View Full Version : Informatii Privind dreptul la munca in Irlanda
Am primit cate va documente oficiale pentru care multumim celor din ambasada.
Ambasada României
Dublin
Dublin, 14 ianuarie 2008
Stimate domnule Roş,
Vă informăm că, urmare demersurilor Ambasadei României în Irlanda, Departamentul irlandez al Întreprinderilor, Comerţului şi Angajării Forţei de Muncă ne-a pus la dispoziţie un material sintetic menit a facilita informarea cetăţenilor români aflaţi în Irlanda cu privire la obţinerea permisului de muncă.
Materialul a fost tradus în limba română de către Ambasadă, care a solicitat Departamentului Întreprinderilor, Comerţului şi Angajării Forţei de Muncă publicarea acestuia pe site-ul ministerului.
Vă transmitem, alăturat, tabelul respectiv, atât în limba română, cât şi în limba engleză, cu rugămintea de a-l populariza, inclusiv prin intermediul paginii de internet a Romanian Community in Ireland. Vă ataşăm, totodată, scrisoarea oficială de însoţire a documentului menţionat.
De asemenea, în cazul în care cetăţeni români se lovesc de refuzul nejustificat al unor angajatori de a depune sau accepta cererea pentru permisul de muncă, refuz datorat necunoaşterii legislaţiei în vigoare, sugerăm folosirea tabelului respectiv şi a scrisorii de însoţire, care reprezintă un document oficial al guvernului irlandez referitoar la procedurile de acordare ale permisului de muncă.
Cu deosebită consideraţie,
Silvia Davidoiu
Ambasador
Atasat aveti documentele in format pdf.
funkyfresh
18-01-2008, 18:39
Buna seara ! Unde pot vedea si eu despre ce este vorba in acele documente ?
Numai bine ![br]Postet at: January 18, 2008, 07:37:37 PM________________________________________________ _Sorry !!
Am descoperit !
Mozilla nu mi-a deschis toata pagina
Va multumesc
foarte bune documentele, ca multi ( angajatori, fas )fac mutre acre cind le explici ca green cardul a expirat si nu trebuie reinoit.
din pacate aceste acte trebuia sa apara din ianuarie 2007
mai bine mai tarziu decat nici-o-data
vasiletina
19-01-2008, 19:54
ele au fost intr-o masura oarecare facute publice, acum sunt re-publicate doar.
ele doar intaresc cele ce au fost deja publice.
este laudabila initiativa personala a Doamnei Ambasador, in acest sens.
doar ca astfel de scrisori sunt trimise de catre Departamentul muncii firmelor irlandeze, care au inceput sa-i trimita acasa pe romanii care au fost angajati fara acest drept de munca
in doua zile am fost contactati de 5 persoane
ce urmareste acest departament ?
in paralel cei de la Revenue fac si ei presiuni asupra romanilor care lucreaza ca self-employed
eliberare unor locuri de munca?
Mai mult ca sigur !!
Avand in vedere previziunile pentru 2008 referitoare la numarul de locuri de munca care se vor pierde... incearca prin aceasta actiune sa creeze noi locuri de munca.Problema este GRAVA...dar ce este mai grav in toata situatia asta este ca iarasi NU putem face nimic !!
Scrisorile acestea au inceput sa fie trimise pe la jumatatea lunii Decembrie 2007, iar angajatorii au inceput sa le puna in vedere angajatiilor romani sa le puna la dispozitie dreptul de munca sau in caz contrar vor fi nevoiti sa ii dea afara.Avem copia unei astfel de scrisori si o sa incerc in cursul zilei de azi sa o atasez la unul din posturile urmatoare.
Cei care lucreaza fara drept de lucru, trebuie sa stie ca li se poate intampla si lor acelasi lucru si sa nu fie luati prin surprindere.Nu am reusit sa gasim inca nici o rezolvare a acestei situatii, exceptand cazul in care angajatorul accepta sa ii angajeze ca si Self-Employed.Dar, aceasta situatie este restrictionata de natura job-ului si mai ales de bunavointa angajatorului.Cei din constructii sau prelucrarea carnii, in mod teoretic, nu ar trebui sa aiba mari probleme de a isi schimba statutul.Restul in voia sortii... din pacate.
