View Full Version : student in Irlanda
Buna ziua,
am si eu o intrebare: Eu sunt in Irlanda din aprilie 2007 iar anul trecut am urmat un curs si anul acesta m-am inscris din nou pentru a urma un altul care va dura tot un an, fiind legal posibil ca student sa muncesti 20 de ore pe saptamana, cum de nimeni nu ma angajaza part time?
Am trimis CV uri peste tot si bineinteles unde am vazut vreo oferta de munca m-am adresat, fara nici un rezultat. Am terminat un curs 'Business Administration' si am obtinut un FETAC 5 certificat, vorbesc fluent 4 limbi straine deci nu cred ca se trateaza doar de calificare dar de faptul ca sunt romanca?
Cum ar trebui sa se intretina un student in Irlanda daca nu poate obtine nici un loc de munca? Vreun sugeriment? Am omis ceva? Am nevoie de documente specifice?
Cu speranta ca ma poate ajuta cineva in aceasta problema, va multumesc.
daniel_D
01-09-2008, 11:37
Pai depinde unde ai aplicat, ce experienta ai, studii superioare si cel mai important (parerea mea) cum ti-ai crosetat Cv-ul.
Daca tu aplici ptr un post de Business Development Manager, doar ptr ca ai un certificat FETAC...atunci nu ai nici o sansa.
In plus daca vb fluent 4 limbi straine nu cred ca e dracul atat de negru. Insista si trimite Cv-ul, dar numai acolo unde crezi ca te incadrezi.
Merci mult de raspuns si de incurajare de care chiar ca am nevoie dupa aproape 2 ani de cautari. Nu am studii superioare iar de aplicat am aplicat cam peste tot, magazine, call center, birouri de traduceri, etc. Mu am pretentii prea multe vazand cat este de greu sa gasesti de munca ca roman, ma interesa doar sa am ceva stabil de lucru, 4 ore pe zi pe parcursul studilor. Cat despre Cv nu stiu poate ca nu este crosetat ca lumea cum spuneai tu, am ceva experienta in domeniul turismul unde am lucrat diversi ani in agentii de voiaj.
Mai incerc oricum, nu ma d-au batuta :)
roadrunner
01-09-2008, 16:10
Banuiesc ca ai incercat deja la agentii de recrutare, si pe website-uri (jobs.ie monster.ie)
R.
Da exact am incercat deja, agentiile de recrutare de obicei intreaba daca am drept de munca aici dupa care totul ok cand le spui ca esti student, etc doar ca dupa aceea nimeni nu ma contacteaza.
daniel_D
01-09-2008, 16:25
Mu am pretentii prea multe vazand cat este de greu sa gasesti de munca ca roman
Nu sunt deacord cu tine in aceasta privinta, atata timp cat ai ceva de oferit si esti competitiv pe CV-ul tau, poti fi indian, marocan, bosiman, locul de munca e asigurat. Parerea mea.
Nu stiu poate ca ai dreptate, oi fii eu ghinionista sau nu am cautat unde trebuie, eu vorbeam doar din experienta mea :(
roadrunner
01-09-2008, 16:31
Subscriu, la ce a zis Daniel_D,
incearca sa identifici problema majora care sta in calea ta si scapa de ea. Extinde-ti putin aria geografica, intra in mod survival in loc de modul professional (adica cauta la McDonalds si Burger King) ca sa castigi timp, fara sa te gandesti la business administration, si dupa aia o sa ai timp sa cauti. Vezi ca multi studenti lucreaza security (de noapte) etc.
R
PS - inca un lucru, un hotel (sau turism in general) ar fi un loc bun de a incepe chiar si pe un job mai jos (adica nu neparat la receptie)
Am incercat in special, Mc donalds, Centra, etc Chiestia cu calificarile era doar ca sa explic, ca avand calificari si vorbesc n limbi straine, nu pot sa gasesc un job oarecare iar despre hotel am gasit insemnand menajera doar ca nu imi garanteaza cele 4 ore pe zi de care am nevoie iar cel mai important este ca este un job care il faci de dimineata ( curatenie in camere, schimbat paturi, etc) iar eu sunt la colegiu pana la 15.30, deci treba cu menajera cade.
daniel_D
01-09-2008, 19:17
iar eu sunt la colegiu pana la 15.30, deci treba cu menajera cade.
Cad multe daca timpul tau disponibil e numai dupa 15.30. Oricum de plictiseala am dat un search pe Googalau.ie si la cuvantul cheie "students jobs", a iesit afara: www.lacreme.ie , www.SpunOut.ie , www.gumtree.ie ...si mai sunt.
O alta varianta ar mai fi "working from home" dar nu e indicat, 80% din subiecti spun ca e "teapa".
Succes.
