View Full Version : intrebari despre Irlanda
cat de curand cred ca o sa aterizez si eu prin Irlanda(Dublin) si sunt mai chitibusar de felul meu,adica ma preocupa fiecare detaliu.
1.cat de mult conteza daca stii limba binisor?au fost/sunt fost romani care vin in Irlanda fara sa stie limba?
2.cat de mult conteaza studiile?
3.daca s un pic reumatic,ma afecteaza clima?(apropo,cum ploua acolo mai tot timpul,cred ca si somn ti se face des:)
4.sunt politicosi,se poarta bine cu romanii,sunt mai civilizati ca latinii(spaniolii,italienii)?
5.cat costa un pachet de marlboro?
6.am auzit ca mancarea e cam scumpa si proasta/nesanatoasa;la fel si cu chiria-scumpa.cat e de adevarat?
7.si cliseul 'care-i cheia succesului' ?:) (presupun ca tre sa ai tupeu,sa fii infipt,sa fii amabil si zambitor tot timpul si sa muncesti pe branci,eventual sa iti iei 2 joburi)
multumiri anticipate.
roadrunner
31-12-2007, 12:43
1. Conteaza
2. Conteaza
3. Daca esti un pic reumatic stai in pat, ca aici va trebui sa muncesti
4. Sunt politicosi cu cei ce merita
5.Suficient
6.Mai scumpa si proasta fata de ce? depinde ce mananci tu acum
7.Cheia succesului e sa fi serios si destupat la minte.
Dupa intrebarile care le pui ai sanse mari sa pleci plangand in Romania, ca e clar ca harnicia nu e una din calitatile tale dominante.
Roadrunner
PS Daca tot te preocupa fiecare detaliu, scrie Dublin si Irlanda cu litera mare...
bine.multumesc pt raspunsurile sincere si concise si concluzia dezarmanta.da' tot vin.
daca muncesc in Romania 10-11 ore pe zi(si nu la birou),nu pot sa fac fata in Irlanda?bineinteles,nu se compara.probabil ca acolo ,calitatea -si nu cantitatea- primeaza.
roadrunner
31-12-2007, 13:26
Daca mentionai meseria care o ai puteam sa raspund la obiect, dar judecand dupa intrebarea daca studiile conteaza si cunosterea limbi, mi-am dat seama ca nu ai un Phd.
Nu prea are legatura cat muncesti pe zi, eu munceam zi lumina in Ro, aici muncesc 8 ore pe zi, fac exact ce faceam in Ro si castig de 10x cat castigam in Ro (si fara sa ma enervez) Dar nu e relevant pentru toti, cum am mai spus depinde ce meserie ai.
Roadrunner
Depinde si de modul in care vii. daca ai contract e bine. daca nu (ca asa se pare) e cam greu de gasit munca.
1. nu ai drept de munca
2. limba o vorbesti doar "binisor" si din experienta, "binisorul" asta... nu prea ajunge
3. cam singurele posibilitati (ilegale) sunt in constructii/restarante (bucatarii)/curatenie unde sunt deja multi polonezi si alte "animaluri"
cu toate astea... din toata inima "succes"!
limba o stiu,insa fac. nu am terminat-o intr-adevar;sunt de-abia in anul 2(insa voi ingheta anul).
intrebarile le-am pus tocmai cu scopul de a pune ce e mai rau inainte.(deci daca stiu limba si nu-s pretentios la mancare si la cond de cazare,am cateva avantaje din start ::)).desi cred,n-am cercetat inca ,ca majoritatea care pleaca in Irlanda are o medie de varsta intre 25-40 de ani,studii finalizate,specializari etc ei,da, au toate atu-urile.
cat despre meserie,n-am nici o specializare :-[.persoana de contact inca nu mi-a dat toate detaliile privitor la locul de munca.
roadrunner
31-12-2007, 14:22
Asta cu stiu limba nu e un avantaj, crede-ma toti stiu limba pe aici, aia cu mancarea e hazlie si nu o comentez.
Deci pe scurt nu prea stii sa faci nimic si nu ai nici o calificare, deci crede-ma iti va fi foarte greu, imagineaza-ti ca te duci la un interviu, si primul lucru vei fi intrebat daca ai drept de munca, si tu incepi cu reumatismul, cam cat de departe crezi ca va ajunge discutia? Limbile straine nu sunt cautate decat daca stii mai multe (si nu vorbesc de Romana si "Moldoveneste") si daca sunt cuplate cu experienta anterioara (turism de exemplu, sau ceva tehnic sau management) Varsta e o problema ca fiind tinar nu prea ai multe pe CV, dar daca ai o meserie tot e ceva (bucatar, sau fizioterapist) la tine ce o sa scrie pe CV - ca ai intrerupt o facultate in care te instruiesti sa vorbesti ca ei? chiar crezi ca o sa fi inundat de oferte de munca?
Roadrunner
santiago
31-12-2007, 14:40
[.persoana de contact inca nu mi-a dat toate detaliile privitor la locul de munca.
[/quote]
Cine e persona de contact?..ruda ceva sau gasita pe net?..oricum nu crede chiar tot ce ti se spune.
Si ca sa te linistesc putin..sunt inchise clinicile unde se faceau ilegal transplante de organe de la donatori din est :)
roadrunner
31-12-2007, 14:50
Santiago nu fi magar, omu vrea sa-si dea seama cum o sa fie pe aici,...
si cred si-a facut o idee, daca e baiat destept isi da seama despre ce vorbim noi aici. (dar mari am rezerve)
Roadrunner
[.persoana de contact inca nu mi-a dat toate detaliile privitor la locul de munca.
Cine e persona de contact?..ruda ceva sau gasita pe net?..oricum nu crede chiar tot ce ti se spune.