Legile sunt facute ca sa fie respectate (in Irlanda), nu ca sa fie incalcate (in Romania).
Asa ca de ce trebuie sa schimbam noi legile ca sa le fie bine numai romanilor. Alte natii nu trebuie luate in considerare? Si apoi fiecare tara isi face legile asa cum considera ce e mai bine pentru cetatenii ei.
Cred ca suferim de "mania persecutiei".
funkyfresh
20-01-2008, 17:33
Legile nu sunt pefecte cum nici lumea in care traim nu e perfecta. Vorbim de libera circulatie a fortei de munca in spatiul european dar ne lovim de restrictii si... legi. Eu ca si alte mii de romani, ca si tine probabil am venit aici cautand o lume mai buna. Nimeni nu vrea sa schimbe legile in favoarea unuia sau altuia dar fiecare spera intr-o anumita logica si fiecare spera ca legile asa zis europene sa fie comune tuturor europenilor. Restrictiile pe piata muncii in Irlanda vin dintr-o teama de o asa zisa invazie a fortei de munca romanesti sau bulgare desi datele infirma aceasta. Dupa parerea mea cei care au vrut sa emigreze pana acum au emigrat si s-au integrat mai mult sau mai putin in societatile care i-ai primit. Nimeni nu sufera de mania persecutiei dar e greu sa ramai indiferent cand vezi ca cineva care cere azil in Irlanda (si il primeste) respectiv in UE are mai multe drepturi decat cineva care este cetatean european . Eu cred ca aceste restrictii nu fac decat sa incurajeze munca "la negru" si fac din anumiti europeni un fel de sclavi ai altor europeni .
Sanatate , numai bine si sa speram candva intr-adevar ...Aici "Europa libera " :)
Numai bine la toti .
la fel ca si cu " drepturile omului" integrarea multiculturala, etc, etc
se aplica selectiv
mai rau e ca incepe din scoli
selectia in scoli anul 2007-2008 s-a facut (in unele scoli) PE CRITERII RELIGIOASE -
Legile nu sunt pefecte cum nici lumea in care traim nu e perfecta. Vorbim de libera circulatie a fortei de munca in spatiul european dar ne lovim de restrictii si... legi. Eu ca si alte mii de romani, ca si tine probabil am venit aici cautand o lume mai buna. Nimeni nu vrea sa schimbe legile in favoarea unuia sau altuia dar fiecare spera intr-o anumita logica si fiecare spera ca legile asa zis europene sa fie comune tuturor europenilor. Restrictiile pe piata muncii in Irlanda vin dintr-o teama de o asa zisa invazie a fortei de munca romanesti sau bulgare desi datele infirma aceasta. Dupa parerea mea cei care au vrut sa emigreze pana acum au emigrat si s-au integrat mai mult sau mai putin in societatile care i-ai primit. Nimeni nu sufera de mania persecutiei dar e greu sa ramai indiferent cand vezi ca cineva care cere azil in Irlanda (si il primeste) respectiv in UE are mai multe drepturi decat cineva care este cetatean european . Eu cred ca aceste restrictii nu fac decat sa incurajeze munca "la negru" si fac din anumiti europeni un fel de sclavi ai altor europeni .
Sanatate , numai bine si sa speram candva intr-adevar ...Aici "Europa libera " :)
Numai bine la toti .
