PDA

View Full Version : Work permit info

Gabi
13-11-2008, 14:56
Sunt de putin timp in Irlanda (1 luna) si ma lovesc in gasirea unui loc de munca de faptul ca am nevoie de un work permit. Pe site-ul ambasadei Romaniei se mentioneaza:

În principiu, reglementarea relativă la permise de muncă se va aplica în primii doi ani după aderare, însă poate fi revizuită înainte de încheierea acestei perioade.

Are cineva noutati legate de acest topic?
Se discuta ceva in legatura cu scoaterea/mentinerea work permit-ului pt romani si bulgari ( cei 2 ani sunt aproape de final)?

roadrunner
13-11-2008, 15:39
Din pacate nu se mai discuta, si e putin probabil sa ridice restrictiile acum cu toata criza si numarul de someri in crestere.
R.

Dan Tudor
13-11-2008, 22:29
Nimic oficial pana acum. Oricum, irlandezii vor trebui sa ia o pozitie in viitorul foarte apropiat.

ovimat
13-11-2008, 22:48
Pozitia drepţi cu mîinile in faţă, pumnii strânşi şi degetele mijlocii ridicate obraznic.

eric75
13-11-2008, 23:52
Ma astept chiar sa inaspreasca conditiile de acordare.

Gabi
17-11-2008, 10:53
Nimic oficial pana acum. Oricum, irlandezii vor trebui sa ia o pozitie in viitorul foarte apropiat.

Anglia a luat pana acum o decizie in acest sens?
Cred ca cele 2 tari vor adopta masuri similare.

vasiletina
17-11-2008, 17:43
asteapta la rand pana cel putin la finalul lui 2011.

tocmai am mai anuntat 3 ani de restrictii.

roadrunner
17-11-2008, 17:46
mi se pare nu pot fi mai mult de 7 ani de restrictii conform legilor europene, 2 au trecut, 3 sunt deja hotarati deci mai raman inca 2 ani sub semnul intrebarii.
R.

sfinx
17-11-2008, 22:11
multumim din inima celor care au negociat aderarea la UE

roadrunner
18-11-2008, 11:15
nu prea are legatura cu aderarea la UE, aici e o decizie a unui stat membru (IRL) in limitele legilor europene, negocierile de aderare nu se poarta cu fiecare stat membru in parte. Ar fi corect sa mai zicem ca Romania s-a cam strecurat cu aderarea ca daca era sa fie indeplineasca criteriile cred ca si acuma ne aflam in pre-aderare. Deci nu prea aveam o pozitie buna sa negociem nimic.
R.

santiago
18-11-2008, 13:17
interesant e ca in Romania este un curent anti forta de munca straina ff puternic.
de la santeristul chinez pana la fotbalistul african nici unul dintre ei nu e privit cu ochi buni.

vasiletina
18-11-2008, 18:28
RO si BG au aderat la UE pentru ca UK, GE, FR, IT, SP etc (adica vechea UE) avea nevoie de piata de desfacere a propriilor produse intrucat nu le mai tinea cu PL, HU, CE, etc (noi aderanti) iar acestia au stiut cum sa negocieze, mai ales ca unii aveau si cu ce.

In cazul nostru in preaderarea la NATO: Tony Blair (UK) a venit si negociat pentru ca Industria Metalurgica sa-i fie vanduta lui MITAL (mare sponsor la Labour Party in UK in preajma alegerilor parlamentare din regat); iar Bill Clinton s-a revansat ca nu a mers din prima incercare. Pe cand Shroeder (GE), si chiar Chirac (FR) nici nu a vrut sa auda de RO in NATO si UE. Restul sunt prea mici ca sa conteze.

In cazul preaderarii la UE: Prodi/Berlusconi (IT) au venit si luat portia de energie, Schroeder/Merkell (GE) au luat energie si gaz, Chirac (FR) a luat si el o portie de resurse energetice si Dacia, AU(stria)/HU(ngaria) au luat banci, petrol, paduri (deja taiate de ai nostrii bravi conducatori in frunte cu Petru "Trepica" Roman) si lista continua. Flota am dat-o noi pe gratis, restul ne-au luat RU(sii), arabii ne-au condus oricum economic din umbra (incepand cu dinastia lui Ceausescu si pana in zilele noastre). Asa ca dpdv economic RO nu are cum sa supravietuieasca daca se inchid robinetele (adica fiecare natiune isi atrage profitul facut la noi in Ro catre propria economie). Iar multinationalele nu le pasa ca au investit € 500.000.000 daca au castigat dublu si apoi pleaca unde sunt tratati mai bine.

Am avut resurse, am avut industrie, am avut tot ce ne-am dorit, mai putin libertate (cu exceptia unei categorii de cetatenii) acum avem cu toti libertate, dar au doar o anumita categorie de cetateni resurse, industrie si tot ce isi doresc.

Restul este istorie.

