View Full Version : Alegeri 2008
Dan Tudor
01-08-2008, 11:03
Potrivit Legii nr. 35/2008, se poate vota doar acolo unde alegatorul are domiciliul. Pentru cei din strainatate se vorbeste si de "resedinta". Cu alte cuvinte, la Dublin vor putea vota doar cei care au in pasaport mentiunea de domiciliu in Irlanda. Cat priveste "resedinta", problema este ca, in cazul Irlandei, aceasta nu se poate dovedi, autoritatile locale nemaiemitand "green carduri". Situatia este rara in Europa, imensa majoritate a statelor emitand "carti de rezident" strainilor, chiar daca acestia sunt cetateni UE. Probabil ca aici vor putea vota doar cateva zeci de romani. Vom vedea inaintea alegerilor care vor fi dispozitiile finale ale BEC in acest sens.
A se consulta si articolul din pag. 7 a "Adevarului" de astazi, cu titlul "Seful statului a ajuns la calculele din Adevarul: 1,2 milioane de romani din tara nu vor putea vota" http://www.adevarul.ro/articole/seful-statului-a-ajuns-la-calculele-din-adevarul-1-2-milioane-de-romani-din-tara-nu-vor-putea-vota/363252
uite asa o sa scapati usor cu numaratoarea
Dan Tudor
01-08-2008, 11:54
Va (re)asteptam cu drag in Comisie :D
santiago
01-08-2008, 12:25
anul trecut cand ne-am schimbat buletinul/si cartea de alegator..la domiciliu pusesem strainatate (desi asa era un model pe un perete)si cucoana de la ghiseu mai ca a tipat la sotie ..de ce e completat gresit?..trebuia adresa din Romania ca doar nu o sa stati toata viata in Italia :)..de lehamite am tacut si nu stiam cum sa ies mai repede de acolo.
se pot folosi green cardurile vechi?
roadrunner
01-08-2008, 12:52
venim cu factura de gaz sau esb la vot...
R.
santiago
01-08-2008, 12:56
nasol ca asa pierde Marinaru' voturi intrucat parte de electorat fidela lui traieste prin intersectii si parcari..si nu au decat bonul de casa de la Shell pt butelie
Domnule consul,
Permisul de conducere irlandez - in care e trecuta adresa din Irlanda - poate face dovada resedintei?
Dan Tudor
01-08-2008, 17:06
Vom vedea inaintea alegerilor care vor fi dispozitiile finale ale BEC in acest sens.
Nu stim inca daca se vor accepta alte "dovezi" de rezidenta decat "cartea de rezident" (inexistenta in Irlanda, cel putin pentru romani). Cel mai probabil nu. Dar nu sunt eu cel care decide, nici Ambasada, nici MAE, ci BEC. Si nu acum, ci exact inainte de alegeri.
la Dublin vor putea vota doar cei care au in pasaport mentiunea de domiciliu in Irlanda.
nasol. asta-i chestie bine calculata. chiar as fi intentionat sa merg la vot, sa-i dau lui Tariceanu&Nastase un shut in fund. oricum, ma consolez cu ideea ca am plecat din mandra mea patrie la timp.
Cei cu dubla cetatenie au nevoie de ambele pasapoarte ca sa poata vota?
Dan Tudor
01-08-2008, 22:58
Cei cu dubla cetatenie au nevoie de ambele pasapoarte ca sa poata vota?
Good point ! Desi, juridic vorbind, cei cu dubla cetatenie nu au neaparat "domiciliul in strainatate". Ca sa aveti o imagine mai larga asupra "domiciliului", ca institutie legala, aruncati o privire pe referatul acesta: http://www.referat.ro/referate/Domiciliul_persoanei_fizice_6691.htm
In privinta Legii 35/2008, sunt o gramada de aspecte de care aparent legiuitorul nu a tinut seama. Dar, in fine, asta este. Nu ma pot abtine sa nu observ ca (exemplul cel mai apropiat) nici irlandezii din afara granitelor nu au drept de vot....
Off-topic
...chiar as fi intentionat sa merg la vot, sa-i dau lui Tariceanu&Nastase un shut in fund..
Este interesant de observat ca, la aproape 2 decenii de la momentul 1989, radicalizarea politica a romanilor si a Romaniei este la fel de vie... (nu speculati, este doar o observatie :) )
Pina la urma pentru cei din strainatate votul este:
1. pierdere de vreme
2. pacaleala ca "votul tau conteaza"
3. speranta ca POATE se schimba ceva
4. motiv sa te contrazici cu altii care nu au votat ca tine
5. datorie civica ;D
s.a.m.d
Rezultatul este oricum in favoarea "baietilor destepti" cu ghiluri micatiasi ;)
santiago
02-08-2008, 08:20
Pai acum cu aceste colegii electorale o sa votezi omul nu partidul si odata ales poti sa-l apelezi sa faca ceva pt tine...sa intervina/lobby..gen problema spouse work permit(pt rom si bulg) care este o aberatie .
ma rog..asa ar fi ideal ca odata ales senatorul/deputatul sa si fie interesat de romanii care l-au votat,dar cum in politica romaneasca inca functioneaza..la vremuri noi..tot noi..ramane de vazut.
Este interesant de observat ca, la aproape 2 decenii de la momentul 1989, radicalizarea politica a romanilor si a Romaniei este la fel de vie
a fost numai o figura de stil, sorry am uitat sa pun ghilimelele :)
radicalizarea politica a romanilor ... hmm ... la 40-50% prezenta la vot nu e nici macar implicare. oricum, ovimat are dreptate, rezultatul e acelasi, chiar daca speranta moare ultima ;)
Daca Green Card-ul pe care il am mai este valabil mai pot vota aici ?
Daca da,cu cine?...Hic ??? ::)
Cum voteaza cei care sunt in vacanta sau cu afaceri in strainatate? Le trebuie biletul de avion, cazarea, etc?
Dan Tudor
05-08-2008, 13:48
Cum voteaza cei care sunt in vacanta sau cu afaceri in strainatate?
Nu voteaza
deci intrebarea de baza nu mai e "eu cu cine votez?", ci "eu cum votez?" ;)
Asta nu contravine drepturilor omului? Statul, indifrent care, trebuie sa iti faciliteze dreptul la vot.
Sau ai nostri ca ai nostri doar sa ii voteze p..ostii.
Dan Tudor
05-08-2008, 18:57
Am pus linkurile mai sus. Cine doreste, consulta Legea 35/2008. Am facut observatiile de rigoare. Am spus ca, pentru moment, situatia celor din strainatate e destul de neclara. Cat priveste drepturile omului, cu siguranta nu sunt incalcate. Daca legiuitorul a stabilit ca se voteaza doar la locul de domiciliu, asta nu inseamna ca s-a interzis dreptul la vot, ci s-a conditionat intr-o maniera aplicata si de alte state (inclusiv cel in care locuiti acum). Mai multe, nu am ce sa spun acum. Va voi anunta in momentul in care BEC va face dezvoltari pe tema asta.[br]Postet at: August 05, 2008, 05:50:27 PM________________________________________________ _
Cum voteaza cei care sunt in vacanta sau cu afaceri in strainatate?
