View Full Version : Belgia a extins restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pana in 2012
se pare ca nici in alte tari nu stam prea "roz":
Belgia a decis, vineri, extinderea cu inca trei ani, pana la 1 ianuarie 2012, a restrictiilor privind accesul liber pe piata muncii impuse imigrantilor din Romania si Bulgaria, informeaza Novinite. (http://www.novinite.com/view_news.php?id=99550) Motivele invocate de cabinetul belgian au fost criza financiara globala si rata ridicata de somaj din zonele de sud ale tarii. Decizia Belgiei urmeaza unor masuri similare luate recent de catre Olanda si Luxemburg.
Belgia a fost una dintre tarile UE care au impus restrictii de doi ani pe piata muncii cetatenilor din Romania si Bulgaria, la data aderarii celor doua state la blocul comunitar – 1 ianuarie 2007. Romanii si bulgarii au in prezent nevoie de un permis de munca pentru a putea lucra legal in Belgia.
La doi ani de la ultimul val de extindere, statele membre UE pot prelungi aceste reglementari temporare referitoare la accesul noilor membri UE pe piata muncii cu inca trei ani. Ulterior, ele pot decide aplicarea in continuare a restrictiilor timp de inca doi ani – perioada totala fiind asadar de sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei.
http://economie.hotnews.ro/stiri-cariere-5221335-belgia-extins-restrictiile-piata-muncii-pentru-romani-bulgari-pana-2012.htm
daniel_D
06-12-2008, 20:06
In conditile crizei financiare actuale si Zimbabwe o sa impuna restrictii Romanilor pe piata muncii:)
si Romania o sa introduca astfel de restrictii pt bulgari si romani
si Romania o sa introduca astfel de restrictii pt bulgari si romani
Poate pentru romanii din parlament.
funkyfresh
08-12-2008, 21:19
In conditile crizei financiare actuale si Zimbabwe o sa impuna restrictii Romanilor pe piata muncii:)
cred ca ai dreptate :)
santiago
17-12-2008, 14:04
Guvernul din Marea Britanie ar putea anunţa menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. Potrivit Daily Telegraph, restricţiile au fost impuse în 2007, după aderarea celor două ţări la UE.
Restricţiile impuse vizau numărul muncitorilor necalificaţi din cele două ţări care se pot angaja în Marea Britanie. Până la sfârşitul acestui an, acest număr urma să fie revizuit.
Potrivit unui studiu realizat de organizaţia Migrationwatch, majoritatea locurilor de muncă înfiinţate în Marea Britanie în ultimii şapte ani au fost ocupate de imigranţi.
În comparaţie cu situaţia existentă în 2001, numărul angajaţilor a crescut cu 1,34 de milioane de persoane, iar numărul angajaţilor născuţi în Marea Britanie care au ocupat locuri de muncă nou înfiinţate a scăzut cu 62.000.
Sir Andrew Green, preşedintele Migrationwatch, a declarat:"Din punct de vedere al imigraţiei, aceasta înseamnă că imigraţia din Europa de Est are un rol de echilibrare, aşa cum am prezis, dar, din punctul de vedere al angajaţilor născuţi în Marea Britanie, perspectivele lor au fost deja afectate, într-un moment în care slujbele de orice fel sunt la mare valoare".
Green a mai precizat că, ]n preyent, autorităţile nu pot ridica restricţiile impuse românilor şi bulgarilor.
Între 2001 şi 2008, numărul angajaţilor din Marea Britanie a crescut cu 1,342 milioane. Dintre aceştia, 253.000 de sunt britanici şi 1.087.000 sunt străini.
Romanii nu sunt mai multi la numar decat pakistanezii, polonezii... Ca sa nu mentionez etiopienii si arabii care cer in continuu azil politic si muncesc la negru in timp ce stau in DSS...
daniel_D
22-12-2008, 13:58
Romanii nu sunt mai multi la numar decat pakistanezii, polonezii... Ca sa nu mentionez etiopienii si arabii care cer in continuu azil politic si muncesc la negru in timp ce stau in DSS...
Dar sunt mult mai cunoscuti decat sus numitii ca fiind persoane integre moral si profesional..:)
santiago
05-11-2009, 21:01
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1225048/Romania-Bulgaria-immgrants-denied-open-door-access-Britain-years.html
pentru cei care mai aveau de 2 bani sperante.Cum Paddy face exact ce face si George,concluzia vine de la sine.
maximum of 21,250 agricultural workers from Romania and Bulgaria will be allowed to enter Britain each year, plus a further 3,500 people to fill food processing jobs
bine ca macar 'capsunarii' sunt 'apreciati'.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1225048/Romania-Bulgaria-immgrants-denied-open-door-access-Britain-years.html
pentru cei care mai aveau de 2 bani sperante.Cum Paddy face exact ce face si George,concluzia vine de la sine.
maximum of 21,250 agricultural workers from Romania and Bulgaria will be allowed to enter Britain each year, plus a further 3,500 people to fill food processing jobs
bine ca macar 'capsunarii' sunt 'apreciati'.
