PDA

View Full Version : 'Catholics-first' regulation ditched

santiago
24-01-2008, 19:05
Conform ziarului Irish Independent ,Arhiepiscopul Dublinului Dr.Diarmuid Martin a aprobat o schema pilot care asigura locuri in scoli si copiilor de alte religii in scolile aflate sub patronajul bisericii catolice.Schema pilot ar urma sa fie pusa in practica in St.Patrick's and St.Mochta's nationals school in the Poterstown/Clonsilla parish.
Din 189 junior places available in scoli next September 2/3 (126 locuri)merg catre copii catolici iar 1/3(63 locuri) catre copii de alte religii..
Sper sa nu ramana doar la stadiu de program pilot si sa-l extinda in intreaga Irlanda.

Carmensita
25-01-2008, 20:42
Si copiii care nu mai au loc in scoli ce fac, raman pe dinafara???Se convertesc la catolicism..sau ce? Asta-i stat fundamentalist???
Ma intreb daca se poate face ceva, sa ii reclame cineva la Consiliul Europei..sau ceva de genul asta..incredibil cum in sec. 21 accesul la educatie poate fi conditionat de crezul religios, intr-o tara din U.E...Sa fi facut Romanica noastra asa ceva...

ovimat
26-01-2008, 00:18
Acum 15 ani nu era problema asta, nu uita ca e o chestie recenta doatorata boomului economic respectiv imigrantilor. In plus scolile sunt proprietatea bisericii in proportie de vreo 97%. Ei incearca sa ofere acces la educatie tuturor, der de multe ori nu gasesti loc la scoala de linga tine asa ca te duci la alta.
Daca tu Carmensita esti revoltata ce zici de parintii irlandezi ai caror copii nu au loc in scoala de linga casa??

sfinx
26-01-2008, 00:58
irlandezii care nu au loc la scoala de langa casa pentru ca viitorul elev nu a implinit varsta de a fi inregistrat.

dar ce zice irlandezul care nu gaseste loc la scoala de langa casa pentru ca locul este ocupat de un pakistanez (care 99% nu e catolic) doar ca tatal este milionar(importator de textile dintr-o tara in care copii sunt exploatati)

ca sa fii sigur(a) ca o sa ai un loc la scoala de langa tine trebuie sa-ti botezi copilul la toate confesiunile religioase care activeaza in Irlanda

Liviu.Onofrei
26-01-2008, 02:20
In faimoasa noastra Romanica,principiul de selectie nu e religia veche ci religia noua:banu'.
Clientela politica pentru locurile in gradinite,legi speciale pentru apropiatii celor din politica re crese/gradinite de stat sau private,legaturile P C R pentru scoli si camine,idiotenii pentru facultati si caminele aferente.Mai nou,alesii cei noi isi trimit odraselele in afara tarii,asa ca sa nu mai fie probleme .

Ca naiba...ii invatam noi pe irlandezi cum se mananca relatiile si favorurile...

Carmensita
26-01-2008, 12:01
ai dreptate aici cu banu', din nefericire asa este...dar imaginati-va ca am fi avut si noi reguli din astea de admitere in scoli pe baza religiei, mama mama ce mai scandal ar fi fost pe la comitetele si comitziile europene, drepturile omului etc., nu credeti ca am fi fost una doua sanctionati??? Si pe irishi nu ii critica nimeni...
si inca ceva, nu am inteles eu sau voua chiar vi se pare normala chestia cu religia ??? Mie nu, si imi mentin parerea.[br]Postet at: January 26, 2008, 10:41:39 AM________________________________________________ _"dar ce zice irlandezul care nu gaseste loc la scoala de langa casa pentru ca locul este ocupat de un pakistanez (care 99% nu e catolic) doar ca tatal este milionar(importator de textile dintr-o tara in care copii sunt exploatati)"

Sfinxule, odata ce ai admis niste oameni la tine in tara, sunt rezidenti legali, nu ai cum sa ii tratezi altfel decat pe proprii tai cetateni macar in ceea ce priveste drepturile fundamentale ale omului (sanatate, educatie, etc.)...intr-o tara EUROPEANA chipurile...Ca Europa asta e un mare balon de sapun, asta e alta treaba... Ma scuzati daca supar pe cineva, asta e..pana la urma exista libertatea opiniei, nu? :)

brumbar
26-01-2008, 17:32
Sfinxule, odata ce ai admis niste oameni la tine in tara, sunt rezidenti legali, nu ai cum sa ii tratezi altfel decat pe proprii tai cetateni macar in ceea ce priveste drepturile fundamentale ale omului (sanatate, educatie, etc.)...intr-o tara EUROPEANA chipurile

Gresit! Ce daca iti vin somalezii in Romania inseamna ca au aceleasi drepturi? Adevarul e ca daca esti in tara straina...pur si simplu trebuie sa te multumesti cu un statut secundar. Poate platesti taxe, dar in lumea asta nu trebuie sa se rezume totul la bani. Trebuie sa conteze si trecutul. Iar familiile noastre, ale romanilor din Irlanda nu au contribuit cu nimic la situatia de astazi a tarii asteia. Pe cand biserica Catolica DA! Catolicismul a jucat pentru irlandezi rolul coagulator pe care l-a jucat si ortodoxismul pentru romani, in evul mediu si pana in epoca moderna.

Asa ca nu cred ca vreun indian hindus sau pakistanez musulman (sau chiar si ortodox roman sau catolic polonez) ar trebui sa aiba dreptur moral sa vina in tara asta si apoi sa faca gat ca e salarul mic sau ca nu gaseste loc pentru copil la scoala. Nu ii convine? sa plece! lumea e larga. Iar daca o tara te accepta, trebuie sa fii multumit cu ce ti se da, nu sa ceri mai mult si mai ales in detrimentul populatiei indigene (fie ca ceri educatie, servicii medicale etc...)

Parerea mea...

Cristi

ovimat
26-01-2008, 21:58
Oriunde te-ai gasi, principiul de baza este sa respecti legea. Ca-i buna sau rea pentru tine e alta poveste si daca vrei sa o schimbi fa demersurile necesare si poate se va schimba.

roadrunner
02-02-2008, 10:02
Brumbar,
accesul la invatamant e garantat de lege, si legea se refera la toti rezidentii, nu se merge pe pricipiul "orbarznicul primeste praznicul" sau varianta engleza "the skeeky wheel get the grease" atata timp cat nimeni nu va lua pozitie, autoritatile se fac ca ploua. Eu unul sunt hotarat sa ma duc pana la curtea europeana daca copilul meu nu are loc in scoala pe criterii religioase. Astept raspunsul autoritatilor in aprilie, dupa care ma duc peste ei.
Roadrunner