View Full Version : Bac vs leaving certif
santiago
07-07-2008, 09:22
Ce parere aveti de recentele scandaluri legate de examenul de bac?
Subiecte aflate inainte de examen,indulgenta profesorilor fata de cei care copiau,lauda in gura mare ca au copiat.
in alta tara banuiesc ca acelora care se laudau pe la tv ca au copiat li se cerea sa repete examenul...sau rectorii universitatilor ar fi respins admiterea lor(presupunand ca i-ar fi recunoscut,etc..cam putin probabil)
In orasul meu au fost 3 colegii care au avut promovabilitate 100%(printre care si liceul meu :) dar au fost 2 colegii in care nu a promovat nici un elev si banuiesc ca nu e singurul oras in care se intampla asta.
Deci daca dupa 4 ani de liceu nici macar un elev nu e in stare sa promoveze bac-ul singura intrebare care imi vine in minte e ce au facut profesorii si elevi timp de 4 ani?..cum au ajunsi acesti elevi in clasa a 12-a?
Acum la munca primesc zilnic 5-6 CV -uri de la proaspat posesori de leaving cert care in lipsa sectiunii cu work experience(unii au avut cate un part time job inainte) isi pun notele de la leav certif ..si rar vad cate un C..mai toti B.
in timpul examenelor toti copii care lucrau deja veneau si ma rugau sa-i pun off sau cat mai putine shifturi ca au de invatat..si eu le spuneam..lasa ca e usor,mai tragi cu ochiul la vecinu ,etc ..si primeam cate o privire gen..oare ce spune asta aici?
roadrunner
07-07-2008, 11:27
Pana la urma isi fura caciula singuri, si se si mandresc cu asta...noi santem romani , noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani...
stapani pe ce, pe ingnoranta, saracie, coruptie si prostie.
Chiar schimbam mesaje cu niste ingineri din Ro despre inginerie si despre piata de inginerie, toti dar absolut toti se plangeau de salarii, si de patroni care nu le platesc salarii europene, nici unul nu se gandea sa devina self employed (sa-si faca o firma) si s-o ia pe cont propriu, cice e greu si "nu merge", la fel se aplica "nu merge" in cazul patronilor lor, de unde sa-i plateasca daca nu merge...
Niciunul nu-si punea problema ca poate ar avea ceva de invatat toti vorbeau de salarii de mii de euro pe luna, ca asa castiga inginerii in europa,... i-am invitat sa-mi trimita CV-urile, n-am primit niciunul...
asta spune mult.
toti vor sa stea in hamac si sa fumeze trabuc, dar probabil ca asa-i la portile orientului.
Roadrunner
santiago
07-07-2008, 11:39
Si uite asa se ajunge la celebra de acum...ei se fac ca muncesc iar patronii se fac ca-i platesc.
Poate cu acei profesori ar trebui sa se intample ceva..nu e posibil sa promovezi o intreaga scoala timp de 4 ani iar la Bac sa nu promoveze nici un elev.Poate ar trebui ca salariu de incadrare sa fie conditionat de niste conditii de performanta.
Stiu ca au curs rauri de cerneala despre motivatia profesorilor(sau mai bine zis lipsa motivatiei) care e conditionata de motivatia elevului...dar cand raspunsul elevilor..nu imi trebuie bacalaureat sa lucrez la capsuni sau constructii in occident.spune totul.
roadrunner
07-07-2008, 11:52
pai la fel au zis zeci de mii de irlandezi care s-au lasat de scoala sa lucreze in constructii, acum s-au lasat de constructii (adica constructiile de ei) si aia care si-au terminat scoala si si-au luat diplome sunt relativ OK fata de primii, dar asa-i in viata iei decizi bune/proaste care au efecte mult mai tarziu, pana la urma fiecere e pe cont propriu in viata.
