PDA

View Full Version : Obtinere cetatenie irlandeza

vasile
02-11-2007, 22:56
Salutare,

Am si eu o intrebare despre obtinerea cetateniei irlandeze: am inteles ca dupa ce iti aproba aplicatia de cetatenie si depui juramantul in fata unui judecator, iti da un fel de adeverinta care atesta ca ai depus juramantul cu care te duci la departamentul de citizenship care iti elibereaza un certificat de cetatean irlandez. Cu certificatul respectiv aplici pentru pasaport. Stie cineva cam cat dureaza din momentul in care depui juramantul pana te vezi cu pasaportul in mana?

Multumesc.

vasiletina
02-11-2007, 23:23
in mod normal circa 2 luni (estimativ).

oricum daca ai ajuns pana aici, merita asteptarea cu inca 2 luni.

danas
02-11-2007, 23:27
Certificatul Iralndez care "certifica" (n-am gasit alt cuvant) cetatenia irlandeza il primesti in cel mult o luna de la trimiterea actelor catre Departamentul de Justitie samd. Actele pe care trebuie sa le trimiti sunt trecute scrisoarea de acceptare (scrisoarea, hartia de la judecator, plata unei taxe, green book-ul si 2 poze de pasaport).
Pasaportul il poti avea in 10 zile daca folosesti serviciul Passport Express de la posta. Poti citi aici pentru mai multe informatii.
http://www.citizensinformation.ie/categories/travel-and-recreation/travel-abroad/passports-and-visas-to-travel-abroad/solicitarea-pasaportului-irlandez?set_language=ro

sorinmetea
03-11-2007, 10:42
atestă :-[

danas
03-11-2007, 12:21
multumesc

vasile
03-11-2007, 14:10
OK, multumesc frumos pentru informatii.

Vasile

remux
19-11-2007, 12:21
Am primit green cardul 5ani in urma si lucrez legal ca taximetrist de 8 luni, (acte obtinute in baza IBC). Stie cineva daca sunt indreptatit sa aplic ptr cetatenie si cat timp va dura pana o voi obtine?

ovimat
19-11-2007, 13:13
Vezi: http://www.inis.gov.ie/
Dureaza peste 2 ani.
Good luck.

remux
19-11-2007, 14:08
Vezi: http://www.inis.gov.ie/
Dureaza peste 2 ani.
Good luck.

tocmai m-am uitat p site dar din pacate nu au nici o informatie, zice ca vor baga cat de curand, dar e asa de vreo 3 luni cel putin :(

ovimat
19-11-2007, 14:37
Daca ai green card de 5 ani poti aplica.

DaniB
19-11-2007, 19:32
Am primit green cardul 5ani in urma si lucrez legal ca taximetrist de 8 luni, (acte obtinute in baza IBC). Stie cineva daca sunt indreptatit sa aplic ptr cetatenie si cat timp va dura pana o voi obtine?

Rules Who is eligible for naturalisation?If you wish to become an Irish citizen through naturalisation, you must:

Be 18 years or older (you must be married if you are under the age of 18) or,
Be a minor born in the State (from 1 January 2005) and
Be of good character - the Garda Síochána (Ireland's national police) will be asked to provide a report about your background. Any criminal record or ongoing proceedings will be taken into consideration by the Minister for Justice, Equality and Law Reform in deciding whether or not to grant naturalisation. Details of any proceedings, criminal or civil, in the State or elsewhere, should be disclosed in the application form, and
Have had a period of 1 year's continuous reckonable residence in the State immediately before the date of your application for naturalisation and, during the 8 years preceding that, have had a total reckonable residence in the State amounting to 4 years. (Altogether you must have 5 years' reckonable residence out of the last 9 years - see section below on calculating reckonable residence.)
Intend in good faith to continue to reside in the State after naturalisation and,
Make a declaration of fidelity to the nation and loyalty to the State (see below for the point in the process at which this is required).