Nu voteaza
Mai mult, daca esti in vacanta la Constanta, tu fiind din Adjudeni, nu votezi ![br]Postet at: August 05, 2008, 05:52:00 PM________________________________________________ _
Statul, indifrent care, trebuie sa iti faciliteze dreptul la vot.
Am fost noi obisnuiti cu un anumit sistem de vot. Acuma sistemul s-a schimbat. S-a schimbat profund. In primul rand prin introducerea sistemului uninominal. S-a schimbat si in privinta locului unde se poate vota. Nea McDonald nu se lamenteaza ca nu poate vota la Londra, ci doar la Glasgow, acolo unde este inscris in lista electorala. Da' de', chestie de mentalitate.
Da e o chestie de mentalitate ca doar de aia nu suntem in Ro. Cit priveste legiuitorul ce sa zic, se lovesc in cap si se pupa apoi legile plimbate pe la curtea constitutionala. De, ca la noi, natie de muzicanti totul se interpreteaza. ;)
Am inteles atunci....data asta sar votul ( sau ma sare el pe mine ) :)
Cum am "bolentinul" expirat de prin '98 si acasa sa fiu n-as avea nici o sansa de a vota .
Si eu care imi faceam griji ca trebuie sa ma dumiresc pe cine sa votez...hic!? :)
Irlanda in ce colegiu uninominal e incadrata? Stiti si cine candideaza in acel colegiu?
Dan Tudor
07-08-2008, 12:20
Am primit precizari suplimentare
Se aşteaptă încă instrucţiuni în legătură cu modul de desfăşurare a alegerilor parlamentare. Aceste clarificări vor fi disponibile numai după publicarea Hotărârii Guvernului României privind data alegerilor, care, potrivit legii, va fi adoptată cu 90 de zile înainte de data respectivă.
Pentru informaţii suplimentare, va puteti adresa Autorităţii Electorale Permanente, ale cărei coordonate sunt următoarele: Str. Stavropoleos, Nr. 6, Bucureşti, Sector 3, 030084, Tel/Fax: (021)310.13.85 E-mail: office@roaep.ro Website: http://www.roaep.ro/ro/index.php
Irlanda in ce colegiu uninominal e incadrata? Stiti si cine candideaza in acel colegiu?
parca ar conta?!!
oricum nu te reprezinta, oricine ar fi cel nominalizat
combinatii si magarii de la un cap la altu.
vine fane de pe deal din nord si candideaza la Bucuresti -ca doar are buletin de bucuresti.
Catarama de la Bacau, candideaza la Slatina--de rasu curcilor
Venind de la discutia cu dovedirea rezidentei pentru un cetatean EU am gasit asta
Pentru cei care au mai mult de 5 ani in IE. Asta ar rezolva 5 % din problema cu toate ca nu vad pe nimeni sa se duca de bunavoia sa se inregistreze doar pentru a vota.
http://www.inis.gov.ie/en/INIS/FormEU2.pdf/Files/FormEU2.pdf
Dan Tudor
28-08-2008, 12:57
Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la oricare din secţiile de votare organizate pe lângă misiunea diplomatică sau oficiile consulare din statul în care îşi au reşedinţa pe baza paşaportului simplu sau a cărţii de identitate însoţite de un act emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.
http://www.gov.ro/presa/afis-doc.php?idpresa=60966&idrubricapresa=1&idrubricaprimm=&idtema=&tip=1&pag=&dr=
Presupun ca permisul auto IE merge. Are poza, scrie ROMANIA la locul nasterii si adresa din IE. Dar ce sa intelegem prin act? Trebuie sa aiba o fotografie pe el sau poate fi scrisoarea cu nr de pps de exemplu. Are adresa respectivului pe ea. Sau tax credit certificate la fel.
Dan Tudor
28-08-2008, 21:42
Bineinteles ca permisul auto irlandez "nu merge" (mai ales ca multi l-au obtinut in baza unui fals permis auto roman). Nici scrisoarea PPS, pe care o poate obtine orice strain, sosit cu 5 zile in urma in Irlanda.
Actul normativ se refera la ceva ce nu exista in Irlanda (cu exceptia acelui EU2) - o "carte de rezident".Concret - nu se pot admite ca dovada a rezidentei, in sensul legii romane, nici macar "green card-urile", pentru ca asta ar insemna discriminare (unii au avut green card dar au expirat, altii le-au pierdut, altii nu mai au pasaportul cu stamp-ul respectiv, doar cativa "norocosi" mai au green card-uri valabile).
Deci, daca obtineti de la Garda Immigration sau Department of Justice o scrisoare in care sa se precizeze ca sunteti rezidenti legali in Irlanda, atunci veti putea vota. In caz contrar, nu....
De ce nu sesizati Autoritatea Electorala Permanenta ?! (a facut-o deja si Ambasada, dar nu am primit vreun raspuns)
Bineinteles ca permisul auto irlandez "nu merge" (mai ales ca multi l-au obtinut in baza unui fals permis auto roman).
probe?
, nici macar "green card-urile", pentru ca asta ar insemna discriminare (unii au avut green card dar au expirat, altii le-au pierdut, altii nu mai au pasaportul cu stamp-ul respectiv, doar cativa "norocosi" mai au green card-uri valabile).
oaia care nu-si poarta lana o mananca lupu
Deci, daca obtineti de la Garda Immigration sau Department of Justice o scrisoare in care sa se precizeze ca sunteti rezidenti legali in Irlanda, atunci veti putea vota. In caz contrar, nu....
De ce nu sesizati Autoritatea Electorala Permanenta ?! (a facut-o deja si Ambasada, dar nu am primit vreun raspuns)
Autoritatea Electorala Permanenta -e sub tutela autoritatilor romane , tovarasii de la Bucuresti nu au nici un interes ca romanii stabiliti in alte tari sa-si exercite votul. (dovada- cand s-a facut referendumul ptr suspendarea presedintelui- singurul cand la Dublin au fost la vot aprox 2000 (doua mii) de cetateni.
Dan Tudor
29-08-2008, 08:30
probe?
Am destule. Dar nu despre asta e vorba. Mai bine ne gandim cum rezolvam situatia.
Bineinteles ca permisul auto irlandez "nu merge" (mai ales ca multi l-au obtinut in baza unui fals permis auto roman). Nici scrisoarea PPS, pe care o poate obtine orice strain, sosit cu 5 zile in urma in Irlanda.
Actul normativ se refera la ceva ce nu exista in Irlanda (cu exceptia acelui EU2) - o "carte de rezident".Concret - nu se pot admite ca dovada a rezidentei, in sensul legii romane, nici macar "green card-urile", pentru ca asta ar insemna discriminare (unii au avut green card dar au expirat, altii le-au pierdut, altii nu mai au pasaportul cu stamp-ul respectiv, doar cativa "norocosi" mai au green card-uri valabile).
o sa va rog sa nu considerati cele scrise mai jos atac personal. Presupun ca v-ati insusit rolul de "avocatul diavolului" si ne prezentati faptele.
Dar uite cum le vad eu. Noi cei pripasiti aici (IE) suntem la interfata a doua sisteme diametral opuse. Pe de o sistemul birocratic romanesc bine pus la punct, in care in fata functionarului public cetateanul este un mincinos pana la proba contrarie. Dovedirea contrariului trebuie sa fie facuta de cetateanul in cauza pe cheltuiala lui.
