PDA

View Full Version : viata in Irlanda (Dublin)...

sorinc
03-08-2008, 14:17
Salut tuturor!

Locuiesc in Bucuresti si sunt de profesie inginer. De curind s-a conturat oportunitatea de a face rost de un job in Irlanda.
Acum ceva timp (cativa ani in urma) citeam ca Irlanda a fost declarata tara cu cel mai inalt nivel de trai din lume, devansind Norvegia, Finlanda, Luxemburg, Germania, UK, Australia, etc, etc.
In sinea mea ma miram de progresele atit de mari pe care trebuie sa le fi facut Irlanda in cativa ani pentru a ajunge dintr-o tara saraca a EU si o tara de emigranti o tara in care acum, conform statisticilor, ar curge lapte si miere. As vrea sa va intreb daca lucrurile stau chiar asa. Este calitatea vietii atit de ridicata acolo?
As vrea sa va intreb cat ar treb ui sa am ca salariu minim ca sa pot sa ma descurc cu urmatoarele:
- un apartament cu 1 bedroom si 1 living room, mobilat, in Dublin (nu in centru). Nu ma intereseaza un apartament de lux ci unul decent (curat si cu strictul necesar, nu inghesuit a.i sa nu incapi in baie sau sa nu ai loc sa te misti in dormitor pentru ca de abia incape acolo patul). Cat de mare este nivelul de trai, cand din ce am vazut eu pe net, un astfel de apartament mediu este in jur de 850-900 EUR/luna? Dar stiti proverbul romanesc "La pomul laudat sa nu te duci cu sacul"...
- mancare pentru 2 persoane (la fel mancare decenta, nu icre negre, sampanie dar nici fasole cu paine)
- transport (in medie pe luna)
As mai spune ca am trait 1 an de zile in Grecia si ca din salariul pe care il aveam mi-am permis toate acestea, chiar am reusit sa economisesc si niste bani. De aceea intrebarea mea ar fi: cat ar trebui sa am salariul in Irlanda pentru a putea duce acest trai decent in Dublin?

Va multumesc anticipat
Sorin

asorin
03-08-2008, 14:39
Eu zic de la 3000 euro/luna net in sus doua persoane in Dublin pentru o viata decenta si ceva (desi nu prea mult) savings. Pentru detalii legate de cheltuieli/salarii vezi mai multe topicuri de pe forum.

sorinc
03-08-2008, 15:50
Eu zic de la 3000 euro/luna net in sus doua persoane in Dublin pentru o viata decenta si ceva (desi nu prea mult) savings. Pentru detalii legate de cheltuieli/salarii vezi mai multe topicuri de pe forum.

Multumesc pentru raspuns. Cam la atit estimam si eu. In legatura cu salariile ce parere aveti despre urmatoarele estimari:

http://www.payscale.com/research/IE/Country=Ireland/Salary/by_City

http://www.payscale.com/research/IE/Country=Ireland/Salary

Vi se par realiste? Acesta e nivelul salarial in Irlanda?

Multumesc
Sorin

tataru.ciprian
03-08-2008, 17:54
In ce priveste locuinta, 900 pt 1 bed apt -adica double bedroom + living- e un pic cam putin, de obicei e pe la 1000-1200; cei drept, depinde si de zona, nu intodeauna 'in centru' inseamna ca e safe sau calitativ superior, ba chiar dimpotriva.Din experienta personala: mai da 200 in plus pe cazare, dar dormi intr-o zona linistita, fara 'scursurile societatii'....
Dpdv al salariilor, depinde ce stii si cum stii sa faci, treb sa ai diplome si experienta relevanta pt posturi cu de it, financiara, consultanta,etc
Pt ca din cate stiu eu, ca sa ai salar de 2200/luna net, ca si office administrator/assistant -adica unul care impinge hartii de ici colo, just to look busy, trebuie sa cunosti si sa intelegi aproape perfect engleza-irlandeza, si sa ai 3-4 ani experienta ...otherwise, 40ore*11euro/h=~400 euro net/saptamana ( considerand ca stii sa faci ceva in plus fata de cei cu 9euro/h)
Cat despre ore suplimentare, multi vor, putini primesc...
Dar cum scria si asorin daca sunteti un cuplu de salariati, la 3000e/luna impreuna, cred ca economisesti minim700
All the best!

Later edit: pt situatia actuala din irlanda, este un proverb romanesc: la pomul laudat nu te duci cu sacul...

sorinc
03-08-2008, 19:04
In ce priveste locuinta, 900 pt 1 bed apt -adica double bedroom + living- e un pic cam putin, de obicei e pe la 1000-1200; cei drept, depinde si de zona, nu intodeauna 'in centru' inseamna ca e safe sau calitativ superior, ba chiar dimpotriva.Din experienta personala: mai da 200 in plus pe cazare, dar dormi intr-o zona linistita, fara 'scursurile societatii'....
Dpdv al salariilor, depinde ce stii si cum stii sa faci, treb sa ai diplome si experienta relevanta pt posturi cu de it, financiara, consultanta,etc
Pt ca din cate stiu eu, ca sa ai salar de 2200/luna net, ca si office administrator/assistant -adica unul care impinge hartii de ici colo, just to look busy, trebuie sa cunosti si sa intelegi aproape perfect engleza-irlandeza, si sa ai 3-4 ani experienta ...otherwise, 40ore*11euro/h=~400 euro net/saptamana ( considerand ca stii sa faci ceva in plus fata de cei cu 9euro/h)
Cat despre ore suplimentare, multi vor, putini primesc...
Dar cum scria si asorin daca sunteti un cuplu de salariati, la 3000e/luna impreuna, cred ca economisesti minim700
All the best!

Later edit: pt situatia actuala din irlanda, este un proverb romanesc: la pomul laudat nu te duci cu sacul...

Multumesc mult pentru raspunsurile sincere. Si eu am citat in postul meu initial proverbul cu pomul laudat. Adevarul e ca ma aflu acum intr-o dilema. M-am hotarit sa emigrez impreuna cu prietena mea (intentionam sa ne casatorim curind) intr-o tara din vestul Europei. Nu stiu insa daca Dublin-ul ar fi cea mai potrivita destinatie, avind in vedere ca as putea alege intre Austria si Irlanda. Am vazut pana acum cu ochii mei Londra si Viena. Viena mi-a facut o impresie foarte buna, ceea ce nu as putea spune si despre Londra supra-aglomerata invadata de musulmani cu turbane, indieni, chinezi si negri cu care te intalnesti la fiecare metru (ma intreb daca englezii nu sunt chiar minoritari in Londra). Londra nu mi s-a parut deloc un oras sigur nici chiar in timpul zilei. Deci ar trebui sa dau cam 1000-1200 euro ca sa locuiesc intr-o zona sigura, suma care nu mi se pare deloc mica. Sa inteleg ca Dublin-ul nu e un oras sigur? As dori mai multe detalii despre acest lucru. Sigur ca nu imi doresc sa stau intr-o zona cu infractori.
Sunt inginer software si am ceva ani de experienta precum si certificari in domeniu. Totusi ma aflu intr-o cumpana, daca sa aleg Irlanda sau Austria. Pentru Irlanda avantajul ar fi al limbii engleze pe care o cunosc deja.
"pt situatia actuala din irlanda, este un proverb romanesc: la pomul laudat nu te duci cu sacul..."
As dori mai multe detalii despre asta, daca se poate. Sunt probleme in momentul de fata acolo?
Cum vedeti evolutia Irlandei in urmatorii ani? Cum va arata aceasta tara peste 3,4, 5 ani?
Mancarea cam cat ar costa pentru o persoana / luna?
Dar transportul?