+1
Cateva din "clarificarile" din documentele astea sunt mai mult decat stupide. In primul rand ma intriga mentiunea referitoare la Green Card: "Romanians only require work permits for 12 months. Green Cards are issued for 2 years, and therefore not applicable to Romanians". Deci sa inteleg ca romanii care nu au lucrat pana acum in Irlanda si vor sa munceasca in IT sau alte meserii eligibile pentru Green Card nu se califica pentru acest tip de permis. Deci pentru a lucra legal in aceste domenii trebuie sa aplice pentru work permit normal, care se elibereaza mult mai greu (daca nu imposibil) decat un green card (necesita labour market test). Cu alte cuvinte suntem mai dezavantajati decat indienii, rusii si alte natii non-EU care au posibilitatea sa obtina un green card. Pe de alta parte, eu personal lucrez pe baza unui Green card obtinut in mai 2007. Ce sa inteleg din asta? Ca lucrez ilegal?
Pe de alta parte a cere work permit si sotiei unui roman care lucreaza legal deja de peste 12 luni dupa 1 ianuarie 2007 nu face decat sa complice lucrurile. Multi angajatori numai cand aud de work permit fug ca dreq de tamaie. Degeaba incerci sa le explici treaba cu labour market test. In acest caz, cu ce suntem mai avantajati noi fata de non-EU citizens, a caror spouse au aceleasi drepturi?
[br]: Ianuarie 22, 2008, 04:38:20 pm________________________________________________ _Pe de alta parte, tocmai am citit documentul "echivalent" de pe Entemp: http://www.entemp.ie/publications/labour/2008/Employment%20Permit%20Information%20-%20Romanians.pdf
In acest document se specifica in tabelul verde, linia 3 privind WORK PERMIT (Spouse of EU national not requiring a work permit), ca Labour Market Test este necesar la prima aplicatie, pe cand in tabelul de pe Romanian Community scrie ca acest test (care practic face diferenta) nu este necesar pentru aceeasi categorie (Spouse of EU national not requiring a work permit). Care varianta este valabila?
Pe de alta parte, presupunand ca cel de pe site-ul entemp este valabil, ce concluzii se pot trage: cat timp am work permit (pentru 12 luni) sotia mea va putea aplica pentru Spouse/Dependant permit (cazul de pe randul 4 din tabel) si e scutita de Labour Market Test. Daca in acest timp sotia nu gaseste de lucru, dupa ce fac 12 luni si nu mai am nevoie de work permit sotia va putea aplica numai pentru "WORK PERMIT - Spouse of EU national not requiring a work permit", cazul de pe randul 3 din tabel, care necesita Labour Market Test. Deci practic sotia/sotul unui roman care lucreaza in Irlanda cu un work permit este scutita de acest test numai in primele 12 luni (ca orice spouse of non-EU citizen), cat timp acesta din urma necesita work permit. Dupa 12 luni nu mai poate aplica pt Spouse work permit deoarece sotul nu mai are work permit (pentru ca nu mai este necesar), iar permisul pentru spouse in acest caz necesita Labour Market Test (care face imposibila obtinerea permisului).
Deci nu numai ca nu avem avantaje fata de un non-EU, dar suntem si dezavantajati in mod evident.
Ce sa inteleg din asta??? Poate cineva de la ambasada clarifica aceasta (paradoxala) situatie?
Nu cred ca Ambasada ar trebui sa fie cea care sa dea raspunsul, ci cei de la ENTEMP.Dar daca traduci tot textul acesta in engleza cuvant cu cuvant, ii pierzi pe drum pe functionarii de acolo unul cate unul...
Ei au dat o lege, fara a studia in amanunt datele problemei.Daca la ora 1 Londra a anuntat restrictiile, la nici 5 minute au anuntat si ei, si atat. Dupa care si-au dat seama ca trebuie sa emita si normele metodologice si exceptiile.Lucrul acesta a durat mai mult de Ianuarie 2007.A fost cel putin o luna in care situatia romanilor nu a fost reglementata printr-o lege, iar cand a aparut, a aparut in forma actuala, care este plina de greseli, confuzie si non-sens.
Referitor la dezavantajele pe care le avem ca membrii UE, este si aceea ca toti non-EU pot sa lucreze ca part-time daca sunt studenti (mai ales cei de la Engleza) dar noi nu ! Dece? Pentru ca programul este destinat numai tarilor non-EU !!!!