La polul opus este sistemul total nepregatit chiar inexistent al birocratiei IE in care: PPS-ul etse unic (eu am doua), rezidenta se dovedeste cu factura de la electricitate, si o scrisoare de recomandare de la vecin tine loc de garantie la imprumut (nimeni nu s-a gandit sa-l caute pe vecin sa vada daca mai traieste). Cu alte cuvinte doua birocratii care nu pot sa conceapa posibilitatea existentei celeilate
Drept exemplu ne serverste citatul de mai sus cu permisul auto. Ce vina am eu cetatean roman cand alti 7 ori 70 ori 700 s-au folosit de sistemul slab si cum vreti sa-i spuneti irlandez si au preschimbat permise romanesti false. Eu am dreptul sa fiu considerat nevinovat pana dovediti contrariul. Stiu o sa spuneti ca permisul de conducere nu este considerat de autoritatile din RO act de identitate.
In nici un act din Irlanda nu am numele complet scris corect. Acasa nici factura la lumina nu poti sa o platesti fara CNP. Lista cred ca se poate lungi
Sa ne intoarcem insa la subiect. Cetatenii Romani aflati in strainatate pot vota la alegerile din 2008 in urmatoarele conditii
1. Daca au trecut domiciliul din tara in care locuiesc pe pasaport
2. Daca au domiciliul in Ro pe pasaport atunci trebuie sa prezinte un card de rezidenta.
(daca mai sunt altele o sa modificam)
Discutii:
1. Cine dintre forumisti si-a trecut rezidenta in IE? Incerc sa vad ce motive ar determina schimbarea domiciliului de acasa. Unul ar fi sa nu mai am de loc domiciliul acasa.
2. Acel card se elibereaza doar dupa 5 ani. Trebuie sa aplici pt el. Cati dintre forumistii care au peste 5 ani au aplicat pt el. Intrebarea fireasca ar fi. In afara de a vota la ce imi foloseste cardul respectiv? Daca am trait 5 ani fara el pot sa traiesc inca 5 linistit.
Intrebare: pe pasaportul de servici ce domiciliu se trece? Ma refer la personalul angajat al Ambasadei si Consulatului.
In concluzie cred ca va trebui sa cereti forurilor superioare oameni din RO pentru comisia de votare. Oops nu vor putea vota nici ei
Dan Tudor
29-08-2008, 09:24
Stiu o sa spuneti ca permisul de conducere nu este considerat de autoritatile din RO act de identitate.
Exact. De fapt aici sta esenta, permisul auto nu dovedeste rezidenta.
Intrebare: pe pasaportul de servici ce domiciliu se trece? Ma refer la personalul angajat al Ambasadei si Consulatului.
Exista articol special in lege
În lista electorală suplimentară folosită la secţiile de votare din afara ţării se vor înscrie, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare:
cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din ţara în care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa;
personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare care votează la secţia de votare constituită pe lângă misiunea diplomatică sau oficiul consular la care îşi desfăşoară activitatea;
2. Daca au domiciliul in Ro pe pasaport atunci trebuie sa prezinte un card de rezidenta.
Da. Asta e problema.
Ipoteza 1.
Ionel si Marioara stau in Irlanda. Au venit aici in 2007. Au casa in Romania. Au pasapoarte si carti de identitate. Au "domiciliul" in Romania. Ionel e zidar, Marioara face cleaning. Au si un copil nascut in Irlanda. Stau cu chirie in Dublin. Ionel lucreaza in functie de piata constructiilor. Se intorc des in Romania. De fapt, cam jumatate din timp stau in Romania. Au PPS, au cont in banca, Ionel si-a schimbat permisul auto roman intr-unul irlandez. ;)
Ipoteza 2.
Ion si Maria stau in Irlanda. Au venit aici in 2004. Au casa in Romania. Au pasapoarte si carti de identitate. Au "domiciliul" in Romania. Ion e sofer, Maria e functionara la o firma. Au si un copil nascut in Irlanda. Au cumparat o casa in Dublin. Se intorc in Romania cam o data pe an. Au PPS, au cont in banca, Ion si-a schimbat permisul auto roman intr-unul irlandez. ;)
Care dintre ei e rezident "legal", care nu ?!
Noi cei pripasiti aici (IE) suntem la interfata a doua sisteme diametral opuse Intr-o lume in care tarile care nu elibereaza dovezi de rezidenta se numara pe degetele de la o mana, legiuitorul roman nu a putut face distinctia.
Eu zic sa ne reunim demersurile catre Autoritatea Electorala Permanenta, noi pe cale oficiala, dvs. pe calea petitiei/memoriului/scrisorii/e-mailului si vom vedea ce rezultate obtinem.
Cel mai tare o sa ma "distrez" cum o sa le explicati oamenilor care or sa vina (daca or sa mai vina) din Galway/Limerick ca nu pot vota.
De fapt comisia electorala cu asta isi va pierde timpul. Iar cei cativa "privilegiati" care vor avea dreptul sa voteze probabil ca nici nu se vor chinui.
La ipotezele 1 si 2 exista un raspuns. Sau o intrebare: Unde isi platesc taxele?
Your residence status for Irish tax purposes is determined by the number of days you are present in the State.
You will be regarded as resident in the State in the year 2007 if you spent:-
i) 183 days or more in the State, for any purpose, between 1 January 2007 and
31 December 2007,
or
ii) 280 days or more in the State combining the number of days spent in the State in that year
(1 January 2007 to 31 December 2007) together with the number of days spent in the State the
preceding year 2006 (1 January 2006 to 31 December 2006). However, this test will not apply to make
you resident if you spent 30 days or less here in 2007.
Deci cei de la taxe si-au definit niste reguli stricte de clasificare a statutului de rezidenta. Ai stat atatea zile aici trebuie sa platesti taxele aici.
Tot ei mai spun
Domicile is a complex legal concept. Every individual has a domicile, which may or may not be the same
country as that of residence. In most cases a person’s domicile will be the country where they were born.
Eu inteleg prin adaugarea acestui paragraf urmatoarele. "ne doare in cot unde aveti domiciliul. Daca ati stat xxx zile aici sunteti considerati rezidenti si platiti taxele la noi"
D-le Tudor, o intrebare scurta, pura curiozitate: d-voastra aveti posibilitatea sa votati aici conform acestor reglementari?
asorin. Nu ai fost atent la postul anterior. Da personalul Ambasadei/Consulatului are dreptul sa voteze. Era si normal nu crezi?
Nu intelegeti gresit pana la urma "vina" apare dintr-o conjuctura si nu neaparat datorita celui care a scris aceasta ultima lege. Dupa cum spune Dan Tudor IE este printre putinele tari care nu emite carduri de rezidenta.
LE Am editat niste greseli. Nimic de fond
Dan Tudor
29-08-2008, 12:07
Chestia cu taxele si Revenue nu "tine".
http://www.inis.gov.ie/en/INIS/EUFreeMvmt.pdf/Files/EUFreeMvmt.pdf
E clar. Singura forma de a dovedi resedinta permanenta in Irlanda pentru cetatenii UE e EU2. Dar e adevarat ca
2. Acel card se elibereaza doar dupa 5 ani. Trebuie sa aplici pt el. Cati dintre forumistii care au peste 5 ani au aplicat pt el. Intrebarea fireasca ar fi. In afara de a vota la ce imi foloseste cardul respectiv? Daca am trait 5 ani fara el pot sa traiesc inca 5 linistit.
