View Full Version : Romanian and Bulgarian work restrictions to stay
THE GOVERNMENT is expected to impose work restrictions for Eeropean Union citizens from Romania and Bulgaria for at least another three years due to rising unemployment levels in the State.
This is despite lobbying by the Romanian and Bulgarian governments, which say the move is discriminatory and treats them as second-class EU members.
The European Commission has also encouraged member states to lift labour restrictions against the two member states.
The Government decided to impose a two-year work permit requirements on Romanian and Bulgarian nationals when the two countries joined the EU in January 2007.
Under EU law, the Government may impose these "transitional restrictions" for seven years in total. The Government is expected to make a decision on the issue at a Cabinet meeting shortly.
A spokesman for the Romanian embassy confirmed it has been in contact with the Tnaiste and Minister for Enterprise, Trade and Employment Mary Coughlan in a bid to have the restrictions lifted.
"We are hoping for a revision of the present mechanism and hope we will be treated like other EU countries. If it is not possible to completely lift the restrictions, we are hoping for a more flexible way of dealing with the issue, especially if the economic situation improves," the spokesman said.
However, Government sources say the restrictions will most likely be maintained due to the lack of job opportunities, as well as the significant numbers of EU citizens from Eastern Europe still resident here.
The Romanian Community of Ireland, a representative group for many of the country's citizens, have also called for a change in the Government's stance.
The group's chairwoman, Anca Lubu, says it is very difficult for citizens to get work permits because of delays of up to three months in processing them.
"Very few employers are willing to wait that long. We feel it's not fair and it's creating a second class EU citizen.
"I know there may be economic difficulties in Ireland, but this is about equality and treating EU citizens fairly," she said.
A small number of employment permits have been issued to nationals of Romania (241) and Bulgaria (58) between January 2007 the end of October 2008.
Bulgarian and Romanian citizens are free to travel and live here, even though they may not get a job without a work permit and do not qualify for social welfare.
There are exceptions, such as the self-employed, or those who were resident and held a work permit for a year prior to 2007.
The Government's stance is at odds with that of 2004, when it, along with the UK, allowed citizens from the 10 new EU accession states to work in Ireland without a permit.
Former taoiseach Bertie Ahern at the time accused countries sticking to a policy of keeping closed borders of taking a "negative position".
However, he justified the Government's decision not to extend the same benefits to Romanians and Bulgarians two and a half years later on the basis that Ireland had experienced a very significant inflow of economic migrants since May 2004.
The Government said it was appropriate to be cautious and concentrate on the integration needs of those who had already come to live and work here.
This position was supported by trade unions and the employers' group, Ibec.
The two groups are also understood to support the renewals of labour restrictions on Romanians and Bulgarians.
http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2008/1117/1226700658673.html
santiago
17-11-2008, 12:47
Au confirmat si la stiri pe Antena3 intradevar citand presa locala ca Irlanda si Olanda prelungesc restrictia cu 3 ani.
roadrunner
17-11-2008, 12:52
Era de asteptat, sunt surprins ca asa multi romani aveau seprante ca va fi altfel.
R.
mohomi78
17-11-2008, 12:57
De cacao...Nu-s cuvinte de spus...!:tinysmile_cry_t3:Dar dupa cum spuneam....eu banuiam ca pana in 2010 va fi restrictia..dar uite ce surpriza...merge pana in 2011...Trist...chiar foarte TRIST!:frown:
Este bataie de joc asta.... ii tin pe polonezi in schimb;)
roadrunner
17-11-2008, 14:42
tipic romanesc, nu e o problema ca romanii nu au drept de munca, ci problema e ca au polonezii...
deci daca nu aveau nici polonezii drept de munca era mai bine pentru romani?