Cred ca si pe la Dublin s-a rasturnat o caruta, candva in timpuri de demult...
Am pomenit de Ambasada deoarece, conform primului mesaj, reprezentantii Ambasadei a pus la dispozitie aceste clarificari obtinute in urma unui demers la DETE, clarificari care intr-un caz (randul 3 din tabelul verde: WORK PERMIT - Spouse of EU national not requiring a work permit) difera, intr-un punct ce conteaza foarte mult (necesitatea Labour Market Test), de documentul (similar ca format) de pe site-ul Entemp (vezi linkul de mai sus). Si stau si ma intreb ca prostu, care o fi varianta buna?
La asta s-ar adauga situatiile paradoxale de care am pomenit (green card si work permit for spouses).
Daca eu am refugee status de 4 ani ,sotul mai are nevoie de work permit??/? eu muncesc de 3 ani legal
vasiletina
14-02-2008, 00:04
@sexy, suna la DETE si te vor ajuta sa clarifici situatia.
Din cate stiu, dreptul de munca nu difera de ceilalti cetateni RO care au venit ulterior aderarii; in cazul sotului tau, daca a venit illegal inainte de 2007 sau dupa aderare are nevoie de permis de munca. era o prevedere pentru cei care primesc statutul de refugiat ca au dreptul sa aduca un membru de familie, dar nu sunt sigur ca garanta accesul acestora liber pe piata muncii.
asta daca nu a primit o scrisoare de la departamentul de munca prin care sa i se aduca la cunostinta ca nu are drept de munca
multi romani au primit astfel de scrisori in ultimele zile
Scrisoare nu a primit inca ca nu are dreptul la munca .
vasiletina
14-02-2008, 19:48
scrisoarea DETE nu spune ca nu are dreptul de munca, ci informeaza faptul ca ar putea fi unul dintre cei care nu are dreptul de munca in cazul in care nu se incadreza intre categoriile prevazute ca avand drept de munca.
am citit si aceste scrisori, si sunt identice la toti cei care le primesc.
Primele scrisori le-am vazut prin decembrie si se adresau angajatorilor. Acum au aparut in lb romana se adreseaza direct angajatilor si s-au intetit serios.
Pe mine ma framanta intrebarea ca la sah: care va fi mutatea urmatoare?
vasiletina
14-02-2008, 23:33
dreptul la munca "liber" din ianuarie 2009.
insa pana atunci trebuie sa sperie pe cei care nu sunt angajati legal.
mai arunca si ei vina de lipsa de eficacitate si crestere economica pe seama romanilor care au muncit pe piata neagra a muncii.
santiago
15-02-2008, 13:17
azi am aflat de la un roman ca unde lucreaza a fost control mare si el si sotia au fost trimisi acasa deoarece nu au decat PPS..totusi patronul a spus ca are nevoie de el si cica a ramas la munca si patronul se ocupa sa-i faca acum permis de munca.
ca fapt divers..respectivul e sofer la o macelarie..deci astia si actioneaza nu doar trimit aceste scrisori.
funkyfresh
15-02-2008, 18:45
Domnule Vasile Ros ati spus ceva referitor la dreptul la munca "liber" din ianuarie 2009
Este vreo lege ceva, vreo reglementare. Puteti sa-mi dati mai multe amanunte va rog, eventual adresa unui web site oficial care specifica aceasta.
Va multumesc !
cat e de adevarat ca primele 3 luni poti sa muncesti in irlanda fara permis de munca?adica,sa zicem ca vine control la firma la care lucrez si ii trimite acasa pe toti romanii care nu au permis de munca si sunt mai vechi de 3 luni(si le-au venit si hartii din alea-mie nu).ma afecteaza si pe mine cumva?
Dan Tudor
15-02-2008, 22:45
Domnule Vasile Ros ati spus ceva referitor la dreptul la munca "liber" din ianuarie 2009
Limitarea libertatii de a munci in Irlanda pentru romani (si bulgari) este de 2 ani de la data aderarii la UE.
