View Full Version : Care e parerea ta depre copyright?
roadrunner
28-11-2007, 15:13
In cer scuze de la cei care discutau despre un film romanesc si am deturnat discutia ajungand sa discutam despre copyright, am deschis acest topic sa masuram, sa argumentam opiniile despre copyright, mai precis drepturile de autor, download-ul materialelor care sunt sub incidenta acestor legi.
vi se pare corect sa descarcati (download) materiale sub incidenta copyright-ului?
Roadrunner
Nu-i corect, daca ar fi nu ar mai exista legea.
Realitatea insa e cu totul diferita, asa ca fiecare face cum vrea.
roadrunner
28-11-2007, 17:16
Ca e ilegal stiam, ca fiecare face cum vrea stiam, dar in ce conditii credeti ca s-ar justifica s-o facem. Dupa parerea mea nu se justifica s-o facem pentru ca o fac toti, sau pentru ca e scump filmul sau CD-ul, cel putin pentru cei ce castiga bani normali (adica un trai decent) - bineinteles asta nu-i scuza nici pe saraci.
hai sa reformulez, daca-ti place tare un CD, nu crezi ca ar fi corect sa-l cumperi ca o parte din banii tai sa ajunga la autor?
Roadrunner
andreionut
28-11-2007, 19:46
Nu e corect sa furi. In schimb, cand oamenii de la care "furi" sunt deja milionari in dolari sau chiar miliardari parca nu mai conteaza. Mecanismul lor de distributie functioneaza si le aduce venituri exagerat de mari. Problema e ca ei vor mai mult, pentru ca sunt niste americani lacomi (cam ca aia grasi care mananca de sparg si se intreaba de cantaresc mult) asa ca dau vina pe download-urile ilegale in loc sa vada ce greseli fac ei.
Cand muncesti 40 de ore pe saptamana pentru o mie - doua de euro nu prea iti vine sa le dai zeci sau sute de euro unor milionari, atata timp cat poti sa nu le dai sua sa le dai mai putin.
Cautati "Steal this Film" (Partea I si II) pe the thepiratebay.org
E un film facut de ei si e gratis, adica puteti sa-l "furati"!
Ma gindesc ca toti de la care "furi" au mai multi bani decit mine. Asa ca de ce nu? ??? ca si asa o fac rar de tot, o mai fac altii pentru mine ;)
santiago
28-11-2007, 20:38
eu o faceam intrucat filmele care aveau premiera in usa abia dupa 1 luna apareau si in Europa..si mai mult downloadam seriale tv pe care le puteam vedea abia peste 6 luni in europa.
roadrunner
28-11-2007, 23:15
Deci daca eu castig de zece ori mai mult decat tine, si sunt gras si lacom poti sa furi de la mine? Interesant punct de vedere... oare se aplica si la salam, cand mergi la TESCO?
Hai sa vin cu un alt exemplu, milioane de romani asculta "Pasarea Colibri" totusi cei care canta in grup nu sunt bogati, credeti ca ei nu merita acei 10 Euro (sau mai putin, cred ca 8 euro) cat costa un CD ? Adica Mircea Baniciu, Mircea Vintila, si ceilalti dupa ce au cantat o viata, nu merita sa aiba si ei o masina decenta o casa si asta pe munca lor? si totusi lumea le copiaza CD-urile, si nu sunt milionari, nici grasi, si nici americani.
Roadrunner
Noi dezbatem chestia asta din diferite puncte de vedere, da unii sunt "grasi" altii nu dar le downloadam si la unii si la altii munca. Moralitatea e altceva si cel putin unii dintre noi suntem selectivi la capitolul asta.
roadrunner
28-11-2007, 23:46
Sunt interesante argumentele cu care vin unii ca sa-si justifice actiunile, nu judecam pe nimeni aici, interesant ca nimeni pana la ora actuala nu m-a convins ca e un lucru nevinovat sa furi de la o persoana care detine drepturile de autor, indiferent ca e vorba de film muzica software literatura...
Roadrunner
adrianab
29-11-2007, 00:25
De ce impresia asta ca cei care downloadeaza softuri, muzica, filme etc sunt niste persoane ordinare ce fura salam din Tesco?
Acum, vrei sa spui ca in viata ta nu ai ascultat sau vizionat ceva downloadat? Exemplul meu e urmatorul: filmul ala de la care a plecat discutia nu are sanse sa fie vreodata in cinema in Irlanda. Ca daca ar avea nu pot sa zic ca n-as putea sa astept. In cazul de fata da as da cei 10, 12 euro pe dvd si sincer, daca s-ar organiza o seara de vizionare aici as face si drumul de vreo 2 ore pana in Dublin.