Cred ca asta te intereseaza.

funkyfresh
19-11-2007, 21:51
Daca ma insor cu o irlandeza am dreptul la cetatenie ? Procedura este identica?? Va multumesc !!

roadrunner
20-11-2007, 00:03
Da, dar cu conditia sa fi barbat (astia sunt catolici inraiti) Raspunsul la a doua intrebare, e la fel ca noi, inele, biserica dupa care masa si dansul, dupa asta datorii interminabile.
Cu placere.
Roadrunner

ovimat
20-11-2007, 00:59
Daca te insori cu o irlandeza poti aplica dupa 3 ani de casatorie si ea da cu subsemnatul ca sunteti impreuna, biluri comune etc. Vezi in webul postat mai sus la capitolul "forms" parca.

remux
20-11-2007, 01:51

Rules Who is eligible for naturalisation?If you wish to become an Irish citizen through naturalisation, you must:

Be 18 years or older (you must be married if you are under the age of 18) or,
Be a minor born in the State (from 1 January 2005) and
Be of good character - the Garda Síochána (Ireland's national police) will be asked to provide a report about your background. Any criminal record or ongoing proceedings will be taken into consideration by the Minister for Justice, Equality and Law Reform in deciding whether or not to grant naturalisation. Details of any proceedings, criminal or civil, in the State or elsewhere, should be disclosed in the application form, and
Have had a period of 1 year's continuous reckonable residence in the State immediately before the date of your application for naturalisation and, during the 8 years preceding that, have had a total reckonable residence in the State amounting to 4 years. (Altogether you must have 5 years' reckonable residence out of the last 9 years - see section below on calculating reckonable residence.)
Intend in good faith to continue to reside in the State after naturalisation and,
Make a declaration of fidelity to the nation and loyalty to the State (see below for the point in the process at which this is required).

Cred ca asta te intereseaza.

oare are vreo influenta ca lucrez legal doar de 8 luni?

ovimat
20-11-2007, 13:32
La Mc Dowell avea, nu stiu cum e la astalaltul.

sfinx
20-11-2007, 16:59
ai la Mc Dowel si la Lenihan sunt aceeasi trepadusi care proceseaza actele. Ministru doar semneaza, in diferite cazuri este altcineva imputernicit sa o faca in numele ministrului

aprilboom
03-02-2008, 11:47
Aici este un forum cu informatii despre cetatenie si rezidenta in Irlanda si nu numai:

www.immigrationboards.com

Selecteaza Irlanda mai jos pe pagina.

ADNUTA
20-02-2008, 01:39
AM O PROBLEMA PUTIN MAI DELICATA DECIT A ALTORA CARE APLICA AICI DE CETATENIE..DECI....AM VENIT IN IRLANDA IN 2004,AM APLICAT PT AZIL..MI-A FOST REFUZAT IN 2005 ,PE LA INCEPUTUL ANULUI,INTRE TIMP AM RAMAS INSARCINATA,AM NASCUT COPILUL LA ROTUNDA HOSPITAL,IN 13.09.2005. EU CU TATAL COPILULUI NU SINTEM CASATORITI LEGAL.EL FIIND CASATORIT CU O IRLANDEZA AICI.ARE STAMP 4 SI APROAPE 4 ANI LA NASTEREA COPILULUI,LEGALI IN IRLANDA. AICI INTERVINE PROBLEMA MEA.LA DATA DE 28 SEPTEMBRIE ,ATUNCI CIND COPILUL AVEA 2 SAPTAMINI (28.09.2005)AM FOST LUATA DIN OFICIUL DE UNDE TREBUIA SA-MI IAU CERTIFICATUL COPILULUI ,PT CA CEI DE ACOLO,SE INTERESASERA DE MINE LA EMIGRATIE ...SI AVEAM ORDIN DE DEPORTARE!M-AU PACALIT CUMVA SA STAU PUTIN AFARA ,PINA AU VENIT LA USA SI M-AU LUAT CU TOT CU COPIL DE 2 SAPT ! NU MAI REUSISEM SA APLIC LA ACEA VREME DE CERTIFICAT IRLANDEZ ..PT CA MA LUASE EMIGRATIA SA MA DEPORTEZE..M-AU TINUT CU COPILUL DE 2 SAPTAMINI IN PUSCARIE 2 ZILE,PINA M-AU DEPORTAT ...CA PE UN ,,ANIMAL,,FARA NICI O HAINA LA COPIL SI NICI UN BAN IN BUZUNAR!ASTA SI PT CA TATAL COPILULUI NU A VENIT CU UN AVOCAT SA MA SCOATA ATUNCI DIN PUSCARIE..PT CA BAIATUL ERA PREA MIC PT AVION SA ZBOARE..NU I-A INTERESAT NICI PE CEI DE LA EMIGRATIE NICI PE TATAL COPILULUI..MA PARASIT IN CLIPA CIND A VAZUT ACEST LUCRU.AM REVENIT IN IRLANDA IN MAI 2007 ,AM OBTINUT CERTIF IRLANDEZ SINGURA FARA SEMNATURA TATALUI PE EL,L-AM DAT IN JUDECATA SA-MI RECUNOASCA COPILUL SI SA-MI SEMNEZE PT PASAP.AM OBTINUT SI ORDINUL DE LA CURTE ACUM CA CEL MIC ESTE IN CUSTODIA MEA..PT CA NICAIERI NU APARE CA TATA..NU A VENIT NICI LA NICI UN TERMEN LA PROCES..NU VREA SA MAI SEMNEZE PT EL.ACUM STITI DE LEGEA DUPA 1 IAN 2005 CU COPII,EU NU AM REZIDENTA AICI.AM FACUT PPS NR LA COPIL,AM CUSTODIA,DECLARATIA AFFIDAVIT CA EU SINT MAMA SI AM CUSTODIA..DAR VREAU SA VA INTREB..DACA TRIMIT ACESTE ACTE ,FARA SEMNATURA LUI NICAIERI..POT OBTINE CETATENIA IRL LA COPIL?AM INTREBAT SI AVOCATA DAR EA NU PREA STIE EXACT..PUTETI SA-MI DATI SFATURI CE SA FAC? EL NU VREA SUB NICI O FORMA SA SEMNEZE ACTE..LEGATE DE COPIL..LA PARASIT ??? TOTAL... :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

