View Full Version : work permit update
Salut,
Incerc sa aflu informatii despre revizuirea necesitatii permiselor de munca pentru
romani si bulgari din 2009. Au trecut doi ani de la "intrarea" in UE si am citit pe undeva ca dupa doi ani ar trebuii sa se anunte pozitia oficiala referitor la acest subiect. Ma gandesc ca 99% o sa fie in continuare necesar un permis de munca, dar eram curios, pentru ca nu am gasit nicaieri info, daca s-a discutat deja, sau urmeaza sa se discute si sa fie anuntat/postat pe undeva.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Deocamdata guvernul e ocupat cu lucruri importante. Buget, taxe, recesiune, somaj. Astea cu dreptul de munca se vor discuta intre Craciun si Rev. ca va fi f simplu. NU
Am inteles din surse mai putin oficiale ca UK nu ma elibereaza vize de munca pentru non-eu. Stie cineva ceva?
eu citisem un articol ca EU vrea sa faca asa numita Blue Card pentru persoanele din afara EU. Nu inteleg de ce e nevoie de un Blue Card cind sunt tari membre EU care nu au drept de munca peste tot in EU asa cum prevad legile EU.
Dicutia era inainte de recunoasterea oficiala a recesiunii. Si oricum pana cand ar intra in aplicare (vreo 5 ani) or sa aiba si romanii drept de munca
http://www.antena3.ro/stiri/externe/marea-britanie-va-inaspri-conditiile-de-imigrare-din-cauza-scaderii-economice_55637.html
funkyfresh
02-11-2008, 14:31
Fir-ar sa fie...
Pana acum o luna chiar cu recesiunea asta tot mai speram ca restrictiile astea vor fi eliminate dar acum incet incet dupa toate semnalele din jur se pare ca va trebuii in continuare sa ne descurcam fiecare cum putem.
Traiasca Europa !!!
mohomi78
14-11-2008, 01:54
Fir-ar sa fie...
Pana acum o luna chiar cu recesiunea asta tot mai speram ca restrictiile astea vor fi eliminate dar acum incet incet dupa toate semnalele din jur se pare ca va trebuii in continuare sa ne descurcam fiecare cum putem.
Traiasca Europa !!!
Da...Sa traiasca toti!Mai putin noi...nu?Dar atata timp cat ne putem descurca, suntem ok,nu?Doar suntem ai dreaqu de rezistenti...:tinysmile_angry_t::icon9:Nu sperati ca sa nu fiti dezamagiti...In cel mai bun caz permisele pt noi vor disparea in 2010!Totusi...speranta moare ultima...sau asa ar trebui sa fie...Are cineva ceva cosciug de vanzare?!?:icon8:
Tocmai am observat un nou paragraf pe web site-ul DETE in cazul romanilor care nu au nevoie de work permit:
"The spouse or dependants of a Romanian workers who have lived in Ireland with the Romanian worker for more than 18 months after the accession of Romania to the EU."
This is good :)
santiago
01-12-2008, 20:23
deci pe undeva au bagat in seama sesizarile facute de Ambasada si au rectificat aberatia
danut150
07-12-2008, 12:28
Buna ziua. Am vazut si eu noua adaugire in legatura cu sotii/sotiile si dependentii romanilor care lucreaza legal in irlanda. Am insa o mare, mare nelamurire, legata de dreptul romanilor de a munci legal in irlanda. Undeva, in legea care a aparut imediat dupa ianuarie 2007, se spune ca pot munci in irlanda,fara permis de munca, acei romani care inainte de 1 ianuarie 2007 au avut un workpermit valabil pe o perioada de 12 luni inainte de aderarea Romaniei la UE (ma rog, am citat din memorie, dar cam asta e esenta, in mare). Daca un roman este detinatorul a 4 parmise de munca, insa ultimul dintre ele a expirat sa zicem, , in noiembrie 2005 , si nu a mai existat ulterior posibilitatea reinnoirii lui, acel roman are dreptul de a munci acum, aici, fara permis de munca? Am vazut ca au mai adus recent o modificare legii (in noiembrie 2008), in care se spune explicit ca romanul trebuie sa fi avut un permis valabil pe 12 luni, care sa fi expirat pe 31 decembrie 2006 sau dupa. Pentru cazul de mai sus, care dintre ele se aplica? Cat de intrerpretabila este legea, in vechea ei varianta?
