View Full Version : Informatii despre rezidenta in Irlanda???
Lagunairl
10-01-2006, 19:45
Salutare la toti Romanii din Irlanda. ;)
De curind am descoperit si eu acest site si sincer ma bucur enorm ( la propriu si figurat),dar pentru inceput daca se poate si e voie as avea si eu o INTREBARE, poate ma ajuta cineva ( cu sfaturi sunt de ajuns pentu moment).
Sunt in Irlanda din august 2002 si as vrea sa stiu cum si dupa cit timp as putea lua Residenta aici in Irlanda,Am citit pe site-ul departamentului de justitie cam cum ar fi,dar poate stie cineva mai bine si mai usor cum se poate.
Va multumesc din suflet.
Pai trebuie sa explici care e situatia ta, cum ai venit, care e statutul tau (legal sau ilegal), muncesti sau nu, etc..
Lagunairl
12-01-2006, 09:26
Scuze ca nu am fost explicit,sunt venit legal in 2002 cu intertransfer si de un an ma-m schimbat pe work permit ca imi expira perioada legala( 4 ani) de stat cu intertransfer,in mai imi voi lua al 2-lea work permit,problema e ca sa vrea sa-mi cumpar casa aici si am inteles ca numai cine e resident in Ireland e apt sa cumpere.
Acu nu sunt sigur dupa cit timp pot aplica pentru residenta?ce zici ma poti ajuta cu niste informatii.
Multumesc mult.
vasiletina
12-01-2006, 15:12
In principiu ar trebui sa astepti al doilea permis de munca, si ai face 5 ani de rezidenta continua in Irlanda, ce iti da dreptul sa aplici pentru cetatenia irlandeza, iar in plus noua legislatie in domeniul imigrarii ar trebui sa fie publicata, si atunci ai avea dreptul la rezidenta pe termen nelimitat (conform zvonurilor, glumesc) in baza modificarilor ce vor apare in acest sens.
partea cu mortgage-ul nu este neaparat legata de rezidenta, desi cere dovada rezidentei, insa sunt foarte multire au cumparat case si dupa 3 ani de rezidenta, nu au asteptat pana la aparitia noii legi.
vezi cu cine vorbesti la Banca sau Borker Company, ca iti pot spune si foarte multe lucruri nu neaparat adevarate.
Lagunairl
12-01-2006, 17:40
Mersi mult pentru informatii,chestia cu mortgage-ul am simtit-o pe pielea mea,am contactat un broker care sa ocupat cu toata documentatia pentru / si banca,intre timp eu mi-am gasit casa si platit avansul de 30% din valoarea casei.
Brokerul mi-a spus ca banca ma acceptat si trebuie doar sa se faca eveluarea proprietati pentru bani ceruti si semnarea actelor in fata avocatului(pe care il angajasem pentru prelucrarea actelor),dupa evaluare respectivul care trebuia sa dea ok-ul final a descoperit ca Stampul meu e 3 si nu 1 cum ar trebui sa fie pentru Residenti,si uite asa sau razgindit pe motiv ca cei cu Workpermit nu au siguranta urmatorului workpermit si ca atare nu sunt eligibili pentru mortgage.
Nu inteleg de ce tu a trebuit sa platesti 30% si nu 8% ca majoritatea care am cumparat casa aici?? !! De ce nu incerci First Active ei dau 100% mortgage daca implinesti criteriile pe care le au!!!!
Lagunairl
13-01-2006, 08:48
Scuze ::),de fapt era 10% dar ma-m luat cu povestitul problemei mele si ma dus valul.Te rog mult daca cumva ai criteriile de la First Active ai putea sa le postezi ma-r interesa foarte mult,as putea face o comparatie cu celelalte.
Multumesc tuturor pentru sfaturi si idei.
PS.inca o data daca mai era nevoie sa demonstrat ca rominii se ajuta la nevoie.Mersi mult.
PS.inca o data daca mai era nevoie sa demonstrat ca rominii se ajuta la nevoie.Mersi mult.
poti sa spui asta de doua ori ;)
Atentie la cele spuse de @vasiletina, poate gresesc dar nu cred ca anii petrecuti aici cu workpermit se iau in calcul pentru aplicarea la cetatenie...
Trebuie verificat, poate gresesc...
Cat despre romani, sunt sigur ca ne ajutam cand e nevoie.
Lagunairl
30-01-2006, 12:53
Romania,stai putin ca nu inteleg chestia spusa de tine ???,pai daca legal (adica cu workpermit)nu se ia in considerare,atunci cum ar trebui sa fiu,ilegal sau pe social,scuza-ma dar chiar nu inteleg,te rog poate poti fi putin mai explicit.