Nu putem da vina pe faptul ca nu avem timp sa mergem la cinema sau nu avem bani, daca avem un salariu decent, sa dam banii pe un cd. Acum insa sa stii ca pe cei de la Pasarea Colibri eu nu le-as plange de mila ca sunt saraci, si daca ar fi asta nu pentru ca se downloadeaza asa de mult incat unii s-au ruinat. Dar, da daca ar fi un film bun pe net la care stiu ca altfel nu as avea acces l-as downloada. Si exemplul se poate extinde la carti, care dealtfel, cand eram in tara le-as fi putut avea numai daca venea cineva din State. Apoi, in cazul unor productii pretul este exorbitant. Ieri cautam pe e-bay Sandybell, colectie in 6 dvd-uri...99 de dolari. Culmea, cu cat ceva e mai accesibil la download, cu atat pretul scade ceea ce inseamna ca e de unde sa mai lasi din pret.
Poate e trist ca lumea downloadeaza, si nevoia care o simtim fiecare de divertisment poate nu ar trebui sa fie motive suficiente. M-as opri sincer in clipa in care cineva imi va spune ca din cauza faptului ca noi am downloadat nu a mai avut bani sa-si hraneasca familia. Momentul ala insa ma indoiesc ca-l voi trai.
andreionut
29-11-2007, 00:38
Deci daca eu castig de zece ori mai mult decat tine, si sunt gras si lacom poti sa furi de la mine? Interesant punct de vedere... oare se aplica si la salam, cand mergi la TESCO?
Hai sa vin cu un alt exemplu, milioane de romani asculta "Pasarea Colibri" totusi cei care canta in grup nu sunt bogati, credeti ca ei nu merita acei 10 Euro (sau mai putin, cred ca 8 euro) cat costa un CD ? Adica Mircea Baniciu, Mircea Vintila, si ceilalti dupa ce au cantat o viata, nu merita sa aiba si ei o masina decenta o casa si asta pe banii lor? si totusi lumea le copiaza CD-urile, si nu sunt milionari, nici grasi, si nici americani.
Roadrunner
Am scris la inceput ca nu e corect sa furi, indiferent daca e un salam de la tesco sau folosesti un produs piratat (muzica, filme, soft).
Pirateria nu afecteaza afacerile atat de mult incat sa existe artisti flamanzi sau programatori prost platiti. (RIAA raporteaza ca din piratare se pierd 300 mil $, in timp ce ei au profit de 12miliarde$) Toate industriile acestea o duc bine. Inclusiv cei de la "Pasarea Colibrii" o duc bine si au si casa si masina (eu am cumparat 2 casete cu ei, originale) chiar daca sunt piratati.
E usor sa vorbesti despre morala si sa faci analogii cu viata reala, dar vine greu cand trebuie sa platesti ceva care pentru tine e inexistent. Un mp3 e un sir de 1 si 0, pe cand un CD il pui la colectie, ii citesti carticica in timpul liber samd. Pentru oameni, doar lucrurile palpabile (sau din care poti face profit) au o valoare. Nu va intreb cati dintre voi cei care credeti ca pirateria e imorala, ilegala si ingrasa nu aveti softuri pirat, muzica si filme furate de pe net (cati ati dat bani pe windows????? sau pe office???).
Pirateria e un raspuns la dorinta de circulatie libera a informatiei. E ca si cand ai citi o carte la biblioteca: cineva plateste cartea, dar alti oameni care vin si o citesc nu. Asta de ce nu e ilegala? Dorinta noastra de a vedea cat mai mult, cu bani putini evident, a rezultat in retelele de sharing de informatii (napster, dc++, torrente, ...) dar asta nu a oprit industria muzicala sa faca profit. Oamenii care downloadeaza tot cumpara muzica, dvd-uri, merg la cinema, cumpara un soft doua, nu se opresc din cumparat, ci doar vor filtra achizitiile.
Eu sunt plin de chestii piratate, dar cand vad un film care e bun ma duc la cinema, cand ascult ceva care imi place ma duc sa cumpar (mai rar, dar ma duc) si cand vad un soft care imi place voi da bani pe el (primul va fi Leopard).
Mai bine zis: download-ul e ca depasirea vitezei legale: nu e corect, dar o faci (din cand in cand sau mai tot timpul).
Nu trebuie sa va conving sa downloadezi. Unii o fac pentru ca nu pot gasi ce vor doar piratat (seriale tv din US, carti din US samd), altii pentru ca vor sa asculte, sa vada sau sa citeasca cat mai multe.
roadrunner
29-11-2007, 00:55
Draga Adriana,
"Dar, da daca ar fi un film bun pe net la care stiu ca altfel nu as avea acces l-as downloada"
Dar daca ai vrea sa conduci un Mercedes la care sa presupunem ca nu ai avea access (financiar vorbind) l-ai fura? de la un bogatas care are el destule si nu o sa moara de foame...
Aici nu e vorba daca cei de la Pasarea Colibri sunt saraci sau nu, se pune problema daca ai fi dispusa sa le platesti munca (cu cei 8 euro) ca o retributie la muzica care-ti place si iti face placere s-o asculti. Si pana la urma ce importanta are daca sunt saraci sau nu? daca sunt bogati putem fura de la ei? ne intoarcem la teoria cu americanu gras si bogat (sunt sigur ca o sa zici ca tu nu asculti Pasarea Colibri si oricum nu-ti place)
Daca un produs media ti se pare scump nu-l cumperi, asa sanctionezi producatorul, dar asta nu e o scuza sa-l furi, sau gresesc eu?