Si ca sa te linistesc putin..sunt inchise clinicile unde se faceau ilegal transplante de organe de la donatori din est :)
[/quote]
iarta-ma ca nu-s asa destept;nu inteleg aspectul cu clinicile.
iarta-ma ca nu-s asa destept;nu inteleg aspectul cu clinicile.
[/quote]
Vroia sa spuna ca persoana de contact nu te aduce pt transplant :)
In compania in care lucrez eu studiile = 0 pt ca salariul initial e acelasi pt toata lumea (mici variatii de 2-4k / an in functie de tara de provenienta). Totusi studiile au fost relevante intr-un singur moment: cel al angajarii... HR-ul si tehnicul face recomandare de angajare catre management dar daca managementul nu vede studii superioare refuza angajarea.
Fiind proaspat sosit in Irlanda mi se pare ca mancarea in medie e de x2.5 - x3 mai scumpa decat in RO. Toate apartamentele pe care le-am vazut (pentru inchiriere) au dormitoarele mici spre foarte mici. Se pare ca-n Irlanda apartamentele si casele se vand dupa numar de camere, nu dupa suprafata si asta are un impact negativ asupra dimensiunilor camerelor: baia imi e aproape de dimensiunea dormitorului de exemplu.
3. buna intrebare. Eu sunt asmatic si ar fi trebuit teoretic sa ma simt mult mai rau aici decat in Buc din cauza umiditatii crescute. Ghici ce.. am renuntat la medicamente, iar durerile de spate (etiologie reumatica) au disparut aproape complet fara sa urmez vreun tratament aici... Nu stiu exact daca are legatura cu clima sau altceva. Poate e doar o coincidenta. Colegul meu de apartament insa si el are o forma severa de astm si a renuntat la tratament la jumatate de an dupa ce s-a stabilit in Dublin si acum e si fumator...:))
cu chestia cu durerile d espate... subscriu si eu. acum 8 ani aveam probleme mari. acum sunt ok.
miracol!!!! pot sa merg!!!! (glumesc!) sincer chiar ma simt mai bine.
santiago
31-12-2007, 23:21
multe dureri erau pe sistem nervos cauzate de stresul din Romania :)
se pare ca multi domni de pe aici habar nu au ce se intimpla in jurul lor. eu personal cunosc cel putin 15 romani care nu cunosc limba deloc si totusi au joburi in fabrici la impachetat sau la transat carne si cistiga cam 400-500 euro pe sapt. nu e mult insa nici putin nu e. stiu cit cistiga pentru ca am vazut payslips si stiu detalii pentru ca am completat multe formulare in numele lor pentru diferite chestii.
revenind ontopic: mensa1, cea mai buna experienta e cea personala. degeaba iti dam noi sfaturi aici ca nu se potriveste teoria cu "praftica". ia-ti si tu un bilet dus intors. vezi care e treaba pe aici si daca nu merge te intorci inapoi.
imi recomandati si mie va rog un zbor bun si ieftin bucuresti-dublin(de preferat sambata asta dupa-amiaza;tre sa ajung in dublin in jur de 11 pm,ora irlandei,pt ca atunci ma asteapta cineva la aeroport)
eu am cautat,dar ma incurc in atatea site-uri cu oferte,companii aeriene,oferte low-cost etc.dat fiind ca e prima data and zbor,vreau sa stiu mai ales cum fac rezervarea pt bilet,despre bagaje,taxe de aeroport etc
multumesc.
p.s.: de exemplu,am dat de aer-lingus,insa pt samabata asta biletele sunt deja vandute:(
in acest caz ai nevoie de www.airlingus.com
cel mai bine roaga-l pe cel care te asteapta sa faca un efort si sa-ti cumpere si biletul
santiago
16-01-2008, 21:04
cand spui bun,la ce te gandesti?
ieftin ..la fel..se interpreteaza in functie de buget.
incearca www.ebookers.ie
p.s.: de exemplu,am dat de aer-lingus,insa pt samabata asta biletele sunt deja vandute:(
dacă vrei să ajungi sāmbătă... cred că singura soluţie e să te duci repede la agenţiile companiilor de pe lāngă Inter. oricum aerlingus are zbor seara la 21:20...
sa ajunga sambata seara la ora 11 , e varianta directa
poate ajunge si cu czech airlines se pare
santiago
17-01-2008, 10:52
cel mai ieftin pt sambata seara ar fi cu malev..325 euro..oneway.
ce faci in Irlanda cand esti concediat?
santiago
07-07-2008, 23:44
te intrebi de ce..si cauti sa remediezi asta..sau cauti un alt job.
daca ai lucrat legal ai dreptul la ajutor social. daca nu iti cumperi bilet de avion sau mergi la IOM si poate iti platesc ei biletul de avion spre Ro. One way.
voi sunteti cruzi de tot.si destepti.
nu-i chiar asa neagra situatia.cel putin asa imi place sa cred
(ce voiam sa zic ,intre paranteze,ca m-am saturat de atata political correctness;vericule polonez,iti aduci fratii,verii,cumnatii la locul de munca,bine,inteleg-si eu as face la fel- dar lasa-ma si pe mine sa traiesc;cam asta-i motivul concedierii mele,nu-i unul serios)
chestia rusinoasa e ca am lucrat fara work permit;de gasit un job nou nu stiu cat e de usor sau dificil,mai ales acum,vara,se umple dublinul cu un nou val de emigranti.
mai ales acum,vara,se umple dublinul cu un nou val de emigranti.
n-as fi asa de sigur de asta in conditiile actuale, poate era valabil in trecut ...
din cate am observat se cam chinuie landlorzii sa gaseasca chiriasi pt bordeiele lor, pentru ca multi imigranti se cam intorc pe-acasa.