romania
20-02-2008, 17:08
Pai din ce spui tu aici reiese ca ai obtinut deja certificatul de nastere irlandez al copilului.

AM OBTINUT CERTIF IRLANDEZ SINGURA FARA SEMNATURA TATALUI PE EL,

Nu inteleg cum adica vrei sa mai obtii acum cetatenia lui??

DACA TRIMIT ACESTE ACTE ,FARA SEMNATURA LUI NICAIERI..POT OBTINE CETATENIA IRL LA COPIL?

Certificatul de nastere irlandez este chiar dovada cetateniei irlandeze a copilului!

Daca ce ai vrut tu sa spui se refera la obtinerea actului de calatorie (a pasaportului irlandez), atunci nu vad care ar fi lucrul care te-ar impiedica sa-l obtii. El(copilul) este cetatean irlandez si poate obtine act de calatorie ca orice alt cetatean,nu?

ovimat
20-02-2008, 17:21
Iar daca tatal nu e trecut in certificatul de nastere nu ai nevoie de el sa semneze acte pentru copil.[br]Postet at: February 20, 2008, 04:19:50 PM________________________________________________ _Daca vrei sa faci pasaport copilului completeaza formularul pe care il gasesti la Garda, poza copilului si te duci la Passport Office. daca ei mai au nevoie de ceva te anunta.

vasiletina
20-02-2008, 22:32
Daca copilul este nascut in 2005 el nu mai este cetatean irlandez in mod automat, conform referendumului de schimbare a metodei de primire a cetateniei irlandeze prin nastere. cu o singura exceptie pentru cetatenii EU/Non EU - rezidenta legala recunoscuta in stat pentru minim 3 ani la data sarcinii.

"Under the provisions of the Irish Nationality and Citizenship Act 2004 (pdf), children born of certain foreign national parents on or after 1 January 2005 are not automatically entitled to Irish citizenship. Children born in Ireland on or after 1 January 2005 whose parents are British or have refugee status are entitled to Irish citizenship. Other foreign national parents of children born in Ireland on or after 1 January 2005 must prove that they have a genuine link to Ireland. This will be evidenced by being resident legally in Ireland for at least three out of the previous four years immediately before the birth of the child. On proof of a genuine link to Ireland their child will be entitled to Irish citizenship. There are further details about the entitlement of children born in Ireland on or after 1 January 2005 to Irish citizenship (pdf)."

http://www.citizensinformation.ie/categories/moving-country/irish-citizenship/irish_citizenship_through_birth_or_descent

in rest, pentru a ne usura citirea textului, te rog scrie cu litere mici (exista tasta "Caps Lock" in stanga tastaturii ce trebuie dezactivata).

Problema apare, ca tatal copilului care este casatorit cu cetatean IRL, altul decat mama copilului, si care ar putea aduce dreptul la cetatenie al copilului, dacar ar fi declarat legal ca fiind tatal copilului, nu doreste sa fie recunoscut legal ca tatal al copilului, atunci sansele sunt 0.0000% de a obtine cetatenia implicit pasaportul IRL pentru copil, intrucat lipseste "proof of a genuine link to Ireland" adica dovada adevarata ca are legaturi in IRL care sa-l indreptateasca la primitea cetateniei IRL.

