View Full Version : Viza ptr. Romania, cetatean NON-EU casatorit cu cetat. roman, ambii rezidenti in IRL
aprilboom
14-11-2008, 13:29
Domnului Dan Tudor
Buna Ziua,
Sint cetatean ucrainian casatorit cu un cetatean roman si locuim permanent in Dublin, de opt ani.
Casatoria a avut loc in Irlanda si detinem un Certificat de casatorie irlandez din 2006.
Saptamina viitoare am dori sa calatorim in Romania pentru o vizita de doua luni si jumatate, timp in care vom vizita si Ucraina.
Impreuna vom merge in Ucraina din Romania si apoi ne vom reintoarce in Romania de unde ne vom intoarce in Irlanda.
As dori sa obtin o “Viza de scurta sedere – Vizita – Cu mai multe Intrari” pentru o perioada de 90 de zile (inca nu am hotarit exact datele calatoriei, dar preconizam ca va fi din 20 Noiembrie, Decembrie si inceputul lui Ianuarie).
In anul 2005 am mai calatorit in Romania pentru trei saptamini si procedura obtinerii vizei a fost foarte usoara si relativ rapida (a durat doar trei zile).
A fost suficient sa furnizam urmatoarele acte :
-pasaport
-green card
-2 fotografii color
V-as fi recunoscator daca se poate sa-mi precizati ce alte acte ar mai fi necesare si daca s-au schimbat conditiile si durata eliberarii vizei?
Cu respect,
Aprilboom
Dan Tudor
14-11-2008, 14:00
Domnului Dan Tudor
daca s-au schimbat conditiile si durata eliberarii vizei?
"Pe aici, pe colo, prin punctele esentiale". Cum ar fi aderarea Romaniei la UE.
Certificatul de casatorie nefiind transcris in Registrul de Stare civila roman --> dpdv al autoritatilor romane, cetateanul respectiv (sotia dvs.) nici macar nu apare ca fiind casatorit --> dvs. nu va puteti prevala de calitatea de sot al unui cetatean roman.
Trebuie sa prezentati:
i. bilet de călătorie valabil până la Bucuresti sau permisul de conducere, cartea verde şi documentele de înmatriculare ale mijlocului de transport, în cazul conducătorilor auto;
ii. asigurare medicală valabila pe teritoriul Romanie pentru intreaga perioada a vizitei;
iii. dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi ori echivalentul în valută convertibilă, pentru întreaga perioadă (bank statement eliberat cu max. 3 zile inainte de depunerea cererii de viza);
iv. dovada asigurării condiţiilor de cazare, sub forma unei rezervări ferme la o unitate de cazare, a unui act de proprietate sau de închiriere a unei locuinţe în România pe numele solicitantului sau, după caz, a unei declaraţii notariale a persoanei vizitate, însoţită de copia legalizată a actelor de spaţiu;
v. pasaport valabil min. 6 luni;
vi. green-card/viza de rezidenta in Irlanda valabila min. 6 luni;
vii. 2 foto color
Am dreptul sa va solicit si alte acte, care sa dovedeasca cu exactitate scopul vizitei dvs. in Romania.
Solicitarea se proceseaza in cca. 2-5 zile lucratoare.
aprilboom
14-11-2008, 15:29
Domnule consul Dan Tudor,
Va multumesc mult pentru precizari.
Avind in vedere ca viza de scurta sedere se elibereaza de catre Oficiul Consular al Romaniei in Irlanda fara aprobarea prealabila a Centrului National de Vize, datorita faptului ca cetatenii Ucrainieni nu au nevoie de "procedura invitatiei", sint acceptabile sint acceptabile in opinia dumneavoastra precizarile facute de mine in legatura cu cazul meu?
Ma refer la urmatoarele:
-lipsa inca a biletelor de avion
-asigurarea medicala VHI (Family Plan) valabila international
-10 bank statement-uri din 2008, ultimul bank statement fiind din 31 Octombrie 2008
-O sa locuim la sotul meu in Bucuresti.