Multumesc mult pentru raspunsuri!
roadrunner
07-12-2008, 13:06
danut150,
in cazul asta indiferent cum vrei sa interpretezi legea, eu iti dau sfatul sa te tii tare si sa le zici ca nu-ti trebuie work permit. Adica s-o tii de partea ta. Ma indoiesc ca o sa te contrazica cineva (dintre irlandezi) cu argumente puternice. Tine-o pe partea ta, nu le lasa loc de intrepretare.
R.
nu e nimic de interpretat
permisul sa fie valabil la 31 Dec 2006, sau sa expire dupa 1 Ian 2007.
adica ultimele 12 luni
daca a expirat in 2005, inseamna ca dupa expirare pana la 31 Dec 2006 , in cazul in care pers respectiva a ramas in Irl, a ramas(lucrat) ilegal
ba e de interpretat
este vorba de Stamp 4 - daca ai asa ceva in pasaport- deci asta si spune despre valabilitatea unui eventual permis de munca inainte de 2006.
aceasta lege - se refera mai mult la cei noi europeni pripasiti in irlanda (adica dupa 1.01.2007.
deoarece acest Stamp 4 - nu se mai prelungeste pentru romani- reiese ca ai tot dreptul legal la munca - ramane doar sa gasesti acel loc de munca
cei care au venit cu permis de munca nu aveau stamp 4.
cei care aveau stamp 4 nu aveau nevoie de permis de munca
daca nu ma insel ptr cei cu permis de munca se elibera stamp 3
stamp 4 era pe green card-ul eliberat de GNIB. de altfel si alte stamp-uri, se aflau tot pe green card, nicidecum pe pasaport.
vasiletina
08-12-2008, 10:13
ba e de interpretat
este vorba de Stamp 4 - daca ai asa ceva in pasaport- deci asta si spune despre valabilitatea unui eventual permis de munca inainte de 2006.
aceasta lege - se refera mai mult la cei noi europeni pripasiti in irlanda (adica dupa 1.01.2007.
deoarece acest Stamp 4 - nu se mai prelungeste pentru romani- reiese ca ai tot dreptul legal la munca - ramane doar sa gasesti acel loc de munca
falsa asumptia, ca si cea ca muncesc legal pe numele meu si cu PPS-ul.
doar cei care sunt detinatori de Green Card Stamp 4, Permis de munca valabil minim 12 luni pana si la data de 31.12.2006, Joint Spouse Visa minimum 18 luni, sau au primit statutul de refugiat au drept de munca liber fara a mai fi nevoie de alte documente de le DETE, DoJELR.
http://www.antena3.ro/stiri/externe/irlanda-mentine-restrictiile-pe-piata-muncii-pentru-romani-si-bulgari_60473.html
Government decides to continue the existing Work Permits Regime for Nationals of Bulgaria and Romania from 1st January 2009
Minister for Labour Affairs, Mr. Billy Kelleher TD, today (Wednesday 17th December 2008) announced that the Government has decided to continue to require that nationals of Romania and Bulgaria apply for work permits in order to participate in the Irish labour market, but that preference would be given to them over nationals of non-European Economic Area countries.
Minister Kelleher said that this decision would be kept under on-going review and would be assessed comprehensively before the end of 2011.
Minister Kelleher acknowledged that the Irish experience of immigration has been a positive one with newcomers bringing a range of economic, social and cultural benefits to the country. The contribution of immigration to the growth of the labour force has been particularly significant, she said.
However, the Minister pointed out that the considerable challenges now posed as a result of the downturn in the global economic environment, and the direct impact on our labour market, had been factors influencing the Government’s decision. Also taken into account were the views of the Irish Business and Employers Confederation and the Irish Congress of Trade Unions, as well as the position of other Member States of the European Union.
The Minister said that the Government felt that it would be prudent on this occasion to focus on maintaining stability in the Irish labour market, and avoiding the potential imbalances caused by additional migratory inflows to the country.
http://www.entemp.ie/press/2008/20081217a.htm
Dan Tudor
18-12-2008, 15:45
Poziţia MAE faţă de decizia autorităţilor de la Londra privind menţinerea restricţiilor pentru forţa de muncă din România şi Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe a luat act de decizia autorităţilor de la Londra de a menţine restricţiile privind accesul forţei de muncă din România şi Bulgaria pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie şi îşi exprimă dezamăgirea profundă în legătură cu această măsură.