Multumesc
Sorin

asorin
03-08-2008, 21:42
Irlanda nu se afla intr-o situatie prea favorabila in prezent, dar nu este singura, problema este prezenta si la case (mult) mai mari (e.g. UK, USA, Danemarca, Spania). Dupa cum se misca lucrurile cred o sa mai dureze ceva situatia, dar peste 2-3 ani ar trebui sa-si revina. Dupa parerea mea peste 3-4 ani Irlanda n-o sa se schimbe mult, eventual in cel mai rau caz vor fi mai putine joburi si somaj mai mare.
Sfatul meu este sa consideri oportunitatea pe termen lung si sa iei in considerare cativa factori, in primul rand ce oportunitati de cariera exista pentru tine si pentru prietena ta. In software sunt joburi ok pe-aici si se fac bani buni daca esti bun in domeniu. Aici conteaza si impozitul mic in comparatie cu alte tari. Salariul variaza in functie de experienta si de calificare, si in mod normal pentru un inginer cu ceva experienta este mai mare decat salariul mediu de pe Payscale. Daca-mi zici pe ce esti specializat si cata experienta ai, iti pot face o estimare, si eu lucrez in acelasi domeniu ;)
Nu ultimul rand conteaza si ce ar putea face prietena/sotia ta aici, ce calificare are si daca si-ar putea usor sa-si gaseasca un job convenabil. Mai devreme sau mai curand va trebui sa-si gaseasca ceva cu care sa fie multumita, nu va putea sta la nesfarsit nefacand nimic, doar cu salariul tau.
Oricum, de la a dori sa emigrezi si pana la avea o oferta in mana e ceva tras, de obicei nu te angajeaza primul cv pe care-l depui. Dureaza putin...
Cat despre Dublin, mie personal imi place si ma simt bine aici, desi nu este la nivelul unor metropole occidentale (Londra, Paris etc) din mai multe puncte de vedere (strazi, servicii publice, transport etc). Pe de alta parte este un oras intins, densitate mica, multe case/blocuri mici, si deci aglomerati/poluare mica (in comparatie cu alte capitale). Si nu cred ca poti zice ca e nesigur, eventual sunt cateva zone de care ar fi bine sa te feresti. Sunt deasemea si zone bune si destul ieftine, mai ales in nord-vest. 900 intr-adevar ar fi cam putin pt 1bedroom, dar la 1000-1100 ar trebui sa gasesti ceva decent intr-o zona ok. La 1200 gasesti ceva high standard, daca nu lux. Mancarea depinde de unde o cumperi, eu personal platesc aproximativ 600/luna pentru mancare, dar nu fac economie, nici risipa.
Transportul depinde de distanta si de mijlocul de transport. Tren - 80 euro/luna, bus - 60 euro, masina (asigurare 500-1000/an - depinde mult de masina si de sofer, taxa drum 80/3 luni, benzina 1.3/l).
Pe forum poti gasi cateva topicuri care detaliaza aceste costuri.

santiago
04-08-2008, 08:08
Dublin oras safe?..sunt zone in care soferii de autobuz refuza sa intre ca ies cu geamurile sparte,la statiile de benzina nu vezi vanzatorii ci doar un grilaj si o mica gaura pe unde platesti(benzina o platesti inainte in acele statii).Chiar si in centru primaria spera ca la finalizarea proiectului Arnotts(dupa demolarea si reconstructie)acel loc sa devina mai safe(asa declara un edil).
In Dublin se intampla acelasi lucru ca in Londra sau alte capitale,in zonele bunisoare scumbags,etc nu mai pot face fata cu plata chiriei /mortgage si lasa locul altora care isi permit asta..de obicei oameni cu joburi /comprtament decent.
Cum s-a mai spus depinde unde e jobul si iti gasesti intrucat acum chiar gasesti la 1200 pe luna un 2 bedrooms pe alese chiar si in zone bune..dar nu city center.
mancarea..www.tesco.ie..si iti faci o idee

sorinc
04-08-2008, 08:23
Dublin oras safe?..sunt zone in care soferii de autobuz refuza sa intre ca ies cu geamurile sparte,la statiile de benzina nu vezi vanzatorii ci doar un grilaj si o mica gaura pe unde platesti(benzina o platesti inainte in acele statii).Chiar si in centru primaria spera ca la finalizarea proiectului Arnotts(dupa demolarea si reconstructie)acel loc sa devina mai safe(asa declara un edil).
In Dublin se intampla acelasi lucru ca in Londra sau alte capitale,in zonele bunisoare scumbags,etc nu mai pot face fata cu plata chiriei /mortgage si lasa locul altora care isi permit asta..de obicei oameni cu joburi /comprtament decent.
Cum s-a mai spus depinde unde e jobul si iti gasesti intrucat acum chiar gasesti la 1200 pe luna un 2 bedrooms pe alese chiar si in zone bune..dar nu city center.
mancarea..www.tesco.ie..si iti faci o idee

Cine ar fi cei care fac din Dublin un oras nesigur? Sunt cumva cei care au venit din Europa de Est? Vedeam niste anunturi de inchirieri scrise in poloneza :(
Nu fac deloc un elogiu al Bucurestiului, sa nu fiu gresit inteles, acest oras ma deprima, dar parca totusi aici nu am auzit de autobuze sparte (nici macar in cartierele rau famate), poate doar ocazional cand e un meci care ii incinge prea mult pe suporteri. Si nu se poate spune ca politia e cea care mentine ordinea, de cele mai multe ori e inexistenta.
Dar ceea ce spui (autobuze sparte, etc) sunt cazuri exceptionale sau e o situatie oarecum des intalnita? In cazul tau s-a meritat efortul de a te stabili in Irlanda? Sau daca ai putea sa alegi din nou, ai alege alta tara?

santiago
04-08-2008, 09:14
topicul era despre Dublin..eu locuiesc la 'tara' la 10 km nord de Dublin..unde e liniste si pace.
Acum sa nu generalizezi ,am spus doar zone in care se intampla lucruri rele ,nu tot Dublinul si ma repet tu decizi daca sa locuiesti in acele zone sau nu.

sorinc
04-08-2008, 09:27
topicul era despre Dublin..eu locuiesc la 'tara' la 10 km nord de Dublin..unde e liniste si pace.

