View Full Version : Imputernicire ???
irlandeza
02-04-2008, 21:35
Avem un copil cu dubla cetatenie , irlandeza si romana. Noi, parintii o avem doar pe cea romana. Eu vreau sa merg cu copilul in vacanta in Ro., fara tatal copilului. Stie cineva daca am nevoie de imputernicire din partea lui ca sa pot scoate copilul din Irlanda ? Stiu ca la iesirea din Ro. e nevoie de asa ceva, dar din Irlanda ? Desi suntem casatoriti eu mi-am pastrat numele de fata.
vasiletina
02-04-2008, 21:43
Nu ai nevoie la iesirea din IRL sau oriunde in lumea asta civilizata, decat in Romania, si asta din motive lesne de inteles (furtul copiilor de catre un parinte sau vecini, traficanti, etc).
cand iesi dintr-o tara din lumea civilizata -ai zis bine( o lume civilizata)
la controlul pasapoartelor la iesirea din Bucuresti, militianul , stampileaza biletul de avion
cand l-am intrebat de ce stampileaza biletul, raspunsul a fost ca sa vada cei de la verificarea biletului la imbarcare ca ai trecut pe la controlul pasapoartelor
cred ca avea dreptate - la cat de usor pot intra infractorii in aeroportul otopeni................
santiago
03-04-2008, 09:30
Lasa ca nici aici in Dublin nu se omoara cu controalele.Saptamana trecuta doar am aratat pagina cu poza ,iar odata trecut de control am auzit 2 fete care spuneau ca ti se pun mai multe intrebari la intrarea intr-un nightclub decat la aeroport.
Ce sa faca mosu' de la passport control cu nr de telefon al fetelor?
irlandeza
03-04-2008, 20:26
Multumesc mult pt. raspunsuri. Macar mai economisim niste bani ;D
daca micutul are cetatenie irlandeza(pasaport) nu ai nevoie de imputernicire nici la iesirea din Ro
ai nevoie de imputernicire doar daca e cetatean roman(copilul)
irlandeza
09-04-2008, 11:51
daca micutul are cetatenie irlandeza(pasaport) nu ai nevoie de imputernicire nici la iesirea din Ro
ai nevoie de imputernicire doar daca e cetatean roman(copilul)
Pai fetita v-a fi cu dubla cetatenie. Cand mergem in Ro. ai fac si pasaport romanesc. Dar daca la iesirea din Ro. arat pasaportul irlandez, nu-mi mai trebuie imputernicire de la sot ?
vasiletina
09-04-2008, 13:01
Iralndeza,
in mod legal si normal, din moment ce copilul este si cetatean RO, vei avea nevoie de procura, chiar daca el detine o a doua cetatenie IRL.
daca era doar cetatean IRL atunci nu ar fi fost nevoie de procura.
asta spune teoria. in practica nu cred ca stie cineva cu adevarat intrucat politistul de frontiera poate interpreta legea cum doreste fara ca tu sa poti face ceva (inafara de a pierde avionul).
gandeste-te.
am si eu o intrebare: procurile astea sunt valabile pe perioada nedeterminata, pana se face un alt act care sa le anuleze ?
stallo999
09-04-2008, 23:48
Irlandeza,nu imi zici si mie te rog ce acte sunt necesare,si care sunt demersurile pt a obtine cetatenia romana pt fetita ta?(si eu as vrea sa obtin cetatenia romana pt fetita mea cind merg la vara in Romania)
am si eu o intrebare: procurile astea sunt valabile pe perioada nedeterminata, pana se face un alt act care sa le anuleze ?
e valabilă 3 luni... (din cât îmi amintesc) dar dacă ştii perioada când ar fi călatoria poţi face procura valabilă astfel încât să cumprindă perioada respectivă - poţi face procura şi acum, chiar dacă ar fi în decembrie călătoria - cu condiţia ca ieşirea şi intrarea din/în ţară să fie prinse în cele 3 luni
vasiletina
10-04-2008, 10:01
Irlandeza,nu imi zici si mie te rog ce acte sunt necesare,si care sunt demersurile pt a obtine cetatenia romana pt fetita ta?(si eu as vrea sa obtin cetatenia romana pt fetita mea cind merg la vara in Romania)
pana la varsta de 1 an al copilului se primeste automat, pe baza eliberarii certificatului de nastere romanesc la Consulat sau primaria unde au printii domiciliul (sau ultimul domiciliu) in Romania, in conditia ca unul dintre parinti sa fie cetatean roman
dupa varsta de 1 an se obtine pe baza unui ordin judecatoresc, in urma aplicarii la judecatorie/tribunal pentru dobandirea cetateniei romane a copilului, in conditia ca unul dintre parinti sa fie cetatean roman.
Nu e chiar asa automat Vasile.
Tre sa iti depui ceva acte prin ro. la consiliul local, ei ti le verifica si la trimit la buc. dureaza minimum 3 luni sa le primesti, traduceri legalizate etc.
La www.mae.ro gasesti toate info necesare.
Certificatul de nastere il obtii de la consulatul din Dublin contra unei taxe, cred ca aprox. € 100. Poate ca merita sa dai banul decit sa astepti 3 luni. ;)
irlandeza
10-04-2008, 19:34
Fetita mea are 3 luni. Am fost la ambasada Ro. unde am dus certificatul de nastere irlandez, apostilat, certificatul nostru de casatorie , pasapoartele noastre, a parintilor, am completat 2 formulare pe care le-am primit de la ambasada si taxa de 145 euro. In 10 zile se elibereaza certificatul de nastere romanesc. Cu codul numeric personal. Cred ca se poate obtine si pasaportul romanesc prin ambasada, dar noi mergem in Ro. si-l facem acolo.[br]Postet at: April 10, 2008, 06:31:24 PM________________________________________________ _
Iralndeza,
in mod legal si normal, din moment ce copilul este si cetatean RO, vei avea nevoie de procura, chiar daca el detine o a doua cetatenie IRL.
daca era doar cetatean IRL atunci nu ar fi fost nevoie de procura.
asta spune teoria. in practica nu cred ca stie cineva cu adevarat intrucat politistul de frontiera poate interpreta legea cum doreste fara ca tu sa poti face ceva (inafara de a pierde avionul).
gandeste-te.
Adica am nevoie de procura la iesirea din Ro, nu ? Ca asta stiam ? Mersi oricum.
vasiletina
10-04-2008, 21:36
Ovidiu,
automat - adica fara aplicatie in fata judecatorului, ci pe baza certificatului de nastere al copilului, certificatele si actele parintilor.
Irlandeza,
suna la MAE in Bucuresti si vei afla raspunsul sigur. Desi asa cum am spus interpretarea se face dupa ureche. Personal am experienta aceasta in alte domenii cu RO, dar asa-i la noi "ca la nimeni".
Vasile, o fi cum zici tu dar eu anul trecut am avut alta experienta.
La judecator te duci daca copilul are virsta peste un an. Oricum fiecare sa consulte site-ul www.mae.ro ca sa nu aibe surprize, in plus e in limba romana asa ca nu ar fi probleme ca nu se intelege. ;D