MAE consideră că menţinerea restricţiilor este contrară spiritului Strategiei de la Lisabona, ale cărei obiective, acceptate atât de Marea Britanie cât şi de România, vizează crearea mai multor locuri de muncă şi eliminarea obstacolelor care încă îngrădesc mobilitatea lucrătorilor în interiorul Uniunii.
În opinia MAE, nu este de estimat producerea unei presiuni din partea românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie, care să justifice măsuri de protecţie.
În cursul acestei dimineţi, secretarul de stat Răduţa Matache a prezentat poziţia autorităţilor române şi în cadrul unei discuţii avute la sediul MAE cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, în cadrul căreia, acesta a informat asupra hotărârii autorităţilor britanice. Ambasadorul britanic a menţionat că următoarea reevaluare a deciziei va avea loc în decembrie 2009 şi a comunicat că numărul de locuri prevăzut anual pentru cetăţenii români în cadrul schemei de lucrători sezonieri în agricultură va creşte de la 16.250 la 21.250.
Ambasadorul Marii Britanii a precizat că decizia nu este îndreptată împotriva cetăţenilor români, fiind strict motivată de situaţia economică internă, pe fundalul crizei economice şi financiare globale şi a subliniat excelenta cooperare româno-britanică în toate domeniile, inclusiv în domeniul poliţienesc şi judiciar.
Secretarul de stat român a arătat că datele statistice arată că în Marea Britanie sunt puţini cetăţeni români, în jur de 1% din totalul cetăţenilor străini din această ţară şi a subliniat contribuţia pozitivă pe care aceştia o au la dezvoltarea economică a ţării de reşedinţă.
Totodată, Răduţa Matache a menţionat tendinţa crescătoare a cetăţenilor români de a se reîntoarce în România, precum şi politicile guvernamentale de încurajare a acestui proces.
Ambele părţi au fost de acord că obiectivul comun al României şi al Marii Britanii, atât în plan bilateral cât şi cadrul UE şi NATO, rămâne promovarea unui parteneriat strâns. Cele două părţi vor acţiona în comun pentru valorificarea multiplelor oportunităţi de cooperare, astfel încât decizia privind accesul pe piaţa forţei de muncă să nu afecteze dezvoltarea relaţiilor româno-britanice.
O sa apara si reactia pentru decizia irlandeza.
santiago
18-12-2008, 16:08
daca criza economica nu ar fi existat se gaseau alte motive.
anyway nu e nimic de facut.
probabil ca ar fi fost mai eficient ca MAE sa anticipeze mentinerea restrictiilor si sa faca ceva atunci ..vorbesc in necunostiinta de cauza..daca au existat ceva actiuni retrag cele spuse.
Cristi Roman
19-12-2008, 01:33
Si sa nu mai vorbim de mentionarea parsiva a faptului ca "romanii si bulgarii vor avea prioritate in fata altor nonEU persoane". De parca pina acum, cel putin in legile lor, nu era la fel........
Oricum, ma intreb (evident, retoric) de ce nu introduc restrictii si ptr. francezi si spanioli, care in ultimele luni vin masiv aici, mai mult decit romanii, iar daca va uitati pe PPS number emise in 2008, deja francezii depasesc la total numarul de romani. Ca sa nu mai zic ca un francez nu accepta asa de usor un salariu de 1400 pe cit ar accepta un roman.
Evident ca sint si alte motive, nu stiu cit de mult conteaza, in afara celor mentionate "oficial".
3 ani........trec repede, dar e pacat, se pot schimba multe in 3 aniin viata romanilor de aici care spera la mai mult.
Problema e ca nici daca se se schimba puterea nu sint sanse, si Fine Gael are aceleasi principii anti-romani ca si Fianna Fail.
Cristi Roman
19-12-2008, 01:42
O sa apara si reactia pentru decizia irlandeza.
Cred sincer ca nimeni din Romania nu a facut vreodata ceva ptr. cei din afara tarii, doar declaratii si comunicate.
Am tot sperat sa aud un basescu, un geoana, etc, etc - spunind ceva despre mentinerea romanilor in liga secondhand a UE, evident, nimic.