-Pasaportul meu expira la inceputul lui Mai 2009.
-GNIB card-ul expira la inceputul lui Mai 2009 si am multiple re-entry visa pina la inceputul lui Mai 2009 - Spouse of EU citizen, dar am rezidenta pe cinci ani (Am scrisoarea doveditoare de la Dept of Justice -INIS).
Cu respect,
Aprilboom
i. bilet de călătorie valabil până la Bucuresti
Nu am cumparat bilete de avion inca pentru ca nu sintem siguri cind si daca voi obtine viza pentru Romania (nu am fi vrut sa riscam 900 de euro, pretul biletelor pentru un copil si doi adulti).
ii. asigurare medicală valabila pe teritoriul Romanie pentru intreaga perioada a vizitei;
Am asigurare medicala anuala VHI "Family Plan" pe numele meu iar sotul meu are QuinnDirect (Bupa) care este valabila si international.
iii. dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi ori echivalentul în valută convertibilă, pentru întreaga perioadă (bank statement eliberat cu max. 3 zile inainte de depunerea cererii de viza);
Am xxxx de euro in contul meu si am si carte de credit.
Sotul meu a re si el yyyy de euro in contul lui.
Din pacate bank statement-ul il primesc la sfirsitul fiecarei luni pe 30 sau 31 ale lunii.
Am toate cele 10 bank statement-uri din 2008, ultimul bank statement fiind din 31 Octombrie 2008.
iv. dovada asigurării condiţiilor de cazare, sub forma unei rezervări ferme la o unitate de cazare, a unui act de proprietate sau de închiriere a unei locuinţe în România pe numele solicitantului sau, după caz, a unei declaraţii notariale a persoanei vizitate, însoţită de copia legalizată a actelor de spaţiu;
O sa locuim la sotul meu in Bucuresti.
v. pasaport valabil min. 6 luni;
Pasaportul meu expira la inceputul lui Mai 2009.
vi. green-card/viza de rezidenta in Irlanda valabila min. 6 luni;
GNIB card-ul expira la inceputul lui Mai 2009, dar am rezidenta pe cinci ani (Am scrisoarea doveditoare de la Dept of Justice -INIS).
vii. 2 foto color
Am doua fotografii.
aprilboom
14-11-2008, 15:45
Revin cu o completare.
Scopul vizitei noastre este foarte simplu si anume sa ne vizitam familia din Romania si Ucraina.
De cind am nascut un baietel in 2006 nu am avut posibilitatea sa vizitam Romania impreuna cu copilul nostru si am dori foarte mult sa o facem acum.
Eu sint rominca din familie de romani dar nascuta si crescuta in Ucraina, dintr-un satuc de romani de dincolo de Tisa, la o aruncatura de bat de Sighet, in Ucraina.
Pasaportul meu ucrainian si faptul ca "dpdv al autoritatilor romane, cetateanul respectiv (sotia dvs.) nici macar nu apare ca fiind casatorit --> dvs. nu va puteti prevala de calitatea de sot al unui cetatean roman" ne ingreuneaza foarte mult "libertatea de miscare" intre Romania si Irlanda.
Imi este mult mai simplu sa calatoresc in Romania si apoi sa iau trenul de noapte si sa fiu in Sighet in dimineata urmatoare (12 ore) si apoi acasa in 15 minute decit sa iau avionul pina in Kiev si apoi sa merg 24 de ore cu trenul pina in Biserica Alba (acesta este numele satului romanesc din Ucraina).
V-as fi recunoscatoare daca imi puteti preciza ce alte acte sau documente ar mai fi necesare in plus decit cele mentionate de dumneavoastra?
O ultima rugaminte, am putea vorbi cinci minute la telefon ca sa lamurim mai rapid unele aspecte legate de visa pe care o sa o solicit Luni 17 Noiembrie 2008?