"Si exemplul se poate extinde la carti, care dealtfel, cand eram in tara le-as fi putut avea numai daca venea cineva din State" - eu am o biblioteca impresionanta in tara, si am cumaparat constant carti, chiar si cand eram elev am avut bani de carti de specialitate, cartile erau chiar ieftine in Romania comparativ cu restul planetei. Daca cumva te referi la carti care nu erau editate in Romania, erau scumpe, dar nu erau scrise in Romania, si eu cand scriu software la Dublin am preturi de Irlanda, ca si cheltuieli de Irlanda, indiferent cine-mi cumpara produsul. N-are bani nu-l cumpara simplu. La fel si cu cartile scrise in America erau scumpe pentru romani, nu zice nicaieri ca toata lumea trebuie sa aiba acces la ele, ci numai cei ce considera ca asta e valoarea lor si merita sa plateasca pretul.
Roadrunner
PS pentru adreionut, cred ca analogia cu cartile la biblioteca e fortata un pic, si am sa incerc sa argumentez - o carte in biblioteca publica are un grad de utilizare limitat. Limitarea apare din faptul ca doua (sau mai multe) persoane nu pot citi aceeasi carte simultan (excluzand copierea) deci accesul este secvential, cititul unei carti este o activitate intelectuala relativ intensa, procentajul celor care se apuca de citit o carte e destul de mic, viteza cu care citesti o carte e cam aceeasi si destul de mica (ai nevoie de zile) - accesul e limitat geografic, nimeni nu o sa se deplaseze 100Km sa imprumute o carte de la biblioteca, timpul pentru care poti sa ai cartea e limitat - deci in concluzie gradul de expunere al unei carti (al aceleiasi carti) este foarte redus in comparatie cu mijloacele media din ziua de azi. Biblioteca nu face broadcast, si ma indoiesc ca poti citi Jules Verne sau Alexandre Dumas online. Si apropos CD-urile sunt tot o insiruire de 1 si 0 doar suportul media difera, si spatiul ocupat (si calitatea evident)
Atata timp cat pretul o ia razana, intodeauna se va gasi cineva care sa penalizeze intr-un fel sau altul acest fapt.
Spre exemplu:
- unii actori din trecut sa moara saraci lipiti, iar Tom Cruise sa ceara 10 milioane pentru un film.
- Bill Gates sa fure codurile de la DOS pe care le aruncau la gunoi universitatile iar dupa aceea sa vand WS cu monopol...si la un pret nejustificat (in opinia unora)
- Cand o alimentara vindea ruda de salam cu 10 euro, i-am dat pass si am cumparat de la Lidl cu 3
- Cand Stratan cere 5000 euro sa vina la Dublin, ii dai un FO.. si aduci pe altcineva
- Cand apare la cinema in Dublin Cold Mountain dau fuga ( brasovean fiind ;) ) sa vad cheile Rasnoavei intr-un film "americanesc" la fel cu The Passoin of the Christ ca sa o vad pe Maia Morgenstern - dar asta este chestie de patriotism mai mult ;)
..ar mai fi si altele
roadrunner
29-11-2007, 09:25
Catalin
"- unii actori din trecut sa moara saraci lipiti, iar Tom Cruise sa ceara 10 milioane pentru un film." - daca Tom Cruise traia intr-o economie planificata (cu plan cincinal) asta era o problema, dar traieste in capitalism, a saracit cumnva din cauza asta, nu.
Eu zic ca am trecut peste punctul ala cu toti trebuie sa fie egali, nu nu toti trebuie sa fie egali, fiecare isi masoara munca dupa sistemul lui de valori, atata crede Tom Cruise ca valoreaza el, si pana acum se pare ca nu s-a inselat.
Povestea asta cu Bill Gates e de arici pogonici, dar sa presupunem ca e adevarata, pai daca le aruncau la gunoi care e problema, de ce nu le-au vandut ei, nu am inteles de ce zici ca WS detine un monopol cand exista alternative free, sau cu bani, WIN nu e singurul sistem de operare din lume. Si pana la urma ce obliga sa-l folosesti, ti se pare scump, nu-l cumpara dar in nici un caz nu se justifica sa-l copiezi.
"Cand Stratan cere 5000 euro sa vina la Dublin, ii dai un FO.. si aduci pe altcineva" - excelent nici Stratan n-a saracit nici tu, daca te duci la mercedes si-ti cere reprezentanta 100K pe o masina le zici FO? - pana la urma Stratan nu-ti datoreaza nimic si nici tu lui, sentimentele nu au ce cauta in business, "it's about money".
acum 17 ani strigam jos comunismul, cand a venit capitalismul peste noi, am luat selectiv numai ce ne place, capitalism controlat si dirijat nu exista, crezi ca ai o idee fantastica? fredonezi o melodie care crezi ca o sa aiba success? nimeni nu te opreste sa o pui in valoare, gandeste-te cu 17 ani in urma daca puteai sa faci asta, uni aveau capacitatea asta dar nu puteau din cauza sistemului, astia au devenit multumitii din ziua de azi care apreciaza valorile capitalismului, cei ce nu au capacitatea de a crea trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca altii au capacitatea asta. Ce te opreste sa devii Tom Cruise? sau Bill Gates? chiar crezi ca e vorba de 99% noroc. Daca ai fi vazut poze cu Steve Jobs si cu Steve Wozniak din anii 70' cand vindeam piese electronice "la negru" pe la conferintele din Silicon Valley, dupa care au facut firma Apple intr-un garaj, putem sa ne plangem toata viata ca e IPod-ul scump asta e viata ei l-au facut - puteai sa-l faci tu sau eu, totusi l-au facut ei. Stiai ca firma SONY scoate 5000 (cinci mii) de produse noi anual? de acolo vine valoarea capitalismului din creativitate asta e driverul.