Stiam demult ca trebuie sa ma bazez doar pe mine si sa nu mai platesc taxe statului roman (in afara de cei 45 de euro ptr. procura:tinysmile_angry_t:).
Carmensita
19-12-2008, 09:53
Si sa nu mai vorbim de mentionarea parsiva a faptului ca "romanii si bulgarii vor avea prioritate in fata altor nonEU persoane". De parca pina acum, cel putin in legile lor, nu era la fel........
Oricum, ma intreb (evident, retoric) de ce nu introduc restrictii si ptr. francezi si spanioli, care in ultimele luni vin masiv aici, mai mult decit romanii, iar daca va uitati pe PPS number emise in 2008, deja francezii depasesc la total numarul de romani. Ca sa nu mai zic ca un francez nu accepta asa de usor un salariu de 1400 pe cit ar accepta un roman.
Evident ca sint si alte motive, nu stiu cit de mult conteaza, in afara celor mentionate "oficial".
3 ani........trec repede, dar e pacat, se pot schimba multe in 3 aniin viata romanilor de aici care spera la mai mult.
Problema e ca nici daca se se schimba puterea nu sint sanse, si Fine Gael are aceleasi principii anti-romani ca si Fianna Fail.
Total de acord...sa nu mai vorbim de milioanele de asa-zisi spanioli sau asa-zisi portughezi sau asa-zisi italieni...Spre exemplu, spaniolii acorda pe banda rulanta cetatenie sud-americanilor care au avut rude provenind din Spania si de acu' 200 de ani (ei sunt cu biserica catolica, scuzati cacofonia si se pare ca gasesc in registrele bisericesti "dovezile" de descendenta) si asta o stiu de la un spaniol, care spunea ca numarul lor este semnificativ!, asta asa un termen eufemistic ca sa nu spuna mai rau. Iarasi, cunosc un peruan care are cetatenie italiana fara sa fi fost vreodata in Italia.
Cristi Roman
19-12-2008, 17:45
Spania a dat liber la munca ptr. romani si bulgari, de la 1 ianuarie 09.
http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-5274307-spania-ridica-restrictiile-libera-circulatie-fortei-munca-din-romania.htm
Din partea mea, un respect sincer pentru spanioli, care au probleme chiar mai mari decit Irlanda, insa uite ca au inteles ce inseamna respectul, daca tot am semnat cu totii niste acte care vb. despre egalitate = UE.
Si bafta tuturor romanilor care aveau nevoie de acest lucru.
funkyfresh
20-12-2008, 02:31
Apai fiecare tara are conducatorii care ii merita de aia nu o sa auzi sau nu o sa vezi nimic din tara referitor la situatia milioanelor de romani cetateni ai UE "emigranti" in UE
danut150
30-12-2008, 22:13
Am intrat pe site-ul dete in urma cu doar cateva minute, si am vazut ca au mai modificat recent ceva (pe 22 dec. a.c.) in legatura cu dreptul de munca pentru romani si bulgari. Ideea e ca nu-mi prea dau seama ce e nou, care sunt modificarile. Daca cineva doreste sa intre, sa vada despre ce e vorba si sa ma lamureasca, ar fi binevenit.
Altfel? La multi ani tuturor celor de pe forum, un an mai bun si sa ne (re)auzim cu bine.
La multi ani!
Cristi Roman
30-12-2008, 22:32
Am intrat pe site-ul dete in urma cu doar cateva minute, si am vazut ca au mai modificat recent ceva!
Ce inseamna "dete"?
danut150
31-12-2008, 00:12
dete- department of enterprise, trade and employment, cu adresa wwww.entemp.ie, sectiunea permise de munca
Au adaugat:
"The spouse or dependants of a Romanian workers who have lived in Ireland with the Romanian worker for more than 18 months after the accession of Romania to the EU."
Nu e ceva nou, este specificat in tratatul de aderare, deci trebuia sa fie precizat de la inceput (probabil nu a fost cazul in primele 18 luni dupa 1 ian 2007).
De asemenea au adaugat ca romanii si bulgarii sunt eligibili pentru green card (inainte cica nu erau eligibili).
Dan Tudor
31-12-2008, 15:46
De asemenea au adaugat ca romanii si bulgarii sunt eligibili pentru green card (inainte cica nu erau eligibili).
