View Full Version : formularul A 12
funkyfresh
22-02-2008, 21:06
Am venit aici din motive personale (prietena mea locuieste aici ) stiind ca nu am drept de munca, muncesc ilegal ca multi altii probabil.
Am fost la o agentie, cateva intrebari, le-am spus ca vin din Italia (nu am spus ca sunt roman), am aratat un carnet de conducere italian (am locuit acolo cativa ani) si am inceput munca.
Angajatorul plateste agentia si agentia i-mi varsa banii in cont . Problema este ca sunt pe emergency tax si platesc taxe foarte ridicate.
Daca o sa completez formularul A 12 - pentru a schimba nivelul taxarii de la 1 la 0 si sa primesc ceilalti bani inapoi exista riscul sa fiu descoperit ca muncesc fara sa am drept de munca ?
Mai stiti vreo situatie similara ? Cum s-a rezolvat ?
Va multumesc !
vasiletina
23-02-2008, 00:11
emergency tax este doar pentru 6-8 saptamani dupa care se compenseaza sau deconteaza taxele platite in excess, in functie de creditele de impozit pe care le vei primi odata cu eliberare certificatului de credite de impozit, care poate sa ia sau nu in calcul creditele de impozit alocate prietenei tale.
mai multe informatii la 085 7306357.
stiu pe cineva in aceeasi situatie dar nu a mers inca la taxe sa ceara inapoi si e tot pe emergency tax de aproape un an !!!!!
Spunea ca o sa mearga si nu vad de ce-ar descoperi ca nu ai drept de munca sau ca ai avea nevoie....dar nu lua vorba mea de buna daca e riscul prea mare....
Oricum, ei sunt bucurosi sa vada ca-ti platesti taxele nu cred sa-i intereseze prea mult, dar mai stii?! ???
Trebuie sa te inregistrezi cu acel formular.Agentia ar fi trebuit sa iti spuna de la inceput ce trebuie sa faci!
Pana nu complectezi formularul nu o sa te treaca pe alt sistem de impozitare.Personal cunosc un singur caz in care formularul s-a intrors la expeditor cu o scrisoare in care se mentiona ca trebuie sa prezinte permisul de munca, dar totodata cunosc alte zeci de cazuri si din cate imi dau seama mai sunt alte cateva sute in care nu a fost absolut nici o problema in a procesa datele din formular si de a trece de la emergency la taxe normale.Nu le spune celor de la agentie ca esti roman(am inteles ca nu ai facut-o inca) dar cerele datele lor de identificare(pe formular este o rubrica in care trebuie sa introduci datele lor)
Poti printa formularul de aici http://www.revenue.ie/forms/form12a.pdf
Nu merge cu formularul la ghiseu,(ar putea sa iti puna mai multe intrebari) pune-l la posta sau in cutia postala de la intrarea Revenue Office.Unde locuiesti in Dublin ca sa pot sa iti dau adresa la care trebuie sa il trimiti?
@ Romania, spune-i cunostintei tale ca decat sa faca aproape jumate jumate cu statul (42% in 2007 si 41% in 2008 ) mai bine merge acasa.Parerea mea.
Ar trebui sa incerce acelasi lucru explicat mai sus.Riscul si l-a asumat deja in momentul in care s-a angajat stiind ca nu are dreptul de lucru.
Din informatiile pe care le detin a cam inceput sa ii intereseze de romani, dar la cat da greu se misca si cat de slab este sistemul va mai dura destul pana sa ia o masura restrictiva serioasa.
Toata aceasta actiue cu trimisul scrisorilor din ultimul timp, se pare ca este o consecinta a presiunii sindicatelor si a temeriilor celor de la Social Welfare ca vor trebui sa plateasca Enemployment Benefit celor care isi vor pierde joburile in 2008.Retineti ca si polonezii sau oricare din ceilalti 10, daca au lucrat aici mai mult de 2 ani se vor califia automat pentru ajutorul de somaj.Roamanii NU, si atunci vor incerca sa ii trimita pe romani acasa ca sa creeze astfel mai multe locuri de munca.Sa speram ca lucrul acesta nu o sa se intample sau o sa fie un proces de lunga durata si atunci o sa fie ceva de genul "scapa cine poate" sau are norocul sa scape.
@Vasile
Daca ai mai multe informatii posteaza pe forum, nu apela la telefon in privat.Normal este sa stie toti.
Multumesc.
vasiletina
23-02-2008, 11:55
@ Catalin,
nu imi place sa scriu prea mult in ultima vreme, prefer sa vorbesc, iar in unele cazuri sunt date confidentiale, nu publice.
nu am refuzat sa ofer sfaturi in public, insa consultanta se face privat.
in rest ai dreptate la ceea ce ai scris tu. 8)
@ Catalin,
ar fi bine sa nu faca 50 - 50 cu taxman dar mai e si varianta ca in 2009, daca tot se aude ca am putea primi si noi romanii dreptul la munca, sa ia legatura cu taxman atunci si totodata sa ia toate taxele platite extra in ultimii trei ani...
what a saving then!!!