Daca am scris precum un avocat atunci inseamna ca dora un avocat to poate scoate din situatie, desi nu poate forta pe tata sa semneze, insa poate convinge un TD sa faca demersurile necesare in a accepta cei de la Passport Office aplicatia in baza sentintei judecatoresti (de care aminteai, desi nu specifici ce cuprinde acea sentinta - numirea tatalui copilului ca fiind al lui legal, sau doar custodia copilului) care ar putea suplini dovada, dar nu si obligativitatea ca ambii parinti sa fie de acord cu eliberarea pasaportului copilului minor.

romania
21-02-2008, 00:16
Mea culpa Vasile !
Am uitat sa iau in calcul si legea aia de care amintesti...hehehei au trecut anii!

irlandeza
21-02-2008, 15:30
Intradevar , e asa cum zice Vasile. Daca nu ai minim 36 de luni de stat/muncit legal in Irlanda, copilul nu primeste cetatenie. Am nascut in ianuarie si am trecut prin procesul de obtinere a certif. de nastere si pasaport irlandez . Si ai nevoie de dovezi, vize sau work permit.

papi
28-01-2009, 23:27
buna ,pote sa imi spuna si mie cineva cit trebuie asteptat sa primesti cetatenia irlandeza dupa ce ai trimis si ultimele acte cerute :cont banca pe ultimele 3 luni si P21 ?
cineva zicea 2 luni ,la mine au trecut si inca nimic ...,poate a mai trecut si altcineva prin aceasi situatie,
mersi mult papi

admin
29-01-2009, 00:37
din cate stiu eu, timpul de asteptare e de 3 ani. asa ca... mai ai de asteptat.
s-ar putea sa fie mai rapid acum. cine stie, poate ai noroc. ;)

http://www.newtotown.ie/forum/living-ireland/migrants-face-three-year-wait-citizenship-1296.html

Carla
29-01-2009, 09:54
@papi

Din pacate nimeni nu stie cit dureaza... Am prieteni,nici macar romani, ci germani, cu casa cumparata in Irlanda, loc de munca mai mult decit ok etc. iar ei asteapta din 2005 sa se intimple ceva. De cind au trimis P21 si extras de cont ultima oara a trecut deja un an.....

Un alt caz de care stiu: trei prieteni de-ai mei dupa ce au stat fiecare 5 ani legal in Irlanda, la acelasi loc de munca, si-au depus actele in aceeasi zi, dupa ce au fost toti trei la acelasi avocat. Deci toate actele erau la fel. Unul a primit cetatenia dupa 2ani jumate, o cerere a fost refuzata iar una inca se mai prelucreaza...

Dar cred ca totul depinde de cum se simte cel care tocmai a pus minuta pe dosar, asa ca sa nu ne pierdem speranta :-)

ovimat
29-01-2009, 12:15
In web la INIS ar trebui sa fie mai multe info. Personal cred ca totul depinde de functionarul care iti ia dosarul in mina. Eu stiu un caz in care s-a rezolvat in 11 luni. Probabil din NOROC.

sfinx
29-01-2009, 12:23
depinde si cu ce mana , ia dosarul

care ar fi motivul ca un cetatean german sa ceara cetatenie irlandeza?

probabil vrea sa ceara viza de la Ambasada SUA cand merge sa viziteze statuia libertatii

papi
29-01-2009, 12:32
si la mine este ceva asemantor ,dupa 5 ani cu contract de munca am depus actele in 2006,raspunsul lor:
ca in martie 2008 se va lucra la acte ,iar prin octombrie 08 au mai cerut cont de la banca pe ultimele 3 luni si P21,am mai primit o scrisoare in care se mentiona ca acum dosarul este complect si se lucreaza la el,avocata mi-a zis ca in 2-3 luni maxim vom primi raspuns.
acum asteptam ca doar traim in irlanda ,nu ;)
papi

roadrunner
29-01-2009, 14:34
da' ce-i atata graba?
R

papi
24-05-2009, 17:12
buna,
stie cineva daca trebuie sa renunti la cetatenia romana in schimbul celei irlandeze sau poti sa le ai pe amindoua ?
cit estimati ca trebuie asteptat dupa ce depui juramintul ,se gaseste undeva pe net acest juramint sau numai trebuie repetat dupa acel judecator .

mersi la toti , PAPI.

ovimat
24-05-2009, 17:52
Poti sa le ai pe amindoua.
"Juramintul" e o declaratie de fidelitate de 2 rinduri pe care o citesti de pe o hirtie, dupa ce-l depui dureaza cam o luna sa primesti certificatul de naturalizare si cu el si alte acte poti sa-ti faci pasaportul irlandez.
Good luck.

papi
24-05-2009, 20:58
ovimat,mersi mult pt raspuns ,o sa va anunt cum decurg lucrurile
inca o data mersi PAPI

Claudia
26-05-2009, 10:25
Doar din curiozitate, ce avantaje aduce obtinerea cetateniei Irlandeze? Pe mine cel putin nu ma tenteaza deloc. Inca 10 ani de mai stau pe aici, tot románca ramán.