Mersi mult.
vasiletina
30-01-2006, 14:00
pentru calcularea perioadei de rezidenta recunoscuta/acceptata pentru aplicatie de cetatenie este:
- perioada petrecuta cu permis de munca continua (orice intrerupere se scade din calcul)
- perioada petrecuta cu viza de rezidenta (IBC) sau declarat refugiat
nu se ia in calcul:
- perioada petrecuta in procesul de azil (indiferent cat veti comenta pe tema asta)
- perioada petrecuta aici cu viza de studii
- perioada cat nu ati fost legali in stat (adica stat la negru - nedocumentat)
este necesar sa ai cel putin 5 ani legali cu viza de sedere/permis de munca/green card inainte de a aplica pentru cetatenie --- dar daca ati petrecut foarte mult timp in afara Irlandei in aceasta perioada in concedii de odihna sau vizite, trebuie sa le scadeti din perioada legala, altfel asteptati 2 ani degeaba.
era pe pagina de la Justice.ie un material care a fost inlocuit se pare si explica babeste cum se calculeaza aceasta perioada.
Lagunairl
30-01-2006, 16:03
Mersi mult Vasiletina,eu nu am inteles ce a vrut " Romania " sa zica sau el nu a inteles situatia mea(explicata mai sus).
Oricum sincer va multumesc la toti pentru informatii( chiar si marunte).
Toate cele bune la toata lumea
@lagunairl, nu inteleg de ce te-ai aprins asa de tare?!
relax omule, viata-i scurta, nu te enerva sa nu patesti ceva!
Citeste ce-am scris:
Atentie la cele spuse de @vasiletina, poate gresesc dar nu cred ca anii petrecuti aici cu workpermit se iau in calcul pentru aplicarea la cetatenie...
Trebuie verificat, poate gresesc...
deci am rugat sa verifici, puteai cel mai simplu sa mergi pe www.justice.ie si te documentai.
Bine acolo trebuia sa citesti in engleza atata tot.
Si sa inteleg ca tu ii consideri pe cei ce au apelat la social ca fiind 'ilegal' ?
Ma rog, e si asta o opinie...
Sa fii sanatos si sa iei pasaport irlandez daca asta-ti doresti!
Dar un lucru retine, e la totala discretie a ministrului daca acorda sau nu cetatenie asta chiar daca indeplinesti toate conditiile!
Eu personal cunosc cateva cazuri de oameni 'curati' care au cel putin 5-6 ani de cand asteapta un rezultat la cererea lor.
Si tot suna la ei si tot suna.......
Lagunairl
31-01-2006, 09:41
Romania,eu nu ma-m "aprins" ci doar nu prea am inteles mai nimic din ce-a ce vroieai sa zici in legatura cu perioada de calculare a anilor (cu workpermit)? iar pentru mine nu conteaza cum sunt altii,ilegal sau nu,pe social sau nu,sau cu orice alt fel de statut,pricipalul ca sunt aici si incearca sa-si faca viata mai "Buna si mai Usoara" ce-a ce este de apreciat din punctul meu de vedere.
Referitor la www.justice.ie pot spune ca il vizitez cam o data la doua saptamini si spre surprindera mea chiar il citesc ( in engleza)!?! :o
Lasind la o parte " politeturile" sincer iti Multumesc si pentru simplul fapt ca putem schimba niste ideei, si din ceea ce postam bune sau rele(mai putin)poate le folosesc si altora de a se informa de cea ce au nevoie.
Toate cele bune.
lagunairl, eu zic sa ne intalnim sambata la halfway house (acolo e, nu?) si sa lamurim problema la o bere, ce crezi?
vasile, poti sa clarifici treaba cu petrecutul timpului in concedii in afara irlandei ?
daca ai fost de ex legal si nu lucrezi, cum pot ei sa verifice ca concediul a fost de 2 luni si nu de 2 sapt. Vizele de intrare iesire sint puse in mod aleator ? tin evidenta in momentul cind intri/iesi ?
De asemenea oarecum pe acelasi subiect, traducerea legalizata a certificatului de nastere trebuie sa contina si apostila ?
Merci.
vasiletina
31-01-2006, 17:03
Oliviu,
din pacate nu mai gasesc acel formular celebru al Ministerului de Justitie in care aveau formula de calcul, in care specifica clar ca orice perioada petrecuta in afara Irlandei (fie concediu sau altceva) sau perioada intrerupta in continuitatea vizei se scade din cei 5 ani (60 luni calendaristice complete).
certificatele de nastere sau/si casatorie trebuie traduse si legalizate (nu trebuie apostila de la HAGA), daca ai nevoie da-mi un pm si se rezolva in maxim 48 de ore totul.
Lagunairl
05-02-2006, 18:07
lagunairl, eu zic sa ne intalnim sambata la halfway house (acolo e, nu?) si sa lamurim problema la o bere, ce crezi?
Romania te-ai dat la fund,te-am asteptat la halfway dar din pacate nu ai aparut la o bere,poate altadata cu mare placere din partea mea
Toate cele bune
@lagunairl
Sa stii ca-mi pare sincer rau ca n-am fost si eu prezent aseara la halfway house...
Am un alibi destul de puternic totusi, am fost tot la baut... :D la o aniversare si nu puteam lipsi.
