View Full Version : Ajutor cu sfaturi legate de permisul de munca
O buna prietena, a venit cu contract. Dupa primul an compania i-a reinoit contractul care in iunie 2005 a expirat. Bineinteles ca a incercat sa isi reinoiasca contractul, firma promitand sa il reinoiasca. Din pacate din iunie 2005 a tot asteptat, fara nici un rezultat.
Datorita faptului ca tot a intrebat cum sta treaba cu contractul ei, acum dupa mai bine de 6 luni, are probleme cu firma, si ca urmare ar vrea sa plece.
Ce solutii sunt? Daca isi gaseste altceva de munca isi poate reinoi permisul de munca? Cum sa procedeze?
Daca compania respectiva nu i-a reinnoit permisul de munca e o problema... Numai ei puteau reinnoi permisul de munca. Daca se muta la un alt angajator atunci i se face un NOU permis de munca. Ideea e ca, neavand permisul reinnoit de catre compania respectiva, acum este ilegal in Irl - zic eu. Pe de alta parte compania respectiva, daca nu i-a reinnoit permisul de munca, a tinut-o pe prietena ta la "negru" si, platind-o cu "fluturasi" de salariu, au facut o gresala de care ea ar putea sa profite, ajutata fiind de un avocat... Parerea mea...
roadrunner
17-01-2006, 20:14
primul pas e sa-si gasesca al loc de munca preferabil in acelasi domeniu (e mai simplu daca e in acelasi domeniu) dupa care noul angajator trebuie sa puna o aplicatie pentru acest permis nou.
Nu prea am inteles din ce ai scris daca in prezent lucreaza tot la ei? ca zici ca i-a expirat contractul (deci automat si workpermit-ul) dar mai jos zici ca ar pleca de la ei (care inseamna ca e cu ei)
Daca inca e cu ei ar fi bine sa-i reclame ca nu i-au re-facut contractul si permisul ca altfel o sa pice ea de fraiera cand o sa mearga la garda GNIB (ca la un moment dat trebuie sa mearga) nu stiu daca e bine sa lase lucrurile astea prea mult nerezolvate. Un alt sfat este sa faca orice comunicare cu firma cu care e in conflict in scris si sa trimita prin registred post (posta recomandata) ca altfel raman vorbe in vant, in caz ca se ajunge la labour court. (daca am inteles eu bine faza cu lucratul dupa expirarea contractului si fara work permit)
Roadrunner
da inca mai lucreaza la aceeasi companie, compania a zis ca a aplicat.. blah blah blah, si sa astepte sa iasa permitul, dar sunt 6 luni...
roadrunner
17-01-2006, 22:53
Ar fi bine sa faca o scrisoare catre serviciu resurse umane (sau unul dintre dorectorii companiei inregistrati la CRO in caz ca e vorba de o firma mica) prin care cere clarificarea situatiei cu work permit-ul, la asa ceva sunt obligati sa raspunda in scris, iar daca nu raspund pot fi dati in judecata si ea e acoperita in caz ca cineva va zice ca a devenit ilegala.
(nu cumva e vorba de o firma care se cheama Clearwater Logistics, asa ca prin minune)
Roadrunner
Din fericire am prieten un avocat. Este irlandez si pot dsa-i expun aceasta problema la prima inalnire pe care o sa o am saptamana asta.
A mai avut si mai are probleme aceasta persoana, dar daca persoana respectiva nu insista eu nu pot sa fac mare lucru. Am expus problema persoanei respective si a ramas la nivelul de expunere. Saptamana asta sau cel mai tarziu saptaman viitoare, luni sau marti trebuie sa ma intalnesc cu Mr Brian Lenihan , reprezentant in parlamentul irlandez. Daca eve-ti probleme va rog sa le expune-ti si la intalnire o sa le expun. Brian Lenihan este invitat de guvernul Romaniei pentru o vizita oficiala unde urmeaza sa se intalneasca ci Dl Mihai Razvan Ungureanu.
Stiu 2 cazuri similare care sau rezolvat cu bine.cele 2 persoane au venit la firma la care lucrez cu permisele expirate.au reusit sa obtina permise de munca noi dar cu ceva insistentze si explicatzii.cel mai simplu de verificat daca firma la care lucreaza in momentul de fata este de buna credintza sau o duce cu vorba pe prietena ta este sa sune direct la Department of enterprise trade and employment la nr 01 6313333 si sa ceara detalii cu privirela stadiul in care se afla contractul ei de munca.cu ceva ani in urma refuzau sa dea detalii angajatului si puteai sa suni doar in calitate de angajator.in ultimul timp au fost chiar dragutzi si am primit informatzii de la ei de fiecare data cind am sunat.multa bafta!
va multumesc la toti pentru raspunsurile prompte, o sa va tin la curent cu ce rezolva!
Saptamana asta sau cel mai tarziu saptaman viitoare, luni sau marti trebuie sa ma intalnesc cu Mr Brian Lenihan , reprezentant in parlamentul irlandez. Daca ave-ti probleme va rog sa le expune-ti si la intalnire o sa le expun. Brian Lenihan este invitat de guvernul Romaniei pentru o vizita oficiala unde urmeaza sa se intalneasca ci Dl Mihai Razvan Ungureanu.
Il poti intreba daca la nivel inalt se discuta ceva despre eliminarea vizelor inainte de Ianuarie 2007...