Vasile,
Cred ca o sa adopt aceiasi atitudine...am sa mai scriu pe la sport si bancuri ;)
Romania,
Este si asta o optiune, una la care sincer nu m-am gandit.Eu unul nu asa accepta sa imi retina 41% ca sa mi dea inapoi dupa trei ani.Oricat de multi ar fi ei atunci.Dar fiecare e liber sa hotarasca pentru el. Inca din mijlocul aniilor 90 se spunea ca se scoate obligativitatea armatei...au mai trecut ani buni pana s-a intamplat.
funkyfresh
25-02-2008, 18:46
Salut Catalin !
Multumesc de informatii. Cred ca o sa risc si o sa trimit formularul. Agentia mi-a dat un fel ghid in care i-mi explica acolo procedura deci am datele agentiei. Locuiesc in Greenhills , Dublin 12. Cunosti cumva adresa Revenue Office de care apartin ?
Numai bine !
vasiletina
25-02-2008, 22:08
@funkyfresh
poti sa duci formularul "A 12" la Officiul din Cathal Bruga Street / off O'Connell Street, Dublin 1; il pui in plicul de corespondenta express si astepti sa primesti acasa in 6 / 8 saptamani "Tax Credits Certificate".
ei il vor trimite pentru tine la serviciul sau sectiunea corespunzatoare adresei tale.
http://www.revenue.ie/ ai sectiunea "contact details" si gasesti in functie de adresa unde locuiesti si adresa unde trebuie trimis formularul, in cazul tau ar putea fi
85-93 Lower Mount Street, Dublin 2.
sau
Plaza Complex, Belgard Road, Tallaght, Dublin 24.
Pentru putin, Funky...
Asa cum spunea Vasile, poti trimite oriunde ca oricum o vor redirectiona ei.Singurul lucru ca vor putea aparea ceva intarzieri.
funkyfresh
26-02-2008, 16:45
Multumesc baieti !
Am vorbit cu colegii mei de munca ( niste polonezi veniti ca si mine de putin timp aici- deci ca si mine "first job in IRL) si ei mi-au spus ca odata completat A12 la Revenue Office voi primi un cec cu taxele platite in plus . In cazul meu exista acel factor de risc dar presupunand ca totul va fi ok si cei de la Tax Office nu-si da seama ca nu am drept de munca , puteti sa-mi spuneti va rog cecul respectiv va veni de la Revenue Tax Office sau de la Employer. Intreb asta pentru ca Employer-ul meu e agentia si aia nu stiu ca sunt roman si mi-e teama sa nu scap de unul si sa dau de altu.
O zi buna la toti !
roadrunner
26-02-2008, 16:49
cecul vine de la taxe
Roadrunner
funkyfresh
26-02-2008, 16:52
Multumesc !
aa inca ceva
i-mi plac interventiile tale ironice roadrunnere
numai bine
roadrunner
26-02-2008, 16:54
faci parte dintr-o minoritate atunci
Roadrunner
funkyfresh
26-02-2008, 17:08
si eu sunt destul de incomod daca ma uit la polemica iscata cu informatiile legate de self-employment
Nu am intels mare lucru oricum
Idea era ...am posibilitate sa aduc marfa ieftina (nu intru in detalii) dintr-o tara si sa o vand aici - la scara mica pentru inceput ca nu am resurse
Ma intrebam aia din "sunday markets" au toti self employment....
O sa reformulez oricum intrebarea , poate storc o informatie clara si utila
Te salut
roadrunner
26-02-2008, 17:18
Daca vrei sa aduci legal marfa din alta tara atunci fi pregatit sa blochezi bani in customs (vama, daca e vorba de tari din afara EU) si VAT (daca e vorba de produse care nu sunt scutite de TVA de ex. haine copii)
tariful vamal il gasesti online la revenue.ie (e destul de greu de parcurs la inceput fiind o colectie de documente mai mici)
majoritatea comerciantilor de la sunday market (ma refer la cei cu acte in regula) sunt sole trader - (in traducere mic comerciant) gasesti informatii la www.cro.ie, si la www.revenue.ie
Roadrunner
funkyfresh
26-02-2008, 17:37
Acum nu stiu exact daca statutul asta de sole-trader (care cred ca mi s-ar potrivi la ce am in minte pentru inceput) intra in categoria self-employment-ului ca sa pot sa am drept de munca legal in tara asta.
In ceea ce priveste produsele, ai intuit bine e vorba de produse textile (jeansi, strampi de dama, tricouri si poate haine pentru copii) dintr-o tara UE dar si China
roadrunner
26-02-2008, 17:41
sole trader intra in categoria self employed (practic e imediat mai jos sub ltd, cu avantaje si dezavantaje asociate)
Roadrunner
Multumesc baieti !