Dar se pare ca unii aleg sa sanctioneze cretivitatea prin furt justificand-o cu ... balbaieli.
Roadrunner
"Markets are mechanisms for sorting the efficient from inefficient; exports are creative lubricant between the bust and the rust"
daca as privi download-ul ca o actiune anarhista, de "lupta" contra consumismului sa zicem, as putea sa zic ca e chiar in regula,
fiindca am ajuns sa urasc BRAND-urile (se pare ca buy nothing day o fost sambata trecuta).
dar daca compari un internaut dintr-o tara unde legile sunt foarte stricte cu unul din china, inseamna ca cel din china are voie sa copieze ce vrea si cat poate, iar primul nu ?
-am colegi care au adus sute de filme din china, pe care au platit bani foarte putini, comparati cu pretul din vest. au platit pentru ele la valoarea de acolo, care se apropie de 0, intr-o tara unde se copiaza totul.
sunt sigura ca sunt oameni de marketing care ar trebui sa se gandeasca cum sa atraga si oameni ca mine, daca ar vrea, asa ca pana atunci sa fie pierderea lor ca nu imi cumpar decat uneori cate un CD cu muzica; ma consolez cu ideea ca "pacatuiesc" cat mai putin din punctul tau de vedere, roadrunner.
dar licenta de windows o am cumparata.
OK,
Nu am zis ca eu detin adevarul. Chestia cu arici pogonici...iti dau mailul trainer-ului din IBM care a spus-o sa ii spui si lui.Nu este inventata de mine. Universitatiile din cate sti si tu foarte bine nu se gandeau la profit se gandeau la cercetare si la dezvoltarea proiectului amintit. Ca Bill "intreprinzatorul" a comercializat munca altora, e altceva... se numeste capitalism
De aceea a aparut GNU people si ulterior Linux, hackeri si anarhisti.
Cu siguranta Microsoft a deschis centru la Bucuresti ca le pasa foarte mult de romani, daca Bill e cel mai bogat dece angajatii lui nu sunt cel mai bine platiti din lume? Ca sa pastram scara valorilor.A deschis in romania nu ca ii iubeste el pe romani ci ca vrea mai mult profit.
Nu sunt impotriva capitalismului, nici pe departe un nostalgic al comunismului dar incerc si voi incerca intodeauna sa fiu moderat si sa calculez sitemul de valori al fiecaruia in functie de al meu. Ex. Mi-am dorit foarte mult un tricou al Nationalei Irlandei de Rugby 78 euro !! nu am platit atat , considerand ca este exagerat.O data ce s-a schimbat sponsorul principal din Permanent TSB cu O2 tricourile vechi au fost vandute cu 27 euro, am cumparat unul imediat.Am tricou original cu vechiul sponsor inscriptionat, so what? nu l-am cumparat pentru sponsor, l-am cumparat ca este tricoul nationalei trifoiului.La anul si cel care da 78 euro acum pe unul cu O2 va fi in aceiasi situatie ca mine, ne-actual :D
Normal ca teoria ca toti sa fim egali este o utopie si nu are fundament in structura umana.
IBM in trecut, nu stiu acum o sa ma interesez, nu vindea PC fara WS.Nu exista optiune pentru Linux.Poate ca au schimbat.
Oricine vine la mine, inclusiv tu, si sti foarte bine ultima discutie avuta, daca vrea sa imi vanda ceva de care am nevoie dar pretul este nejustificat de mare, il trimit la plimbare (asta daca nu pot negocia ;D )
In business, intradevar nu au ce cauta sentimentele ( saracu Ion are 5 copii nu putem sa il dam afara...atunci sa puna mana sa munceasca sa vina in timp la munca si sa nu bea in timpul serviciului, ca doar nu i-am facut eu copii.Trebuie sa fie responsabil si sa aiba grija de viata lui si a copiilor ) dar gasesc ca in business sa guverneze intr-o oarecare masura bunul simt.Dar daca lu Stratan nu i-am dat noi 5k, nici o problema ca o sa ii dea PSD, PNL sau PD pe la meetingurile electorale.Ca aia ii invata cu multi bani.