Dan Tudor
18-11-2008, 20:05
@vasiletina - "nu ne vindem tara !". Unde si cand am auzit eu oare chestia asta ?! Poate ma ajutati sa-mi aduc aminte. :)
Rationamentul de mai sus, in alta formulare, ar suna cam asa - de aia merge economia UK prost, ca au luat indienii Jaguarul.
Pe de o parte se plang unii ca nu-s investitii straine, iar cand sunt, se plang altii ca strainii "si-au luat portia". Funny.

vasiletina
18-11-2008, 20:39
expresia se folosise in perioada Ianuarie-Iunie 1990, cand tovarasul Ilievici conducea FSN/PSDR/PSD si alte asemenea organizatii Comuniste, ca raspuns la PNL - Campianu Radu si PNTCD Ovidiu ratiu.

ideea este ca nu ne vindem tara, ca o putem da pe gratis oricum. ceea ce s-a intamplat.

acum ca intradevar si altii o duc greu, poate platesc politele pentru jafurile politice de subminare a propriilor economice si ale altora din sfera lor de influenta.

exista un cuvant care spune un mare adevar, neschimbat de-alungul istoriei:

""ce seamana omul (omenirea, natiunea, persoana, individul, politicul) aceea va si culege!"" si ca o completare "cine sapa groapa altuia cade el in ea" si binenteles lista poate continua.

RO fie nu are clasa politica si politicieni de profesie, iar cand are un politician (nu mascarici sariti de la stanga la dreapta prin tot esicherul politic dupa cum suna interesul propriu) nu are suport politic. si uita asa vor mai trece generatii fara a avea un simbol gen Nicolae Titulescu.

cu asta am terminat lectia de istorie politico-economica. orice polemica ar mai aparea nu voi mai interveni.

am spus o parere confirmata de-a lungul a 19 de ani de libertinaj (politic, moral, religios, economic, familiar, educational, social).

Dan Tudor
18-11-2008, 22:35
orice polemica ar mai aparea nu voi mai interveni.
Nu am polemizat, am facut doar cateva observatii neutre :icon12:. Precum urmatoarea - Titulescu a fost mega-contestat la vremea lui (acuzat de atitudine pro-sovietica).
Cat despre relatia drept de munca in UE/aderarea Romaniei, sunt 100% de acord cu ce a scris Roadrunner.

bosse
18-11-2008, 23:56
http://vb.romaniancommunity.net/showthread.php?t=1464

roadrunner
19-11-2008, 08:50
Vasile (Ros) incepi sa suni in afirmatii ca Vasile celalalt (Sfinx) ...
noi romanii suferim de boala asta cu persecutia, avem senzatia ca toti stau cu ochii pe noi sa ne jefuiasca, si nici prin cap nu ne trece ca poate vina o purtam tot noi.
Toti vorbesc de cum a venit EU si cum politicienii au distrus industria noastra infloritoare, pai hai sa vorbim de cateva sectoare industriale de care mai stiu si eu ceva.
Electronica: Platforma pipera, ce se producea acolo? bunuri de larg consum, televizoare color pe licenta de la DDR, care ei luasera licenta de la RFG in anii '70, imprimante si periferice (FEPER) pe licenta DDR din anii '70, Semiconductori la Baneasa (IPRS si Microelectronica) prima producea tranzistori si CI bipolare de generatie '80 si de atunci nu au mai "inventat nimic", Microelectronica Circuite integrate CMOS de generatie '80 care nu le mai foloseau nici cei din blocul de la Varsovia,
acum hai sa trecem camioane la Brasov, cel mai performat camion care se facea acolo era camion militar cu 6 sau 8 cilindrii in V, nu-l mai puteam vinde decat la Iran si Irak (si la armata romana care nu avea alta alegere) dar a "izubucnit pacea" intre Iran si Irak si n-am mai vandut nici acolo (modelul era de prin anii 80, licenta de la MAN) trecem la tractoare, aici era jale. motoarele de tractoare erau de prin anii '65-70' pe licenta FIAT cu cabine mai aratoase dar motorul si cutia de viteze era originala de la FIAT. Elicoptere la Ghimbav - se faceau doua modele Aluette (elicopter utilitar mic) model din anii 70, si Puma elicopter militar model din anii '80 ambele lincenta franceza (le vindeam la tarile africane, chiar si la Africa de Sud care era sum embargo) - nu mai vorbim de industria de automobile cu renumitele modele renalut 12 (_1968_), Citroen Axel 1980.
Deci in concluzie unde vreau sa ajung, industria asta "moderna" care o aveam in anii 1998 cand s-a schimbat regimul era in medie cu 25 de ani in urma, atat ca productie (modele fabricate) cat si ca tehnologie de fabricatie. Ca sa nu mai amintesc de mentalitati care chiar si acum sunt in urma cu 20 de ani, la 19 dupa revolutie. De fapt noi romanii ne credeam nemaipomeniti pentru ca nu-i vasusem pe aia nemaipomeniti si habar nu aveam ce se petrece in jurul nostru.
Roadrunner