Asa este. Super-aberatie. Se instituie un regim mai apropiat de cel al strainilor non-UE decat al "cetatenilor europeni". Bahhh....
http://www.ziare.com/Trei_state_membre_UE_au_ridicat_restrictiile_pentr u_muncitorii_romani-583897.html
florin1s
02-01-2009, 23:17
MAE " îşi exprimă dezamăgirea profundă în legătură cu această măsură".......tipic !!! De parca avem ce sa asteptam din partea lor.
Dan Tudor
07-01-2009, 16:28
.....tipic !!!
Liber la dreptul de munca in Portugalia, Grecia, Ungaria.
Nu am auzit pe nimeni sa spuna "multumesc MAE".
Ca sa sintetizez:
1. Daca se ridica restrictiile de munca, MAE nu are vreo contributie.
2. Daca sunt mentinute restrictiile, MAE "nu a facut nimic".
(Tot) Tipic !!! :D
roadrunner
07-01-2009, 16:31
Exact ca nevestele, isi aduc aminte numai cand noi barbatii le-am scos din sarite.
(si au o memorie de elefant)
R
Dan Tudor
09-01-2009, 12:54
http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-5312625-numarul-romanilor-care-inregistrat-oficial-2008-irlanda-aproape-55-mai-mic-decit-2007.htm
...PPS number, un numar social pe baza caruia poti munci, poti...
Si uite asa imi vin oamenii la ghiseu spunand "io lucrez legal dom'le, pe PPS".
Super-jurnalism....
dar spre finalul articolului...
Un alt motiv l-a constituit si faptul ca romanii inca mai au nevoie de permise de munca pe piata irlandeza (cel putin pina la finalul anului 2011), ceea ce i-a facut pe multi romani sa nu mai incerce aventura irlandeza, mult laudata pe finalul anilor ‘90 si inceputul anilor 2000.
Dan Tudor
09-01-2009, 20:02
dar spre finalul articolului...
Deci nu e super, ci hiper-jurnalism (una spui in titlu/partea introductiva, alta in corpul textului). Pacat, CR imi facuse o impresie buna (l-am cunoscut personal la alegeri)....
florin1s
09-01-2009, 20:05
Liber la dreptul de munca in Portugalia, Grecia, Ungaria.
Nu am auzit pe nimeni sa spuna "multumesc MAE".
Ca sa sintetizez:
1. Daca se ridica restrictiile de munca, MAE nu are vreo contributie.
2. Daca sunt mentinute restrictiile, MAE "nu a facut nimic".
(Tot) Tipic !!! :D
Raspuns : Multumesc MAE !
Mi-am facut bagajul pt Ungaria...
1. Prea putin si prea tarziu.
2.Cand pot sa muncesc in Irl. fara sa le demonstrez, ca la copii mici ,ca am drept de munca datorita contractelor precedente ?! Atunci aveti cuvantul meu ca vin si va felicit personal la ambasada si nu va mai contrazic niciodata !!!
Dan Tudor
09-01-2009, 20:16
2.Cand pot sa muncesc in Irl. fara sa le demonstrez, ca la copii mici ca am drept de munca datorita contractelor precedente ?!
Cand irlandezii vor fi adusi cu picioarele pe pamant si li se va evapora abureala pe care o au ca-s buricu' Europei (lumii). Cand isi vor da seama ca e mult mai bine pentru propriul buget sa incaseze taxe de la romani decat sa-i fugareasca pentru ca nu au drept de munca. Adica in viitorul nu prea apropiat....
De ce credeti ca autoritatile romane ar fi de acuzat pentru situatia asta ?! As intelege o injuratura spusa muteste la adresa lui Paddy. Atata vreme cat Irl nu face nimic exceptional, ci se foloseste de clauze comunitare pentru a mentine restrictiile de munca, zau ca nu vad care e solutia "miracol"....
De la statul Roman (reprezentantii lui) nu te poti astepta la luari de pozitie si actiuni de pe picior de egalitate cu altii. Noi nu avem politicieni (si nici multi oameni) cu cojones, tot timpul suntem cu curu in 2 luntrii si cu capul plecat sa nu deranjam pe nimeni ca POATE obtinem ceva. Ce? Stind aplecati ne putem astepta doar la o rasuflare rece in ceafa si o durere ascutita in cur. Si de abicei asta primim.