Insa cind vine vorba de copii, am alta opinie. Pentru cel nascut in tara as vrea sa obtin cetatenia irlandeza, iar pentru fetita sa obtin cetatenia romana. Simt ca asta i-ar ajuta intr-un fel sau altul cind vor fi majori. Oricum, ei sa aleaga.

Mihaela
26-05-2009, 10:46
Doar din curiozitate, ce avantaje aduce obtinerea cetateniei Irlandeze?

Poti vota in alegerile pentru Parlament (Dail) si presedinte - asta daca te intereseaza cine conduce tara.
Si le poti da peste bot mitocanilor care, dupa ce ti-au reperat accentul ne-neaos, te intreaba din senin cit mai ai de gind sa stai pe-aici sau cind te intorci "acasa".
Eu le spun ca SINT acasa. Si chiar e adevarat.

mihaimilk
26-05-2009, 10:56
si cel mai important avantaj: poti pleca in State cand vrei :)

roadrunner
26-05-2009, 13:52
"si cel mai important avantaj: poti pleca in State cand vrei :) "

asta daca iti doresti asa tare sa mergi in State, ... de obicei functioneaza invers iti doresti sa nu mergi si automat te anunta seful ca trebuie sa pleci in state.
- eu unul imi doresc mai tare sa vaz Noua Zeelanda sau Japonia (+ multe altele) US e undeva pe la coada listei.
RR

Dan Tudor
26-05-2009, 19:56
.....US e undeva pe la coada listei.
RR
Ups.... (Inca) un punct comun cu RR :icon10:
Ma simt onorat ;)

mihaimilk
04-06-2009, 18:59
Pentru Certificatul de Nastere autentificat, e valabila notificarea si traducerea in Romania, sau trebuie refacuta in Irlanda? Am asa ceva din 2006 cand ma batea gandul sa aplic pt cetatenie.

Also, unde-mi gasesc "Immigration Reference Number" ? GNIB Number il am pe Certificate of Registration de la Garda, dar celalalt ce o fi?

Multumesc.

ovimat
04-06-2009, 21:51
Pentru Certificatul de Nastere autentificat, e valabila notificarea si traducerea in Romania, sau trebuie refacuta in Irlanda? Am asa ceva din 2006 cand ma batea gandul sa aplic pt cetatenie.

Also, unde-mi gasesc "Immigration Reference Number" ? GNIB Number il am pe Certificate of Registration de la Garda, dar celalalt ce o fi?

Multumesc.

Daca e autentificata e buna si traducerea din Ro.
De obicei Immigr. ref no = GNIB no, dar mai exista si exceptii.:tinysmile_fatgrin_t

mihaimilk
04-06-2009, 23:52
Completez formularul cu acelasi numar, sa vad daca-mi zic ei ceva... peste 2 ani :frown:

santiago
05-06-2009, 07:34
daca e ceva gresit o sa primesti prin posta imediat..nu o sa astepti 2 ani

mihaimilk
05-06-2009, 11:53
that's cool...

Si semnarea in prezenta unui solicitor/peace commisoner etc.. cam cat ar costa?

santiago
05-06-2009, 11:57
deci daca te cunoaste..in caz ca ai facut actele de mortgage,etc prin ei nu iti iau nici un ban.
daca nu te cunoaste...nu mai stiu .

vasiletina
05-06-2009, 13:05
depinde,

intre €10-20 in general

mihaimilk
12-06-2009, 11:02
Tocmai am primit viza de state pe 10 ani, zbor duminica la un curs... Sper sa nu se prabuseasca avionul... so say we all !!!

*catre irlandezi*
So long suckazzzz!!! :tinysmile_fatgrin_t :tinysmile_classes_t

roadrunner
12-06-2009, 12:00
deci a mai disparut un avantaj de pe lista de avantaje a cetateniei irlandeze...
RR

mihaimilk
12-06-2009, 19:46
cam asa... cei care sunteti cetateni irlandezi sau doriti sa aplicati/ati aplicat, de ce ati facut-o? Planuiti sa stati in Irlanda pana la pensie?