Este vreo lege ceva, vreo reglementare.
E chiar tratatul de aderare la UE (masuri tranzitorii).
http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:L:2005:157:SOM:EN:HTML
mensa1,
Nu cred sa poti lucra nici primele 3 luni si nici dupa fara permis de munca..!
Ce zici tu cu 3 luni se poate referi la dreptul de a sta in Irlanda fara a avea nevoie de viza de intrare, dupa care ar trebui sa te inregistrezi cumva la GNIB, asa cred eu cel putin, poate altcineva stie mai multe.
Dar in nici un caz nu cred sa poti munci primele 3 luni fara drept de munca!
[quote=funkyfresh ]
Limitarea libertatii de a munci in Irlanda pentru romani (si bulgari) este de 2 ani de la data aderarii la UE.
[quote=funkyfresh ]
nu e garantata limitare aceasta doar la 2 ani...
restrictia liberei circulatii a fortei de munca se mai poate prelungi cu cel putin un an din 2009.
asa ca sa nu ne amagim cu tratate, ca sigur ne mai amana irlandezii un an.
cele bune
daca a primit cineva o scrisoare referitor la dreptul de munca poate o pune pe forum sa vada lumea despre ce e vorba.
(1) Articolul III-133 şi articolul III-144 primul paragraf, din Constituţie se aplică pe deplin numai cu privire la libera
circulaţie a lucrătorilor şi la libera circulaţie a capitalurilor care presupune circulaţia temporară a lucrătorilor, astfel
cum este definită în articolul 1 din Directiva 96/71/CE între România, pe de o parte, şi fiecare dintre actualele state
membre, pe de altă parte, pentru care se aplică dispoziţiile tranzitorii stabilite la alineatele (2) - (14).
(2) Prin derogare de la articolele 1 - 6 din Regulamentul (CEE) nr. 1612/68 şi până la sfarşitul unei perioade de doi
ani după data aderării, actualele state membre vor aplica măsuri de drept intern, sau măsuri rezultate din acorduri
bilaterale, care reglementează accesul resortisanţilor români pe piaţa forţei de muncă din fiecare din aceste state.
Actualele state membre pot continua să aplice aceste măsuri până la expirarea unei perioade de cinci ani după data
aderării.
(5) La sfârşitul perioadei de cinci ani menţionată la alineatul (2), un stat membru care menţine măsuri de drept
intern sau măsuri care rezultă din acorduri bilaterale poate continua, în cazul în care pe piaţa forţei de muncă din
respectivul stat membru se produc sau există riscul să se producă perturbări grave, precum şi după ce notifică
Comisia, să aplice aceste măsuri până la sfârşitul unei perioade de şapte ani de la data aderării. În lipsa unei astfel de
notificări, se aplică articolele 1 - 6 din Regulamentul (CEE) nr. 1612/68.
Nu stiu dar mie mi se pare un tratat foarte prost negociat. Parca am fi tiganii Europei. Ops.. dar poate ca suntem :((
Dan Tudor
16-02-2008, 23:04
Nu stiu dar mie mi se pare un tratat foarte prost negociat. Parca am fi tiganii Europei. Ops.. dar poate ca suntem :(
Negocierea, la anumite capitole, a fost "take it or leave it". Daca "faceam" pe natia lu' Titi-Duru', astazi nu eram membri UE...
Nu cred ca irlandezii prelungesc restrictia dupa 01.01.09 (dar asta e doar parerea mea, strict personala).
vasiletina
17-02-2008, 00:27
aceasta (ceea ce scrisese Daisy) ) este pozitia oficiala.
singurii care au impus 7 ani de limitarea accesului pe piata muncii au fost Germania si Austria, dar care au conditii mult mai favorabile la permisele de munca, chiar decat IRL.
in rest de aceeasi parare cu Domnul Consul Dan Tudor.
Domnule Tudor,
Negocierea, la anumite capitole, a fost "take it or leave it". Daca "faceam" pe natia lu' Titi-Duru', astazi nu eram membri UE...