Cristi Roman
10-01-2009, 00:11
Deci nu e super, ci hiper-jurnalism (una spui in titlu/partea introductiva, alta in corpul textului). Pacat, CR imi facuse o impresie buna (l-am cunoscut personal la alegeri)....
Domnule Tudor, la gura mare si la circoteala ieftina nu ne intrece nimeni pe lumea asta.
Am precizat clar de mai multe ori in acel articol ca romanii au nevoie de WP, chiar credeti ca trebuia sa mentionez acest lucru pe fiecare rind (adica de vreo 30-40 de ori in text)?
Daca Dvs. puteti munci legal in Irlanda cu contract de munca si cu permis de munca DAR FARA PPS, atunci eu va ofer gratuit garsoniera mea din Bucuresti, pe linga care apartamentele din Smithfield Market sint cotete:tinysmile_fatgrin_t. Insa Dvs. sinteti platit si angajat de Guvernul Romaniei, nu trebuie sa va umiliti zi de zi aici si sa va simtiti cetatean de mina a doua al UE. Tipic functionarilor romani platiti de stat.
V-as intreba eu ce a facut CONCRET Ambasada Romaniei din Dublin doar in ultimii 2 ani, nu mai mult, pentru a ne ajuta sa scapam de restrictii.
Repet, CONCRET.
Va multumesc. Mie mi-ati facut o impresie buna pe acest forum si asa va fi si de acum incolo.
PS: Nu vreau o stare conflictuala, vreau doar sa nu ma mai acuzati de lucruri aiurea, in speta ca nu stiu sa scriu sau n-am informatii bune. M-am explicat la inceput si de aia deduc ca ati fost doar circotas si atit.
Carmensita
10-01-2009, 13:03
Am citit si eu articolul, ai dreptate Cristi ca ai precizat ca romanii au nevoie de WP, dar faza cu PPS number e putin...derutanta pt. unii care nu stiu cum stau lucrurile aici. Nu stiu, parerea mea este ca ar fi trebuit sa formulezi un pic altfel, sa nu fie niciun dubiu pt. cititorul neavizat (uite, explicatia ta ca PPS no. e ceva necesar dar nu si suficient ar fi trebuit inclusa in textul articolului). Intelegem noi perfect ca traim aici, dar altii...Sper ca nu te-am suparat!
Hai la mai multe articole!
Dan Tudor
10-01-2009, 13:04
V-as intreba eu ce a facut CONCRET Ambasada Romaniei din Dublin doar in ultimii 2 ani, nu mai mult, pentru a ne ajuta sa scapam de restrictii.
Repet, CONCRET.
1. Cel putin 15 intalniri ale doamnei ambasador cu inalti oficiali din Guvern si Parlament, ad-hoc pentru problema restrictiilor pe piata muncii.
2. Zeci de scrisori si Note Verbale transmise inaltilor factori de decizie irlandezi. Unele din aceste interventii au fost facute in coordonare cu CRI.
3. Amintirea problemei la absolut toate intalnirile oficiale ale ambasadorului cu politicieni sau demnitari irlandezi.
4. Actiuni de lobby in mediul politic irlandez.
5. Interventii specifice, in paralel, ale Biroului Consilierului Economic la Dublin.
6. Informarea lunara a Presedintiei, a Guvernului si MAE asupra evolutiilor in problema restrictiilor pe piata muncii, astfel incat la orice intalnire la nivel romano-irlandeza acest aspect sa fie mentionat (lucru ce s-a intamplat cel mai recent la vizita presedintelui Irlandei la Bucuresti si se intampla regulat la intalnirile ministrilor de externe).
7. Informarea Reprezentantei Permanente a Romaniei la Bruxelles, pentru interventii concertate Bucuresti-Dublin-Bruxelles.
8. Actiuni ale atasatului pe probleme sociale si de munca de la Ambasada din Londra (ale carui competente acopera si ROI).
Cine crede insa ca lipsa actiunii partii romane a dus la mentinerea restrictiilor, se insala. Chiar daca erau x10 actiuni concrete, mi-e teama ca rezultatul era acelasi. Situatia actuala a economiei irlandeze este principalul motiv. Pozitia UK e al doilea (irlandezilor le e teama ca, daca ridica restrictiile in timp ce UK le mentine, tot "poporul" RO si BG din Marea Britanie se va muta aici).