R.
pai era mai bine pentru ca daca si polonezi n-ar fi avut drept de munca concurenta pe piata muncii era justa. fiind restrictii in cazul romanilor, acestia din urma pleaca din start cu un dezavantaj major comparativ cu alti est europeni. astfel, un angajator prefera un polonez in fata unui roman (chiar daca cel din urma ar fi mai calificat sa zicem) pentru ca nu trebuie sa aplice pentru work permit.
roadrunner
17-11-2008, 17:34
asorin,
nu uita ca Polonia a intrat in UE inaintea Romaniei in primul val, deci oricum aveau un avans de doi ani fata de noi. Asa putem sa extrapolam si sa zicem ca daca eram numai noi in tara asta nu era o problema cu locurile de munca, din pacate ei au fost primii. Si ei avut nevoie de permis de munca pana nu au intrat in UE. Acum nu trebuie sa-i scoatem pe ei vinovati pentru asta.
Hai sa fim corecti daca esti inalt calificat nu mai conteaza de unde vi, ca daca te vor se rezolva. Daca erai mai slab calificat a existat portita cu selfemployed, problema era daca aveai o calificare mai slaba, sau una foarte comuna unde era concurenta mare, si daca ai aterizat in tara in jurul anului 2007. Majoritatea care au venit mai demult au aupucat sa lucreze un an inainte de aderare cu work permit, sau s-au incadrat la IBC sau altele.
Ar fi interesant de stiut cati romani au fost loviti real de problema work permit-ului si nu au reusit intr-un fel sau altul s-o rezolve.
R.
PS - eu nu zic ca e drept asa cum e, eu zic ca nu sunt de vina polonezii.
vasiletina
17-11-2008, 17:40
nu are rost sa despicam firul in 1000, decizia lor este una politica, si va fi atat timp cat clasa politica si administratia centrala din RO nu au rezolvat problemele noastre - pe ale lor au avut grija de atata timp.
din pacate, asta va aduce si mai multa frustrare in randul cetatenilor UE de mana a doua.
pacat, pacat, si inca odata pacat.
poate in 2012 daca mai ajungem.
este efectul negocierilor de pre-aderare
efectul politicii de la Bucuresti
rezolvarea problemei coruptiei, etc, etc
din nefericire suporta consecintele tot cetateanul contribuabil
florin1s
18-11-2008, 02:21
Ambasada nu zice nimic aici??????????? Nu stiu sa joce tare.....rusineeeeeeeeee!!!
This is despite lobbying by the Romanian and Bulgarian governments, which say the move is discriminatory and treats them as second-class EU members.
A spokesman for the Romanian embassy confirmed it has been in contact with the Tnaiste and Minister for Enterprise, Trade and Employment Mary Coughlan in a bid to have the restrictions lifted.
pai a zis florins
la intalnirea cu Tov Gheorghiu din 2006 sau 2007, dupa ce a fost facut memorandomul, ne spunea ca nu e bine ca am facut ceea ce am facut , ca sa nu-i deranjam (pe irlandezi) ca trebuie sa ne primeasca in UE
-pai daca am intrat, nu trebuie sa fim "macar egali"??
- cand esti invitat la cineva acasa si esti asezat la masa in camera aia mica plina de egrasie si te trateaza mai mult de ochi lumii, ce ai face?
santiago
18-11-2008, 10:41
Este bataie de joc asta.... ii tin pe polonezi in schimb;)[/QUOTE]
Cireasa de pe tort..azi o mare companie a anuntat ca isi inchide activitatea din Romania (deci cateva mii de someri) si se muta in Polonia.
Asta dupa ce ieri Ciocolata Poiana a anuntat ca se muta de la Brasov in Bulgaria (cam 540 de locuri de munca se pierd).
Acum ca e criza si daca se mutau in Sri Lanka,China ,Bangladesh intelegeam dar cand se muta la concurentii Romaniei (in a atrage investitii) inseamna ca e ceva putred in Romania.Banuiesc ca salariile sunt poate un pic mai mari in Polonia decat la noi iar cele din Bulgaria similare.
Nici o firma nu se muta de dragul de a schimba aerul, e vorba de profit. Sunt sigur ca firmele si-au facut temele, daca te uiti la impozitele pe care le platesc firmele in Ro iti dai seama de ce pleaca, e tara cu 113 impozite "ascunse".
santiago
18-11-2008, 13:14
Pai la asta am si facut referire.Tinand cont ca sunt costuri destul de mari pt o relocare iar cum spuneam salariile ar fi la fel probabil profitul ar iesi tin taxe sau ar beneficia de o infrastructura mult mai buna .