Din start nici macar nu se poate numi negociere !! Negocierea este atunci cand primesti ceva in schimbul a altceva.Ce a facut Rmania sau mai bine zis guvernele/reprezentantii ei au fost CONCESII.Decat un " bad deal, better no deal"
Cu ce s-a ales Romania si mai ales romanii din aderarea aceasta la UE pana in momentul de fata? Cu nimic! Poate si mai mult decat atat, s-a exacerbat sentimentul nostru genetic de inferioritate si frustrare fata de celelalte natiuni, cu precadere cele cu care ne-am putea compara.
Cel mai bun exemplu este chiar ce se intampla acum cu aceste scrisori si chiar cu cei care lucreaza ca self-employed (o sa dau amanunte in zilele urmatoare...)
In perceptia mea, guvernul irlandez incearca in acest fel sa creeze noi locuri de munca, atentie ! TRIMITAND ROMANII ACASA !!! OK, o sa aud ca este oricum vina lor ca nu aveau drept de munca si incalcasera legislatia irlandeza, de acord, nici un fel de scuza, dar problema este ca in proportie foarte mare locurile de munca astfel creeate nu vor fi ocupate de catre irlandezi ci tot de POLONEZI sau ceilalti.Daca ar impune ca de la locul de munca eliberat de roman sa fie angajat un irlandez, parca nu ar mai fi asa frustrant.Isi protejaza cetatenii si le pasa de ei, dar NU , tot polonezii vor beneficia de astfel de masuri.
Bine ca facem pe natia lui Titi-Duru', cu cine nu ne merge...Rusia, si de acolo chiar avem de pierdut pe termen scurt si mediu.Pe termen lung nici nu pot sa ma gandesc...Cateodata este bine sa nu accepti nici un fel de concesii, pentru ca astfel creezi precedent si la urmatorele negocieri pleci de pe alte pozitii.Degeaba negociezi aderarea daca tu nu esti in stare sa prezinti incredere pentru investitii sau fonduri.Cate fonduri a atras Romania de la UE la un an dupa aderare? suma cred ca este foarte aproape de zero!
Inapoi la situatia de azi din Irlanda, sa speram ca nu vor lua prea multe masuri peste cele de a trimite scrisori...cu toate ca daca au inceput controale pe la firme...
Dan Tudor
17-02-2008, 16:25
Din start nici macar nu se poate numi negociere !! Negocierea este atunci cand primesti ceva in schimbul a altceva.Ce a facut Rmania sau mai bine zis guvernele/reprezentantii ei au fost CONCESII.Decat un " bad deal, better no deal"
Cu ce s-a ales Romania si mai ales romanii din aderarea aceasta la UE pana in momentul de fata? Cu nimic!
Permiteti-mi sa nu fiu de acord. As polemiza o groaza pe tema asta, dar in alta parte, caci aici e un pic off-topic
Eu sunt dispus la o polemica...aici sau la alt subiect ;)
Nu o luati in nume personal...ci mai mult de dragul unei discutii.
restrictia este pentru 2 ani cu reanalizare la fiecare an si cu posibilitatea de prelungire a restrictiei pentru inca doi (din nefericire trist dar adevarat)
Sa puna cineva o scrisoare sa vedem cum arata ???
E cam aceeasi ca cea publicata pe site-ul DETE: http://www.entemp.ie/publications/labour/2008/Employment%20Permit%20Information%20-%20Romanian%20Language%20Version.pdf
Practic nu lamureste nimic, mai mult incurca lucrurile.
Eu sint inregistrata la taxe ofice in part time(20 de ore, ca single mum.)..am 6 luni de cind lucrez..am primit P 60 acasa ,am pay slip....lucrez in restaurant ca ajutor de bucatar..Lamuriti-ma si pe mine acum...eu am dreptul la munca sau nu? Pt ca nu mai inteleg nimic cu legea asta.noua cu dreptul de munca.....totusi figurez inregistrata la taxe ofice... ???