Despre UK: Eu am obtinut anul trecut permis HSMP, si nu-mi foloseste la nimic deocamdata. Vroiam sa ma mut acolo pentru a reduce din izolarea din Irlanda... Nu ca r fi fost altfel dar insula e mai mare. Intre timp joburile in UK au devenit foarte rare in domeniul meu si din ce in ce mai prost platite. Plus dupa ceva timp in Irlanda, mi-am dat seama imi doresc o tara cu ceva mai mult soare si mai putini bani! Iar UK-ul nu e... In schimb e un miraj pentru altii.... S-a umplut Romania de masini de UK!
UK in south-east ... e aproape ca-n Franta :icon12:
e aproape de Franta ?!
la Brighton in SE Angliei, plaja e din pietre cu scoici in mare parte si din nisip o fasie de cativa metri
nu cred ca e aproape ca la Nice
e aproape de Franta ?!
la Brighton in SE Angliei, plaja e din pietre cu scoici in mare parte si din nisip o fasie de cativa metri
nu cred ca e aproape ca la Nice
sau poate ca eu am fost prin Noiembrie "99, la Brighton
Dan Tudor
07-11-2009, 12:30
Pana la urma problema nu este atat ca Irlanda mentine restrictiile pe piata muncii pentru romani (si bulgari), cat ca a profitat de pe urma noastra (oamenii si-au platit constiinciosi taxele si impozitele si acum se trezesc pusi pe liber). Ce sa inteleaga un om simplu atat vreme cat are P nu-stiu-de-care, contract de munca, PPSN si a platit la Revenue o gramada de bani iar acum i se spune ca are nevoie de WP.....
Pana la urma problema nu este atat ca Irlanda mentine restrictiile pe piata muncii pentru romani (si bulgari), cat ca a profitat de pe urma noastra (oamenii si-au platit constiinciosi taxele si impozitele si acum se trezesc pusi pe liber). Ce sa inteleaga un om simplu atat vreme cat are P nu-stiu-de-care, contract de munca, PPSN si a platit la Revenue o gramada de bani iar acum i se spune ca are nevoie de WP.....
Dece considerati ca au profitat de pe urma noastra?Si nu invers?
Eu unul as putea zice ca a fost win/win situation.Ar fi fost mai bine pentru noi sa fim intorsi de la aeroport, incepand cu Ianuarie 2007?Fiecare dintre cei care au muncit in ultimii 3 ani fara WP si-au asumat riscurile colaterale.Stiu ca este dureros dar asta este realitatea.Era mai bine sa stea cu caprele pe camp in Romania, sau sa lucreze 2 ani in Irlanda?(BTW, Revenue nu a facut cine stie ce bani de pe urma lor, la 20k/an taxele sunt zero sau aproape de zero. Contributiile la PRSI sunt cele de luat in considerare)
Ca acum se trezesc pe liber si fara nici o sansa la beneficii din partea statului este un lucru care nu ar trebuii sa ii deranjeze prea tare.Ca si-au luat credite in banci, si-au inceput cashile de multe camere si acum nu mai au munca in Irlanda, e greseala lor pe care trebuie sa si-o asume si nu cred ca este normal sa ii acuze pe irlandezi de aceasta situatie.Singura situatie care intradevar ma supara, este cand vad situatii in care parintii ( pe care ii consider iresponabil in situatia data) si-au adus copii de scoala cu ei aici, si acum se vad nevoiti sa se intoarca in Romania.Acestia au mari probleme in momentul de fata sa se readapteze la sistemul din Romania si vor suferi atat ei cat si parintii care au avut proasta inspiratie sa considere ca in Irlanda se poate muncii chiar daca sunt restrictii, la nesfarsit si ca Celtic Tiger nu o sa fie impuscat de braconieri.
Mi-a placut expresia unui irlandez de pe un forum, pe care nu pot sa nu-l o citez :
In Ireland, the shit had hit the fan.
santiago
08-11-2009, 10:25
Catalin eu nu cred ca ala care a inceput lucru la cashile cu zeci de camere de acasa s-a bazat prea mult pe credite.Probabil ca sunt si cu credite dar p cota mica.
Anul trecut in toamna observam prin satele romanesti sute de constructii care stagnau de 6 luni deci semn ca in mare parte cei ce le ridicau se bazau pe venitul de zi cu zi.
Pe de alta parte unii dintre ei s-au invatat cu €1000 pe saptamana si acum 2-3 luni i-am oferit un job cuiva si prima intrebare :da cat dai?..eu i-am explicat ca nu dau eu ci firma si ca ar scoate undeva in jur de 380-425 pe saptamana depinzand daca face 40 sau peste 40 ore.
raspunsul prompt..pt banii astia nici macar nu ies din casa si prefera acum sa ia €204 somaj.Care somaj o sa se termine in februarie.Dar ma rog fiecare stie ce e mai bine si eu personal nici nu-i acuz dar nici nu o sa-i compatimesc pe astfel de oameni care nici macar nu vor sa iasa din casa pt €400pe saptamana.