Interesant e ca autoritatile locale nu fac nimic sa tina in Romania aceste firme.
Azi apare Marinaru la tv si spune ca de azi o sa conduca numai Dacia..halal suport,ma rog dupa ce ieri cica si-a calcat pe orgoliu si l-a sunat pe Tariceanu si au stabilit sa renunte la taxa de prima inmatriculare ca sa dea un imbold vanzarilor de Citroen..pardon Dacia
Adevarul e ca traim si timpuri in care ne permitem sa ducem vendete personale intre palate,etc...sa votam mai bine!
daniel_D
19-11-2008, 14:27
Cireasa de pe tort..azi o mare companie a anuntat ca isi inchide activitatea din Romania (deci cateva mii de someri) si se muta in Polonia.
Asta dupa ce ieri Ciocolata Poiana a anuntat ca se muta de la Brasov in Bulgaria (cam 540 de locuri de munca se pierd).
Acum ca e criza si daca se mutau in Sri Lanka,China ,Bangladesh intelegeam dar cand se muta la concurentii Romaniei (in a atrage investitii) inseamna ca e ceva putred in Romania.Banuiesc ca salariile sunt poate un pic mai mari in Polonia decat la noi iar cele din Bulgaria similare.
Compania care se muta in Polonia are fabrica(coincidenta sau nu) tot la Brasov si este vorba despre Colgate-Palmolive.
De ce pleaca?...nu intereseaza pa' nimeni, citeam comentarile Idiotilor la articolele aparute online pe tema asta si am inceput sa rad...unii - "ar trebui sa le boicotam produsele, altii - "oricum cine mai foloseste produsele astea in Romania"...etc.
In fine, am tot scris, sters, scris iar sters.....as fi vrut sa spun mai multe, dar dupa 3 zile de stat acasa in RO...sunt prea obosit si oricum comentariile sunt inutile.
roadrunner
19-11-2008, 14:35
Imi aduc si eu aminte de cand am fost ultima data in Ro, daca-i loveste o problema toti o iau foarte personal, si in loc sa caute o rezolvare se refugiaza in spatele la tot felul de teorii ale conspiratiei (un fel de paranoia lejera)
R.
Colagate, la Brasov, a fost unul dintre primii investitori de dupa 90.
Fabrica din care pleaca este pesemne sub standardele actuale si mai este si in mijlocul orasului (cu siguranta trebuiau sa o mute undeva in afara) si drept consecinta poate ca este mai ieftin sa relocheze productia intr-o fabrica deja existenta sau in constructie in Polonia.Exact acelasi situatie este valabila si pentru Kraft.Aceste relocari au la baza , dupa parerea mea mult mai multe aspecte decat cele de ordin Taxe si Impozite. Este foarte normal ca astfel de situati sa sa apara si in Romania. Cand nemtii protestau in legatura cu Nokia, faceam misto de ei, acum ne vine noua randul.
CEA MAI MARE DESCOPERIRE A UMANITATII ESTE ROATA...cind sus , cind jos...
Si daca tot veni vorba de Brasov, mai este o firma care pleaca ( sa le boicotam produsele ! :-)
RoLemn din Codlea, din cate am inteles se muta in Ucraina. Deci, eu de azi inainte nu am sa mai cumpar ornamente din lemn de nuc pentru interioare BMW, Mercedes si AUDI... m-au pierdut de client, asta e primul pas spre faliment !
roadrunner
19-11-2008, 15:34
E pe bune...
