View Full Version : Cateva informatii utile pt. cei care se gandesc sa aterizeze in Irlanda
Salutare,
Eu si sotia mea ne gandim din ce in mai serios sa ne mutam in Irlanda. Momentan sunt in faza in care am primit
cateva telefoane pt. a stabili interviuri la cateva firme din Dublin. M-ar ajuta f. mult daca mi-ati raspunde la urmatoarele intrebari:
1. Stiu ca depinde de fiecare dar m-ar interesa cam la cat se ridica aproximativ cheltuielile pt. un apartament(apa, curentul, caldura ... )
2. Cheltuielile cu o masina (benzina, asigurare, taxa de drum ...)
3. Cheltuilele pt. mancare
4. As vrea sa stiu daca mai sunt si alte taxe la care ar trebui sa ma gandesc pe langa taxa anuala pe venit (asigurare de sanatate, pensie, ...).
5. Inca nu avem copii dar cred ca a cam venit momentul si pt. asa ceva. Nu prea stiu acum la ce cheltuieli sa ma gandesc asa ca orice sugestie e buna.
6. Daca considerati ca mi-a scapat ceva si merita mentionat va rog sa nu ezitati.
Va multumesc,
Nicu
roadrunner
13-01-2006, 15:27
Am sa incerc eu:
1.Chirie 700-1200 Eur/luna plecande de la un apartament 2 dormitoare - pana la o casa cu 4 dormitoare (cifre aproximative depinde de zona oras etc)
incalzirea: si aici cifrele variaza destul de mult depinzand de tipul de incalzire gaz/electric/petrol ~ 100 eur/luna (platesc eu cu gaz)
energia electrica : ~60/luna (iluminat/gatit majoritatea masinilor de gatit sunt electrice pe aici, gazul e mai mult pentru centrlala de incalzire)
apa: gratis
gunoiul ~6eur/saptamana platesc eu (dar depinde de zona)
telefonul (fix) minim 40 Eur/luna
Broadband (internet) de la 30 eur/luna la 60 eur/luna respectin pentru 1Mbit/s pana la 4 Mbit/s
2. Celtuielile cu masina, variaza asigurarea poate fi intre 2000-600/an, depinzand de multi factori capacitatea masinii, vechimea ca sofer in IRL fara accidente, varsta, sexul etc.
Taxa anuala (motor tax) intre 200-600/an depizand de tipul masinii/capacitatea cilindrica (eu platesc ~420 la 1600cm2)
Benzina 1litru ~ 1.05 eur
3.pentru 2 persoane ~350-400 eur/luna (fara bautura)
4. Taxa pe venit - pina la suma de 37,000Eur/an @ 20% Tax tot ce e peste se taxeaza la 42% (de exemplu daca ai 50000/an pentru 37000 se taxeaza 20% iar 13000 (adica restul pana la 50000) la 42% - bineinteles toate contributiile la pensie se scad inainte de a aplica taxele la salariul brut (cifre pentru cuplu casatorit)
daca primesti beneficii de la companie de exemplu masina de servici, calculator, telefon mobil - vor fi taxate ca beneficii.
Asigurarea medicala eu platesc 1000eur/an pentru mine si copii, sotia ~400 Eur/an (depinde locul de munca la unele firme plateste firma angajatoare, si tu platesti taxa 42% pe beneficiul asta, adica firma iti face cadou asigurarea, si tu platesti 42% impozit pe cadoul asta)
5.La copii gradinita te ucide - eu platesc 800 Eur/luna la un copil (si tocmai mi s-a nascut al doilea)
6. Nu uita sa pui in bugetul anual vacantele (avionul pentru Romania) berea 3.5Eur/500ml la PUB, sau ~1.5Eur/500ml la alimentara, o sticla de vin mediocru ~8Eur, o stica de wiskey 750ml ~25Eur etc...
RIPP OFF REPUBLIC
Roadrunner
Inca se mai poate trai la Irlanda. Destul de bine.
Roadrunner iti multumesc tare mult ca avut rabdare sa-mi raspunzi detailiat la intrebarile mele. Chiar mi-a fost de un real folos in luare unei decizii.
Hei, nu lua decizia pe baza preturilor, ia decizia pe baza salariului pe care o sa il ai raportat la preturi.
eu zic sa mergi la interviuri si apoi daca primesti oferta sa ceri timp de gandire si faci calcule sa vezi daca e ok.
irlanda nu e chiar o tara rea de trait.
Salut, nicut!
Daca-mi permiti, uite si un sfat "din provincie": in cazul in care ti se ofera o slujba in afara Dublinului, merita sa te gindesti serios la ea, fiindca viata e mai ieftina. Incepind de la chirie si pina la costul gradinitei, al vizitei la doctor (de exemplu €40 in Dromahaire, jud. Leitrim sau €60 in Sligo) sau la dentist, totul e ceva mai ieftin. In plus, nu ai de condus - mai bine zis de stat in trafic - ore in sir, cum li se intimpla multora in Dublin.