De curiozitate, are cineva ?!
Eu nu am cum sa inventez "dovezi" de rezidenta (facturi, atest. de plata a taxelor, inregistrare la primarie etc. etc. etc.). Dar cred ca Garda Immigration si Departamentul Justitiei pot elibera, la cerere, scrisori de atestare a rezidentei. Sau nu ?! Intr-o tara unde nu exista carti de identitate... Sunt curios cum se "identifica" in irlandez care nu are permis auto si nici pasaport. Cu martori ?! ;D
Intrebare: pe pasaportul de servici ce domiciliu se trece? Domiciliul in Romania, resedinta "afara".
Nici Registrul Electoral nu conteaza?
In registrul electoral al judetului in care locuiesc sint trecuta la categoria P "Resident Irish Citizen". Daca as obtine o scrisoare de la autoritatea locala confirmind aceasta inregistrare, nici asta nu ar putea servi ca dovada de rezidenta?
Dan Tudor
29-08-2008, 12:27
Pai si eu sunt inregistat in Reg. Electoral :D
Dep. Justitiei e clar si la obiect:
Under the Regulations an EU citizen does not need to register
his/her presence in the State with the immigration authorities. si
EU citizens and their family members may apply,
respectively, for a Permanent Residence Certificate or Permanent Residence Card
after they have resided for a continuous period of 5 years in Ireland.
Domnule Dan Tudor, daca as cere Permanent Residence Card, eu fiind cetatean irlandez , cred ca mi s-a spune ca nu am nevoie de asa ceva.
Desigur, si dvs sinteti inscris in Registrul Electoral ca rezident in Irlanda, diferenta este ca dvs puteti vota la alegerile din Ro in baza unui articol special, in timp ce eu nu pot.
Carmensita
29-08-2008, 13:09
Domnule Tudor, Garda nu poate elibera la cerere nimic care sa ateste rezidenta. Am fost eu si chiar am insistat sa ma inscriu ca rezident (nu mai stiu unde citisem ca trebuie sa te prezinti in termen de 1 luna pt. a-ti declara rezidenta), si pe langa faptul ca am starnit rasete amabile, au zis ca pt. cetatenii romani nu se mai elibereaza nimic de genul asta.
Nici Registrul Electoral nu conteaza?
In registrul electoral al judetului in care locuiesc sint trecuta la categoria P "Resident Irish Citizen". Daca as obtine o scrisoare de la autoritatea locala confirmind aceasta inregistrare, nici asta nu ar putea servi ca dovada de rezidenta?
Nici cei care au beneficiat de IBC si au scrisoare care spune ...... nu sunt. Doar cei care au acel card de rezidenta. Probabil multimea vida. [br]Postet at: 29 August 2008, 08:13:47__________________________________________ _______Pai atunci cine vrea sa voteze sa faca ceva.
Dan Todur tot spune
Eu zic sa ne reunim demersurile catre Autoritatea Electorala Permanenta, noi pe cale oficiala, dvs. pe calea petitiei/memoriului/scrisorii/e-mailului si vom vedea ce rezultate obtinem.
Dan Tudor
29-08-2008, 15:20
eu fiind cetatean irlandez , cred ca mi s-a spune ca nu am nevoie de asa ceva.
Pai in cazul dvs. e simplu. Veti vota prezentand pasaportul romanesc si pe cel irlandez. Problema nu este cu cei care au dubla nationalitate, ci cu cei care sunt "rezidenti".
Autoritatea Electorala Permanenta, care va face interpretarea legii, va porni de la dorinta legiuitorului. Aceasta se deduce din chiar textul legii. Parlamentul a dorit sa inlature posibilitatea de a se vota in alta parte decat la locul de domiciliu sau rezidenta (printre altele, si pentru a elimina "turismul electoral"). Daca Ionel si Marioara (de mai sus) sunt de fel din Adjudeni, dar pe 30 noiembrie se afla la Roman, intr-o vizita la fini, nu vor putea vota. Daca Ionel si Marioara lucreaza si locuiesc de 10 ani in Bucuresti, unde au cumparat o casa, dar nu si-au facut "mutatia" si continua sa aiba domiciliul la Adjudeni, la fel, nu vor putea vota. Cu atat mai putin vor putea vota la Dublin. In Romania e simplu, toata lumea are un domiciliu si unii o resedinta (chestia aia cu "viza de flotant"). In exterior, cam toate tarile elibereaza o dovada de rezidenta, de obicei sub forma unui card. Nu si Irlanda. Legiuitorul nu putea face referire speciala la cazul Irlandei, ci a decis pentru majoritate. Credeti ca toti romanii din Italia au "permesso di soggiorno" ?! Nu. Iar cei care nu au, nu vor putea vota. As simple as that.
Mi-e teama ca asta va fi raspunsul AEP si ca la Dublin vom avea sub 150 electori.....
Domnule consul, multumesc pentru clarificare.
Deci pot vota cu pasaportul romanesc (care indica domiciliul in Romania) plus pasaportul irlandez.
Ori am nevoie de pasaport de roman cu domiciliul in afara Romaniei?
Dan Tudor
29-08-2008, 16:12
In cazul celor cu dubla cetatenie, domiciliul nu mai are relevanta (pentru vot).
Gandindu-ma mai bine, cred ca ar trebui sa va explic mai detaliat. D.p.d.v. al legii romane, dvs. aveti domiciliul in Romania. Deci ar trebui sa votati in Romania. Numai ca, avand si cetatenie irlandeza, demonstrati ca rezidati absolut legal in Irlanda. Deci puteti vota fara probleme aici.
O veste buna. Va multumesc inca o data pentru explicatii.
Ramine doar intrebarea clasica: eu cu cine votez? Dar asta nu va mai intreb pe dvs...
dai cu banu!
cap sau pajura
ca oricum nu o sa te reprezinte cel pe care-l alegi
Dau cu banul daca o sa fie doi candidati. Dar daca vor fi mai multi? Unde se gasesc informatii despre candidati (in afara de articole sporadice prin presa)?
Carmensita
30-08-2008, 16:36
Ce bine de mine ca nu ma afecteaza deloc ca nu pot vota aici, oricum mi-am pierdut demult speranta ca votu' meu ar putea schimba ceva...
Dau cu banul daca o sa fie doi candidati. Dar daca vor fi mai multi?
http://www.jcu.edu/math/isep/Quincunx/Quincunx.html
nr bins = nr candidati
Dau cu banul daca o sa fie doi candidati. Dar daca vor fi mai multi?
http://www.jcu.edu/math/isep/Quincunx/Quincunx.html
nr bins = nr candidati
Am inteles, deci nu dau cu banul, mai bine fac o alegere constienta; buna, rea, cum o fi, dar nu o decizie aleatoare.
@Carmensita, poate nu te afecteaza ca nu poti vota aici, dar cu siguranta te enerveaza.