Cristi Roman
10-01-2009, 13:58
Pozitia UK e al doilea (irlandezilor le e teama ca, daca ridica restrictiile in timp ce UK le mentine, tot "poporul" RO si BG din Marea Britanie se va muta aici).
Multumesc de raspuns. Intr-adevar, varianta cu UK am mai auzit-o/citit-o, si mi-e clar ca si din acest motiv, atit UK cit si Irlanda se vor deschide ptr. romani de la aceeasi data.
Ce vreau sa mai intreb: data furnizata de UK si de Irlanda - "pina la finalul anului 2011" - credeti ca e batuta in cuie sau ea ar putea fi revizuita si la finalul acestui an, sau la finalul lui 2010? Ideea e: stam sigur fara drept de munca inca 3 ani sau, in fct. de evenimente, ar fi posibil sa scapam mai devreme?
Va continua lobbyul din partea Ambasadei (ma gindesc fie si la ultimele cifre, cu romanii care in 2008 au venit mult mai putini ptr. a se stabili aici)?
Cristi Roman
10-01-2009, 14:02
Sper ca nu te-am suparat!
Hai la mai multe articole!
Nici vorba, inteleg criticile, m-a deranjat interventia domnului Tudor, care a fost rauvoitoare, asa am perceput-o, dar nu m-am suparat nici pe dinsul.
Nu m-am suparat eu in 11 ani de presa in Romania cu amenintari directe de la diferiti smecheri (senatori, deputati, nu-stiu-ce-directori) ca sa fiu atent cum trec strada, ca sa fiu atent sa nu fiu dat afara, ca o sa fie sunati sefii mei (Topescu in '90, apoi Ioanitoaia, Tolontan, etc) si tot asa:tinysmile_twink_t:.
Dan Tudor
10-01-2009, 14:04
Masura ridicarii restrictiilor poate fi luata oricand. Problema e ca nu mai e cale de intors dupa aceea. Nu se poate reveni ulterior. O ridica, ridicata ramane.
Actiunile Ambasadei vor continua, cu certitudine. Noul ambasador va stabili strategia adecvata.
@CR - rauvoitoare nu, ironica da. Scuze.
Cristi Roman
10-01-2009, 14:21
Actiunile Ambasadei vor continua, cu certitudine. Noul ambasador va stabili strategia adecvata.
@CR - rauvoitoare nu, ironica da. Scuze.
E bine atunci, Doamne Ajuta.
Nici o problema, weekend frumos.
florin1s
10-01-2009, 15:45
Ma intreb, de ce nu am facut NOI ,ce au facut irlandezii cu tratatul de la Lisabona?
Sa fi pus punctul pe I. Il votam cand vrem si cand ne convine sau...NU (mai exact cand avem drepturi egale cu voi...puteam spune). Daca te duci sa te milogesti la usa lor nu-ti dau nimic.....dar cand au nevoie de tine, atunci trecuie sa actionezi. Bine , aste e o sugestie simpla, dar sunt sigur ca autoritatile romane ar fi gasit 100 de ocazii in care sa-i stanga cu usa. Gata cu plecaciunile si lustruitul pantofilor sa nu-l suparam cumva pe PRINT !!!!
santiago
11-01-2009, 01:18
dar asta au facut irlandezii cu tratatul de la lisabona?
Liviu61bnet
24-01-2009, 16:14
As dori sa stiu ce parere aveti despre ofertele de lucru in UK cu Yellow card , oferte facute in Romania de firme romanesti de Recrutare (ex : Care assistant)
se traduce tzeapa in romaneste
Ma intreb de ce toata lumea se asteapta ca Statul Roman sa faca ceva in legatura cu work permitul asta , de ce nu se gandeste cineva sa dea in judecata statul irlandez sau ma rog al tarii care are restrictii ? si ma refer la Curtea Europeana a Justitiei ? Stiu ca avem o clauza in contractul de aderare care da posibilitatea statelor membre de a tine restrictiile pe piata muncii p[entru tarile noi aderate timp de 7 ani de la data aderarii dar Polonia, Lituania au probabil aceeasi clauza , nu este discriminator faptul ca ei au drept de munca si noi nu? Oare chiar nu poate face nimeni nimic impotriva acestei masuri (clauze) , am crezut ca EU inseamna prin definitie libera miscare a fortei de munca .
roadrunner
28-01-2009, 13:18
Daca am semnat in contractul de aderare (care contine clauza sus aminitita) atunci nu putem face nimic - pe cine sa dam in judecata daca am fost de acord?
