PDA

View Full Version : buna

mirela
14-11-2008, 11:59
vreau sa ma ajute si pe mine cineva cu marea mea problema.mi-am facut de cateva zile self employed.si am inteles ca trbuie inregistrat undeva pps pt self employed.cum se numeste site-ul si unde anume trebuie sa intru.va multumesc

roadrunner
14-11-2008, 12:10
NU prea am inteles : "mi-am facut de cateva zile self employed" - mai clar ce ai facut?
R.

mirela
14-11-2008, 12:30
mi-am facut pps ca si self employed nu ca,persoana fizica

mirela
14-11-2008, 12:31
nu ca si persoana fizica....pardon

mirela
14-11-2008, 12:35
ca sa ma intelegeti mai bine ce am facut si de ce;....vreau sa fac alocatie fiicei mele.pt asta am nevoie de pps,nu?am facut pps dar nu stiu ce trebuie sa fac mai departe.am formularul cb1 care urmeaza sa il trimit dar ma bat de anumite intrebari pe care nu le inteleg.eu sunt de putin timp aici si cu engleza nu stau prea bine.pt asta am nevoie de cineva care ma poate indruma

roadrunner
14-11-2008, 12:48
Se pare ca nu stai bine nici cu limba romana ca eu unul nu inteleg prea mult din ce zici, dar asta ramane intre noi.
Cel mai bine scrie intrebarile aici ,asa cum sunt ele pe formular si incercam sa te ajutam (ca sa nu te mai bati de ele)
R.

mirela
14-11-2008, 12:57
please state;your social insurance nr e.g national insurance or pesel number etc.exact asta scrie.iar eu nu am social nr.asta imi cere,nu?

mirela
14-11-2008, 12:59
pot sa scanez formularul si sa ti-l trimit?asa ne intelegem mai bine.iar unde nu inteleg,bifez cu x

roadrunner
14-11-2008, 13:01
cred ca e vorba de asigurari sociale din tara de origine . (pesel number e echivalentul polonez al PPS)

ai un model cum sa completezi formularul la link-ul de mai jos

http://74.125.45.104/search?q=cache:9P8jHl8_b8EJ:www.welfare.ie/forms/cb1.pdf+pesel+number&hl=en&ct=clnk&cd=9&gl=us&client=firefox-a

R.

mirela
14-11-2008, 13:16
bine bine.formularul il am si eu.chiar nu ne intelegem.de unde sa scot nr de asigurare,sau ce sa scriu acolo?

roadrunner
14-11-2008, 13:24
daca ai platit asigurari sociale in tara de origine sau in IRL atunci scrie acel numar, daca nu ai platit atunci nu scri nimic.
raspunsul la intrebarea de acolo trebuie sa-l dai daca esti/ai fost angajat sau liber profesionst (self employed) si ai platiti asigurari sociale.

dar cel mai bine te lamuresc cei de la departamentul respectiv, ce spun eu aici sunt doar presupuneri.

R.

mirela
14-11-2008, 13:27
mersi mult.o zi buna

lac
14-11-2008, 13:43
Buna Mirela, ca sa poti sa aplici pt alocatie trebuie sa lucrezi legal: asta inseamna ca ori ai permis de munca (work permit), ori lucrezi ca "self employed", ori lucrezi part-time (student fiind). dar trebuie sa fi lucrat cel putin o luna inainte sa faci aplicatia, iar atunci cand aplici iti trebuie scrisoare cu detaliile companiei pt care lucrezi sau certificatul de self-employed cu ceva acte doveditoare de pe unde ti-ai prestat serviciile.....
pentru orice intrebare legata de aplicatia pt child benefit poti contacta centrul de sanatate, Cairde, 19 Belvedere Place, Dublin 1, 01/8552111, in special luni dimineata, 10-12 (au translator de lb romana).

roadrunner
14-11-2008, 13:49
Banuiesc ca a lucrat ca altfel mi-am batut gura de pomana ....
R.

daniel_D
14-11-2008, 13:54
Banuiesc ca a lucrat ca altfel mi-am batut gura de pomana ....
R.

tst-ura de pomana:icon10:

mirela
14-11-2008, 14:49
Buna Mirela, ca sa poti sa aplici pt alocatie trebuie sa lucrezi legal: asta inseamna ca ori ai permis de munca (work permit), ori lucrezi ca "self employed", ori lucrezi part-time (student fiind). dar trebuie sa fi lucrat cel putin o luna inainte sa faci aplicatia, iar atunci cand aplici iti trebuie scrisoare cu detaliile companiei pt care lucrezi sau certificatul de self-employed cu ceva acte doveditoare de pe unde ti-ai prestat serviciile.....
pentru orice intrebare legata de aplicatia pt child benefit poti contacta centrul de sanatate, Cairde, 19 Belvedere Place, Dublin 1, 01/8552111, in special luni dimineata, 10-12 (au translator de lb romana).

multumesc mult pt lamuriri.

eric75
14-11-2008, 15:52
Pai dintr-o postare anterioara intelesesem ca fetita este nascuta in Irlanda.Nu stiu daca mai este necesara conditia ca unul din parinti sa fi lucrat.

mirela
14-11-2008, 16:02
da e adevarat.una din ele e nascuta in irlanda.

eric75
14-11-2008, 16:12
Informatii despre child benefit in romana gasesti aici
http://www.citizensinformation.ie/categories/social-welfare/social-welfare-payments/social-welfare-payments-to-families-and-children/ajutorul-financiar-pentru-copii?set_language=ro

catalin
15-11-2008, 00:53
Din cate stiu eu, trebuie sa indeplinesti anumite conditii ca sa poti primi child benefit.
Una dintre ele si poate cea mai importanta este ca cel putin unul dintre parinti sa fi locuit/muncit( platit taxe ) legal in Irlanda pentru o perioada de 2 ani de zile - "Habitual residence"
Daca ai incepe cu inceputul, Mirela, am putea sa te ajutam mai mult si mai direct fara prea multe comentarii si pierdere de timp.
Explica clar care va este statutul actual / trecut in Irlanda.
cand ati venit, cand s-a nascut copilul, cum munciti aici ( inregistrarea cu TR1-banuiesc, nu te ajuta cu absolut nimic in cazul acesta) sotul /tatal copilului cu ce se ocupa, are drept de lucru .... si toate celelalte detalii.
Odata postate, cu siguranta te putem ajuta/indruma.

melania
15-11-2008, 11:51
''Your social insurance nr '' e echivalent cu codul numeric personal ( CNP)

admin
15-11-2008, 12:36
''Your social insurance nr '' nu e echivalent cu CNP (cel putin nu in Irlanda)
Aici este ppsn care este un numar specific fiecarui individ folosit de social services, revenue etc.