Convingeti-ma va rog ... :redface:

Mihaela
13-06-2009, 09:47
cam asa... cei care sunteti cetateni irlandezi sau doriti sa aplicati/ati aplicat, de ce ati facut-o? Planuiti sa stati in Irlanda pana la pensie?

Convingeti-ma va rog ... :redface:

Eu am acceptat cetatenia, nu am cerut-o. Potrivit unei legi care a iesit din vigoare in 2002, cei casatoriti inainte de 2001 aveau dreptul sa accepte cetatenia la trei ani dupa casatorie.

De ce am facut-o?
Fiindca la data respectiva nu se intrevedea nici o speranta ca Romania sa intre in UE si ma saturasem de prelungiri de pasaport, vize de rezidenta, vize de calatorie, de dat interminabile explicatii functionarilor din diverse institutii... Pe scurt, ca sa devin un cetatean ca oricare altul, fara tinichele legate de coada.

Acum ma simt - si chiar sint - la mine acasa, iar la pensie sper sa pot creste flori si legume in gradina (in prezent nu am timp) in loc sa ma topesc de caldura vara in Bucuresti ori sa cad pe gheata in drum spre piata. Cit m-or tine curelele sa conduc masina... :tinysmile_hmm_t2:

Nu incerc sa te conving. In cazul meu, s-au format legaturi. Un sot, o casa, un peisaj superb de care, prin natura profesiei, trebuie sa am grija maxima...

Daca ceva mai puternic te leaga de Romania sau te atrage in alte tari, mai bine pleaca de-aici inainte de a incepe sa suferi.

cineva
13-06-2009, 18:10
In cazul in care guvernul nu introduce taxele obligatorii pentru college, copii tai vor studia gratis(platind doar taxa de inscriere obligatorie).In cazul studentilor romani /europeni platesti taxa de UE adica 4500-5500 plus taxa de inscriere.Inmultesti acum cu 4 sau mai mult daca copilul iubeste viata de student si vezi cat ai salvat. ;0)

Carmensita
13-06-2009, 22:48
Daca esti de atatia ani aici, de ce nu? Ar fi un fel de compensatie morala ca ai suportat vremea asta oribila :) Sau poate indragesti ploaia si vremea mohorata....:)))
Daca planurile tale de viitor sunt legate de Irlanda, atunci ar fi ciudat sa nu vrei si cetatenia irlandeza, nu strica inca un pasaport la casa omului, mai ales ca ala romanesc nu iti ofera si nu iti va oferi multa vreme de-acum incolo vreun avantaj.

sfinx
14-06-2009, 10:41
In cazul in care guvernul nu introduce taxele obligatorii pentru college, copii tai vor studia gratis(platind doar taxa de inscriere obligatorie).In cazul studentilor romani /europeni platesti taxa de UE adica 4500-5500 plus taxa de inscriere.Inmultesti acum cu 4 sau mai mult daca copilul iubeste viata de student si vezi cat ai salvat. ;0)

daca , copilul iubeste viata de student nu poate sa-si plateasca singur "iubirea"?

se acorda credit fara dobanda, poate sa munceasca cu jumatate de norma, etc, etc
am vazut in Ro astfel de studenti, care iubeau studentia pe carca parintilor

aura
15-06-2009, 08:46
daca , copilul iubeste viata de student nu poate sa-si plateasca singur "iubirea"?

se acorda credit fara dobanda, poate sa munceasca cu jumatate de norma, etc, etc

Pai nu e mai frumos sa nu dai banii facultatii si sa faci altceva cu ei? sau copilul sa mearga sa viziteze lumea sau pur si simplu sa mearga in vacante frumoase?

sfinx
15-06-2009, 12:41
dar sa nu faca o traditie din viata de student si sa iasa un bou cu diploma
toate au o masura

roadrunner
15-06-2009, 16:00
eu am facut facultate 10 ani deci sunt un bou?
RR

cineva
15-06-2009, 18:00

Sunt absolut de acord cu munca si asumarea responsabilitatilor /datoriilor in cazul in care trebuie sa repete. Tatuca plateste is junele se distreaza tine poate dar la copii de bani gata si e reteta garantata de formare a unui viitor ratat cu ifose de absolvent. Ideea era ca poti sa beneficiezi de avantaje unei educatii gratuite fiind cetatean irlandez.

cineva
15-06-2009, 18:06
Pai nu e mai frumos sa nu dai banii facultatii si sa faci altceva cu ei? sau copilul sa mearga sa viziteze lumea sau pur si simplu sa mearga in vacante frumoase?