Faptul ca platesti taxe nu insemna ca ai si drept de munca. Daca navighezi un pic pe forum o sa gasesti si documentele de la Dept. of Enterprise traduse in limba romana si care explica conditiile in care un cetatean roman are drept de munca in Irlanda.
Nu confunda PPS-ul cu dreptul la munca.
Am sunat ieri la DETE sa intreb daca sotia mea, care a venit o data cu mine in Irlanda la 1 Mai 2007 (eu lucrand cu green card work permit de atunci) mai necesita work permit incepand cu 1 Mai 2008. Raspuns: deoarece eu nu o sa mai am nevoie permis de munca (implinesc 12 luni cu wp), nici ea nu va mai avea nevoie.
Pe de alta parte, din "ghidul" publicat pe net si trimis si prin posta reiese ca deoarece a intrat in Irlanda dupa 1 Ianuarie 2007 necesita work permit si dupa ce fac eu 12 luni ("A Romanian national who is the spouse/dependant of a Romanian or Bulgarian national, and who enters the State on or after 1st January 2007, will require an employment permit for 12 months") ???
Se poate d-le Tudor ca ambasada sa faca ceva demersuri pentru a se pune la dispozitia romanilor un ghid complet, clar si concis, fara aberatii si contradictii? A trecut mai mult de un an de la aderare si inca nu e stabilit clar un set de reguli pertinente care reglementeaza in detaliu accesul pe piata muncii in Irlanda si acopera toate situatiile.
Macar de informatii corecte si precise sa avem parte ca cetateni europeni.
Dan Tudor
23-02-2008, 13:08
Ambasada României
Dublin
Dublin, 14 ianuarie 2008
Stimate domnule Roş,
Vă informăm că, urmare demersurilor Ambasadei României în Irlanda, Departamentul irlandez al Întreprinderilor, Comerţului şi Angajării Forţei de Muncă ne-a pus la dispoziţie un material sintetic menit a facilita informarea cetăţenilor români aflaţi în Irlanda cu privire la obţinerea permisului de muncă.
Materialul a fost tradus în limba română de către Ambasadă, care a solicitat Departamentului Întreprinderilor, Comerţului şi Angajării Forţei de Muncă publicarea acestuia pe site-ul ministerului.
Vă transmitem, alăturat, tabelul respectiv, atât în limba română, cât şi în limba engleză, cu rugămintea de a-l populariza, inclusiv prin intermediul paginii de internet a Romanian Community in Ireland. Vă ataşăm, totodată, scrisoarea oficială de însoţire a documentului menţionat.
De asemenea, în cazul în care cetăţeni români se lovesc de refuzul nejustificat al unor angajatori de a depune sau accepta cererea pentru permisul de muncă, refuz datorat necunoaşterii legislaţiei în vigoare, sugerăm folosirea tabelului respectiv şi a scrisorii de însoţire, care reprezintă un document oficial al guvernului irlandez referitoar la procedurile de acordare ale permisului de muncă.
Cu deosebită consideraţie,
Silvia Davidoiu
Ambasador
Atasat aveti documentele in format pdf.
Adica la doua luni de la data cand DETE ne-a dat materialul noi sa le cerem altul si sa le spunem ca primul e plin de "aberatii si contradictii" ?! ??? Irlandezii vor spune cu siguranta ca documentele pe care le-au transmis deja reflecta legislatia actuala si ca nu au survenit modificari intre timp.
nu e plin de aberatii si contradictii, ci contine aberatii (de ex cea privind interzicerea green card pentru romani de care am pomenit mai sus, in care suntem discriminati fata de cetatenii non-EU) si contradictii (vezi postul anterior - cazul sotului/sotiei unui roman, care roman a intrat in Irlanda dupa 1 ian 2007 si a lucrat 12 luni; plus diferenta importanta de continut intre varianta romana si engleza in acelasi caz ???).
ca sa fac o comparatie, pe site-ul echivalent din UK e o sectiune intreaga ce lamureste accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii si acopera fiecare situatie.
as suna eu personal sa le aduc in vedere aceste probleme, dar am o presimtire ca nu ma baga nimeni in seama.
santiago
23-02-2008, 17:01
Exceptia in UK ar fi ca sotul/sotia (unui posesor de work permit de dinainte 2007 ) intrat/a in UK dupa 2007 automat primeste blue card (drept de munca)deci nu necesita acest work permit.Apoi cu acest bluecard poti aplica de National insurance Number(echivalentul PPS).Nu ca aici unde intai iei PPS desi nu au drept de munca.