Cand ma duc la Mercedes nu le zic lor in nici un caz FO, cel mult ma duc la oglinda si imi zic mie ... nu esti capabil sa ai o asemenea masina ! Ai doua solutii :
1. Ori pui mana sa faci mai multi bani cu o idee de afaceri sau muncesti 25/24 ca sa iti poti permite
2. Ori stai naibi departe de show room-ul alora.Mai exista si Logan, Micra si alte alea ;D
Eu unul asa dupa cum vad eu business-ul, daca as fi producator as pune eu pe net filmul cu 5 euro . Cinema cu 10 si DVD cu 15.Vor exista clienti pentru toate categoriile.
In fine, ca intodeauna imi face placere sa discut cu tine, chiar daca nu intodeauna impartasim aceleasi pareri.Pacat ca nu ne mai intalnim mai des...
Deabia astept sa o vad pe Maia in ia romaneasca cu tricolorul in par ;)
Si ma uitam ultima data la Ana cum se dantuia in parc si ma gandeam ca i se trage si de la concertul celor de la Impact de acum doi ani.
Numai bine.
Catalin
Check my motto, spune multe !
Biblioteca nu face broadcast, si ma indoiesc ca poti citi Jules Verne sau Alexandre Dumas online.
http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/gutbook/author?name=Verne%2c%20Jules%2c%201828%2d1905
http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/book/lookupname?key=Dumas%2c%20Alexandre%2c%201802%2d18 70
O discutie f f interesanta. Abia astept sa imi fac ceva timp si sa discutam si despre OS
roadrunner
29-11-2007, 22:41
Innrain
ia du-te tu si urmeaza linkurile care le-ai pus mai sus, dupa care explica-ne cum de incape 20.000 de leghe sub mari in 600K (din care 200 sint textul cu licenta Gutenberg.org)
asa sa tot citesti carti care au 10 pagini....merge ca pe banda. Eu vorbeam de textele originale.
Roadrunner
santiago
29-11-2007, 23:04
In urma cu 2 ani tot ascultam o anumita melodie la Radio1/bbc..si chiar imi placea asa ca auzind ca au lansat si albumul am mers hotarat sa il cumpar.Ajung la HMV sau altu asemanator vad ca albumul era deja number 1 si ca costa 'doar'24 lire sterline.Si m-am codit..daca dau 24 doar pt un cantec presupunand ca celelate 12 nu sunt asa bune.Si am hotarat sa merg acasa,downloadez albumul si daca imi place merg si cumpar..si am ramas cu downloadatul ca intradevar nu am gasit altceva sa imi placa pe acel album.
sincer nu m-am gandit o secunda ca le fac paguba si nici nu o sa o fac si cam iau tot ce apare si ma intereseaza.
cum spuneam in principal seriale tv iau dar nu ma dau inapoi cand apare un film despre care aud vorbe bune.
roadrunner
29-11-2007, 23:17
Catalin,
fara suparare la partea cu sistemele de operare esti pe picior gresit. Ce a uitat sa-ti spuna trainerul de la IBM e ca ei l-au facut bogat pe Bill Gates, ei IBM i-au comandat un sistem de operare pentru disk (DOS disk operating system) la vremea aceea exista unix, dar e s-au multumit cu un kakat, dar e alegerea lor si le-o respect.
Cat despre sistemul Linux, nu e nici pe departe o inventie majora - este o rescriere free a kernel-ului (nucleului) sistemului unix de catre Linus Torvalds, care a fost preluat de catre o comunitate de programatori si dus mai departe. Oricum unix-ul ca nucleu a fost si este superior paentru ca nu a fost gandit pentru un singur user, sa nu uitam ca acum 20 ani unix-ul era multitasking si multiuser pe cand windows-ul nici acuma nu e multiuser (decat variantele de server si alea cu nush ce optiuni extra) cat despre politica IBM nu comentez e treaba lor cum aleg sa-si vanda sistemele.
Alegerea sistemului de operare e o chestiune tehnica si personala, si nu se justifica in nici un fel folosirea de software fara licenta.
Cat despre salariile angajatilor Microsoft, pai de ce sa fie platiti cel mai bine, sunt platiti la pretul pietii (locale) daca nu le place pot sa plece ca nu sunt tinuti cu forta, ca vin altii in locul lor, se cheama capitalism (piata muncii)
Nu scrie nicaieri ca patronul trebuie sa imparta banii cu angajatii, pentru asta exista actiuni, pot sa devina actionari, Microsoft e tranzactionata la bursa deci nu-i opreste nimeni sa devina actionari, ba mai mult au stock options (si pot cumpara sub pretul pietii cu pretul blocat) tot capitalism. Daca nu le place sa-si aranjeze CV-ul si "vaya con dios".
Ce daca are Bill Gates o gramada de bani ca doar nu i-a furat, plateste taxe amenzi, ah ca nu vrea sa-i imparta cu tine, ce sa-i faci life sucks...
cumpara actiuni Microsoft si o sa ai o parte din castig fara sa faci nimic.
Roadrunner
Innrain
ia du-te tu si urmeaza linkurile care le-ai pus mai sus, dupa care explica-ne cum de incape 20.000 de leghe sub mari in 600K (din care 200 sint textul cu licenta Gutenberg.org)
asa sa tot citesti carti care au 10 pagini....merge ca pe banda. Eu vorbeam de textele originale.