Cu Respect,
Aprilboom
Dan Tudor
15-11-2008, 10:18
Pasaportul meu ucrainian si faptul ca "dpdv al autoritatilor romane, cetateanul respectiv (sotia dvs.) nici macar nu apare ca fiind casatorit --> dvs. nu va puteti prevala de calitatea de sot al unui cetatean roman" ne ingreuneaza foarte mult "libertatea de miscare" intre Romania si Irlanda....
O ultima rugaminte, am putea vorbi cinci minute la telefon ca sa lamurim mai rapid unele aspecte legate de visa pe care o sa o solicit Luni 17 Noiembrie 2008?
Nimeni nu-l opreste pe sotul dvs. sa transcrie casatoria.
Sigur, dati-mi un telefon la 01 6681150. Am insa un program extrem de incarcat luni, marti si miercuri.
aprilboom
15-11-2008, 18:35
Va multumesc pentru raspuns.
Aveti dreptate nimic nu-l opreste, poate doar il descurajeaza procedura si durata procesului, plus ca trebuie facuta in Romania si avind in vedere ca nu transcrieti certificatele de casatorie irlandeze, la consulatul din Dublin.
Noi nu locuim in Romania si am mers destul de rar acasa si in nici un caz nu stam citeva luni bune ca sa asteptam transcrierea actului in Romania, sintem amindoi rezidenti in Irlanda de 8 ani.
Sotul meu o sa incerce sa vina luni la consulat si o sa vedem ce putem face cu viza.
Cu respect,
Aprilboom
P.S
Am citit aici despre transcriere si nu pare deloc incurajator:
http://vb.romaniancommunity.net/showthread.php?t=1368&highlight=certificat
Quote:
Dan Tudor
Consul
Re:
"Inscrierea certificatelor de nastere irlandeze in registrele romanesti
Inscrierea certificatelor de nastere e practica curenta la Dublin.
La fel si a celor de casatorie - pentru cele oficiate de mine, la Ambasada.
Nu transcriu insa certificate de casatorie. Nici de deces."
Dan Tudor
Consul
Re: Inscrierea certificatelor de nastere irlandeze in registrele romanesti
Deces: se obtine certificatul romanesc de deces in tara, prin transcriere
Casatorie: se obtine aici certificatul romanesc, prin inscriere, doar pentru casatoriile oficiate la Ambasada.
Pentru restul, transcriere in Romania
Nastere: se poate cere la Ambasada inscrierea nasterii, avuta loc in Irlanda, indiferent cu cat timp in urma. In urma inscrierii, eliberam un certificat de nastere romanesc, cu CNP (pentru copiii nascuti dupa 2004 inclusiv. Pentru cei nascuti inainte de 2004, parintii trebuie sa solicite singuri CNP in Romania). Trebuie prezentate la Ambasada urmatoarele acte: certificatul de nastere irlandez (doar modelul nou, emis in ultimii 3 ani) apostilat, certificatele de nastere ale parintilor sau certificatul de casatorie, cartile de identitate ale parintilor sau pasapoartele (toate in original). Taxele de legalizare insumeaza 145 Euro.
Problema delicata este timpul de asteptare. De la 10 zile - 2 saptamani a ajuns acum la min. 2 luni. Asta pentru ca: a. in ultimele luni s-a declansat o "avalansa" de cereri, b. de la Bucuresti primim un numar limitat de certificate de nastere, cam 40 pe luna si c. procedura de inscriere este mare consumatoare de timp. Partea buna este ca eu inca accept cereri de inscriere/transcriere, spre deosebire de ambasadele/consulatele din tarile cu mare comunitate romaneasca (Italia, Spania, Franta, UK etc. etc.), care trimit solicitantii in Romania. Daca insa va continua afluxul de cereri la acelasi nivel.... Nu stiu ce voi face. Ar insemna sa am un om care sa se ocupe numai de asta. Si nu il am.
