View Full Version : "The Spectator": Romanii, un popor inapoiat, confuz, isteric si nereusit
santiago
18-04-2008, 18:28
Cam liniste pe forum zilele astea asa ca din categoria de pin presa si forumuri adunate :
http://www.spectator.co.uk/the-magazine/features/615276/here-in-transylvania-it-feels-okay-to-be-proudly-english.thtml
Publicatia britanica The Spectator a realizat o paralela intre maghiarii din Transilvania si scotieni, in ceea ce priveste cerintele lor de autonomie. Pentru a face citittorii sa inteleaga cine sunt locuitorii din Transilvania, autorul editorialului intitulat "Aici in Transilvania te simti bine cand esti un mandru englez" a explicat pe intelsul oricui: Ei nu sunt, pentru inceput, romani - un popor destul de inapoiat, un hibrid confuz, isteric si nereusit intre doua tipuri rasiale care se exclud reciproc, slavii si latinii".
"Inchipuiti-va un golan napolitan care se casatoreste cu o prostituata fara niciun sfant din Novgorod, iar progenitura lor ar fi ceva ce se aseamana cu romanul de rand. Acesta, ar trebui sa spun, este modul in care maghiarii alienati vad lucrurile. Iar maghiarii nu sunt, cu siguranta, tigani - un popor pe care ei (si romanii, din cate imi dau seama) il considera indolent, prost si necinstit", noteaza Rod Liddle in introducerea editorialului sau.
Carmensita
22-04-2008, 11:11
Si iata ca un nou caz de viol comis de un roman in Italia o sa dea apa la moara multora....Cred ca numai in tarile fara tv si radio (exista asa ceva? ;D) om mai avea o imagine neutra.....
inapoiat... de acord
confuz... chiar foarte
isteric... cam tras de par
nereusit... greu de evaluat
Carmensita
22-04-2008, 12:53
astea sunt calificari fasciste, nu dau doi bani pe asa ceva....cand cineva incearca sa explice niste fenomene sociale folosindu-se de genetica, e clar ca-l are ca tatuc pe nenea Hitler,,, >:( si mai este clar ca-i un idiot. In sfarsit, un articolas ce se vrea o ironie la adresa "englejilor" folosind total neinspirat o comparatie cu maghiarii "alienati" (termen preluat din articol)? ca nu-i foarte clar....rau e ca acum toata lumea scrie la ziar..
santiago
22-04-2008, 13:28
traducerea e luata de pe ziare.com dar citind in context articolul pe Spectator am realizat ca de fapt articolul nu este de fapt o critica adusa romanilor sau maghiarilor ci o critica adusa nationalistilor(printre care si maghiarii) pentru felul in care isi construiesc identitatea.Ca se face o aluzie la romani e altceva dar cred ca cei de la ziare.com au cam exagerat cu traducerea titlului.
Carmensita
22-04-2008, 20:17
...eu l-am perceput ca o ironie la adresa englezilor si "englezismului"....dar vrei nu vrei cele mai "nasty" things din articol tot despre romani sunt..poate data viitoare marele autor merge si-n Tara Bascilor sau alta zona similara ca sa-i iasa articolul... ;)[br]Postet at: April 22, 2008, 01:13:50 PM________________________________________________ _Santiago, chiar am citit articolul asta, in "The Spectator" si nu pe ziare.com...
Dan Tudor
24-04-2008, 09:13
inapoiat... de acord
Proaspata si autentica: o vecina, cu mari probleme in anii '50 - '60 (fiind catalogata drept "chiabura"), atrage atentia unor tineri care aruncau gunoaie pe jos. Replica ? "Mai taci mai comunisto, ce te bagi tu..."
Carmensita
24-04-2008, 10:30
tot proaspata si autentica...mai zilele trecute int-un tren Dart catre centru, un grup de eleve italience aflate in excursie probabil, cu doi profesori...nu mai spun ce galagie faceau, dar mai si stateau cu picioarele pe banchetele din fata...un domn mai in varsta le atrage atentia ca picioarele nu se pun pe bancheta (capitonata), e chiar si un semn...ce comentau ele, din cate am inteles "ce mai vrea si asta", dar totusi s-au conformat....mai incolo profesorii se prefaceau ca nu sunt cu grupul.....or fi fost din Napoli? :D....Conform "eroilor" lui Mr. Liddle asa s-ar parea ;)
una peste alta, pe langa lipsa crasa de educatie mai e si un teribilism tembel al varstei..
daniel_D
24-04-2008, 19:18
Maine plec la Roma....ce sa v'aduc?... un ROMan sau Napoletan ;D.........
inapoiat... de acord
confuz... chiar foarte
isteric... cam tras de par
nereusit... greu de evaluat
si milog... http://www.hotnews.ro/stiri-politic-2884957-trend-politic-pomenile-electorale.htm
Deja pleci?
santiago
26-04-2008, 08:04
Nu trebuie sa-i aduci tu ca vin singuri.
Zilele trecute eram la o cafea si nu imi venea sa cred ce auzeam chiar de la masa alaturata.Din cate am inteles fara sa ma fortez sa trag cu urechea erau doi fosti tovarasi 'de arme' pe frontul de vest si care se reintalnisera in Irlanda.Din cate am auzit unul din ei avea mandate de arestare in 3 tari dar este bine mersi in Irlanda.
Daca va inchipuiti ca erau brunetei,cu ghiuluri de aur va inselati.
daniel_D
27-04-2008, 15:03
Deja pleci?
Azi m-am intors :D[br]Postet at: April 27, 2008, 01:58:24 PM________________________________________________ _ ca tot sa vb de Italy si made in RO ....P'asta o stitzi...
http://www.youtube.com/watch?v=vUpVrehz0NQ
am fost la filmari... ;D
eu cred ca toate aceste articole din presa sunt exagerate, cu comanda politica
jurnalistii romani dorm in papuci cand e vorba de cate un caz de evaziune, asasinate , etc comise de cetateni italieni, britanici, samd
jurnalistii romani exagereaza cand e vorba de concetateni,
sincer nu dau doi bani pe astfel de articole
Carmensita
27-04-2008, 18:19
Idem.
adevarul e ca si exportam toate caricaturile...