Roadrunner
http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/gutbook/lookup?num=6538 - in format mp3
Incearca sa deschizi acei 600k de text in msword si o sa vezi ca sunt 212 pagini a4 la caracter de 10 courier new
roadrunner
30-11-2007, 00:19
Asculta mp3-ul te pishi pe tine de ras.....parca e robocop cu prune in gura.
cei care-l aculta sigur o sa cumpere cartea dupa experienta asta, super tare.
Roadrunner
Project Gutenberg Etexts are usually created from multiple editions,
all of which are in the Public Domain in the United States, unless a
copyright notice is included.
intepretare: daca un material este specificat ca material cu copyright nu poate fi reprodus de Project Gutenberg Etexts.
deci kaka sefu, daca e cu copyright asa moare, pana decide autorul sau detinatorul drepturilor.
si kaka din nou:
From Project Gutenberg, the first producer of free electronic books (ebooks).
Jump to: navigation, search
Use at your own risk!
OK, fie cum zici tu.Oricum ai mult mai multe cunostinte in IT decat mine.Eu sunt un intrus in industria asta, si deabia astept ocazia sa ma despart de IBM.Accept orice de la tine pe partea asta.
Dar nu cred ca ti-am dat cumva de inteles ca mi-as dori sa imparta Bill cu mine ceva din averea lui.Sunt multumit cu ce am, si daca vreau mai mult ori muncesc ceva extra ori joc la loto... ;) ca asa-i in tenis !
chiar asa cine vrea sa vada filmul??
e pe dvd original
eu nu copiez filme de pe net
ca nu stiu cum
Ca problema de fond a imprumuta cuiva un DVD este exact acelasi lucru cu a folosi file-sharing. Ca punere in practica este putin mai diferit dar conceptul este acelasi. De ce atunci zicem ca file-sharing = furt
Asta ne face sa ne gandim ca daca imprumutam cuiva o carte incalcam legea? Hmm
Daca in schimb am obtine foloase materiale problema s-ar schimba.
Referitor la analogia cu mercedesul. La mercedes pot sa returnez o masina daca nu mi-a placut [ :) ] dar la cinema nu ma pot duce sa le zic ca nu mi-a placut filmul si sa-mi dea banii inapoi.
Cu project Gutenberg nu mai comentez. Era o dovada ca poti gasi cartea online si "Public domains" inseamna librarii publice. De obicei in aceste librarii se gasesc f multe titluri si sunt free. La librarii in IRL se gasesc si DVD-uri cu filme. Oare si ele incalca Copyright-ul? Uite pot scana o coperta de la un dvd de la librarie pe care scrie "is prohibited to lend or rent"
roadrunner
30-11-2007, 12:23
Simplu
daca un material este acoperit de copyright si este specificat pe acel material in mod explicit - nu se poate imprumuta. In realitate e greu de dovedit dreptul de proprietate al unui DVD, eu nu tin chitantele, dar intrebarea mea era una morala nu legala. Ma interesa cum gandesc oamenii legat de proprietatea intelectuala, si rezultatul este covarsitor in favoarea celor ce nu recunosc proprietatea intelectuala, si mai surprinzator ca vine de la intelectuali.
Roadrunner
PS- "Ca problema de fond a imprumuta cuiva un DVD este exact acelasi lucru cu a folosi file-sharing. Ca punere in practica este putin mai diferit dar conceptul este acelasi. De ce atunci zicem ca file-sharing = furt"
tu chiar nu intelegi sau numai te faci ca nu intelegi - cand imprumuti un DVD imprumuti unei singure persoane (tot ilegal conform legii) , cand faci file sharing imprumuti la juma de planeta.
file sharing incalca legea daca e material acoperit de copyright, daca e public domain nu incalca legea.
legea trebuie sa fie morala. De fapt toata dezbaterea de aici vine. A cui drepturi de proprietate le protejeaza
Si chiar daca ocolesti raspunsul vin cu un exemplu
Sunt unul din autorii articolului acesta http://scitation.aip.org/getabs/servlet/GetabsServlet?prog=normal&id=JAPIAU000102000006063308000001&idtype=cvips&gifs=yes
Ca sa citesti tot articolul trebuie sa platesti 23 $ ceea ce in mod normal pare un lucru de bun simt. Dar intrebarea este cat la suta primesc autorii articolului. Raspunsul este: Nimic, nothing, nada, rien, zilch, zero.... Ba in plus pentru a publica a trebuit sa "donam" (caritabil din punct de vedere legal) 600$
O situatie reala. un fost profesor din Romania imi zice: "Stii am vazut art tau si as vrea sa ma uit putin prin el. Poti sa mi-l trimit si mie ?". Eu ce sa zic "Nu pot domn profesor ca nu ma lasa copyright-ul". Sa fim seriosi.