Multumesc mult, poate gasesc ceva in site-urile acelea, va tin la curent :)
santiago
01-09-2008, 21:35
Quate:Mu am pretentii prea multe vazand cat este de greu sa gasesti de munca ca roman, ma interesa doar sa am ceva stabil de lucru
Recent am angajat 4 romance si dupa 2 saptam am ramas doar cu una.Am verificat referintele doar la 2 care la randul lor mi-au recomandat pe celelate doua.Cand au inceput munca cele 4 spuneau unei alte romance care lucreaza de 1 an dar in alt departament ca sa vezi ce le aratam noi la astia ce munca bagam noi,rupem la munca nu alta.Dupa 3 zile au inceput ca ar fi preferat sa fie cu mai multe romance ca pot ele sa aduca cateva fete,etc..ca cum sa asculte ele de 3 poloneze care nu au gustat glumele 'nesarate'(a se citi injuraturi) in poloneza spuse de romance.Argumentul ca acele 3 poloneze lucreaza aici de 3 ani si chiar stiu ce fac si isi fac jobul bine nu a contat pt ele si sincer daca nu renuntau ele la job le dadeam eu afara.
Au renuntat ca e prea grea munca...le-am spus ok..usa e in fata stiti pe unde sa iesiti.
Primesc zilnic 5-6 CV-uri din care 2-3 de la romani din care deasemenea CV-uri unele scrise cu pixul si cu taieturi ..deci scrie cu pixul .merge la un xerox dar dupa 2 saptamani isi schimba adresa sau PHONO NUMER (adesea vad asa) si de ce sa se oboseasca sa scrie alt CV cand mai usor e sa taie si sa scrie sub/peste taietura.
apoi la employment history(am vazut in 6-7 cv-uri asta):un exemplu
2002-2003-Germania-shop assistant...
2003-2005-Spania- waiter/ess dupa caz.
2006-2007-Ireland..kitchen assistent
deci doar tara si o meserie de min wage..eu pe cine sa sun sa intreb de o referinta,etc?
Any way ideea este ca eu unul nu mai vreau sa angajez romani pentru ca mai ales celor tineri (pana in 25 de ani)li se pare ca ei sunt mai superiori decat altii si chiar urasc sa lucreze cu alte natii..departe nu or sa ajunga cu atitudinea asta.
Deci sa nu te miri daca nu obtii un job imediat ,eu nici nu le mai desfac acele plicuri maro de 2 ori mai mari decat o foaie de A4 pe care e scris CV-ul.
Cum spunea si Daniel important e sa intri undeva si incet incet dai din coate si iesi la suprafata.
Am inteles ca in Temple Bar la restaurantele italienesti (unde lucreaza zeci de romani) e de ajuns sa intri si sa spui ca iti cauti de munca ..urmatoarea intrebare e cand poti sa incepi?..bineinteles ca spalat vase,servit la mese ,etc...e un inceput.
Iti d-au dreptate, din cauza atitudinii de care vorbeai tu mai devreme nimeni nu se omoara sa angajeze romani, doar ca nu-i drept ca toti romanii sa fie judecati dupa acele cazuri ca stim cu totii, orice padure are uscaturi si asta ma refer in toata lumea nu numai in Romania.
Din pacate eu locuiesc in Cork, probabil in Dublin as avea mai multe oportunitati, aici in toate restaurantele unde care am incercat mi-au retinut Cv-ul dar nu m-a contactat nimeni.
daniel_D
01-09-2008, 23:43
Din pacate eu locuiesc in Cork, probabil in Dublin as avea mai multe oportunitati.
"Pai Iarna nu-i ca Vara"....vb marelui ns Academician doctor inginer T. Basescu(care mi-e simpatic nu de alta).
Asta era explicatia "Dublin nu-i ca, Cork" .
PS: parerea meaPostet at: September 01, 2008, 05:19:25 PM________________________________________________ _
Primesc zilnic 5-6 CV-uri din care 2-3 de la romani din care deasemenea CV-uri unele scrise cu pixul si cu taieturi ..deci scrie cu pixul .merge la un xerox dar dupa 2 saptamani isi schimba adresa sau PHONO NUMER (adesea vad asa) si de ce sa se oboseasca sa scrie alt CV cand mai usor e sa taie si sa scrie sub/peste taietura.
Exista o explicatie.
Din cauza faptului ca in ultima perioada foarte multe companii au introdus ca "company policy" adaugarea la semnatura de la e-mail a super cunoscutului msg [b]Please think twice before you print out this message or any other document! We are all responsible for protecting our environment....etc
Este firesc si evident faptul ca fiecare dintre noi incearca sa adopte o pozitie vizavi de "We are all responsible for protecting our environment"... consecintele se vad deja. ::)
santiago
01-09-2008, 23:54
Ma crezi daca iti spun ca primesc si CV-uri pe 3-4 pagini din care 2 pagini sunt cu poze ale fetelor respective :) ?
o sa curga mult apa pe Liffey pana o sa le pese multora din noi de reciclare,etc.
