PDA

View Full Version : Inscrierea certificatelor de nastere irlandeze in registrele romanesti

Carmensita
08-08-2008, 16:59
Cred ca era nevoie de un topic dedicat acestei chestiuni..
Pe langa varianta transcrierii, din aprilie 2004, prin Legea nr. 94 / 2004, certificatele străine eliberate cetăţenilor români de către autorităţile străine, se pot înscrie şi în registrele de stare civilă ale oficiilor diplomatice ale României din ţara de reşedinţă a solicitantului cetăţean român.
....
A facut cineva asa?

ovimat
08-08-2008, 22:12
Se poate dar costa cred peste € 100, in schimb e un proces rapid. Daca aplici in Ro costa mai putin dar dureaza peste 3 luni sa primesti certificatul. Sunt sigur ca dl. Dan Tudor va posta la obiect.

Dan Tudor
08-08-2008, 22:46
Inscrierea certificatelor de nastere e practica curenta la Dublin. La fel si a celor de casatorie - pentru cele oficiate de mine, la Ambasada. Nu transcriu insa certificate de casatorie. Nici de deces.

Carmensita
08-08-2008, 23:23
Transcrierea se face numai in tara, am uitat sa precizez. Fie personal, fie printr-o persoana imputernicita. Diferenta e ca inscrierea in registrul ambasadei nu mai solicita drumul in tara, dar nasterea trebuie declarata la consulat, ambasada, in termen de 15 zile, dl. consul poate ne da mai multe detalii.

Dan Tudor
09-08-2008, 09:08
De fapt transcrierea se refera la acte/fapte juridice de stare civila pentru care nu s-a facut inscriere. Se poate face la ambasade/consulate sau in tara. Referitor la nastere, diferenta intre inscriere si transcriere e minima (daca se face la ambasada/consulatul din tara unde a avut loc nasterea) si consta doar in intervalul care a trecut intre momentul nasterii si cel al solicitarii.

De fapt, ce anume va intereseaza ?!

Carmensita
09-08-2008, 10:15
Multumim.
Ne intereseaza mai putin aspectele teoretice, sunt insa cetateni romani (cutotii avem cunostinte aici) care ar dori sa evite drumurile in tara in vederea transcrierii documentelor emise in Irlanda.
Daca se poate obtine certificatul de nastere romanesc prin intermediul ambasadei, care ar fi pasii, documentele necesare?

Dan Tudor
09-08-2008, 10:33
Deces: se obtine certificatul romanesc de deces in tara, prin transcriere

Casatorie: se obtine aici certificatul romanesc, prin inscriere, doar pentru casatoriile oficiate la Ambasada. Pentru restul, transcriere in Romania

Nastere: se poate cere la Ambasada inscrierea nasterii, avuta loc in Irlanda, indiferent cu cat timp in urma. In urma inscrierii, eliberam un certificat de nastere romanesc, cu CNP (pentru copiii nascuti dupa 2004 inclusiv. Pentru cei nascuti inainte de 2004, parintii trebuie sa solicite singuri CNP in Romania). Trebuie prezentate la Ambasada urmatoarele acte: certificatul de nastere irlandez (doar modelul nou, emis in ultimii 3 ani) apostilat, certificatele de nastere ale parintilor sau certificatul de casatorie, cartile de identitate ale parintilor sau pasapoartele (toate in original). Taxele de legalizare insumeaza 145 Euro.
Problema delicata este timpul de asteptare. De la 10 zile - 2 saptamani a ajuns acum la min. 2 luni. Asta pentru ca: a. in ultimele luni s-a declansat o "avalansa" de cereri, b. de la Bucuresti primim un numar limitat de certificate de nastere, cam 40 pe luna si c. procedura de inscriere este mare consumatoare de timp. Partea buna este ca eu inca accept cereri de inscriere/transcriere, spre deosebire de ambasadele/consulatele din tarile cu mare comunitate romaneasca (Italia, Spania, Franta, UK etc. etc.), care trimit solicitantii in Romania. Daca insa va continua afluxul de cereri la acelasi nivel.... Nu stiu ce voi face. Ar insemna sa am un om care sa se ocupe numai de asta. Si nu il am.

romania
09-08-2008, 22:53
Domule Dan Tudor,

copilul nostru a fost nascut inainte de 2004 si nu are certificat romanesc ceea ce am dori sa obtinem...
Cum am putea proceda, noi parintii nu avem pasapoarte romanesti valabile si nici buletine de identitate romanesti. Ce mai avem din Romania este certificat de nastere si casatorie.