Daca ar fi sa accept ceea ce spui, faptul ca "nerecunoasterea" proprietatii intelectuale vine de la intelectuali ar trebui sa dea de gandit. Nu il accept pentru ca nu accept file-sharing = furt. Aceste mari companii profita de pozitia lor pe piata si sub semnul protejarii copyright-ului incalca acea "fair use" policy. Un exemplu recent este hotararea data de justitia germana in care T-mobile este obligata sa deblocheze iPhones. De ce? Pentru ca legea germana spune ca nu poti vinde un produs conditionat de vinderea unui altuia. Un alt exemplu http://en.wikipedia.org/wiki/AACS_encryption_key_controversyaiciOricum toate aceste subiecte sunt larg dezbatute in lumea intreaga. Ceea ce vreau eu sa spun este ca acest subiect nu poate fi tratat alb-negru. File-sharing-ul are si impact pozitiv pe langa acuzatiile de "furt"
Mai scriu si eu software din cand in cand, poate mai putin dacat gulerele albe de pe forum dar productiv. In momentul cand scriam le-am spus companiei la care lucram ca ar fi bine sa gandeasca API-uri ce pot fi folosite si de alti dezvoltatori. Astfel pe langa aplicatia principala am pus la dispozitie utilizatorilor o suita de alte librarii ce pot fi utilizate in custom development. A fost o munca mai mare dar ideea s-a dovedit fructuasa compania dubland numarul de unitati vandute. Ideea mi-a venit de la modul cum actioneaza google pe piata. In concluzie in loc sa avem o aplicatie protejata de un patent prafuita in raft (putem discuta si depre asta pentru ca am scris documentatia pentru o aplicatie si am vazut cat de simplu este sa faci un patent identic diferit) avem o platforma deschisa care se vinde. Urmatorul pas al companiei a fost sa porteze aplicatia pe mai multe limbaje de programare.
O idee interesanta
http://p2pnet.net/story/136?eZSESSIDnews=5630f595bb82a50c44a820a35848981c
[br]Postet at: 30 November 2007, 12:20:49__________________________________________ _______
PS- "Ca problema de fond a imprumuta cuiva un DVD este exact acelasi lucru cu a folosi file-sharing. Ca punere in practica este putin mai diferit dar conceptul este acelasi. De ce atunci zicem ca file-sharing = furt"
tu chiar nu intelegi sau numai te faci ca nu intelegi - cand imprumuti un DVD imprumuti unei singure persoane (tot ilegal conform legii) , cand faci file sharing imprumuti la juma de planeta.
file sharing incalca legea daca e material acoperit de copyright, daca e public domain nu incalca legea.
Am spus ca problema de fond. Exista track-ere private de torrente. Sa presupunem ca facem un tracker privat romaniancommunity.net care poate fi accesat doar de anumiti membri selectati print-run anumit criteriu. Cu alte cuvinte un cerc de prieteni Metionez ca nu se castiga nici un ban . Este acest tracker mai putin "ilegal"?
Acesta propunere s-a vehiculat pe forum acum doi ani dar am fost impotriva pentru ca nu vreau sa incurajam practicile considerate ilegale.
roadrunner
30-11-2007, 13:56
"Sunt unul din autorii articolului acesta http://scitation.aip.org/getabs/servlet/GetabsServlet?prog=normal&id=JAPIAU000102000006063308000001&idtype=cvips&gifs=yes
Ca sa citesti tot articolul trebuie sa platesti 23 $ ceea ce in mod normal pare un lucru de bun simt. Dar intrebarea este cat la suta primesc autorii articolului. Raspunsul este: Nimic, nothing, nada, rien, zilch, zero.... Ba in plus pentru a publica a trebuit sa "donam" (caritabil din punct de vedere legal) 600$
O situatie reala. un fost profesor din Romania imi zice: "Stii am vazut art tau si as vrea sa ma uit putin prin el. Poti sa mi-l trimit si mie ?". Eu ce sa zic "Nu pot domn profesor ca nu ma lasa copyright-ul". Sa fim seriosi. "
de unde intrebare logica - de ce ai scris articolul te-a fortat cineva? daca nu si ai acceptat conditiile atunci nu ai voie sa te plangi, le-ai acceptat.
In legatura cu profesorul, daca tu detii drepturile de autor poti sa-i dai permisiunea explicita sa se uite, e dreptul tau, tu hotarasti.
"Mai scriu si eu software din cand in cand, poate mai putin dacat gulerele albe de pe forum dar productiv. In momentul cand scriam le-am spus companiei la care lucram ca ar fi bine sa gandeasca API-uri ce pot fi folosite si de alti dezvoltatori. Astfel pe langa aplicatia principala am pus la dispozitie utilizatorilor o suita de alte librarii ce pot fi utilizate in custom development. A fost o munca mai mare dar ideea s-a dovedit fructuasa compania dubland numarul de unitati vandute. Ideea mi-a venit de la modul cum actioneaza google pe piata. In concluzie in loc sa avem o aplicatie protejata de un patent prafuita in raft (putem discuta si depre asta pentru ca am scris documentatia pentru o aplicatie si am vazut cat de simplu este sa faci un patent identic diferit) avem o platforma deschisa care se vinde. Urmatorul pas al companiei a fost sa porteze aplicatia pe mai multe limbaje de programare."