@mihaela,
:)
e hazliu felul in care spui tu...jud Leitrim...
Dar ai dreptate, e mult mai ieftin sa poti trai in afara Dublin-ului dar in general salariile mai bune tot in Dublin le gasesti...
78% sunt de accord cu un permis de munca lucratorilor ce vin din statele Uniunii Europene
Ultimele sondaje facute de Irish Times arata ca marea majoritate a celor intervievati doresc sa se reintroduca permisurile de munca pentru lucratorii ce vin din noile state membre EU.
O majoritate similara crede ca sunt deja destui sau chiar prea multi lucratori straini in Irlanda. (spune Mark Brennock, Sef Corespondent in Politica).
Cei mai multi alegatori cu drept de vot sunt de parere ca prezenta lucratorilor straini in Irlanda este benefica economiei si societatii irlandeze dar in acelasi timp, majoritatea cred ca acest lucru slabeste sansele irlandezilor de a-si gasi de lucru, mai mult, determina o scadere a salariilor si o deteriorare a conditiilor de munca.
O majoritate covarsitoare- 78%- sunt de parere ca lucratorii din Europa centrala si de Est, noi membre ale Uniunii Europene din 2004, ar trebui sa aplice si sa primeasca un drept de munca inainte de a intra in Irlanda. Doar 17% cred ca nu e absolut necesar sa aiba un drept de munca anterior sosirii lor aici, si 5% nu au o opinie. Sprijinul pentru un drept de munca vine de la persoane de toate varstele, din toate paturile sociale si toate religiile, cu exceptia suporterilor Partidului Progresiv Democrat. Dintre acestia, doar 56% sunt de acord cu un permis de munca pentru cei din centrul si estul Europei, 40% nu sunt de acord si 4% nu au o opinie cu privire la acest aspect.
Sondajul s-a facut pe o monstra de 1000 de alegatori apartinand la 100 centre de votare din toata Irlanda in zilele de Luni si Marti saptamana trecuta.
• 23% dintre alegatori sunt de parere ca ar trebui acordata permisiunea de a veni aici la si mai multi lucratori straini
• 41% cred ca sunt deja destui lucratori straini si venirea lor ar trebui stopata.
• 29% cred ca sunt mult prea multi lucratori straini si anumite decizii ar trebui luate pentru a reduce numarul celor deja prezenti.
• 7% nu au o opinie cu privire la acest aspect
Alta concluzie importanta a acestui sondaj arata ca bunavointa vine in general din partea celor cu o situatie materiala buna, in timp ce patura saraca nu sustine la fel de mult acordarea permisului de munca.
In grupa ABC1- grupa celor mai instariti - 30% cred ca mai multi lucratori straini ar trebui primiti in Irlanda, 41% cred ca sunt destui si venirea lor ar trebui oprita, si doar 20% cred ca sunt deja prea multi lucratori straini aici si ar trebui luate masuri pentru a reduce numarul lor. Aproximativ 10% nu au o opinie.
Printre cei din grupa C2DE- cei mai saraci- doar 19% cred ca lucratorilor straini ar trebui sa li se permita venirea aici. 41% cred ca sunt destui lucratori straini, si ca urmare ar trebui stopati sa mai vina, si 35% cred ca sunt deja prea multi lucratori straini si deci se cere introducerea anumitor reguli pentru a reduce numarul lor. 4% nu au nici o parere. Dar acest grup, paradoxal, este cel mai in favoare pentru acordarea permisului de munca noilor rezidenti EU, cu 81 % sustinand acest lucru si 15% dorind ca legislatia sa nu se schimbe, acestia sa poata veni liber aici. 4% dintre ei nu au o opinie. Printer cei cu o situatie materiala mai buna, 74% au votat in favoarea permisurilor de munca, 20% vor ca venirea lor aici sa fie libera si 6% nu au o parere. In randul fermierilor, 78% sunt in favoarea introducerii permisurilor de munca, 16% sunt de acord cu venirea libera a imigrantilor, si 6% nu au o parere.
Traducerea in limba romana a textului de mai sus apatine Irinei Pascutoi.
Multumesc Irina.
good point, oliviu.
nu conteaza cat cheltuiesti pe daily basket, ci cu cat ramai in buzunar. asa ca ar fi bine sa-i spuneti lui nicut cam la ce salarii sa se astepte, sa stie omu' de unde sa scada si cum sa negocieze la un interviu. Mai bun decat un job, sunt 2...
cam care sunt grilele de salarizare, minimul pe economie, etc.
Daca intereseaza pe cineva, grilele de salarizare din sectorul public se afla pe website-ul sindicatului IMPACT, la http://www.impact.ie/scales/contents.htm
Evident, e vorba de salariu brut anual.