Apropos de "tara". E liniste, dar e si sigur? Am locuit si eu in Creta, la vreo 10 km distanta de capitala Heraklion, intr-o zona cu case risipite; din cand in cand se mai auzeau focuri de pistol (caci acolo orice cretan "respectabil" avea o pusca sau un pistol si cand se mai infierbanta putin de prea mult soare, le folosea). In general era liniste, dar asta nu inseamna ca nu misunau pe acolo tot felul de indivizi dubiosi din lumea interlopa, care tocmai pentru ca era "tara" si nu era politie puteau sa-si faca de cap in voie. Deci sa inteleg ca acolo la tara, e mai multa siguranta chiar decat in oras?

santiago
04-08-2008, 10:03
nu pot generaliza...la mine e ok

asorin
04-08-2008, 11:12
Statistic vorbind Dublin e un oras mai sigur decat multe capitale europene. Intr-adevar sunt zone foarte naspa, de care e bine sa te feresti (si aici includ si o parte din city center - nu toata), dar asta ar fi cam 30% din Dublin (maxim). Restul sunt zone decente, unele chiar foarte bune, nu prea scumpe si unde e liniste de zici ca e la tara.

Dan Tudor
04-08-2008, 12:43
Daca as pune Dublinul pe o scala de la 1 la 10 in materia sigurantei, probabil ca i-as da 4. E adevarat, am locuit cativa ani buni ani in Helsinki, cam la 9,5-10. Oricum, daca deschizi o pagina de stiri irlandeze (vezi RTE News de ex.), parca esti la Pro-Tv - crime, droguri, accidente auto, jafuri, grenade etc. etc. etc.

sorinc
04-08-2008, 12:56
Daca as pune Dublinul pe o scala de la 1 la 10 in materia sigurantei, probabil ca i-as da 4. E adevarat, am locuit cativa ani buni ani in Helsinki, cam la 9,5-10. Oricum, daca deschizi o pagina de stiri irlandeze (vezi RTE News de ex.), parca esti la Pro-Tv - crime, droguri, accidente auto, jafuri, grenade etc. etc. etc.

Va multumesc pentru ca ati intervenit, este foarte util pentru mine reply-ul Dvs.. Intr-adevar este nu prea placut sa aud ca la capitolul siguranta are nota 4. Puteti va rog, in cazul in care cunoasteti sa notati pe aceeasi scala orase precum Londra, Viena, Munchen, Bruxelles sau Bucuresti (sau oricare altele doriti). M-ar ajuta mult sa ma orientez in luarea unei decizii

Multumesc anticipat
Sorin

Dan Tudor
04-08-2008, 13:03
Paris 6, Bruxelles 6, Londra 5.
Repet, poate sunt subiectiv, am stat in Finlanda, tara unde nu exista locuri nesigure/rau famate.... Mergi la 3,30 AM unde vrea muschiuletul tau, in padure, in zone locuite, in zone industriale si nu se intampla nimic.

sorinc
04-08-2008, 17:40
Multumesc pentru informatii

Salariul variaza in functie de experienta si de calificare, si in mod normal pentru un inginer cu ceva experienta este mai mare decat salariul mediu de pe Payscale. Daca-mi zici pe ce esti specializat si cata experienta ai, iti pot face o estimare, si eu lucrez in acelasi domeniu ;)

Sunt J2EE developer certificat Sun (SCJP6, SCWCD 1.4) si IBM. Lucrez din 2003, am schimbat 3 firme pana in prezent.

Nu ultimul rand conteaza si ce ar putea face prietena/sotia ta aici, ce calificare are si daca si-ar putea usor sa-si gaseasca un job convenabil.

Are un master in arte plastice (pictura), a lucrat ca profesor de educatie plastica dar si ca educator. Deasemenea a avut proiecte particulare de pictura murala.

Numai bine
Sorin

asorin
04-08-2008, 21:30
Sunt J2EE developer certificat Sun (SCJP6, SCWCD 1.4) si IBM. Lucrez din 2003, am schimbat 3 firme pana in prezent.

Asta inseamna un salariu brut de 55k-60k EUR/an (poate chiar 65k), adica, daca esti casatorit, fara copii si sotia nu lucreaza, un salariu net de 3700-4000 EUR/luna.

Are un master in arte plastice (pictura), a lucrat ca profesor de educatie plastica dar si ca educator. Deasemenea a avut proiecte particulare de pictura murala.

Din pacate pentru a lucra ca educator/profesor aici necesita acreditare, o procedura anevoiasa, greoaie si de lunga durata. Cu alte cuvinte exista riscul ca ea sa nu-si gaseasca ceva decent de munca intr-un timp rezonabil. Oricum, dpdv financiar salariul tau ar fi mai mult decat suficient, dpdv profesional insa e alta poveste.

sorinc
05-08-2008, 08:27
Asta inseamna un salariu brut de 55k-60k EUR/an (poate chiar 65k), adica, daca esti casatorit, fara copii si sotia nu lucreaza, un salariu net de 3700-4000 EUR/luna.

Sa inteleg ca impozitele pe care le ia statul depind de faptul daca esti casatorit, cati copii ai si daca sotia lucreaza sau nu?
Care e cel mai favorabil caz: sa fi casatorit, sa ai copii si sotia sa nu lucreze? Atunci impozitul e minim?
Iar daca nu esti casatorit atunci impozitul e maxim?
Care ar fi diferenta in salariu net pe luna intre cele 2 cazuri?

asorin
05-08-2008, 11:42
Sa inteleg ca impozitele pe care le ia statul depind de faptul daca esti casatorit, cati copii ai si daca sotia lucreaza sau nu?

da

Care e cel mai favorabil caz: sa fi casatorit, sa ai copii si sotia sa nu lucreze? Atunci impozitul e minim?

da

Iar daca nu esti casatorit atunci impozitul e maxim?

da

Care ar fi diferenta in salariu net pe luna intre cele 2 cazuri?

Calculatorul de la adresa asta ar trebui sa-ti raspunda la intrebare: http://www.ey.com/global/content.nsf/Ireland/Budget_2008_-_Tax_Calculator
La salariul net mai adaugi 50 euro, deducerea pentru faptul ca platesti chirie (rent tax credits) si obtii salariul net final.

sorinc
13-08-2008, 13:15
Calculatorul de la adresa asta ar trebui sa-ti raspunda la intrebare: http://www.ey.com/global/content.nsf/Ireland/Budget_2008_-_Tax_Calculator
La salariul net mai adaugi 50 euro, deducerea pentru faptul ca platesti chirie (rent tax credits) si obtii salariul net final.

