View Full Version : HAIDETI SA NE NUMARAM !
Poate pare nostim titlul acestui topic.
Oricum, ce am intentionat a fost sa incerc sa iau pulsul unui eventual sondaj in randurile romanilor din Irlanda daca doresc sau nu sa fie reprezentati de CRI sau cu alte cuvinte daca cei din conducerea CRI pot face afirmatia ca reprezinta comunitatea romaneasca de aici.
Asta pentru ca vad ca sunt atatea discutii aici si asta pe buna dreptate cred ca unii romani nu accepta 'sa fie reprezentati' de cineva.
Si atunci, cei din conducere pot sa spuna ca reprezinta interesele si vointa a 2000 de romani (sau 7, sau 9) ce traiesc in Irlanda.
Cum se poate face asta?
Pai cum mai simplu decat sa-i intrebi si sa colectezi date minime (un nr de tel macar, pentru ca romanii nostri sunt reticenti la asa ceva...'prietenii stiu de ce') acolo unde se intalnesc ei mai frecvent, la biserici, la un fotbal, acolo unde isi fac ei cumparaturile (la magazinele alimentare romanesti ma refer..), la scoala de limba Engleza initiata de aceasta comunitate si oriunde in alta parte unde pot fi ei gasiti.
Ce credeti, se merita, ar fi de interes o astfel de actiune?
Cu drag,
romania
Liviu.Onofrei
17-01-2006, 10:58
A mai fost o tentativa.
Rezultatul: alta tentativa !!
Bafta...
Poate ar trebui pusa problema altfel, tinind cont de faptul ca exista CRI, SRI si daca am inteles bine alte grupuri formate pe criterii profesionale. Cred ca aceste organizatii/grupuri trebuie sa precizeze activitatea lor curenta si in functie de asta oamenii vor decide daca doresc sau nu sa fie reprezentati de organizatiile/grupurile amintite anterior.
Si poate cel mai important, cred ca ar trebiu clarificat daca e necesara categorisirea romanilor (vezi offtopic).
Nu in cele din urma ar trebui FACUT ceva fiindca de scris e plin forumul, iar actiunea nu tine de apartenenta la un grup sau altul.
Ovidiu
Rezultatul va depinde de cel care pune intrebarea :), si dupa felul cum stie sa formuleze intrebare, in concluzie rezultatul va fi irelevant, dar totusi ar fi interesant sa vedem rezultatele.
Census 2006 - Volumul 5, publicat astazi de Central Statistics Office (CSO), are niste cifre interesante.
Intrebarea nr. 14 era “What is your ethnic or cultural background?”
Judecind dupa Tabelul 6 din volum, au raspuns la intrebare 7696 de cetateni romani cu domiciliul (“usual residence”) in Irlanda.
Dintre respondenti:
- 165 s-au declarat “white Irish”
- 5259 s-au declarat albi ne-irlandezi
- unul singur a zis ca e negru african
- 35 sint negri ne-africani
- doi romani sint chinezi
- 16 insi sint asiatici, dar nu chinezi
- 1401 s-au declarat "altceva" decit categoriile de mai sus ("other, including mixed background")
- 817 nu s-au obosit sa se declare de nici un fel
Nu prea inteleg de ce in volumul 5 sint 7696 de romani rezidenti, iar in volumul “Final Principal Demographic Results”, publicat in martie, erau 8566 de romani rezidenti.
Una peste alta, chestionarul recensamintului din 2006, desi mai bine structurat decit cel din 2002, pare sa aiba deficiente serioase.
asta pt ca la immigration erau inregistrati vreo 12000
raspunsurile sunt variate:
ori de frica nu au spus ca sunt romani
ori din greseala
ori atata au avut in cap, etc, etc
romanii ( unii din ei) nu se vor reprezentati de nici o organizatie oricare ar fi aceasta, daca nu sunt in impas
cand ajung in impas ar fi in stare sa fie reprezentati si de african suport grup, ori rroma grup,de un grup de pe alta planeta
cand am facut memorandumul in oct impotriva legii de a nu da drept de munca romanilor dupa aderarea la ue, au semnat vreo 2000 de pers
, atunci doreau reprezentarea indiferent de unde eram cri sau rsi
roadrunner
13-08-2007, 12:09
sfinxu-le,
nu prea imi dau seama ce vrei tu sa spui cu au semnat 2000 de oameni chiar si aia care nu se vor reprezentati. - pai au semnat pentru ca sunt romani si s-au simtit nedreptatiti, nu ca iubeau o organizatie sau alta. Si eu am semnat cu toate ca nu ma interesa personal problema nevand nevoie de permis de lucru, dar am semnat din solidaritate ce ceilalti romani nu din solidaritate cu o organizatie sau alta. Daca nu ai nevoie de semnaturile celor care nu se vor reprezentati, sau e o conditie sa semneze numai cei care se vor sa fie reprezentati spuneti-o clar de la inceput si nu mai semnez.
Roadrunner
daniel_nedelcu
13-08-2007, 22:46
Buna!