Daca ai copii te gandesti la viitorul lor si cea mai buna investitie este in educatia lor, cu conditia ca ei sa doreasca sa mearga la college. Mereu se va gasii ceva mai bun de facut cu banii dar intre a plati facultatea si a pleca in croaziera ,eu aleg sa investesc in viitorul copiilor si sa fac vacante cu buget travel.Nu e o garantie ca vor avea un viitor asigurat ,dar vor avea o sansa in plus altfel o sa visiteze lumea uitandu-se la discovery chanel si or sa locuiasca cu mine pana la 40 ani!

cineva
15-06-2009, 18:11
dar sa nu faca o traditie din viata de student si sa iasa un bou cu diploma
toate au o masura

Cred ca fiecare invata din greseli.Uni termina din prima.Altora le ia mai mult.Important e ce au invatat nu numai in facultate ci cum s-au format ca oameni. E foarte usor sa gandim in sabloane :repetent = bou cu diploma

Carmensita
15-06-2009, 18:36
si or sa locuiasca cu mine pana la 40 ani!

La gandul asta as fi de acord sa investesc oricat :))

alin
15-06-2009, 19:15
eu am facut facultate 10 ani deci sunt un bou?
RR

RR probabil suntem doi boi ca si eu am studiat aproape 10 ani.

alin

vasiletina
15-06-2009, 20:09
sunt(em) mai multi in aceeasi categorie a "bovinelor" cu multe studii.

fiecare are cultura lui, iar unii nu au cultura.

sfinx
15-06-2009, 20:24
din fericire ori nefericire te cunosc si nu e cazul tau sau a altora de pe acest site

daca sta 10 -15 -20 de ani in facultate si dupa ce termina "studiile" taie frunze la caini, parintii au aruncat banii pe apa sambetei

am cunoscut studenti care faceau facultatea ca asa da bine............

sunt total de acord cu investitia in educatie , dar sa fie cu un scop definit

scuze celor care s-au simtit sau se simt ofensat

Mihaela
16-06-2009, 11:01
RR probabil suntem doi boi ca si eu am studiat aproape 10 ani.

alin

A se adauga si un "bou feminin" la turma. Si eu pot numara zece anisori de munca grea si fara plata, daca-l pun la socoteala si pe primul, nedorit, la facultatea de matematica (shock and horror!:tinysmile_twink_t2:)

vasiletina
16-06-2009, 11:15
trecem la domesticirea si umanizarea acestor biete animale.

offtopic deja acest subiect.

nu toata lumea isi permite sa faca facultate, iar unii nu isi pot permite sa iroseasca anii din viata de adult decat pe bancile facultatii. Pentru toti ceilalti, regula ramane aceiasi - fiecare doarme cum isi asterne: ai carte - ai parte!

roadrunner
16-06-2009, 11:50
pai la mine a fost free facultatea, de ce sa ma grabesc, am mers incet ca sa inteleg bine materia.
RR

vasiletina
16-06-2009, 12:06
Roadrunner,

facultatea - in principiu ca studii a fost free, si un bonus daca locuiesti in orasul unde este facultatea; dar pentru cei care provin de la tara cheltuielile zilnice de chirie, mancare, etc costa mult, mai ales cand nu esti doar un copil in familie, iar venitul este limitat.

eu nu am urmat facultatea in RO tocmai din aceste motive. desi imi pare nespus de rau ca nu am avut sponsori la vremea respectiva.

acum am facut aici, pe banii proprii, insa nu ce as fi dorit a face in RO.

in prezent si facultatea costa chiar la stat, ca tot au taxe ascunse, iar pentru cei cu dare de mana mai exista si cele private. insa costurile adiacente au ramas si chiar au crescut odata cu pretentiile studentiilor.

roadrunner
16-06-2009, 12:22
corect,
am avut norocul sa fac facultatea in orasul natal, o parte pe vremea odiosului, deci am fost lovit de noroc din plin legat de costuri, iar in era post decembrista lucram cu aprindere la o intreprindere (si d'aia imi statea capul "numai" la carte...)
RR

ovimat
16-06-2009, 17:11
In plus daca ai avut studiile mai lungi ai avut si timp sa aprofundezi materia.:tinysmile_classes_t

Carmensita
16-06-2009, 19:11
Odiosu' si clica au dorit sa introduca obligativitatea invatamantului de 12 clase (din cate stiu eu pe vremea aia erau obligatorii 10 clase), acum din ce in ce mai multi copii nu mai pot urma un liceu macar. In Romania lui 2009.

http://www.ziare.com/Vreau_in_clasa_a_IX_a_program_pentru_copiii_saraci-744781.html

Claudia
18-07-2009, 12:27
Poti vota in alegerile pentru Parlament (Dail) si presedinte - asta daca te intereseaza cine conduce tara.
Si le poti da peste bot mitocanilor care, dupa ce ti-au reperat accentul ne-neaos, te intreaba din senin cit mai ai de gind sa stai pe-aici sau cind te intorci "acasa".
Eu le spun ca SINT acasa. Si chiar e adevarat.