Cat despre profesori, eu sunt de acord ca le e greu intr-o tara in care sistemul de valori nu are prea mare legatura cu cerebelu ci cu portofelul. Cand un sistem sfideaza intelectualitatea atunci acest sistem e condamnat sa produca ce se cere pe piata, mediocrii, manelisti, semi-analfabeti cu carnete auto, blonde cu posete contafacute, ziaristi de trei lei care nu stiu limba romana, politicieni care dorm, si lista continua la nesfarsit sub lozinca ...las ca merge si asa.
Roadrunner
santiago
07-07-2008, 13:09
citeam undeva ca aproape toate multinationalele din Romania isi aduc in continuare managerii generali si cu ai lor deputy din usa/can sau europa de vest si cineva pe acel forum acuza faptul ca romanilor care lucreaza de ani buni in acele multinationale le este refuzata sansa unei intern promotion...exceptii sunt dar nu multe(vodafone e una din excteptii).
sincer cred ca au un motiv intemeiat .
Pana si Copos la hotelurile lui(Hilton,Crown Plaza) are angajati in pozitiile superioare doar straini..oare de ce?
reversul medaliei...o multime de romani in lumea asta ocupa pozitii bune in companii renumite...de ce?..pt ca ei merita :)
Prima "scoala" e familia, apoi scoala propriu zisa, locul de munca etc.
Dca de la prima ai probleme e grav si asta se va resfringe in toata activitatea ulterioara.
Lipsa unor "role model" este cred eu cea mai grava problema a unei Romanii corupte si delasatoare (generalizez chiar daca sunt si exceptii). Toti "se descurca" si nimeni nu face ceva cu adevarat, patronii dau vinape angajatio si viceversa, guvernantii se imbogatesc si se scrofaie etc.
Rezultatele se vad si asta e doar virful aisbergului, in 20 de ani asolventii de azi vor fi in functii de conducere si atunci vor vedea si ceilalti ce au "semanat".
E totusi ciudat cum romanii din strainatate, in marea lor majoritate, chiar daca se pling tot muncesc pe rupte inclusiv cei care in Ro au avut un job "caldut".
roadrunner
07-07-2008, 15:59
pai muncesc, ca-si dau seama repede ca se alfla intr-o merito-cratie, unde daca muncesti mult castigi proportional, si daca nu esti recunoscut sau nu poti avansa, si crezi ca ai valoare si potential poti sa faci o miscare laterala si s-o iei pe alt drum in cariera (asta e cazul ideal)
ai la tot pasul exemple de oameni care au reusit plecand de jos, se vede clar ca se poate asa ca unii se ambitioneaza si merg la nivelul urmator, altii raman la acelasi nivel dar e o selectie destul de clara intre valoare si nonvaloare.
Roadrunner
santiago
10-07-2008, 11:53
Azi DNA Cluj a acuzat o profesoara si o eleva (liceu particular) de dare de mita..au strans 1 miliard vechi pentru presedintele comisiei si alti 2 profesori.Acum Min Educatiei probabil o sa anuleze notele obtinute la acel liceu.Daca un liceu particular a facut asa ceva...,probabil se foloseau notele respective in statistici si parintii ar fi spus..uite acolo toti iau bac-ul..hai sa trimitem odraslele acolo...afara vopsit gardu..inauntru...
Chestia asta se face in toate liceele care "se respecta" din Romania, aproape fara exceptie. Si nu de azi de ieri, ci de generatii. Deci e un obicei adanc inradacinat spatial si temporal. :)
Daca i-au prins pe astia inseamna sau ca au picat de fraieri sau au inceput baietii sa se ocupe de asa ceva in sfarsit. Sau e numai ceva praf in ochi, ca si mult trambitata lupta anticoruptie.
roadrunner
10-07-2008, 12:33
pe vremea lu' impuscatu parintii cheltuiau pe meditatii, si odraslele macar invatau ceva (chiar si daca numai de rusine fata de parinti) dar pana la urma era o investitie in educatia copiilor, acum a devenit o investitie in prostia copiilor.
In ambele cazuri efectele pe termen lung sunt garantate.