Nicoleta
02-09-2008, 09:20
Quate:Mu am pretentii prea multe vazand cat este de greu sa gasesti de munca ca roman, ma interesa doar sa am ceva stabil de lucru
Recent am angajat 4 romance si dupa 2 saptam am ramas doar cu una.Am verificat referintele doar la 2 care la randul lor mi-au recomandat pe celelate doua.Cand au inceput munca cele 4 spuneau unei alte romance care lucreaza de 1 an dar in alt departament ca sa vezi ce le aratam noi la astia ce munca bagam noi,rupem la munca nu alta.Dupa 3 zile au inceput ca ar fi preferat sa fie cu mai multe romance ca pot ele sa aduca cateva fete,etc..ca cum sa asculte ele de 3 poloneze care nu au gustat glumele 'nesarate'(a se citi injuraturi) in poloneza spuse de romance.Argumentul ca acele 3 poloneze lucreaza aici de 3 ani si chiar stiu ce fac si isi fac jobul bine nu a contat pt ele si sincer daca nu renuntau ele la job le dadeam eu afara.
Au renuntat ca e prea grea munca...le-am spus ok..usa e in fata stiti pe unde sa iesiti.
apoi la employment history(am vazut in 6-7 cv-uri asta):un exemplu
2002-2003-Germania-shop assistant...
2003-2005-Spania- waiter/ess dupa caz.
2006-2007-Ireland..kitchen assistent
deci doar tara si o meserie de min wage..eu pe cine sa sun sa intreb de o referinta,etc?
Any way ideea este ca eu unul nu mai vreau sa angajez romani pentru ca mai ales celor tineri (pana in 25 de ani)li se pare ca ei sunt mai superiori decat altii si chiar urasc sa lucreze cu alte natii..departe nu or sa ajunga cu atitudinea asta.
Deci sa nu te miri daca nu obtii un job imediat ,eu nici nu le mai desfac acele plicuri maro de 2 ori mai mari decat o foaie de A4 pe care e scris CV-ul.
Cum spunea si Daniel important e sa intri undeva si incet incet dai din coate si iesi la suprafata.
Am inteles ca in Temple Bar la restaurantele italienesti (unde lucreaza zeci de romani) e de ajuns sa intri si sa spui ca iti cauti de munca ..urmatoarea intrebare e cand poti sa incepi?..bineinteles ca spalat vase,servit la mese ,etc...e un inceput.
Cita dreptate ai referitor la superioritatea pe care o au tinerii de azi.Si sa-ti si spun dece( sunt patita).Am 2 copii( 22 si 23 de ani) aici cu mine,si au stamp 4 ( suntem aici din '97),noi doi ( eu si sotul) lucram,dar ei au niste pretentii de iti cade fatza..si nu stiu de unde, pt. ca noi suntem oameni modesti.Sincer, am crezut ca doar eu am problema asta cu tinerii din ziua de azi, hmmmm..trist...
Merci mult de raspuns si de incurajare de care chiar ca am nevoie dupa aproape 2 ani de cautari. Nu am studii superioare iar de aplicat am aplicat cam peste tot, magazine, call center, birouri de traduceri, etc. Mu am pretentii prea multe vazand cat este de greu sa gasesti de munca ca roman, ma interesa doar sa am ceva stabil de lucru, 4 ore pe zi pe parcursul studilor. Cat despre Cv nu stiu poate ca nu este crosetat ca lumea cum spuneai tu, am ceva experienta in domeniul turismul unde am lucrat diversi ani in agentii de voiaj.
Mai incerc oricum, nu ma d-au batuta :)
Sa nu te dai batuta. Sfaturi competente despre cum sa-ti faci cv ul nu prea pot sati dau. Ultimul l-am facut prin 2003. Poate santiago te-ar putea ajuta sa-ti zica cam la ce se asteapta cand primeste un CV (in afara de poze)
Din cate judec eu e important sa subliniezi ceea ce cauta respectivul anagajator. Nu il supraincarca. Chiar daca stii mai multe si job-ul e doar pt 20 % din ce stii pune doar aia 20%. Am auzit refuzuri pe motive de "overqualified"
Ma uitam la mac http://www.mcdonalds.ie/A-great-place-to-work/Opportunities-at-McDonalds.aspx
cerintele alea trebuie sa ti apara in cv intr-o forma sau alta
Din cate stiu eu part-time mai angajeaza lidl/aldi
cei de la Penneys si toata pleiada de magazine de haine :P
Mergi prin cetrele comerciale si uita-te atenta in vitrina. De obicei pun anunturi cei care au nevoie de angajati.
Succes
Multumesc frumos sper sa apara ceva in final, CV-ul nu prea il am incarcat si nici nu l-am 'umflat' doar realitatea, studii, pe unde am lucrat, perioada, referinte,nr. de tel. etc.
Nu am poze, poate asta e motivul ;D
santiago
03-09-2008, 11:21
Asa si trebuie..scurt si la obiect si sa aiba angajatorul toate datele necesare(referinte,etc).
lol..imi aduc aminte ca odata aplicasem eu la un job si vre-o 3 intrebari erau despre ce faimos actor/vip am intalnit si daca mi-a facut placere intalnirea respectiva..si in mintea mea..wtf is she on about it?
asta nu inseamna ca acum nu citesc despre hobby-urile celor pe care-i intervievez.