PS - am uitat de famosul avion Rombac (licenta BAC 1974, alt avion care-l scoteau toti din uz, noroc ca comandasera cateva irlandezii in 1988... RyanAir mai precis http://www.irishairpics.com/database/search.php?q=Bucuresti%20Rombac%201-11-561RC%20One-Eleven)
http://en.wikipedia.org/wiki/BAC_One-Eleven

catalin
19-11-2008, 13:34
Despre restrictii :
http://www.capital.ro/index.php?section=articol&screen=index&id=114231&newsletter_link=1&utm_source=newsletter_saptamanal&utm_medium=email

catalin
19-11-2008, 13:45
RyanAir a luat in lease aparatele alea, pe care nici macar Tarom nu le mai folosea.Le-au inchiriat inclusiv cu piloti si ingineri de la maintenance ( dupa afirmatia fostului tau vecin ).
In ceea ce priveste economia Ro in 89 adevarul este undeva la mijloc ( ca intodeauna ).
Au fost si lucruri bune, dar care ori nu s-a stiut cum ori nu s-a vrut sa se continue cu ele. Ce daca se producea tehnologie veche, se putea reutila si retehnologiza( asa cum s-a intamplat in unele cazuri), lucruri proaste au produs si inca produc si chinezii si altii dealtfel.
Cert este ca se putea evolua altfel decat vedem in momentul de fata. Dar ne putem gandi ca se putea si mai rau...:-)

roadrunner
19-11-2008, 14:09
Catalin,
ai dreptate, eu am subliniat mai mult industriile cu care am avut "biznis" au fost mult altele care mergeau bine si au mai mers ani buni numai din inertie, evident ca unele au fost retehnologizate si altele si-au schimbat proprietarul si au devenit de succes.
Concluzia la care vroiam sa ajung acolo era ca nu eram noi buricul pamantului (cu toate ca asa credeam la vremea respectiva) si am incercat sa fac abstractie de ce a urmat dupa schimbarea de regim, era un fel de radiografie a nivelului tehnologic al Romaniei care era precar. De acord ca au fost nuclee de cercetare si de inovatie in diverse locuri, dar nimeni nu cerceteaza de dragul cercetarii (asa cum gresit inca cred cei din tara) ci la comanda unor firme, companii, unde trebuie sa rezolve probleme reale nu sa genereze tone de documentatii pe care nu le citea nimeni (nici macar colegii lor din centrele de cercetare)
Au fost si lucruri bune din pacate nu erau toate sustenabile, si in general erau facute cu un efort financiar considerabil, cumva impinse din spate de regim.
R.

PS - cred ca cea mai mare poblema care a avut-o Ro in momentul ala a fost lipsa unui sistem concurential adevarat, oamenii nu stiau ce inseamna concurenta reala, nu exista "se inchide fabrica" ca nu mai are din ce platii salarii, toata lumea era relaxata, ca cineva are grija de ei. Acum e altfel nu dai din maini sau nu-ti pui mintea la contributie faci foame, in schimb daca esti foarte bun in ceea ce faci nu ai probleme, totul e sa stai la varf (aici nu refer la RO ci la capitalism in general)

eric75
20-11-2008, 16:40
http://www.antena3.ro/stiri/externe/imigrantii-supercalificati-vor-primi-carte-albastra-si-slariu-minim-garantat-in-ue_58248.html

roadrunner
20-11-2008, 17:03
Asta cu ingineria e clara, de 20 ani incoace ingineria a devenit ceva pentru fraieri, si majoritatea s-au dus catre pomul laudat, marketing, studii economice, drept...
ca sa nu mai vorbim de multele facultati private care au aparut ca ciupercile prin RO, sa-i vad acum pe absolventii de marketing la facultatile "Romano-Americane" cum o sa-si gasesca de lucru. Sau pe juristii de duzina care sunt trei la leu.
Le dorim succes.
R.

PS - nu prea am inteles de sunt numiti "super calificati" si nu doar calificati.

sfinx
20-11-2008, 17:09
nu prea are legatura cu aderarea la UE, aici e o decizie a unui stat membru (IRL) in limitele legilor europene, negocierile de aderare nu se poarta cu fiecare stat membru in parte. Ar fi corect sa mai zicem ca Romania s-a cam strecurat cu aderarea ca daca era sa fie indeplineasca criteriile cred ca si acuma ne aflam in pre-aderare. Deci nu prea aveam o pozitie buna sa negociem nimic.
R.
asa au negociat preaderarea - fost raspunsul oficial de la Comisia Europeana, la memorandumul facut in 2006 in urma anuntului ca romanii si bulgarii nu vor avea drept de munca din 2007 in Ie

roadrunner
20-11-2008, 17:12
putem sa vedem si noi raspunsul?
poate nu ai inteles tu bine (in ce limba e raspunsul? si de la cine?) cum am mai spus nu s-a negociat cu fiecare tara separat.
R.