Am vorbit cu colegii mei de munca ( niste polonezi veniti ca si mine de putin timp aici- deci ca si mine "first job in IRL) si ei mi-au spus ca odata completat A12 la Revenue Office voi primi un cec cu taxele platite in plus . In cazul meu exista acel factor de risc dar presupunand ca totul va fi ok si cei de la Tax Office nu-si da seama ca nu am drept de munca , puteti sa-mi spuneti va rog cecul respectiv va veni de la Revenue Tax Office sau de la Employer. Intreb asta pentru ca Employer-ul meu e agentia si aia nu stiu ca sunt roman si mi-e teama sa nu scap de unul si sa dau de altu.
O zi buna la toti !
[Parerea mea]
Daca taxele platite in plus sunt pe anul in curs, (i.e. 2008) angajatorul are obigatia sa-ti regularizeze aceste sume. Astfel vei primi banii la urmatorul payment (dupa ce el primeste acel tax credit certificate) sau nu vei mai plati taxe pana ajungi la zi.
Daca taxele sunt platite pe un an precedent si ai primit deja P60 trebuie facut un review care se realizeaza prin completarea formularului P21 (de obicei romanii merg cu p60 la Revenue si acolo cei de la gihseu completeaza acel P21 pentru ei.) http://www.revenue.ie/faqs/employe2.htm#d1
Acestea sunt valabile daca ai fost inregistrat doar in sistemul PAYE. (angajat obisnuit)
[/Parerea mea]
Cel mai simplu e sa faci toate astea folosind sistemul de taxare online, e foarte eficient...in maxim o saptamana ai cecul/P21/Tax Credit Certificate in cutia postala.
Da sistemul este foarte rapid si util. Mai dureaza o saptamana sa ai parolele dar in principiu ai dreptate
daniel_D
09-05-2008, 00:19
Care e diferenta intre P46 si A12.....dau un "brifcor" ptr un raspuns fulger si la obiect
Cei de la HR de la mine din firma mi-au trimis P46 au zis ca ala e formularul corect ptr Tax credits....
Acum ma gandesc, ca Aprile a trecut si am dansat pe melodia "emergency tax" compusa de taraful "Irish Revenue Commissioners"....Luna Mai cu siguranta se va repeta istoria...mai incing o hora si asta ptr faptul ca le-am trimis celor de la Londra(HR) acum 2 zile formularul P46.
Stiu ca banii o sa-i primesc inapoi odata ce voi avea Tax Credits Certificate, dar tot rasfoind forumul am gasit acest topic si dupa un search pe batranul Google observ ca toata lumea face uz de formularul A12 ...nicidecum P46...ptr acest Tax Credits si tare mi-e frica ca o sa dansez mult si bine pe "slagarul" celor de la "Irish Revenue Commissioners".
Problema e ca nu as vrea sa ma prinda vara si cu barba de'un cot...trimite formularul ia formularul....ptr ca daca e asa si au gresit cu acest P46, maine vor avea o mare surpriza ;D
La buna auzire!!!
Formularul 12A (nu A12) trebuie completat atunci cand nu ai lucrat in IE niciodata sau vrei sa incepi lucrul dupa o perioada mai mare de timp (>2 ani)
P46 se foloseste de catre angajator atunci cand angajatul a avut eliberat P45 (de mai putin de perioada necesara pt p46) dar l-a pierdut.
P45 este un formular pe care ti-l da angajatorul atunci cand iti spune ""pa pa"
P60 este un alt formular pe care ti-l da angajatorul la sfarsitul fiecariu an calendaristic si care certifica salariul anula pe care l-ai rpimit, taxele platite si contributiile sociale achitate.
Imi pare rau ca nu am reusit sa iti raspund fulger.
Disclaimer: Parerea mea
cred ca stiu de ce au gresit cei de la HR. Au uitat ca nu esti irlandez
daniel_D
09-05-2008, 13:45
Hi Daniel,
as you havent worked in Ireland before -you wont have a P45
Therefore Im sending you a form p46 to complete. Pls complete it and send it back to me and I will send it off the the Irish Inland Revenue who will then be able to send out a tax certificate for you
....asta e un copy & paste cu email-ul celor de la Londra...ce dreaq sa mai cred..sau mai bine zis..pe cine sa injur ;D
eu am completat&trimis 12a cand am venit in Ie (acum un an). nu l-am dat la firma, ci l-am trimis eu direct.
Fiind la Londra, nu cred ca stiu in totalitate ce formular trebuie complectat. P46 inlocuieste un P45 pierdut sau ne-eliberat din varii motive de catre angajatorul irlandez.
Pentru prima inregistrare se foloseste 12A (nu neg ca este posibil sa functioneze si cu P46...)
http://www.revenue.ie/forms/form12a.pdf
Nu uita sa ceri landlordului :
-Nume
-Adresa unde locuieste
-PPS
si aplica pentru Rent Tax Credit ( 400 euro pe an ). http://www.revenue.ie/forms/rent1.pdf
Mai multe detalii gasesti pe revenue.ie
Pentru inceput poti studia :
http://www.revenue.ie/faqs/employe2.htm
Good luck