Roadrunner
santiago
10-07-2008, 13:01
Cu siguranta peste tot se strang asa zisi bani de protocol desi legea o interzice..doar ca ascund acesti bani de protocol in spatele unor taxe gen ..fondul clasei ,etc.De multe ori acesti bani sunt intradevar folositi pt comfortul profesorilor(o cafea,un cico,o aluna,o pralina,etc) si nicidecum ca in cazul prezentat de DNA Cluj,.un miliard vechi impartit in 3 profesori.
Totusi acea directoare de liceu daca a apelat la a da acei bani presedintelui de bac banuiesc ca avea suspiciuniile ei legate de performantele elevilor de a caror educatie s-a ingrijit...si ultimul lucru pe care l-ar dori e sa aiba o suta de parinti nemultumiti...faza e ca tot parinti ies in pierdere..dupa ce au platit bine (cred eu) taxele scolare timp de 4 ani..tot ei au platit si acei bani de protocol care au ajuns in buzunarul profesorilor respectivi...deci parinti centreaza..parinti dau cu capul..
deci parinti centreaza..parinti dau cu capul..
dau cu capul, dar nu in minge ci in zid
Dan Tudor
10-07-2008, 15:40
Incep sa cred ca F. Kafka a fost roman.... ;D De fapt sunt deja sigur.... ;D
roadrunner
10-07-2008, 18:47
ca sa nu mai aveti dubii
http://uncyclopedia.org/wiki/Romania
Roadrunner
santiago
10-07-2008, 20:13
Fiecare cu Procesul lui :)
clucaron
19-11-2009, 21:49
un sfat privitor la scoala, va rog!!! am o prietena vaduva care s-a va mutat de curand in dublin si vrea sa-si aduca si fata care e la liceu in romania. stie cineva sa-mi spuna care ar fi pasii sau traseul tutror formalitalilor? va multumesc tuturor
Pai in primul rand in ce clasa este la liceu? Eu mi-am facut leaving cert-ul in Irl (daca ai nevoie de vreu sfat trimite-mi un PM si iti pot da si cateva scoli destul de bune)....o data ce si-a gasit o scoala este relativ usor....insa depinde si unde va locui.....eu te-as sfatui sa evite scolile din centrul orasului....cele mai bune se afla in suburbiile Dublinului, ok sunt cateva zone de evitat insa asta mai incolo.....eu am avut de dat un test sa vada cam la ce nivel de cunostine sunt cand am intrat aici la scoala, si in functie de asta m-au pus in clasa respectiva cunostintelor mele si aproape de varsta....insa imi amintesc ca parintii mei au mers pe vremea aceea la Departamentul de Invatamant si au luat o lista cu scolile care se aflau in zona care locuiam, dupa ce au ales scoala, ne-am dus acolo le-am spus care e problema, si am inceput urmatoare zi. Dar asta a fost in urma cu 15 + ani, poate intre timp s-au mai schimbat lucrurile....daca imi spui si ce varsta are iti cam pot da o idee in ce an ar intra aici, si nu uita...adica sper ca au schimbat regula asta prosteasca....nu poti da la facultate aici daca nu ai trei ani facuti in secondary school...cel putin in anul 2001 cand mi-am dat eu leaving cert-ul asa era, si imi amintesc ca era o romanca in clasa cu mine, care nu a putut intra la facultate pt ca nu avea cei 3 ani avea doar 2 ani de scoala facuti in Ireland, dar sper ca au schimbat acesta regula mai ales dupa ce Rom a intrat in UE. Trimite-mi un PM cu intrebari si o sa incerc sa-ti raspund...cat pot eu de bine....eu am mers la "an all girls school" da cu uniforme dar nu al la Britney Spears...incepeau cursurile la 9.15 si se termina la 4.30 iar miercuri la 1.30 era condusa de calugarite (da stiu...asa a fost atunci)....pana in anul 6 nu aveam voie sa iesim din scoala, doar in anul 6 adica echivalentul clase-i a 12-a, era foarte strict pot sa spun asta...insa mie mi-a placut...nu ai pauza de 10 minute cum era acasa dupa fiecare clasa (daca mai este asa) o clasa dureaza in jur de 45 de minute pana in 50 dupa care incepe alta, pana la ora lunch-ului....care daca tin minte la mine in scoala era de 1.30 de minute....insa a trecut ceva timp de atunci poate gresec un pic....a da si sa nu uit din cate am vazut acum poti da si din romana, insa am vazut ce intrebari au si eu as fi evitat acel subiect.....enorm de greu....