Din cauza unui text de lege insuficient elaborat de legiuitorii din Bucuresti, pare ca o multime de oameni nu pot fi recunoscuti de autoritatile romane ca rezidenti legal in Irlanda decit daca aduc certificate obscure si nu prea usor de obtinut. Se ajunge la situatia in care platesti impozit aici fara sa fii reprezentat(a) in parlament, si transferi bani in Romania dar nici acolo nu ai dreptul la reprezentare. Cit de reprezentativi ar fi alesii - asta e alta discutie. Dar cind contribui - direct sau indirect - la doua bugete nationale, parca ai vrea totusi sa ai un cuvint de spus, macar in principiu daca nu si in realitate.
Carmensita
31-08-2008, 12:42
Ai dreptate, ma enerveaza. Mai ales ca mi se pare absurd, adica dupa mintea mea poate se justifica in tara, sa fii pe o lista electorala ca sa nu poti vota si in comuna alaturata, dar intr-o tara ca Irlanda? Adica votez la ambasada din Dublin, dau o fuga cu avionul sa mai prind o votare la Bucuresti?
Dan Tudor
31-08-2008, 17:07
Eu chiar sunt curios ce raspuns va da AEP (Ambasadei inca nu i s-a raspuns).... In ipoteza in care dvs. veti sesiza aceasta institutie. http://www.roaep.ro/ro/index.php
daniel_D
01-09-2008, 09:25
Off Topic
am intrat si eu de curiozitate pe site-ul celor de AEP si am dat click pe "Cariere AEP". Ma intreb acum...oare cate din concursurile expuse acolo s-au desfasurat "pe bune".
Aveti dreptul la 3 variante ajutatoare inainte de a raspunde, si anume:
1.Suna un prieten.
2.Intreaba publicul.
3.Nu ma bagati in seama.
Pai in cazul dvs. e simplu. Veti vota prezentand pasaportul romanesc si pe cel irlandez.
O sa ma dati afara de la vot daca vin cu pasaportul romanesc expirat? (stiti, nu mai am cetatenia romana pana nu-l reinnoiesc... ;) ;D )
Si inca un amanunt dle Dan Tudor, domiciliul in Ro si resedinta in Irlanda ??? hmmm, nu cumva residence=resedinta,domiciliu?
Dan Tudor
01-09-2008, 13:25
Pai in cazul dvs. e simplu. Veti vota prezentand pasaportul romanesc si pe cel irlandez.
O sa ma dati afara de la vot daca vin cu pasaportul romanesc expirat? (stiti, nu mai am cetatenia romana pana nu-l reinnoiesc... ;) ;D )
Si inca un amanunt dle Dan Tudor, domiciliul in Ro si resedinta in Irlanda ??? hmmm, nu cumva residence=resedinta,domiciliu?
1. Pana acum se facea o declaratie pe propria raspundere a persoanei respective ca nu a renuntat la cetatenia romana. Inca nu stiu daca si acum se va aplica aceeasi procedura.
2. De 1 luna ma straduiesc sa explic diferenta juridica intre domiciliu si resedinta. E cert ca sunt un slab pedagog ;D
roadrunner
01-09-2008, 13:53
Domnule Dan Tudor va rog sa nu o luati personal,
dar unii dintre noi au fugit de sistemul idiot din Romania si mentalitatile invechite, si ne apuca o mare lehamite cand vedem ca ne-au ajuns din urma chiar si la 3000Km de tara.
Roadrunner
Dan Tudor
01-09-2008, 14:14
Evident ca nu o iau personal, doar nu am facut eu legea....
dar unii dintre noi au fugit de sistemul idiot din Romania
Nu prea v-ati ales bine tara de refugiu ;D
roadrunner
01-09-2008, 14:42
sunt de acord ca sistemul de aici e de vina in cazul de fata, dar si aia din Romania se tin batzosi si nu vor sa intreleaga ca poate fi si altfel,...
incercam sa-i explic unui politist acum doua saptamani ca irlandezii nu ne fac nici un doucument la purtator sa dovedim ca stam in Irlanda la care mi-a raspuns sec ca nu se poate ca si in Germania au. (la fel ca in bancul cu ardeleanul care se uita la gatul girafei la zoo si zicea: asta nu se poate.)
deci e simplu daca n-a auzit politstul nu se poate.
R.
Carmensita
01-09-2008, 14:51
Eu ma gandesc ca daca s-ar aplica logica si bunul simt in toate legile si regulamentele astea nu s-ar ajunge la tot felul de situatii absurde...cum ar fi asta cu cetatenia. Omul are cetatenie irlandeza, Irlanda permite dubla cetatenie(o fi fost vreodata altfel?), deci ce motiv ar avea un roman sa renunte la cetatenia romana? pt. ce ar face el demersurile astea?
Dan Tudor
01-09-2008, 15:09
deci ce motiv ar avea un roman sa renunte la cetatenia romana? pt. ce ar face el demersurile astea?
Oooooooo, credeti-ma, am intalnit o gramada de situatii in care romanii, dupa dobandirea unei cetatenii straine, au renuntat la cea romana. Din "jdemii" de motive. Hai sa va dau eu unul - Ionel vrea sa se angajeze la "MI-5-ul" irlandez. Are cetatenie romana si irlandeza, dar i se cere sa renunte la cea romana pentru angajare ;) Ati inteles ?!
Referitor la
sistemul idiot din Romania, apoi, in materia alegerilor, Irlanda il aplica prima: nu se voteaza in veci la ambasadele irlandeze sau in afara localitatii de inscriere in reg. electoral (de domiciliu)[br]Postet at: September 01, 2008, 09:07:25 AM________________________________________________ _
logica si bunul simt in toate legile
Din pacate, logica si bunul simt nu tin loc de norma.
roadrunner
01-09-2008, 16:06
sunt de acord sa faca sistemul ca la Irlandezi: nu esti in tara de bastina nu votezi, dar nu sunt de acord ca romanii din Germania sa poata vota si cei din Irlanda nu (sau invers) asta cu frauda electorala la 3000Km distanta de tara e o prostie, "hotului de hot i-e frica".
R.
Dan Tudor
01-09-2008, 16:18
asta cu frauda electorala la 3000Km distanta de tara e o prostie,
Nu asta a fost motivatia principala a legiuitorului, ci reconstructia intregului sistem electoral catre unul uninominal, care nu mai permite contabilizarea voturilor in alte circumscriptii (colegii) ! De asta Ionel poate vota la Tamaseni, dar nu la Constanta. Treaba cu "frauda" poate fi un motiv, dar nu principalul.
Iar cazul romanilor din Irlanda e chiar unic....Un cinic ar putea zice "v-ati facut-o cu mana voastra atunci cand ati votat DA la referendum-ul din noiembrie 2007".
Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri parlamentare care vor fi organizate, toti deputatii si Senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar in doua tururi? La nivel national 81,36% dintre alegatori au votat DA. La Dublin chiar mai multi.