Da, sint iritante intrebarile astea, dar eu incerc sa trec de faza in care ma enervez. Eu ma simt acasa, si nu am nevoie de aprobarea celorlalti in privinta asta. Dupa 10 ani in Irlanda, inca sint intrebata: "And how do you like Ireland?" :-) Atita timp cit nu sint intrebata cu rautate, raspund politicos, ca imi place aici.
Daca am avut incidente usor rasiste si rautacioase intrecut si m-am suparat pe Irlandezi sau pe statutul meu de emigrant, acum mi-au trecut toate. Stiti de ce? Tocmai am venit din vacanta din... ITALIA!!!

Claudia
18-07-2009, 12:37
si cel mai important avantaj: poti pleca in State cand vrei :)
Am obtinut viza de America cu pasaportul Romanesc, fara probleme de aici din Dublin. Dar... intr-adevar, as salva ceva bani si timp, taxa a fost in jur de $80... apoi interviul..

Carmensita
18-07-2009, 14:17
Da, sint iritante intrebarile astea, dar eu incerc sa trec de faza in care ma enervez. Eu ma simt acasa, si nu am nevoie de aprobarea celorlalti in privinta asta. Dupa 10 ani in Irlanda, inca sint intrebata: "And how do you like Ireland?" :-) Atita timp cit nu sint intrebata cu rautate, raspund politicos, ca imi place aici.
Daca am avut incidente usor rasiste si rautacioase intrecut si m-am suparat pe Irlandezi sau pe statutul meu de emigrant, acum mi-au trecut toate. Stiti de ce? Tocmai am venit din vacanta din... ITALIA!!!

Si cu turistii tot rau se poarta?

Claudia
18-07-2009, 14:25
Si cu turistii tot rau se poarta?

Scuze Admin, off topic..
Da, am intilnit foarte putini italieni amabili. Nu ne-a placut deloc, nici tara, nici oamenii. Am fost intrebata daca am fost auzita vorbind romaneste, ca s-ar putea sa aiba boala pe romani. Ei, am vorbit engleza, mai rau, nu dau doi bani pe turisti.
Dar am intilnit si un Italian de nota 10!! Vorbea engleza, ne-a ajutat sa ajungem la aeroport, foarte amabil. Il chiama Bogdan si e ... roman. El a fost cel mai tare "italian" pe care l-am cunoscut!

Carmensita
19-07-2009, 03:20
Claudia, eu am vizitat Italia, ultima oara, acum 4 ani. Poate si pt. ca am o prietena foarte buna italianca sunt un pic subiectiva, insa mie, ca turist, mi s-au parut O.K. oamenii, e drept ca nu se auzise de toti Mailatii si toate nenorocirile comise de "conationali".
Oamenii or fi cum or fi, dar tara e absolut superba. Daca as putea, m-as stabili la Riva del Garda la batranete :)

P.S. Scuze pt. OFF TOPIC!

Paula
30-10-2009, 11:40
Buna ziua. Am si eu o intrebare cam off-topic pt forumul asta dar am obs ca aici se discuta mai mult si ma gandeam ca ma puteti ajuta :) Am inteles ca pentru facultate ai nevoie de 3 ani rezidenta intr'un stat UE pt a putea aplica pt 'free fees' ... daca Romania este in UE din 2007, pana dau eu Leaving Cert'u in 2010 se fac 3 ani. Asta inseamna ca pot sa aplic pentru 'free fees'? Sunt foarte confuza, unii imi zic ca ma clasific in categoria asta, altii zic ca nu. Multumesc!

asorin
30-10-2009, 12:56
Daca ai avut cel putin 3 ani rezidenta in Romania (acum sau inainte de 2007), cum acum Romania e UE, vei putea aplica pt free fees oricand (cel putin asa mi s-a raspuns cand am intrebat la UCD de postgraduate fees).

Paula
30-10-2009, 21:03
Ms mult, Asorin :D Asa stiam si eu, dar vroiam sa ma asigur. Si mai bine e ca eu la UCD vreau sa merg :D Ms again!