http://vb.romaniancommunity.net/showthread.php?t=1367&highlight=casatorie
Quote:
07-08-2008, 06:25 PM
mva
Transcriere certificat casatorie irlandez in RO
Am o prietena ce vrea sa isi transcrie certificatul de casatorie irlandez in Romania (casatorita cu cetatean irlandez, ea cu cetatenie romana).
am inteles ca la Bucuresti i s-a cerut ceva apostila Haga (???) la certificatul irlandez; bine ca tot acolo i s-a zis tatalui ei ca nu au facut pana acu transcrieri de certificate irlandeze.
domnule Dan Tudor, va rog sa dati ceva recomandari despre ce pasi trebuie urmati.
multumesc.
ovimat
Re: transcriere certificat casatorie irlandez in RO
Vezi la mae.ro, tre apostila pe certificat, traducere, certificate de nastere traduse si depuse la consiliul local al cetateanului roman. dureaza citeva luni pina se rezolva. mai sunt si ceva taxe.
Dan Tudor
Consul
Re: transcriere certificat casatorie irlandez in RO
Raspunsul lui Ovimat e corect. Pentru apostila http://foreignaffairs.gov.ie/home/index.aspx?id=268#ap Atentie, trebuie rezolvata, prin declaratie personala, problema numelui purtat dupa casatorie - irlandezii nu fac nicio mentiune in acest sens pe certificat.
aprilboom
16-11-2008, 17:38
Certificatul de casatorie nefiind transcris in Registrul de Stare civila roman --> dpdv al autoritatilor romane, cetateanul respectiv (sotia dvs.) nici macar nu apare ca fiind casatorit --> dvs. nu va puteti prevala de calitatea de sot al unui cetatean roman.
Se pare ca site-ul MAE nu este foarte clar in ceea ce priveste "certificatul de căsătorie străin" a unui cetatean roman si al unuia strain.
Certificatul este recunoscut dar ca sa produca "efecte" este necesar ca acel certificat să fie înregistrat la autorităţile de stare civilă din România.
Adica sotului meu ii este recunoscut statutul de casatorit dar fara transcriere in Romania, eu nu ii sint sotie?
http://www.dublin.mae.ro/index.php?lang=ro&id=13033
Dacă ne-am căsătorit în străinătate, este certificatul de căsătorie străin recunoscut de autorităţile române?
Certificatul de căsătorie străin este recunoscut de autorităţile române dar, pentru a putea produce efecte (schimbarea numelui, obţinerea actelor de identitate etc.), este necesar ca acel certificat să fie înregistrat la autorităţile de stare civilă din România. Înregistrarea se poate face şi prin intermediul ambasadelor şi consulatelor române din străinătate sau prin intermediul unui mandatar din România, în baza unei procuri de reprezentare.
De ce este necesară înscrierea certificatelor străine?
Naşterile, căsătoriile, schimbările de nume şi decesele petrecute în străinătate nu figurează în evidenţele autorităţilor române decât dacă sunt declarate şi înregistrate. Dacă nu sunt înregistrate, autorităţile române nu le pot recunoaşte din oficiu şi nu pot rezolva anumite operaţiuni ulterioare, de care aveţi nevoie. De exemplu, dacă v-aţi căsătorit în străinătate şi v-aţi schimbat numele ca urmare a căsătoriei, autorităţile române de paşapoarte nu vor putea emite un paşaport pe noul nume decât dacă înregistraţi certificatul de căsătorie străin. Ele nu vor putea emite paşaportul nici pe numele dinaintea căsătoriei, pentru că documentele pe care le veţi anexa la cererea de paşaport vor arăta că numele dumneavoastră s-a schimbat.