Oferta de teren a autorităţilor din Braşov nu schimbă decizia de nchidere a fabricii Kraft
http://www.gandul.info/flux/oferta-de-teren-a-autoritatilor-din-brasov-nu-schimba-decizia-de-inchidere-a-fabricii-kraft.html?3996;3520580
Nici eu nu mai cumpar ciocolata ПОИАНА (a se citii POIANA nu Pomana)
R.
funkyfresh
20-11-2008, 01:07
Inainte de criza asta mondiala toti cei fara permise mai trageau sperante ca ceva o sa se schimbe... incet incet o sa ne obisnuim si cu asta
dana_fleseru
25-11-2008, 17:24
Restrictiile pentru romani si bulgari vor fi mentinute, desi o decizie oficiala va fi luata pana la inceputul lui ianuarie 2009.
Eu incerc din iunie 2008 sa imi gasesc un loc de munca cu contract. La inceput m-am lovit de conditia conform careia eram supusa unui "test al pietei", adica angajatorul trebuia sa dovedeasca ca nu a gasit un irlandez sau un membru al EEA pt job-ul respectiv.
Apoi, recent, mi s-a comunicat faptul ca nu imi este acreditata profesia (asistent social) din cauza deficitului de ore de practica incluse in programa universitara. Nu a contat faptul ca am absolvit in 2007 (cand Ro era deja in EU) la o universitate cu traditie (UBB Cluj), ca am avut o bursa Socrates/Erasmus in Olanda (tara EU) si ca am lucrat vreo 10 luni cu norma intreaga la o importanta fundatie din Ro. Rezultatul? Trebuie sa fac 500 de ore (3 luni full-time) de practica supervizata neremunerata si niste examene la final. (Ma intreb care e soarta studentilor din actualul sistem universitar in care urmezi 3 ani pt o diploma de Bachelor! si nu 4 - conditie esentiala pt echivalarea profesiei de asistent social)
Eu sper sa fiu admisa intr-un program de masterat in vara lui 2009 (am sperat sa fie ridicate restrictiile) pt a putea avea acces la piata muncii. E o solutie, dar nu stiu cati romani pot opta pentru asta.
santiago
27-11-2008, 09:49
http://www.libertatea.ro/stire/nepasare-si-batjocura-pentru-tinerii-romani-222053.html
se pare ca UK va mentine restrictia pe piata muncii
“Is there a serious disturbance, or threat of such a disturbance, to the UK labour market and would maintaining the existing restrictions on Bulgarian and Romanian nationals‟ access to the labour market assist in addressing any such disturbance or threat?”
Conclusions
5.13 In response to the question of whether there is a serious disturbance, or threat of such a disturbance, to the UK labour market, our answer is yes. There is a current and actual disturbance to the UK labour market.
5.14 Regarding the question of whether maintaining existing restrictions on Bulgarian and Romanian nationals’ access to the labour market would assist in addressing the serious labour market disturbance our answer is also yes. The extent to which maintaining existing restrictions would assist in addressing any such disturbance is, however, subject to considerable uncertainty.
sursa :
Migration Advisory Committee
November 2011
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/aboutus/workingwithus/mac/transitional-restrictions-a2
Dan Tudor
08-11-2011, 18:37
Comunicat de presă
Liberalizarea pieţei islandeze a muncii pentru cetăţenii români
Ministerul Afacerilor Externe salută decizia guvernului Republicii Islanda de liberalizare totală a pieţei islandeze a muncii pentru cetăţenii români, începând cu 1 ianuarie 2012. Prin eliminarea restricţiilor privind accesul muncitorilor români pe piaţa islandeză, executivul de la Reykjavik transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă, cât şi în acord cu ansamblul valorilor şi drepturilor care stau la baza construcţiei europene. Măsura adoptată de guvernul islandez reprezintă, totodată, un factor favorizant în consolidarea relaţiilor economice româno-islandeze şi un element de susţinere a comunităţii româneşti din Islanda. Informaţii suplimentare Membră a Spaţiului Economic European şi a spaţiului Schengen, stat candidat pentru aderarea la UE, Islanda a aplicat măsuri de drept intern vizând accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă impunând o perioadă de tranziţie de şapte ani (în format 2+3+2), urmare încheierii Acordului privind participarea Republicii Bulgaria şi României la Spaţiul Economic European, semnat la 25.07.2007.