Am primit o oferta de la o companie care imi ofera pe langa salariul anual X euro/year si health insurance + pension insurance.
As dori sa intreb daca cei X euro per an sunt si acestia impozitati sau acesta este salariul anual net pe care il primesc si nu mai trebuie sa platesc alte taxe.
Sau si pentru acesti X euro se aplica impozitele conform calculatorului de mai sus?

Dan Tudor
13-08-2008, 13:58
[
As dori sa intreb daca cei X euro per an sunt si acestia impozitati sau acesta este salariul anual net pe care il primesc si nu mai trebuie sa platesc alte taxe.
Sau si pentru acesti X euro se aplica impozitele conform calculatorului de mai sus?

Pai de ce nu-i intrebati pe cei care v-au facut oferta ?! ???

Melciu
13-08-2008, 14:18
de obicei se discuta in salariu brut / an aici. de obicei... nu poti sa fii sigur pana nu intrebi

sorinc
13-08-2008, 14:49
[

Pai de ce nu-i intrebati pe cei care v-au facut oferta ?! ???

I-am intrebat, dar am primit un raspuns ambiguu. :(
Nu o sa va vina sa credeti, dar cred ca nici ei nu stiu exact. Mi-au spus ca s-ar putea sa fie niste taxe, dar nu stiu exact cat si cum si ca ar fi bine sa contactez eu direct Irish Revenue [br]Postet at: August 13, 2008, 01:47:51 PM________________________________________________ _

de obicei se discuta in salariu brut / an aici. de obicei... nu poti sa fii sigur pana nu intrebi

Cum spuneam, mi s-a dat un raspuns ambiguu, de genul
va dam un salariu X + asigurare medicala + pension insurrance

La intrebarea mea daca din suma X am de platit taxe, mi s-a spus ca "s-ar putea sa fie niste taxe"

mihaimilk
13-08-2008, 18:12
Daca esti angajat la negru, nu platesti taxe 8)

Altfel, cred ca ei vorbesc de salarul brut, n-au de unde sa stie cat net o sa primesti tu, daca esti casatorit etc...

98.99% ca e vorba de brut

asorin
14-08-2008, 00:12
pui salariul brut pe care l-ai primit (aici se discuta numai in salariu brut, cel putin in IT) in calculatorul online si obtii salariul net lunar.

sorinc
14-08-2008, 07:41
Daca esti angajat la negru, nu platesti taxe 8)

Altfel, cred ca ei vorbesc de salarul brut, n-au de unde sa stie cat net o sa primesti tu, daca esti casatorit etc...

98.99% ca e vorba de brut

Nu sunt angajat la negru :)
Cand iau salariul si vireaza banii in cont, eu primesc salariul net (cu taxele deja scazute) sau primesc salariul brut si apoi trebuie sa ma duc personal sa platesc taxe?
Oricum, am calculat si ar fi o diferenta de cateva sute de euro pe luna intre cazul in care as fi casatorit si cazul in care nu as fi.
Sa presupunem ca la inceput nu sunt si iau salariul mai mic, apoi dupa 2 luni sunt casatorit. Asta inseamna ca voi primi dupa 2 luni deja salariul marit? :) Nu inteleg prea bine acest aspect... Trebuie sa ma duc si sa-i informez ca m-am casatorit si dupa aia primesc salariul marit? :)[br]Postet at: August 14, 2008, 06:28:11 AM________________________________________________ _

Statistic vorbind Dublin e un oras mai sigur decat multe capitale europene. Intr-adevar sunt zone foarte naspa, de care e bine sa te feresti (si aici includ si o parte din city center - nu toata), dar asta ar fi cam 30% din Dublin (maxim). Restul sunt zone decente, unele chiar foarte bune, nu prea scumpe si unde e liniste de zici ca e la tara.

Din cate am inteles eu Dublinul e impartit in 24 de districte. Care ar fi cele care ar trebui evitate neaparat?
Firma care mi-a facut oferta are sediul in Dublin 15 si as vrea sa stiu care ar fi districtele pe care trebuie sa le evit cand caut cazare.

Multumesc anticipat
Sorin

sfinx
14-08-2008, 08:19
in fiecare district este cate "un loc care trebuie evitat"
in D 15 evita Corduf, Mulhudart un colt din Clonsila, in general zonele unde sunt case vechi cu familii inradacinate, cu multi "teenagers" altfel in D 15 sunt suficient de multe zone unde nu sunt probleme

adrianab
14-08-2008, 09:25
Sorinc in primul an de casatoriei esti tratat de cei de la Revenue ca si necasatorit. La sfarsitul acelui an completezi un formular pentru a cere inapoi taxele care le-ai platit in plus ca necasatorit si ele ti se returneaza. Totodata, din acel moment incepi sa fi impozitat ca persoana casatorita.

Innrain
14-08-2008, 11:53
Sorinc in primul an de casatoriei esti tratat de cei de la Revenue ca si necasatorit. La sfarsitul acelui an completezi un formular pentru a cere inapoi taxele care le-ai platit in plus ca necasatorit si ele ti se returneaza. Totodata, din acel moment incepi sa fi impozitat ca persoana casatorita.

In anul casatoriei cei in cauza sunt tratati de catrei Revenue ca si single daca ei nu cer altfel. EI au dreptul sa fie tratati in Joint assessment de la data casoriei. Repet acest lucru se face doar la cerere si REV nu se va oferi sa calculeze taxele pentru proaspat casatoriti nicodata.

parerea mea

asorin
14-08-2008, 12:06
In Dublin 15 sunt zone bune si ieftine: Waterville, Castleknock, Luttrellstown/Carpenterstown, zona langa shopping center, Ashtown, Phoenix Park.
Initial la angajare (primul salar) o sa fii pus pe taxa de urgenta pana iti clarifici situatia fiscala (trimiti certificatul xx cu toate datele completate). Dupa o sa fi taxat conform profilului (casatorit/necasatorit) iar taxa se ia din salariul lunar automat. Deci pe card o sa primesti salariul net. Pentru detalii vezi www.revenue.ie, site-ul e bun si acolo ar trebui sa gasesti raspunsuri la toate intrebarile (inclusiv despre impozitul pt pers casatorite).

adrianab
14-08-2008, 14:05
In anul casatoriei cei in cauza sunt tratati de catrei Revenue ca si single daca ei nu cer altfel. EI au dreptul sa fie tratati in Joint assessment de la data casoriei. Repet acest lucru se face doar la cerere si REV nu se va oferi sa calculeze taxele pentru proaspat casatoriti nicodata.

parerea mea

Eu am cerut astfel si mi s-a raspuns ce am mai scris deja aici. Anul acesta mie mi s-au returnat inapoi taxele platite in plus anul trecut.
Cred totusi ca cel mai bine este ca cei in cauza sa viziteze siteul oficial al Revenue asa cum li s-a mai recomandat.
Mult succes tuturor!

sorinc
14-08-2008, 20:38
Referitor la inchirierea unui apartament, am uitat sa intreb daca in pretul chirei sunt incluse si cheltuielile pentru electricitate/incalzire/apa etc? Daca nu sunt incluse, cam cat ar fi acestea pentru un apartament cu 1 bedroom?