Sunt o gramada care au luat credite, de pe vremea cand bancile aruncau cu bani dupa oricine avea un salariu...
Sunt si din cei care au procedat asa cum spui tu, n-au economisit nimic si acum nu au nici din ce sa traiasca nici cu ce sa isi termine casele.
De la rau la bine treci cat ai bate din palme, in sens invers e mult ,mult mai greu.
[QUOTE Singura situatie care intradevar ma supara, este cand vad situatii in care parintii ( pe care ii consider iresponabil in situatia data) si-au adus copii de scoala cu ei aici, si acum se vad nevoiti sa se intoarca in Romania.Acestia au mari probleme in momentul de fata sa se readapteze la sistemul din Romania si vor suferi atat ei cat si parintii .....
Nu stiu care parinti sunt mai iresponsabili: cei care au venit cu copiii aici sau cei care i-au lasat acasa in grija nu stiu carei bunici,matusi sau mai stiu eu care rubedenie. O fi mai bine pentru copii aici alaturi de parinti sau in Romania fara ei? Grea intrebare ,Catalin!
Carmensita
09-11-2009, 10:00
Nu-i deloc greu de raspuns la intrebare: cei care si-au lasat acasa copiii pe mana rubedeniilor. Daca ar fi pe mana bunicilor, tot ar fi ceva, insa auzi de cazuri de lasat copiii prin...vecini.
Eu nu inteleg ce fel de mame (pe ele le blamez cel mai mult) or fi alea care si-au pus coada pe spinare si-au intins-o prin Italia, Spania, etc. Din pacate, sunt destule femei in Ro care si-au exercitat functia reproductiva..si cam atata.
@Catalin,
Eu ma gandesc ca daca se intorc in tara, cu ceva ajutor din partea profesorilor si al parintilor, se adapteaza copiii...pana la urma, ce au pierdut? Au vazut cum e si pe la altii, au invatat o limba straina, au avut de invatat si alte lucruri. Valabil si pt. parinti. Chiar vorbeam cu un amic clujean daca ne-am mai putea adapta asa usor la Ro, eu manifestandu-mi scepticismul...la care el, fugi mai de-aici, in doua saptamani ai fi din nou acasa. Tind sa-i dau dreptate totusi.
Subscriu, Carmensita.
Intrebarea era pentru Catalin. Pentru mine nici n-a existat aceasta intrebare. Ce-ar fi insemnat sa-mi las acasa copiii(unul dintre ei fiind si diabetic) ? Ar fi avut grija mama de ei dar cum as fi trait eu aici intrebandu-ma la fiecare secunda or fi bine, cel mare o respecta regimul alimentar,si-o verifica glicemia,si-o face insulina?Singura mea grija la venirea aici a fost daca vor reusi ei sa se adapteze. Si dupa un an pot spune ca au reusit ,poate chiar mai bine decat mine!
Melania,
Sunt situatii specifice, asa cum este a ta, in care nu exista alta solutie acceptabila.
Dar in altele, in care fuga dupa bani a fost mai importanta decat viitorul copiilor si al familiei.
Iti dau un singur exemplu, pe care il cunosc personal.
Sotul venit prin 2005, lucrat pe fals. In 2007 isi aduce nevasta si cei 2 copii.Un baiat si o fata.
Baiatul de vreo 6-7 ani atunci, fata de 14.
Situatia actuala: Sotul plecat in tara ca nu a mai gasit de lucru, sotia ramasa aici cu cei 2 copii, pentru ca din cate imi spunea ea, s-a interesat in Ro si nu putea sa o reinscrie la scoala pe fata decat la inceputul anului scolar si cu un an in urma fata de generatia ei.Asta era prin Feb 2009.Femeia lucra part time la un take-away si numara lunile pana cand fica face 16 ani ca sa poata sa inceapa si ea munca !!!...
Poate pana la urma or fi plecat in Septembire la inceputul noului an scolar, daca nu, chiar nu stiu cum or sa se descurce in continuare. Tineti cont ca nu au dreptul la nici un fel de beneficii sociale.Traiesc cu 600 euro pe luna.
Cu siguranta sunt multi altii in situatii similare.
roadrunner
09-11-2009, 10:47
Catalin,
unii au riscat si a iesit prost, si sincer imi pare rau pentru ei, in 2007 toate lucrurile pareau nemaipomenite si putini au anticipat corect ce o sa urmeze in economie. Nu m-as grabii sa judec pe nimeni fiecare situatie (familie) are o poveste a ei si nu exista caz general. Sa speram ca somajul o sa inceapa sa scada curand si sa vina soarele din nou pe strada lor.
Iti dau dreptate la ce ai scris mai sus, nu merge aplicata regula cu "las ca merge si asa" mai ales cand e vorba de copii, dar totul pleaca de la sistemul de valori al oamenilor puternic distorsionat de 40 de ani de comunism, si de 20 de ani de pseudo capitalism, unde un BMW ruginit sau telefon celular e mai sus in scara de valori decat educatia copiilor.
RR