View Full Version : Pentru asta trebuie sa ne luptam si noi !
http://www.evz.ro/article.php?artid=330640
mai sunt si romani constienti (parintii acelor copii)
Carmensita
16-11-2007, 18:51
Eu cred ca e o mare prostie sa nu iti inveti copiii limba romana....invata mai usor si alte limbi latine, plus s-a dovedit (ca) copiilor bilingvi le functioneaza creierasul mai bine... Nu cred ca trebuie sa vina statul roman pt. asta, desi poate ar fi mai indicat, fiecare in familie poate sa o faca...
in familie cu conditia sa mai fie timp si rabdare
cand sunt la scoala apare competitia, isi mai fac si prieteni romani?
In famile se poate invata, dar tot nu este ca de la o profesoara! Nu cred ca sunt prea multi dintre noi care o sa aiba timpul/rabdarea/cunostintele sa isi invete copilul cu este cu diacriticele/conjunctia/conjugarea verbelor/cand se scrie cu i din i si a din a / timpurile verbelor/ care este subiectul si care predicatul/ samad.... Este greu pentru multi dintre noi sa isi mai aduca aminte, daramite sa mai si invatam pe altii :D . Plus de asta, daca tot exista fonduri, dece sa nu proitam de ele?Si asa Romania ca tara sufera din cauza ca nu poate absorbi fonduri europene, pentru ca nu exista proiecte!!! dece sa ne inscriem pe aceiasi linie?!
Speram sa reusim ceva in primavara!
Carmensita
17-11-2007, 18:45
Da, aveti dreptate..chiar ca ar fi o chestie buna. Ar avea multe avantaje, dupa cum spuneai si tu Sfinxule, iar daca s-ar intoarce in Ro, nu ar fi considerati niste "analfabeti"...degeaba dai din gura bine, fie si cu accent englezesc, daca atunci cand trebuie sa scrii e vai si amar (si voi stiti cat de repede te taxeaza romanii ;))... .Nu se stie niciodata cand le-ar prinde bine! Aud ca din 2008 populatia studenteasca din Ro va fi in scadere dramatica...sincer, cred ca e mai rentabil sa faci facultate in Romania, gratis....(normal, depinde de domeniu si de cat de mult te-ar costa aici).
La ce viteza are economia irlandeza, sa vezi cati pleaca in urmatorii 2 ani.
Si atunci sa vezi cat de bine o sa le prinda copiilor nascuti aici.
Valentin
18-11-2007, 18:23
La ce viteza are economia irlandeza, sa vezi cati pleaca in urmatorii 2 ani.
Si atunci sa vezi cat de bine o sa le prinda copiilor nascuti aici.
Sfinxule nu stiu ce viteza crezi tu ca are economia de pe aici, dar iti zic eu ca aia de acasa daca nu da inapoi mai mult sta pe loc.
Suntem in pragul unei crize majore, cand importurile masive dau totul peste cap. In economie se produce foarte putin iar nr de pensionari e enorm. Cat o mai rezista economia la presiunile astea sociale, vom vedea.
Clar este un lucru, este o bomba care odata va exploda!
Prin comparatie economia IRE e super pe langa a noastra ,plina de dezechilibre majore.
Nu trebuie sa ne uitam decat la milioanele de romani dezlocuiti din Romania pentru a lucra pe nu stiu ce coclauri spaniole sau in a spala pe jos in nu stiu ce orasel italian sau a taia salate prin alte orase europene, numai pentru a pleca dintr-o situatie si mai critica din Romania.
Pe langa foametea stomacului si imposibilitatea de a plati datoriile saptamanale la intretinere, etc, pierderea identitatii nationale este o floare la ureche.
Am urmarit la Pro Tv Int, un interviu emotionant cu niste fete din Moldova ce lucrau la curatenie la niste blocuri in Italia si care plangeau cand vorbeau de acasa, dar spuneau ca n-au ce face au nevoie de bani ca de aer, iar acasa nu sunt posibiltati de a-i face.
Sunt zeci de familii inca ramase acasa, in cei 19 milioane sau cat mai sunt, care ar vrea oricand sa schimbe locul cu vreunul ca noi, si asta pt ca sunt pusi in fata unor situatii penibile de catre guvernantii romani care nu fac decat sa fure si sa dezvolte o economie subterana la greu , in care oamenii normali nu se pot descurca sa-si asigure strictul necesar, in timp ce altii fac colectii de masini/case/motociclete,vase de lux.
Va doresc la toti sa realizati un echilibru in tot ceea ce faceti, insa de multe ori, ne lasam dusi de val in entuziasmul ideii de emigrare si pierdem fara sa vrem , din vedere si alte elemente ale existentei noastre si a identitatii RO.
Nu trebuie sa ne cerem scuze nimanui, ...suntem romani..deci nu perfecti!
V
Astazi tocmai am intalnit un potential client, care este de origine pakistaneza, profesie doctor.
Are 4 copii, din care 2 fete in scoala primara, baietelul e la gradinita si mezina numai ce a inceput sa mearga.
Am auzit copii vorbind cu parintii si intre ei in limba materna (probabil urdu)
L-am intrebat cum reusesc copii sa vorbeasca atat de bine limba materna.
Raspuns:
In fiecare zi merg la scoala de limba materna de la 16:30 - 18:00 , si mai nou au aproape toate aprobarile sa deschida 5 scoli cu program intreg cu suport de la ministerul de educatie al Irlandei
Deci daca se vrea se poate,. Diferenta e ca ei (pakistanezii) vor.
Si nu are nici un gand sa se intoarca prea curand in Pakistan
Carmensita
19-11-2007, 14:40
Romanii sunt foarte usor de asimilat...Ei sunt "emigrantii" perfecti, gata sa renunte foarte usor la "identitatea nationala"..Ei nu formeaza comunitati, precum chinezii, indienii sau pakistanezii, ca tot i-ai amintit...Si nu am "decretat" eu asta, au fost facute studii pe tema asta, deci au spus-o altii mai informati decat mine...
Oamenilor trebuie sa li se aduca si argumente de ordin daca nu economic, practic, si nu numai de natura sentimentala, patriotica...
Le dai copiilor o sansa in plus, prin cunoasterea limbii romane. Indiferent daca se intorc sau nu.. Trebuie sa fim constienti ca lumea, lucrurile nu stau pe loc, progres este peste tot, chiar! :) si in Romania..
Eu personal am pierdut mult datorita conservatorismului cu care am privit lucrurile de multe ori, avand o imagine statica despre lume si oameni (de la care am avut niste surprize incredibile! bune, adica)....