord decat din Sud ? (scuze, folosesc niste sabloane destul de raspandite in geopolitica actuala, "Nord" si Sud", asta nu inseamna ca le si impartasesc complet).
@Dl. Tudor:
Legat de Nord vs. Sud, se pare ca sabloane sunt si la scara "micro" nu numai la scara "macro" ca sa zicem asa...
Banc auzit de la un finlandez:
De ce nu vor Rovaniemi people sa locuiasca in Helsinki....sh*T goes down...
P.S. scuzati limbajul, nu-mi apartine :))
santiago
09-01-2009, 10:11
astea chiar sunt sabloane.
nici in Suedia nu o sa auzi cuvinte frumoase de la un locuitor din Stockholm despre Malmo.
am vazut o groaza de tigani finlandezi si in afara de rochiile lor(ma refer la femei ) specifice cu care ieseau in evidenta de la 1 km nu prea am auzit lucruri rele despre ei..ma rog nici nu m-a pasionat subiectul asa ca nu am intrebat.
Carmensita
09-01-2009, 11:07
ca sa parafrazez...
Fiecare tara are tiganii pe care ii merita ;)
santiago
09-01-2009, 13:07
http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/london/7808430.stm
interesant ca din cate am auzit reportera poloneza care filma cu camera ascunsa nu este la primul reportaj anti-romani.
dupa cum am mai citit si pe aici de necazurile avute de romani din cauza polonezilor se adevereste zicala..apara-ma de prieteni ca de dusmani ma apar singur.
@ admin
nu vrei sa faci un sondaj sa vedem cine este revoltat de aceasta actiune a tiganilor??
cine se simte jignit de aceasta actiune sa se inscrie si sa declanseze o campanie anti denigrare
Carmensita
09-01-2009, 14:02
Da' tanti reportera de africanii si indienii si mai stiu eu ce, cu sutele de mii...n-a auzit? Sau te pomenesti ca aia toti lucreaza legal in UK. Bine ca a gasit niste cameriste din Romania, mari infractoare. Mi-e scarba.
Si uite asa sunt spalati pe creier englezoii cu pericolul invaziei romanesti. Acum macar le aducem cleaneri ilegali, mai demult le aduceam TBC si HIV...Aveam o teorie (falsa) ca gradul de civilizatie a unei tari se reflecta in calitatea presei....
santiago
09-01-2009, 14:26
nu m-ar mira un reportaj pe santierele pt arenele ce vor gazdui JO unde romani sunt cat frunza si iarba..ca de romanii ocupa locurile de munca la care polonezii sunt indreptatiti.
Carmensita
09-01-2009, 14:34
@Santiago
Partea proasta e ca aceasta criza de care vorbeste toata lumea va dura mai mult decat zic unii optimisti.....asa ca sa vezi ce de articole de genul asta vor mai fi (poate si mai urate, asta a fost foarte moderat)...
santiago
09-01-2009, 15:08
cu siguranta ca o sa dureze mult mai mult decat se spune.
SUA intra deja in al 2-lea an si nu sunt semne ca o sa isi revina curand.
reportajul a fost scurt si la obiect si presupun ca o sa aiba rezultatele asteptate de reportera poloneza.
Dan Tudor
09-01-2009, 20:00
O sa rezum un pic interventiile mele de mai sus (ca sa revenim un pic la subiect) - parerea mea este ca imaginea noastra de "cetateni europeni de mana a II-a (III-a, IV-a)" nu poate fi pusa exclusiv in carca minoritatii rome. Mi-e teama ca imaginea Romaniei in exterior nu este chiar asa de distorsionata (fata de realitate) pe cat credem noi.... Cum o schimbam ? In primul rand, purtandu-ne "altfel", noi toti, la Bucuresti, Dublin sau Adjudeni. Desi vor trebui cateva zeci bune de ani pentru asta. "Cosmetizarile" fortate de imagine nu dau randament.
Carmensita
09-01-2009, 20:17
Dl. Tudor: Imaginea noastra de cetateni de categoria a III-a nu o fi ea prea mult distorsionata fata de realitate, dar cu siguranta este disproportionat prezentata in media internationala.
Inainte de criza gazului a fost o campanie pozitiva despre Ucraina la Euronews (prezentate scoli de muzica, tineri pianisti, copii super-dotati)...n-am vazut niciodata ceva de genul asta despre Romania. Sau poate va fi acum, dupa ce Putin a facut declaratiile alea halucinante.
Dan Tudor
09-01-2009, 20:21
Inainte de criza gazului a fost o campanie pozitiva despre Ucraina la Euronews
"Cosmetizarile" fortate de imagine nu dau randament. Discutam peste 3 ani daca imaginea Ucrainei s-a imbunatatit. Sunt sigur ca nu.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/london/7808430.stm
interesant ca din cate am auzit reportera poloneza care filma cu camera ascunsa nu este la primul reportaj anti-romani.
dupa cum am mai citit si pe aici de necazurile avute de romani din cauza polonezilor se adevereste zicala..apara-ma de prieteni ca de dusmani ma apar singur.
M-am uitat si eu. Sincer, mi se pare ca reportajul a fost "aranjat". Nu m-ar mira sa le fi dat amaratelor cate 1000 pounds pentru "dezvaluiri".
PS Cand ma gandesc cati "portughezi" avem la Dublin.... Unii sunt "oameni de afaceri" LOL