Data urmatoare sper sa putem bea 2 beri sa ne luam revansa!
Astept sa putem vedea si ceva foto de la evenimentul de aseara ...(cininu??)
romania
am ceva poze dar... nu-mi dau seama cum pot pune poze aici... :(
Valentin
24-03-2006, 13:33
Tot ma uitam la topicul asta!
Mi-am luat si casa aici, brand new cum zic ei, traiesc oarecum bine, si ma tot intrebam vazand discutia voastra:
Oare nimeni nu mai vrea cetatenia romana?
Nu spun, una e sa ai pasaport irish dupa 5-7 ani, dar parca tot nu o sa fiu niciodata ca ei.
What about our nationality?
Sa te bucuri si sa le spui la toti atunci cand bate Steaua si Rapid, sa fii bun cu ceea ce esti...Roman, nu cu ceea ce vrei sau ai visa sa fii..irish, numai cu ceea ce ti-a dat cel de SUS.
Invit pe toti sa-mi vada biroul cu fanioane Steaua de la Chubb Ireland Ltd pt autentificare!
In rest nu spun decat atat! Sa ne dorim sa fim mai mult romani decat irish, care nu sunt cu nimic mai buni ca noi. Pe unii ii gasesc chiar josnici.
Eu unul sunt mandru ca sunt roman! Se poate confirma de catre oricine ma cunoaste, si asa am sa raman!
Traiasca Ro!
Liviu.Onofrei
24-03-2006, 14:13
@ valentin
Tre sa tii cont de evolutia sociala a fiecarui individ,in particular!
Fiecare se afla pe o scara diferita a evolutiei si tre sa faca tot posibil sa "urce" pe o treapta superioara !
Unii stau in rent,in houses sau flats,altii au 1 casa "brand-new" ,altii 1 casa "second-hand",altii...au si "brand-new" si "second-hand"...
Altii lucra la Chubbs,altii la A,sau B,sau C....(nu vreau sa fac reclama)!
deci nimeni nu a afirmat ca nu ii mandru sau nu sa fie Roman,dar toti stim reactia celor de aici cand spui de unde esti !
irelevanta continuarea ideii...toti stim acea fata acra pe care o fac !si leagane,si sociale,si refugiati,si rommi,si Hagi.....
DAR...rezidenta este un pas inainte,pentru toti !
Eu am 10 ani aici si numai acum am aplicat pentru cetatenie!Si nu pot afirma sus si tare ca sunt roman sau nu!
Depinde de circumstante...cateodata sunt din Transilvania sau....Christmas Island :) :)
Dumnezeu sa binecuvanteze pe Romani...oriunde ei s-ar afla ! ! !
Ce are nationalitatea cu cetenia ?
Sintem si vom ramane 100% romani din punctul de vedere al nationalitatii - dupa ce ai fost format intr-o cultura este practic imposibil sa o stergi din constiinta ta.
unii ascund ca sint romani, altii se mandresc. Valentin tu esti mandru si bravo tie. Altii pot incerca sa dea nume de origine anglo-saxona la copii, pot pretinde ca sint romano-irlandezi sau am vazut ca vorbesc engleza in casa cu copiii, dar tot romani sint. Nu poti sa iti alegi nationalitatea.
pentru mine cetatenia irlandeza(daca o sa vina vreodata), este numai o bugata de hartie care iti da o oarecare flexibilitate(ex. sa lucrezi fara permis de munca in Germania sau Franta).
nu intentionez sa renunt la pasaportul roman.
Si nici nu renunt la visul ca o data in Romania o sa fie bine si nu o sa mai fie novoie ca tinerii sa isi ia lumea in cap sa se poate realiza in viata.
Lagunairl
24-03-2006, 20:22
Nu as vrea sa fiu gresit inteles de careva,dar privind situatiile a mai multor romanii de aici si de " acasa" cred ca nu are nimic de a face ceva felul de a gindi pentru viitor( la mai bine)...Nu cred ca avind si inca o cetatenie in plus ne-ar dauna la ceva sau am uita ca suntem romani...
Si sincer sa fiu,parca mai multe avantaje am daca atunci cind plec pe undeva in lume si prezint un pasaport irlandez se uita putin altfel la tine in comparatie cu unul romanesc...
Dar cel mai IMPORTANT lucru pentru mine in special este Viitorul si Siguranta copiilor mei,daca noii ne-am chinuit sa ajungem pe aici(sau poate pentru uni e usor) e doar ca vrem sa le fie mai bine lor in viitor.Chestia de a uita ca esti roman cred ca este imposibil, de exemplu din 10 romani 8 merg in fiecare an acasa in vacante...deci sufletul le este acasa.
Visul meu este acela sa vad cind la noi in tara vor veni si alte nationalitati sa lucreze(excluzind chinezi care ne-au invadat)nemti.italieni,irlandezi...etc,si atunai pot spune ca sa schimbat ceva in bine in Romania.