Multumesc
Sorin

asorin
14-08-2008, 22:20
de obicei nu sunt incluse (cu cateva exceptii prin city centre, dar acolo is cladiri vechi - nu vrei sa stai pe-acolo). Bilurile depind de anotimp si de cat de friguros esti, in medie cam 40-70/luna (electricitate, gaz), apa (rece) e gratis (era si culmea sa se plateasca la cata ploaie :D). Mai pui mobilul (40), netul (30), tv (20).

Innrain
15-08-2008, 08:53

parerea mea

Eu am cerut astfel si mi s-a raspuns ce am mai scris deja aici. Anul acesta mie mi s-au returnat inapoi taxele platite in plus anul trecut.
Cred totusi ca cel mai bine este ca cei in cauza sa viziteze siteul oficial al Revenue asa cum li s-a mai recomandat.
Mult succes tuturor!

acum nu mai e parerea mea:

For tax purposes, both partners continue to be treated as two single persons in the year of marriage. However, if the tax you pay as two single persons in that year is greater than the tax which would be payable if you had been taxed as a married couple, a refund of the difference can be claimed. Any refund due is only from the date of marriage and will be calculated at the end of that tax year.

Deci calea cea mai simpla este cea spusa de tine. Observati "a refund of the difference can be claimed". Daca mergi la revenue si intrebi cum se face ei vor spune "as two single persons". Daca in schimb vii cu "I want to claim 700 TC for the year of marriage" e o alta treaba. Problema este ca trebuie sa iti calculezi singur ce TC poti sa ceri pentru anul casatoriei

adrianab
15-08-2008, 10:30
Deci calea cea mai simpla este cea spusa de tine. Observati "a refund of the difference can be claimed". Daca mergi la revenue si intrebi cum se face ei vor spune "as two single persons". Daca in schimb vii cu "I want to claim 700 TC for the year of marriage" e o alta treaba. Problema este ca trebuie sa iti calculezi singur ce TC poti sa ceri pentru anul casatoriei

Raspunsul asta ar trebui postat la categoria diferente intre Dublin si restul tarii (mi-am amintit ieri in timp ce conduceam spre St. Vincents despre o discutie cu diferenta la nivel salarial Dublin vs restul tarii). Eu am cerut tax credit ca married with joint assessment prin telefon la inceputul anului si cea cu care vorbisem a fost super draguta cat sa-mi spuna ca pot sa cer taxe inapoi si cat sa cer, insa eu cand sun imi raspunde cineva din Wexford- cel putin asa cred. Am patit si eu destule cu functionarii lor dar pana acum cu Revenue a fost usor. Mai am insa timp sa acumulez experienta.

sfinx
16-08-2008, 09:42
o sa tot acumulezi cat timp o sa stai in Irl[br]Postet at: August 16, 2008, 08:41:21 AM________________________________________________ _o sa tot acumulezi cat timp o sa stai in Irl
la un momentdat o sa faca parte din cotidian

Carmensita
16-08-2008, 12:05
Sorinc,
citind post-urile tale initiale, ma intrebam unde ai citit chestia asta cu ~cel mai ridicat nivel de trai din lume~? Nu pun la indoiala ca intr-adevar asta ai citit, dar ma intreb serios ce fel de indicatori se iau in calcul cand se fac astfel de statistici....
Pai, vei avea salariu mai mare ca in alte parti (incontestabil), dar chiria te va costa enorm, vei plati mult pt. servicii proaste (ultima patanie a fost cu masina, am avut ceva de reparat si efectiv si-au batut joc), costul vietii in genere e foarte ridicat...cred ca repet ce s-a mai scris de fapt, sorry..
Despre Dublin: este un oras monoton si sec, nici nu il pot compara cu Viena, ei, acolo nivel de trai ridicat in opinia mea (asta referitor la Irlanda vs. Austria)...despre vreme nu mai trebuie sa iti spun, ca stie toata lumea...Oamenii sunt ca peste tot, stai linistit in nici un caz nu sunt mai ospitalieri ca altii...ba, eu personal, ii gasesc enervant de duplicitari si ipocriti (a doua trasatura deriva din prima, probabil ;D).
Evident, astea sunt niste pareri absolut personale, nu le-am scris cu intentia de a rani sentimentele cuiva (familii mixte, etc. etc.)
Daca ar fi sa aleg intre Irlanda si Austria, as alege a doua varianta, asta asa, simplificand mult lucrurile.

Oricum, succes in orice decizie vei lua!

sorinc
16-08-2008, 21:05
Sorinc,
citind post-urile tale initiale, ma intrebam unde ai citit chestia asta cu ~cel mai ridicat nivel de trai din lume~? Nu pun la indoiala ca intr-adevar asta ai citit, dar ma intreb serios ce fel de indicatori se iau in calcul cand se fac astfel de statistici....
Pai, vei avea salariu mai mare ca in alte parti (incontestabil), dar chiria te va costa enorm, vei plati mult pt. servicii proaste (ultima patanie a fost cu masina, am avut ceva de reparat si efectiv si-au batut joc), costul vietii in genere e foarte ridicat...cred ca repet ce s-a mai scris de fapt, sorry..
Despre Dublin: este un oras monoton si sec, nici nu il pot compara cu Viena, ei, acolo nivel de trai ridicat in opinia mea (asta referitor la Irlanda vs. Austria)...despre vreme nu mai trebuie sa iti spun, ca stie toata lumea...Oamenii sunt ca peste tot, stai linistit in nici un caz nu sunt mai ospitalieri ca altii...ba, eu personal, ii gasesc enervant de duplicitari si ipocriti (a doua trasatura deriva din prima, probabil ;D).
Evident, astea sunt niste pareri absolut personale, nu le-am scris cu intentia de a rani sentimentele cuiva (familii mixte, etc. etc.)
Daca ar fi sa aleg intre Irlanda si Austria, as alege a doua varianta, asta asa, simplificand mult lucrurile.

Oricum, succes in orice decizie vei lua!

Multumesc Carmensita :-) pentru interventia ta sincera. Ceea ce am citit (despre cel mai mare nivel de trai din lume) era chiar pe un reputat site (BBC)
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4020523.stm

Intr-adevar din punct de vedere al castigului pe cap de locuitor, a se vedea statisticile
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
unde Irlanda ocupa un loc 7 in lume!