Carmensita
01-09-2008, 18:47
O.K. Domnule Tudor, m-ati convins ca sunt multi romani care renunta la cetatenia romana...totusi porneam si eu de la premiza ca oamenii astia sunt constienti cand o fac, si inteleg ca au pierdut toate drepturile conferite de cetatenie..gata cu votatul s.a.m.d. Or fi asa numeroase cazurile cand fosti (cu acte) cetateni romani incearca apoi sa pacaleasca sistemul? Intotdeauna ma gandeam ca noi avem multi gainari si hoti de buzunare, mai nou si violatori (!), nu se baga ei la din astea.. :D
Dan Tudor
01-09-2008, 18:58
O.K. Domnule Tudor, m-ati convins ca sunt multi romani care renunta la cetatenia romana... Or fi asa numeroase cazurile cand fosti (cu acte) cetateni romani incearca apoi sa pacaleasca sistemul?
1. Nu sunt multi, dar sunt (sau pot fi)
2. Nici cazurile astea nu cred ca sunt multe
Dar... Una este speculatia logica si de bun simt si cu totul alta aplicarea normei.
roadrunner
01-09-2008, 19:54
si cu votul pentru presedentie si la eventualele referendumuri? sau nu mai conteaza?
aici nu era vorba numai de votul uninominal ci de cazul general.
R.
Dan Tudor
01-09-2008, 20:05
si cu votul pentru presedentie si la eventualele referendumuri? sau nu mai conteaza?
aici nu era vorba numai de votul uninominal ci de cazul general.
R.
Legea se refera doar la parlamentare. Prezidentialele raman la fel. Acolo e alta logica. Fiind vorba de candidati la faza "pe tara" ;D oricine, oriunde poate vota. La fel la referendum-uri. Cred ca la viitoarele europarlamentare se va schimba procedura, in sensul alinierii la metoda parlamentarelor si localelor.
si este corect.
de ce eu la Dublin am votat ptr circumscriptia xxx din Bucuresti?
si nu a fost circumscriptia zzz Dublin
Dan Tudor
02-09-2008, 07:43
Numarul romanilor de "afara" a fluctuat continuu. Situatia lor juridica a fost de multe ori neclara. Ar fi fost cvasi-imposibil sa se stabileasca circumscriptii electorale pentru exterior, cu tot ce implica asta (candidaturi, birouri electorale, liste electorale permanente etc. etc.). Ca sa ai o circumscriptie si sa stii cate locuri parlamentare atribui, trebuie sa stii cu exactitate care este nr. fix de locuitori. Norma de reprezentare a fost si este de 1/70.000 (cam mare, da' asta e alta poveste). Avem 70.000 de romani in Irlanda ?! Cu domiciliul in Irlanda !! De aceea s-a decis, prin lege, ca cei din exterior sa voteze pt. Bucuresti.
Mecansimul vad ca a fost mentinut si in actuala lege (uninominal mixt).
Nu va enervati asa e pe forum (sau asa e'n tenis). Noi astia de pe aici am plecat din diferite motive si toti dam vina pe regim. Unii ar zicem ca suntem viteji ca am plecat si acum criticam. Ca plecand nu schimbam nimic etc etc. In fine ar fi multe de spus dar sa nu iesim din topic.
Dupa cum vedeti saptamana trecuta am tot atatat discutia poate o iesi vreo idee de genul "hai sa facem o.. ". Dar nu. Deci daca din xxx membri cati are forumul nimeni nu doreste o schimbare, sa ma apuc eu acum sa protestez ar fi fara baza. Iar despre organizatia CRI/RSI/SRI ... dar nici nu mai mai obosesc. O sa supravietuiec eu si fara sa votez la parlamentare.
Si daca nu o sa fiu ocupat si nu se cere rezidenta in IE poate mai vin si in comise sa jucam o tabla ca de trecut pe liste nu o sa fie pe cine.
@Romania
Pai chiar mi-a expirat de trei ani pasaportul romanesc. Vin la vot cu CI, care mai e valabila un an.
Carmensita
02-09-2008, 11:03
Mihaela,
nu stiu cum e in provincie, dar daca esti din Bucuresti sau ai drum pe-acolo, sa stii ca dureaza in medie 3 zile obtinerea unui pasaport, la serviciul pasapoarte pe capitala, acolo pe Ana Ipatescu, langa A.S.E. cladirea veche. E drept stai vreo doua ore la coada (sau poate mai mult intr-o zi aglomerata) sa-ti depui dosarul, cand iti iei pasaportul cred ca dureaza 10 minute. Si acum e valabil 10 ani.
Ma rog, daca consideri ca merita deranjul.
Dan Tudor
02-09-2008, 11:16
Nu va enervati asa e pe forum
E cineva enervat ??!! Eu in niciun caz, sunt cat se poate de zen. Oricum, sa stiti ca ma deranjeaza si pe mine situatia. Macar pentru ca
Cel mai tare o sa ma "distrez" cum o sa le explicati oamenilor care or sa vina (daca or sa mai vina) din Galway/Limerick ca nu pot vota.
De fapt comisia electorala cu asta isi va pierde timpul. :-\
[br]Postet at: September 02, 2008, 05:13:56 AM________________________________________________ _
@Romania
Pai chiar mi-a expirat de trei ani pasaportul romanesc. Vin la vot cu CI, care mai e valabila un an.
Da, nicio problema cu CI[br]Postet at: September 02, 2008, 05:14:34 AM________________________________________________ _
nu stiu cum e in provincie,
In majoritatea judetelor, pasaportul se emite in aceeasi zi !
Carmensita
02-09-2008, 11:20
Ma faceti invidioasa, domnule Tudor :)
Si eu care ma dadeam mare cu eficienta bucurestenilor... ;)
[br]Postet at: September 02, 2008, 05:13:56 AM________________________________________________ _
@Romania
Da, nicio problema cu CI[br]Postet at: September 02, 2008, 05:14:34 AM________________________________________________ _
nu stiu cum e in provincie,
In majoritatea judetelor, pasaportul se emite in aceeasi zi !
[/quote]
Cum asa?
Pai ai si resedinta in Irlanda si CI romaneasca? Cum e posibil sa mai ai dreptul la CI o data ce ai domiciliul in Irlanda?
Noua ni s-au cerut la ambasada din Dublin sa predam buletinele cand am primit mentiunea de resedinta in Irlanda pe pasport si de altfel ni s-a spus ca nu e legal sa mai detii CI/buletin daca nu mai locuiesti in Ro.
Asta inseamna ca merg si eu in provincie si imi fac iar CI ca doar am locuinta si acolo, cine ma intreaba cat stau in ea?
iar despre faza cu facutul pasaportului... nu as vrea sa-mi mai amintesc, dar ma rog.
M-au plimbat pe la diferite cozi unde sa platesc taxa de 900 de mii parca si inca la o alta coada in alta parte (trezorerie??) unde sa platesc alta suma...in fine inarmat cu toate chitantele, copii, acte,poze ma rog...am incercat sa stau la gramada organizata la sectia pasapoarte.
Erau in jur de 100-200 persoane care se calcau efectiv in picioare intr-un miros de neinchipuit si nici nu stiai unde sa te asezi ca nu era nici o ordine.
Si faza era ca nu era deschis decat 2 ore, oamenii dormeau acolo de noaptea...si cum sa faci sa te vada cineva in 2 ore de program cu un singur ghiseu...stai ca iti faceau si poza inauntru :)
Sa mai zic ca m-a luat o cunostinta sa mergem pe la intrarea din spate ca stie el pe cineva si ca am intrat in pamant de rusine cand m-a luat la rost dl politai ca cine ma cred eu, ca ii iau de prosti pe ceilalti care stau la gramada de afara,etc...
si avea dreptate!!
