View Full Version : masina RHD cumparata de noua in Romania?
mihaimilk
21-01-2008, 12:48
Ce stiti, se poate comanda o masina RHD la dealerii romani, apoi dupa o posesie de 6 luni/ 6000 mile, sa poate fi inregistrata in Irlanda, fara plata VRT-ului?
Chiar daca eu fiind rezident irlandez, as lua masina pe numele unei rude, care o tine/foloseste in romania timp de 6 luni+, apoi o aduce in Irlanda si dupa un an probabil mi-o 'doneaza'...
E posibil sau sunt 'caveat-uri'?
Am un coleg maghiar la firma, care e aici de vreo 2 luni, si si-a luat un '08 Auris cu 22k (varianta de baza) , cred ca-s ceva mai ieftine in Romania :D
iti mai da ceva in plus cei de la VRT
mihaimilk
22-01-2008, 16:15
nu inteleg la ce te referi?
VRT-ul ar fi 50€ pt o masina pre-owned 6 luni/6000 mile.
dupa cate stiu VRT se plateste in functie de valoarea masinii... e tot o Taxa... care se aplica pe o valoare...
dar poate gresesc eu..
aveti aici un calculator online:
https://www.ros.ie/VRTEnquiryServlet/ShowVRT
santiago
22-01-2008, 23:30
Deci daca o cumperi pe numele rudei e ok..trebuie sa dovedesti ca a detinut masina macar 6 luni in Rom inainte sa vina aici .Dar nu poate sa o 'vanda' tie decat dupa 1 an.
in acest caz VRT e 0
eu cred ca se aplica doar in cazul cetatenilor irlandezi
santiago
23-01-2008, 11:59
eu cand am schimbat numerele de uk ale masinii mele ..nu eram cetatean irlandez :)..si nici acum nu sunt :).In cazul meu din pacate eu o aveam doar de 4 luni asa ca am platit ceva.
la ghiseu era si o pereche din franta care inmatriculau un renault clio si spuneau ca e masina lor si ..no vrt.
te intreaba de cand locuiesti in irlanda..cere bilet de ferry si trebuie sa dovedesti ca ai detinut masina macar cu 6 luni in tara respectiva prior venirii in ire.
Liviu.Onofrei
26-01-2008, 02:05
scuze...ce inseamna 'masina RHD la dealerii romani' ??multam.
santiago
26-01-2008, 08:59
right hand drive..la orice dealeri..nu doar la cei romani :)
na ce bine imi pare ca exista postul asta, si nu tre sa mai deschid io altul.
teoretic vbind anul asta o sa stau vreo 7 luni in RO, raman angajata in IRL, cu intentia de a ma intoarce pe pamant irlandez in ianuarie 2009.
ma intreb daca pentru a beneficia de "reducere" de VRT ar trebui sa ma relochez temporar acasa din punct de vedere al taxman-ului sau nu. fiindca asta am inteles ca e complicat.
Din cate stiu, trebuie sa dovedesti cu facturi de gaz/curent/tel/etc ca ai locuit in Ro (sau oriunde in afara Irl) plus dovada locuintei/bilete de avion/ pasaport/etc si ca masina a fost cumparata pe numele tau de cel putin 6 luni.
Dar:
"You do not qualify for relief from VRT
if you were working abroad on a task of duration of less than one year and your personal ties remained in the State"
Asa ca s-ar putea sa nu mearga in cazul tau, mai citeste http://www.revenue.ie/index.htm?/faqs/faq_cat8.htmaici (http://www.revenue.ie/index.htm?/faqs/faq_cat8.htm).
In celalalt caz cu ruda care aduce masina si ti-o doneaza aici, nu cred ca se poate decat daca vine ruda aici si o inregistreaza pe numele ei exact ca mai sus si nu o poate instraina decat dupa un an...
Eu am adus o masina si am dat la VRT cam €4,300...
io am si acum o gramada de facturi in RO pe numele meu, fiindca acolo am locuinta mea.
asa ca o sa am o intrevedere cu unii de la revenue, inainte de a pleca, sa ma lamuresc; fiindca din punctul meu de vedere personal ties sunt in RO nu aici.
aici nu ma tine decat o slujba pe care o pot schimba in cateva luni - cam cu ideea asta cochetam, ca la intoarcere sa cautam altceva in alta tara si asta e unul din motivele pentru care as evita platitul taxelor inutile pe aici.