Sigur, din ceea ce am vazut si eu pe net, chiriile costa foarte mult, costul vietii e mare si atunci te intrebi cu ce mai ramai din salariu si de ce statisticile spun ca acolo curge lapte si miere... Din pacate nu cunosc limba germana deloc si banuiesc ca va fi totusi destul de dificil sa ma adaptez din mers acolo la limba germana. In al doilea rand trebuie tinut cont de mentalitatea austriecilor, eu as spune ca acolo inca mai exista reticiente fata de emigranti, asta ca sa folosesc un eufemism pentru "xenofobie". Nu conteaza ca poti fi ca individ (din punct de vedere al educatiei, comportamentului, culturii, etc) superior unui austriac, pentru ei faptul ca nu vorbesti germana este suficient pentru a te plasa intr-o anumita categorie (m-as abtine sa o numesc "paria"). Oamenii sunt destul de reci si as spune chiar aroganti cu strainii. Dar intre ei bineinteles ca sunt numai zambet si cordialitate. Este o solidaritate de rasa, si asta se simte cu ochiul liber.
Apropos, ca veni vorba despre vreme, eu nu prea stiu detalii despre acest aspect, poti sa detaliezi, te rog?

Multumesc
Sorin

Dan Tudor
17-08-2008, 07:46
In al doilea rand trebuie tinut cont de mentalitatea austriecilor, eu as spune ca acolo inca mai exista reticiente fata de emigranti, asta ca sa folosesc un eufemism pentru "xenofobie".

Asa este. Ii cunosc bine pe autrieci....

Apropos, ca veni vorba despre vreme, eu nu prea stiu detalii despre acest aspect, poti sa detaliezi, te rog?

Multumesc
Sorin

Va spune cineva care traieste aici doar de 9 luni - vreme mai schimbatoare ca in Irlanda nu cred ca exista. Daca sunteti meteosensibil, sau, mai rau, barosensibil, e grav.

Carmensita
17-08-2008, 11:46
Dl. Tudor are dreptate...o vreme mai dificila ca asta n-am vazut...detalii: ploua, ploua si iar ploua, vanturi puternice, cerul intunecat mai tot timpul..daca nu te afecteaza, that's great...
he, he..descrierea facuta austriecilor se potriveste pe ici pe colo, in punctele esentiale ;D si irlandezilor...sa nu crezi ca rasa, nationalitatea sunt un non-issue aici..
Cat despre atitudinea fata de emigranti mai ingrijorata as fi de discriminarea asta institutionalizata decat de atitudinea omului de pe strada...nimeni nicaieri nu iubeste emigrantii, daca despre asta vorbim ;)
...

[br]Postet at: August 17, 2008, 10:39:41 AM________________________________________________ _ups..ca era sa uit...rasa, nationalitatea si RELIGIA nu sunt un non-issue..
wait and see cand n-o sa fie loc in scoala pt. copilul tau ca nu e catolic...cam in astfel de societate vrei sa vii..

sorinc
17-08-2008, 11:56
[br]Postet at: August 17, 2008, 10:39:41 AM________________________________________________ _ups..ca era sa uit...rasa, nationalitatea si RELIGIA nu sunt un non-issue..
wait and see cand n-o sa fie loc in scoala pt. copilul tau ca nu e catolic...cam in astfel de societate vrei sa vii..

Fiecare trebuie sa-si asume cumva si anumite cutume ale locului... Sunt constient ca odata ce doresti sa te stabilesti intr-o tara straina definitiv trebuie cumva sa te naturalizezi si asta presupune si un proces de adaptare. Nu poti pleca in alta tara si sa pretinzi sa fi tratat conform obiceiurilor romanesti. ;)

Carmensita
17-08-2008, 12:27
Discutia aluneca usor usor intr-o directie gresita...
Cand platesti taxe, si platesti nu gluma, parca ai vrea ca si copilul tau sa aiba loc la una din scolile din apropiere, crezi ca e o pretentie nefondata? Cutume romanesti? Despre ce vorbim noi aici? Devine amuzant..
...succes cu adaptarea! ;)

Dan Tudor
17-08-2008, 13:41
Sunteti limitat la a alege intre Irlanda si Austria ?! Stiu o gramada de softisti in Finlanda, acasa la Nokia ;D Avantaje: vara tine min. 1 luna (spre deosebire de 1 saptamana aici ;D ), poti sa faci plaja la Baltica si sa faci baie in Golful Finic, o administratie aproape fara cusur, o viata aproape fara dureri de cap, "da" e "da", "nu" e "nu" (nu e loc de "poate", deci negocierea e simplificata la maximum). Daca mai iesi din mediu de cateva ori pe an (in special iarna, cand e al naibii de frig), e perfect...[br]Postet at: August 17, 2008, 12:38:02 PM________________________________________________ _

he, he..descrierea facuta austriecilor se potriveste pe ici pe colo, in punctele esentiale ;D si irlandezilor...
Diferenta este ca in satucele de la Alpi, austriecii te masoara de sus pana jos si, vazand ca esti "strain", indiferent cat de bine imbracat (nu scrie pe frunte ca esti roman), intorc dezgustati capul in partea cealalta. Nu m-i s-a intamplat asta (inca) in Irlanda....

sorinc
17-08-2008, 18:43
Sunteti limitat la a alege intre Irlanda si Austria ?! Stiu o gramada de softisti in Finlanda, acasa la Nokia ;D Avantaje: vara tine min. 1 luna (spre deosebire de 1 saptamana aici ;D ), poti sa faci plaja la Baltica si sa faci baie in Golful Finic, o administratie aproape fara cusur, o viata aproape fara dureri de cap, "da" e "da", "nu" e "nu" (nu e loc de "poate", deci negocierea e simplificata la maximum). Daca mai iesi din mediu de cateva ori pe an (in special iarna, cand e al naibii de frig), e perfect...

S-au conturat niste oferte concrete pentru mine in Austria si Irlanda. Am aplicat si in Finlanda, dar nu am primit inca raspuns. In afara de asta, in Finlanda ar trebui sa invat de la 0 limba finlandeza, ceea ce nu cred ca ar fi prea usor si probabil nici prea placut :)
Cat priveste plaja si baile :) , pot spune ca am avut destul de mult parte de acestea pe coasta de nord a insulei si in apele Marii Egee in perioada in care am locuit in Creta
[br]Postet at: August 17, 2008, 05:05:45 PM________________________________________________ _
Citeam pe siteul Citizens Informations urmatoarele:

You can stay in Ireland for up to 3 months without restriction. If you plan to stay more than 3 months, you must either:

* Be engaged in economic activity (employed or self employed) or

Ce ar insemna "self employed"? Exista in Irlanda termenul de "liber profesionisti" pentru meseriile "liberale", cum ar fi artist plastic? Cum devii self employed? Trebuie sa iti deschizi un fel de firma? Daca da, cam cat de complicat este acest proces? Ma gandeam la prietena mea, care este artist plastic. Ar putea fi considerata un fel de "liber profesionist" , self employed?