Asa ca am si acum acasa in Ro chitantele ca am platit taxele, cred ca au 2 ani poate 3....
Inapoi la alegeri, o sa ma lasati la vot cu pasaportul expirat? Jur ca tot cetatean roman am ramas si ca tot ala din poza aia ;D ;D
Carmensita
02-09-2008, 14:41
Romania, poate s-a mai schimbat ceva...
Imi amintesc si eu cand am intrat in curte la pasapoarte am vazut o multime de oameni si o coada imensa si tot felul de indivizi dubiosi misunand de colo colo, ce mai, m-a cuprins descurajarea, numai ca eu n-aveam ce face...Pe urma m-am lamurit ca era o mare coada pt. cetateni din R. Moldova care conversau secretos in ruseste da' stateau la coada pt. pasapoarte romanesti, iar altii..nu stiu ce invarteau..
Erau 3 ghisee la etajul unde am stat eu, si desi am zis ca o sa-mi ia toata ziua a durat cam doua ore si s-au purtat amabil...la sfarsit am aflat ca pt. cei cu copii era un ghiseu la alt etaj, unde puteai sta si jos...
In final cand am iesit mi-am zis hai ca n-a fost asa rau...
Poate iti faci curaj data viitoare :)
asta un un ghiseu sus si altul nu stiu unde... ma indoiesc ca este cazul in provincie. Nu, nu erau moldoveni, asta e probabil situatia in Bucuresti si e la fel.
Dar refuz sa inteleg la ce bun sa ai 2 pasapoarte ???
Lucrurile s-au schimbat si prin "provincie". Cand mi-am schimbat ultima data pasaportul acum un an jumate am stat la coada la pasapoarte cam 40 min, si l-am ridicat dupa 3 zile cu taxa de urgenta. Asta a fost in Timisoara.
Dan Tudor
02-09-2008, 16:30
Inapoi la alegeri, o sa ma lasati la vot cu pasaportul expirat? Jur ca tot cetatean roman am ramas si ca tot ala din poza aia ;D ;D
Am raspuns deja
1. Pana acum se facea o declaratie pe propria raspundere a persoanei respective ca nu a renuntat la cetatenia romana. Inca nu stiu daca si acum se va aplica aceeasi procedura.
@ Romania - Mihaela are dubla cetatenie, dar are domiciliul in Romania (chiar daca locuieste aici). Care e problema ?! ??? Sincer, Romania, nu inteleg ce nu intelegeti....[br]Postet at: September 02, 2008, 10:21:51 AM________________________________________________ _
Dar refuz sa inteleg la ce bun sa ai 2 pasapoarte ???
Printre altele, pentru a demonstra ca aveti cetatenia romana, lucru pe care dvs. NU il puteti face. De ex. Romania vrea sa cumpere un teren in Romania ;D Si cetatenii straini NU pot cumpara terenuri. Asa ca trebuie sa demonstreze cetatenia romana. Cu un pasaport expirat nu se poate face aceasta dovada.
@Romania
Am domiciliul in Romania (dovedit cu CI) si dreptul automat de resedinta in Irlanda (dat de cetatenia irlandeza dovedita cu pasaportul irlandez). Legea romana nu ma obliga sa-mi schimb domiciliul daca am obtinut o a doua cetatenie.
@Carmensita
Multumesc pentru informatie, chiar planuiesc o excursie scurta la Bucuresti, sa-mi vad parintii. Voi profita de ocazie ca sa-mi reinnoiesc pasaportul.
@Dan Tudor
Domule consul, tot nu-mi da pace ideea cu registrul electoral irlandez. Ca sa te inscrii acolo, e nevoie sa trimiti documente care sa convinga autoritatea locala ca esti rezident legal in orasul/satul in care locuiesti. Deci, daca ai facut proba de rezidenta legala in fata unei entitati a statului irlandez (membru UE), de ce nu ar fi proba asta recunoscuta de o entitate a statului roman (membru UE)?
Dan Tudor
02-09-2008, 17:46
Domule consul, tot nu-mi da pace ideea cu registrul electoral irlandez. Ca sa te inscrii acolo, e nevoie sa trimiti documente care sa convinga autoritatea locala ca esti rezident legal in orasul/satul in care locuiesti.
Eu m-am inscris in reg. electoral astfel: am completat formularul respectiv (RFA 1 sau 2, nu mai stiu), dupa ce i-am facut download de pe Register of Electors, am inscris PPS-ul meu si adresa unde locuiesc. L-am trimis prin posta si dupa cateva saptamani, zup, gata, am numarul de elector XL-****. Asta putea sa o faca si Ionel de la Adjudeni, ajuns in Irlanda acu' vreo luna-doua.... V-am lamurit ?!
PPS-ul poate fi obtinut de oricine. A se vedea: http://www.welfare.ie/foi/cis_ppsallprocs.html#3
Cat priveste "proof of address", asta e "joke":
The document submitted, as proof of address, must show the customer's name and address and can be any one of the following:
a household bill,
an official letter/document,
financial statement,
property lease or tenancy agreement,
verifiable * employer's letter,
confirmation of address by a third party such as a school principal/administrator, accommodation/property owner**or manager.
Imi place la nebunie ultima varianta ;D
@Dan Tudor
Citeam pe undeva ca exista un Colegiu " SUA + Noua Zeelanda" in care candideaza ceva roman "de afara". Din topicul asta inteleg (printre hohote de risu/plinsu) ca noi votam in colegiul Bucuresti (o fi numai unul?), de ce, sau care-i situatia?
Multam anticipat.
colegiul de la Bucuresti a fost cand s-a votat ptr referendum,
la alte alegeri nu stiu cum a fost
Dan Tudor
07-09-2008, 14:30
Incercam (Ambasada) sa intervenim astfel incat sa se poata vota pe baza PPS-ului.
Va tinem la curent cu noutatile.[br]Postet at: September 06, 2008, 02:46:40 PM________________________________________________ _
sau care-i situatia?
Multam anticipat.
Multumesc Ovimat pentru sesizare. Se pare ca prin HG (la sf. lunii aug, sau 1 sept., ceva de genul asta) Guvernul a hotarat sa infiinteze 2 colegii pentru EU la CD si 1 la Sen. Nu am avut timp sa vad exact HG-ul.
Va rog sa ne tineti la curent cu colegiile si cu conditiile in care se poate candida. Poate ma hic, hotarasc hic si eu hic,hic ;D ;D
Dan Tudor
07-09-2008, 20:46
Va rog sa ne tineti la curent cu colegiile si cu conditiile in care se poate candida.
Sorry, dar asta puteti sa faceti singuri domniile voastre.... Va voi tine insa la curent cu conditiile necesare pentru a vota.
Carmensita
07-09-2008, 22:03
Bine zis "domniile voastre" ;D ;D
Dan Tudor
08-09-2008, 13:55
.... conditiile in care se poate candida. ...