Daca acest cod iti apartine e decizia ta daca vrei sa-l faci public domain, mai ales daca asta aduce indirect profit, dar asta nu inseamna ca daca altii aleg sa-si mentina drepturile de autor putem sa-i calcam in picioare de dragul miscarii open source. Si unii si altii au locul lor in economie.
Roadrunner
Stii, eu renunt. Asta pentru ca nu asculti nimic din argumentele mele. Eu nu am vb de calcat in picioare pe nimeni.
O zi buna
roadrunner
30-11-2007, 15:17
am zis "sa-i calcam" nu sa-i calci deci m-am autoinclus, si mai mult nu te-am acuzat de nimic, am zis ca nu ne da nimeni dreptul sa - e retorica, nu e nimic personal. Daca ti se pare ca a discutia a devenit pesonala, it respect alegerea, dar ai venit cu exemple personale. Nu am avut intentia sa te jignesc. Si mai mult nu judecam pe nimeni, am zis-o la inceput, daca nu poti sa mergi mai departe e OK.
Roadrunner
Liviu.Onofrei
02-12-2007, 03:29
@innrain ->foarte multam de link! Daca mai stii carti bune,din 'copilaria noastra',in format 'www' si in engleza,raman dator.Juniorii mei vor fi ocupati in vacanta de iarna...
@road ->unde vrei sa ajungi,care iti este point-ul !?
Multam.
roadrunner
02-12-2007, 09:38
Asa in cateva cuvinte ca sa nu mai repet de 100 de ori ce s-a mai scris.
Proprietatea intelectula e incalcata la tot pasul, cu toata ca e protejata de lege, fiecare e raspuzator pentru actiunile lui si nu judecam pe nimeni (pentru asta exista tribunale) topicul de fata l-am lansat ca sa masuram (masor) care e pozita individuala a celor care raspuns, pozitie fata de respectarea proprietatii intelectuale.
Argumentele au fost diverse de la - oricum furam de la aia care au destul (Microsoft) pana la invocarea liberei circulatii a informatiei. S-a facut chiar analogia cu depasirea vitezei legale (e contra legii si toti o facem). Sunt deschis ca accept aceste argumente chiar daca nu sunt de acord cu ele, fara a ma considera perfect (de ce sa nu recunosc ca in Ro foloseam acasa windows copiat, as fi ipocrit sa nu recunosc) dar cum am mai spus sunt surprins de reactile "de stanga" (fara a spune ca stanga nu e buna, e la fel de buna ca dreapata daca respecta legea) reactii care vin partea unor persoane cu educatie peste medie (repet nu judecam pe nimeni, e alegerea lor si le-o respectam)
la un moment dat subiectul a luat o intorsatura si mai de stanga ajungandu-se la de ce au unii si n-au altii. Si la reactii de tipul FO daca e ceva mai scump decat ne convine noua. Fara a discuta persoanele subiectul mi s-a parut interesant prin prisma unor oameni (aici as include pe toti romanii peste o anumita varsta) care au trait intr-o epoca de mult trecuta pentru unii, dar inca vie in mintile altora.
Roadrunner
cat suntem de imperfecti cu totii ...sugerez lectura cel putin de la pagina 7 a pdf-ului asta http://www.turnergreen.com/publications/Tehranian_Infringement_Nation.pdf . adica nu doar noi suntem imperfecti.
sper sa nu vina prea curand vremea cand big brother ne poate rapi din fata "televizorului", pe motiv ca am incalcat legea copyright-ului, si zic asta din cauza informatiei din articolul asta http://www.gandul.info/lumea/sua-au-dreptul-rapeasca-cetateni-straini-britanici.html?3929;1071196
numa bine.
Saptamina trecuta am fost invitat la RTE Radio 1 sa inregistrez un mesaj de sarbatori si in limba romana si ziceau ca pot sa le duc si o melodie/colinda sa o puna in emisiunea care va fi difuzata in 22 dec. la Spectrum (daca aveti chef sa o ascultati). Le-am copiat o melodie de-a lui Hrusca gasita gratis pe net. Cin au luat CD-ul m-au intrebat de autor si datele lui ca sa ii plateasca pentru ca o difuzeaza. Cred ca e ceva legat de copyright si oamenii stiu ca trebuie sa platesti pentru munca altuia. O sa ziceti ca e post public etc. corect dar uite asa se respecta legea.
roadrunner
03-12-2007, 09:12
Mva,
interesanta lectura de la pagina 7 in jos, totusi exemplele sunt fortate (nu toate unlele), cand trimiti email-uri, de obicei nu sunt acoperite de copyright, daca vrei sa fie atunci specifici (asa cum prevede legea) diferenta intre public domain si copyright material trebuie specificata in document. La fel nu sunt sigur ca cineva detine drepturile de autor pentru "Happy Birthday".(la fel cu decizia curtii, ala e clar doucument public la care poate avea publicul acces)
a propos de ce zicea ovimat; si in RO se misca ceva mai nou; la nunta sora-mii de vara asta stiu ca au platit ceva taxa de copyright pentru muzica, fiindca voiau muzica si DJ-ul lor. bine ca nu stiu unde ajung banii respectivi.