Multumesc
Sorin

daniel_D
19-08-2008, 08:36
Citeam pe siteul Citizens Informations urmatoarele:

You can stay in Ireland for up to 3 months without restriction. If you plan to stay more than 3 months, you must either:

* Be engaged in economic activity (employed or self employed) or

Ce ar insemna "self employed"? Exista in Irlanda termenul de "liber profesionisti" pentru meseriile "liberale", cum ar fi artist plastic? Cum devii self employed? Trebuie sa iti deschizi un fel de firma? Daca da, cam cat de complicat este acest proces? Ma gandeam la prietena mea, care este artist plastic. Ar putea fi considerata un fel de "liber profesionist" , self employed?

Multumesc
Sorin

salut Sorin, mai multe info despre self employed poti afla daca folosesti optiunea Search ....sunt o gramada de povesti cu si despre self employed.

asorin
19-08-2008, 10:29
Cand platesti taxe, si platesti nu gluma

astea-s taxe...? stai sa vezi in Finlanda ;)

santiago
19-08-2008, 15:36
Asa e in tarile scandinave..in Suedia unde se poate munci fara workpermit taxele ajung la 30%din venit iar daca stai doar 6 luni nu platesti nici o taxa.Serviciile sociale sunt in schimb f bune..la GP platesti 2 vizite pe an,restulplateste statul.
si ca peste tot ca sa va simtiti ca acasa unii concetateni au grija de asta http://www.youtube.com/watch?v=w4rHXoC-Mao

sorinc
19-09-2008, 07:56
Salut!

As avea doua intrebari:

- stiti cumva daca exista vreo firma romaneasca care transporta colete din Romania (Bucuresti) pana in Dublin? M-ar interesa sa trimit cateva pachete cu obiecte care nu incap in valiza dar nu as vrea sa apelez la DHL din cauza preturilor mult prea piperate.

- pe aeroportul din Dublin se poate face check-in/check-out numai cu Cartea de Identitate (fara sa fie nevoie de pasaport)?

Multumesc anticipat
Sorin

Dan Tudor
19-09-2008, 08:04
1. Da. Alfredo le duce pana la usa casei, oriunde in Romania. Tarsin are alt regim.

2. Da. Pentru destinatii in UE.

sorinc
19-09-2008, 09:35
1. Da. Alfredo le duce pana la usa casei, oriunde in Romania. Tarsin are alt regim.

Stiti cumva un website al acestei firme? Am cautat pe Google dar nu am gasit nimic despre transport colete pentru "Alfredo"
Multumesc

vasiletina
19-09-2008, 12:49
Alfredo: 0876169190, 0879841237, mai multe informatii in ziarul Informatia.

sorinc
19-09-2008, 13:49
Alfredo: 0876169190, 0879841237, mai multe informatii in ziarul Informatia.

Multumesc. Sunt acestea numere de telefon mobil romanesti? Eu ma aflu acum in Bucuresti; am format aceste numere dar se pare ca sunt incorecte.

ovimat
19-09-2008, 14:15
Incearca: +40721228856 / +40724380175

adriannah
19-09-2008, 22:29
buna,
iti pot spune cheltuielile noastre, un cuplu tanar ::)
550 euro chirie/luna (impartim o casa-2dormitoare+living- cu un alt cuplu, tot romani :-X)
500 euro papa/luna (uneori ne permitem delicatese, dar in general gatim - ca la mama acasa)
76 euro transport pt o luna (transp. cu autobuz/1persoana/toate rutele; un abonament pt 5 zile e 19eur. si pp. ca nu lucrezi in weekend)
76 euro transp............. a 2`a pers.
100 euro utilitati (curent el.)
40 euro internet (e `musai`)
100 euro kestii de igiena, curatenie, personale etc
total 1.450 euro daca am calculat bene...
Daca fumezi/fumati se ingroasa gluma pt ca un cartus de tigari e aprox. 35 euro si daca iti place berea mai pune 7 euro/bax. Daca va place sa iesiti des, viata in pub e scumpa: 5 euro/berica .......... si tot asa.
Ideea pe care vreau sa ti`o transmit e ca te poti descurca chiar si cu un singur salar, ideea e sa veniti pregatiti, sa aveti o rezerva financiara, si ...... o ubrelutza rezistenta. Iar in ceea ce priveste siguranta, de mine nu sa luat nimeni niciodata, locuiesc in Dublin 8, am iesit si noaptea singura fara probleme.
Am auzit ca unele zone sunt chiar jalnice dar zona in care eu locuiesc e fff safe.
Fiecare cu experienta lui
Mie imi place Irlanda, irlandezii sunt f prietenosi, aerul f curat si ...... banii frumosi.

roadrunner
20-09-2008, 09:54
Calculul se schimba destul de drastic daca ai 2 copii de gradinita si masina (masini)
si daca mai calculezi vacantele.
R.

sorinc
20-09-2008, 19:10
buna,
iti pot spune cheltuielile noastre, un cuplu tanar ::)
550 euro chirie/luna (impartim o casa-2dormitoare+living- cu un alt cuplu, tot romani :-X)
500 euro papa/luna (uneori ne permitem delicatese, dar in general gatim - ca la mama acasa)
76 euro transport pt o luna (transp. cu autobuz/1persoana/toate rutele; un abonament pt 5 zile e 19eur. si pp. ca nu lucrezi in weekend)
76 euro transp............. a 2`a pers.
100 euro utilitati (curent el.)
40 euro internet (e `musai`)
100 euro kestii de igiena, curatenie, personale etc
total 1.450 euro daca am calculat bene...
Daca fumezi/fumati se ingroasa gluma pt ca un cartus de tigari e aprox. 35 euro si daca iti place berea mai pune 7 euro/bax. Daca va place sa iesiti des, viata in pub e scumpa: 5 euro/berica .......... si tot asa.
Ideea pe care vreau sa ti`o transmit e ca te poti descurca chiar si cu un singur salar, ideea e sa veniti pregatiti, sa aveti o rezerva financiara, si ...... o ubrelutza rezistenta. Iar in ceea ce priveste siguranta, de mine nu sa luat nimeni niciodata, locuiesc in Dublin 8, am iesit si noaptea singura fara probleme.
Am auzit ca unele zone sunt chiar jalnice dar zona in care eu locuiesc e fff safe.
Fiecare cu experienta lui
Mie imi place Irlanda, irlandezii sunt f prietenosi, aerul f curat si ...... banii frumosi.