Dan Tudor
16-11-2008, 17:42
Transcrierea implica si verificarea conditiilor de fond ale casatoriei. Adica sa nu fie vorba de o casatorie de convenienta. :tinysmile_twink_t:
Bref, daca pentru alte informatii consulare sunt dispus sa postez detalii aici, capitolul vize implica un anumit grad de confidentialitate. Deci nu voi da niciodata toate detaliile pe Forum. In ceea ce priveste vizele, chiar daca ai "toate actele", consulul iti poate refuza viza. Din varii motive, evident ca nu vi le pot spune. Tineti cont ca urmam sa aderam in scurt timp la spatiul Schengen. Si procedura de acordare se aliniaza la cea Schengen. Cu bune, cu rele (eu unul nu vad "rele", dar sunt sigur ca exista carcotasi).
aprilboom
16-11-2008, 17:57
OK, inchei aici discutia privind viza,.... continuam sper la consulat.
Admin, inchide te rog topicul acesta!
Cu respect,
Aprilboom
P.S Nu mai are relevanta sa discutam public cazul meu si din respect pentru domnul consul si nu in ultimul rind, al respectarii legii, nu doresc sa mai adaug nimic pe tema asta.
Dan Tudor
16-11-2008, 20:25
O ultima intrebare - pe GNIB card-ul dvs. este cumva mentionat "4EUFam" ?! Daca da, nici macar nu aveti nevoie de viza in Romania :icon12:
aprilboom
16-11-2008, 23:28
Dan Tudor O ultima intrebare - pe GNIB card-ul dvs. este cumva mentionat "4EUFam" ?! Daca da, nici macar nu aveti nevoie de viza in Romania :icon12:
Din pacate nu inca, insa am depus cererea la EU Treaty Rights - Dept. Of Justice si am primit scrisoarea de acknoledgement.Va dura cel putin 6 luni pina se va lua decizia.
Eu am STAMP 4 pe GNIB card, obtinut de mine pe baza permiselor de munca si a celor cinci ani munciti legal in Irlanda si nu pe baza rezidentei sotului meu, asta dinainte sa nasc copilul, adica am Long Term Residency pe cinci ani, dat dupa o lege interna irlandeza.
Insa pe pasaport ultima viza irlandeza, are specificat "Spouse of EU citizen" si nu am platit nimic.
Cu respect
Aprilboom
P.S
Inca odata ma surprindeti foarte placut, sinteti foarte bine informat si nu ascundeti nimic.
Desi pe mine personal la acest moment varianta asta nu ma poate ajuta in privinta obtinerii vizei romanesti (din pricina certificatului de casatorie irlandez netranscris si a faptului ca Romania cere si card GNIB cu stamp 4EUFAM), ma bucur ca sfatuiti pe posesorii de stamp 4EUFAM sa calatoreasca fara viza daca sint insotiti de sotul/sotia cetatean EU, pentru ca GNIB cardul cu stamp 4EUFAM tine loc de viza.
Asta ne situeaza printre serviciile consulare foarte bine informate si care sfatuiesc cetatenii EU in cunostinta de cauza si nu dupa ureche, asa cum din pacate nu se intimpla in unele tari foarte dezvoltate din EU si cu multe pretentii de civilizatie.
Totusi eu una, nu as calatori fara viza in nici o tara EU, nu de alta dar se pare ca nu toti ofiterii de la frontiere stiu de aceasta regula si de cele mai multe ori risti sa fii trimisa inapoi.
Plus ca daca ar trebui sa calatoresc fara sotul meu, mi-ar trebui viza.
Oricum, este specificat in directiva europeana ca eliberarea vizei trebuie facuta fara plata nici a unei taxe si fara nici un alt document in afara pasaportului sotului, pasaportul meu si certificatul de casatorie, asa ca ar fi mai usor si mai sigura varianta vizei (din pacate unele tari EU - cum este si Romania, dar nu toate, cer si "cardul de rezidenta GNIB cu stamp 4EUFAM").
Aici sint doua topicuri foarte interesante pe tema aceasta:
http://www.immigrationboards.com/viewtopic.php?t=30020
http://www.immigrationboards.com/viewtopic.php?t=27612
Iata ca am mintit si am mai adaugat ceva la topicul asta, iertati-ma, nu mai fac asta decit la cerere!