Astea se gasesc in L 35/2008
Va rog sa ne tineti la curent cu colegiile si cu conditiile in care se poate candida. Poate ma hic, hotarasc hic si eu hic,hic ;D ;D
daca tot vrei sa candidezi - se apropie localele din Irlanda[br]Postet at: September 09, 2008, 01:02:39 AM________________________________________________ _
Bine zis "domniile voastre" ;D ;D
de asta sufera unii
Dan Tudor
09-09-2008, 07:44
de asta sufera unii
Am vrut doar sa fiu politicos. Niciun gand "ascuns".
era vorba de "altii", dle Tudor
[cut... la cererea telespectatorilor]
Dan Tudor
17-09-2008, 07:55
Va rog frumos ca, in aceasta sectiune si la acest topic, sa va abtineti de la orice comentariu partizan-politic, indiferent ce partid/candidat ar face obiectul discutiei. Subiectul acesta a fost deschis de mine pentru a rezolva problema accesului la vot, in niciun caz cea a campaniei electorale. Sfinxule, daca doriti polemici politice, va rog sa editati postul si, cu copy+paste, sa-l mutati in alta parte.
e tot un copy+paste si asta, doar ca e pe topicul dedicat alegerilor[br]Postet at: September 17, 2008, 06:01:07 PM________________________________________________ _poate ne ajuta cei care au acces..
Paul.....please
Dan Tudor
23-09-2008, 08:51
doar ca e pe topicul dedicat alegerilor
Facem unul special destinat dezbaterilor pur electorale ;)Postet at: September 18, 2008, 02:00:22 AM________________________________________________ _Am postat un sticky legat de alegeri. [b]Am rugamintea de a face cunoscute aceste detalii in mediul romanesc pe care il frecventati (inclusiv bisericile, indiferent de confesiune)
@Dan Tudor
Cred ca trebuie sa clarificati (in topicul nou) si situatia altor categorii de cetateni romani la vot: studenti, doctoranzi, intra-company transfer, dubla cetatenie etc cel putin de dragul profesionalismului. ;)
Dan Tudor
01-10-2008, 16:43
Cred ca acceptand PPS-ul, 85% din romanii de aici pot vota. Mai mare flexibilitate nici nu se poate. Nu uitati in ce conditii se voteaza ! Noua lege vorbeste de domiciliu si, doar in cazul celor din strainatate, de resedinta. (cei cu dubla cetatenie sunt mentionati in sticky). "Studenti, doctoranzi, intra-company transfer, dubla cetatenie" - nu are nicio relevanta dpdv al legii alegerilor. Ceea ce conteaza este domiciliul/resedinta. Postet at: September 23, 2008, 08:00:48 AM________________________________________________ _UPDATE
Romanii din Marea Britanie ar putea sa nu voteze la alegerile parlamentare
de M.B. HotNews.ro
Luni, 22 septembrie 2008, 11:50 Actualitate | Diasporă
Romanii din Regatul Unit al Marii Britanii se tem ca nu vor putea vota la alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie. Aceasta din cauza ca autoritatile britanice nu elibereaza acte de identitate din care sa reiasa unde au domiciliu. Consulii onorifici, asociatiile romanesti, bisericile si ambasada Romaniei la Londra au doua luni si jumatate la dispozitie ca sa rezolve toate problemele scrutinului, potrivit Antena 3. Prima ar fi componenta comisiilor electorale de circumscriptie. Intocmirea listelor de alegatori se va dovedi cea mai grea misiune. Legea romaneasca impune ca alegatorii din diaspora sa demonstreze ca au rezidenta in circumscriptia din strainatate.
Cum se vor legitima la vot romanii din Marea Britanie urmeaza sa fie stabilit in functie de sugestiile venite din partea ministerului britanic de externe. In Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord traiesc circa 50.000 de romani, care ar urma sa voteze in 13 sau 14 sectii de votare. Patru dintre sectii vor fi deschise la Londra, iar restul in orasele importante de pe teritoriul Marii Britanii.
Bineinteles, aberatiile aferente - UK nu este in situatia Irlandei. Acolo se elibereaza atestatii de rezidenta. A se vedea pe http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/applyingundereuropeanlaw/
Registration certificates
[b]A registration certificate is a document issued to EEA nationals that confirms that person's right of residence under European law. You are not required to have a registration certificate to enter, live or work in the United Kingdom.
If you are a national of Bulgaria, the Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Romania, Slovakia or Slovenia you are not eligible to apply for a registration certificate until you have completed 12 months of continuous employment in the United Kingdom.
Applications for a registration certificate should be made using application form EEA1. You can download it from the right side of this page.
Este insa adevarat ca in UK dreptul de rezidenta este strict legat de dreptul de munca.
In fine.....
Inca nu am primit confirmarea oficiala de la AEP ca la Dublin se va putea vota in baza PPSN, dar sper sa nu fie probleme.
sa vezi inghesuiala la vot
parca ar fi ceva de votat?!
Dan Tudor
03-10-2008, 10:41
A aparut azi un Comunicat de Presa al MAE (il puteti vedea mai sus, la sticky) referitor la alegeri. Important este ca nu se va putea vota pe baza titlurilor de calatorie/a adeverintelor provizorii de identitate !!
In concluzie putem vota cu pasaportul romanesc, PPS-ul si dovada de domiciliu?
Dan Tudor
08-10-2008, 10:05
In opinia noastra, PPSN va fi asimilat dovezii de resedinta in Irlanda. Asteptam confirmarea AEP in acest sens.
Dan Tudor
23-10-2008, 23:50
se poate vota pe baza unui act de identitate valabil si scrisoarea de la Social welfare care atesta PPS No:
-este bine pana aici
-scrisoare cu PPS No: o am din 2002, intre timp am schimbat adresa si probabil cei mai multi dintre romani (daca nu toti) au aceeasi problema
-cum putem vota in acest caz?
Nu-i bai ca s-a schimbat adresa. Daca aveti scrisoarea PPSN e perfect.
Dan Tudor
06-11-2008, 12:37
Avem confirmarea oficiala, se va putea vota pe baza PPSN (evident, insotit de celelalte documente valabile) !!!
http://www.mae.ro/poze_editare/AP_2008.10.31_Docs_resedinta.pdf
Dan Tudor
06-11-2008, 23:37
da medical card?
Are scris PPSN ? Are. Deci e bun. :icon12:
mohomi78
14-11-2008, 01:07
Avem confirmarea oficiala, se va putea vota pe baza PPSN (evident, insotit de celelalte documente valabile) !!!
http://www.mae.ro/poze_editare/AP_2008.10.31_Docs_resedinta.pdf
Ok...Asta s-a inteles.Eu am obtinut PPS No acum 4 luni cand am venit aici,dar mi-am schimbat adresa de atunci.Si ca si dovada ca am PPS no,am primit un cartonas in care este inscris numarul cu o stampila dreptunghiulara pe spate.
Deci pot vota sau nu?!?
OFF TOPIC!!!
Nu de alta dar sa stiu cu titlul de informare,pentru ca daca te gandesti foarte bine....nu prea sunt optiuni....si aici ma refer la ilustrii candidati!Zic cu titlu de informare deoarece nu sunt sigur ca as vrea sa-mi dau intr-o forma sau alta acordul pentru ce va urma in urmatorii 4 ani!Iluzia ca si votul meu ar face diferenta s-a spulberat de foarte multi ani...si cred ca la fel si la marea majoritate a romanilor din diaspora...In orice caz multumesc anticipat pt raspuns...