Am reusit acum vreo 2 ani sa traducem la un traducator autorizat in Romania si sa legalizam acea traducere (cu timbru ??!) a certificatului de nastere irlandez al copilului.

Fiind in Romania, cei de la Consiliul local s-au lovit de faptul ca noi nu aveam act de identitate romanesc valabil cu poza si ne-au indrumat sa incercam cand revenim inapoi in Dublin pe la Ambasada.

De atunci nu am mai facut nimic si situatia cu certificatul de nastere romanesc al copilului a ramas ca in tren.

Ati putea prin bunavonta dumneavoastra sa ne indrumati spre cea mai buna cale in a rezolva aceasta problema?

Multumim mult.

Dan Tudor
09-08-2008, 23:54
Fiind in Romania, cei de la Consiliul local s-au lovit de faptul ca noi nu aveam act de identitate romanesc valabil cu poza si ne-au indrumat sa incercam cand revenim inapoi in Dublin pe la Ambasada.

Acelasi impediment si aici.... Ganditi-va ca si la Ambasada si la Consiliul local practic se aplica aceeasi procedura. Inscrierea/transcrierea certificatul de nastere este prima proba a cetateniei romane. Asta cu conditia ca macar unul dintre parinti sa fie cetatean roman. Ori dvs. nu puteti proba cetatenia, neavand acte de identitate romanesti. Probabil ati obtinut cetatenia irlandeza si nu v-a mai interesat extinderea valabilitatii pasaportului sau a buletinului. Evident, va trebui sa obtineti pasapoarte/carti de identitate in prealabil, inainte a de putea solicita inscrierea nasterii copilului dvs.

romania
20-08-2008, 09:56
Ori dvs. nu puteti proba cetatenia, neavand acte de identitate romanesti

Cum adica nu avem acte romanesti?

Pasaportul nu dovedeste cetatenia in nici o tara daca nu ma insel, el faciliteaza calatoria din cate stiu eu.
Noi avem acte romanesti atatea cat ne-au mai fost permise sa avem, certificat de nastere si casatorie...livret militar ;)

Buletine de identitate nu mai putem detine (si nu mai avem) pentru ca nu mai avem domiciliul in Romania.

Deci nu mai suntem cetateni romani pana nu ne reinnoim pasaportul romanesc?

Noi nu vrem toate astea, vrem doar certificat de nastere romanesc unui cetatean roman nascut in strainatate.
El este cetatean roman pt ca parintii lui sunt romani (cu sau fara pasaportul asta de care ne impiedicam acum!!)

Dan Tudor
21-08-2008, 07:25
Pasaportul nu dovedeste cetatenia in nici o tara daca nu ma insel
Va inselati. Dovedeste cetatenia.

Deci nu mai suntem cetateni romani pana nu ne reinnoim pasaportul romanesc?
Suntet cetateni romani dar

.. dvs. nu puteti proba cetatenia, neavand acte de identitate romanesti.
Certificatul de nastere, casatorie, livretul militar nu probeaza cetatenia.

ovimat
21-08-2008, 09:18
Doar buletinul si pasaportul probeaza cetatenia sau si alte documente? Daca pasaportul o probeaza de ce mai este nevoie de buletin la reinnoirea lui?

Dan Tudor
21-08-2008, 10:18
Daca pasaportul o probeaza de ce mai este nevoie de buletin la reinnoirea lui?

Pentru ca:
1. Detinerea cartii de identitate e obligatorie prin lege
2. Cartea de identitate dovedeste domiciliul (ca institutie juridica)

Innrain
21-08-2008, 12:56
Se poate elibera pasaportul in lipsa buletinuilui (cartii) de identitate?

Dan Tudor
21-08-2008, 14:02
Se poate elibera pasaportul in lipsa buletinuilui (cartii) de identitate?