profesoara aceea trebuia avansata si asa au gasit un motiv sa o ridice in functie, pentru a putea fi manipulata
daca va analizati ce s-a intamplat in ultimii ani o sa vedeti salturi spectaculoase in functii de conducere a unor "controlati"
clucaron
20-11-2009, 12:53
Pai in primul rand in ce clasa este la liceu? Eu mi-am facut leaving cert-ul in Irl (daca ai nevoie de vreu sfat trimite-mi un PM si iti pot da si cateva scoli destul de bune)....o data ce si-a gasit o scoala este relativ usor....insa depinde si unde va locui.....eu te-as sfatui sa evite scolile din centrul orasului....cele mai bune se afla in suburbiile Dublinului, ok sunt cateva zone de evitat insa asta mai incolo.....eu am avut de dat un test sa vada cam la ce nivel de cunostine sunt cand am intrat aici la scoala, si in functie de asta m-au pus in clasa respectiva cunostintelor mele si aproape de varsta....insa imi amintesc ca parintii mei au mers pe vremea aceea la Departamentul de Invatamant si au luat o lista cu scolile care se aflau in zona care locuiam, dupa ce au ales scoala, ne-am dus acolo le-am spus care e problema, si am inceput urmatoare zi. Dar asta a fost in urma cu 15 + ani, poate intre timp s-au mai schimbat lucrurile....daca imi spui si ce varsta are iti cam pot da o idee in ce an ar intra aici, si nu uita...adica sper ca au schimbat regula asta prosteasca....nu poti da la facultate aici daca nu ai trei ani facuti in secondary school...cel putin in anul 2001 cand mi-am dat eu leaving cert-ul asa era, si imi amintesc ca era o romanca in clasa cu mine, care nu a putut intra la facultate pt ca nu avea cei 3 ani avea doar 2 ani de scoala facuti in Ireland, dar sper ca au schimbat acesta regula mai ales dupa ce Rom a intrat in UE. Trimite-mi un PM cu intrebari si o sa incerc sa-ti raspund...cat pot eu de bine....eu am mers la "an all girls school" da cu uniforme dar nu al la Britney Spears...incepeau cursurile la 9.15 si se termina la 4.30 iar miercuri la 1.30 era condusa de calugarite (da stiu...asa a fost atunci)....pana in anul 6 nu aveam voie sa iesim din scoala, doar in anul 6 adica echivalentul clase-i a 12-a, era foarte strict pot sa spun asta...insa mie mi-a placut...nu ai pauza de 10 minute cum era acasa dupa fiecare clasa (daca mai este asa) o clasa dureaza in jur de 45 de minute pana in 50 dupa care incepe alta, pana la ora lunch-ului....care daca tin minte la mine in scoala era de 1.30 de minute....insa a trecut ceva timp de atunci poate gresec un pic....a da si sa nu uit din cate am vazut acum poti da si din romana, insa am vazut ce intrebari au si eu as fi evitat acel subiect.....enorm de greu....
draga yanna25, iti multumsc mult pentru lamuriri. referitor la datele care le-ai cerut pot sa-ti spun ca fata termina clasa a 9 a iar baiatul a 10 a in romania. ei vor sta la mine, in d6, insa nu e problema unsa sa gasim scoala pentru ca sunt autobuze. daca poti sa ne mai dai cateva sfaturi ti-am fi recunoscatori. se gandeste sa-si ia numai fata dar daca se poate eu vreau sa o conving sa-i ia pe ambii copii cu ea ca e mai sigur sa-i vada in fiecare zi la ochi decat sa vb doar la telefon. oricum mii de multumiri,
nici o problema, pai trimite-mi un mesaj cu intrebari si o sa incerc sa-ti raspund...