PDA

View Full Version : Procedura de aplicare pentru Work Permit

shxpr
12-03-2008, 12:56
Buna,

Deschid acest post pentru ca am cateva intrebari legate de completarea aplicatiei pentru WP si de procedura de aplicare per ansamblu.

Din fericire am gasit un angajator dispus sa aplice pt WP, asadar am pus anuntul pe FAS, am primit initial briefing letter de la ei (aparent asta inseamna ca pozitia pt care am aplicat este eligible - este vorba de IT).

In respectiva scrisoare se spune ca in cazul in care in 4 saptamani pozitia nu poate fi ocupata cu un Irish / EEA citizen trebuie cerut un return form de la FAS (care este de fapt o evaluare a pozitiei trimisa de FAS catre DETE - acesta poate fi pozitiva sau negativa, in functie de decizia functionarului care o evalueaza).

Primul raspuns primit a fost negativ, dintr-o greseala a angajatului FAS care nu a verificat toate detaliile. In anuntul FAS firma avea ca cerinta cunoasterea VOIP software, dar pentru ca nu s-a specificat exact numele software-lui, FAS a raspuns: "we're not supporting it".

Acelasi angajat FAS a contactat apoi compania si ne-a sugerat sa editam anuntul si sa solicitam ca acesta sa fie "fast-tracked" ca sa nu mai asteptam 4 sapt. In prezent asteptam o noua scrisoare de la FAS si trebuie sa cerem din nou un return form.

Intrebarea mea este: in cazul in care de data aceasta raspunsul va fi pozitiv, in dosarul care trebuie depus la DETE ar trebui sa includem ambele scrisori?

O a doua intrebare este legata de completarea aplicatie (in cazul fericit in care apucam s-o facem si p-asta):
Punctele 17 si 18 se refera la motivul angajarii unui cetatean nonEEA si planuri pt instruirea unui cetatean Irish/EEA pentru ocuparea pozitiei.
"17. Reasons for employing a non-EEA national:
18. Details of plans to train an Irish/EEA national to fill this position in the future:"
Din cate cunosc Romania face parte din EEA, asadar trebuie sau nu completate aceste campuri?

Multumesc anticipat!

asorin
12-03-2008, 13:37
pentru ce pozitie urmeaza sa fii angajat?
in mod normal pentru joburi in IT (si nu numai) exista un work permit special numit green card in care angajatorul nu trebuie sa dea anuntul la FAS. Se trimite dosarul cu acte care sa dovedeasca calificarea ta (de obicei diploma) si primesti permisul in 2-3 saptamani.
pentru detalii vezi http://www.entemp.ie/publications/labour/2007/guidegreencards.pdf

shxpr
12-03-2008, 16:01
Multumesc pt raspunsul tau rapid :)

Pozitia este de IT trainer, insa eu n-am studii in acest domeniu (paradoxal am terminat facultatea de Litere, sectia romana-engleza), ci doar experienta, si cel mai important cunosc sistemul pe care firma il foloseste (iar acest sistem e unul mai special, pt firma care l-a proiectat nu mai ofera suport, asadar compania ar dori sa ma angajeze in principal pentru maintainance si training privind sistemul respectiv, pe langa restul aplicatiilor obisnuite).

Pe de alta parte am inteles din noile documente afisate pe situl DETE (precum si pe acest forum) ca green card nu e aplicabil pt romani intrucat pentru acestia e de ajuns sa fi lucrat 1 an cu permis de munca, pe cand green card se elibereaza doar pe doi ani. de aici si confuziile, din pacate... :(

Innrain
12-03-2008, 16:38
Multumesc pt raspunsul tau rapid :)

Pozitia este de IT trainer, insa eu n-am studii in acest domeniu (paradoxal am terminat facultatea de Litere, sectia romana-engleza), ci doar experienta, si cel mai important cunosc sistemul pe care firma il foloseste (iar acest sistem e unul mai special, pt firma care l-a proiectat nu mai ofera suport, asadar compania ar dori sa ma angajeze in principal pentru maintainance si training privind sistemul respectiv, pe langa restul aplicatiilor obisnuite).

Pe de alta parte am inteles din noile documente afisate pe situl DETE (precum si pe acest forum) ca green card nu e aplicabil pt romani intrucat pentru acestia e de ajuns sa fi lucrat 1 an cu permis de munca, pe cand green card se elibereaza doar pe doi ani. de aici si confuziile, din pacate... :(

Trebuie sa aplicati tu sau compania pt permis de munca si nu pt green card.