Aceea clauza permite tarilor membre sa decida (in limita celor 7 ani) daca mentin sau nu restictiile, pentru o tara sau alta (diferentiat) deci Irlanda nu incalca trataul de aderare si executa aceea clauza din contract, dar in mod diferentiat. Nu ai nici un caz impotriva lor (din pacate)
R
Cred ca trebuie dati in judecata toti romanii cu drept de vot de la Decebal pina la Traian (basescu).
Ma intreb de ce toata lumea se asteapta ca Statul Roman sa faca ceva in legatura cu work permitul asta , de ce nu se gandeste cineva sa dea in judecata statul irlandez sau ma rog al tarii care are restrictii ? si ma refer la Curtea Europeana a Justitiei ? Stiu ca avem o clauza in contractul de aderare care da posibilitatea statelor membre de a tine restrictiile pe piata muncii p[entru tarile noi aderate timp de 7 ani de la data aderarii dar Polonia, Lituania au probabil aceeasi clauza , nu este discriminator faptul ca ei au drept de munca si noi nu? Oare chiar nu poate face nimeni nimic impotriva acestei masuri (clauze) , am crezut ca EU inseamna prin definitie libera miscare a fortei de munca .
de ce nu initiezi aceasta procedura?
pe cine astepti sa o faca?
de ce nu initiezi aceasta procedura?
pe cine astepti sa o faca?
Din pacate nu am bani sa dau Irlanda in judecata , dar din cate pricep eu din leagea uniunii europene si din "Common Law" se poate schimba foarte simplu prin anumite hotarari judecatoresti ...
Carmensita
29-01-2009, 11:49
Si ca de obicei, incepem sa dam vina unii pe altii, cand de fapt vinovatii ii stim cu totii. Adica ii votam.
Am vazut de curand un reportaj la Arte, in lb. germana. Totul se desfasura in Parlamentul European, pe parcursul a 6 luni de presidentie franceza a uniunii.
Puteai vedea cine ia cuvantul in acest parlament: francezi, germani, italieni, etc. si..polonezi.
In pauzele dintre dezbateri, se auzea vorbindu-se franceza, germana, engleza, europarlamentari dezbatand diverse probleme, mai e nevoie sa mentionez ca nici un roman nu se zarea pe acolo??? I-as fi remarcat prin tacere, oricum, ca limbi straine...hai sa fim seriosi.
La un moment dat ministrul polonez pt. relatiile cu UE intra sa negocieze cu Sarkozy in privinta reducerii emisiilor de carbon: revoltat, domnule, noi suntem tara producatoare de carbuni, noi nu vom putea reduce cu nu stiu cat la suta pana in 2009! Ce facem cu oamenii respectivi, ne trebuie bani pt. reconversie profesionala. Dupa ce a iesit de la negocieri, a obtinut si pasuiri in ceea ce priveste nivelul emisiilor de carbon, dar si suma ceruta pt. reconversia profesionala a disponibilizatilor. Vorbea, evident cursiv, lb. franceza.
Asa ca vedeti si voi cum altii fac politica, si au si permis de munca si multe altele, iar noi nu.
Ai nostri erau probabil la cafelattele de la cantina parlamentului.
Imdeiat dupa acest reportaj, a urmat unul despre bulgari, care se chinuiau sa castige la nu stiu ce emisiune, si despre tiganii lor discriminati.
Noi ne asemanam f. bine cu bulgarii: prin tacere. Si bucuria cand nu noi, ei sunt pe ultimul loc in UE la nu stiu ce nenorociri.
Carmensita
29-01-2009, 11:58
Ce-o fi facut Daciana, fata lui tata, in timpul asta? Probabil era la coafor, sa schimbe imaginea. Romaniei.
roadrunner
30-01-2009, 15:02
Danemarca va elimina de la 1 mai restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari
http://www.gandul.info/flux/danemarca-va-elimina-de-la-1-mai-restrictiile-de-pe-piata-muncii-pentru-romani-si-bulgari.html?3996;3833409
R