Da, dar doar pentru cei care au deja inscris in pasaport domiciliul in strainatate. Sau, evident, pentru cei <14 ani.

Innrain
21-08-2008, 15:00
Deci daca inteleg eu bine, baietii trebuie sa-si faca pasaport romanesc in care sa fie trecut domiciliul din strainatate. Asta in cazul in care chiar nu mai au nici o modalitate de a dovedi un domiciliu stabil in RO.
Intrebare: Cum dovedesti autoritatilor romane ca ai domiciliul in stainatate? Presupun ca factura de curent nu intra in discutie :)

Dan Tudor
21-08-2008, 16:07
Asta e o problema aici, in Irlanda. Uitati-va la topicul despre alegeri si o sa intelegeti mai bine.

@Romania - practica in materie de stare civila romana, pentru acte de nastere, e foarte clara: fara carti de identitate/buletine/pasapoarte valabile ale macar unuia dintre parinti nu se fac inscrieri ale actelor.

romania
21-08-2008, 22:12
OK domnule Dan Tudor, banuiesc ca nu mai are rost sa intreb daca pasapoartele romanesti expirate pot dovedi cetatenia romana?
Sau daca au expirat...am pierdut iarasi cetatenia asta romana? ???

Si iarasi, trebuiesc ambele reinnoite sau doar unul din parinti?

Si ultima intrebare: noi nu avem decat pasapoarte expirate. Ca sa le reinnoim (neavand buletine dar cu mentiunea de resedinta in strainatate inscrisa in pasaport) de ce alte acte mai avem nevoie ca sa ne prezentam la ambasada?

Stiu ca data trecuta nu m-am putut abtine cand mi s-au cerut cred 5-6 poze...am impresia ca sunt si colectionari pe undeva de-a lungul traseului.... :)

Multumesc mult, nu mi-o luati in nume de rau, dar e complicata rau legislatia asta a noastra :)

Dan Tudor
22-08-2008, 08:12
Este suficient ca unul dintre parinti sa reinnoiasca pasaportul. Inteleg ca in pasapoartele expirate este deja inscrisa mentiunea de domiciliu in Irlanda ? Se cer 4 poze, 2 se aplica pe formulare, 2 ca sa aiba DGP de rezerva pentru scanare. Se completeaza formularul nr. 5, se prezinta certificatul de nastere, de casatorie, eventual green card expirat.

romania
22-08-2008, 10:16
Multumesc mult de info, o sa facem doar unul atunci. Da, pasaportul expirat are inscrisa mentiunea de rezidenta in Irlanda.
Nu avem green card dar presupun ca un pasaport valabil irlandez e la fel de bun,nu?

Asadar, abia dupa ce o sa avem macar un pasaport romanesc valabil, o sa putem aplica si pentru certificatul copilului.

O zi buna!

Dan Tudor
22-08-2008, 12:33
Nu avem green card dar presupun ca un pasaport valabil irlandez e la fel de bun,nu?
Cu mult mai bun ;)

Asadar, abia dupa ce o sa avem macar un pasaport romanesc valabil, o sa putem aplica si pentru certificatul copilului.

Desigur

bogeak
23-08-2008, 01:57
buna
as avea si eu cateva intrebari referitoare la tema:
Copil nostru s'a nascut in Irlanda acu o luna, dar mama nu este cetatean roman, doar tatal e. Suntem casatoriti in Romania, desi si certificat de casatorie romanesc este.
acu ... actele necesare inscrierii certificatului irlandez in registrele romanesti raman aceleasi? si ...
mama neavand certificatul de nastere (la indemana) ne putem folosi de certificatul de casatorie?
o ultima intrebare:
de ce acte sunt nevoie pentru a calatori cu nou'nascutul?
va multumesc

Dan Tudor
23-08-2008, 07:33
1. Aceleasi
2. Certificatul de nastere al mamei, tradus la un traducator autorizat din Irlanda
3. Depinde unde vreti sa calatoriti. Spre Romania, nu e o problema, ii eliberam un titlu de calatorie.
Dati-mi un telefon saptamana viitoare la 6681150