Multumesc mult pentru raspuns. E foarte util pentru noi, mai ales ca am decis sa mai ingrosam si noi randurile comunitatii romanesti din Irlanda :-)
Din fericire nu fumam si nici nu consumam prea mult alcool (doar asa, ocazional...)
Cat despre pub-uri, foarte rar, poate doar cu vreo ocazie, dar cine stie, poate muzica irlandeza live sa ne schimbe parerea... :-)
Referitor la mancare, si noua ne place mancarea gatita si sa experimentam propriile retete :-)
Costul de 550 euro/luna se refera la alimentele cumparate din supermarketurile de cartier sau din hipermarketuri gen Carrefour, Metro, etc?
Apropos de internet, cei 40 de euro pe luna costa internetul intr-un apartament care are deja internet prin cablu? Sau e internet prin modem (linie telefonica)? Eu am vazut multe anunturi de inchirieri apartamente care nu aveau internet instalat. E greu sa instalam internet intr-un astfel de apartmanet?

asorin
20-09-2008, 22:10
In Dublin n-ar trebui sa aveti probleme sa instalati internet prin cablu de la NTL (ww.upc.ie), chiar daca nu aveti tv acolo. eu platesc 30 euro/luna pt 10Mb si sunt f multumit.
Cele mai ieftine supermarketuri sunt Lidl si Aldi (le poti zice si de cartier - ceva gen Billa in Romania), la mijloc ar fi Dunnes si Tesco, iar cele mai scumpe Superquinn si Marks&Spencer. Nu va atingeti de Spar & Centra.

adriannah
21-09-2008, 01:37
[quote=adriannah ]

Referitor la mancare, si noua ne place mancarea gatita si sa experimentam propriile retete :-)
Costul de 550 euro/luna se refera la alimentele cumparate din supermarketurile de cartier sau din hipermarketuri gen Carrefour, Metro, etc?
Apropos de internet, cei 40 de euro pe luna costa internetul intr-un apartament care are deja internet prin cablu? Sau e internet prin modem (linie telefonica)? Eu am vazut multe anunturi de inchirieri apartamente care nu aveau internet instalat. E greu sa instalam internet intr-un astfel de apartmanet?

Si eu sustin Lidl si Aldi :) sunt destul de accesibile si poti ajunge la cele din centru de oriunde aproape, fol. autobuzele. Internetul se instaleaza intr`o saptamana, (NTL merge struna) ii suni si vin, din cate imi amintesc platesti in avans pe o luna, apoi factura iti vine mai mica pana se regularizeaza. Va sfatuiesc insa sa fiti f atenti daca va mutati cu cineva impreuna, nu va bazati pe faptul ca sunt romani.... eu am avut neplaceri :'(

sfinx
21-09-2008, 02:38
@ sorinc

daca vreti sa ingrosati nr romanilor din irlanda e foarte bine ,dar intai gandeste in ce domeniu si fa calculele de 2 ori ( cel putin)

economia irlandei nu mai este in trend crescator

asorin
21-09-2008, 10:34
in IT este inca in trend crescator ;)

sorinc
25-09-2008, 14:22
in fiecare district este cate "un loc care trebuie evitat"
in D 15 evita Corduf, Mulhudart un colt din Clonsila, in general zonele unde sunt case vechi cu familii inradacinate, cu multi "teenagers" altfel in D 15 sunt suficient de multe zone unde nu sunt probleme

Ce parere aveti despre "The Meadows" (Clonsilla), face parte din acel colt care nu ar fi recomandabil?

Multumesc
Sorin

catalin
25-09-2008, 15:06
Pare OK. E o zona destul de noua dar totusi cam izolata.Unde vei lucra? in ce zona a Dublin-ului?
Incearca sa iti inchiriezi ceva cat mai aproape de locul de munca! Chiar daca pare a fi ceva mai scump... oricum chiriile sun pe tobogan !!

sorinc
25-09-2008, 17:18
Pare OK. E o zona destul de noua dar totusi cam izolata.Unde vei lucra? in ce zona a Dublin-ului?
Incearca sa iti inchiriezi ceva cat mai aproape de locul de munca! Chiar daca pare a fi ceva mai scump... oricum chiriile sun pe tobogan !!

In Dublin 15, Mullhudart... Eu vreau sa inchiriez pe 6 luni iar oferta e destul de redusa pentru D 15 pe 6 luni. Marea majoritate a anunturilor sunt pentru 1 an.

eric75
25-09-2008, 22:28
Nu te lua dupa ce scrie acolo legat de durata contractului de inchiriere.Majoritatea nu-ti impun nici o durata minima.Pe majoritatea ii intereseaza sa ai un loc de munca.

catalin
25-09-2008, 23:05
Chiar daca ai contract pe un an, si vrei sa pleci la 6 luni, atata timp cat dai preaviz de 30 de zile, landlord-ul e obligat sa iti returneze depozitul.
Din zona ai daca vrei sa ajungi in Mullhudart nu a cu ce sa ajungi decat cu bicicleta sau pe jos.Daca urmaresti sa folosesti "incredibilul" DublinBus trebuie sa te reorientezi catre alta zona.Daca urmaresti traseul lui 38, o sa gasesti destule zone convenabile: Waterville, Blanchardstown Heat, chiar si unele zone de la N3 in Castleknock, evita Corduff, Ladyswell, Hartstown,Hunstown.
Daca cumva jobul este la IBM, si esti dispus sa mergi pe jos sau cu bicicleta incearca in Clonee (LittlePeace sau mai este o zona in imediata apropriere imi scapa acum numele)
Daca iti trebuie mai multe detalii da un PM.

sfinx
26-09-2008, 00:37
daca ai contract de x ani si vrei sa pleci dupa o luna ii spui land lordului ca nu ai bani de chirie si stai pe depozit

daca nu ai unde sa te muti ii spui ca nu ai unde si o sa te muti cind gasesti si nu ii dai nici un ban, ba il mai ameninti ptr "harasment"

el - landlord nu are ce sa faca , eventual sa se roage de tine ori sa pleci ori sa platesti

am auzit acest scenariu de la un landlord,
nu a avut ce sa faca decat sa astepte 6 luni sa plece madam din apart

santiago
26-09-2008, 10:19
ei lasa ca nu e chiar asa..ca landlord ai drepturi si poti cere in court ca tenents sa plece..in caz ca e gravida,etc de regula curtea le da dreptul chiriasilor sa stea dar altfel..te dau afara

mihaimilk
01-10-2008, 17:02
te dau afara, dar daca are tenantul avocat poate trage de timp cu lunile, poate chiar cu anii

sorinc
07-10-2008, 13:21
salut. am auzit ca pentru a putea avea o asigurare care sa coste mai putin aici imi trebuie o adeverinta de "buna purtare in trafic" de la politia romana. Poate cineva sa-mi dea mai multe amanunte?

Multumesc
Sorin

asorin
10-10-2008, 22:20
nu-ti trebe adeverinta de la politia romana, ci de la firma/firmele de asigurari (rca/casco) care le-ai avut in Romania. Adeverintele trebuie sa confirme ca nu ai avut daune in ultimii x ani.