Ca veni vorba de green cards. Textul original spune:
Romanians only require work permits for 12 months. Green Cards are issued for 2 years, and therefore not applicable to Romanians.

Cel in lb romana:

Cetăţenii romāni pot depune cereri pentru carte de muncă cu o valabilitate de doar 12 luni. Cărţile verzi sunt valabile pentru 2 ani, deci nu pot fi obţinute de romāni.

Ambele sunt luate de pe site-ul entemp.ie
E clar ca traducerea in romana e gresita "carte de munca" fiind de fapt "permis de munca". Probabil de aici confuzia. Dar logica asta ma doboara. Adica daca 1+1 =2 therefore PI =3.14
Daca omul se incadreaza pt green card il privezi de drepturile care ii revin in anul respectiv numai pt ca o sa foloseasca acel drept un an de zile si nu doi?

asorin
12-03-2008, 17:48
chestia asta cu green cardul e o mare tampenie, am mentionat-o inca de cand documentul a fost pus la dispozitie de ambasada. practic, romanii sunt discriminati in fata cetatenilor non-EU care au posibilitatea sa aplice pentru green card daca sunt eligibili.
Oricum, sunt sigur ca e doar o confuzie de moment, banuiesc ca daca meseria in care esti calificat este eligibila pentru green card, cei de la DETE nu-ti vor refuza aplicatia doar pentru ca esti roman. Pana la urma si eu am ajuns in Irlanda tot cu green card dupa 1 ian 2007 :)

mva
12-03-2008, 20:02
bine da intrebarea mea ...pentru green card nu ai nici un fel de cerinte de studii de specialitate ? fiindca asta inteleg ca nu e aplicabil in cazul asta.
nu ca nu as avea colegi care sunt foarte experimentati si fara faculta. insa parca de obicei se formalizeaza la chestii din astea.

asorin
12-03-2008, 20:27
da, sunt necesare studii de specialitate pentru green card. s-ar putea sa considere si x ani experienta (dovedita) in domeniu in loc de studii, dar nu stiu exact.

shxpr
13-03-2008, 00:58
Bun, hotarat lucru, trebuie aplicat pt WP daca n-ai studii de specialitate, dar ai experienta - si studii superioare, dar in alt domeniu (cel putin asa pare cel mai logic si, drept vorbind, mai "safe", ca vorba aceea "paza buna trece primejdia rea").

N-as vrea sa fiu o pacoste, insa as vrea sa revin asupra unei nelamuriri:

Se completeaza sau nu punctele 17 (Reasons for employing a non-EEA national) si 18 (Details of plans to train an Irish/EEA national to fill this position in the future) din aplicatia pentru WP, dat fiind ca, desi romanilor li se impun restrictii, sunt EEA nationals?

(asa cum de altfel se spune si aici: http://www.entemp.ie/labour/workpermits/elements/eeaarea.htm, ca sa mai adaugam la lista de "goofs")

adrianab
13-03-2008, 13:33
Eu am aplicat pentru green card anul trecut. Am completat eu tot pentru ca seful meu considera ca e prea complicat.
Nu am completat nimic la punctele mentionate de tine pentru ca nu am considerat necesar odata ce suntem in EEA si am primit green card fara probleme in 3 saptamani. Atat dura atunci.
Nu cred ca trebuie sa completezi ceva acolo.

romania
13-03-2008, 17:33
Nu mi se pare normal sa trebuiasca completate punctele respective.
Romania este in EEA si mai mult, in EU !

shxpr
14-03-2008, 00:28
Eu am aplicat pentru green card anul trecut. Am completat eu tot pentru ca seful meu considera ca e prea complicat...

Multumesc de ajutor.

Poate ca mai bine ar fi sa completez cu "prospective employee is an EEA national", poate se prinde careva de ineptiile pe care le contine chiar si aplicatia.
Desi, daca unui irlandez i se pare complicat s-o completeze, si vorba aia, ei sunt vorbitori nativi de engleza, nu cred ca mai ramane loc de comentarii :D
Dar, se pare ca si in Irlanda se promoveaza modelul - "de ce simplu cand se poate complicat?" -, drept urmare, "nu stiu altii cum sunt, dar mie mi" se incalzeste sufletul sa vad ca totusi nu numai in Romania de lovesti de aberatii, sunt altii si mai si... Noi sa fim sanatosi!

adrianab
14-03-2008, 10:40
Aplicatia asta nu e numai pentru romani ci si pentru turci, rusi, chinezi si alte natii care trag la ei in tara si care nu fac parte nici din EU si nici din EEA.
Nu te descuraja ca vei vedea ca nu vei avea probleme cu aplicatia odata ce e completata corect. Cu un pic de atentie se rezolva.
Aplicatia asta a fost pentru mine de cand am venit cea mai birocratica. Nu am mai avut alte probleme pe care le intalneam in Romania si pentru care am plecat de acolo dar nici nu sunt de prea mult timp aici deci poate e timp pentru toate.
Bafta in continuare!

shxpr
14-03-2008, 19:46
...Bafta in continuare!