Desi irlandezii fac exact ce fac britanicii in cazul cu sotul/sotia au bagat ei work permitul ca sa fie mai ai naibii.
astazi in jurul orei 14:00 are loc intalnirea atasatului pe probleme de munca de la Ambasada Romaniei din UK cu oficialii de la Department of Trade and Emplyment -a sunat ieri in jurul orei 17:30
- urmeaza o intalnire cu CRI.joi ora 10:30 ;
ar fi o buna ocazie sa se clarifice aberatiile privind dreptul de munca legate de green card si de sotul/sotia romanilor care lucreaza in irlanda dupa 1 ian 2007 pentru mai mult de 12 luni.
desi nu sunt prea optimist...
santiago
13-03-2008, 21:23
well?..a fost secret ce v-a spus domnul atasat azi la 10:30?
Carmensita
14-03-2008, 11:57
Nimeni dintre oficialitatile din Ro, fie ei atasati de ambasada sau nu, nu are interesul sa se lamureasca dreptul de munca al romanilor, ar fi mai usor pt. sclavi sa plece de pe plantatie ;D ...
CRI nu face parte dintre oficialitati. Sau mai stii ;D
Poate nu s-au intilnit sau se vor intilni joi dupa Miercurea Ciuc ;D ;D
Carmensita
14-03-2008, 16:13
pai nu ziceati ca va intalniti cu atasatul de ambasada, asta ce e, intreprinzator particular? ;D
Speram si noi ca ne impartasiti din ce s-a discutat acolo... ;)
vasiletina
14-03-2008, 16:16
personal nu stiu nimic, nu am fost invitat, poate doar Vasile Ungureanu a fost invitat???
sa lasam pe Vasile sa intre pe net si scrie el detaliile.
nu am fost invitat.
am insistat sa ma intalnesc cu Dl Bogdan Carpa-Veche.
doar ca intalnirea mea cu el a fost dupa intalnirea oficiala pe care a avut-o cu cei de la DETE si am discutat doar subiecte pe care le aflu de pe forum sau de la cunostinte.
-din nefericire nu citesc gandurile celor care au probleme
din discutia avuta am ,inteles ca a fost o intalnire ptr a se informa cum se petrec lucrurile aici,
am retinut ca cei care muncesc pe baza PPS No fara a avea drept de munca nu pot fi amendati sau pedepsiti in vreun fel, deoarece nu exista asa ceva in legislatia irlandeza
-am cerut sa faca demersuri ptr a imbunatati obtinerea permisului de munca a sotului/sotiei celui care are deja drept de munca aici,
restul , discutii libere
nu cred ca un atasat cultural a unei ambasade poate face schimbari sau influenta macar [br]Postet at: March 15, 2008, 12:18:30 AM________________________________________________ _de aceea a fost propusa intalnirea din ultima Duminica a lunii
dar daca nu sunt interesati ............
pai nu era vorba de un atasat pentru probleme de munca ???
pai asta e, atasat cultural pe probleme de munca
santiago
15-03-2008, 11:04
atasat cultural pe probleme de munca?
Carmensita
15-03-2008, 12:31
Apreciem mult efortul tau, Sfinxule... :)
chiar daca domnul atasat nu poate schimba nimic. La urma urmei poate ca e atasat pe probleme de cultura muncii. Sau pe probleme de munci culturale.. :D:D ::)
sau poate s-a inteles total gresit !
Omul s-ar putea sa fie detasat de munca ! ;D ;D