Este ok. ideea cu realizarea unei statistici a romanilor din Irlanda.Poate ar fi mai bine sa fie realizata intr un anumit mod tinandu se cont de anumite criterii. De exemplu: locatie,studii, profesie,hobby, interese, obiective, initiative. E doar o sugestie, iar baza de date sa fie un profesionista. Mult succes la realizarea acestui proiect, sunt dispusa sa va ajut in masura in care pot.As fi chiar interesata de realzarea concreta a bazei de date,culegere de date, stocare. Numele meu este Maria Plamada, adresa de email :p_g_maria@yahoo.com , tel mobil : 0877521358. Astept raspunsurile voastre.
Toate cele bune
maria,
13 august 2007
Personal nu mi se pare realist sa avem o baza de date din motive de confidentialitate in primul rind si apoi fiindca nici in 10 ani nu o sa-i gasim pe toti romanii de aici care sa si doreasca sa fie in baza de date.
a propos de baza de date; cui prodest. sa se faca p-orma "statistici" de genul: http://www.revistapresei.ro/articol_81197-Romanii-cu-un-nivel-slab-de-pregatire-emigreaza-in-Spania-si-Italia.htm
nu multumesc.
cu organizatia e altceva. si pana la urma chiar, orice organizatie reprezinta membrii inscrisi. dar faptul ca fiinteaza ca organizatie ii da o mai mare credibilitate in fata media/autoritatilor de exemplu, asta e parerea mea. oficial chiar si la inscriere de membri cred ca nu sunt motive sa se ceara date mai personale decat nume/locatie. si neoficial, o organizatie e "vie" cata vreme are activitate ;).
PS: sau preferati poate ideea lui videanu :) http://www.gandul.info/actual/primarul-videanu-ridica-imens-monument-emigrantului-creasca-puz-.html?3927;880288
roadruner - in situatia ta nu cred ca sunt prea multi - tu ai semnat ca esti roman si ai vrut sa se intample ceva.
daca nu era o organizatie a romanilor oricare ar fi ea RSI sau CRI , sa organizeze acel memorandum , tu nu aveai unde sa semnezi ( si la fel ca tine , altii nu aveau unde sa semneze)
romanii nu vor sa accepte ca fara unitate no au cum sa se faca cunoscuti
saptama viitoare incepe Festivalul de Cultura International la Dun Loughaire.
daca nu este o organizatie care sa participe si sa mobilizeze o parte a romanilor dornici de participare ( din nefericire anul acesta nu participam) nu te vad pe tine roadruner sau ori care ar fi altcineva participand la acest festival
suntem cei mai buni la datu cu presupusul
scuze daca am ofensat pe cineva
daniel_nedelcu
16-08-2007, 18:36
Buna!
Cred ca fiecare dintre noi are dreptul sa hotarasca daca vrea sau nu sa comunice cu conationalii. Nu vad nimic rau in ideea de a exista o baza de date in care sa fie trecute date minime, care sa faca posibila comunicarea intre romanii din Irlanda.
Nu stiu de ce va agitati asa, am inteles ca marea problema inainte de 2007 era faptul ca unii dintre romani stateau ilegal pe teriroriul Irlandei, presupun ca acum nu se mai pune asa problema, pe cine a prins aderarea Romaniei la U.E. in Irlanda e norocos, are drept de lucru oriunde, doar sa gasesca un job care sa i placa si care sa i ofere posibilitati de realizare profesionala si personala. Mi se pare ca ne cam invartim in jurul cozii fara sa facem ceva concret si asteptam doar sa faca altii sau ne plangem pe la colturi ca nu suntem bine reprezentati si nu se tine cont de nevoile noastre.
Spunea cineva mai sus, ca daca s ar face o baza de date s ar ajunge la statistici de genul- romanii cei mai slab pregatiti emigreaza in Spania si Italia. Asa cred si eu, ca romanii cei mai slab pregatiti pleaca din Romania, dar nu neaparat din motivul ca au o pregatire slaba ci pentru ca in majoritatea statelor din Europa de Vest, cele mai apropiate geografic Romaniei, merg romani cu o calificare minima sau medie, pt ca sunt dispusi sa presteze servicii pe care oamenii locului nu le presteaza din varii motive.De exemplu daca s ar face o statistica aceasta ne ar face campioni,pe noi romanii la : curatenie, constructii,agricultura,domeniu hotelier(aici nu includ manageri)si extremele- elitele:ingineri,profesori,medici, analisti economici,antreprenori.Din pacate asta e realitatea, cred ca ambele categorii au plecat pt o viata mai buna din punct de vedere material
Sunt in Irlanda de 2luni si 9zile si nu am intalnit decat un singur roman care sa spuna ca ii place sa locuiasca si sa traiasca aici,face parte din categoria elitelor, as zice eu, cu o educatie foarte buna.
Chiar si persoanele de alte nationalitati-polonezi, latvieni,din republica moldova - sustin ca au venit aici pentru bani.
Si eu am venit tot pt acest lucru, si nu numai si pentru ca sunt dezamagita de sistemul si mentalitatea din Romania.
Prin urmare cred ca defilam cu ce avem.Vrem sa fim mai buni, trebuie sa luptam pentru asta. daca ne dorim cu adevarat vom fi.
cele bune
maria plamada