Sa fie! Multumesc! ca e clar ca in proportie de 50% e chestie de noroc si restul, vorba ta, atentie, mai ales la nuante.

Apropo de birocratie, compania la care vreau sa lucrez si-a schimbat sediul, si ca sa-si schimbe post address a avut nevoie de adeverinta scrisa din partea unui solicitor sau accountant! Asta dupa ce a trecut prin all the hoops cu Chamber of Commerce! Si toata treaba a durat cam 3 saptamani... Personal mi se pare multa bataie de cap pentru o schimbare de adresa...:)

danas
15-03-2008, 20:37
@shxpr (tot off topic)
Nu stiu ce a avut de facut trei saptamani compania ta, dar la mine a mers snur. Scrisoare la posta ca ne-am schimbat sediul, semnata de patron, scrisori catre toate departamentele guvernamentale, unde a fost necesar, plus schimbarea sediului pe internet la CRO. Din ce tin minte, la posta era o situatie cand aveai nevoie de semnatura unui contabil, dar numai daca nu aveai sigla (indicator) pe usa la noul sediu. Asa ca am printat sigla, am infoliat-o, am lipit-o pe usa si am scapat de avocat. Nu pot sa cred ca n-au citit hartiile cum trebuie. De obicei se intampla sa dureze mult, atunci cand nu trimiti tot ce trebuie de la bun inceput.
Ideea este ca bataia de cap ti-o poti face singur...

Carmensita
15-03-2008, 21:55
mie mi s-au parut foarte birocrati. pai numai cand ne-am inregistrat masina, am mers si am discutat, asta ca sa nu existe nici un dubiu, ni s-a spus ceva, apoi s-a dovedit ca nu-i chiar asa....si apoi numarul de hartii cerute, mama mia, n-am vazut niciodata asa ceva.
e drept ca sunt multi care isi creeaza singur probleme pt. ca pur si simplu nu citesc cu atentie aplicatiile, dar treaba nu merge snur peste tot, asta in mod sigur.
@shxpr
daca din cauza birocratiei vrei sa pleci din Ro :), nu cred ca ti-ai ales destinatia perfecta. Iti vand un pont, incearca tarile scandinave ;)

cosminsinaia
21-03-2008, 11:49
Va salut! imi poate cineva spune in mod cat mai simplu daca pot pleca in irlanda si sa-mi gasesc de munca acolo,munca de necalificat,in orice domeniu? Sau o sa ma lovesc de acte doveditoare de drept de munca? Acestea nu le poate face angajatorul? Dar la negru...e o solutie?
Va multumesc anticipat! ???

danas
21-03-2008, 12:35
Daca citeai tot ce s-a scris pe forum legat de munca ai fi vazut clar ca de munca la negru nu poate fi vorba, decat daca angajatorul are chef de vreo amenda usturatoare, pentru munca legala ai nevoie de permis de munca si sunt destui aici cu drept de munca (mai ales necalificata), deci in mod cat mai simplu, nu "te aranjeaza" venitul in Irlanda pentru munca.
Daca vrei un mod mai detaliat citeste forumul, sunt informatii destule.

Numai bine,
Dana

gabriel7
23-03-2008, 19:12
Va salut! imi poate cineva spune in mod cat mai simplu daca pot pleca in irlanda si sa-mi gasesc de munca acolo,munca de necalificat,in orice domeniu? Sau o sa ma lovesc de acte doveditoare de drept de munca? Acestea nu le poate face angajatorul? Dar la negru...e o solutie?
Va multumesc anticipat! ???

Intra aici si ...mult noroc.
http://europa.eu.int/eures/main.jsp?lang=en&acro=job&catId=482&parentCategory=482

shxpr
24-03-2008, 00:32
...@shxpr
daca din cauza birocratiei vrei sa pleci din Ro :), nu cred ca ti-ai ales destinatia perfecta. Iti vand un pont, incearca tarile scandinave ;)

hehe, nu birocratia, si nici macar banii nu m-au gonit din Ro catre Irl... ci dorul de "my better half", cum spun americanii ;D